Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 17:53

Υφεση 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το κρίσιμο τρίμηνο για τη χώρα θα είναι το τρίτο και αυτό διότι υπάρχουν οι δύο πιο ισχυροί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος για την ελληνική οικονομία λόγω του τουρισμού.

Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ύφεση που ανακοινώθηκε και είναι στο 15,2% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, επίδοση, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήταν μακράν καλύτερη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης με την ύφεση να περιορίζεται οριακά κάτω από το 2%. Ωστόσο το κρίσιμο τρίμηνο για τη χώρα θα είναι το τρίτο και αυτό διότι υπάρχουν οι δύο πιο ισχυροί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος για την ελληνική οικονομία λόγω του τουρισμού.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 13:17

Σχετικά Άρθρα

  • Επιτόκια: Το τέλος του φθηνού χρήματος και η ύφεση που έρχεται
    Επιτόκια: Το τέλος του φθηνού χρήματος και η ύφεση που έρχεται

    «Το φθηνό χρήμα τελείωσε, η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών».

    Με αυτή τη φράση δίνει το στίγμα της εβδομάδας που πέρασε κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, χαρτογραφώντας τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Η διπλή αύξηση στο κόστος του χρήματος, αρχικά την Τετάρτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και εν συνεχεία την Πέμπτη στη Βρετανία επιβεβαίωσε τη σκληρή γραμμή των Κεντρικών Τραπεζών.

    Το νέο “whatever it takes”, στα πρότυπα του Μάριο Ντράγκι, έχει αυτή τη φορά στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Και οι επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών και στις δύο όχθες του Ατλαντικού είναι αποφασισμένοι να το πετύχουν, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει σε ύφεση.

    Και αυτό, ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καλπάζει, καθώς τον Οκτώβριο -σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- σκαρφάλωσε για πρώτη φορά πάνω πάνω από το 10% και έφτασε στο 10,7% καταγράφοντας ρεκόρ, σε σχέση με το 9,9% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο.

    Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Οκτώβριο η Εσθονία, (22,4%), η Λιθουανία (22%) και η Λετονία (21,8%) ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9,8% έναντι 12,1% το Σεπτέμβριο.

    Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, λίγες μόλις ημέρες πριν, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δώσει το δικό της στίγμα, καθώς στις 27 Οκτωβρίου η ΕΚΤ ανέβασε τα επιτόκια του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην τρίτη άνοδο από τον Ιούλιο. Και άφησε ορθάνοικτη την πόρτα σε νέες αυξήσεις, τόσο εντός του Δεκεμβρίου, όσο και στις αρχές του 2023, αψηφώντας το φόβο η ευρωπαϊκή οικονομία να γυρίσει σε ύφεση, αρχής γενομένης από τη Γερμανία.

    Όπως φαίνεται, τα «γεράκια» στη Φρανκφούρτη έχουν πάρει «το πάνω χέρι» στη νομισματική πολιτική, υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή που θέλει την τιθάσευση του πληθωρισμού να αποτελεί πρώτη και μοναδική προτεραιότητα. Και αυτό, μολονότι υπάρχουν φωνές, όπως του Έλληνα Κεντρικού Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Politico εξέφρασε την εκτίμηση πως αν γίνουν και άλλες υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αδικαιολόγητη ζημιά στην οικονομία της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν με πιο αργό ρυθμό.

    Και παράλληλα, παρότρυνε τις δημοσιονομικές αρχές και τις αρμόδιες αρχές του ενεργειακού τομέα να κάνουν περισσότερα για να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Όπως ανέφερε στη συνέντευξή του, αν αφήσουμε την ΕΚΤ μόνη της στη μάχη κατά του πληθωρισμού, υπάρχει κίνδυνος «τα επιτόκια να εκτοξευθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα» και «το κόστος σε όρους προϊόντος να είναι πολύ μεγαλύτερο».

    Σε αυτή τη φάση όμως, οι φωνές των «περιστεριών» είναι μάλλον μειοψηφία, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.

    Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ, o οποίος, στη σκιά της νέας αύξησης των επιτοκίων του δολαρίου τόνισε πως «η Federal Reserve έχει ακόμη "κάποια απόσταση να διανύσει” προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων». Και προσέθεσε πως «είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε. Ο κόσμος όταν ακούσει "επιβράδυνση” σκέφτεται την παύση. Είναι πολύ πρόωρο, κατά την άποψή μου, να σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

    Ύφεση προ των πυλών

    Η σκληρή νομισματική πολιτική έχει άμεσο αντίκτυπο στην πορεία των οικονομιών, με το πέρασμα σε ύφεση να είναι το βασικό σενάριο για το 2023 σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιρουμένης (σε αυτή τη φάση) της Ελλάδας.

    Ενδεικτικό είναι πως η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πτώση της βρετανικής οικονομίας στη «μεγαλύτερη ύφεση» στην ιστορία της ενώ ταυτόχρονα αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 33 ετών.

    Συγκεκριμένα, η βρετανική Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της στο 3%, από 2,25%, και προέβλεψε το πέρασμα της χώρας σε ύφεση, σημειώνοντας πως θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «πολύ δύσκολη» περίοδο δύο ετών, με πιθανό διπλασιασμό της ανεργίας.

    Άποψη την οποία συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, τονίζοντας πως «υπάρχει αληθινός κίνδυνος για μια παγκόσμια ύφεση την επόμενη χρονιά» και προειδοποιώντας πως ο αντίκτυπος της επιβράδυνσης θα είναι ακόμη πιο βαρύς για τον αναπτυσσόμενο κόσμο διευρύνοντας περαιτέρω τις ανισότητες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας πως περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βιώσει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης (που συνιστά τεχνική ύφεση) ξεκινώντας από τη φετινή χρονιά.

    Επιβεβαιώνοντας δηλαδή πως η ύφεση δεν είναι πλέον «εφιάλτης» αλλά πραγματικότητα.

    Πηγή: cnn.gr

  • Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε τροχιά ύφεσης αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα»
    Σκυλακάκης: Η Ελλάδα δεν θα μπει σε τροχιά ύφεσης αυτόν τον «δύσκολο χειμώνα»

    Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 28% τον τελευταίο χρόνο - «Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

    «Η αξιοθαύμαστη αντοχή της ελληνικής οικονομίας στις διαδοχικές κρίσεις, οφείλεται στο γεγονός ότι στην πορεία της τριετίας, δώσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των συνεπών και "εντάξει" επιχειρήσεων, οι οποίες αντίστοιχα επένδυσαν στους εργαζόμενους και τις πραγματικές επενδύσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

    Ο κ. Σκυλακάκης, που επισήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων κατά 28%, τον τελευταίο χρόνο, εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το χειμώνα, παρότι -όπως είπε- θα έχουμε πίεση με τα επιτόκια και την υψηλή τιμή των καυσίμων. Στο κλίμα αυτό, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα περάσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπει σε τροχιά ύφεσης.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Φωτιά στα Μέγαρα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες
    Φωτιά στα Μέγαρα: Σε ύφεση το πύρινο μέτωπο – Παραμένουν σε επιφυλακή οι πυροσβέστες

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην πυροσβεστική και τους επιτελείς του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για την πορεία της φωτιάς στα Μέγαρα η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

    Φωτιά στα Μέγαρα: Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο

    Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν πως «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη» και τόνιζαν πως «έχει σπάσει το μέτωπο, κυρίως στη Λούμπα, δεν είναι ενιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες».

    Σύμφωνα δε με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η φωτιά οριοθετήθηκε στη μία πλευρά της, χωρίς να υπάρχει ενεργή εστία και απομένει πλέον η πυρκαγιά προς τα Παπαγιανέικα. Η πυρκαγιά στα Μέγαρα κατέκαψε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα.

    Νωρίτερα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN, μονοκατοικία άρπαξε φωτιά, με το εξωτερικό της να έχει παραδοθεί στις φλόγες.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί και επιχειρούν 34 οχήματα, με 95 πυροσβέστες, περιλαμβανομένων 3 πεζοπόρων τμημάτων. Στο σημείο επιχειρούν 2 ελικόπτερα και 2 καναντέρ μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.

    Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Παπαγιαννέικα και Ζάχουλη. Μάλιστα, όπως μετέδωσε η Γεωργία Λαγού στο OPEN, ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε σε κέντρο υγείας λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

    Νωρίτερα, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς Άνω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς Άνω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

    Η φωτιά ξέσπασε, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στις 13:41 ενώ στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι μέσω του σχετικού μηνύματος. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν ήδη κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Φωτιά: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική - Οι άνεμοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες, φόβοι για αναζωπυρώσεις
    Φωτιά: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική - Οι άνεμοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες, φόβοι για αναζωπυρώσεις

    Το πύρινο μέτωπο που κατακαίει την Αττική από το απόγευμα της Τρίτης, αρχίζει να εξασθενεί μετά από 21 περίπου ώρες, δίνεται όμως μεγάλη μάχη από την Πυροσβεστική ώστε οι μικρότερες εστίες της φωτιάς που παραμένουν ενεργές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο και να μην υπάρξει ξανά ένα ενιαία ισχυρό μέτωπο.

    Αυτή την ώρα εστίες φωτιάς παραμένουν ενεργές σε Διώνη, Δασαμάρι, και κάποιες μικρότερες σε Παλλήνη, Ανθούσα και Ντράφι. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα παραμένουν ισχυρές, ενώ από αέρος εξακολουθούν να συνδράμουν 19 εναέρια μέσα. Φυσικά οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την κατάσβεση και για τον λόγο αυτό οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων.

    Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

    Θα ενισχυθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

    Ακόμα περισσότερο αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι τις αμέσως επόμενες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. O μετεωρολόγος του OPEN τόνισε ότι μέχρι και αργά το απόγευμα θα σημειωθούν έντονοι βόρειοι και βορειανατολικοί άνεμοι (δηλαδή με κατεύθυνση προς τον Αττικό ιστό), οι εντάσεις των οποίων θα προσεγγίζουν στις περιοχές που καίνε τα μέτωπα, ακόμα και τα 7 μποφόρ.

    Μέχρι και τις 20:00 αργά το απόγευμα, δηλαδή ούτε μία ώρα πριν την δύση του ηλίου η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, όμως τις βραδινές ώρες θα υπάρχει μια ουσιαστική -όπως όλα δείχνουν- εξασθένιση των ανέμων.

    Θα οδηγηθούμε δηλαδή προς τις βραδινές ώρες με γενικά ήπιο το πεδίο των ανέμων, που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Επομένως, οι πιο δύσκολες ώρες της ημέρας αναμένεται να είναι οι αμέσως επόμενες, μέχρι δηλαδή και τις 19:00 ή 20:00 το απόγευμα.

    Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, κάτι που συνεπάγεται ότι οι ριπές ανέμων μέσα στο μέτωπο είναι ακόμα ισχυρότερες (έφτασαν ταχύτητα 113 χλμ μέσα στη νύχτα που πέρασε). Επίσης, οι διευθύνσεις της φωτιάς συνεχώς αλλάζουν μέσα στην πυρκαγιά ή να δημιουργούνται στροβιλισμοί, γεγονός που κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτη την πορεία της φωτιάς.

    Οι εκατοντάδες μικροεστίες της φωτιάς είναι πολύ επικίνδυνο να ξεφύγουν καθώς η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή, οι θερμοκρασίες πολύ υψηλές και οι αυξήσεις της έντασης των ανέμων ξαφνικές. Επομένως, μπορεί να υπάρξει ξαφνική αναζωπύρωση σε οποιοδήποτε μέτωπο.

    Κάηκαν σπίτια σε Διώνη και Παλλήνη

    Η φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη της Αττικής το απόγευμα της Τρίτης έχει κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Δεκάδες είναι τα καμένα σπίτια σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε ότι το σπίτι του κάηκε για τρίτη φορά. Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα, ενώ τεράστια είναι η δασική έκταση που έχει μετατραπεί σε στάχτη.

    Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου, στη Διώνη υπήρχαν 3 με 4 κατοικίες που τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ενεργές εστίες ξεπηδούν συνεχώς ανάμεσα στις κατοικίες. Παρά την εντολή εκκένωσης πολλοί είναι οι κάτοικοι που έχουν επιστρέψει στην περιοχή για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

    Το Πανόραμα της Παλλήνης έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες, καθώς υπάρχουν πολλές εστίες πυρκαγιάς κοντά στην περιοχή. Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ρήγος, έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ενώ έντονη είναι η παρουσία του στρατού. Αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα και στο Ντράφι. Ο Γιάννης Ζιάκας που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε ότι δύο ελικόπτερα Ερικσον πέταξαν πολύ χαμηλά μέσα στον οικιστικό ιστό προσπαθώντας να περιρίσουν την νέα εστία φωτιάς, αλλά το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στο Ντράφι έχουν παραμείνει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις γιατί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος, ενώ υπάρχουν εστίες και στην Ανθούσα.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενεργοποίησε την Ομάδα Έκτακτης Δράσης, του Συλλόγου και απέστειλε εθελοντές ιατρούς, με υγειονομικό υλικό για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στις περιοχές που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα.Παράλληλα τα ασθενοφόρα του ΙΣΑ, θα βρίσκονται στο Δημαρχείο της Πεντέλης. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 1110.

    Οι συνολικές μεταφορές πολιτών από το ΕΚΑΒ

    Με Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε Νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

    • Διακομιδές ΕΚΑΒ: Σύνολο: 34

    Αναλυτικά:

    • 1 στο Γ. Γεννηματάς,
    • 5 στο Ιπποκράτειο,
    • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,
    • 1 στο Σωτηρία,
    • 1 στο ΚΑΤ ενώ 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

    Εκκενώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
    Από τις εκκενώσεις που έγιναν α) από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), β) από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακ το ΕΚΑΒ διακόμισε σε Νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη 3 στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) ενώ οι υπόλοιποι εκκενώθηκαν με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

    φωτιά χάρτης

    Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

    Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

  • Παγκόσμια Τράπεζα: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας
    Παγκόσμια Τράπεζα: Ορατός ο κίνδυνος ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας

    Η Παγκόσμια Τράπεζα προεδοποιεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τη ζημιά από την πανδημία της Covid-19, με πολλές χώρες να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ενδεχόμενη ύφεση

    Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για τον κίνδυνο ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας.

    Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,9% για το 2022, από 5,7% το 2021, προειδοποιώντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διευρύνει τη ζημιά από την πανδημία της Covid-19, με πολλές χώρες πιθανόν να αντιμετωπίσουν ύφεση. Η ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί απότομα σε 2,6% το 2022 και 2,2% το 2023, αφού έφτασε το 5,1% το 2021.

    Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων που απαιτούνταν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο απότομες που έπληξαν μια παγκόσμια ύφεση το 1982 και μια σειρά από χρηματοοικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αν και υπάρχουν ομοιότητες με τις συνθήκες τότε, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ και γενικά οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και γενικά ισχυροί ισολογισμοί σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία εισέρχεται τώρα σε «μια παρατεταμένη περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και αυξημένου πληθωρισμού», ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,80% από 3,84% χθες έναντι 1,29% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,55%.

    Στην αγορά συναλλάγματος ελαφρώς πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0678 δολ. από το επίπεδο των 1,0643 δολ που άνοιξε η αγορά.

    Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0662 δολ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης - Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
    Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης - Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

    Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου με μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους οδηγώντας την Wall Street σε ελεύθερη πτώση διαρκείας.

    Την Τετάρτη, ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη πτώση εδώ και δύο χρόνια υποχωρώντας κατά 1.100 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε τεράστιες απώλειες επίσης υπέστη τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες όπως συνέβη και με τον Nasdaq.

    Την Πέμπτη ο Dow Jones άνοιξε με νέα μεγάλη πτώση 238 μονάδων και στις 17.00 ώρα Ελλάδας έχανε 383 μονάδες, δηλαδή 1,22%, λίγο πάνω από τα επίπεδα των 31.000 μονάδων

    Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη υψηλών τεχνολογιών Nasdaq 100 να να εμφανίζει απώλειες 29,1% σε επίπεδο εξαμήνου.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Nέες βαριές απώλειες και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φραγκφούρτη να υποχωρεί 1,7%, έχοντας απωλέσει 14,% το τελευταίο εξάμηνο και το Παρίσι να καταγράφει ζημιές 1,97%.με απώλεια 120 μονάδων. Νέες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο , που συγκράτησε τελικά το επίπεδο των 850 μονάδων

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Η Σιγκαπούρη υπέστη το 2020 τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της
    Η Σιγκαπούρη υπέστη το 2020 τη χειρότερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της

    Η Σιγκαπούρη γνώρισε το 2020 τη χειρότερη οικονομική ύφεση της ιστορίας της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο το χτύπημα αποδείχθηκε τελικά λιγότερο βαρύ απ’ ό,τι προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

    Η ύφεση ανήλθε στο 5,8% του ΑΕΠ, ενώ η κυβερνητική πρόβλεψη ήταν πως θα έφθανε το 6,5% στην πόλη-κράτος, όπου οι ζωτικής σημασίας τομείς του εμπορίου και του τουρισμού υπέστησαν τα πιο σκληρά πλήγματα.

    Η Σιγκαπούρη βυθίστηκε στην πρώτη της ύφεση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσουν οι περισσότεροι χώροι δουλειάς, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που λάμβανε για να περιορίσει τις μολύνσεις από τον SARS-CoV-2.

    Η ασιατική χώρα, η οικονομία της οποίας χαρακτηρίζεται από τις πιο ανοικτές στον κόσμο, θεωρείται από αρκετούς κάτι σαν πρόδρομος δείκτης της υγείας του παγκόσμιου εμπορίου. Η δραματική επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας της επομένως ηχεί συναγερμό.

    Η κατάσταση πάντως βελτιώθηκε το δεύτερο μισό της χρονιάς, με τομείς-κλειδιά όπως αυτός της μεταποίησης να αρχίζουν να ανακάμπτουν. Το τέταρτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση, λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν, κατά τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εμπορίου.

    Η ύφεση δεν αποδείχθηκε τόσο σοβαρή όσο φοβούνταν πολλοί χάρη στις εξαγωγές ορισμένων αγαθών, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο οικονομολόγος της CIMB Private Banking, προσθέτοντας πως το τρέχον έτος αναμένει πως θα υπάρξει ανάκαμψη «κατά περίπου 68%».

    Η κρίση εκτιμάται ότι έπληξε περισσότερο τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

    Την περασμένη εβδομάδα, η Σιγκαπούρη άρχισε εκστρατεία εμβολιασμού για τον νέο κορονοϊό. Είναι μια από τις πρώτες ασιατικές χώρες όπου ξεκίνησε η ανοσοποίηση του πληθυσμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP - Φωτογραφία από Jason Goh από το Pixabay

  • Κομισιόν για Ελλάδα: Μικρότερη ύφεση και μεγαλύτερη ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό νότο
    Κομισιόν για Ελλάδα: Μικρότερη ύφεση και μεγαλύτερη ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό νότο

    Φθινοπωρινές προβλέψεις: ΑΕΠ -9% και Απασχόληση -3,6% το 2020, αλλά αργή ανάπτυξη το 2021-2022

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντέχει περισσότερο στην κρίση από όλες τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και ότι η ύφεση τελικά δε θα ξεπεράσει το 9% για εφέτος, έναντι 9,7% που προέβλεπε αρχικά για τη χώρα μας πριν 6 μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει στις φθινοπωρινές προβλέψεις της για την Ευρώπη η Κομισιόν.

    Η Κομισιόν αποδίδει τα εύσημα πάντως στην ελληνική κυβέρνηση για την άμεση αντίδρασή της και για τα μέτρα στήριξης που περιόρισαν τον αντίκτυπο από τα lockdown και την διεθνή κρίση, ειδικά στην απασχόληση όπου η μείωση προβλέπεται για εφέτος μόλις 3,6%!
    Όπως τονίζεται στη έκθεσή της «η ταχεία πολιτική αντίδραση για την προστασία της απασχόλησης και η εξασφάλιση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, απέτρεψε ένα πιο αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Ανεργία κορυφώθηκε στο 18% τον Ιούνιο, από 15,6% τον Φεβρουάριο, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε σε 16,8% τον Ιούλιο».

    Διαβάστε εδώ την πρόβλεψη για το φθινόπωρο

    Διαβάστε εδώ αναλυτικούς πίνακες

    Συνολικά οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι καλύτερες από ό,τι για άλλα κράτη του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και από ό,τι προέβλεπε πριν 5-6 μήνες για τη χώρα μας. Εν σχέσει με τον Ιούλιο και τις καλοκαιρινές προβλέψεις, η Κομισιόν διατηρεί την βελτιωμένη πρόβλεψη για ύφεση 9% εφέτος, αλλά ρίχνει την προοπτική ανάκαμψης στο 5% αντί 6% για το 2021.
    Οι εκτιμήσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν όμως και τα μέτρα από την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης.

    Το πλήγμα πάντως παραμένει τεράστιο. Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κεφάλαιο για την Ελλάδα:

    · Η χώρα επλήγη σοβαρά από την πανδημία COVID-19, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον διεθνή τουρισμό

    · Το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε στο β΄τρίμηνο του 2020 με μια άνευ προηγουμένου πτώση -14% από τρίμηνο σε τρίμηνο (μετά ήπια πτώση -0,7% στο προηγούμενο τρίμηνο αντίστοιχα).

    · Η αντίδραση της κυβέρνηση ήταν άμεση και βοήθησε στη μείωση των επιπτώσεων στην απασχόληση και στις επιχειρήσεις έως τώρα.
    · Η οικονομική δραστηριότητα το 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από το πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσιάζονται στο σχέδιο προϋπολογισμού, ενώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης

    · Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει έως σε κάποιο βαθμό μετά τη σταδιακή άρση του περιορισμοί στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί. Ωστόσο αβεβαιότητα και περιορισμοί λόγω Covid παραμένουν.

    Τεράστια ύφεση

    Για ολόκληρη την Ευρωζώνη η Κομισιόν προβλέπει ύφεση φέτος 7,8% και αργή ανάκαμψη κατά 4,2% το 2021 και επιπλέον 3% το 2022. Για την Ευρώπη στο σύνολό της προβλέπει ύφεση 7,4% εφέτος και ανάκαμψη 4,1% το 2021 και 3% το 2022. Δηλαδή, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το 2023 θα φτάσει η ευρωπαϊκή οικονομία στο επίπεδο που βρισκόταν το 2019!

    Για την Ελλάδα όμως. μετά τη βουτιά κατά 9% για εφέτος, η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη κατά 5% το 2021 και κατά 3,5 το 2022.

    Ωστόσο ο ευρωπαϊκός νότος φλέγεται και για σχεδόν όλες τις χώρες η πρόβλεψη είναι χειρότερη από την αρχική εκτίμηση για τις συνέπειες της Πανδημίας. Όλες μάλιστα προβλέπεται να έχουν ύφεση που ξεπερνάει το 9%! Και συγκεκριμένα:

    · Η Ισπανία προβλέπεται να χάσει φέτος 12,4% του Α.Ε.Π. και η Ιταλία 9,9% (με προοπτική να ανακάμψουν κατά 5,4% και 4,1% αντίστοιχα το 2021 και μόλις 3,5% και 2,8% το 2021-2022 αντίστοιχα).

    · για τη Γαλλία και την Πορτογαλία, επίσης προβλέπει ύφεση εφέτος 9,4% και 9,3% αντίστοιχα, με προοπτική ανάκαμψης 5,8% και 3,1% για την Γαλλία το 2021-2022 και κατά 5,4% και 3,5% για την Πορτογαλία.

    Δηλαδή για στο σύνολο των χωρών της Νότιας Ευρώπης η Κομισιόν προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση εφέτος από την Ελλάδα και, με εξαίρεση τη Γαλλία, μικρότερη ανάκαμψη στη διετία 2021-2022.

    Και πανευρωπαϊκά όμως, οι περισσότερες χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν ύφεση από 5% ως 10%, όπως για παράδειγμα:

    · η Γερμανία -5,6% εφέτος (και ανάκαμψη 3,5% και 2,6% το 2021 και 2022

    · η Ολλανδία -5,3% εφέτος (και ανάκαμψη 2,2% και 1,9% την προσεχή διετία)

    · η Αυστρία - 7,1% (και ανάκαμψη 4,1% και 2,5% στη διετία 2021-2022).

    Και στους παράγοντες της υφέσεως ξεχωρίζει η κάθετη πτώση των επενδύσεων κατά 10,3% πανευρωπαϊκά και - 11,2% στην ευρωζώνη, που θα χτυπήσει κυρίως την Ιρλανδία με -41,3% και με - 17,3% την Ιταλία, με - 13,6% το Ηνωμένο Βασίλειο, -10,9% την Κύπρο, - 11% το Λουξεμβούργο -15,5% την Πορτογαλία - 10,2% και λιγότερο την Ελλάδα (με πτώση - 8%) ή άλλες χώρες της κεντρικής κυρίως Ευρώπης.

    Καλύτερα είναι τα πράγματα και στην απασχόληση. Η ρημαγμένη από την προηγούμενη οικονομική κρίση χώρα μας, θα δει απώλειες μείωση στην Απασχόληση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, μόλις - 3,6% για εφέτος. Αλλά έχει και προοπτική αύξησης κατά 1,7% το 2021 και επιπλέον 1,6% το 2022.

    Αντιθέτως η Γαλλία θα βιώσει μείωση των θέσεων εργασίας κατά 10,5% και η Ιταλία κατά 10,3% εφέτος, με προοπτική αναπλήρωσής τους στην προσεχή διετία 2021-2022 (κατά 7% και 2,9% η Γαλλία και κατά 6,1% και 2,4% η Ιταλία). Και η Ισπανία θα έχει μείωση 8,7% στην απασχόληση το 2020.

    Ωστόσο η ανεργία βρίσκεται σε υψηλότερα στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης (18% φέτος) με δεύτερη την Ισπανία (16,7%) αλλά και με προοπτική μείωσης το 17% το 2021 και 16,7% το 2022, όπου τότε όμως η Ισπανία θα προηγείται με υψηλότερη ανεργία 17,9% το 2021 και 17,3% αντίστοιχα.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ/ ΕPA/ STEPHANIE LECOCQ
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς