Πρωί Σαββάτου εν αναμονή της Τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου έξω από τον αρχαιολογικό χώρο και διακρίνουμε να φτάνουν αρκετοί τουρίστες… Αρκετοί για την εποχή της πανδημίας. Όχι για τις παλιές… καλές εποχές. Μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο ήταν δεν ήταν 50 τουρίστες εκείνη την ώρα, λίγο αργότερα στο μουσείο, ούτε δέκα. Αυτή είναι η εικόνα της τουριστικής Αρχ. Ολυμπίας, Ιούλιο μήνα και ενώ έχουν ανοίξει σύνορα, αεροδρόμια και λιμάνια.
Οι επαγγελματίες της πόλης, που βιοπορίζονται από την τουριστική κίνηση, μιλούν για επισκέπτες περαστικούς, κυρίως Ρουμάνους, Βούλγαρους ή Λιθουανούς, που κάνουν τις διακοπές τους σε κάποιο από τα resort της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.
“Δεν έχουμε κόσμο στα ξενοδοχεία της Ολυμπίας” δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής Νίκος Ζαρόκωστας. “Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση” συμπληρώνει. “Και πως παραμένουν ανοιχτά τα μαγαζιά πρόεδρε, πως δεν έχουμε δει λουκέτα όπως στο Κατάκολο της κρουαζιέρας” ρωτάμε εύλογα. “Κρατάμε τα μαγαζιά με νύχια και με δόντια. Δεν θα αντέξουμε όμως, γιατί η σεζόν χάθηκε και θα είμαστε νεκροί μέχρι την 1η Μαρτίου του 2021, αν πάνε όλα καλά” απαντά. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό μετράμε οκτώ μήνα έως τότε και συνολικά ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα. “Και πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά σε ανεργία αλλά με όλες τις υποχρεώσεις να τρέχουν” ήταν η σκέψη μας, που φαίνεται να διάβασε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου. “Από τον Οκτώβρη θα πέσει πείνα, η ανεργία θα εκτιναχθεί. Δεν έχουμε ελπίδα έτσι” μας λέει.
“Έχουμε σηκώσει στις πλάτες μας χρόνια τώρα την βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Πρέπει η κυβέρνηση να μας βοηθήσει” συμπληρώνει. Όμως τι σημαίνει πραγματική βοήθεια; Σίγουρα όχι η μέθοδος του δανεισμού. Η Κατερίνα Νοτοπούλου στις δηλώσεις της, είπε ότι “… η κυβέρνηση επιδότηση θα λάβει από την ΕΕ, επιδότηση πρέπει να δώσει και όχι δάνεια”. Άποψη που βρίσκει σύμφωνους τους επαγγελματίες του κλάδου.
“Δεν έπρεπε η κυβέρνηση να μας βάλει στην ίδια μοίρα με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Η επιβίωση μας βασίζεται στην τουριστική κίνηση, που δεν υπάρχει και δεν φαίνεται να υπάρξει” σχολιάζει ο Νίκος Ζαρόκωστας, που ζητά να ενσκύψει η κυβέρνηση πάνω από περιοχές όπως η Αρχ. Ολυμπία και προσφέρει ουσιαστική στήριξη, καθώς όλες οι υποχρεώσεις τρέχουν…
“Τα πάγια δεν σταματούν. Και από τα τέλη Αυγούστου έρχονται και όλα όσα είχαν παγώσει τους προηγούμενους μήνες” λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Βασίλης Τυλιγάδας. Από τις αρχές Μαρτίου, μόνο ακυρώσεις μετρά, διανυκτέρευση καμία. “Ο λίγος κόσμος που βλέπουμε εδώ για κάποιες ώρες προέρχεται από μεγάλα resort στις παραλιακές περιοχές. Δεν μένουν εδώ” σχολιάζει. “Δεν έχουμε κανένα γκρούπ, ενώ και για την αρχή του 2021 τα πράγματα είναι δυσοίωνα. Δεν έχουμε ούτε μια κράτηση, για σχολικές εκδρομές που γίνονται έως το Μάρτιο” μας λέει. Το άγχος πνίγει τους επαγγελματίες του τουρισμού στην Αρχ. Ολυμπία. “Άγχος για τον Αύγουστο που λήγουν οι ρυθμίσεις, άγχος για τα πάγια που τρέχουν, άγχος και για το μέλλον που δεν φαίνεται αισιόδοξο.
Ο κλάδος του τουρισμού σε περιοχές όπως η Αρχαία Ολυμπία χρειάζονται μεγάλη στήριξη, καθώς το ταμείο είναι μείον στο τέλος κάθε μέρας. Και για να συνεχίσει να υπάρχει ο κλάδος χρειάζεται επιδοτήσεις που θα φτάσουν από την ΕΕ, για να ελπίζει σε κάτι καλύτερο την επόμενη χρονιά και να αποφύγει τα λουκέτα.