Οικονομία

Economist για 2021: Τι μας επιφυλάσσει η δεύτερη χρονιά της πανδημίας

Economist για 2021: Τι μας επιφυλάσσει η δεύτερη χρονιά της πανδημίας

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει στη ζωή μας και το 2021. Σύμφωνα με τον Economist όμως, εκτός από τα εμβλόλια, θα έχουμε πλέον πιο εξελιγμένα μέσα και εμπειρία ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε παράλληλα με τον ιό με λιγότερες δυσκολίες σε σχέση με το 2020.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, η δημόσια ρητορική γύρω από την πανδημία ήταν ιδιαίτερα «θερμή». Πολιτικοί και αξιωματούχοι της υγείας έκαναν λόγο για το πως θα καμφθεί ο νέος κορονοϊός και θα ισοπεδωθεί η επιδημική καμπύλη. Σχεδόν ένα χρόνο μετά και αφού ο κορονοϊός έχει σκοτώσει σχεδόν 2 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, συμπαρέσυρε και τη διεθνή οικονομία εξαλείφοντας την πρόοδο των τελευταίων ετών και επαναφέροντας στο προσκήνιο τη φτώχεια.

Κι ενώ τα εμβόλια κατά του κορονοϊού συνεχίζουν να εμφανίζονται στο προσκήνιο, η πρόσβαση σε αυτά παραμένει ένας φιλόδοξος στόχος.Είναι σαφές ότι απαιτείται περισσότερη διαλλακτικότητα. Το 2021 η ανθρωπότητα θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στη ζωή με τον ιό, με τρόπους που να καθιστούν τη συνύπαρξη λιγότερο δύσκολη και απαιτητική, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Economist για το πως θα βιώσουμε τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας.

Τα βασικά θα παραμείνουν ως έχουν. Οι μάσκες και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών θα συνεχίσουν να είναι απαραίτητα. Οι άνθρωποι θα κρατούν αποστάσεις χωρίς πλέον να το πολυσκεφτούν. Οσο όμως η πανδημία εισέρχεται στο δεύτερο χρονο της, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένεοι για αλλαγές σε τρεις τομείς: τα τεστ, τους κανόνες της καραντίνας και τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κοινωνικές αποστάσεις.

Τα φθηνά rapid-test θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας.Σε αντίθεση με την ακριβή εργαστηριακή τεχνολογία PCR, η οποία μπορεί να εντοπίσει ακόμη και ελάχιστα ίχνη του γενετικού υλικού του ιού, τα φθηνά τεστ αντιγόνων αναζητούν τμήματα του ιού και τον εντοπίζουν όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες. Ακόμη και μερικά από τα καλύτερα αντιγόνων χάνουν περίπου το ένα τέταρτο των λοιμώξεων (αν και πιστεύεται ότι βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου τα μολυσμένα άτομα είναι λιγότερο μεταδοτικά, αν όχι καθόλου). Ωστόσο, ορισμένα τεστ αντιγόνων μπορούν να γίνουν σε 15 λεπτά με συσκευές μεγέθους παλάμης ή με κιτ παρόμοια με τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, που κοστίζουν 5 δολάρια. Καθώς αναπτύσσονται διαρκώς τέτοια τεστ, εκτιμάται ότι η ακρίβειά τους θα βελτιωθεί, η συλλογή δειγμάτων θα είναι λιγότερο επίπονη (για παράδειγμα με ρηχά επιχρίσματα μύτης ή σάλιο), ενώ το κόστος θα μειωθεί ακόμη και στο 1 δολάριο ανά τεστ.

Εως τα μέσα του 2021, τα γρήγορα τεστ για την Covid-19 θα αντικαταστήσουν τη θερμομέτρησηστα αεροδρόμια (κάτι που είναι άχρηστο ούτως ή άλλως). Οι εργοδότες, τα σχολεία και οι χώροι ψυχαγωγίας θα τα χρησιμοποιούν τακτικά για να ελέγχουν για μολύνσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί ακόμη και να προσθέσουν τα rapid test στο σπίτι, παίρνοντας πρωινό ή πηγαίνοντας για ύπνο. Η επιβεβαίωση των θετικών αποτελεσμάτων ενδέχεται να απαιτεί ακόμη τον πιο ακριβό έλεγχο μέσω PCR. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να μην αποτελεί εγγύηση ότι είναι ασφαλές να αγκαλιάσετε τη γιαγιά. Αλλά πολλές μολύνσεις θα εντοπιστούν πολύ νωρίτερα με αυτόν τον τρόπο.

Μια παρενέργεια των φτηνών τεστ που μπορούν να γίνουν στο σπίτι είναι ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από εκείνους που έχουν μολυνθεί θα παραμείνουν κάτω από το ραντάρ των επίσημων συστημάτων δοκιμών και ανίχνευσης.

Ωστόσο, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Αμερικής, η εμπιστοσύνη σε αυτά τα συστήματα έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα. Ακόμη και έτσι, οι κυβερνήσεις δεν μπορούν παρά να ελπίζουν ότι τα μολυσμένα άτομα που γνωρίζουν την κατάστασή τους, θα κάνουν - ως επί το πλείστον - το σωστό: Να προειδοποιούν τις στενές επαφές τους και να μένουν μακρυά από τους άλλους όσο μπορούν. Όσο για τους ασυμπτωματικούς, το να παρακολουθούν μια ένδειξη που συνεχίζει να αναβοσβήνει «θετικό» μέρα με τη μέρα, μπορεί να λειτουργήσει πιο ευεργετικά για τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες από ένα μήνυμα από μια εφαρμογή παρακολούθησης που τους λέει να παραμείνουν στο σπίτι.

Όσον αφορά στις καραντίνες, πολλές χώρες πιθανότατα θα ακολουθήσουν το παράδειγμα Γαλλίας και Σουηδίας, μειώνοντας τη διάρκειά τους από δύο εβδομάδες σε μία, με την ελπίδα να ενισχυθεί η συμμόρφωση. Οι άνθρωποι θα ενημερωθούν ότι θα μπορούσαν ακόμα να ενέχουν κάποιο (αν και χαμηλότερο) κίνδυνο για τους άλλους τη δεύτερη εβδομάδα, οπότε και θα πρέπει να αποφύγουν τις επαφές με ηλικιωμένους συγγενείς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, για παράδειγμα. Οι υπεύθυνοι ελέγχου όσων βρίσκονται σε καραντίνα θα είναι πιο πρόθυμοι να τους αφήσουν για κάποιες δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου, όπως περιπάτους νωρίς το πρωί στο πάρκο, όταν υπάρχουν λίγοι άνθρωποι.

Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις θα δώσουν στους πολίτες περισσότερη αυτονομία σε επίπεδο κοινωνικοποίησης. Περιοριστικοί και επιτακτικοί κανόνες σχετικά με το ποιος μπορεί να δει ποιον, πού και πώς, θα ατονίσουν. Στον αντίποδα, θα αντικατασταθούν από απλές αρχές που θα μπορεί ο καθένας να ακολουθεί όπως επιλέγει.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε περισσότερες χώρες θα παροτρυνθούν - όπως συμβαίνει στην Ιαπωνία - να αποφύγουν τρία βασικά πράγματα: συγχρωτισμό, στενές επαφές και κλειστούς χώρους.

Όταν συναντιούνται με φίλους και συγγενείς, θα τους συνιστάται - όπως στον Καναδά - η λογική «λιγότερα πρόσωπα, μικρότερες ομάδες, λιγότερος χρόνος μαζί και σε μεγαλύτερους χώρους».

Τα παραπάνω θα πρέπει να καταστήσουν το δεύτερο έτος της πανδημίας κάπως πιο ανεκτό από το πρώτο. Ας πιούμε σε αυτό, πάντα όμως σε... «στενό» κύκλο.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup