Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 10:24

ΕΒΕΑ: Στροφή των ιδιοκτητών Airbnb στη μακροχρόνια μίσθωση

Γράφτηκε από

Αύξηση έως και 44% του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση σε συνοικίες της Αθήνας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb. Όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), η παύση εργασιών στον κλάδο του τουρισμού οδήγησε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών να αλλάξουν γραμμή πλεύσης και να αναζητήσουν την περισσότερο ασφαλή μακροχρόνια μίσθωση για το ακίνητο τους, εγκαταλείποντας προς το παρόν το Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες.

«Οι αγοραπωλησίες έχουν σταματήσει, οι πλατφόρμες τύπου Airbnb έχουν καταρρεύσει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων βλέποντας την μειωμένη τουριστική κίνηση και τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται στρέφονται προς τη μακροχρόνια μίσθωση. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπου παρατηρείτο υψηλή προσφορά καταλυμάτων τύπου Airbnb, η περιορισμένη προσφορά σε ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση είχε οδηγήσει τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση φαίνεται να έχει αλλάξει» αναφέρει η έρευνα.

Με δεδομένο ότι πολλοί τουρίστες από όλο τον κόσμο δεν έχουν ακυρώσει ακόμα τις κρατήσεις που έκαναν στην Ελλάδα για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, πολλοί ιδιοκτήτες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πως θα εξελιχθεί η πανδημία. Ωστόσο, «σύμφωνα με την πλατφόρμα ερευνών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirDNA), μέχρι το τέλος Μαρτίου οι ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας είχαν υποχωρήσει σε 9.900, από σχεδόν 10.330 στις αρχές του μήνα. Συνολικά 430 ακίνητα σταμάτησαν να διατίθενται ως καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, δείγμα των προθέσεων των ιδιοκτητών. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα κατά τον μήνα Μάρτιο υποχώρησε στο 41% από 82% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο» αναφέρει η έρευνα.

Στην Αθήνα

Την μετακίνηση των ιδιοκτητών στην επιλογή της μακροχρόνιας μίσθωσης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τον δήμο Αθηναίων, όπου διατίθενται τα περισσότερα καταλύματα. Η έρευνα ανφέρει ότι «στα Πετράλωνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε αγγελίες ακινήτων προς ενοικίαση (44,4%). Στις περιοχές Γκάζι - Μεταξουργείο - Βοτανικός, οι αγγελίες ενοικίασης διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 18,0%, στον Νέο Κόσμο η άνοδος άγγιξε το 43,6%, ενώ συνολικά στο Εμπορικό Τρίγωνο (Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη κ.τ.λ.) η αύξηση των ενοικιαστηρίων ανήλθε σε 30,8%. Επιπλέον, στις περιοχές Ιλίσια, Εξάρχεια-Νεάπολη, Πολύγωνο και Παγκράτι η αύξηση των αγγελιών κυμάνθηκε από 11-11,8%. Στο Μετς-Καλλιμάρμαρο η άνοδος άγγιξε περίπου το 9%, ενώ στο Κουκάκι-Μακρυγιάννη το 5%. Επομένως, γίνεται αισθητή η ενίσχυση της προσφοράς των διαθέσιμων ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ιδίως σε περιοχές όπου είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις»

Στάση αναμονής

Πολλοί ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η ζήτηση για να αποφασίσουν πως θα εκμεταλλευτούν το ακίνητο τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι νέες κρατήσεις στις πλατφόρμες Airbnb και HomeAway για διαμονή στην Ελλάδα έφτασαν στις 20.037, ενώ τις περιόδους 4-10 Μαΐου και 11-17 Μαΐου οι νέες κρατήσεις είχαν διαμορφωθεί σε 13.054 και 15.378 αντίστοιχα. Αν και σημαντικά λιγότερες από τις κρατήσεις που έγιναν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο όγκος τους δείχνει ότι ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα την περίοδο του καλοκαιριού.

«Έχει συμβάλλει σημαντικά και η ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, που έχουν υιοθετήσει οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, διευκολύνοντας τις νέες κρατήσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι προχωρούν ευκολότερα σε μια κράτηση για το κατάλυμα και την περίοδο που τους ενδιαφέρει, χωρίς να ανησυχούν για κάποια χρέωση ή αποζημίωση, σε περίπτωση ακύρωσης, όπως συνέβαινε πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Εφόσον συνεχιστεί η άνοδος με τον ίδιο ρυθμό και τις επόμενες εβδομάδες και, κυρίως, αν οι ενδιαφερόμενοι κατορθώσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα έστω και για το διάστημα Αύγουστο - Σεπτέμβριο, τότε οι φετινές απώλειες εσόδων, τόσο για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όσο και για το κράτος θα περιοριστούν σημαντικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις» επισημαίνεται στην έρευνα.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 10:18

Σχετικά Άρθρα

  • Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τα 5 SOS και τι ισχύει αν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας
    Οδηγός ΑΑΔΕ για AirBnB: Τα 5 SOS και τι ισχύει αν διαχειρίζεται άλλος το ακίνητό σας

    Ποιον «βλέπει» η εφορία ως «ιαχειριστή ακινήτου» - Ο φόρος και εκπτώσεις ανάλογα με την περίπτωση

    Τι πρέπει να προσέξω αν έχω δώσει το ακίνητο μου σε τρίτο να το διαχειριστεί ως Airbnb; Ποιος είναι υπεύθυνος απέναντι στην εφορία; Με ποια κλίμακα θα φορολογηθώ και πότε το ακίνητο υπόκειται σε Φ.Π.Α.;
    Απαντήσεις αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δίνει ο επικαιροποιημένος οδηγός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που παρέχει χρηστικές απαντήσεις για το θεσμικό πλαίσιο τι υποχρεώσεις και την φορολόγηση των ιδιοκτητών. Σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέρον είναι το τι πρέπει να προσέξουν ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν παραχωρήσει σε εταιρεία ή σε άλλον ιδιώτη την διαχείριση για την βραχυχρόνια μίσθωση.

    Ως διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου.
    Σύμφωνα με τον οδηγό της ΑΑΔΕ «Διαχειριστής ακινήτου» δύναται να είναι:

    • κύριος του ακινήτου ή

    • επικαρπωτής ή

    • υπεκμισθωτής ή

    • τρίτος.

    Ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής εφόσον αναθέτει σε τρίτο τη διαχείριση του ακινήτου του με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση, έχει υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας στην οποία θα καταχωρήσει τα στοιχεία του διαχειριστή του ακινήτου. Σε περίπτωση μη υποβολής αυτής, θεωρείται ο ίδιος διαχειριστής του ακινήτου.

    Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, όταν διαχειριστής του ακινήτου είναι ένας εκ των συνιδιοκτητών, οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες δεν υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

    Ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής, εφόσον εκμισθώνει ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης, εξακολουθεί να έχει την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Προσοχή: Ως «Διαχειριστής» τρίτος είναι αποκλειστικά οι κάτωθι περιπτώσεις:
    • α) ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς,
    • β) ο εκκαθαριστής κληρονομιάς,
    • γ) ο εκτελεστής διαθήκης,
    • δ) ο σύνδικος πτώχευσης,
    • ε) ο προσωρινός διαχειριστής,
    • στ) ο μεσεγγυούχος,
    • ζ) ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση.

    Οι πέντε υποχρεώσεις για όσους ξεκινούν βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Πραγματοποιείτε ή πρόκειται να πραγματοποιήσετε βραχυχρόνιες μισθώσεις με ή χωρίς τη χρήση ψηφιακών πλατφορμών; Στην περίπτωση αυτή, έχετε τις ακόλουθες βασικές φορολογικές υποχρεώσεις.

    Ο Διαχειριστής Ακινήτου πρέπει να:

    1. εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    2. καταχωρήσει το ακίνητο στην ειδική εφαρμογή Βραχυχρόνιων Μισθώσεων Ακινήτων στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και, συγκεκριμένα, στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής". Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής πραγματοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Με την εγγραφή του κάθε ακινήτου χορηγείται Αριθμός Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ).

    3. αναρτά υποχρεωτικά τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου, σε εμφανές σημείο, στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής, εφόσον προβάλλεται μέσω αυτών.

    4. υποβάλει "Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής" για καθεμία βραχυχρόνια μίσθωση. Η προθεσμία της κάθε δήλωσης είναι μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο και υποβάλλεται μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

    Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

    5. οριστικοποιεί τα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στο "Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής" έως τις 28 Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος, προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανά δικαιούχο εισοδήματος.

    Φορολόγηση εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση

    Το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέχρι δύο ακινήτων αποτελεί εισόδημα από ακίνητη περιουσία, εφόσον δεν παρέχονται υπηρεσίες, εκτός από την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων.

    Το εισόδημα που αποκτούν οι ιδιώτες από βραχυχρόνιες μισθώσεις τριών ή περισσότερων ακινήτων θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με προοδευτική κλίμακα από 9% έως 44% μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών συντήρησης και βελτίωσής τους. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει έναρξη εργασιών από τον ιδιοκτήτη.
    Το ενοίκιο από βραχυχρόνιες μισθώσεις από επιχειρηματίες με τρία ή περισσότερα μισθωμένα ακίνητα και νομικά πρόσωπα υπόκειται σε ΦΠΑ με συντελεστή 13%.

    Προσοχή: Για τον προσδιορισμό του αριθμού των ακινήτων που ένα φυσικό πρόσωπο εκμεταλλεύεται για βραχυχρόνια μίσθωση, δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν άλλα ακίνητα που το ίδιο πρόσωπο εκμεταλλεύεται αποκλειστικά εκτός πλαισίου βραχυχρόνιας μίσθωσης. Για παράδειγμα, σε περίπτωση φυσικού προσώπου το οποίο έχει στην κυριότητά του 4 ακίνητα, εκ των οποίων για τα δύο έχει συνάψει αστικές μισθώσεις ετήσιας διάρκειας και τα άλλα δύο τα έχει καταχωρίσει στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής για να τα εκμεταλλευθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, μόνο τα δύο τελευταία εξ αυτών θεωρείται ότι διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση (Ε 2024/2024).

    Πηγή: Protothema.gr

  • Airbnb: Έρχονται ριζικές ανατροπές – Τι αλλάζει, ποιους αφορά και πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων
    Airbnb: Έρχονται ριζικές ανατροπές – Τι αλλάζει, ποιους αφορά και πώς επηρεάζεται η αγορά ακινήτων

    Μεγάλες ανατροπές είναι προ των θυρών στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ρύθμιση, με στόχο αφενός να ευθυγραμμιστούν στο βαθμό του εφικτού οι υποχρεώσεις όσων προσφέρουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με εκείνους που διαθέτουν ξενοδοχειακές μονάδες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια και αφετέρου να φρενάρει η υπερπροσφορά προκειμένου να τονωθεί η αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.


    Οι εν λόγω αλλαγές έρχονται σε μία περίοδο που παρατηρείται οξεία στεγαστική κρίση, με τα ακίνητα προς ενοικίαση να μειώνονται και τις τιμές να εκτοξεύονται, απόρροια και της ταχείας και πολλές φορές χωρίς θεμιτούς κανόνες εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.


    Οι νέες ρυθμίσεις, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην αγορά ακινήτων, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της μακροχρόνιας μίσθωσης και ενισχύοντας τα μέτρα ασφάλειας και ποιότητας για τα βραχυχρόνια καταλύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί μέτρα ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης διαχειριστών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με άλλες μορφές ενοικίασης καταλυμάτων.


    Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται αυστηρότεροι κανόνες για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς και σημαντικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Αυτές οι πρωτοβουλίες, αν και αναμένονται με ενδιαφέρον, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αυξανόμενης πίεσης στη στεγαστική αγορά, με την ελπίδα ότι θα προσφέρουν μια βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει πλήξει μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.


    Παρά τις ευρείες προσδοκίες, παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στη συνολική στεγαστική κρίση. Αν και τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες για να μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση είναι ενισχυμένα, υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των ακινήτων θα μεταβούν στη μακροχρόνια αγορά, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

    Με δεδομένο ότι τα Airbnb στην Ελλάδα προσεγγίζουν τις 120.000, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12.000 έως 15.000 ακίνητα που θα επιστρέψουν στην παραδοσιακή αγορά ενοικίασης.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αλλά και την εξειδίκευση αυτών από τα συναρμόδια υπουργεία, οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές, με κερδισμένους και χαμένους ιδιοκτήτες, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν.

    Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν:

    1. Περιορισμός των νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων: Από την 1η Ιανουαρίου 2025, θα υπάρξει προσωρινό πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, όπως το κέντρο της πόλης, το Παγκράτι και το Νέο Κόσμο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, με δυνατότητα παράτασης.
    2. Κίνητρα για τη μακροχρόνια μίσθωση: Ιδιοκτήτες που θα μετατρέψουν τα ακίνητά τους από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά ακίνητα φυσικών προσώπων και όχι επιχειρήσεων. Η εκτιμώμενη απώλεια εσόδων για το κράτος θα είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ το 2025 και 13 εκατ. ευρώ ετησίως για τα έτη 2026-2028.
    3. Αυστηρές προδιαγραφές για βραχυχρόνια μίσθωση: Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υπόκεινται σε αυστηρές ελάχιστες απαιτήσεις για τη λειτουργία τους, περιλαμβάνοντας τον καθορισμό κατώτατου ορίου εμβαδού, απαγόρευση της χρήσης υπόγειων χώρων, υποχρεωτική πυρασφάλεια και πιστοποιήσεις ασφαλείας από ειδικούς μηχανικούς. Οι προδιαγραφές περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για πιστοποίηση αστικής ευθύνης, εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, πυροσβεστικών συστημάτων, ανιχνευτών καπνού και τακτική απολύμανση των καταλυμάτων πριν από κάθε νέα μίσθωση.
    4. Αυστηρότερες απαιτήσεις για πολυκατοικίες: Στις πολυκατοικίες θα απαιτείται η πιστοποίηση του ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση, ενώ θα τεθούν και περιορισμοί στον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων που μπορούν να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.


    Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή πριν την έναρξη της θερινής περιόδου του 2025, καθορίζοντας νέα δεδομένα για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα και δημιουργώντας μια πιο ισορροπημένη και ασφαλή αγορά. Ενώ οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας των καταλυμάτων και στην ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης, η τελική τους επίδραση στην στεγαστική κρίση θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής τους και την ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
    Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Νέες προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ενοικιάζουν, αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για την μεταφορά ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες (Δευτέρα 16/09) ευρεία δέσμη μέτρων, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να υιοθετηθούν.

    Πλέον θα υπάρχει ειδικό τέλος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και η απαγόρευση μισθώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στην προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

    Ειδικότερα, για ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε

    Παράλληλα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Τουρισμού εξετάζει ένα σχέδιο που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, όπως επεσήμανε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Ποιες επιπλέον προδιαγραφές εξετάζεται να εφαρμοστούν

    Πυλώνας των προδιαγραφών αυτών θα είναι οι εισηγήσεις τόσο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας όσο και του Συνδέσμου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων. Συγκεκριμένα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει τις εξής λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

    • Το ακίνητο εκμισθώνεται ολόκληρο.
    • Επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο στην κύρια κατοικία του εκμισθωτή, όπου ο ίδιος είναι παρών.
    • Εμβαδόν ακινήτου τουλάχιστον 12 τ.μ. για το δωμάτιο και 25 τ.μ. για το διαμέρισμα ή την κατοικία.
    • Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό, και κλιματισμό ή θέρμανση.
    • Απαγόρευση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων.
    • Ανώτατος αριθμός δωματίων: 8 ανά ακίνητο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους ύπνου (2 κλίνες ανά υπνοδωμάτιο).
    • Πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας από μηχανικό.
    • Ασφάλιση αστικής ευθύνης.
    • Για τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, η πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση θα είναι απαραίτητη.

    Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων συμφωνεί στην υιοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας, ενώ συμπληρώνει με τα εξής μέτρα:

    • Υποχρεωτική παρουσία πυροσβεστήρα.
    • Ενδείξεις σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα.
    • Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών, με ανανέωση κάθε έξι μήνες και έλεγχο πριν από κάθε check-in.
    • Υποχρεωτική υγειονομική απολύμανση του καταλύματος, με ανάρτηση της σχετικής πιστοποίησης.

    Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τα καταλύματα, όπως:

    • Ανιχνευτές καπνού.
    • Υποχρεωτική ύπαρξη ΥΔΕ (ρελέ διαφυγής και δήλωση εγκατάστασης).
    • Μέθοδοι συσκότισης σε κάθε δωμάτιο με κρεβάτι.
    • Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός ενεργειακής κλάσης Α+ ή ανεμιστήρας οροφής.
    • Πληροφορίες για ιατρική βοήθεια (έντυπη ή ψηφιακή), καθώς και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσα στα δωμάτια.
    • Αντιολισθητική επιφάνεια στην μπανιέρα ή το ντους.
    • Εξοπλισμός για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.
    • Ψυγείο με κατάψυξη.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
    Airbnb: Νέες υποχρεώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Tι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Νέες προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας με στόχο αφενός μεν να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων ενοικιάζουν, αφετέρου να δημιουργηθούν κίνητρα για την μεταφορά ακινήτων στην μακροχρόνια μίσθωση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα 16/09 ευρεία δέσμη μέτρων, ενώ εξετάζονται οι προτάσεις των επαγγελματιών του χώρου, οι περισσότερες εκ των οποίων αναμένεται να υιοθετηθούν.

    Πλέον θα υπάρχει ειδικό τέλος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, αλλά και η απαγόρευση μισθώσεων στα δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας που αντιμετωπίζουν έλλειμμα στην προσφορά κατοικιών για μακροχρόνια ενοικίαση.

    Ειδικότερα, για ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το ύψος του τέλους αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο.

    Παράλληλα, στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, δεν θα επιτρέπεται νέα βραχυχρόνια μίσθωση για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Τουρισμού εξετάζει ένα σχέδιο που αφορά στη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών και προδιαγραφών ασφαλείας, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας, όπως επεσήμανε η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

    Ποιες επιπλέον προδιαγραφές εξετάζεται να εφαρμοστούν

    Πυλώνας των προδιαγραφών αυτών θα είναι οι εισηγήσεις τόσο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας όσο και του Συνδέσμου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων. Συγκεκριμένα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προτείνει τις εξής λειτουργικές προδιαγραφές για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις:

    • Το ακίνητο εκμισθώνεται ολόκληρο.
    • Επιτρέπεται η εκμίσθωση δωματίου μόνο στην κύρια κατοικία του εκμισθωτή, όπου ο ίδιος είναι παρών.
    • Εμβαδόν ακινήτου τουλάχιστον 12 τ.μ. για το δωμάτιο και 25 τ.μ. για το διαμέρισμα ή την κατοικία.
    • Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό, και κλιματισμό ή θέρμανση.
    • Απαγόρευση υπόγειων και ημιυπόγειων χώρων.
    • Ανώτατος αριθμός δωματίων: 8 ανά ακίνητο, με ανώτατο αριθμό ατόμων ανάλογα με τους διαθέσιμους χώρους ύπνου (2 κλίνες ανά υπνοδωμάτιο).
    • Πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας από μηχανικό.
    • Ασφάλιση αστικής ευθύνης.
    • Για τα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες, η πιστοποίηση ανελκυστήρα για επαγγελματική χρήση θα είναι απαραίτητη.

    Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων συμφωνεί στην υιοθέτηση ελάχιστων λειτουργικών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας, ενώ συμπληρώνει με τα εξής μέτρα:

    • Υποχρεωτική παρουσία πυροσβεστήρα.
    • Ενδείξεις σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα.
    • Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών, με ανανέωση κάθε έξι μήνες και έλεγχο πριν από κάθε check-in.
    • Υποχρεωτική υγειονομική απολύμανση του καταλύματος, με ανάρτηση της σχετικής πιστοποίησης.

    Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις για τα καταλύματα, όπως:

    • Ανιχνευτές καπνού.
    • Υποχρεωτική ύπαρξη ΥΔΕ (ρελέ διαφυγής και δήλωση εγκατάστασης).
    • Μέθοδοι συσκότισης σε κάθε δωμάτιο με κρεβάτι.
    • Θέρμανση, ψύξη, κλιματισμός ενεργειακής κλάσης Α+ ή ανεμιστήρας οροφής.
    • Πληροφορίες για ιατρική βοήθεια (έντυπη ή ψηφιακή), καθώς και τηλέφωνα πρώτης ανάγκης σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσα στα δωμάτια.
    • Αντιολισθητική επιφάνεια στην μπανιέρα ή το ντους.
    • Εξοπλισμός για την παρασκευή πρόχειρων γευμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.
    • Ψυγείο με κατάψυξη.
    Πηγή: Cnn.gr
  • Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας παγώνουν οι νέες άδειες
    Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας παγώνουν οι νέες άδειες

    Νέα δεδομένα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο 1ο, 2ο και 3ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων φέρνουν τα νέα μέτρα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν το στεγαστικό ζήτημα που βιώνουν πολλές περιοχές.

    Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο εταιριών βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, Κωνσταντίνο Κιάμο, μπαίνει «φρένο» στα νέα Airbnb σε τρεις κορεσμένες περιοχές της Αθήνας.

    Ωστόσο, όπως σημειώνει, τα airbnb αποτελούν μόλις το 5% των κατοικιών στις κορεσμένες περιοχές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

    Συγκεκριμένα, σε περιοχές όπως το Κουκάκι, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, το Μετς, ο Βοτανικός, το Ρουφ και το Μεταξουργείο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να βγάλουν νέες άδειες για βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον ένα χρόνο.

    Τα μέτρα για το Στεγαστικό

    Όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ ανακοίνωσε πως ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με πόρους 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Το νέο πρόγραμμα θα βοηθήσει να αποκτήσουν σπίτι πάνω από 15.000 νέα ζευγάρια, ως 50 ετών.

    «Εξασφαλίσαμε 400 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να διαθέσουμε δάνεια ως 20.000 ευρώ, με μηδενικό επιτόκιο, για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών» πρόσθεσε.

    Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο ενοικίου για τρία χρόνια σε όποιον νοικιάσει ένα κλειστό σπίτι.

    Ακόμα, αυξάνεται σε 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητα τους.

    Τέλος, αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Τα συγκεκριμένα έσοδα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb
    Ακίνητα: Οι αλλαγές που έρχονται για ιδιοκτήτες και οι κόφτες για Airbnb

    Ποιοι κερδίζουν έξτρα έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η παγίδα για φορολογούμενους με μεγάλης αξίας ακίνητα – Το όφελος για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα «κλειστά» διαμερίσματα

    Φοροκίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών με διπλασιασμό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ και σε όσους ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα τους ή επιστρέψουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης με απαλλαγή από το φόρο για τα ενοίκια που θα εισπράξουν για τρία χρόνια περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός άνοιξε τη βεντάλια των ελεύθερων επαγγελματιών που θα δικαιούται έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα καθώς τη μείωση θα δικαιούνται και όσοι κατοικούν σε οικισμούς έως 1.500 κατοίκους από 500 κατοίκους που είναι σήμερα το όριο. Στις φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το 2025 αλλά και η φοροαπαλλαγή για ποσά έως 5.000 ευρώ που θα χορηγούν οι εργοδότες στους εργαζόμενους τους που είναι νέοι γονείς.

    Ειδικότερα το φορολογικό πακέτο της ΔΕΘ περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

    1. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Έρχονται τρεις παρεμβάσεις:

    – Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος με ετήσιο όφελος 325 ευρώ για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση από το 2025.

    – Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό των ελεύθερων επαγγελματιών θα μειώνεται και σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500,

    – Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.

    2. Μείωση ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται κατά 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες). Όμως όσοι έχουν ακίνητα αξίας άνω 500.000 ευρώ διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ αν ασφαλιστούν ενώ εάν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.

    3. «Κλειστά» διαμερίσματα: Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    4. Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές. Όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διαφορετικά, δεν θα αποζημιώνονται. Κάτι που θα ισχύσει και για κάθε νέο συμβόλαιο, όπως και για την ανανέωση παλαιάς σύμβασης οχημάτων ιδιωτικής ή επαγγελματικής χρήσης.

    5. Σταθερή τηλεφωνία. Καταργείται ο Ειδικός Φόρος Σταθερής Τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% για συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες άνω των 100Mbps.

    6. Φοροαπαλλαγή για εργοδότες. Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

    7. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών. Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

    Airbnb

    8. «Κόφτης» στο Airbnb. Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    9. Νέο τέλος στις πλατφόρμες. Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

    10. Αύξηση τέλους Ανθεκτικότητας. Αυξάνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, αναλογικά, για ξενοδοχεία, καταλύματα και ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών. Το τέλος ανέρχεται σήμερα έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες για να οργανώσουν καλύτερα τις υποδομές τους απέναντι στο βάρος που δέχονται κάθε καλοκαίρι.

    Πηγή: ot.gr

  • Airbnb: Πέφτουν οι τιμές μετά από 20 μήνες – Ρεκόρ στις διαθέσιμες κλίνες
    Airbnb: Πέφτουν οι τιμές μετά από 20 μήνες – Ρεκόρ στις διαθέσιμες κλίνες

    Πώς κινήθηκε η αγορά Airbnb στην Ευρώπη τον Ιούλιο και τι προβλέπεται για το φθινόπωρο

    Ζεστή παρέμεινε η ταξιδιωτική κίνηση τον Ιούλιο στην Ευρώπη, με τη συνολική ζήτηση διανυκτερεύσεων στα Airbnb να φτάνει τις 57,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση.

    Ο Ιούλιος είναι συνήθως ο μήνας που η προσφορά κορυφώνεται στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA οι διαθέσιμες κλίνες τον περασμένο μήνα σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ 4 εκατομμυρίων στην Ευρώπη, αυξημένες κατά 15% σε ετήσια βάση και 5% από τον Ιούνιο.

    Η ανθεκτικότητα στη ζήτηση διατήρησε την πληρότητα σε θετικό έδαφος, η οποία τον περασμένο διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 68% σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, σημειώνοντας αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση.

    Airbnb: Πώς χάνει πελάτες από τα ξενοδοχεία

    Παρά την ισχύ της προσφοράς, της ζήτησης και της πληρότητας, ο περασμένος μήνας ήταν επίσης ο πρώτος μήνας -μετά από είκοσι- που η Ευρώπη είδε τη μέση ημερήσια τιμή (ADR) σε ετήσια βάση να μειώνεται.

    Όλο και περισσότεροι κάνουν κράτηση για διαμονή την τελευταία στιγμή.

    Μετά από σχεδόν δύο χρόνια σταθερής αύξησης, η ADR τον περασμένο μήνα μειώθηκε κατά 1,5% σε ετήσια βάση.

    Η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού Airbnb τον Ιούλιο
    • Οι διαθέσιμες κλίνες ανήλθαν συνολικά σε 4 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 15% από έτος σε έτος (YOY)
    • Η ζήτηση έφτασε τα 57,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση
    • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο 174 €, μειωμένες κατά 1,5% σε ετήσια βάση
    • Η μέση πληρότητα ήταν 68%, αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση και πτώση 2,8% σε σύγκριση με το 2019
    • Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) μειώθηκαν 1,2% σε ετήσια βάση στα 119 €
    • Οι κρατήσεις αυξήθηκαν 23,2% σε ετήσια βάση

    Πέφτουν οι τιμές

    Κατά την τελευταία πενταετία, καταγράφεται στην Ευρώπη μια σταθερή αύξηση στις μέσες ημερήσιες τιμές. Ωστόσο η τάση αυτή φαίνεται ότι ανακόπηκε τον Ιούλιο.

    Δεν κατέγραψαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πτώση στις ADR σε ετήσια βάση. Μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών, σε εννέα σημειώθηκε μείωση, με την Ελλάδα να καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό, με 9,8%. Ακολουθούν η Κροατία με 7,8% και η Ουγγαρία με 6,8%. Στον αντίποδα η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στη Δανία, με 13,8%, την Αυστρία (6,9%) και τη Γερμανία (6,4%).

    Όπως επισημαίνει η έκθεση, για χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ελλάδα, η πτώση της ADR σε ετήσια βάση συμπίπτει σταθερά με τη μείωση της πληρότητας, η οποία οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης

    .

    Booking Window στα Airbnb

    Η ανάλυση του booking window στο Airbnb (το διάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που κλείνεται το κατάλυμα και της ημερομηνίας άφιξης) για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτύπωσε μια τάση συμπίεσης, καθώς λιγότεροι επισκέπτες κάνουν κράτηση για διαμονή πολύ νωρίτερα, ενώ όλο και περισσότεροι κάνουν κράτηση για διαμονή την τελευταία στιγμή.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρείται σημαντική μείωση στο ποσοστό των κρατήσεων για περισσότερες από 60 ημέρες νωρίτερα, καθώς και μια αξιοσημείωτη αύξηση στο ποσοστό των διαμονών που έχουν κρατηθεί λιγότερο από 14 ημέρες νωρίτερα.

    Οι χρόνοι κράτησης μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Οι ευρωπαϊκές πόλεις τείνουν να έχουν μεγαλύτερους χρόνους επειδή δέχονται κυρίως ξένους ταξιδιώτες που κάνουν κράτηση για τη διαμονή τους εκ των προτέρων.

    Ο διάμεσος χρόνος κράτησης για τις 50 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις τον περασμένο χρόνο ήταν 27 ημέρες. Ο διάμεσος χρόνος για προορισμούς εκτός των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πόλεων ήταν 23 ημέρες τον τελευταίο χρόνο.

    Αισιόδοξες προβλέψεις

    Με τις τρέχουσες τάσεις κρατήσεων να υποδεικνύουν μικρότερους χρόνους, οι ιδιοκτήτες Airbnb δεν μπορούν να έχουν νωρίτερα μια πιο σαφή εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση κατά τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο.

    Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι κρατήσεις για χειμερινές διακοπές θα μπορούσαν να γίνουν πιο αργά από τα προηγούμενα χρόνια.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μικρότεροι χρόνοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι συνολικές κρατήσεις θα μειωθούν .

    Ο τρέχων ρυθμός ζήτησης για την Ευρώπη δείχνει ισχυρή αύξηση των κρατήσεων σε ετήσια βάση από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους. Η ζήτηση της Ευρώπης αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση μέχρι τον Δεκέμβριο.

    Οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ οι κρατήσεις Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου δείχνουν επίσης την πιθανότητα η ευρωπαϊκή ζήτηση STR να τερματιστεί σε υψηλό επίπεδο φέτος.

    Πηγή: ot.gr

  • Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων φέρνει η Κυβέρνηση - Αντικίνητρα για Airbnb
    Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων φέρνει η Κυβέρνηση - Αντικίνητρα για Airbnb

    Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος, να διαμορφωθούν φορο-κίνητρα ώστε τουλάχιστον 200 χιλιάδες κλειστά ακίνητα να μπουν στην αγορά και να πιέσουν τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Ταυτόχρονα οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις αναμένεται να ανακουφίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δίνουν μέχρι και 45% των εσόδων τους από ενοίκια στο κράτος μέσω της υψηλής φορολογίας.

    Αλλάζουν οι φορολογικές κλίμακες

    Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα.

    Με βάση την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται σήμερα συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας για όσα εισοδήματα από ενοίκια προέρχονται από μακροχρόνιες μισθώσεις από 15% σε 7,5% για εισοδήματα έως 12.000€ και από 35% σε 17,5% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ.

    Η αισθητά μικρότερη επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα ωθήσει ιδιοκτήτες με κλειστά διαμερίσματα να τα ρίξουν στην αγορά καθώς όχι μόνο θα φορολογούνται ευνοϊκότερα αλλά θα αξίζει ακόμη περισσότερο να “ρίξουν” χρήματα για να τα ανακαινίσουν καθώς χιλιάδες διαμερίσματα “ρημάζουν” εδώ και χρόνια.

    750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά ή κλειστά, ενώ στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως μέχρι και 900.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Περαιτέρω περιορισμός του Airbnb

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζονται αντικίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ να αυξηθεί από 15% σε 22%. Ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και νέος χρονικός περιορισμός για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Μελετάμε την αγορά του Airbnb, θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», είχε δηλώσει ήδη από τον Μάιο ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

    Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις, στις οποίες αναμένεται να περιληφθεί και η έκπτωση φόρου από ενοίκια ως κίνητρο για τους ενοικιαστές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις, θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ