Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 19:16

Πότε πληρώνονται τα 534 ευρώ σε όσους παραμένουν σε αναστολή - Όλη η ΚΥΑ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Με εκ περιτροπής όσοι επιστρέφουν από αναστολή - Τα νέα χρονοδιαγράμματα και πώς υπολογίζεται η αποζημίωση του Μαϊου - Ολόκληρη η ΚΥΑ

Τον Ιούνιο θα πληρωθεί το δεύτερο πακέτο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και τον Μάιο. Η ΚΥΑ που εξειδικεύει όλα τα μέτρα της πρόσφατης ΠΝΠ δημοσιεύτηκε και ορίζει τα εξής:

  • Χωρίς υπεύθυνες δηλώσεις από τους εργαζόμενους θα πληρωθεί από το υπουργείο Εργασίας το δεύτερο πακέτο της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ. Οι εργαζόμενοι μπορούν αν θέλουν να τροποποιούν το ΙΒΑΝ ή τα στοιχεία μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Οι εργοδότες βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωσή τους στην "Εργάνη" στοιχεία που αντλούνται αυτόματα.
  • Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που παραμένουν κλειστοί τον Μάιο θα υποβάλλονται από την Δευτέρα 18.5.2020 έως και την 31.5.2020. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από 19.5.2020 έως και 1.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο θα πραγματοποιηθεί από 5.6.2020 έως 10.6.2020.
  • Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των εργοδοτών που επανελειτουργούν τον Μάιο ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ θα υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ την ημέρα.
  • Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν πίσω σε ενεργή απασχόληση λόγω οριστικής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας τους από τον εργοδότη που επαναλειτουργεί ή πλήττεται σημαντικά (οι εργοδότες μπορούν να ανακαλούν την αναστολή τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων τους) μπορούν να μπαίνουν στο σχήμα της νέας εκ περιτροπής - δηλαδή να δουλεύουν κατ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Στο σχήμα αυτό υποχρεωτικά εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% του προσωπικού. Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
  • Ο χρόνος παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας στις επαναλειτουργούσες και πληττόμενες κατ΄ ανώτατο όριο μπορεί να είναι 27 ημέρες για τις περιπτώσεις πληττομένων επιχειρήσεων και 28 ημέρες για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν εντός του Μάϊου και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από το χρόνο που λήγει η εκάστοτε αναστολή συμβάσης εργασίας. Συνεπώς για τις πληττόμενες επιχειρήσεις η ανώτατη αποζημίωση για τους εργαζόμενους που θα μπουν στην παράταση είναι 480 ευρώ, ενώ για τις επαναλειτουργούσες 500 ευρώ.
  • Οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή υποχρεωτικά εντός του Μαίου για 3 έως 24 ημέρες λόγω της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας θα λάβουν ειδική αποζημίωση αναλογική των ημερών της αναστολής. Αυτό το ποσό αφορά το 100% των εργαζομένων στις πρώην κλειστές επιχειρήσεις που ανοίγουν σταδιακά τον Μάιο είτε μπουν σε παράταση αναστολής είτε όχι.
kya42.jpg
  • Όπως είχε γίνει γνωστό οι εργοδότες που επανελειτουργούν και οι πληττόμενοι μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών. Ωστόσο υπάρχει νέα λίστα με ΚΑΔ και όσοι εμπεριέχονται σε αυτήν μπορούν να παρατείνουν μεγαλύτερο ποσοστό αναστολών. Αν από τον υπολογισμό προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Σε περίπτωση επιχείρησης-εργοδότη με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί.
  • Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της παράτασης απαγορεύεται να απολύσουν μέχρι 31.5.2020 και υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).

Η ΚΥΑ αναλυτικά προβλέπει τα εξής :

Επιχειρήσεις που μένουν κλειστές τον Μάιο

H αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020 και συνεπώς δεν θα επαναλειτουργήσουν παρατείνεται.

Επίσης παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν τεθεί σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της παράτασης αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση – εργοδότης επαναλειτουργήσει.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή της λειτουργίας τους, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά το Μήνα Μάϊο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για το μήνα Μάϊο 2020. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", και κυρίως αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» .

Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις των επιχειρήσεων – εργοδοτών μπορούν να υποβάλλονται από την 18.5.2020 έως και την 31.5.2020 και να αφορούν το διάστημα από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020. Οι δε εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις Υπευθύνων Δηλώσεων τους από 19.5.2020 έως και 1.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο θα πραγματοποιηθεί από 5.6.2020 έως 10.6.2020.

Επιχειρήσεις που ανοίγουν/πληττόμενες - Παράταση αναστολών

1.α. Επιχειρήσεις-εργοδότες, που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, δύνανται να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι του ποσοστού 60% αυτών. Το χρονικό διάστημα της παράτασης είναι κατ’ ανώτατο όριο τριάντα (30) ημέρες και πάντως όχι πέραν της 31 Μαΐου 2020.

2. Σε περίπτωση υπέρβασης του ανωτέρω ποσοστού, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν οι ίδιοι τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό. Σε περίπτωση κατά την οποία από τον υπολογισμό του ανωτέρω ποσοστού προκύπτει δεκαδικός αριθμός 0,50 και πάνω γίνεται στρογγυλοποίηση προς τα πάνω. Σε περίπτωση επιχείρησης-εργοδότη με έναν εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση τελεί σε αναστολή, αυτή μπορεί να παραταθεί.

3. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες της παραγράφου 1 μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της παράτασης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το μήνα Μάϊο σταδιακά, για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων και μέχρι του ποσοστού 60% αυτών ανά Υπεύθυνη Δήλωση της επιχείρησης – εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Ο χρόνος παράτασης της αναστολής συμβάσεων εργασίας εξαρτάται από το χρόνο που λήγει η εκάστοτε αναστολή συμβάσης εργασίας ως αναλύεται κατωτέρω:

kya2.jpg
kya3.jpg

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας σε επιχειρήσεις- εργοδότες που, είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, για το μήνα Μάϊο 2020 είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ΄ αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους σύμφωνα με τον ΠΙΝΑΚΑ 1 και 2, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

5. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων που δεν έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή μέχρι και την 10.5.2020 (η καταληκτική ημερομηνία υποβολών αναστολής συμβάσεων από τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στην διαδικασία αναδρομικής τροποποίησης κύριου ενεργού ΚΑΔ) δεν μπορούν πλέον να τεθούν σε αναστολή. Από την ρύθμιση αυτή εξαιρείται ο ΚΑΔ 86.10 που αναφέρεται σε ειχειρήσεις με αντικείμενο τις νοσοκομειακές δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που εμπίπτουν σε αυτόν τον ΚΑΔ, μπορούν να υποβάλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε χρόνο μεταγενέστερο.

6. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών, και πάντως μέχρι την 31.5.2020, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

7. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της παράτασης αναστολών, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας (συμβάσεις πλήρους ή μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης). Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.

8. Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που είχαν τεθεί σε αναστολή, δύναται να παραταθεί η αναστολή τους. Μετά το πέρας του διαστήματος παράτασης της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οριστική ανάκληση συμβάσεων εργασίας

Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων τους.

Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για δεκαπέντε (15) ημέρες.

Οι συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται οριστικά η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε παράταση αναστολής μέχρι και την ημερομηνία της επαναλειτουργίας της επιχείρησης - εργοδότη τους, κατά το μήνα Μάιο, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής αυτής, με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες, ως κατωτέρω αναλύεται στον πίνακα:

kya42.jpg

Επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 δεν επιτρέπεται να προβούν σε οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες που προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος (σ.σ. επαναλειτουργούν ή πλήττονται σημαντικά), δύνανται για αυτούς τους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (σ.σ. νέα εκ περιτροπής - εργασία 2 εβδομάδες το μήνα και ενδο-ομιλική μεταφορά προσωπικού). Για την περίπτωση εφαρμογής του ανωτέρου εδαφίου ως προς το ένατο άρθρο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68) και ειδικότερα για τον υπολογισμό του απαιτούμενου 50% του προσωπικού της επιχείρησης λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους

Εξαιρέσεις

Επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες επιχειρήσεις, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, δύνανται να προβαίνουν σε παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του προβλεπομένου 60%.

Οι ίδιες επιχειρήσεις (επαναλειτουργούσες με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 καθώς και πληττόμενες που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών), σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους σε ποσοστό μικρότερο του 40%.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Για επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το Μάιο, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», βεβαιώνοντας τα στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή μέχρι την ημερομηνία της επαναλειτουργία τους, εντός του μήνα Μαΐου 2020 καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επίσης δηλώνουν την ημερομηνία της επαναλειτουργίας τους καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που ορίζονται βάσει ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεων τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό σύστημα Σ «ΕΡΓΑΝΗ», και αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους για το μήνα Μάιο 2020 καθώς και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης. Επίσης δηλώνουν υπεύθυνα τους εργαζόμενους των οποίων η αναστολή συμβάσεων εργασίας τους ανακαλείται οριστικά. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζόμενους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ»

Οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις του παρόντος μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Προσωρινή ανάκληση

Επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε παραμένει σε αναστολή κατά το μήνα Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής, είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων ΚΑΔ από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, στις εξής περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής για κάλυψη έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
  • Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά και έχουν αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για κάλυψη πρόσκαιρων, έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών.
  • Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής και έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, για εργασίες που δεν απαγορεύονται.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις προσωρινής ανάκλησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η απασχόληση των εργαζομένων είναι χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις – εργοδότες και παρατείνει ισόχρονα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που θα κάνουν χρήση των προβλεπομένων στην παράγραφο 1 του παρόντος, υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως .

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 21:00

Σχετικά Άρθρα

  • Κατήγγειλε ότι του έκλεψαν το αμάξι για να πάρει την αποζημίωση – Συνελήφθη 37χρονος στο Ηράκλειο
    Κατήγγειλε ότι του έκλεψαν το αμάξι για να πάρει την αποζημίωση – Συνελήφθη 37χρονος στο Ηράκλειο

    Οι αστυνομικοί μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για κλοπή αλλά ο ίδιος το είχε σχεδιάσει αυτό προκειμένου να εξαπατήσει την ασφαλιστική εταιρία που είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του ώστε να λάβει την αποζημίωση για μερική ή ολική κλοπή

    Ένας 37χρονος βρίσκεται στα χέρια των αρχών καθώς επιχείρησε να εξαπατήσει την ασφαλιστική του με ψευδή καταγγελία για κλοπή αυτοκινήτου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου όταν ο 37χρονος πήγε στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου και κατέθεσε ότι άγνωστοι του έκλεψαν το αγροτικό όχημά του, αξίας 30.000 ευρώ.
    Ο ίδιος, στις 12 Οκτωβρίου, προχώρησε σε συμπληρωματική κατάθεση λέγοντας πως τελικά βρήκε το αυτοκίνητό του αλλά όπως κατήγγειλε του είχαν αφαιρέσει την καρότσα, το καπό και την πόρτα του οδηγού.
    Οι αστυνομικοί μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσαν πως δεν πρόκειται για κλοπή αλλά ο ίδιος το είχε σχεδιάσει αυτό προκειμένου να εξαπατήσει την ασφαλιστική εταιρία που είχε ασφαλίσει το αυτοκίνητό του ώστε να λάβει την αποζημίωση για μερική ή ολική κλοπή.

    Οι αρχές μετά τα στοιχεία που συνέλεξαν συνέλαβαν τον 37χρονο ο οποίος πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη με τη κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων.

    Πηγή: Cretapost.gr - Protothema.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 14/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης
    Τσιάρας: Στα 250 ευρώ η αποζημίωση για κάθε ζώο που θανατώθηκε λόγω πανώλης

    Στο ποσό των 250 ευρώ κατά μέσο όρο θα είναι τελικά η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για κάθε ζώο που θανατώθηκε εξαιτίας της πανώλης των μηρυκαστικών.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων κατά τη διάρκεια συνάντησης του με κτηνοτρόφους στην Γυρτώνη της Λάρισας.

    Σημειώνεται ότι η αποζημίωση είναι κατά 70% αυξημένη σε σχέση με αυτό που προέβλεπε κατά μέσο όρο, η σχετική νομοθεσία.

    Παράλληλα ο κύριος Τσιάρας είπε ότι θα υπάρξει και πρόγραμμα αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές αργότερα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις
    Αυτοκατανάλωση ενέργειας: Πότε θα λαμβάνουν αποζημίωση πολίτες και επιχειρήσεις

    Αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Υπουργικής Απόφασης που προωθεί την αυτοκατανάλωση ενέργειας που υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

    Ειδικότερα, μέσω του νέου σχήματος αυτοκατανάλωσης δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της χώρας, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα τάσης του ηλεκτρικού συστήματος, να συμψηφίζουν ταυτοχρονισμένα τις ποσότητες που καταναλώνουν στις εγκαταστάσεις τους με τις ποσότητες που παράγει ένας ή περισσότεροι σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), και να λαμβάνουν αποζημίωση για την πλεονάζουσα ενέργεια, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς.

    Οι σταθμοί ΑΠΕ μπορεί να ανήκουν στους ίδιους ή σε τρίτο πρόσωπο, να εγκαθίστανται είτε στον ίδιο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης (net billing) είτε οπουδήποτε αλλού στο δίκτυο (virtual net billing), και το τρίτο πρόσωπο, κάτοχος του σταθμού, δύναται να εγγυάται μια σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας. Με αυτή τη δυνατότητα, οι ενεργειακές εταιρείες εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ, με ή χωρίς αποθήκευση, για να συμψηφίζουν τις καταναλώσεις του αυτοκαταναλωτή, απελευθερώνοντας περαιτέρω τη λιανική αγορά ενέργειας.

    Οι καταναλωτές ενέργειας θα συμμετέχουν, πλέον, ενεργά στις εξελίξεις της αγοράς, αξιοποιώντας τη φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ και θα αποφεύγουν τον κίνδυνο αύξησης των τιμών ενέργειας στα τιμολόγια τους.

    Όφελος πλεονάσματος ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος

    Ειδικά για τους οικιακούς αυτοκαταναλωτές έως 10.8 kW, δίνεται η δυνατότητα να λαμβάνουν το όφελος του πλεονάσματος ενέργειας ως έκπτωση στον εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος του παρόχου τους.

    Για τις επιχειρήσεις και τους μεγαλύτερους καταναλωτές που εγκαθιστούν συστήματα άνω των 10.8 kW, τα έσοδα της πλεονάζουσας ενέργειας που θα λαμβάνουν από την αγορά θα πηγαίνουν απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της συλλογικής αυτοκατανάλωσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα είτε στην ταράτσα της πολυκατοικίας είτε οπουδήποτε αλλού, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν νόμιμα την χρήση του χώρου.

    Η μετάβαση από το σχήμα net metering στο νέο πρόγραμμα net billing θα γίνεται με απλοποιημένες διαδικασίες και με απλή γνωστοποίηση στον διαχειριστή του δικτύου.

    Στρεβλώσεις του προηγούμενου σχήματος αυτοκατανάλωσης έχουν περιοριστεί με ενέργειες, όπως η αλλαγή του χρόνου εκκαθάρισης των συμψηφιζόμενων ποσοτήτων από την τριετία στο έτος.

    Πρόσθετα, υπό το νέο σχήμα net billing ο ταυτοχρονισμός της παραγωγής ενέργειας με την κατανάλωση αντικατοπτρίζει το πραγματικό κόστος της ενέργειας που συμψηφίζεται χωρίς να δημιουργούνται ελλείμματα στην αγορά.

    Η εφαρμογή της αυτοκατανάλωσης είναι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των καταναλωτών ενέργειας στην αγορά (prosumers). Συγχρόνως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει ισχυρό κίνητρο για την εγκατάσταση αποθήκευσης (μπαταριών), η οποία θα επιφέρει την μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους του καταναλωτή/αυτοπαραγωγού και θα βοηθήσει το ίδιο ηλεκτρικό σύστημα να απορροφήσει περισσότερες ΑΠΕ, απελευθερώνοντας πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τρένα: Πράσινο φως για να πληρώσει το κράτος οφειλές στην Hellenic Train
    Τρένα: Πράσινο φως για να πληρώσει το κράτος οφειλές στην Hellenic Train

    Το δρόμο για την αποπληρωμή των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τη Hellenic Train για το 2022 και το 2023 ανοίγει η ρύθμιση που εισήχθη με άρθρο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το Υπερταμείο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

    Πρόκειται για την ετήσια αποζημίωση που απορρέει από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρία με το Δημόσιο για την εκτέλεση των άγονων δρομολογίων και ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ κατ΄έτος, τα οποία ωστόσο έως τώρα δεν είχαν εισπραχθεί από την εταιρία λειτουργίας. Το γεγονός αυτό αφενός βάθαινε την υποχρηματοδότηση του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα λειτουργούσε ανασταλτικά και στις υποχρεώσεις της ΗΤ για επενδύσεις.

    Τι αναφέρει το άρθρο

    Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο «οι δαπάνες της από 14.4.2022 σύμβασης Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και «ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.» (νυν «Hellenic Train»), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4953/2022 (Α΄ 135), που αφορούν στα έτη 2022 και 2023, είναι νόμιμες και κανονικές και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού, των οικονομικών ετών 2024 και 2025, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

    Βάσει των εκτιμήσεων της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εν λόγω δαπάνη από τη νομιμοποίηση της διαδικασίας εξόφλησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση Υποχρέωσης Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Hellenic Train και αφορούν τα δύο τελευταία χρόνια, ανέρχεται συνολικά έως το ποσό των 124 εκατ. ευρώ και για τα δύο έτη, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

    Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΗΤ καθώς η απόφαση έγκρισης ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για το έτος 2022 (έτος υπογραφής της σύμβασης) και η απόφαση έγκρισης ανάληψης πολυετούς υποχρέωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, εκδόθηκαν μετά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

    Σύμφωνα με την έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εκκρεμούς πληρωμής του Ελληνικού Δημοσίου προς τη «Hellenic Train», για τα έτη 2022 και 2023, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών και ταυτόχρονα την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

    Παράλληλα, όπως αναφέρει, «επιτυγχάνονται η ορθή τήρηση των όρων της σύμβασης και η απρόσκοπτη συνέχισή της, διασφαλίζοντας έτσι το απαιτούμενο πλαίσιο λειτουργίας των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών».

    Υπενθυμίζεται ότι βάσει της ισχύουσας σύμβασης, στην ΗΤ έχει ανατεθεί η παροχή δημοσίων επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, αρχικά για διάστημα 10 ετών με δυνατότητα παράτασης για ακόμα 5 έτη. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν σε προκαθορισμένες γραμμές (δρομολόγια) του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου.

    Σε ό,τι αφορά τις οφειλές του Δημοσίου, πάντως, εκτός της ετήσιας αποζημίωσης, στην ΗΤ δεν έχει σποδοθεί επίσης και η ενίσχυση για την περίοδο της πανδημίας. Οπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας οι οφειλές προς αυτήν έφταναν τα 80 εκ. ευρώ έως το τέλος του 2022: «Η καθυστέρηση πληρωμών από τη σύμβαση ΥΔΥ που υπεγράφη με την Ελληνική κυβέρνηση στις 14.4.2022 έχει οδηγήσει στην εκκρεμότητα είσπραξης τιμολογίων για την εκτέλεση συμβατικών υπηρεσιών του έτους 2022 συνολικής αξίας περίπου €60 εκ., πέραν επιπρόσθετου ποσού αξίας περίπου €20 εκ. που αφορά διάφορες απαιτήσεις, έως τις 31.12.2022, οι οποίες τελούν υπό την τελική αλλά τυπική έγκριση έτσι ώστε να εκταμιευθούν προς την Hellenic Train», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

    Να σημειωθεί ότι το 2023 ήταν το χειρότερο έτος για τον ελληνικό σιδηρόδρομο αφού στις 28 Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς συνέβη η τραγωδία των Τεμπών που άφησε πίσω της 57 νεκρούς, ενώ το φθινόπωρο που ακολούθησε οι κακοκαιρίες Daniel και Elias κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του δικτύου με αποτέλεσμα η σιδηροδρομική κυκλοφορία να διακοπεί για πολλούς μήνες.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΗΤ πριν λίγες ημέρες, το οικονομικό αποτύπωμα του σιδηροδρομικού μπλακ άουτ ήταν βαρύ με τις ζημίες της χρονιάς να φτάνουν τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

    Οι όροι της σύμβασης ΥΔΥ

    Η σύμβαση μεταξύ των δύο μερών είναι για διάστημα 10 + 5 ετών και ορίζει την καταβολή ετήσιας αποζημίωσης ύψους 50 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο ανεβαίνει στα 62 εκ. ευρώ συνυπολογιζομένου του ΦΠΑ.

    Η ετήσια αποζημίωση περιλαμβάνει:

    • Την αποζημίωση της ΗΤ για την παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών, η οποία ανέρχεται έως του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ.
    • Τα τέλη χρήσης της υποδομής για την εκτέλεση των υπηρεσιών που αποτελούν αντικείμενο της Σύμβασης, τα οποία αποδίδονται μέσω της ΗΤ. στον διαχειριστή της υποδομής ΟΣΕ και ανέρχονται έως του ποσού των 19 εκατομμυρίων ευρώ και
    • Το αντίτιμο των μισθωμάτων του τροχαίου υλικού που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση του αντικειμένου της Σύμβασης, το οποίο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. καταβάλλει στη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και ανέρχεται έως και του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ως minimum κέρδος για την εταιρία έχει οριστεί το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση θετικού οικονομικού αποτελέσματος, το Ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει ποσοστό 20% από τα καθαρά έσοδα, ενώ το υπόλοιπο 80% παρέχεται ως κίνητρο αποδοτικότητας στον Πάροχο, ο οποίος εισπράττει και διαχειρίζεται τα έσοδα που προκύπτουν από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής των Υπηρεσιών.

    Η διάρκεια της Σύμβασης έχει οριστεί σε δέκα έτη, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2031, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε χρόνια (δηλ. μέχρι το τέλος του 2036), εφόσον η εταιρία έχει υλοποιήσει το σύνολο του επενδυτικού πλάνου των 163,5 εκατομμυρίων ευρώ εντός των προβλεπόμενων χρόνων.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τέλη χρήσης υποδομής, η ΗΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί τις χρεώσεις του ΟΣΕ για τα έτη 2020 - 2023. Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών μόνο για το 2022 ανέρχεται σε 47,8 εκατ. ευρώ, καθώς η Hellenic Train δεν κάνει αποδεκτή τη μονομερή αύξηση των τελών από τον ΟΣΕ την περίοδο που η κατάσταση του δικτύου έβαινε επιδεινούμενη.

    Ασυμβίβαστα στον ΟΣΕ

    Με άλλο άρθρο στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζονται προυποθέσεις με στόχο την ενίσχυση στον μέγιστο βαθμό της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών του διαχειριστή υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ. Συγκεκριμένα προβλέπεται πως όχι μόνο εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή νομικά οντότητα από κάθε σιδηροδρομική επιχείρηση και οιονδήποτε φορέα έχει ως αντικείμενο τους σιδηροδρόμους αλλά υποχρεούται επιπλέον να διατηρεί ξεχωριστή έδρα από κάθε σιδηροδρομική επιχείρηση και τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) αλλά και κάθε άλλη αρχή ή φορέα, που συνδέεται με τη σιδηροδρομική δραστηριότητα.

    Για τον σκοπό αυτό τίθενται κωλύματα και ασυμβίβαστα, ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του διαχειριστή υποδομής και τα ανώτερα διευθυντικά του στελέχη, τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και για ένα έτος μετά την με οποιαδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής σχέσης. Μάλιστα, οι απαγορεύσεις εκτείνονται και σε συζύγους, συμβιούντες και τέκνα αυτών, ενώ θεσπίζεται και σύστημα κυρώσεων για τους παραβάτες.

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΗΠΑ: Αποζημίωση-μαμούθ από ξενοδοχείο στην οικογένεια ελληνοαμερικανού που πέθανε από εγκαύματα
    ΗΠΑ: Αποζημίωση-μαμούθ από ξενοδοχείο στην οικογένεια ελληνοαμερικανού που πέθανε από εγκαύματα

    Αποζημίωση 2 εκατ. δολαρίων εκδίκασε δικαστήριο στις ΗΠΑ στην οικογένεια 76χρονου Ελληνοαμερικανού, που πέθανε από τα εγκαύματα που υπέστη, κάνοντας μπάνιο σε μοτέλ στο Κεντάκι.

    Ο Άλεξ Χρόνης εργαζόταν ως πωλητής φαγητών και στις 18 Νοεμβρίου 2021 επισκέφτηκε το Κεντάκι για ένα φεστιβάλ που διοργανωνόταν στην πολιτεία.

    Hotel guest dies after being burned by scorching 150-degree shower https://t.co/HirfsN7LQV pic.twitter.com/IJXUwZOS2x

    — New York Post (@nypost) July 18, 2024

    Λίγα δευτερόλεπτα αφού μπήκε στην μπανιέρα του Econo Lodge για κάνει ένα ντους κατέρρευσε στο πάτωμα από τη θερμοκρασία του νερού. Δύο συνάδελφοι που άκουσαν τις κραυγές του μπήκαν στο δωμάτιο τον έβγαλαν από την μπανιέρα.

    «Χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις επειδή είχε βαθιά εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού από την καυτή θερμοκρασία του νερού στο ξενοδοχείο», δήλωσε την Πέμπτη στο NBC News ο Τζέφρι Μπλάνκενσιπ, δικηγόρος της οικογένειας του Χρόνη.

    Σύμφωνα με τη δικογραφία η θερμοκρασία του νερού ξεπερνούσε τους 150 βαθμούς Φαρενάιτ. Ο ηλικιωμένος πέρασε τους επόμενους επτά μήνες της ζωής του, μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία και τα κέντρα αποκατάστασης, ώσπου τον Απρίλιου του 2022 κατέληξε.

    Πηγή: ethnos.gr- Φωτογραφία από cottonbro studio: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4154994/

  • Εργαζόμενη… έκοψε τον βήχα στο αφεντικό της – Της έδωσε αποζημίωση 30.000 ευρώ
    Εργαζόμενη… έκοψε τον βήχα στο αφεντικό της – Της έδωσε αποζημίωση 30.000 ευρώ

    Η γυναίκα μετά από καταγγελία για τον βήχα του αφεντικού της δικαιώθηκε πανηγυρικά από τα δικαστήρια

    Ο βήχας ενός εργοδότη ήταν η αιτία για να πληρώσει περισσότερες από 26.000 λίρες (30.000 ευρώ) σε μια πρώην εργαζόμενη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

    Ο Ουαλός, Kevin Davies είχε σκοπό να «γελοιοποιήσει και να εκφοβίσει» τη γυναίκα λόγω των ανησυχιών της για την υγεία της, όπως άκουσε το δικαστήριο.

    Ο 62χρονος Davies κορόιδευε την υπάλληλο της επιχείρησης του, τις ημέρες πριν από τον αποκλεισμό, αφού εκείνη εξέφρασε τους φόβους της για την υγεία της σε συναδέλφους της, σύμφωνα με τον Guardian.

    O βήχας του αφεντικού…

    Η γυναίκα είχε ζητήσει από τους συναδέλφους της να κρατήσουν κοινωνικές αποστάσεις από αυτήν – όπως είχαν συστήσει οι υπάλληλοι – επειδή έπασχε από ψωριασική αρθρίτιδα και μια αυτοάνοση πάθηση.

    Ο δικαστής απασχόλησης Tobias Vincent Ryan δήλωσε ότι ο Davies «έβηξε προς το μέρος της σκόπιμα και δυνατά, σχολιάζοντας ότι ήταν γελοία».

    Ο δικαστής δήλωσε ότι ο Davies είχε ως στόχο να «γελοιοποιήσει και να εκφοβίσει» τη γυναίκα με την «χυδαία συμπεριφορά» του στις 17 Μαρτίου 2020 – μια εβδομάδα πριν ανακοινωθεί το πρώτο lockdown.

    Στην ακροαματική διαδικασία ειπώθηκε ότι η γυναίκα είχε εργαστεί στην επiχείρηση του Davies στη δυτική Ουαλία, μεταξύ 2017 και 2020 και κέρδιζε 11 λίρες (13 ευρώ) την ώρα. Η εταιρεία έχει έξι υποκαταστήματα στη νότια και δυτική Ουαλία. Διαθέτει επίσης τμήμα ενοικίασης ακινήτων, όπου εργαζόταν ως διαχειριστής ακινήτων για το χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και οικιστικών συγκροτημάτων.

    Ο δικαστής διαπίστωσε ότι και άλλα μέλη της διοικητικής ομάδας της εταιρείας άκουσαν το περιστατικό με τον βήχα, αλλά είπε ότι όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο, εμφανίστηκαν «αμυντικά και ως μη απολύτως ειλικρινείς».

    Η γυναίκα αναγκάστηκε να παραιτηθεί

    Το δικαστήριο άκουσε ότι η γυναίκα παραπονέθηκε «έντονα» για το περιστατικό βήχα και παραιτήθηκε από την επιχείρηση λιγότερο από τρεις μήνες αργότερα.

    Ο δικαστής είπε: «Η γυναίκα έφυγε από το γραφείο της. Παραιτήθηκε τουλάχιστον εν μέρει επειδή θυματοποιήθηκε- αυτό ήταν ένας σημαντικός και σημαντικός παράγοντας στην απόφασή της. Ένιωθε ότι την απομάκρυναν εν μέρει λόγω των παραπόνων της. Είχε δίκιο».

    Ο δικαστής διέταξε η γυναίκα να λάβει αποζημίωση ύψους 26.438,84 λιρών – με την Cawdor Cars να της καταβάλλει 18.000 λίρες ως αποζημίωση για την προσβολή των συναισθημάτων της και τον Davies να πληρώνει 3.841,94 λίρες για άδικη απόλυση και 4.596,90 λίρες σε τόκους.

    Τι δήλωσε η γυναίκα μετά την απόφαση

    Μιλώντας μετά την ακρόαση, η γυναίκα είπε ότι: «Γνώριζε την ιατρική μου κατάσταση. Ήξερε ότι δεν είχα ανοσολογική προστασία λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που έπρεπε να παίρνω και έβηξε επίτηδες στο πρόσωπό μου. Έτρεμα. Δεν είμαι ανόητος, υποχόνδριος άνθρωπος -έχω αναγκαστεί να ανεχτώ πολλά στη ζωή μου- αλλά αυτό πραγματικά με επηρέασε».

    Πηγή: in.gr

  • Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης
    Πώς να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που σαρώνει - «Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα» λέει ο καθηγητής Γουργουλιάνης

    Με τον εμβολιασμό για τη γρίπη και των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων για τον κορονοϊό καθώς και με τη χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το «κοκτέιλ» των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα, χωρίς να απαιτείται η λήψη περαιτέρω μέτρων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη.

    Ο ίδιος αναφέρει στο ethnos.gr ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε ένα σφοδρό κύμα γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα χρονικά σε σχέση με το αναμενόμενο και το οποίο προστέθηκε σε ένα εμφανέστατα μικρότερο κύμα κορονοϊού. Το ευτύχημα, κατά τον ίδιο, είναι αυτό το κύμα γρίπης άρχισε δειλά-δειλά να υποχωρεί.

    «Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει, είναι η βαριά νόσος καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, δηλαδή, ποιοι ασθενείς τα επισκέπτονται, πόσοι εισάγονται και πόσοι από αυτούς παρουσιάζουν βαρύτερα συμπτώματα. Τα τεστ στις πλατείες και οι μετρήσεις από τα λύματα δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν. Αυτά ήταν πολύ χρήσιμα εργαλεία στην περίοδο της πανδημίας αλλά πλέον δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία από μόνα τους. Η πανδημία τελείωσε και πλέον ο κορονοϊός έχει αποκτήσει ενδημικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

    Κατά τον ίδιο, εδώ και δύο χρόνια στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εφαρμόζεται ένα σύστημα καταγραφής των ασθενών, με τη χρήση και των ανάλογων τεστ, προκειμένου να συμπεραίνουν ευκολότερα οι γιατροί ποιος ιός κυκλοφορεί περισσότερο στην κοινότητα.

    «Φέτος είδαμε ένα μικρό κύμα κορονοϊού τον Οκτώβριο, το οποίο αυξήθηκε λίγο περισσότερο το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Από το Δεκέμβριο και μετά βλέπουμε να κυριαρχεί η γρίπη. Έχουμε ένα έντονο κύμα εποχικής γρίπης, το οποίο ήρθε νωρίτερα από την… εποχή του, η οποία είναι τον Ιανουάριο και προστέθηκε στο ήδη υπάρχον μικρότερο κύμα κορονοϊού. Αυτό το κύμα γρίπης καταγράφηκε κυρίως στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα ήταν μέχρι και είκοσι φορές περισσότερα σε σχέση με το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Σήμερα νοσηλεύουμε 7,8,9 ανθρώπους με κορονοϊό, οι οποίοι είναι πάνω από ογδόντα ετών και περίπου πενήντα με γρίπη, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι και κάποιοι έχουν πνευμονία. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε όλα τα νοσοκομεία του βορείου ημισφαιρίου Στην Ελλάδα ζούμε ακόμα στη… σκιά του κορονοϊού. Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο επικεντρώνονται και στα άλλα νοσήματα», λέει στο ethnos.gr o κ. Γουργουλιάνης.

    Το κύμα αρχίζει να υποχωρεί

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σημειώνει ακόμα ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται ότι αρχίζει δειλά-δειλά να υποχωρεί αυτό το κύμα της εποχικής γρίπης.

    «Επειδή το κύμα αυτό εμφανίστηκε νωρίτερα, φαίνεται ότι μάλλον αρχίζει και υποχωρεί νωρίτερα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που ενισχύει το ότι δε χρειάζονται περαιτέρω μέτρα προστασίας. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη και των ευπαθών ομάδων για τον κορονοϊό και η χρήση μάσκας από τους ηλικιωμένους κατά τις συναναστροφές αρκούν», καταλήγει ο κ. Γουργουλιάνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο