Μπορεί τα ξένα ειδησιογραφικά μέσα να προτάσουν την Ελλάδα ώς ασφαλή λύση για τις καλοκαιρινές διακοπές φέτος, όμως στον τουριστικό κλάδο στη χώρα μας επικρατεί έκδηλη ανησυχία για το μέλλον. Στο Κατάκολο και την Ολυμπία, δύο συνδεόμενες αγορές για τον τουρισμό οι επαγγελματίες του κλάδου βλέπουν το μέλλον να διαγράφεται αβέβαιο. Από τη μια η κρουαζιέρα που δεν φαίνεται να επανεκκινεί φέτος και από την άλλη το κομμάτι που αφορά τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς μίλησαν στο ilialive.gr για την κατάσταση που διαμορφώνεται, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και περιμένουν να δουν τις εξελίξεις καθώς όλοι πλέον κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά…
Ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης, μίλησε για την σεζόν που χάνεται στον τουρισμό και την κρουαζιέρα, αλλά και την επόμενη ημέρα…
“Τα τελευταία γεγονότα έχουν επηρεάσει όλους, είμαστε έτοιμοι για την επόμενη ημέρα του τουρισμού περιμένοντας τα ειδικά πρωτόκολλα του υπουργείου και των συνεργατών μας, θεωρώ όμως ότι η χρονιά είναι χαμένη για φέτος, τουλάχιστον να ετοιμαστούμε για το 2021, να είναι ο κόσμος ασφαλής και όλοι περιμένουμε κάποια καλύτερη μέρα στον τουρισμό. Για την κρουαζιέρα τελείωσε η χρονιά ολόκληρη του 20, από ότι είδα στις εφημερίδες και τις ανακοινώσεις των εταιρειών που διαχειρίζονται τις κρουαζιέρες. Πιστεύω ότι η Μεσόγειος θα ξεκινήσει από το 2021 πια” σημείωσε.
Αναφερόμενος στον τουρισμό που διακινείται μέσω τουριστικών γραφείων στην κλασσική Ελλάδα και την Αρχ. Ολυμπία σχολίασε πως “…όλοι μας ζούμε το ίδιο δράμα, δεν υπάρχει αεροπορική εταιρεία να έρθουν στην Ελλάδα πια, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί αυτό ίσως τον Αύγουστο και πόσες πτήσεις θα υπάρχουν. Θα είναι ακριβές οι πτήσεις, δηλαδή πολλαπλασιάζονται πια τα κόστη από τα τουριστικά πακέτα, ενώ μέχρι χθες ήταν το ήμισυ, όλοι είμαστε stand by να δούμε τι εξέλιξη θα υπάρχει στην Ευρώπη. Δεν είναι μόνο δικό μας θέμα”.
Ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννης Μαμούσης
Τέλος μιλώντας για την εικόνα που υπήρχε προ κρίσης κορωνοϊού τόνισε ότι “… η Ελλάδα από ότι έλεγαν φέτος και είναι γεγονός αυτό, εγώ το ζούσα σαν επιχειρηματίας είχαμε 110% πληρότητα. Δεν ξέραμε που να βάλουμε τον κόσμο πια. Δεν είναι τώρα μόνο αυτό, είναι το προσωπικό μας, οι προμηθευτές μας, ζει πολύς κόσμος γύρω από μας. Είναι μία αλυσίδα. Δεν ξέρω πως θα διαχειριστούμε την κρίση. Εάν το κράτος δεν σοβαρευτεί, να πάρει σοβαρά μέτρα απέναντι στους επιχειρηματίες πιστεύω ότι θα έχουμε δράματα στον τόπο. Είμαστε ήδη προτελευταίος νόμος της Ελλάδος δεν είναι τυχαίο αυτό” είπε ο κ. Μαμούσης.
Ο καταστηματάρχης στοι Κατάκολο, Χαράλαμπος Αποστολόπουλος
Ο καταστηματάρχης στοι Κατάκολο, Χαράλαμπος Αποστολόπουλος, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι “… όπως όλοι περιμέναμε να αρχίσει η σεζόν, να έρθουν τα κρουαζιερόπλοια, γιατί δουλεύουμε μόνο με κρουαζιερόπλοια, πράγμα το οποίο δεν θα γίνει και είναι λογικό με αυτό που μας έτυχε. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα δυστυχώς, σας παραδίδω και εγώ με τη σειρά μου τα κλειδιά γιατί καταστραφήκαμε. Περιμέναμε το καλοκαίρι να δουλέψουμε, να βγάλουμε κάποια έξοδα που τρέχουν χειμώνα καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα. Ελπίζω να είναι η τελευταία χρόνια που ζούμε κάτι τέτοιο και από του χρόνου αν επιζήσουμε κι αν είμαστε εδώ, να πάμε καλύτερα”.
Ιδιοκτήτης καταστήματος στο Κατάκολο ο Διονύσιος Μπουλούτας και μέλος της διοίκησης του επιμελητηρίου Ηλείας, μίλησε στο ilialive.gr για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον τουρισμό στην περιοχή μας. “Δυστυχώς βιώνουμε μία πολύ άσχημη περίοδο σαν εποχούμενα καταστήματα στο χώρο της κρουαζιέρας ειδικότερα στο Κατάκολο και στην αρχαία Ολυμπία. Γνωρίζαμε όλοι από την αρχή ότι η φετινή σεζόν είχε λίγο κάτι παραπάνω γύρω στα 240 κρουαζιερόπλοια, πράγμα που μετά το έγκυρο ρεπορτάζ του ilialive.gr σε ό,τι έχει σχέση με την ακύρωση της κρουαζιέρας, τα πράγματα οδεύουν σστο ότι και τα 240 κρουαζιερόπλοια δεν θα έρθουν στο Κατάκολο. Εκτιμούμε ότι η Πολιτεία εδώ θα πρέπει να σκύψει άμεσα πάνω στο θέμα αυτό έτσι ώστε να προλάβει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις απώλειες και στις επιχειρήσεις, αλλά και στο εργατικό δυναμικό, δηλαδή στις θέσεις εργασίας. Εγώ ειδικότερα θα πω ότι στο θέμα των επιχειρήσεων θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει ειδική μέριμνα στο θέμα των ενοικίων, δηλαδή να γίνει μία γενναία ρύθμιση τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο του 2021 - αν και ξέρουμε όλοι σίγουρα ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι δυσοίωνο και ό,τι είναι να γίνει θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 - οπότε άμεσα γενναία παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων.
Ο δεύτερος άξονας που νομίζω ότι πρέπει να παρέμβει η πολιτεία είναι το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και γενικότερα να υπάρξει και εκεί μία αναστολή, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τα δάνεια της τράπεζας. Γιατί εκ των πραγμάτων είναι νεκρή η τουριστική περίοδος του Σεπτέμβρη του 2020, μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν ανταπεξέλθουν οι επιχειρηματίες στο θέμα των τραπεζών και των δανείων. Εδώ θα σημειώσω ότι πάρα πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν πραγματικά συνεπείς εκ των πραγμάτων μη έχοντας άλλες επιλογές θα βρεθούν στο κόκκινο, αφού δεν θα έχουν καθόλου έσοδα την καλοκαιρινή περίοδο του 2020. Τέλος θα ήθελα να πω ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σταθεί γενναία η Πολιτεία στην διαδικασία μία επιδότησης, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις στο θέμα του βιοπορισμού. Δηλαδή θα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες οι οποίοι πραγματικά δεν θα έχουν χρήματα προκειμένου να επιβιώσουν το χειμώνα. Θα πρέπει να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό των επαγγελματιών αυτών. Δεν είναι λύση η διαδικασία των δανείων. Το δάνειο μια υγιή επιχείρηση του πρώτους έξι μήνες, θα την κάνει κόκκινη. Γιατί ο επιχειρηματίας θα πληρώσει τις πρώτες υποχρεώσεις και μετά θα τελειώσουν αυτά τα χρήματα. Τι θα γίνει; Θα πάρει και άλλο δάνειο; Η κυβέρνηση και η πολιτεία πάνω σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε και τις επιχειρήσεις αλλά και το εργατικό δυναμικο που εργάζεται διαχρονικά στο Κατάκολο” σημείωσε ο κ. Μπουλούτας.