Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 07:52

Αποζημίωση ενοικίου: Πως «ξεμπλοκάρονται» οι λανθασμένες αιτήσεις

Γράφτηκε από την

Τι πρέπει να «τσεκάρετε» στην αίτηση Covid-19 που έχετε κάνει - Οι νέες προθεσμίες για τις οικειοθελής μειώσεις

Μισθωτήρια συμβόλαια που δεν έχουνε δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, συνιδιοκτησίες άλλα και λανθασμένες καταχωρήσεις για ποσά των ενοικίων είναι τα συνήθη λάθη που έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τις αποζημιώσεις ενοικίων.

Τα προβλήματα αυτά παγώνουν την διαδικασία των αιτήσεων όπως και έγινε σε 200.000 περιπτώσεις και ιδιοκτήτες που θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα Covid-19 και να κάνoυν τις απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να προκειμένου να προχωρήσει αίτηση τους.
Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να ελεγχθεί είναι εάν είναι ίδιες οι καταχωρήσεις για το μηνιαίο μίσθωμα και το αρχικό ποσό που δηλώθηκε, εάν είναι σε ισχύ η συμφωνία μίσθωσης όπως επίσης και αν έχει καταχωρηθεί σωστά το είδος του μισθώματος, εάν πρόκειται δηλαδή για επαγγελματική μίσθωση για κατοικία και τα λοιπά.

Περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο 2020 υποχρεώθηκαν να εισπράξουν μειωμένα κατά 40% τα ενοίκια που είχαν συμφωνήσει με τους μισθωτές τους, δεν κατάφεραν να κατοχυρώσουν τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω των λαθών αυτών. Ως εκ τούτου, στους ιδιοκτήτες αυτούς βεβαιώθηκε ολόκληρος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, χωρίς καμία μείωση λόγω υπολογισμού εκπτώσεων φόρου βάσει δηλώσεων Covid.
Οι εν λόγω ιδιοκτήτες, θα λάβουν οδηγίες στο λογαριασμό τους στο Τaxisnet ώστε να αποκαταστήσουν τα όποια λάθη ή παραλείψεις και να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου.

Ειδικότερα, οι περιπτώσεις λαθών και παραλείψεων που εντόπισε η ΑΑΔΕ αφορούν κυρίως στα εξής:

* Υποβολή δήλωσης Covid, χωρίς να είναι σε ισχύ συμφωνία μίσθωσης, με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων.

* Ασυμφωνία μηνιαίου μισθώματος και αρχικού ποσού δήλωσης Covid.

* Μη συμπλήρωση στη δήλωση Covid του είδους της μίσθωσης (π.χ. επαγγελματική).

Επίσης, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, «θα ζητηθούν διευκρινίσεις σε περιπτώσεις ασυμφωνιών που έχουν εντοπιστεί σε δηλώσεις Covid που έχουν υποβληθεί από περισσότερους από έναν συνιδιοκτήτες». Στόχος είναι η έκπτωση που αναλογεί στο συνολικό μηνιαίο μίσθωμα να μην υπολογίζεται στο 100% για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες, αλλά να περιορίζεται ώστε, για κάθε συνιδιοκτήτη, να είναι ανάλογη με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του. Π.χ. σε μηνιαίο ενοίκιο 1.000 ευρώ που μειώθηκε αναγκαστικά κατά 40%, δηλαδή κατά 400 ευρώ, και αφορά σε ακίνητο 4 συνιδιοκτητών, καθενός εκ των οποίων το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 25%, η έκπτωση φόρου, η οποία ισοδυναμεί με το 30% του ποσού των 400 ευρώ, δηλαδή με το ποσό των 120 ευρώ, να μην ισχύσει ολόκληρη για κάθε έναν από τους συνιδιοκτήτες και όλοι μαζί να τύχουν έκπτωσης 480 ευρώ (4 Χ 120 ευρώ), αλλά να μοιραστεί στον καθέναν κατά το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, δηλαδή κατά το 25%, και να περιοριστεί στα 30 ευρώ ανά συνιδιοκτήτη (120 Χ 25%).

Εξάλλου με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα για την υποβολή της δήλωσης Covid, στις περιπτώσεις που έχει επέλθει μείωση μισθώματος τουλάχιστον 30%.

Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση:

* Σε περίπτωση που, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με το μισθωτή, το μίσθωμα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 μειώνεται σε ποσοστό τουλάχιστον 30%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού Covid-19, οι εκμισθωτές ακινήτων οφείλουν να υποβάλουν δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (δήλωση Covid) για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020, κατά περίπτωση.

Η ως άνω δήλωση, αρχική ή τροποποιητική, υποβάλλεται μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση, με εξαίρεση τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

* Η δήλωση Covid για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο με μείωση του μισθώματος κατά τουλάχιστον 30%, πρέπει να υποβληθεί μέχρι και την 20ή Νοεμβρίου 2020.

Προκειμένου να υποβληθεί η δήλωση Covid, θα πρέπει μέχρι την ως άνω ημερομηνία να έχει υποβληθεί η αρχική ή η τροποποιητική δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, η οποία θεωρείται εμπρόθεσμη.
Η αποδοχή της δήλωσης Covid για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο από τους μισθωτές θα μπορεί να διενεργείται μέχρι και την 27η Νοεμβρίου 2020.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 09:24

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις
    ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις

    Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται στα πλαίσια της νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Influencers και «εξαφανισμένοι» φορολογούμενοι στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ
    Influencers και «εξαφανισμένοι» φορολογούμενοι στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

    Facebook, Instagram και TikTok σαρώνει η ΑΑΔΕ, με όπλο ένα μυστικό αλγόριθμο, για να εντοπίσει influencers που ζουν με πολυτέλεια και χλιδή που δεν «δικαιολογείται» από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.

    Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η φορολογική αρχή έχει βγάλει «λαβράκι», μέσω ελέγχων στα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες οι ελεγκτές εντόπισαν περίπτωση μοντέλου – Influencer διαφήμιζε ρούχα, τα πουλούσε διαδικτυακά και δεν έκοψε αποδείξεις αξίας 350.000 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως όπως ακριβώς ισχύει με τα έσοδα των influencers από προώθηση, διαφήμιση προϊόντων, έτσι και τα αντίστοιχα έσοδα από το TikTok, χαρακτηρίζονται ως έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητη η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και η τήρηση των προβλεπόμενων φορολογικών διαδικασιών, όπως η απόδοση ΦΠΑ και οι δηλώσεις στο mydata, μεταξύ άλλων.

    Πώς λειτουργεί το νέο ψηφιακό «όπλο»

    Ο αλγόριθμος που έχει στο οπλοστάσιο της η ΑΑΔΕ εντοπίζει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη της διαδικτυακής επιχείρησης, τον λεγόμενο influencer, μέσα από τα «tags» που εμφανίζονται κοινοποιούνται αναρτήσεις σε λογαριασμούς εταιρειών.

    Με τον ίδιο τρόπο μπαίνουν στην λίστα του «ελέγχου» και όσοι διάγουν έναν πολυτελή βίο, ο οποίος δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.

    Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας η ΑΑΔΕ θα αποκτά πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στα εισοδήματα και στα πόθεν έσχες όχι μόνο του τρέχοντος έτους.

    Τι συμβαίνει με τους «εξαφανισμένους» φορολογούμενους

    Την ίδια περίοδο, στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ έχουν μπει και οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση την τελευταία πενταετία, καθώς και όσοι απέκρυψαν εισοδήματα, καθώς παραγράφονται σύντομα.

    Συγκεκριμένα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι υποθέσεις του 2018 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους, με τους ελεγκτές να έχουν λάβει εντολή να προχωρήσουν σε καταλογισμούς με φόρους «κατ΄ εκτίμηση».

    Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση θα υπολογίσει τον φόρο με βάση τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση της.

    Στο στόχαστρο μπαίνουν συνταξιούχοι και μισθωτοί με αδήλωτα αναδρομικά ποσά συντάξεων και αποδοχών, φορολογούμενοι με αποδοχές από το εξωτερικό, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναζητηθούν:

    • Τα ηλεκτρονικά αρχεία βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα.
    • Διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν λοιπά εισοδήματα και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποστέλλονται ετησίως ή περιλαμβάνονται στην τελευταία προ του έτους για το οποίο εκδίδεται πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου, υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος και στην περιουσιακή κατάσταση του εκάστοτε έτους, όπως αυτή προκύπτει από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.
    • Από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που είναι διαθέσιμη στην ΑΑΔΕ και μπορούν να αφορούν την άσκηση επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και από στοιχεία που λήφθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών για την εφαρμογή της διεθνούς διοικητικής συνεργασίας στο πεδίο της άμεσης φορολογίας.
    • Κάθε διαθέσιμη πληροφορία από τρίτους.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ
    Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε έως και 50.000 ευρώ

    Έγινε η φορολοταρία της 35ης Δημόσιας Κλήρωσης για τις συναλλαγές Σεπτεμβρίου

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα (24.10.2024) η μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
    Η κλήρωση της ΑΑΔΕ πραγματοποιήθηκε για τις συναλλαγές που έγιναν τον Αύγουστο του 2024. Σημειώνεται πως ένας από τους τυχερούς λαχνούς της φορολοταρίας κερδίζει μέχρι και 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά.

    -Δείτε αν ανήκετε στους τυχερούς εδώ.

    -Δείτε τους τυχερούς λαχνούς εδώ.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΑΑΔΕ: 1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ
    ΑΑΔΕ: 1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ

    Δείτε αναλυτικά τι τζίρους δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2024

    Μπορεί να μην ξεπερνούν ίσως τους 50 οι επαγγελματίες που δέχθηκαν να προκαλέσουν τον έλεγχο της εφορίας για να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, σχεδόν οι μισοί όμως (πάνω από το 40%) δήλωσαν φέτος πως ο ετήσιος τζίρος τους το 2023 δεν υπερέβη τα 30.000 ευρώ. Και μόλις 10%-11% των επαγγελματιών εμφανίζει εισπράξεις (ακαθάριστα έσοδα) πάνω από 100.000 ευρώ.
    Τα ποσά αφορούν στις εισπράξεις που δηλώνουν οι ίδιοι, πριν αφαιρεθούν οι επαγγελματικές δαπάνες τους, προκειμένου να φορολογηθούν για το καθαρό τελικό κέρδος τους, ή για το τεκμαρτό που τους αντιστοιχεί αν αποδειχθεί υψηλότερο.
    Από τη νέα λίστα της ΑΑΔΕ για τον μέσο τζίρο τον οποίο δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα του 2023) 869.542 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις σε 383 επαγγελματικούς κλάδους, προκύπτει ότι:

    1. Μεγαλύτερα έσοδα (τζίρο) σε σχέση με πέρυσι, δήλωσαν φέτος:

    – Μπαρ: Οι 28.751 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 43.524 ευρώ για το 2023, σημαντικά αυξημένα το μέσο τζίρο των 37.777 ευρώ που είχαν εμφανίσει για το 2022.
    – Υδραυλικοί: 8.977 τεχνίτες δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα 32.354 ευρώ για το 2023, από 29.463 ευρώ για το 2022.

    – Δικηγόροι: 35.326 δικηγόροι δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα για το 2023 ύψους 23.720 ευρώ έναντι 22.890 ευρώ το 2022.

    – Αρχιτέκτονες: 10.643 μηχανικοί- αρχιτέκτονες δήλωσαν κατά μέσο όρο ακαθάριστα έσοδα 20.573 ευρώ από 18.765,91 ευρώ που είχαν εμφανίσει για το 2022.

    – Ταξί: 29.206 φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται ταξί δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα για το 2023 κατά μέσο όρο 18.595 ευρώ από 16.281 ευρώ το 2022.

    – Μαραγκοί: 5.394 ξυλουργοί/μαραγκοί δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα 35.593 ευρώ κατά μέσο όρο από 32.913 ευρώ που είχαν δηλώσει για το 2022.

    – Ηλεκτρολόγοι: 8.864 τεχνικοί δήλωσαν για το 2023 μέσο ακαθάριστο εισόδημα 36.300 ευρώ έναντι 32.635 ευρώ το 2022.

    2. Αντιθέτως, λιγότερα έσοδα (μείωση εισπράξεων) σε σχέση πέρυσι δήλωσαν:
    – Γιατροί (δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων): 23.283 γιατροί δήλωσαν μέσο τζίρο 44.337 ευρώ για το 2023 όταν για το 2022 τα μέσα ακαθάριστα έσοδα είχαν ανέλθει σε 46.640 ευρώ.

    – Μεσίτες ακινήτων: 3.723 μεσίτες εμφάνισαν μέσο τζίρο 15.123 ευρώ το 2023 έναντι 15.733 ευρώ για το 2022.

    – 203 φορολογούμενοι που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπορίο προϊόντων καπνού, με μέσο ακαθάριστο ετήσιο τζίρο 1.202.704 ευρώ από 1.295.860 ευρώ για το 2022

    – 3.304 πρατήρια καυσίμων κίνησης δήλωσαν μέσο ετήσιο τζίρο 669.782 ευρώ για το 2023, έναντι 772.275 ευρώ το 2022.

    – 67 παραγωγοί παρασκευασμάτων ζωοτροφών δήλωσαν μέσα ακαθάριστα έσοδα ύψους 476.685 ευρώ από 484.631 ευρώ το 2022.

    – 75 κατασκευαστές πλαστικών συσκευασίας δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα 341.554 ευρώ, έναντι 377.210 ευρώ για το 2022.

    Υψηλούς τζίρους εμφανίζουν και τα 7.518 φαρμακεία (292.571 ευρώ κατά μέσον όρο πανελλαδικά). Ενώ, αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται 516 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην επισκευή και επιδιόρθωση ρολογιών και κοσμημάτων με μέσο ετήσιο τζίρο 5.050 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ο μέσος τζίρος αποτελεί ένα από τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη η εφορία για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Τα άλλα δυο κριτήρια είναι τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας και το σύνολο της μισθοδοσίας.

    Πηγή: Newmoney.gr - Protothema.gr
  • Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου
    Πρόγραμμα «Κάλυψη»: Ποιοι οι δικαιούχοι για δωρεάν ενοίκιο και απαλλαγή φόρου

    Ανάσα για χιλιάδες δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ηλικίας 25-39 ετών, αποτελεί το πρόγραμμα «Κάλυψη» με το οποίο περίπου 2.500 θα μπορέσουν να βρουν σπίτι με δωρεάν ενοίκιο για τρία χρόνια.

    Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που στόχο έχουν να δώσουν λύση στο δημογραφικό και στεγαστικό πρόβλημα και λειτουργεί με την μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών από το κράτος και την διάθεσή τους σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν να τα εκμισθώνουν για τρία έτη, ενώ η καταβολή του μισθώματος θα γίνεται με κρατικά κονδύλια, τα οποία καλύπτουν επίσης τις δαπάνες για επισκευές των ακινήτων πριν την εκμίσθωσή τους.

    Υπενθυμίζεται πως οι κατοικίες που θα μισθωθούν για την στέγαση των νέων, σε 57 Δήμους όλης της χώρας, είναι εκείνες που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία», εφόσον βέβαια οι ιδιοκτήτες τους θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και υποβάλουν σχετική αίτηση.

    Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
    Τι να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

    Σε αυτή τη φάση, η πλατφόρμα για το πρόγραμμα είναι ανοιχτή για την Λάρισσα και οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του δήμου μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

    Μέσα από αυτό, οι ιδιοκτήτες εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο θα είναι ανάλογο με το ενοίκιο που εισέπρατταν μέσω του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» συν τον πληθωρισμό του 2022, θα καλυφθούν για την επισκευή φθορών κατά τη διάρκεια της χρήση του ακινήτου καθώς και με αποζημίωση στη λήξη της μίσθωσης για την αποκατάσταση του ακινήτου από τυχόν φθορές.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Η υποβολή της αίτησης θα μπορεί να οριστικοποιηθεί έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου και πρέπει να συνοδεύεται από:

    1. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητο πληροί τα ως άνω κριτήρια, είναι έτοιμο προς χρήση και δεν φέρει πραγματικό ελάττωμα. Ο οικείος Δήμος δύναται δια μέσου των αρμόδιων υπηρεσιών του να προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους πριν την μίσθωση των ακινήτων.
    2. Αντίγραφο ηλεκτρονικού μισθωτηρίου με τον Φορέα υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

    Εάν κάποιος ιδιοκτήτης επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα με περισσότερα του ενός ακίνητα, αρκεί η υποβολή μιας αίτησης, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία όλων των ακινήτων.

    Ως αποδεικτικό της εμπρόθεσμης κατάθεσης λαμβάνεται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Δήμου Λαρισαίων (Ίωνος Δραγούμη 3, Λάρισα) ή η ημερομηνία αποστολής της αίτησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο mail: [email protected] ή η ημερομηνία σφραγίδας ταχυδρομείου ή αποδεικτικού ταχυμεταφοράς.

    Οι ενδιαφερόμενοι φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση της αίτησης και την τήρηση των όρων της παρούσας.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Τα ακίνητα του προγράμματος «Κάλυψη» διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.

    Στο πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστοι Εγγυημένου Εισοδήματος:

    • πολύτεκνες οικογένειες,

    • τρίτεκνες οικογένειες,

    • άτομα με αναπηρία άνω του 67%,

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • μονογονεϊκές οικογένειες,

    • οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,

    • άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,

    • γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς παιδιά)

    • νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,

    • άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

    Αν μια οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους / τρίτεκνους / οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).

    Δείτε το πλήρες κείμενο της ΚΥΑ εδώ:

    ΚΑΛΥΨΗ

    Πώς γίνεται η επιλογή

    Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι Δήμοι θα καλέσουν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του Δήμου που βρίσκεται το ακίνητο.

    Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.

    Εάν το νοικοκυριό απορρίψει τα υποψήφια ακίνητα, κατατάσσεται αυτόματα στο τέλος της λίστας προτεραιότητας.

    Το ηλεκτρονικό μισθωτήριο συμβόλαιο υπογράφεται μεταξύ του ιδιοκτήτη του ακινήτου και του ωφελούμενου με την εγγύηση του Δήμου ή του νομικού του προσώπου σε ό,τι αφορά την καταβολή του μισθώματος.

    Στο συμβόλαιο ορίζεται ρητά ότι η καταβολή του ενοικίου βαρύνει τον Δήμο ή νομικό πρόσωπο του Δήμου.

    Το ενοίκιο καταβάλλεται μηνιαίως σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, ενώ είναι δυνατή η προκαταβολή σε μία δόση των μισθωμάτων του α’ εξαμήνου της μίσθωσης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας
    Ποιοι παραγωγοί ελιάς δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν εισφορά δακοκτονίας

    Οι περιοχές ανά περιφέρεια στις οποίες διενεργήθηκε, με μέριμνα και δαπάνη του δημοσίου, ομαδική καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, κατά το ελαιοκομικό έτος 2024-2025, κοινοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελαιοκαλλιεργητές, οι οποίοι κατά το έτος 2024 άσκησαν τους κανόνες της Βιολογικής Γεωργίας, δεν υποχρεούνται στην καταβολή εισφοράς δακοκτονίας.

    Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση με τα ονόματα των καλλιεργητών αυτών κατά περιοχή, ενώ αντίγραφο της σχετικής απόφασης θα παραδίδεται από τον βιοκαλλιεργητή στον ελαιοτριβέα ως δικαιολογητικό για την μη είσπραξη από αυτόν εισφοράς δακοκτονίας.

    Η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024

    Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές ελαιώνων, οι οποίοι κατ΄ αρχάς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, αλλά μέχρι το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου 2024 δεν εφαρμόσθηκε το πρόγραμμα της συλλογικής καταπολέμησης, δεν υποχρεούνται στην καταβολή της εισφοράς δακοκτονίας για το έτος 2024. Οι Περιφερειακές Ενότητες θα αποστείλουν στις αρμόδιες Φορολογικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ./ΚΕΦΟΔΕ/ΕΛΚΕ) κατάσταση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. στις περιοχές των οποίων δεν εφαρμόσθηκε πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης.

    Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο της ΑΑΔΕ γνωστοποιήθηκε η τιμή του ελαιολάδου κατά κιλό (1,524 ευρώ/κιλό), η οποία θα λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της εισφοράς δακοκτονίας για το ελαιοκομικό έτος 2023-2024.

    Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις περιοχές ΕΔΩ

    Πηγή: In.gr

  • Κύκλωμα εφοριακών: Βαριές κατηγορίες στους 5 συλληφθέντες - Στην κλιμάκια της ΑΑΔΕ
    Κύκλωμα εφοριακών: Βαριές κατηγορίες στους 5 συλληφθέντες - Στην Κέρκυρα κλιμάκια της ΑΑΔΕ

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του κυκλώματος των εφοριακών στην Κέρκυρα. Τη Δευτέρα (14/10) αποδόθηκαν στον υποδιευθυντή της ΔΟΥ το σύνολο από τις 7 κατηγορίες, οι οποίες κατά περίπτωση βαρύνουν και τους υπόλοιπους τέσσερις συλληφθέντες, για την υπόθεση εκβιασμών, δωροληψίας και χρηματισμού.

    Την Τρίτη (15/10) οι συλληφθέντες, αναμένεται να απολογηθούν στον Εισαγγελέα. Κατά την διάρκεια της ανάκρισης οι συλληφθέντες τήρησαν αρνητική στάση και δήλωσαν ότι θα απολογηθούν παρουσία των συνηγόρων τους.

    Την ίδια στιγμή, αναμένεται να μεταβεί στην Κέρκυρα υψηλόβαθμο κλιμάκιο της ΑΑΔΕ για να ξεκινήσει έρευνα στην ΔΟΥ ώστε να εντοπιστούν ενδεχομένως κι άλλες περιπτώσεις εκβιασμών.

    «Μου ζήτησαν 200.000 ευρώ για να μου διευθετήσουν φορολογικές εκκρεμότητες»

    Επιχειρηματίες του νησιού αποκάλυψαν ότι τους ζήτησαν χρήματα μέσω τρίτων για να διευθετήσουν φορολογικές τους εκκρεμότητες.

    «Είχα ένα σοβαρό πρόβλημα με την επιχείρησή μου. Τότε μου ανέφεραν ότι θα το λύσω αρκεί να δώσω σε κάποιους εφοριακούς 50.000 ευρώ για τρεις μήνες. Ήταν αδύνατον να βρω τόσα χρήματα και δεν προχώρησα» τόνισε επιχειρηματίας μιλώντας στο Star.

    «Προκειμένου να μου διευθετήσουν φορολογική εκκρεμότητά μου, ζήτησαν μέσω τρίτου προσώπου να τους δώσω 50.000 ευρώ. Τελευταία στιγμή, άλλαξα γνώμη» ανέφερε άλλος επιχειρηματίας.

    Παράλληλα, ακόμη ένας επιχειρηματίας τόνισε ότι οι συλληφθέντες τον πλησίασαν και επειδή έπρεπε να διευθετήσει κάποιες φορολογικές του εκκρεμότητες για τέσσερις χρονιές, του ζήτησαν το πόσο των 50.000 ευρώ για κάθε χρόνο, συνολικά 200.000 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αστυνομική επιχείρηση στη Κέρκυρα στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά 5 μέλη της, εκ των οποίων 4 εφοριακοί υπάλληλοι και 1 ιδιώτης λογιστής, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 4 άτομα.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο
    Ενοικιαστές σε απόγνωση: Ο ένας στους τέσσερις δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 26,1% δεν καταφέρνει να πληρώσει το ενοίκιο με τα χρήματα που βγάζει, και πρέπει να ζητήσει δανεικά.

    Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.

    Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.

    Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.

    Δυσκολίες στέγασης

    Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία. Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι (είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.

    Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άτομα που είναι ήδη άστεγα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά που μετακινούνται και αλλάζουν τόπο διαμονής κ.λπ.

    Αποκούμπι η οικογένεια

    Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9% να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.

    Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.

    Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.

    Χώρες με επίπεδα φτώχειας πολύ υψηλότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, έχουν χαμηλά ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης (1,5% και 2,1% αντίστοιχα). Αντιθέτως τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων με δυσκολίες στέγασης καταγράφονται σε εύρωστες οικονομικά χώρες, όπως η Φινλανδία, η Δανία και η Σουηδία (10,8%, 9,4% και 9,1%). Πρωταθλήτρια στις δυσκολίες στέγασης είναι η Κύπρος, με το 11,2% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχουν βρεθεί σε κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς σταθερή κατοικία. Το ποσοστό δυσκολίας στέγασης ανεβαίνει στο 14,7% για τα άτομα σε κίνδυνο φτώχειας.

    Ενοίκια στα ύψη, ενοικιαστές στα πατώματα

    Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες ενοικίασης. Σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά, με το 26,1% του πληθυσμού άνω των 16 ετών να έχει βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής ενοικίου. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (13%). Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους ενοικιαστές που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, με το 44,6% να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 23,3%.

    Δυσκολίες ενοικίασης, σύμφωνα με τον ορισμό της Εurostat υπάρχουν όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος της ενοικιαζόμενης στέγασής του, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με δικούς του πόρους, χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί χρήματα, να αιτηθεί τραπεζικό δάνειο ή να καταφύγει σε άλλα οικονομικά μέσα.

    Με άλλα λόγια, ο ένας στους τέσσερις ενοικιαστές και ο ένας στους δύο φτωχούς ενοικιαστές, έχει αναγακαστεί να ζητήσει από γονείς, φίλους ή συγγενείς να «τσοντάρουν» για να βγει το μηνιαίο μίσθωμα. Για να μη μιλήσουμε για την ακραία περίπτωση να πρέπει να ζητήσει «ενοικιο-δάνειο» για να μην του κάνουν έξωση. Πρόκειται για κάτι που ακόμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει σε μαζική κλίμακα, αλλά υπό μία έννοια εφαρμόζεται για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, που χάνουν το σπίτι τους και μετατρέπονται σε ενοικιαστές, με νοικάρη την τράπεζα.

    Μετά την Ελλάδα τα υψηλότερα ποσοστά δυσκολιών στην ενοικίαση παρατηρούνται στη Γαλλία (24,1%) και την Ισπανία (17,2%). Τα χαμηλότερα παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία (0,3%), τη Σλοβακία (1,1%), το Βέλγιο (4,3%), τη Γερμανία και την Ουγγαρία (και οι δύο 4,7%).

    Το 26,3% των οικογενειών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενοικίασης

    Δυσκολίες ενοικίασης και οικογένειες με παιδιά

    Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι δυσκολίες ενοικίασης είναι μεγαλύτερες σε οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά.

    Στον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ, το 18,1% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο με δικά τους χρήματα.
    Το 2023, το 13,0% του πληθυσμού της ΕΕ ηλικίας 16 ετών και άνω ανέφερε δυσκολίες.

    Για τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά, η Γαλλία (33,2%), η Ελλάδα (26,3%) και η Ισπανία (20,8%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ η Ρουμανία (0,4% η Σλοβακία (1,2%) και η Βουλγαρία (3,7%) είχαν τα χαμηλότερα.

    Μεταξύ των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, η Ελλάδα (25,9%), η Γαλλία (18,0%) και η Σλοβενία (15,3%) αντιμετώπισαν τις περισσότερες δυσκολίες.

    Τα χαμηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Ρουμανία (0,4%), τη Σλοβακία (1,1%) και την Κύπρο (2,5%).

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ