Σε μονοψήφια ποσοστά κυμαίνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας μία εβδομάδα μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών στα αεροπορικά δρομολόγια.
Όπως αναφέρουν πηγές από τον ξενοδοχειακό κλάδο, στα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας στην Αθήνα τα οποία άνοιξαν ξανά μετά από σχεδόν τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας, τα ποσοστά πληρότητας δεν υπερβαίνουν το 2%.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι ιδιοκτήτες σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές προς το παρόν και να αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση όταν θα αυξηθούν οι αεροπορικές αφίξεις στη χώρα.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο αριθμός των ταξιδιωτών στην Αθήνα αυτή την περίοδο θα βρισκόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς εκτός από τους τουρίστες ο Μάιος και ο Ιούνιος, μαζί με το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, αποτελούν διαχρονικά το διάστημα αιχμής του συνεδριακού τουρισμού.
Ωστόσο, η πανδημία του Covid – 19 έχει μηδενίσει τη συνεδριακή κίνηση όπως και τις μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους.
Όπως μάλιστα εκτιμούν πηγές της αγοράς, πολλά ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας σύντομα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας και αναπόφευκτα η στήριξη από την κυβέρνηση θα αποτελέσει μονόδρομο.
Η κατάσταση στα εποχικά καταλύματα-Ο γρίφος της βρετανικής αγοράς
Από τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν η Ελλάδα θα αρχίσει να υποδέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες με δειγματοληπτικούς ελέγχους, θα ξεκινήσει η λειτουργία των περισσότερων εποχικών καταλυμάτων.
Τα ποσοστά των κρατήσεων για την φετινή τουριστική περίοδο κυμαίνονται έως τώρα σε περίπου 20% με 25% συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2019.
Σχεδόν το σύνολο των κρατήσεων αφορά στην περίοδο από τα μέσα Ιουλίου και μετά και προέρχεται από αγορές που ήδη έχουν ανοίξει για την Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου.
Στον τουριστικό κλάδο περιμένουν εναγωνίως τις αποφάσεις που θα λάβει η βρετανική κυβέρνηση, σχετικά με τις λεγόμενες «αεροπορικές γέφυρες» με χώρες που έχουν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.
Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα με περίπου 3,5 εκατομμύρια αφίξεις Βρετανών το 2019 και με εισπράξεις οι οποίες ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να παρουσιάσει τα σχέδιά της στις 29 Ιουνίου, τα οποία θα περιλαμβάνουν διμερείς συμφωνίες με χώρες που έχουν μικρό αριθμό κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Η εγχώρια τουριστική αγορά υποδέχθηκε θετικά την επιστολή του γενικού διευθυντή της TUI UK, Άντριου Φλίνταμ, ο οποίος τη Δευτέρα ενημέρωσε τους πελάτες του tour operator ότι από τις 11 Ιουλίου θα ξεκινήσουν ξανά πτήσεις προς ένα μικρό αριθμό προορισμών, όπως η Ελλάδα, τις Βαλεαρίδες νήσους και τα Κανάρια νησιά.
Βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση των πτήσεων της TUI UK είναι η άρση των ταξιδιωτικών οδηγιών του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Χαμηλή ανταπόκριση για τα ξενοδοχεία καραντίνας
Την ώρα που τα περισσότερα καταλύματα προετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, προβληματισμό προκαλεί στο υπουργείο τουρισμού ο μικρός αριθμός των ξενοδόχων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για την προσφορά καταλυμάτων προς μίσθωση για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid – 19.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού και των υγειονομικών αρχών, το 2 τοις χιλίοις επί των κλινών ξενοδοχείων που λειτουργούν σε κάθε περιοχή και σε κάθε νησί θα πρέπει να μισθωθεί για τη φιλοξενία ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού. Στα μικρά νησιά ο σχεδιασμός προβλέπει τη μίσθωση από το υπουργείο Τουρισμού τουλάχιστον πέντε κλινών.
Το κόστος αποζημίωσης για τα καταλύματα που θα μισθωθούν, υπολογίζεται ανά δωμάτιο στα 30 ευρώ την ημέρα όταν γίνεται χρήση των δωματίων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους σίτισης και 10 ευρώ την ημέρα όταν τα δωμάτια είναι κενά.
Ωστόσο, η ανταπόκριση των ξενοδόχων στην πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς μικρό ποσοστό ιδιοκτητών καταλυμάτων – το οποίο αντιστοιχεί στο 40% των απαιτούμενων κλινών – εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Το υπουργείο Τουρισμού αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά 8 ημέρες, έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Πηγές του υπουργείου Τουρισμού εμφανίζονται καθησυχαστικές, τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τα καταλύματα καραντίνας όλα τα ξενοδοχεία θα κρατήσουν δωμάτια κενά προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτά τυχόν κρούσματα Covid – 19.
Παράγοντες της τουριστικής αγοράς διαφωνούν με την προσέγγιση αυτή και επισημαίνουν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των ξενοδοχείων καραντίνας.
Όπως αναφέρουν, εάν σημειωθούν κρούσματα σε ένα ξενοδοχείο τότε είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αντιδράσει το προσωπικό υπό το φόβο μετάδοσης του ιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του καταλύματος.
Προσθέτουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει το ημερήσιο κόστος αποζημίωσης προκειμένου να προσελκύσει και άλλους ξενοδόχους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και στην περίπτωση που και πάλι δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο επίταξης.
Πηγή: Economistas.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ