Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης
Αλλαγές στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πλέον, το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται στους δικαιούχους ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικούν και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή και όχι με βάση γεωγραφικές ζώνες, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης, διευρύνονται οι δικαιούχοι καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και υγραέριο.
Για όσους κάνουν χρήση ξύλου ή πέλετ θα καταβάλλεται μόνο σε περιοχές κάτω από 2.500 κατοίκους. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκυλακάκης, το νέο σύστημα προβλέπει διατήρηση του ελάχιστου επιδόματος ύψους 80 ευρώ.
Το ποσό θα αυξάνεται ανάλογα με τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Δηλαδή, κάθε περιοχή θα έχει και ένα συντελεστή για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης.
Το νέο σύστημα, που δημιουργήθηκε με τη συμβολή της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, θα εφαρμοστεί από φέτος και μετράει τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης του κάθε νοικοκυριού κατά τη χειμερινή περίοδο λαμβάνοντας υπόψη το υψόμετρο της περιοχής στην οποία βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα και άλλα γεωγραφικά και κλιματολογικά στοιχεία.
Με βάση αυτόν τον μηχανισμό η κάθε ορισθείσα περιοχή δικαιούται διαφορετικό ποσοστό επιδότησης. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο ανώτατο ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα χορηγηθεί θα φθάνει έως και τα 600 ευρώ ανά νοικοκυριό, από 450 ευρώ που ήταν έως πέρυσι, ενώ η κατώτατη επιδότηση των 80 ευρώ θα παραμείνει αμετάβλητη.
Επίσης θα αυξηθεί το συνολικό ποσό της επιδότησης από 84 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι, στα επίπεδα των 90 εκατ. ευρώ όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός. Τα εισοδηματικά και τα άλλα κοινωνικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος θα παραμείνουν τα ίδια.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια διάθεσης του περυσινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (από 80 έως 350 ευρώ) προδιαγράφουν την περίμετρο και των φετινών δικαιούχων.
Έτσι λοιπόν προβλέπεται:
- Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο.
- Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
- Επίσης, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Πηγή: Εthnos.gr