Οικονομία

«Μαύρο» τριήμερο σε μαγαζιά και ξενοδοχεία από τη ματαίωση του Πατρινού Καρναβαλιού

«Μαύρο» τριήμερο σε μαγαζιά και ξενοδοχεία από τη ματαίωση του Πατρινού Καρναβαλιού

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Μεγάλες ήταν οι απώλειες σε οικονομικό επίπεδο για την αχαϊκή πρωτεύουσα από την ματαίωση των επίσημων εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού υπό τον φόβο της διάδοσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που κάνουν ξενοδόχοι και καταστηματάρχες εστίασης οι ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια την περασμένη Πέμπτη είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα ταξίδια προς την Πάτρα εκατοντάδων επισκεπτών. Αυτό φάνηκε τόσο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων, όσο και στους τζίρους των καταστημάτων της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας η κίνηση προς την πόλη το τριήμερο του καρναβαλιού ήταν πεσμένη κατά περίπου 20%, ενώ εκτιμάται ότι εξίσου μεγάλη ίσως και μεγαλύτερη ήταν η πτώση των αφίξεων με ιδιωτικά μέσα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, οι ακυρώσεις των κρατήσεων από το μεσημέρι της Πέμπτης και μετά έπεφταν «βροχή». Η συνολική πτώση που καταγράφτηκε, για το κέντρο της Πάτρας, σε σύγκριση με πέρυσι, αγγίζει το 30% με 40%, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση για τα περιφερειακά ξενοδοχεία όπου μπορεί να ξεπερνά και το 50%.

Όπως εκτιμά ο κ. Διαμαντόπουλος ορισμένοι που είχαν αποφασίσει ότι θα έρθουν εκμεταλλεύτηκαν τις ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής για να κλείσουν δωμάτιο στο κέντρο, με αποτέλεσμα η ζημιά για τα εκτός πόλης καταλύματα να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Αισθητή μείωση του τζίρου τους σε σύγκριση με το 2019 καταγράφουν και οι καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής της Πάτρας. Τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση φθάνει κι εδώ το 30-40%.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των καταστηματαρχών, Σπύρος Στεργίου, μπορεί να υπήρχε αρκετός κόσμος στο κέντρο όμως, εκτός του ότι ήταν αισθητά μειωμένος με πέρυσι, στην πλειοψηφία τους οι επισκέπτες ήταν μικρής οικονομικής δυνατότητας. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οικογενειάρχες κτλ., που έχουν και περισσότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε φαγητό και ποτό φαίνεται πως φοβήθηκαν περισσότερο τον κορωνοϊό και δεν ταξίδεψαν τόσο μαζικά.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες της πόλης να είναι χαμηλής ποιότητας, που την έβγαλαν με μια μαυροδάφνη και μια μπύρα στο χέρι, με αποτέλεσμα η ζημιά που υπέστησαν τα μαγαζιά να είναι πολύ μεγάλη», υποστηρίζει ο κ. Στεργίου. Οι καταστηματάρχες της πόλης ανησυχούν και για το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός και τις επιπτώσεις θα έχει το επόμενο διάστημα στα μαγαζιά της πόλης. Έτσι συνυπολογίζοντας και την ζημιά της καρναβαλικής περιόδου ζητούν από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου καθώς από πιθανή καθίζησή του θα επηρεαστεί αρνητικά όλη η αλυσίδα της αγοράς.

Πηγή: TheBest.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

Vendras