Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 10:55

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για 10ετές ομόλογο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

'Ανοιξε, πριν από λίγο, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή σε αναδόχους να προχωρήσουν σε έκδοση δεκαετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2031. Από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 - 2 δισ. ευρώ.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura and Eurobank.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για εφέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 11:04

Σχετικά Άρθρα

  • Δεκαετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,84% - Ικανοποίηση Σταϊκούρα
    Δεκαετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,84% - Ικανοποίηση Σταϊκούρα

    Παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%

    Η Ελλάδα έλαβε προσφορές άνω των 15 δισ. ευρώ στο βιβλίο προσφορών για το νέο δεκαετές ομόλογο και τελικά άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,84%.

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

    «Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022.

    Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.

    Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%.

    Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία.

    Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

    Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση.

    Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.

    Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

    Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

    Ως Κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα και ασφάλεια.

    Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της πατρίδας μας σε ασφαλές ύψος, παρά τις πρωτόγνωρες – σε ολόκληρο τον πλανήτη – δυσκολίες και προκλήσεις.

    Προκλήσεις στις οποίες απαντάμε άμεσα, μεθοδικά, διορατικά και αποτελεσματικά.

    Γι’ αυτό άλλωστε, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, όπως πιστοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και αναγνωρίζουν – μέσα και από τη σημερινή “ψήφο” εμπιστοσύνης τους – οι διεθνείς αγορές.

    Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη χάραξη μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να ισχυροποιείται, ολόπλευρα όπως είδαμε σήμερα, τόσο με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας».,

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δεκαετές ομόλογο: 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα – 29 δισ. οι προσφορές
    Δεκαετές ομόλογο: 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα – 29 δισ. οι προσφορές

    Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκε στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020

    Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021. Η Ελλάδα άντλησε το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, το οποίο τιμολογήθηκε στις 100 μονάδες βάσης επί του mid swap.

    Συνολικά, κατατέθηκαν προσφορές 29 δισ. ευρώ.
    Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων
    Σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων

    Οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε μεγάλες οικονομίες αντιστάθμισαν την προοπτική επανόδου στην κανονικότητα χάρη στο εμβόλιο

    Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου κατά 3,5 μονάδες βάσης στο νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του 0,57%. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το κόστος δανεισμού των χωρών της Νότιας Ευρώπης μειώθηκε χθες σε νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε μεγάλες οικονομίες αντιστάθμισαν την προοπτική επανόδου στην κανονικότητα χάρη στο εμβόλιο και τη συγκρατημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις συζητήσεις για το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία μετά το Brexit.

    Η νέα αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων σε όλη την Ευρωζώνη λίγες μόνο ημέρες μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη στήριξη της οικονομίας από το σοκ του κορονοϊού. Οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας, οι οποίες τους τελευταίους μήνες έτειναν να επωφελούνται όταν βελτιωνόταν το κλίμα για την ανάκαμψη και όταν η αβεβαιότητα τροφοδοτούσε προσδοκίες για στήριξη από την ΕΚΤ, συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. «Η αγορά παραμένει επιφυλακτική για το φως στο τέλος του τούνελ», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank. «Ενώ τα γερμανικά ομόλογα εξακολουθούν να κινούνται με βάση αφενός μεν τις ελπίδες από το εμβόλιο και αφετέρου τις ανησυχίες για τα lockdown, τα spreads (οι διαφορές αποδόσεων) συνεχίζουν να μειώνονται καθώς ‘η ΕΚΤ διατηρεί τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες'», πρόσθεσε.

    Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε έως το 0,492%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων υποχώρησαν στα νέα χαμηλά επίπεδα των -0,006% και -0,044%, αντίστοιχα. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή, έχοντας υποχωρήσει έως το -0,627%, κοντά στο χαμηλό επίπεδο ενός μηνός (περίπου -0,64%). Η Ιταλία θα πρέπει να επιβάλει νέους περιορισμούς κατά τη διάρκεια των εορτών για να ελέγξει τη μετάδοση και να αποφύγει ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα κορονοϊού, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η Γερμανία είναι απίθανο να άρει το lockdown της στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε χθες κορυφαίος συνεργάτης της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ. Το Λονδίνο, εν τω μεταξύ, θα κινηθεί στην υψηλότερη βαθμίδα περιορισμών της Αγγλίας την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η Γερμανία κέρδισε φέτος πάνω από 7 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις νέων ομολόγων καθώς οι αρνητικές αποδόσεις ώθησαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νέα έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2021
    Νέα έκδοση ομολόγου στις αρχές του 2021

    «Ποδαρικό» τη νέα χρονιά με έξοδο στις αγορές αναμένεται να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας.

    Η δυναμική που έχει δώσει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της επέκτασης κατά 500 δισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP, στο 1,85 τρισ. ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για εκ νέου παρουσία της Ελλάδας και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν ο Ιανουάριος είναι ένας πιθανός μήνας για να αντλήσει ο ΟΔΔΗΧ νέα ρευστότητα.

    Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021 στηρίζοντας έτσι τον φθηνό δανεισμό και ουσιαστικά «καλύπτει» τις εκδόσεις που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, οι οποίες σύμφωνα με πηγές θα ανέλθουν στα 10-12 δισ. ευρώ.

    Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Ιανουάριος θα έχει τη μεγαλύτερη κινητικότητα από πλευράς εκδοτικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη με μεγάλους οίκους να εκτιμούν πως θα εκδοθούν ομόλογα ύψους 175 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εξόδου της ΕΕ στις αγορές για το πρόγραμμα SURE.

    Οι προβλέψεις δείχνουν πως αν γίνει η αρχή με το νέο 10ετές τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο τότε στη συνέχεια, εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να εξετάσει την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων όπως 20ετών ή 30ετών κατά το πρώτο τρίμηνο.

    Για το 2021 οι αναλυτές προβλέπουν την εκδοτική δραστηριότητα της Ελλάδας στα 11 δισ. ευρώ και πως η χώρα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο, η τρίτη τον Ιούλιο και θα κλείσει τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ.

    Το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων και εντόκων τίτλων το 2020 δίνει στην Ελλάδα το περιθώριο για να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις στην οικονομία για το επόμενο κρίσιμο διάστημα και στόχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30-32 δισ. ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές
    Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

    Πάνω από 300 «κυνηγοί» ελληνικών ομολόγων και πάνω από 16 δισ. «στην ουρά» για (επόμενο) ελληνικό ομόλογο - Η χώρα αντλεί φτηνό χρήμα και πετάει έξω τα «αρπακτικά» hedge funds

    Πριν μια δεκαετία, το 2010-2011 η Ελλάδα γνώριζε ύφεση 10% ανά τρίμηνα και οι αγορές ζητούσαν για να τη δανείσουν τόκο 10% το χρόνο ή και ακόμα περισσότερα. Σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η «ζημιά» στο β΄τρίμηνο της καραντίνας άγγιξε ή ξεπέρασε το 15% ή 16%, αλλά οι αγορές δάνεισαν εχθές την Ελληνική Δημοκρατία φθηνότερα από ποτέ, με το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά. Ως εκ τούτου, ΟΔΔΗΧ και υπουργείο Οικονομικών έχουν 4 μήνες μπροστά τους για να εξετάσουν ενδεχόμενη νέα έξοδο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο ενδεχομένως.

    Με δεδομένη την ύφεση, την πανδημία, τη «βροχή» ομολόγων πανευρωπαϊκά από πιο μεγάλες και ισχυρές οικονομικά χώρες -αλλά και την αβεβαιότητα στην περιοχή μας για τα ελληνοτουρκικά και την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση- η έκδοση του ομολόγου μοιάζει σχεδόν με επίδειξη δύναμης. Όχι μόνο στο τίμημα, αλλά και στην ποσότητα και στην ποιότητα των κεφαλαίων που προσελκύει πια η χώρα.

    Τα τελικά στοιχεία της επανέκδοσης (re-opening) όπως υπογράφονται από τις τράπεζες - αναδόχους, δείχνουν:

    Απόδοση ομολόγου μόλις 1,187%, όταν το ίδιο ομόλογο (10ετές λήξεως 6/2020) πριν 3 μήνες είχε απόδοση 1,568%. Δηλαδή έπεσε κάτω από 1,2% και κόστισε σχεδόν 25% φθηνότερα εν συγκρίσει με την αρχική έκδοση του Ιουνίου.

    Υπέρβαση έκδοσης κατά 25%, αφού αντλήθηκαν 2,5 δισ. αντί 2 δισ. που ζητούσε η Αθήνα.

    Υπερκάλυψη έκδοσης πάνω από 7 φορές! Προσφέρθηκαν πάνω από 18 δισ. Δηλαδή υπέρβαση προσφορών 16,5 δισ. που «στριμώχτηκαν» αλλά δεν μπόρεσαν την φορά αυτή να αγοράσουν ελληνικό ομόλογο.

    Πληθώρα επενδυτών από το εξωτερικό. Μόνο το 7% ήταν από Ελλάδα. Αντιθέτως, από Ην.Βασίλειο το 31%, από Γαλλία το 13%, Γερμανία-Αυστρία 9% και τις «μακρινές» Ηνωμένες Πολιτείες 8%. Ενας στους 10 αγοραστές ήταν από Σκανδιναυικές χώρες. Αλλά ακόμα και από Ιταλία η οποία θα χρειαστεί να δανειστεί η ίδια τεράστια, οι αγοραστές έφτασαν επίσης στο 10% των «κυνηγών» ελληνικών ομολόγων.

    Ποιότητα επενδυτών («real money investors») καθώς 11 στους 12 (ή το 92%) δεν ήταν καιροσκοπικά hedge funds αλλά διαχειριστές διαθεσίμων, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
    Πηγή: Protothema.gr
  • 10ετές ομόλογο: Τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55% άντλησε το Δημόσιο
     10ετές ομόλογο: Τρία δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,55% άντλησε το Δημόσιο

    Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα - Προσφορές άνω των 17 δισ. ευρώ

    Με επιτόκιο 1,55% το ελληνικό Δημόσιο άντλησε σήμερα τελικώς 3 δισ. ευρώ από την αγορά εκδίδοντας νέο δεκαετές ομόλογο.

    Η ισχυρή ζήτηση που εμφανίστηκε, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. ευρώ, επέτρεψε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξήσει το ποσό του δανεισμού, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

    Σχολιάζοντας την επιτυχή έκβαση της νέας έκδοσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».

    Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου
    Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου

    Η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2% - «Η Ελλάδα αντέχει μέσα σε αντίξοες συνθήκες» ήταν το μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα - Τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας μετά τη νέα επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου

    Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, η Ελλάδα άντλησε από τις αγορές 2 δισ. ευρώ με την έκδοση επταετούς ομολόγου και επιτόκιο 2%.

    Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί το Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο με το δανείστηκε σήμερα η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

    Όπως σημειώνουν κυβερνντικοί κύκλοι, ακόμη και μέσα στην παγκόσμια οικονομική καταιγίδα, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικό επιτόκιο. Αυτό αποδεικνύει ότι οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία.

    Σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Λίγες ώρες μετά τη νέα επιτυχημένη έκδοση 7ετούς ομολόγου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Το βασικό της αντικείμενο ήταν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία και η πορεία υλοποίησής τους.

    Πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, όπως οι αναστολές ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, η επιδότηση επιτοκίου ενήμερων δανείων, η περίοδος χάριτος δανειακών υποχρεώσεων, σήμερα και αύριο, Μεγάλη Τετάρτη και Μεγάλη Πέμπτη, πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων:

    -Το επίδομα των 800 ευρώ σε 685.165 εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή (και έχουν δηλωθεί στο σύστημα Εργάνη και ταυτοποιηθεί από τους εργοδότες). Η συνολική δαπάνη είναι 548.132.000 ευρώ.

    -Το ποσό των 400 ευρώ στους πρώτους 17.728 επιστήμονες με επιταγές κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν από 9 έως 12 Απριλίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.

    Παράλληλα, προωθείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να πληρωθεί μετά το Πάσχα το επίδομα των 400 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους μακροχρόνια ανέργους.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

    Σταικούρας: «Θετική εξελιξη» το 2%

    «Η Ελλάδα αντέχει μέσα σε αντίξοες συνθήκες» ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του νέου 7ετούς ομολόγου. Όπως είπε, η έκδοση των 2 δις. με 2% επιτόκιο είναι ίσο με εκείνο του Ιουλίου πέρυσι, σε πολύ καλύτερες όμως συνθήκες τότε.

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

    «Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε! Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη. Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.

    Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%. Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε! Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται! Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!» κατέληξε ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας.

    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: EUROKINISSI Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

  • Ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές
    Ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές

    Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκιο πέριξ του 2,1%

    Στις αγορές βγάινει σήμερα η Αθήνα επιδιώκοντας την άντληση 2,5 δισ.ευρώ, ώστε να επιτύχει τον ετήσιο στόχο της συγκέντρωσης 7 δισ. ευρώ, αλλά και την προσέλκυση επενδυτών «υψηλής ποιότητας».

    Σύ,φωνα με το IFR, το βιβλίο προσφορών άνοιξε πριν από λίγο, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο οι πρώτες εκτιμήσεις γαι την αποτίμηση του τίτλου μιλούν για απόδοση πέριξ τιου 2,1%.

    Όπως έγραφε νωρίτερα το NM, μέχρι τώρα οι εκδόσεις ομολόγων στα χρόνια του Μνημονίου στόχευαν να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να καλύψει τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης. Με την νέα έκδοση, επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπου οι επενδυτές θα μπαίνουν σε μια αγορά με βάθος, επιλέγοντας να διαβάζουν τεχνικά στοιχεία των αγορών αντί για …Εκθέσεις των θεσμών.

    Το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, μόλις κλείσει –αυθημερόν- το βιβλίο προσφορών, να αποδειχθεί ότι αγοραστές ήταν κυρίως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, αντί για καιροσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν επιθετικά ή «ξεφορτώνουν» κατά βούληση τα κρατικά ομόλογα.
    «Εθνικός» στόχος είναι πλέον, όπως λένε στην κυβέρνηση, να αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο την απαραίτητη «καμπύλη αποδόσεων» των επιτοκίων για τα ομολόγά του σε βάθος χρόνου, με βάση την οποία θα μπορούν μελλοντικά οι υποψήφιοι επενδυτές να σχηματίζουν άποψη και να λαμβάνουν αποφάσεις για τοποθετήσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

    Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς