Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 21:50

Τηλεργασία: Πώς προσαρμόζεται το ωράριο των εργαζομένων - Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες

Γράφτηκε από
Ad Slot

Το ωράριο εργασίας προσαρμόζεται με την προσέλευση των εργαζομένων, η οποία γίνεται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα

Κανόνες για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως σε επιχειρήσεις εντός της Περιφέρειας Αττικής περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το ωράριο εργασίας προσαρμόζεται με την προσέλευση των εργαζομένων, η οποία θα πραγματοποιείται ανά μισάωρο, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Αναλυτικά:

  • οι επιχειρήσεις - εργοδότες οφείλουν μέσα σε ένα 24ωρο από τη δημοσίευση της τροπολογίας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να προαναγγείλουν στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους
  • Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του έτσι οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους

Παραδείγματα

Για παράδειγμα κι εφόσον σε μια επιχείρηση το 8ωρο ξεκινά στις 08:00 το πρωί και τελειώνει τις 16:00 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30π.μ.
Το ¼ στις 09:00 π.μ.
Το ¼ στις 09:30 π.μ.
Εναλλακτικά μπορούν να πιάνουν δουλειά ανά κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 07:00 π.μ.
Το ¼ στις 07:30π.μ.
Το ¼ στις 08:00 π.μ.
Το ¼ στις 08:30 π.μ.
κ.ο.κ.

Στην πρώτη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.
Το ¼ στις 17:00 μ.μ.
Το ¼ στις 17:30 μ.μ.
Στην δεύτερη περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σχολούν σε κύματα ως εξής:

Το ¼ στις 15:00 μ.μ.
Το ¼ στις 15:30 μ.μ.
Το ¼ στις 16:00 μ.μ.
Το ¼ στις 16:30 μ.μ.

Τι υποχρεούνται να κάνουν οι εργοδότες

  • Ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και ή του χρόνου εργασίας των εργαζομένων
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να παραγγείλει στο «ΕΡΓΑΝΗ» οποιαδήποτε υπερεργασία ή υπερωρία

Η προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Στο Δημόσιο, θα εφαρμοστούν τρία κύματα προσέλευσης, στις 7:00 π.μ. , στις 8:00 π.μ. και στις 9:00 π.μ.

Πώς υπολογίζεται το 40%

Το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα και από απόσταση.

Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους.

Προσοχή, όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής ισχύει κατ αρχήν από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης μπορεί με ΚΥΑ :

  • να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
  • να επεκτείνεται γεωγραφικά το μέτρο σε άλλες Περιφέρειες της χώρας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή
  • να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως το τέλος του έτους και την 31η Δεκεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς καθεστώς τηλεργασίας στους μισθωτούς του.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020 20:29

Σχετικά Άρθρα

  • Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη της Ευρώπης για τηλεργασία - Ποια είναι η καλύτερη σύμφωνα με έρευνα
    Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη της Ευρώπης για τηλεργασία - Ποια είναι η καλύτερη σύμφωνα με έρευνα

    Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις στην Ευρώπη για τηλεργασία.

    Η τηλεργασία έχει μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι τους καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι έναν χώρο, έναν υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα, προκειμένου να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

    Η Brother UK, η εταιρία που εμπορεύεται ηλεκτρικό εξοπλισμό, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της αναφορικά με τις καλύτερες και τις χειρότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για εξ αποστάσεως εργασία. Ανέλυσαν παράγοντες όπως η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μελέτησαν όλα αυτά τα στοιχεία για να προσδιορίσουν τη συνολική βαθμολογία ανά πόλη, με άριστα το 100.

    Η καλύτερη πόλη: Πόλη του Λουξεμβούργου (Λουξεμβούργο)

    Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, που βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατατάσσεται ως η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για τηλεργασία, σύμφωνα με το Brother UK. Κατά την εξέταση των στοιχείων για τους εργαζομένους η Πόλη του Λουξεμβούργου σημείωσε βαθμολογία 68%.

    Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε επίσης υψηλή θέση σε άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου, καθώς είχε εντυπωσιακή βαθμολογία ποιότητας ζωής, υψηλό δείκτη υγειονομικής περίθαλψης αλλά και δείκτη ευτυχίας.

    Η φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη: Τούζλα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)

    Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αποτελεί την φθηνότερη τοποθεσία για να ζεις ως εργαζόμενος «από το σπίτι», με την εντυπωσιακή βαθμολογία 76,29%. Ένα γεύμα σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη κοστίζει περίπου 4,50 δολάρια, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης κοστίζει 225 δολάρια ανά μήνα και 170 δολάρια έξω από το κέντρο της πόλης. Για ένα διαμέρισμα 85 τ.μ., οι βασικοί λογαριασμοί όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό θα κοστίζουν από 170 δολάρια το μήνα και το Wi-Fi 20 δολάρια.

    Η χειρότερη πόλη: Αθήνα (Ελλάδα)

    «Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για τους αιώνες της ιστορίας της και αποκαλείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα κατετάγη ως η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τηλεργασία», αναφέρουν το Brother UK. Με βαθμολογία 50,34% πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες 15 ευρωπαϊκές πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη στον δείκτη ασφάλειας , σημειώνοντας μόλις 53. Η Αθήνα έχει χαμηλή βαθμολογία δείκτη ποιότητας ζωής 128,6 και δείκτη υγειονομικής περίθαλψης 57,5 ενώ ο δείκτης ευτυχίας είναι στο 5,93.

    Η πιο ακριβή πόλη: Ζυρίχη (Ελβετία)

    Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη κατατάσσεται ως η πιο ακριβή πόλη για εξ αποστάσεως εργασία. Ένα γεύμα σε αυτή την πόλη θα κόστιζε 28 δολάρια κατά μέσο όρο. Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης κοστίζει 2.800 δολάρια, οι λογαριασμοί ανέρχονται στα 325 δολάρια και το κόστος Διαδικτύου είναι 64 δολάρια.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα
    Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα

    Νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν μόνο εξ αποστάσεως παράγουν λιγότερους ρύπους, απ' όσους και όσες χρειάζεται να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας.

    Μάλιστα, εκτιμάται πως οι εκπομπές ρύπων μπορούν να μειωθούν μέχρι και κατά 54%, κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει για όσους και όσες εργάζονται υβριδικά.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια ημέρα εξ αποστάσεως εργασίας την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων μόνο κατά 2%, λόγω παραγόντων όπως η αύξηση των μετακινήσεων.

    Από την άλλη, η τηλεργασία δύο ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων έως και 29%, αναφέρει ο The Guardian.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell και τη Microsoft διαπίστωσαν ότι οι κλάδοι στους οποίους καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών ρύπων ήταν εκείνοι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

    Οι παράγοντες που καθιστούν την «τηλεργασία» πιο «οικολογική μορφή εργασίας» φαίνεται πως είναι τόσο οι εκπομπές που παράγονται λόγω της καθημερινής μετακίνησης, όσο και η δαπάνη λιγότερης ενέργειας απ' ό,τι όταν πηγαίνουμε στο γραφείο.

    Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως για να μπορέσει η τηλεργασία να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    «Οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε κοινωνικές δραστηριότητες», προειδοποιεί ο Fengqi You του Πανεπιστημίου Cornell. Τι σημαίνει αυτό;

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως έχει αυξηθεί η συχνότητα των ταξιδιών των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες οδήγησης και περισσότερες πτήσεις.

    Στο μεταξύ, τα σπίτια εκείνα τα οποία εξακολουθούν να διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές εξακολουθούν να είναι πολλά. Υπ' αυτή την έννοια, μπορεί μια οικιακή συσκευή να δαπανά περισσότερη ενέργεια απ' ότι μια σύγχρονη συγκευή στο χώρο εργασίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 
    Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 

    Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορονοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    «Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών». Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις». Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

    Πώς η τηλεργασία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

    Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορονοϊού, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. «Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορονοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης». Οπότε εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα σε επίπεδο δράσης να μειώσει κάνεις αυτή την έκθεση και με αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την σχέση κλιματικής αλλαγής και Δημόσιας Υγείας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης εξηγώντας ότι «αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του. Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τηλεργασία: Πότε μπορεί να κάνει αίτημα ο εργαζόμενος - Τι ισχύει από το 2023
    Τηλεργασία: Πότε μπορεί να κάνει αίτημα ο εργαζόμενος - Τι ισχύει από το 2023

    Από 1η Ιανουαρίου του 2023 θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο για παροχή τηλεργασίας έπειτα από αίτημα του εργαζόμενου, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Η νέα απόφαση εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67)

    Στην σχετική ΚΥΑ προσδιορίζονται και οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται, ενώ περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:

    Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας δικαιούνται να ζητήσουν εργαζόμενοι με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:

    1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη μεγαλύτερη ή ίση με 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
    4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη μεγαλύτερη ή ίση με 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
    5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή και DLCO < 40%
    6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες με διαχυτική ικανότητα <50%.
    7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία.
    8. Κυστική ίνωση.
    9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας με κλάσμα εξώθησης μικρότερο ή ίσο του 40% και μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
    10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αντικατάσταση βαλβίδων) μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
    11. Δυσρυθμίες καρδιάς με ιστορικό υποτροπιαζόντων συγκοπτικών επεισοδίων περισσότερων από δύο (2) ανά έτος.
    12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.
    13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.
    14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με μη αντιρροπούμενη κίρρωση.
    15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη με CD4 μικρότερη ή ίση με 200/μl.
    16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.
    17. Νευρολογικά νοσήματα που απαιτούν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.
    18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών (βαριά μυασθένεια ή νευρομυϊκή πάθηση) κυρίως σε περιόδους υψηλού κινδύνου λοίμωξης.
    19. Νευρολογικές παθήσεις με υπολειπόμενο νευρολογικό έλλειμμα μετά την λήξη της αναρρωτικής άδειας το οποίο καθιστά δυσχερή την μετάβαση στην εργασία.
    20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.
    21. Επιληψία με τεκμηριωμένες πάνω από τρεις επιληπτικές κρίσεις τον μήνα.
    22. Νόσος Πάρκινσον μετρίως σοβαρή ή σοβαρή.
    23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.
    24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα εφόσον δυσχεραίνει την μετάβαση στην εργασία μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
    25. Αιμοσφαιρινοπάθειες (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) με συχνές μηνιαίες μεταγγίσεις.
    26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία (HbA1c του τελευταίου 3μήνου μεγαλύτερη ή ίση με 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος μεγαλύτερη ή ίση 200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες) ή σοβαρές μικρο/μακρο αγγειακές ή άλλες επιπλοκές.
    27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα (σοβαρός υπο/υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποφυσιακή ανεπάρκεια κλπ) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ή/και περιοδικές νοσηλείες.
    28. Ασθενείς μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο και μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Φ80100/24283/2022 «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β΄ 1224), και όπως κάθε φορά ο ανωτέρω Πίνακας διαμορφώνεται, λόγω πιθανής ή ενδεχόμενης επιδείνωσης αυτών.
    30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης.
    Η διαδικασία που ακολουθούν οι εργαζόμενοι
    • Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας παράλληλα Ιατρική Γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (του άρθρου 54 του ν. 4488/2017).
    • Η Ιατρική Γνωμάτευση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού ή Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ, διαγνωστικές εξετάσεις ή/και ατομικός φάκελος ασθενή κ.α.), εντός 10 ημερών από την υποβολή της.
    • Η Ιατρική Γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρει το πρόβλημα υγείας του εργαζομένου που τεκμηριώνει κίνδυνο υγείας που μπορεί να αποφευχθεί με την παροχή τηλεργασίας, τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας που δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζόμενου για συνέχιση της τηλεργασίας.
    • Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της Ιατρικής Γνωμάτευσης ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατό -αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης- εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Αν δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό.

    Εάν ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, στη βάση είτε της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του εργαζόμενου (που δεν δικαιολογεί την άσκησή τους μέσω τηλεργασίας), είτε της έλλειψης τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του εργαζόμενου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την τηλεργασία.

    Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με απόφαση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας συστήνονται μια ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές εμπειρογνωμόνων που είναι αρμόδιες για την υποβολή έκθεσης με την οποία διαπιστώνουν την βασιμότητα ή μη των λόγων απόρριψης του αιτήματος Οι Επιτροπές αποτελούνται από ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Ιατρικής Σχολής, ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και έναν γιατρό με ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας. Για τη σύνταξη της έκθεσης μπορεί να ζητούνται οι απόψεις των μερών ή/και να διενεργείται αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοδότη από τον Ιατρό Εργασίας που είναι μέλος στην Επιτροπή αυτή. Η έκθεση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν την έκδοση του πορίσματος του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων.

    -Σημειώνεται τέλος ότι οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. Επίσης, δεν αντικαθιστούν ούτε τροποποιούν τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον Ιατρό Εργασίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων, συστήνω τηλεργασία σε ποσοστό 20%
    Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων, συστήνω τηλεργασία σε ποσοστό 20%

    Κακά... μαντάτα από τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τον κορονοϊό. Στο τραπέζι μέτρα.

    Τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 που παρουσιάζουν ανοσοδιαφυγή από τα εμβόλια και τις νοσήσεις από προηγούμενα στελέχη, δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα έρθουν. Οπότε ο χειμώνας προβλέπεται πάλι δύσκολος…

    Όπως αναφέρει μιλώντας στο iEidiseis ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο εργαστήριο του οποίου «τρέχει» το πιο πετυχημένο προβλεπτικό μοντέλο στα 2,5 χρόνια πανδημίας, από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα νέα κρούσματα SARS-CoV-2 με άγνωστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στα νοσοκομεία εφόσον ακόμα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάνουν σοβαρή νόσηση COVID-19 και σε ποιο βαθμό.

    «Αυτές τις μέρες επικαιροποιούμε το προβλεπτικό μοντέλο μας. Προβλέπεται συνεχής αύξηση κρουσμάτων που θα επιταχυνθεί το Νοέμβριο με έμφαση από το δεύτερο μισό του μήνα και μετά» μάς αποκάλυψε ο καθηγητής και στο ερώτημά μας γιατί ειδικά μετά το δεύτερο δεκαήμερο, απάντησε ότι «επειδή θα οφείλεται στη μεγάλη διαφυγή ανοσίας του νέου στελέχους που δεν έχει έρθει στη χώρα μας, αλλά θα έρθει σίγουρα και θα επικρατήσει καθώς διαφεύγει της υπάρχουσας ανοσίας».

    «Θα έχουμε πρόβλημα»

    Παρότι λοιπόν το μοντέλο του ΑΠΘ δεν έχει «τρέξει» ακόμα για να μπορεί ο κ. Σαρηγιάννης να μάς δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, εφόσον είναι γνωστό ότι το νέο στέλεχος δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, θα έχουμε πρόβλημα…

    Αλλά όχι μόνο εξαιτίας της ανοσοδιαφυγής του… «Εφόσον δεν βάζουμε μάσκα και δεν τηρούμε μέτρα προστασίας τώρα παρά ποτέ θα έχουμε πρόβλημα» σημειώνει.

    Και στο ερώτημα του iEidiseis τι θα σύστηνε στην κυβέρνηση και τους πολίτες για να προστατευτούμε στο επερχόμενο κύμα πανδημίας, ήταν συγκεκριμένος:

    «Απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό, μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και 20% τηλεργασία που βοηθά άλλωστε και στο ενεργειακό», σύστησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, που ως τεχνοκράτης δεν θα μπορούσε να μην λάβει υπόψη τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Νέα μέτρα από σήμερα - Τι αλλάζει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση
    Νέα μέτρα από σήμερα - Τι αλλάζει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση

    Περισσότερες ελευθερίες θα απολαμβάνουν από σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου οι πολίτες μετά την άρση μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη.

    Έτσι, περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να συνυπάρχουν σε χώρους εστίασης, ενώ αυξάνεται η χωρητικότητα στα γήπεδα.

    Παράλληλα, επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση.


    Tι ισχύει από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου

    Από σήμερα Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις που αφορούν σε χαλάρωση των μέτρων στα γήπεδα, τη διασκέδαση, τις σχολικές εκδρομές και την τηλεργασία.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

    • Άρση της απαγόρευσης ορθίων στον κλάδο της διασκέδασης
    • Επαναφορά των σχολικών εκδρομών
    • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%
    • Εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η άρση των περιορισμών σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ότι φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας. «Ας μην ξεχνάμε ότι σχεδόν 20.000 άνθρωποι μολύνονται καθημερινά σήμερα στην επικράτεια. Όμως, παρατηρώντας την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών σε μια χώρα, όπου το 80% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί, και κατανοώντας τη σημαντική επιβάρυνση όλων μας από τα απαραίτητα μέχρι σήμερα μέτρα, ξεκινούμε με μικρά αλλά σταθερά βήματα να αίρουμε κάποια περιοριστικά μέτρα σε δραστηριότητες μέτριας επικινδυνότητας και ενώ φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της πανδημίας», δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Πρόσθεσε ότι με την τωρινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και την επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αποφάσισαν ήδη την άρση όλων των μέτρων.

    «Είναι προφανές ότι περνάμε σε μια φάση όπου θα συνυπάρχουμε με τον ιό να κυκλοφορεί ανάμεσα μας και που ο καθένας από μας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις του σχετικά με τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, την υγεία του και την παρουσία ευάλωτων ανθρώπων στο σπίτι του», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, με την ευχή να μην εμφανιστεί κάποια νέα παραλλαγή του ιού που θα ανατρέψει ξανά τα δεδομένα.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Νέα μέτρα από το Σάββατο - Τι ισχύει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση
    Νέα μέτρα από το Σάββατο - Τι ισχύει για γήπεδα, τηλεργασία, εστίαση

    Περισσότερες ελευθερίες θα απολαμβάνουν από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου οι πολίτες μετά την άρση μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Έτσι, από το επόμενο 24ωρο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να συνυπάρχουν σε χώρους εστίασης, ενώ αυξάνεται η χωρητικότητα στα γήπεδα. Παράλληλα, επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση.

    Tι ισχύει από το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου

    Από το προσεχές Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες αποφάσεις που αφορούν σε χαλάρωση των μέτρων στα γήπεδα, τη διασκέδαση, τις σχολικές εκδρομές και την τηλεργασία.

    Ειδικότερα, αποφασίστηκε:

    • Άρση της απαγόρευσης ορθίων στον κλάδο της διασκέδασης
    • Επαναφορά των σχολικών εκδρομών
    • Αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50%
    • Εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει:

    «Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, κατόπιν αιτήματος της Κυβέρνησης, εισηγήθηκε την άρση της απαγόρευσης της όρθιας διασκέδασης, την έναρξη πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, την αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα στο 50% και την εφαρμογή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στο 20%.

    Σε αυριανή της συνεδρίαση η επιτροπή θα εξετάσει επιμέρους αιτήματα. Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 19.02.22».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΠΟΥ: Προειδοποιεί για κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική υγεία από την τηλεργασία
    ΠΟΥ: Προειδοποιεί για κινδύνους για τη σωματική και την ψυχική υγεία από την τηλεργασία

    Στο κείμενο ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η παρατεταμένη εργασία στον υπολογιστή με απομακρυσμένη σύνδεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυοσκελετικούς τραυματισμούς και υπερκόπωση του ματιού

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους που ενέχει η τηλεργασία για την σωματική υγεία όπως οι πόνοι στην πλάτη και για την ψυχική υγεία όπως η κοινωνική απομόνωση, το διαρκές στρες και η μοναξιά ενώ προέβλεψε ότι η τάση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας καθώς οι εργαζόμενοι πασχίζουν να επικεντρωθούν στα οφέλη της.

    «Οταν είναι σωστά οργανωμένη και υποστηρίζεται, η τηλεργασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματικήκαι ψυχική υγεία του εργαζόμενου και στην κοινωνική του ζωή. Ωστόσο, όταν η υγεία και οι κίνδυνοι ασφαλείας από την τηλεργασία δεν αποφεύγονται και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές ενώ τηλεργάζονται, αυτό το είδος εργασίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», αναφέρει ο ΠΟΥ σε μια τεχνική περίληψη για την ασφαλή και υγιή τηλεργασία.

    Στο κείμενο ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η παρατεταμένη εργασία στον υπολογιστή με απομακρυσμένη σύνδεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυοσκελετικούς τραυματισμούς και υπερκόπωση του ματιού επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των τηλεργαζόμενων καθώς συνεισφέρει στο στρες.

    Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για την σωματική υγεία, ο ΠΟΥ τονίζει την θερμική δυσανεξία, τον φωτισμό, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών και την ποιότητα του αέρα στα σπίτια των εργαζομένων.

    Ενώ ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία βασίζονται κατά πολύ στις εργασιακές προτιμήσεις των υπαλλήλων, προειδοποιεί για την πιθανότητα κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, ανησυχίας και ενοχής.

    Η μελέτη του Οργανισμού επίσης διαπίστωσε ότι η τηλεργασία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ενδοοικογειακών συγκρούσεων και των συγκρούσεων μεταξύ συναδέλφων.

    Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κάνουν έκκληση για κρίσιμες αλλαγές με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων καθώς θα συνεχίσουν πιθανόν να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία δεδομένου ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσοι και οι εργοδότες έχουν δει κάποια οφέλη από το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς.

    Ο ΠΟΥ και η ΔΟΕ έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για εργασία από το σπίτι, την παροχή οδηγιών και εκπαίδευσης για τη μείωση των επιπτώσεων στην ψυχική και πνευματική υγεία, την παροχή επαρκών ημερών αδείας για ξεκούραση και το "δικαίωμα να αποσυνδέονται", δηλαδή να μην επιτρέπεται στους εργοδότες να τους ενοχλούν εκτός ωραρίου εργασίας.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch