Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 12:06

Λαγκάρντ σε Γερμανία: "H EKT συνεχίζει απτόητη τις αγορές ομολόγων"

Γράφτηκε από
Ad Slot

Ενώ οι αγορές ομολόγων παραμένουν νευρικές, εξαιτίας της γνωστής απόφασης του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πριν από λίγο, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απτόητη τις αγορές ομολόγων.

Μιλώντας στο Bloomberg, η κα Λαγκάρντ υποστήριξε ένθερμα τις πρόσφατες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει μία ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο". Προσέθεσε δε, ότι η ΕΚΤ "θα συνεχίσει να πράττει ό,τι είναι απραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της".

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moodys είχε προειδοποιήσει ότι η δικαστική αυτή περιπέτεια, θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να διατηρεί χαμηλό το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά παρατηρήθηκε ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, με τις αποδόσεις να κινούνται σταθεροποιητικά. Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ομλόγου κυμαινόταν σήμερα στο 2,17% έως 2,20%, στα ίδια σχεδόν χθεσινά επίπεδα, του 5ετούς στο 1,62% από 1,60%, ενώ του 15ετούς αυξήθηκε στο 2,16% από 2,15%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 55 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,20% από 2,21% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαορφωθεί στο 2,77% από 2,79%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση έναντι του δολαρίου νωρίς το απογεύμα στα 1,0780 δολ. από τα 1,0790 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Αρνητικά επηρεάζουν το ευρώ τα - δυσμενέστερα των εκτιμώμενων - οικονομικά στοιχεία και η σημαντική επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψων για το ΑΕΠ απο την Ε.Ε.. Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία κατέγραψε τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση (9,2%) από καταγραφής των στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, περιορισμένη αρνητική επίπτωση είχε στο δολάριο η σημαντική επιδείνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0783 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ AΠΕ/EPA/JIM LO SCALZO

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Μαϊος 2020 11:15

Σχετικά Άρθρα

  • Λαγκάρντ: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ
    Λαγκάρντ: Τον Οκτώβριο η απόφαση της ΕΚΤ για ψηφιακό ευρώ

    Όλο και πιο κοντά στο «τέλος των μετρητών» - Οι επιπτώσεις της μετάβασης σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα

    Στο φως βγήκε η μέχρι πρότινος «κρυφή» ατζέντα της προώθησης των ψηφιακών νομισμάτων των κεντρικών τραπεζών (CBDCs), μετά από τη δημοσίευση συνέντευξης της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, βάσει της οποίας «η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ θα αποφασιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο».
    Εάν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ αποδειχθούν αληθείς, η συνήθεια των εγχρήματων συναλλαγών σε μετρητά θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο τη στιγμή που η Ευρωζώνη θα μεταβεί σε ένα εξ ολοκλήρου ψηφιακό σύστημα.
    Η Λαγκάρντ υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή θα περιορίσει την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «από τα νομίσματα μη φίλιων χωρών ή τα νομίσματα τα οποία ενεργοποιούνται μέσω μίας ιδιωτικής επιχείρησης». Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν ανέφερε πως το CBDC θα υπερκεράσει τα παραδοσιακά συστήματα πληρωμών αλλά οι αναλυτές του TDR υποστηρίζουν πως θα πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα, του οποίου οι συναλλαγές θα περνούν μέσω από τα «βιβλία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    JUST IN: 🇪🇺 European Central Bank President reveals plans to launch a digital euro (CBDC), says there will be control over payments. pic.twitter.com/szCFxBkZDR

    — Watcher.Guru (@WatcherGuru) April 6, 2023
    Χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας»
    Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στις βίαιες ταραχές στη Γαλλία πριν από περίπου δέκα χρόνια, οι οποίες όπως υποστήριξε «χρηματοδοτήθηκαν από μικρές, ανώνυμες πιστωτικές κάρτες». Τόνισε πως αν και το ψηφιακό ευρώ ενδέχεται να μην έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τη μικρού σκέλους χρηματοδότηση αυτή (300-400 ευρώ), υποστηρίζει πως τα παραδοσιακά χρήματα έχουν πολλάκις χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία, κάτι το οποίο αποτελεί λόγο για επιπλέον ελέγχους από την ΕΚΤ.
    Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές πρόσφατα αποφάσισαν την επιβολή πλαφόν 1.000 ευρώ στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε περίπτωση ανωνυμίας του πελάτη.
    Στη Γαλλία, το όριο για ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ αλλά και τις εγχρήματες συναλλαγές βρίσκεται, επίσης, στα 1000 ευρώ για τους Γάλλους φορολογούμενους.
    Ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, η αντίστροφη μέτρηση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ευρωπαϊκές χώρες τώρα έχουν λίγους μήνες μέχρι να βρεθούν αντιμέτωπες με μία σημαντική αλλαγή της χρηματοοικονομικής πραγματικότητας.
    Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία
    Όλα αυτά τη στιγμή που οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία συνεχίζονται. Σύμφωνα με πηγές των συνδικάτων, περίπου 400.000 πολίτες «πλημμύρισαν» τους δρόμους του Παρισιού, με συνολική προσέλευση περίπου 800.000 ατόμων σε όλη τη χώρα.
    Οι απεργοί ζητούν ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Μακρόν για αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.
    Οι κινητοποιήσεις αυτές μετατράπηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαμαρτυρόμενων. Περίπου 300 άτομα εισέβαλαν τόσο στο εστιατόριο La Rotonde, όσο και στα γραφεία της BlackRock όπου άναψαν φωτοβολίδες και προκάλεσαν ζημιές.
    Οι κινητοποιήσεις απέκλεισαν δρόμους, πανεπιστήμια και την πρόσβαση ακόμη και στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle. Οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με ομάδες διαμαρτυρόμενων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μέχρι τώρα, οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει σε 1.850 συλλήψεις.
    Πηγή: newmoney.gr - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO
  • Ζοφερές εκτιμήσεις Λαγκάρντ μετά την αύξηση επιτοκίων: Έρχεται αύξηση πληθωρισμού και υποχώρηση της ανάπτυξης
    Ζοφερές εκτιμήσεις Λαγκάρντ μετά την αύξηση επιτοκίων: Έρχεται αύξηση πληθωρισμού και υποχώρηση της ανάπτυξης

    Επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ταυτόχρονα οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, ενώ θα κινείται εκτός στόχου ακόμη και το 2024.

    Υπό το βάρος των προβλέψεων αυτών οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα, όπως απεκάλυψε η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Όπως προκύπτει από τις αναθεωρημένες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ η ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια. Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται ν΄αυξηθεί κατά 3,1% – κυρίως χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων – ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% (από 2,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.

    Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών εστίασης και τουρισμού ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, ωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλους τουριστικούς τομείς. Ταυτόχρονα, όμως οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αν και τα προβλήματα αυτά μειώνονται σταδιακά.

    Σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας μέχρι το τέλος του 2022

    Όμως, ενώ ο ανεπτυγμένος τουρισμός υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη κατά το τρίτο τρίμηνο, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι πίσω από αυτό. Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, ενώ οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται εξαιτίας των διακοπών που εμφανίζονται στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

    Δεύτερον, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας θα χάσει τη δυναμική τους, τους επόμενους μήνες. Τρίτον, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Τέταρτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη πέφτει απότομα.

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, (2,1% ήταν η πρόβλεψη του Μαρτίου, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%, και συγκεκριμένα στο 2,3% το 2023.

    Υπό το πρίσμα των παραπάνω όπως ανέφερε η Κριστιν Λαγκάρντ η ΕΚΤ απεφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων επειδή ο πληθωρισμός θα παραμένει πολύ υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO
  • EKT: Έρχεται η αύξηση στο επιτόκιο του ευρώ – Τι σημαίνει
    EKT: Έρχεται η αύξηση στο επιτόκιο του ευρώ – Τι σημαίνει

    Ζήτημα ωρών είναι πλέον η ανακοίνωση της αύξησης στο βασικό επιτόκιο του ευρώ από την ΕΚΤ, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει το στίγμα της νέας νομισματικής πολιτικής.

    Ήδη η αγορά έχει προεξοφλήσει την αύξηση των επιτοκίων, με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor να διαπραγματεύεται πλέον σε θετικό έδαφος ενώ και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ ήδη από τις 9 Ιουνίου είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει στην αύξηση.

    Πλέον, το ερώτημα είναι αν η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης αρκεί -με δεδομένο το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη- αλλά και πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις της. Ήδη υπάρχουν φωνές που αναφέρουν πως η Ευρώπη έχει «χάσει το τρένο» έναντι των ΗΠΑ, όπου και η νομισματική πολιτική είναι σαφώς πιο επιθετική.

    Γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στη συνεχή διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, με το ενιαίο νόμισμα να βρίσκεται σε χαμηλά 20 ετών, στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας.

    Από την άλλη, οι φόβοι για ύφεση σε βασικές οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και το εξαιρετικά ρευστό τοπίο στην ενέργεια λειτουργούν ως τροχοπέδη σε ενδεχόμενες πιο δυναμικές κινήσεις, υπό το φόβο η ευρωπαϊκή οικονομία να γονατίσει πλήρως.

    Σε κάθε περίπτωση, το μεσημέρι της Πέμπτης η ΕΚΤ αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της, ανακοινώνοντας όχι μόνο την αύξηση αλλά πιθανότατα και έναν οδικό χάρτη για το υπόλοιπο του 2022, ή τουλάχιστον να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για το τι θα κάνει στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

    Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων

    Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά και το γεγονός ότι οι αγορές την έχουν ήδη προεξοφλήσει έχει αντίκτυπο σε επιχειρήσεις, δανειολήπτες, τράπεζες και -λιγότερο- καταθέτες.

    Αναλυτικά, ήδη εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, κυρίως στεγαστικά βιώνουν μια απειροελάχιστη αύξηση στο κόστος δανεισμού τους, καθώς το Euribor πέρασε πλέον σε θετικό έδαφος. Και εφόσον η αγορά προεξοφλεί τις νέες αφίξεις, είναι πολύ πιθανόν να το δούμε να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν τα νέα στεγαστικά, καθώς είναι τοκοχρεολυτικά, που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες πληρώνουν περισσότερους τόκους στην αρχή ενώ αντίθετα στα πιο παλιά δάνεια η μηνιαία δόση αφορά κυρίως αποπληρωμή κεφαλαίου και άρα επηρεάζεται λιγότερο.

    Αντίστοιχα, ανεπηρέαστα μένουν τα παλιά δάνεια με σταθερό επιτόκιο όμως στις νέες συμβάσεις το κόστος χρήματος έχει ανέβει κατά τουλάχιστον 0,25% ή και παραπάνω καθώς οι τράπεζες προεξοφλούν τις αυξήσεις.

    Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

    Αντίστοιχος είναι ο αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, είτε αυτές δανείζονται μέσω τραπεζών είτε έχουν εκδώσει ομόλογα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Ενδεικτικό είναι ότι στις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων το κουπόνι διαμορφώνεται στο επίπεδο του 4,5% περίπου, καταδεικνύοντας τις διαθέσεις των επενδυτών αναφορικά με το κόστος του χρήματος.

    Αντίστοιχα, στα επιχειρηματικά δάνεια, η πλειονότητα των οποίων έχει συναφθεί με κυμαινόμενο επιτόκιο η επιβάρυνση είναι ήδη αισθητή και αναμένεται να γίνει ακόμη πιο έντονη. Μάλιστα, το διάστημα πολλές εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, ώστε να «κλειδώσουν» έστω και κατά τι ακριβότερα επιτόκια, προκειμένου να γνωρίζουν επακριβώς τις οικονομικές επιπτώσεις. Εντούτοις, και σε αυτή την περίπτωση, το κόστος το «κλειδώματος» ξεπερνά ακόμη και τις 150 μονάδες βάσης, καθώς η αγορά προεξοφλεί ακόμη υψηλότερα επιτόκια.

    Χαμένοι οι μικροκαταθέτες

    Στον αντίποδα, χαμένοι παραμένουν -και θα συνεχίσουν να παραμένουν- οι μικροκαταθέτες, καθώς ακόμα τα επιτόκια των καταθέσεων παραμένουν ουσιαστικά μηδενικά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να φτάσει στο 1%, ενώ ακόμα και τότε οι καταθέτες θα λάβουν ένα κομμάτι της αύξησης. Και αυτό σε μια εποχή εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος «ροκανίζει» την πραγματική αξία των αποταμιεύσεών τους. Γι’ αυτό, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, πολλοί είναι εκείνοι που στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης, κυρίως εταιρικά ομόλογα, τα οποία και προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

    Πηγή: cnn.gr

  • Γαλλία: Στην αφετηρία για τον «τρίτο» γύρο ο Μακρόν- Βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και στο βάθος… η Λαγκάρντ
    Γαλλία: Στην αφετηρία για τον «τρίτο» γύρο ο Μακρόν- Βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο και στο βάθος… η Λαγκάρντ

    Το όνομα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανάμεσα σε αυτά που ακούγονται για τη θέση του πρωθυπουργού της Γάλλίας - Οι τρεις στόχοι του Μακρόν μέχρι τις κάλπες του Ιουνίου

    Χωρίς περίοδο χάριτος ξεκινά η δεύτερη θητεία του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πυρετώδεις είναι πλέον οι ζυμώσεις σε όλα τα κομματικά επιτελεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου αντίστοιχα.

    Τρία ζητούμενα

    Για τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τα ζητούμενα που ανέκυψαν, μόλις έσβησαν οι προβολείς της δημοσιότητας την περασμένη Κυριακή, είναι τρία:

    1.Καθαρή νίκη στις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή εξασφάλιση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το κόμμα του, «Εμπρός!»

    2.Αντιστοίχιση του Προέδρου Μακρόν-ιδίως κατά τη διάρκεια της νέας προεκλογικής περιόδου- με την εκλογική του βάση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών

    3.Αναχαίτιση τυχόν συγκλήσεων ή εκλογικών συμμαχιών από πλευράς των αντιπάλων του ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την απόκτηση της πλειοψηφίας από τον ίδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

    Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού

    Ένα από τα βασικά «χαρτιά» που διαθέτει ο ένοικος του Ελυζέ για να προλάβει τυχόν συμφωνίες μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων είναι ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού σχήματος και κυρίως η επιλογή του νέου Πρωθυπουργού (που διορίζεται από τον ίδιο), ώστε να στείλει αφενός πολιτικά μηνύματα στην εκλογική του βάση, αλλά και στο «κόμμα της αποχής» (που έλαβε 28% την περασμένη Κυριακή), προλαβαίνοντας ταυτόχρονα τακτικές κινήσεις των αντιπάλων του πάνω στην πολιτική σκακιέρα.

    Για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο Εμανουέλ Μακρόν θα χρειαστεί, άλλωστε, να βαδίσει σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς από τη μια θα πρέπει να σηματοδοτήσει ένα γενναίο άνοιγμα προς τα αριστερά και την οικολογία, χωρίς την ίδια στιγμή να αποκαρδιώσει τυχόν ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν που θα καλοέβλεπαν το κόμμα του, «Εμπρός!» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

    Πάντως, ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ έχει θέσει την παραίτησή του στο Γάλλο Πρόεδρο από την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να τον διευκολύνει στους πολιτικούς του χειρισμούς, αν και μέχρι στιγμής η παρούσα εβδομάδα θεωρείται ως «μεταβατική» από τον Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να κερδίσει λίγο χρόνο, με στόχο την προσεκτική μελέτη των επόμενων πολιτικών κινήσεών του.

    Την ίδια ώρα, στα πολιτικά πρόσωπα που κουβαλούν ισχυρούς συμβολισμούς και για αυτό φιγουράρουν μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του Πρωθυπουργού συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Απασχόλησης, Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο Δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ, αλλά και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Επιπλέον, κάλεσμα στους Γάλλους -ψηφοφόρους του- να τον αναδείξουν Πρωθυπουργό απηύθυνε ο Ζακ-Λυκ Μελανσόν, παρότι η θέση καλύπτεται από ένα πρόσωπο κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, επιχειρώντας ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς με αυτόν τον τρόπο να καταστήσει ακόμη πιο έντονη -αν όχι πιεστική- την παρουσία του προς το Ελυζέ.

    Πάντως, σε δημοσκόπηση της OpinionWay για λογαριασμό του CNEWS και του Europe 1 και σε δείγμα 1.316 Γάλλων, στους οποίους ζητήθηκε να επιλέξουν από μια λίστα πιθανών πρωθυπουργών το πρόσωπο που προτιμούν, την πρώτη θέση κατέλαβε με ποσοστό 18% ο Εντουάρ Φιλίπ (που διετέλεσε Πρωθυπουργός την πρώτη περίοδο της Προεδρίας Μακρόν), ακολουθεί με ποσοστό 9% η Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ έπονται με ποσοστά 8% ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ και με 7% ο σημερινός Πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ αντίστοιχα.

    Σε τροχιά πλειοψηφίας

    Πιθανή, την ίδια ώρα, φαντάζει η διαμόρφωση συνθηκών πλειοψηφίας για το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν, «Εμπρός!» ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, εφόσον ο ίδιος επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες με τα κεντροδεξιά κόμματα. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της Harris Interactive φέρεται το «Εμπρός!» να κερδίζει 326 έως 366 έδρες, δηλαδή απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, με 117 έως 147 έδρες για τα ακροδεξιά και αριστερά κόμματα που φτάνουν μεταξύ 73 και 93 έδρες.

    Η διατήρηση, άλλωστε, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη διάρκεια της προηγούμενης προεδρικής του θητείας συνιστά ένα από τα προσωπικά ρεκόρ του Προέδρου Μακρόν, κοντά στη διαδοχική εκλογή του, αλλά στην αποφυγή της «συγκατοίκησης», δηλαδή της συνεργασίας του κόμματός του με κάποιο άλλο, με στόχο τη διαμόρφωση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

    Πάντως, οι όποιες αποφάσεις του Εμανουέλ Μακρόν για την νέα κυβέρνηση, αλλά και την εκλογική του στρατηγική προς τις διπλές κάλπες του Ιουνίου, τοποθετούνται στις αρχές Μαΐου, οπότε θα υπάρχει και μια πιο διαυγής εικόνα για το τι σκοπεύουν να πράξουν οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Στην πτέρυγα της ακροδεξιάς, δεν αποκλείεται μια εκλογική συνεργασία μεταξύ της Μαρίν Λε Πεν και του Ερίκ Ζεμούρ, παρότι ο τελευταίος σχολίασε δηκτικά πως οι Λε Πεν χάνουν τα τελευταία πενήντα χρόνια τις εκλογές, μεγαλώνοντας το χάσμα που τον χωρίζει από τη δεύτερη σε ψήφους των Προεδρικών εκλογών της Γαλλίας.

    Στην πτέρυγα της Αριστεράς, τα νήματα κινεί -πιο έντονα από ό,τι οι ακροδεξιές δυνάμεις- ο Ζακ-Λυκ Μελανσόν, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν η «Ανυπότακτη Γαλλία» του με τους Οικολόγους και τα κομμουνιστικά κόμματα, ώστε να συγκροτηθεί ένα κοινό, εκλογικό μέτωπο, καλώντας ταυτόχρονα τους ψηφοφόρους τους σε εγρήγορση ενόψει της δίδυμης κάλπης του Ιουνίου.

    Το σχέδιο Μακρόν

    Παρότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα επεξεργαστεί όλους τους πιθανούς συσχετισμούς, τις όποιες αποφάσεις του αναμένονται να βαρύνουν και οι πρώτες του δηλώσεις μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, αφού πολλοί Γάλλοι «δεν με ψήφισαν επειδή υποστηρίζουν τις ιδέες μου, αλλά για να βάλουν φραγμό σ' αυτές της άκρας δεξιάς» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι «θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους πω ότι έχω συναίσθηση» της υποχρέωσης η βούλησή τους να αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές της Προεδρίας. Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο, στους αμέσως επόμενους σχεδιασμούς του περιλαμβάνεται και η «απάντησή» του σε όσους ψήφισαν την Μαρίν Λε Πεν, ως έκφραση οργής και διαμαρτυρίας.

    Υπό αυτό το πρίσμα, ο επανεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος καλείται να αποδείξει ότι έλαβε τα μηνύματα που εστάλησαν στη δεύτερη κάλπη των Προεδρικών εκλογών, αλλά και να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο άμεσα και σε τέτοιο βαθμό, που να του εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Σε διαφορετική περίπτωση, μερίδα αναλυτών επισημαίνει ότι χωρίς την πλειοψηφία στο σώμα η Γαλλία θα βιώσει την επόμενη πενταετία πολιτική «παράλυση», δηλαδή δυστοκία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με οξείες κοινωνικές αντιδράσεις.

    Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν καλείται να εμφανιστεί ενωτικός στην πράξη, καθώς η ταξική διαίρεση της Γαλλίας (σε αστικές μεγαλουπόλεις και ερημωμένα χωριά) είναι πιο εμφανής από ποτέ, στενεύοντας τα όρια της απήχησης του Γάλλου Προέδρου. Καθόλου τυχαία ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «θα είμαι Πρόεδρος όλων των Γάλλων», καθώς η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου του 40% αναφορικά με το ποσοστό της Μαρίν Λε Πεν, αλλά και η τρίτη θέση του αριστερού Ζακ-Λυκ Μελανσόν αποδεικνύουν περίτρανα ότι ένα κόμμα με λαϊκιστικό λόγο και περιεχόμενο μπορεί να καταλάβει ακόμη και τη χώρα των εμπεδωμένων ιδεολογικών ταυτοτήτων.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ GUILLAUME_HORCAJUELO
  • ΕΚΤ: Στήριξη στην Ελλάδα με αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας
    ΕΚΤ: Στήριξη στην Ελλάδα με αγορές ομολόγων και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο επακόλουθος εκτροχιασμός τού πληθωρισμού ανάγκασαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επισπεύσει, την επιστροφή στην ομαλότητα, όπως χαρακτήρισε η επικεφαλής της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τις σημερινές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με τις οποίες επιταχύνεται η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης.

    Οι αποφάσεις όπως ανακοινώθηκαν νωρίτερα αφορούν την επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων ΑΡΡ, πιθανόν το τρίτο τρίμηνο του έτους, την διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διαφυλάξει τον στόχο του πληθωρισμού και την επισήμανση ότι τα επιτόκια δεν θα υποχωρήσουν περαιτέρω από το υφιστάμενο επίπεδο.

    Η μη αναμενόμενη στροφή, σύμφωνα με πολλούς αναλυτέςτης ΕΚΤ, σε μία πιο περιοριστική κατεύθυνση οφείλεται κατά κύριο λόγο στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού καθώς και στην επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την εξέλιξη του.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναθεώρησε σήμερα προς τα πάνω την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2022 στο 5,1% από 3,2% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Δεκεμβρίου. Αντιστοίχως για το 2022 η πρόβλεψη διαμορφώνεται στο 2,1% από 1,8% ενώ για το 2024 προβλέπεται υποχώρηση του στο 1,5% από 1,8% που ήταν η προγενέστερη πρόβλεψη.

    Αρνητικά έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις τις προβλέψεις στο μέτωπο της ανάπτυξης, καθώς η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος έχει υποχωρήσει στο 3,7% από 4,2% που ήταν το Δεκέμβριο, στο 2,8% (από 2,9%) για το 2023 και στο 1,6% για το 2024.

    Όπως ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ η κρίση στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και έχει αυξήσει σημαντικά την αβεβαιότητα. Εάν υλοποιηθεί το σενάριο βάσης, η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει χάρη στον φθίνοντα αντίκτυπο της πανδημίας και την προοπτική σταθερής εγχώριας ζήτησης και ισχυρών αγορών εργασίας. Τα δημοσιονομικά μέτρα, μεταξύ άλλων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθούσαν επίσης στη θωράκιση της οικονομίας.

    CORRECTED – President Christine @Lagarde introduces the economic growth outlook for the euro area. Image corrected to show the right date of the latest growth projections pic.twitter.com/wQH8vk7MGr

    — European Central Bank (@ecb) March 10, 2022

    Με βάση τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και λαμβάνοντας υπόψη το αβέβαιο περιβάλλον, η ΕΚΤ αναθεώρησε το χρονοδιάγραμμά για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες μέσω του προγράμματος ΑΡΡ στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μειωθούν από τα 40 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με την προοπτική τής πιθανής ολοκλήρωσης του προγράμματος το τρίτο τρίμηνο του έτους, αφού όμως εκτιμηθούν τα δεδομένα που θα ισχύουν τότε. Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί η περικοπή του προγράμματος ΑPP στα 20 δισ. ευρώ να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο.

    Όσον αφορά στην Ελλάδα η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ρητώς να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ στο τέλος Μαρτίου ανεξάρτητα με το ύψος των ομολόγων που κατέχει και λήγουν.

    Συγκεκριμένα όσον αφορά στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε , η Κεντρική Τράπεζα επαναδιαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει με ευελιξία να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ, ανεξάρτητα από τις αποπληρωμές των ομολόγων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου όπως αναφέρει να μην παρεμποδιστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

    Τέλος, σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, η ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι θα είναι σταδιακή και θα ξεκινήσει λίγο μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος ΑΡΡ.

    Watch the ECB press conference live: President Christine @Lagarde explains today’s monetary policy decisions https://t.co/SYJhreTsZb

    — European Central Bank (@ecb) March 10, 2022

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO

  • Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας
    Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας

    Σε αυτή τη σκοτεινή στιγμή για την Ευρώπη, οι σκέψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι με τους ανθρώπους της Ουκρανίας, αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    Όπως επισημαίνει, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση. Θα διενεργήσει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και που θα αποτελέσουν τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής στις 10 Μαρτίου.

    «Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει ομαλές συνθήκες ρευστότητας και πρόσβαση των πολιτών σε μετρητά. Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

    «Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει κάθε ενέργεια που απαιτείται για να εκπληρώσει τις ευθύνες της για τη διασφάλιση της σταθερότητας τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ» καταλήγει η ανακοίνωση.

    At this dark moment for Europe, the thoughts of the @ecb’s Governing Council are with the people of Ukraine.

    We stand ready to take whatever action is needed to fulfil our responsibilities.https://t.co/9zfepdOtto pic.twitter.com/4KM1a4uXxO

    — Christine Lagarde (@Lagarde) February 25, 2022

    Να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από τις δυτικές χώρες.

    Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

    Η Sberbank Europe είχε περιουσιακά στοιχεία 12,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/ JIM LOSCALZO

  • Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τη Λαγκάρντ με ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ
    Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα από τη Λαγκάρντ με ειδική αναφορά στις αποφάσεις της ΕΚΤ

    Πώς μεταφράζεται οικονομικά η ειδική αναφορά της επικεφαλής της ΕΚΤ στην Ελλάδα - Η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων σημείωσε στις δηλώσεις της - Τι είπε για πληθωρισμό και ανεργία

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι παρόλο που βάσει καταστατικού υφίστανται ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, (σ.σ. τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακόμα στην κατηγορία «junk») έγινε σαφής και ρητή αναφορά για την χώρα μας, κάτι που μεταφράζεται σε ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα. «Είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια, να υπάρχει δηλαδή ρήτρα για ένα συγκεκριμένο κράτος- μέλος. Και η συγκεκριμένη ρήτρα υποστηρίχθηκε πολύ έντονα στο Διοικητικό Συμβούλιο», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.
    Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που η Ελλάδα έχει κάνει σαφώς πολύ μεγάλη πρόοδο στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως βλέπουμε ξεκάθαρα σε κάθε αποστολή επιτήρησης που διεξάγεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει βελτιώσει την επενδυτική της βαθμίδα, δεν βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο που προβλέπει το APP».

    Και αυτός είναι ο λόγος που το ΔΣ της ΕΚΤ έκανε ειδική αναφορά στη χώρα μας με σκοπό να διατηρηθεί η γενική αρχή της επανεπένδυσης (σ.σ. των ομολόγων που λήγουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022), καθώς οι επανεπενδύσεις μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία, σε βάθος χρόνου.
    Μιλώντας για το ζήτημα του πληθωρισμού καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον», (σ.σ. ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συσκέπτονται αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες) η πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς άπαντες αναμένουν να μάθουν περισσότερα για αυτήν την νέα παραλλαγή από την επιστημονική κοινότητα.

    «Βλέπουμε ότι η ανεργία μειώνεται διαρκώς, από το 7,3% θα φτάσει στο 6,6% το 2024, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός πλαισίου, αλλά έχουμε την αβεβαιότητα της παραλλαγής “Όμικρον” και του πέμπτου κύματος που επηρεάζει περισσότερο κάποια κράτη-μέλη. Έχουμε ακόμα και την αβεβαιότητα που προκαλείται από την αύξηση στην τιμή της ενέργειας, λόγω της μεγάλης ζήτησης και της χαμηλής προσφοράς καθώς παρατηρούνται προβλήματα σε ορισμένους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΕΚΤ: Σταματά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο - Tι αναφέρει για την Ελλάδα
    ΕΚΤ: Σταματά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο - Tι αναφέρει για την Ελλάδα

    Η κεντρική τράπεζα δηλώνει πως αν απαιτηθεί, λόγω πανδημίας, θα έχει την ευελιξία να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμα και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος

    Την παύση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο επιβεβαιώνει η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση, ενώ με ειδική αναφορά της διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών ομολόγων και μετά από το ορόσημο του Μαρτίου.
    Συγκεκριμένα στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε τη μείωση του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) και την κατάργησή του στα τέλη Μαρτίου, ενώ με ειδική αναφορά στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι απέναντι στο ενδεχόμενο επανάληψης του κατακερματισμού της αγοράς λόγω της πανδημίας, οι επανεπενδύσεις από το PEPP θα μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία, ανά πάσα στιγμή.

    Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, το νέο πλαίσιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία όσο αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Watch the ECB press conference live: President Christine @Lagarde explains today’s monetary policy decisions https://t.co/gtruv1nHcp

    — European Central Bank (@ecb) December 16, 2021

    Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση με αγορές ομολόγων ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και 30 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).

    Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να βρει την απάντηση σε έναν εξαιρετικά δύσκολο γρίφο, λόγω τόσο της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την κυκλοφορία του κοινού νομίσματος όσο και της πιθανότητας να επιβαρυνθούν οι οικονομίες των κρατών – μελών με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού από την κατάργηση του του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) έστειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Σε αυτήν την, ούτως ή άλλως δύσκολη, εξίσωση υπάρχει και ο παράγοντας της νέας παραλλαγής «Όμικρον», καθώς και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να μειώσει δραστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και να προχωρήσει σε τριπλή αύξηση των επιτοκίων το 2022, με τις δύο από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου να βρίσκονται σε διαφορετικά μονοπάτια.

    Το ζήτημα της Ελλάδας ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντικό καθώς σε περίπτωση που το PEPP τερματιζόταν σύντομα, θα έπρεπε να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα τα οποία γίνονται δεκτά λόγω του «waiver», μιας παρέκκλισης δηλαδή από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία.

    Η σταδιακή απομείωση του PEPP και εν τέλει η κατάργηση του και η επιστροφή στην “τυπική” ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ήτοι το Asset purchase programmes (APP), θα μπορούσε να έχει άμεσες συνέπειες στο κόστος δανεισμού της χώρας μας καθώς δεν αναμένεται να επιστρέψουμε σε επενδυτική βαθμίδα πριν το 2023 και συνεπώς δημιουργούνται προβλήματα με το καταστατικό της ΕΚΤ. Σε αυτό το πλαίσιο η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και άλλα κράτη – μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, με ένα πρόγραμμα επανεπενδύσεων των κερδών των ελληνικών -και όχι μόνο – ομολόγων που λήγουν μέχρι τον Μάρτιο το 2022.

    Πηγή: newmoney.gr - protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς