Πάνω από 300 «κυνηγοί» ελληνικών ομολόγων και πάνω από 16 δισ. «στην ουρά» για (επόμενο) ελληνικό ομόλογο - Η χώρα αντλεί φτηνό χρήμα και πετάει έξω τα «αρπακτικά» hedge funds
Με δεδομένη την ύφεση, την πανδημία, τη «βροχή» ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες -αλλά και την αβεβαιότητα στην περιοχή μας για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση- η έκδοση του ομολόγου μοιάζει σχεδόν με επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στο τίμημα, αλλά και στην ποσότητα και στην ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει πια η χώρα.
Τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening) όπως υπογράφονται από τις τράπεζες - αναδόχους, δείχνουν:
Απόδοση ομολόγου μόλις 1,187%, όταν το ίδιο ομόλογο (10ετές λήξεως 6/2020) πριν 3 μήνες είχε απόδοση 1,568%. Δηλαδή έπεσε κάτω από 1,2% και κόστισε σχεδόν 25% φθηνότερα εν συγκρίσει με την αρχική έκδοση του Ιουνίου.
Υπέρβαση έκδοσης κατά 25%, αφού αντλήθηκαν 2,5 δισ. αντί 2 δισ. που ζητούσε η Αθήνα.
Υπερκάλυψη έκδοσης πάνω από 7 φορές! Προσφέρθηκαν πάνω από 18 δισ. Δηλαδή υπέρβαση προσφορών 16,5 δισ. που «στριμώχτηκαν» αλλά δεν μπόρεσαν την φορά αυτή να αγοράσουν ελληνικό ομόλογο.
Πληθώρα επενδυτών από το εξωτερικό. Μόνο το 7% ήταν από Ελλάδα. Αντιθέτως, από Ην.Βασίλειο το 31%, από Γαλλία το 13%, Γερμανία-Αυστρία 9% και τις «μακρινές» Ηνωμένες Πολιτείες 8%. Ενας στους 10 αγοραστές ήταν από Σκανδιναυικές χώρες. Αλλά ακόμα και από Ιταλία η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί η ίδια τεράστια, οι αγοραστές έφτασαν επίσης στο 10% των «κυνηγών» ελληνικών ομολόγων.
Ποιότητα επενδυτών («real money investors») καθώς 11 στους 12 (ή το 92%) δεν ήταν καιροσκοπικά hedge funds αλλά διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.