Αν και επίσημα η πρώτη μέρα της άνοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο όπου ανήκει και η Ελλάδα προσδιορίζεται στις 21 Μαρτίου, όσοι αγαπάνε τα λουλούδια καλό είναι ξεκινήσουν από τώρα να τα φυτεύουν.
Ο ρόλος των λουλουδιών είναι σημαντικός όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τις μέλισσες και ορισμένα είδη πεταλούδων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, δίνοντας τους το πρώτο νέκταρ και τη γύρη που χρειάζονται μόλις ξυπνήσουν.
Σύμφωνα με το «Gardeners word magazine» είναι η ενέργεια που χρειάζονται για να πετάξουν, να βρουν σύντροφο ή χώρο φωλιάσματος, ενώ η γύρη βοηθά τις μέλισσες να αρχίσουν να γεννούν αυγά για την επόμενη γενιά μελισσών.
Ακολουθούν μερικά από τα πρώτα αγαπημένα ανοιξιάτικα λουλούδια και τα χαρακτηριστικά τους, σύμφωνα με το Good Housekeeping:
Πρίμουλα: έχει συνδεθεί με πολλούς μύθους. Είναι το φυτό της νιότης και της τύχης.
Γάλανθος (ο χιονώδης): τα άνθη του ξεπηδούν κυριολεκτικά μέσα από το χιόνι. Είναι πιθανόν το φυτό που αναφέρει ο Όμηρος ότι έδωσε ο θεός Ερμής στον Οδυσσέα σαν αντίδοτο στα μαγικά φίλτρα της Κίρκης. Λόγω της γαλανταμίνης που περιέχει θεωρείται χρήσιμο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αlzheimer's.
Kρόκος: εντυπωσιακά λουλούδια σε κυπελλοειδές σχήμα και ποικιλία χρωμάτων κίτρινο, λευκό, ροζέ, μωβ, χρυσό και δίχρωμες ποικιλίες. Συμβολίζουν τη νεανική ευτυχία.
Νάρκισσος: με καταγωγή από τη Μεσόγειο ανθίζει και με τις πιο δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας μια πινελιά χρώματος όταν δεν υπάρχει κανένα άλλο λουλούδι στον κήπο. Όμως κρύβει τοξικές ουσίες σχεδόν σε όλα τα μέρη του φυτού από τον βολβό μέχρι και το άνθος. Θεωρείται επικίνδυνο για γάτες και σκύλους.
Τουλίπες: το σύμβολο της απόλυτης αγάπης.
Μη με λησμόνει: ένα φυτό που τα λέει όλα το όνομά του. Μία ιστορία αγάπης και μοιραίας κατάληξης.
Υάκινθος: μπορεί να ανθίσει και μέσα στο νερό.
Πουλμονάρια: Πήρε το όνομά του από τα σημάδια στα φύλλα, τα οποία πιστεύεται ότι μοιάζουν με άρρωστους πνεύμονες.
Ρείκια: Παρέχουν μια απαραίτητη πηγή γύρης και νέκταρ τις πρώτες μέρες της άνοιξης.
Eλλέβορος: είναι το τριαντάφυλλο της Σαρακοστής. Παρά τη λεπτή τους εμφάνιση, είναι σκληρά και το όνομά τους σημαίνει «φονικό φαγητό». Kατά την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία νευρικών διαταραχών και ψυχικών ασθενειών.
Πουλσατίλα: παίρνει το όνομά του από την εβραϊκή λέξη για το Πάσχα, «pasakh», η ανθοφορία του Πάσχα. Τα άνθη του είναι σε σχήμα αστεριού.
Γιασεμί: Η άνοιξη αγαπά το γιασεμί και το γιασεμί την άνοιξη, γι' αυτό και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά της.
Πηγή: Cnn.gr