Έντονες είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων μέσα από το click away. Μια διαδικασία που περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στο θέμα της διάδοσης του κορωνοϊού, παρά να δώσει λύσεις. Την ώρα που οι εταιρίες ταχυμεταφορών έχουν μπλοκάρει από το πλήθος των παραγγελιών, η Κυβέρνηση αναζήτησε λύσεις για να “τρέξει” το εμπόριο, λύσεις για τις οποίες οι έμποροι έχουν διαφορετική - αρνητική - άποψη. Από την άλλη μέτρα όπως η αναμονή μέχρι δέκα λεπτά και μετά μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, μόνο οργή και προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν…
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης ήταν ξεκάθαρος στην άποψή του για τα μέτρα της Κυβέρνησης. “Εμείς θεωρούμε ότι το click away είναι λάθος. Καταρχάς είναι λάθος να είμαστε κλειστοί, διότι δεν βλέπουμε κανένα lock down. Ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα και το μόνο που είναι κλειστό είναι τα καταστήματα. Το καινούργιο μετρό που ανακοίνωσε ο υπουργός μπορούσε να λειτουργήσει με την φυσική παρουσία του πελάτη μέσα στο κατάστημα. Γιατί πολλά καταστήματα δεν έχουν ασύρματο POS, έτσι ώστε να το βγάλουν έξω στο δρόμο. Όπως επίσης τα ρουχάδικα, τα παπουτσάδικα, πως θα δουλέψουν; Χειρότερη κίνηση δημιουργείται. Αφού αν σε κάποιον δεν κάνει το ρούχο θα πρέπει να ξαναπάει. Ή θα βγάλουν δοκιμαστήρια έξω;” αναρωτήθηκε….
Ο κ. Ξανθούλης σχολίασε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. “Υπάρχουν πολύ επαγγελματίες οι οποίοι δεν θα περάσουν Χριστούγεννα. Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να πάρει μία απόφαση, να επιτρέψει στον καταναλωτή έστω με τηλεφωνικά ραντεβού να μπει μέσα στο φυσικό κατάστημα. Διότι αυτό που έχουν ανακοινώσει δεν μπορούν να το υποστηρίξουν όλες οι επιχειρήσεις γιατί δεν έχουν ηλεκτρονικά καταστήματα. Ο επιχειρηματικός κόσμος τηρούσε και τηρεί τα μέτρα. Ήδη διάφορες μελέτες που έχουν ανακοινωθεί λένε ότι από το λιανεμπόριο δεν υπήρξε μετάδοση του ιού.. Άλλωστε ανοίγει τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία με τέσσερα άτομα ανα 100 τμ. Γιατί δεν μπορεί να δουλέψει ένα φυσικό κατάστημα; Να λειτουργεί με ραντεβού. Όπως λειτουργεί τώρα, με τηλεφωνική παραγγελία και με παραλαβή έξω από το κατάστημα, να μπορεί να μπαίνει ο πελάτης μέσα στο κατάστημα. Δήλωσαν ότι όλοι θα μπούμε στην κρίση και όλοι θα βγούμε. Δυστυχώς μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι οι μικροί έμποροι και το λιανεμπόριο είναι μόνοι τους. Με δάνεια και υποσχέσεις δεν κρατιούνται οι επιχειρήσεις” κατέληξε ο κ. Ξανθούλης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης από την πλευρά του είπε πως το click away δεν εξυπηρετεί τα καταστήματα. “Είναι πάλι ένα μέτρο για να αποσυμφορήσει τα μεγάλα καταστήματα και τις courier. Στα μικρά καταστήματα στα δικά μας, δεν μπορεί ο πελάτης να έρθει και να ψωνίσει με τηλεφωνική παραγγελία. Πρέπει να το δοκιμάσει, πρέπει να δει το προϊόν, αυτό πάλι είναι ένα μέτρο για να εξυπηρετήσει τους μεγάλους” είπε ο κ. Σιαψάλης.
“Εμείς ζητάμε άμεσα επίδομα από το κράτος για να μπορέσει να πληρώσει τη χασούρα. Είναι πολλά τα λεφτά που χάνονται στην αγορά και γι’ αυτό ζητάμε από την κυβέρνηση άμεσα επίδομα και διαγραφή χρεών” εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας. “Έτσι όπως πάει κατάσταση βλέπω ότι το lockdown θα τραβήξει αρκετά αλλά πρέπει η κυβέρνηση στις μικρές πόλεις που δεν υπάρχουν κρούσματα πολλά ίσως σιγά-σιγά να ανοίξει τα καταστήματα με διευρυμένο ωράριο, με ραντεβού των πελατών, με διάφορες λύσεις έτσι ώστε και εμείς να μπορέσουμε να πουλήσουμε τα εμπορεύματα μας και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Γιατί πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης” σημείωσε ο κ. Σιαψάλης.