Με ικανοποιητικό ρυθμό ολοκληρώνεται η πρώτη ημέρα υποβολής των αιτήσεων από τους εργαζόμενους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρουν, ότι μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχουν υποβληθεί 50.000 αιτήσεις, ενώ εκτιμούν ότι, σύμφωνα με το ρυθμό που εξελίσσεται η διαδικασία, οι αιτήσεις θα φτάσουν τα μεσάνυχτα στις 60.000.
Στην υπεύθυνη δήλωση, που καλούνται να υποβάλουν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, των οποίων είτε η επιχειρηματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί, με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), λόγω του κορvνοϊού, συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).
Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.
Η ανωτέρω ηλεκτρονική πλατφόρμα τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή θα υποβάλουν όλοι το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου την ηλεκτρονική τους υπεύθυνη δήλωση με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους ως εξής:
- Στη 1.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 1.
- Στις 2.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 2.
- Στις 3.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 3.
- Στις 4.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 4.
- Στις 5.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 5.
- Στις 6.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 6.
- Στις 7.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 7.
- Στις 8.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 8.
- Στις 9.4.2020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 9.
- Στις 10.42020 όσων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.
Αναστολή της σύμβασης εργασίας
Τη διαδικασία για την αναστολή της σύμβασης εργασίας αναλύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι συνδυαστικά με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας θα μπορεί να εφαρμόζεται από τους εργοδότες το νέο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας (προσωπικό ασφαλείας), που επιτρέπει μειώσεις μισθών έως και 50%, αλλά και η τηλεργασία με επιμίσθιο. Η ΚΥΑ για τα «μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων - εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα» με όλες τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολουμένων τους στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να ζητήσουν με επιπλέον αμοιβή τηλεργασία από τους εργαζομένους.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:
-Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας Αρχής για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
-Για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
-Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων - εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής τους αίρονται αυτοδικαίως από τη δημοσίευση της ΚΥΑ. Οι συμβάσεις αυτών των εργαζομένων τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
-Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που τελούν σε αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας Αρχής απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού και αν γίνουν θα είναι άκυρες.
- Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 και εφεξής είναι άκυρες.
- Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, πρέπει να επιλέξουν έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
-Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζομένους να κάνουν χρήση των διατάξεων για ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.
- Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι υποχρεωμένοι μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζομένους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020.
- Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε περισσότερες της μιας επιχειρήσεις - εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, και τίθενται από περισσότερους εργοδότες σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
-Εργαζόμενοι με τηλεργασία σε επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινομένου του κορωνοϊού COVID-19, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Κατ’ εξαίρεση οι επιχειρήσεις - εργοδότες που πλήττονται σημαντικά δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζομένους τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης.
Πηγή: Cnn.gr