Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 14:11

«Σανίδα σωτηρίας» για την ελληνική ανθοκομία το πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ ύψους 10 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

«Σανίδα σωτηρίας» αποτελεί για τον εγχώριο ανθοκομικό κλάδο η έγκριση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων ύψους 10,1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του κλάδου προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο κλάδος της ανθοκομίας ήταν από τους πρώτους που βίωσαν τις παρενέργειες που έφερνε μαζί του η COVID-19, με τα ανθοπωλεία να είναι από τα πρώτα καταστήματα που έκλεισαν, κατ’ εφαρμογή της κυβερνητικής οδηγίας προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών Αθανάσιος Κελμάγερ, τον Μάρτιο, όταν και σταμάτησαν τη λειτουργία τους τα καταστήματα, ο τζίρος έπεσε 50%, ενώ τον Απρίλιο που ήταν όλο το μήνα κλειστά, η πτώση έφτασε το 90%, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είχαν τα λουλούδια στα κτήματα που δεν είχαν κοπεί και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και την Πρωτομαγιά» είπε ο κ. Κελμάγερ προσθέτοντας ότι «τα λουλούδια είναι ευαλλοίωτα προϊόντα και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα κρατήσουμε για μεγάλο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πανδημία δεν θα μπορούσε να τύχει σε χειρότερη στιγμή για τον κλάδο καθώς όπως επισήμανε «οι περισσότερες γιορτές είναι αυτή την περίοδο και φέτος δεν καταφέραμε να φέρουμε την πολυπόθητη “άνοιξη” στην ελληνική ανθοκομία».

Το Πρόγραμμα στήριξης

Μόλις πριν από μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το «πράσινο φως» για την καταβολή κρατικών ενισχύσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις που ισχύει από τις αρχές Απριλίου ως μέρος της αντίδρασης της Ε.Ε. στην κρίση της COVID-19.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν με τη μορφή των άμεσων επιχορηγήσεων, οι οποίες θα μπορούν να χορηγηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, με τον κ. Κελμάγερ να λέει «σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί έως τις αρχές του καλοκαιριού».

Το ύψος του ποσού της ενίσχυσης ορίζεται σε 1.250 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας υπαίθρου, ανθέων και καλλωπιστικών δρεπτών ανθέων, φυτών κηποτεχνίας και άλλων ανθοκομικών φυτών εξωτερικού χώρου και σε 2.500 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας ανθέων υπό κάλυψη (θερμοκηπίων) ανθέων και καλλωπιστικών, δρεπτών ανθέων και γλαστρικών ανθέων εσωτερικού χώρου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών «είχε γρήγορα αντανακλαστικά, μας επισκέφθηκαν στις καλλιέργειες για να δουν από κοντά τις καταστροφές. Χωρίς αυτά τα χρήματα δεν θα υπήρχε επόμενη μέρα» και όπως υπογράμμισε: «Από αυτά τα χρήματα θα πληρώσουμε τα εργατικά, καθώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κτήματά μας είναι απλήρωτοι όλο αυτό τον καιρό. Επίσης με αυτά τα χρήματα θα μπορούμε να ξαναμπούμε στην καλλιέργεια, όσοι παραμείνουμε σε αυτό το επάγγελμα».

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»

Δύσκολοι προβλέπονται να είναι οι επόμενοι μήνες για τον ανθοκομικό κλάδο. Σχεδόν όλοι οι γάμοι και οι βαφτίσεις καθώς και άλλες εκδηλώσεις έχουν μετατεθεί για το 2021, ενώ λίγοι είναι αυτοί που θα γίνουν το Σεπτέμβριο. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ελληνικής ανθοκομίας» ανέφερε ο κ. Κελμάγερ τονίζοντας πως η ζημιά θα είναι τεράστια για τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι μόνο κλάδος της ανθοκομίας που θα πληγεί από τη μετάθεση των γάμων και των βαφτίσεων αλλά και τα κέτερινγκ και τα ξενοδοχεία, γιατί πέρα από τους Έλληνες, πολίτες ξένων κρατών ερχόντουσαν στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για να παντρευτούν στη Μύκονο, τις Σπέτσες, τη Σαντορίνη κ.α..

Μετά την οικονομική κρίση η πανδημία

«Ερχόμαστε από μια βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση» λέει ο κ. Κελμάγερ αναφέροντας πως από τα 310 μέλη που απαριθμούσε ο Ανθοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Αθηνών, πλέον αποτελείται από μόλις 114. Κατά τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι από αυτούς βγήκαν στη σύνταξη, άλλαξαν επάγγελμα ή στράφηκαν στα λαχανικά. «Τώρα στο δεύτερο κύμα της "μετανάστευσης" θα έρθει τους επόμενους μήνες καθώς θα φύγουν συνάδερφοι και θα στραφούν στην καλλιέργεια λαχανικών» λέει χαρακτηριστικά.

Μεγάλο ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο κλάδος στα χρονιά της οικονομικής κρίσης, καθώς είδε το εισόδημά του να μειώνεται κατά 1/3. «Ο κύριο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η μείωση των μελών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου από τη μείωση των καλλιεργητικών στρεμμάτων κ.α.» τόνισε σχετικά ο κ. Κελμάγερ.

Προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον να λειανθούν όσο τον δυνατόν περισσότερο οι συνέπειες, ο πρόεδρος αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει μια αναδιάταξη του συνεταιρισμού. Η αρχή αυτής θα πραγματοποιηθεί εντός Μαΐου όταν και γίνει συνάντηση προκειμένου να ακουστούν οι θέσεις των παραγωγών για να δοθούν λύσεις. «Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι για να γίνει αυτό» σημείωσε ο κ. Κελμάγερ επισημαίνοντας πως «άλλα είχαμε στο πρόγραμμα και άλλα τελικά βγήκαν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by Anastasia Gepp from Pixabay

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 21:38

Σχετικά Άρθρα

  • Χριστοδουλόπουλος: Λουλούδια για την ημέρα των ερωτευμένων
    Χριστοδουλόπουλος: Λουλούδια για την ημέρα των ερωτευμένων

    Μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε για τις υπαλλήλους του γραφείου του στην Αμαλιάδα, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

    Με αφορμή την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος είχε ένα λουλούδι για κάθε γυναίκα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο δημαρχιακό μέγαρο της Σοχιάς.

    Τα χαμόγελα ήταν θερμά και όλοι έκαναν λόγο για θετική κίνηση του Δημάρχου. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και στην προηγούμενη θητεία του ο Δήμαρχος Ήλιδας προσέφερε πάντα λουλούδια στις 14 Φεβρουαρίου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Φυτώριο Στρούζα – Αθανασούλη: Ένας παράδεισος… στο Σκουροχώρι
    Φυτώριο Στρούζα – Αθανασούλη: Ένας παράδεισος… στο Σκουροχώρι

    «Το να ζεις μόνο, δεν είναι αρκετό. Πρέπει να έχεις λιακάδα, ελευθερία και έστω ένα μικρό λουλούδι»… έγραφε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο λατρεμένος παραμυθάς της παιδικής μας ηλικίας, και πραγματικά δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του.

    Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

    Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουλουδιών είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και έρευνες έχουν αποδείξει την συναισθηματική επίδραση που έχουν στους ανθρώπους, μέσω του χρώματος και του αρώματός τους.

    Τα λουλούδια, αλλά και η γενικότερη ενασχόληση με την κηπουρική, λειτουργούν ευεργετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και χρόνιας κόπωσης, αφού πέρα από την επαφή μας με τη φύση που είναι ανεκτίμητη, ομορφαίνουν το χώρο μας και μας κάνουν να νιώθουμε αναζωογονημένοι!!

    Έχει επικρατήσει λανθασμένα η άποψη ότι μπορούμε να ασχοληθούμε με την κηπουρική μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν είναι έτσι. Κάθε εποχή έχει την ομορφιά και τις ιδιαιτερότητές της. Χρειάζεται μόνο σωστή καθοδήγηση και βοήθεια από τους ειδικούς για να διατηρήσουμε όλο το χρόνο τον προσωπικό μας «παράδεισο» στον κήπο, το μπαλκόνι ή τον εσωτερικό μας χώρο.

    fytorio strouza athanasouli 30

    Η Διονυσία Στρούζα και ο σύζυγός της Παναγιώτης Αθανασούλης, με γνώσεις γεωπονικής, πολυετή εμπειρία στο χώρο και κυρίως πολύ αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν, είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι γι’ αυτό το ρόλο.

    Από το 2006 διατηρούν το ομώνυμο φυτώριο στο Σκουροχώρι Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη και έχουν καταφέρει το όνομά τους να γίνει συνώνυμο ποιότητας και επαγγελματισμού, δημιουργώντας ένα ευρύ πελατολόγιο σε Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Αρκαδία, Ιόνια Νησιά, κλπ.

    Εκεί θα βρεις κάθε λογής λουλούδια, φυτά και δέντρα, από τα πιο συνηθισμένα έως τα πιο σπάνια, που θα κατακλύσουν τις αισθήσεις σου με χρώματα και αρώματα… Κυριολεκτικά, ένας «παράδεισος επί γης»!!

    Αυτή την εποχή, οι εντυπωσιακές ορχιδέες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τα εξωτικά «πουλιά του παραδείσου», τα πολύχρωμα κυκλάμινα, τα κατακόκκινα ανθούρια και αλεξανδρινά, τα υπέροχα φυλλόδεντρα εσωτερικού χώρου, κλπ είναι μόνα μερικά από τα λουλούδια που μπορείς να επιλέξεις για να ομορφύνεις τον χώρο σου.

    fytorio strouza athanasouli 27

    Προσωπική επιλογή της Διονυσίας, με το ομολογουμένως εξαιρετικό γούστο, είναι τα κασπώ και οι γλάστρες που θα φιλοξενήσουν τα φυτά σου!! Διαλεγμένα ένα προς ένα, σε ιδιαίτερα σχέδια και χρώματα και φυσικά σε εξαιρετική ποιότητα, δεν θυμίζουν σε τίποτα τις κλασικές γλάστρες που έχεις στο μυαλό σου και θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα, μοναδικά στοιχεία διακόσμησης στο χώρου σου!!

    Αν ψάχνεις δέντρα για τον κήπο σου, στο Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη θα βρεις ότι μπορείς να φανταστείς. Από κλασικά εσπεριδοειδή και οπωροφόρα, μέχρι εξωτικά μάνγκο, αβοκάντο, γκουάβα, παπάγια, καθώς επίσης καλλωπιστικά και δέντρα σκίασης.

    Η κατάλληλη τεχνογνωσία και η εμπειρία χρόνων της Διονυσίας και του Παναγιώτη αποτέλεσαν τη βάση για μια ακόμη φυτοκομική μέθοδο, τον εμβολιασμό των φυτών.

    Η Διονυσία Στρούζα μας εξηγεί τι είναι εμβολιασμός και ποια η σημασία του:

    «Εμβολιασμός είναι η συνένωση φυτικών μερών εμβολίου - υποκειμένου. Μετά τη συνένωση, μέσω της αναγέννησης των ιστών του φυτού, έχουμε την τελική δημιουργία ενός καινούριου φυτού. Το καινούριο φυτό έχει τα χαρακτηριστικά του εμβολίου (ποικιλίας) και τις αντοχές του υποκειμένου.

    fytorio strouza athanasouli 55

    Τα επιβαρυμένα εδάφη από εντατική χρήση, η αντιμετώπιση των παθογόνων του εδάφους, η αύξηση της ευρωστίας του φυτού και η αύξηση της αντοχής του σε ακραίες συνθήκες, η επιμήκυνση του χρόνου συγκομιδής, η αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής και τέλος, η καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το έδαφος, είναι οι λόγοι που μας ώθησαν σ’ αυτή τη μέθοδο».

    Είτε είσαι ιδιώτης και φτιάχνεις το δικό σου μποστάνι λαχανικών και μυρωδικών, είτε είσαι επαγγελματίας αγρότης και θέλεις να κερδίσεις χρόνο παρακάμπτοντας το στάδιο της σποράς, το Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη θα γίνει ο πολύτιμος συνεργάτης σου.

    Αγόρασε έτοιμα φυτά (ντομάτα, αγγούρι, μελιτζάνα, καρπούζι, πεπόνι) σε ότι ποσότητα κι αν χρειάζεσαι -χονδρική και λιανική πώληση- και μάλιστα εμβολιασμένα!!

    Πάρε μια «γεύση» στη Photo Gallery που ακολουθεί:

    [widgetkit id="6" name="######### Gallery για Άρθρα #########"]

    Φυτώριο Στρούζα - Αθανασούλη Ε.Ε.

    Επαρχιακή οδός Σκουροχωρίου – Λεβεντοχωρίου

    6936722135 - 6936940637

    Facebook: Φυτώριο Στρούζα-Αθανασούλη

    Email: [email protected]

  • Κλιματική αλλαγή: Λουλούδια ανθίζουν στην Ανταρκτική καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη
    Κλιματική αλλαγή: Λουλούδια ανθίζουν στην Ανταρκτική καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη

    Η Ανταρκτική φαίνεται ολοένα και λιγότερο αναγνωρίσιμη κάθε χρόνο.

    Στην ξηρά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ανθοφόρα φυτά, βρύα και φύκια να εξαπλώνονται όσο ποτέ άλλοτε, και στη θάλασσα, η έκταση των επιπλεόντων θαλάσσιων πάγων έχει φτάσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

    Αυτές οι δραματικές αλλαγές συνέπεσαν με την άνοδο της θερμοκρασίας του καλοκαιριού. Το 2022, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον (UW) κατέγραψαν τον μεγαλύτερο καύσωνα που έπληξε ποτέ την Ανταρκτική.

    Τον Μάρτιο, οι θερμοκρασίες κοντά στον νότιο πόλο έφτασαν τους 39 °C πάνω από τις κανονικές για τρεις συνεχόμενες ημέρες, φτάνοντας στο μέγιστο των -10 °C (14 °F).

    Αυτή ήταν η πιο καυτή ανωμαλία της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί οπουδήποτε στον κόσμο, είπε στον Kasha Patel στην Washington Post ο Edward Blanchard-Wrigglesworth, επιστήμονας της ατμόσφαιρας και πρώτος συγγραφέας μιας δημοσιευμένης εργασίας από την ομάδα UW.

    Μερικοί από την ομάδα του που δούλευαν στην Ανταρκτική εκείνη την εποχή ήταν προφανώς αρκετά ζεστοί ώστε να φορούν σορτς και ακόμη και να πηγαίνουν χωρίς πουκάμισο στον ήλιο.

    Στιγμές σαν αυτές καθιστούν πιο ξεκάθαρο από ποτέ ότι η Ανταρκτική δεν είναι απρόσβλητη από την κλιματική κρίση, όπως πίστευαν κάποτε ορισμένοι επιστήμονες.

    «Βρίσκουμε ότι η κλιματική αλλαγή τον περασμένο αιώνα ενίσχυσε τον καύσωνα κατά 2 °C, ενώ ένας ισοδύναμος καύσωνας το 2096 θα ήταν ακόμη 6 °C θερμότερος σε σχέση με το 2022 (8 °C σε σχέση με το 1922)», γράφουν οι Blanchard-Wrigglesworth και οι συνάδελφοι του.

    Αυτό το μελλοντικό σενάριο θα μπορούσε να φέρει τις θερμοκρασίες του Μαρτίου στην Ανταρκτική επικίνδυνα κοντά στο σημείο τήξης, απειλώντας τις τεράστιες περιοχές πάγου της ηπείρου.

    Προς το παρόν, η Ανταρκτική και τα σχετικά νησιά της καλύπτονται από μόνιμο χιόνι και πάγο, με μόνο ένα τοις εκατό περίπου κατάλληλης γης για ανθοφόρα φυτά όπως το τριχωτόχορτο της Ανταρκτικής (Deschampsia antarctica) και το ανταρκτικό μαργαριτάρι (Colobanthus prettynsis).

    Τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο, οι θερμότερες εποχές έχουν δει τέτοια φυτά να απογειώνονται, με ρυθμούς ανάπτυξης να αυξάνονται κατά 20 τοις εκατό ή περισσότερο από το 2009 έως το 2018.

    Πηγή: Cnn.gr

  • To αγριολούλουδο που διώχνει άγχος και πόνο και απογειώνει τη λίμπιντο
    To αγριολούλουδο που διώχνει άγχος και πόνο και απογειώνει τη λίμπιντο

    Ένα από τα αρχαιότερα λουλούδια που συνοδεύει ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές, αλλά και στιγμές πάθους θεωρείται παράλληλα ένας από τους καλύτερους συμμάχους για την εξασφάλιση της υγείας μας. Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα οφέλη του άγριου τριαντάφυλλου και του καρπού του, γνωστού ως κυνόροδο

    Εάν κάποιος μας ζητήσει να φανταστούμε ένα τριαντάφυλλο, το πιο πιθανό είναι ο νους μας να σχηματίσει την εικόνα ενός κόκκινου ρόδου, σύμβολο ερωτισμού και αγάπης. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το τριαντάφυλλο όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από το άγριο ρόδο, με έντονο ροζ χρώμα και με μόλις πέντε πέταλα.

    Πέραν όμως και του υψηλού συμβολισμού και της πολλαπλής χρήσης του τριαντάφυλλου στο πεδίο της κοσμετολογίας και της ομορφιάς, το άγριο τριαντάφυλλο συγκεντρώνει και φαρμακευτικές ιδιότητες, προσφέροντας ανακούφιση σε πλήθος ιατρικών προβλημάτων, σφραγίζοντας την κυριαρχία του ανάμεσα στα υπόλοιπα λουλούδια.

    Ανακούφιση του άγχους και σύμμαχος της καρδιάς

    Το μεθυστικό άρωμα του άγριου τριαντάφυλλου έχει ηρεμιστικές ιδιότητες. Μια παλιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η μυρωδιά από το έλαιο τριαντάφυλλου πριν από τη χειρουργική επέμβαση, μείωσε το ποσοστό του προεγχειρητικού άγχους.

    Υπάρχουν, όμως, κι άλλες μελέτες που έχουν συμπεράνει ότι η ευωδία του ρόδου είναι αρκετή για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό της αναπνοής. Το αφέψημα από τα πέταλά του παρέχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης.

    Απογείωση του αισθησιασμού

    Ως αναπόσπαστο κομμάτι του έρωτα, τα οφέλη του ρόδου δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και από την κρεβατοκάμαρα. Ως αφροδισιακό, το τριαντάφυλλο έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου, προσφέροντας λύσεις και στη στυτική δυσλειτουργία.

    Λύση στη φλεγμονή και στον πόνο

    Εδώ και αιώνες, το τριαντάφυλλο χρησιμοποιείται ως ήπιο στυπτικό για να βοηθήσει στη σύσφιξη και τον τόνωση των φλεγμονωδών ιστών. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιοφλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά το καθιστά εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες και ένα γλυκό αντίδοτο στη χρόνια φλεγμονή.

    Ειδικότερα, το ροδόνερο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ασφαλές και αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες οφθαλμικό διάλυμα, δρώντας τονωτικά στους ιστούς και συρρικνώνοντας τη φλεγμονή των τριχοειδών αγγείων.

    Η αγριοτριανταφυλλιά έχει χρησιμοποιηθεί επίσης με επιτυχία στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Και σε αντίθεση με πολλά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, δεν προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

    Από την άλλη, το τσάι από ροδοπέταλα θεωρείται μια παραδοσιακή θεραπεία για τη διάρροια, συμβάλλοντας και πάλι στην τόνωση, τη σύσφιξη και την καταπράυνση των ιστών του γαστρεντερικού συστήματος.

    Τριαντάφυλλο για την επούλωση πληγών

    Λόγω της στυπτικότητας του τριαντάφυλλου, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά και των ελαφρών αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, είτε πρόκειται για εσωτερικές είτε για εξωτερικές.

    Πηγή: Ygeiamou.gr - Φωτογραφία από Ralph από το Pixabay

  • Πελάτης σε μπουζούκια όπως στο «Ηλία ρίχτο» - Ξόδεψε 40.000 ευρώ μόνο σε λουλούδια
    Πελάτης σε μπουζούκια όπως στο «Ηλία ρίχτο» - Ξόδεψε 40.000 ευρώ μόνο σε λουλούδια

    Το παρασκήνιο των βραδινών μαγαζιών της Αθήνας - Από τις κοπέλες για τα λουλούδια, μέχρι τους παρκαδόρους

    Μια βραδιά με τους εργαζόμενους σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, κατέγραψε η κάμερα της εκπομπής «Αυτοψίας» στον Alpha. Οι πρωταγωνιστές της νύχτας περιέγραψαν τις δυσκολίες και τα μυστικά της δουλειάς τους, αλλά και πώς αισθάνονται όταν εκείνοι εργάζονται και άλλοι... διασκεδάζουν.

    Ποτό, χορός, τραγούδι και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Όλα όσα μας κάνουν να περνάμε καλά κι όλα όσα είναι βαθιά χαραγμένα στο DNA του Έλληνα. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί που φροντίζουν για την δική μας διασκέδαση; Ο Αντώνης Σρόιτερ πέρασε μια βραδιά με τους εργαζόμενους σε ένα κέντρο διασκέδασης, από το ξεκλείδωμα του μαγαζιού και την προετοιμασία του, μέχρι να πέσει η αυλαία και να αποχωρήσει κι ο τελευταίος πελάτης.

    Τα πόστα, η προετοιμασία, η εξυπηρέτηση, η διαχείριση του κόσμου, η διασκέδασή του, οι δύσκολες αλλά και οι απρόοπτες στιγμές. Οι παρκαδόροι, οι σερβιτόροι, οι μετρ, οι μουσικοί, οι τραγουδιστές μίλησαν στην εκπομπή για το πως λειτουργούν ως ένα καλοκουρδισμένο ρολόι, με τους δείκτες του πάντα στο ακριβώς προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι άρτιο.

    40.000 ευρώ για λουλούδια

    Πίσω από τη σκηνή παίρνουν θέση οι κοπέλες με τα λουλούδια, οι οποίες τακτοποιούν τα πανέρια. Όταν ο πελάτης έχει κέφια όλα πρέπει να γίνονται ταχύτατα. Τα λουλούδια πρέπει να είναι πάντοτε μπροστά του και διαθέσιμα πριν το μετανιώσει. «Ο πελάτης θέλει να σε βλέπει και εσένα να είσαι ευχάριστη. Οπότε όταν κι εμείς έχουμε τέτοια διάθεση και περνάμε καλά, θα πουλήσουμε», λέει μια από τις κοπέλες που βγάζουν το ψωμί τους πουλώντας λουλούδια.

    Όσο για τον μεγαλύτερο λογαριασμό που έχει να δει να γίνεται μπροστά της σε λουλούδια, αποκάλυψε: «Νομίζω ότι ο μεγαλύτερος λογαριασμός που έχω δει σε λουλούδια είναι 40.000 ευρώ. Πάντα υπάρχουν κι αυτοί που ξοδεύουν τέτοια ποσά. Εγώ όταν ακούω τέτοια νούμερα, κάτι παθαίνω, δεν μπορώ να το διανοηθώ».

    Είχε ξεχάσει τον προφυλακτήρα στο σπίτι

    Σημαντικός ρόλος στα μπουζούκια είναι κι εκείνος του παρκαδόρου, αφού οι θαμώνες που τα επισκέπτονται θέλουν να αισθάνονται ότι τα οχήματά τους θα είναι ασφαλή τις ώρες που εκείνοι διασκεδάζουν. Η δουλειά του παρκαδόρου είναι ιδιαίτερη, αφού απαιτεί από τους εργαζόμενους να είναι καλοί οδηγοί, γρήγοροι αλλά και έμπιστοι. Ωστόσο, πολλές φορές δεν λείπουν και τα ευτράπελα, όπως το παρακάτω που διηγήθηκε ένας παρκαδόρος.

    «Το περιστατικό που θα πω είναι για γέλια. Φεύγει ένα αυτοκίνητο από το μαγαζί και λίγο αργότερα μας παίρνει τηλέφωνο ο ιδιοκτήτης του. Μας είπε ότι άφησε το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ και όταν γύρισε του έλειπε ο πίσω προφυλακτήρας. Πήγαμε στο χώρο του πάρκινγκ μήπως είχε πέσει εκεί αλλά δεν βρήκαμε κάτι. Πήρα τηλέφωνο τον πελάτη και του είπα ότι θα δω τις κάμερες για να διαπιστώσω αν είχε έρθει με τον προφυλακτήρα ή χωρίς. Μισή ώρα αργότερα μου έστειλε «συγγνώμη» σε μήνυμα διότι είχε ξεχάσει τον προφυλακτήρα στο σπίτι του», διηγήθηκε.

    Ένα ακόμα μεγάλο χαρακτηριστικό στα μπουζούκια είναι τα «ψαλίδια» στους μεγάλους λογαριασμούς. Πολλές φορές οι πελάτες που έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες λουλουδιών ζητούν έκπτωση. Τότε η κοπέλα που πουλάει τα λουλούδια απευθύνεται στον υπεύθυνο του νυχτερινού κέντρου για να κάνει καλύτερη τιμή στον πελάτη.

    Δείτε βίντεο: Μπουζούκια όπως στο «Ηλία ρίχτο» - Ξόδεψε 40.000 ευρώ μόνο σε λουλούδια

    Πηγή: Protothema.gr

  • Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ 2022» από την ΠΔΕ και τις «ΣΦήγΚΕΣ»
    Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ 2022» από την ΠΔΕ και τις «ΣΦήγΚΕΣ»

    Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Πανσέληνος των Λουλουδιών 2022» που είναι ενταγμένη στο Πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

    Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχαν αναλάβει τα μέλη της ΑΜΚΕ «ΣΦήγΚΕΣ», τα οποία την Παρασκευή 27 Μάϊου 2022, παρέλασαν συνοδεία άνθινου άρματος στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, ενώ μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» έδωσαν συναυλία οι ομάδες της χορωδίας και των κρουστών, υπό τη Διεύθυνση του Νίκου Φορλίδα και της Αβροκόμης Ξενόγιαννη.

    Την επιμέλεια του άνθινου άρματος είχαν αναλάβει οι Αριστείδης Σταθόπουλος, Γιώργος Σταυρόπουλος και Αντώνης Μακρής και την εκμάθηση του Ρεπερτορίου, η Albena Penkova.

    Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε το Σάββατο 28 Μάϊου στον Πύργο Ηλείας, στους κεντρικούς δρόμους αλλά και στην πανέμορφη πλατανοσκεπή κεντρική πλατεία της πόλης.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και οι Αντιπεριφερειάρχες Πολιτισμού και Τουρισμού, Νίκος ΚοροβέσηςκαιΣυντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,Τάκης Παπαδόπουλος.

    sfikes panselinos louloudion 2

    sfikes panselinos louloudion 3

    sfikes panselinos louloudion 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τα αγαπημένα λουλούδια της άνοιξης και οι ιδιότητές τους
    Τα αγαπημένα λουλούδια της άνοιξης και οι ιδιότητές τους

    Αν και επίσημα η πρώτη μέρα της άνοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα προσδιορίζεται στις 21 Μαρτίου, όσοι αγαπάνε τα λουλούδια καλό είναι ξεκινήσουν από τώρα να τα φυτεύουν.

    Ο ρόλος των λουλουδιών είναι σημαντικός όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τις μέλισσες και ορισμένα είδη πεταλούδων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, δίνοντας τους το πρώτο νέκταρ και τη γύρη που χρειάζονται μόλις ξυπνήσουν.

    Σύμφωνα με το «Gardeners word magazine» είναι η ενέργεια που χρειάζονται για να πετάξουν, να βρουν σύντροφο ή χώρο φωλιάσματος, ενώ η γύρη βοηθά τις μέλισσες να αρχίσουν να γεννούν αυγά για την επόμενη γενιά μελισσών.

    Ακολουθούν μερικά από τα πρώτα αγαπημένα ανοιξιάτικα λουλούδια και τα χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με το Good Housekeeping:

    Πρίμουλα: έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους. Είναι το φυτό της νιότης και της τύχης.

    Γάλανθος (ο χιονώδης): τα άνθη του ξεπηδούν κυριολεκτικά μέσα από το χιόνι. Είναι πιθανόν το φυτό που αναφέρει ο Όμηρος ότι έδωσε ο θεός Ερμής στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης. Λόγω της γαλανταμίνης που περιέχει θεωρείται χρήσιμο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αlzheimer's.

    Kρόκος: εντυπωσιακά λουλούδια σε κυπελλοειδές σχήμα και ποικιλία χρωμάτων κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ, χρυσό και δίχρωμες ποικιλίες. Συμβολίζουν τη νεανική ευτυχία.

    Νάρκισσος: με καταγωγή από τη Μεσόγειο ανθίζει και με τις πιο δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας μια πινελιά χρώματος όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο λουλούδι στον κήπο. Όμως κρύβει τοξικές ουσίες σχεδόν σε όλα τα μέρη του φυτού από τον βολβό μέχρι και το άνθος. Θεωρείται επικίνδυνο για γάτες και σκύλους.

    Τουλίπες: το σύμβολο της απόλυτης αγάπης.

    Μη με λησμόνει: ένα φυτό που τα λέει όλα το όνομά του. Μία ιστορία αγάπης και μοιραίας κατάληξης.

    Υάκινθος: μπορεί να ανθίσει και μέσα στο νερό.

    Πουλμονάρια: Πήρε το όνομά του από τα σημάδια στα φύλλα, τα οποία πιστεύεται ότι μοιάζουν με άρρωστους πνεύμονες.

    Ρείκια: Παρέχουν μια απαραίτητη πηγή γύρης και νέκταρ τις πρώτες μέρες της άνοιξης.

    Eλλέβορος: είναι το τριαντάφυλλο της Σαρακοστής. Παρά τη λεπτή τους εμφάνιση, είναι σκληρά και το όνομά τους σημαίνει «φονικό φαγητό». Kατά την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών και ψυχικών ασθενειών.

    Πουλσατίλα: παίρνει το όνομά του από την εβραϊκή λέξη για το Πάσχα, «pasakh», η ανθοφορία του Πάσχα. Τα άνθη του είναι σε σχήμα αστεριού.

    Γιασεμί: Η άνοιξη αγαπά το γιασεμί και το γιασεμί την άνοιξη, γι' αυτό και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά της.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανακαλύφθηκε στην Κίνα το αρχαιότερο στον κόσμο απολιθωμένο μπουμπούκι λουλουδιού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών
    Ανακαλύφθηκε στην Κίνα το αρχαιότερο στον κόσμο απολιθωμένο μπουμπούκι λουλουδιού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών

    Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν στην περιοχή της κινεζικής Εσωτερικής Μογγολίας ένα απολίθωμα φυτού ηλικίας 164 εκατομμυρίων ετών, το οποίο περιλαμβάνει το αρχαιότερο στον κόσμο μπουμπούκι λουλουδιού.

    Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην εξέλιξη των ανθοφόρων φυτών, σπρώχνοντας αρκετά πιο πίσω στο παρελθόν την πρώτη εμφάνισή τους, κάποια στιγμή στην Ιουρασική περίοδο, πριν 145 έως 201 εκατομμύρια χρόνια. Έως τώρα, με βάση τα υπάρχοντα απολιθώματα, η κυρίαρχη αντίληψη στην παλαιοβοτανική ήταν ότι τα φυτά με άνθη δεν εμφανίστηκαν νωρίτερα από την Κρητιδική περίοδο, πριν 66 έως 145 εκατομμύρια χρόνια.

    Το απολίθωμα έχει μήκος 4,2 και πλάτος 2 εκατοστών. Περιέχει ένα κοτσάνι, ένα κλαδί με φύλλα, ένα βολβοειδές φρούτο και ένα μικροσκοπικό μπουμπούκι μεγέθους περίπου τριών τετραγωνικών χιλιοστών. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Ναντζίνγκ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Γεωλογικής Εταιρείας του Λονδίνου, βάφτισαν το φυτό Florigerminis jurassica.

    Στη Γη υπάρχουν δύο βασικά είδη φυτών: αυτά με άνθη (αγγειόσπερμα) και εκείνα χωρίς άνθη (γυμνόσπερμα). Η ύπαρξη μπουμπουκιού και φρούτου στο νέο απολίθωμα αποτελεί σαφή ένδειξη ότι επρόκειτο για αγγειόσπερμο.

    Το νέο απολίθωμα δεν είναι πάντως το αρχαιότερο δείγμα απολιθωμένου λουλουδιού, καθώς το 2018 είχαν ανακαλυφθεί επίσης στην Κίνα απολιθώματα λουλουδιών ενός φυτού του γένους Nanjinganthus, όμως άλλοι επιστήμονες είχαν τότε εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσο όντως επρόκειτο για κανονικά πλήρως εξελιγμένα άνθη. Τα λουλούδια είναι άκρως ευαίσθητα και συνεπώς δύσκολο να απολιθωθούν, πράγμα που καθιστά δύσκολο να διακριθούν με βεβαιότητα από άλλα σημεία ενός αρχαίου φυτού.

    Όμως το νέο απολίθωμα, χωρίς αμφιβολία, περιέχει ένα μπουμπούκι λουλουδιού και ανήκει σε αγγειόσπερμο φυτό. Είναι πιθανό, σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, ότι πολλά άλλα φυτά ήταν αγγειόσπερμα και ανθοφόρα κατά την Ιουρασική περίοδο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί απολιθώματά τους. Πάντως τα αγγειόσπερμα με τα άνθη τους θα ήταν πολύ ασυνήθιστα στην Ιουρασική περίοδο και γεωγραφικά απομονωμένα, συγκριτικά με τα πολύ πιο εξαπλωμένα γυμνόσπερμα.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:https://sp.lyellcollection.org/content/early/2022/01/04/SP521-2021-122

    arx louloudi kina2

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch