Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 16:38

Bitcoin: Νέο ρεκόρ για το κρυπτονόμισμα - Ξεπέρασε τα 34.000 δολάρια

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Το πρωί της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου, άγγιξε τα 34.654 δολάρια ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 34.010 δολάρια σύμφωνα με το businessinsider

Το όριο των 34.000 δολαρίων «έσπασε» για πρώτη φορά η τιμή του Bitcoin, του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος, το οποίο συνεχίζει σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, από την Πέμπτη που έκλεισαν οι αγορές για την Πρωτοχρονιά, το Bitcoin εκτοξεύτηκε από τα 29.000 στα 34.500 δολάρια.

Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου, άγγιξε τα 34.654 δολάρια ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 34.010 δολάρια σύμφωνα με το businessinsider.

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg, η άνοδος της τιμής του bitcoin οφείλεται στην αυξητική υιοθέτησή του από διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι το εκτόξευσαν, απομακρύνοντάς το από την παραδοσιακή αγκαλιά των τεχνολογικών geeks και των κερδοσκόπων. Οι επενδυτές το είδαν ως ασφαλές καταφύγιο δημιουργίας πλούτου εν μέσω φημολογίας για υποτιθέμενη αχαλίνωτη εκτύπωση χαρτονομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η τιμή του bitcoin θα μπορούσε δυνητικά να φτάσει ακόμα και τα 400.000 δολάρια στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον Scott Minerd, διευθυντή επενδύσεων της Guggenheim Investments.

Πηγή: imerisia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2021 22:58

Σχετικά Άρθρα

  • Λάρισα: Μαθητής Λυκείου αγόρασε ναρκωτικά από το διαδίκτυο με κρυπτονομίσματα
    Λάρισα: Μαθητής Λυκείου αγόρασε ναρκωτικά από το διαδίκτυο με κρυπτονομίσματα

    Ο μαθητής Λυκείου αποτελεί τον πρώτο συλληφθέντα στη Λάρισα ο οποίος χρησιμοποίησε το σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) για να παραγγείλει ναρκωτικά από το εξωτερικό τα οποία πλήρωσε με bitcoin.

    Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται ένας 18χρονος μαθητής στη Λάρισα που αγόραζε ναρκωτικά από το διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για τις πληρωμές.

    Σύμφωνα με το onlarissa.gr, έχοντας παραγγείλει από το Ηνωμένο Βασίλειο μικροποσότητες γνωστών παραισθησιογόνων όπως η MDMA και το LSD συνελήφθη την Παρασκευή (13/10) από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

    Ο μαθητής Λυκείου αποτελεί τον πρώτο συλληφθέντα στη Λάρισα ο οποίος χρησιμοποίησε το σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) για να παραγγείλει ναρκωτικά από το εξωτερικό τα οποία πλήρωσε με κρυπτονόμισμα (bitcoin) αξίας 150 δολαρίων ΗΠΑ που είχε μετατρέψει σε ΑΤΜ ψηφιακού νομίσματος στη Λάρισα.

    Η σύλληψη του 18χρονου Λαρισαίου μπορεί να θεωρείται πρωτόγνωρη στα τοπικά χρονικά, επιβεβαιώνει ωστόσο το ήδη γνωστό στις διωκτικές αρχές ότι ο ανώνυμος διαδικτυακός ιστός, το ευρέως γνωστό ως dark web μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από νεαρούς, άριστους κατά τα άλλα χρήστες των νέων τεχνολογιών για την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών, με την ψευδαίσθηση της «ασφαλούς» προμήθειας αντί της έκθεσης στον κίνδυνο προμήθειας ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα οι πλατείες, άλλοι πολυσύχναστοι χώροι και στέκια νεολαίας.

    Το δέμα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύθηκε από εκπαιδευμένο σκύλο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και έτσι ταυτοποιήθηκε ο παραλήπτης του, ο 18χρονος Λαρισαίος.

    Το δέμα περιείχε ζαχαρωτά (ζελεδάκια) διαφόρων χρωμάτων, 14,6 γραμμάρια μεθυλενοξιοξυμε θαμφεταμίνης, γνωστότερης και ως MDMA, μια ψυχοτρόπο ουσία που χρησιμοποιούν οι χρήστες καθώς αλλάζει τις αισθήσεις, δημιουργεί αυξημένη ενέργεια και, φυσικά προκαλεί ευχαρίστηση. Όπως περιείχε 5 τεμάχια του παραισθησιογόνου ναρκωτικού LSD αλλά και 10 χάπια ηρεμιστικού (αγχολυτικού) φαρμάκου.

    Μετά από έρευνα στο σπίτι του 18χρονου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 γραμμάρια χασίς, μία λειτουργική ζυγαριά ακριβείας, όπως και το χρηματικό ποσό των 635 ευρώ. Σε βάρος του 18χρονου ασκήθηκε δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών (εισαγωγή ναρκωτικών από το εξωτερικό και κατοχή) και οδηγούμενος χθες στον Ανακριτή έλαβε προθεσμία για σήμερα προκειμένου να απολογηθεί και παραμένει κρατούμενος.

    Πηγή: in.gr

  • Bitcoin: «Βουτιά» 8% μέσα σε μία ώρα - Ο ρόλος του Ελον Μασκ
    Bitcoin: «Βουτιά» 8% μέσα σε μία ώρα - Ο ρόλος του Ελον Μασκ

    Οι traders ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρακολουθούν στενά τον Μασκ από το 2021, όταν η Tesla φλέρταρε για λίγο με την αποδοχή πληρωμών σε κρυπτονομίσματα

    Tο Bitcoin υποχώρησε την Πέμπτη σχεδόν κατά 8% κατά τη διάρκεια μιας ώρας διαπραγμάτευσης, επεκτείνοντας τις απώλειες, που πλέον έχουν αντιστρέψει τα περισσότερα από τα κέρδη τα οποία είχε σημειώσει από τον Ιούνιο.

    Η τιμή του έπεσε για λίγο μέχρι και τα 25.409 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinMarketCap, προτού σημειώσει μερική ανάκαμψη.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, το sell-off συνέπεσε με δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η SpaceX του Ελον Μασκ τα τελευταία δύο χρόνια είχε μειώσει την αξία των μετοχών της σε bitcoin κατά 373 εκατ. δολάρια.

    Οι traders ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παρακολουθούν στενά τον Μασκ από το 2021, όταν η Tesla φλέρταρε για λίγο με την αποδοχή πληρωμών σε κρυπτονομίσματα.

    Το Bitcoin σημείωσε άλμα 15% μέσα σε μόνο μία ημέρα όταν ο Μασκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του τον Φεβρουάριο του 2021. Η Tesla επένδυσε επίσης 1,5 δισ. δολάρια σε crypto.

    Ωστόσο, όταν τρεις μήνες αργότερα ο Μασκ εγκατέλειψε τα σχέδιά του, το κρυπτονόμισμα κατέγραψε μια απότομη αντιστροφή.
    Εκτοτε, η αξία των συμμετοχών της Tesla παρουσιάζει διακυμάνσεις.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε πέρυσι ζημίες απομείωσης ύψους 204 εκατ. δολαρίων που σχετίζονται με τις συμμετοχές της σε bitcoin.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Το bitcoin γίνεται όλο και πιο ενεργειακά επιβαρυντικό, καταναλώνοντας για την ετήσια παραγωγή του παγκοσμίως πολύ περισσότερο ρεύμα από όσο όλη η Ελλάδα
    Το bitcoin γίνεται όλο και πιο ενεργειακά επιβαρυντικό, καταναλώνοντας για την ετήσια παραγωγή του παγκοσμίως πολύ περισσότερο ρεύμα από όσο όλη η Ελλάδα

    Όσο περνάνε τα χρόνια, η δημιουργία (‘εξόρυξη') του δημοφιλέστερου ψηφιακού κρυπτονομίσματος, του Bitcoin, η οποία απαιτεί πολλές χιλιάδες υπολογιστές να δουλεύουν στο "φουλ", καταναλώνει ολοένα περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και γίνεται έτσι ολοένα λιγότερο βιώσιμη για το περιβάλλον, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις. Μέσα σε ένα έτος η χρήση/κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για την παγκόσμια παραγωγή bitcoins εκτιμάται ότι είναι περίπου 50% μεγαλύτερη από την ετήσια κατανάλωση ρεύματος στην Ελλάδα.

    Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Scientific Reports", δείχνει ότι η παραγωγή του το 2020 απαίτησε 75,4 τεραβατώρες (Twh) ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερες από όλη την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Αυστρία (69,9 Twh), στην Ελλάδα (περίπου 50 TWh) ή στην Πορτογαλία (48,4 Twh). Οι ερευνητές εκτιμούν ότι - οι ισοδύναμες σε διοξείδιο του άνθρακα - εκπομπές στην ατμόσφαιρα λόγω της χρήσης ηλεκτρισμού για την παραγωγή bitcoin αυξήθηκαν κατά 126 φορές μέσα σε μια μόνο εξαετία, από 0,9 τόνους ανά κρυπτονόμισμα το 2016 σε 113 τόνους το 2021.

    "Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι η εξόρυξη bitcoin γίνεται διαχρονικά πιο βιώσιμη. Τα ευρήματα μας δείχνουν μάλλον το αντίθετο: η παραγωγή bitcoin γίνεται πιο ‘βρώμικη' και πιο επιβλαβής για το κλίμα με το πέρασμα του χρόνου. Εν ολίγοις, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του bitcoin κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση", δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, αναπληρωτής καθηγητής Μπένζαμιν Τζόουνς.

    Από άποψη επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή, η παραγωγή του bitcoin είναι περισσότερο συγκρίσιμη με την άντληση και τη διύλιση του πετρελαίου παρά με την εξόρυξη χρυσού. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αντί το bitcoin να θεωρείται "ψηφιακός χρυσός", θα πρέπει να συγκρίνεται μάλλον με άλλα πολύ ενεργοβόρα προϊόντα όπως η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος ή τα ίδια τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

    Κάθε bitcoin που παρήχθη το 2021, εκτιμάται ότι προκάλεσε κλιματικές ζημιές ύψους 11.314 δολαρίων, με τις συνολικές ζημιές από όλα τα παραχθέντα bitcoins παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016-2021. Υπολογίστηκε ότι οι κλιματικές ζημιές του bitcoin ήσαν κατά μέσο όρο το 35% της αξίας του νομίσματος στην αγορά μεταξύ 2016-2021, περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για το παραγόμενο μοσχαρίσιο κρέας (33%) και ελαφρώς λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή βενζίνης από πετρέλαιο (41%) και φυσικού αερίου (46%).

    "Παγκοσμίως η εξόρυξη ή παραγωγή του bitcoin χρησιμοποιεί τρομακτικές ποσότητες ηλεκτρισμού, κυρίως παραγόμενες από ορυκτά καύσιμα, όπως άνθρακα και φυσικό αέριο. Αυτό προκαλεί ανάλογα τεράστιες ποσότητες ρύπανσης του αέρα και εκπομπές άνθρακα, πράγμα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα και στην υγεία μας. Βρήκαμε αρκετές περιπτώσεις μεταξύ 2016-2021 στις οποίες ένα bitcoin υπήρξε πιο επιζήμιο για το κλίμα από ό,τι ήταν η αξία του σε χρήματα. Με διαφορετικά λόγια, η εξόρυξη bitcoin μερικές φορές δημιουργεί κλιματικές βλάβες που κοστίζουν περισσότερο από την αξία ενός κρυπτονομίσματος. Αυτό είναι άκρως προβληματικό από τη σκοπιά της βιωσιμότητας", ανέφερε ο Τζόουνς.

    Το μερίδιο του bitcoin στην παγκόσμια αγορά κρυπτονομισμάτων υπολογίζεται περί το 40%.

    Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

    https://www.nature.com/articles/s41598-022-18686-8

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ethereum: Πράσινη στροφή για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – Πιέσεις στο Bitcoin
    Ethereum: Πράσινη στροφή για το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα – Πιέσεις στο Bitcoin

    Σύμφωνα με έρευνες το δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου 100 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου όσο καταναλώνει η Μαλαισία ή η Σουηδία

    Σε θεαματική μείωση κατά 99% της ενέργειας που καταναλώνει πρόκειται να προχωρήσει το δίκτυο Ethereum, δημιουργό του ether που το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, μέσω μια «αναβάθμισης λογισμού», όπως αναφέρει το Reuters. Και η κίνηση αυτή ασκεί ήδη πίεση στο Bitcoin, να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη ενέργεια.

    Η αλλαγή αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενης συζήτησης σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που βασίζεται στην κατανάλωση ενέργειας για να εξασφαλιστεί υπολογιστική και επεξεργαστική ισχύς.

    Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 99%

    Υπολογίζεται ότι η «πράσινη» στροφή του Ethereum θα μπορούσε να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει κατά περισσότερο από 99%. Σήμερα θεωρείται ότι το δεύτερο δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα καταναλώνει ετησίως περίπου 6 γιγαβάτ, ενέργεια που είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια στις ΗΠΑ -περίπου όσο η κατανάλωση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης.

    Η αυξανόμενες επικρίσεις που δέχονται τα κρυπτονομίσματα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλονται σταδιακά ορισμένοι περιορισμοί. Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μορατόριουμ σε ορισμένα είδη mining, ενώ γερουσιαστές πιέζουν τις εταιρείες να αποκαλύψουν τις επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων στο κλίμα.

    Καταναλώνει όσο η Μαλαισία!

    Σύμφωνα με το Reuters, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ εκτιμούν ότι το δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποιεί περίπου 100 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περίπου όσο καταναλώνει η Μαλαισία ή η Σουηδία.

    Οι υπερασπιστές του Bitcoin θεωρούν άδικη την κριτική για την κατανάλωση ενέργειας, παραθέτοντας πρόσφατη έκθεση του Λευκού Οίκου στην οποίαν αναφέρεται ότι το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα ευθύνεται για ένα ποσοστό της τάξης του 0,09% έως 1,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

    Ομάδες του κλάδου έχουν δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας που χρησιμοποιούν οι miners προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και λένε ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην επέκταση των δικτύων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Σκεπτικισμός στο Bitcoin

    Σε κάθε περίπτωση, μετά την «πράσινη» στροφή του Ethereum τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Bitcoin – στους κόλπους του οποίου όμως υπάρχει σκεπτικισμός για την αλλαγή προς έναν νέο, «οικολογικό» μηχανισμό κρυπτογράφησης.

    Η Margot Paez, συνεργάτης του Bitcoin Policy Institute, μιας δεξαμενής σκέψης υπέρ του Bitcoin, αναγνωρίζει ότι η αλλαγή του κώδικα του Ethereum θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερη πίεση στο Bitcoin να κάνει μια παρόμοια αλλαγή.

    Όμως, σύμφωνα με το Reuters, η ίδια υποστηρίζει ότι μια στροφή αντίστοιχη με του δεύτερου δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος σημαίνει ότι «δίνεις λιγότερη αξία στην ικανότητα να ασφαλίζεις το δίκτυό σου με τρόπο που να μην ευνοεί τους ισχυρότερους «παίκτες» του χώρου.

    Πηγή: OT.gr - In.gr - Φωτογραφία από Peter Patel από το Pixabay

  • Στο «κόκκινο» οι αγορές – συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στα κρυπτονομίσματα
    Στο «κόκκινο» οι αγορές – συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στα κρυπτονομίσματα

    Στην Ελλάδα οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 1,83% και πλέον διαμορφώνεται στις 846,46 μονάδες

    Σε κλοιό πιέσεων για μια ακόμη ημέρα βρίσκονται οι διεθνείς χρηματαγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, στο φόντο της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της νέας αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου.

    Την ίδια στιγμή, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι μαζικές ρευστοποιήσεις στα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να καταγράφει πολύμηνο χαμηλό.
    Αναλυτικά, το έναυσμα για το νέο γύρο πωλήσεων έδωσε το άλμα των τιμών του φυσικού αερίου, λόγω της διακοπής ενός τμήματος της παροχής του καυσίμου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η εξέλιξη αυτή έφερε άλμα έως και 19% στις τιμές τη φυσικού αερίου, εντείνοντας την αγωνία στις αγορές. Στον αντίποδα, αποκλιμάκωση παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου, με το «μαύρο χρυσό» όμως να συνεχίζει να διαπραγματεύεται πάνω από τα 100 δολάρια/βαρέλι.
    Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Stoxx 600 να χάνει 2%, πλησιάζοντας τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου. Αντίστοιχα, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι πλέον πολύ κοντά στο 1 προς 1 (1,04) αντικατοπτρίζοντας το μπαράζ πιέσεων που δέχεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

    Όσο για την Ελλάδα, οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη ήταν της τάξης του 1,83% και πλέον διαμορφώνεται στις 846,46 μονάδες, έχοντας χάσει ακόμη και το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Αρνητικοί πρωταγωνιστές για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι τράπεζες. Ενδεικτικό είναι πως ο σχετικός δείκτης καταγράφει απώλειες 20,95% σε ένα σερί 12 αρνητικών συνεδριάσεων, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται σε 4,96%.

    Το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού αυξάνει τις πιέσεις για άνοδο των επιτοκίων ενώ «ροκανίζει» τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους. Έτσι, μια σειρά από επενδυτικοί οίκοι κάνουν λόγο για σαφώς περιορισμένη επέκταση της οικονομίας σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις παγκοσμίως.

    Σε δίνη πωλήσεων και τα κρυπτονομίσματα

    Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με την τιμή το Bitcoin να πέφτει εντός της ημέρας ακόμη και στα επίπεδα των 26.000 δολαρίων, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 14%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου, οι απώλειες για το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είναι σχεδόν 42% ενώ έχει χάσει 65% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων που είχε καταγράψει το Νοέμβριο του 2021. Συνολικά, σε ημερήσια βάση, οι απώλειες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων ξεπερνούν τα 200 δις. δολάρια.

    Αφορμή για το τρέχον κύμα μαζικών ρευστοποιήσεων ήταν κατάρρευση του stablecoin TerraUSD, το οποίο είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η αξία του να είναι ίδια με αυτή του δολαρίου. Εντούτοις, τo Τerra έχει χάσει εδώ και ημέρες τον στόχο του 1 δολαρίου με την τιμή του σήμερα να διαμορφώνεται κοντά στα 60 σεντς, ενώ χθες προς στιγμήν βυθίστηκε κάτω και από τα 30 σεντς. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε μαζικές πωλήσεις καθώς η ανησυχία μεταδόθηκε και στα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

    Επιπλέον, ένας από τους βασικούς λόγους της βουτιάς των κρυπτονομισμάτων ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση για πληθωρισμό 8,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποσοστό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οδηγώντας σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Πώς να ασχοληθείτε με το trading; Οδηγός για αρχάριους για το 2022
    Πώς να ασχοληθείτε με το trading; Οδηγός για αρχάριους για το 2022

    Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το Forex trading, για την αγορά των κρυπτονομισμάτων ή για τον δείκτη Dow Jones.

    Επίσης, θα έχετε ακούσει για ανθρώπους που έβγαλαν εκατομμύρια μέσα σε μία βραδιά επειδή ακολούθησαν τα σωστά signals.

    Αν θέλετε να ασχοληθείτε με τον κόσμο του trading, αλλά δε γνωρίζετε πολλά, συνεχίστε να διαβάζετε για να δούμε μαζί τα βασικά για κάθε αρχάριο trader.

    Τι είναι trading;

    Με τον όρο ‘trading’ αναφερόμαστε στις συναλλαγές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων, μετάλλων ή άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ο σκοπός των traders είναι στην ουσία να ‘αγοράσουν φθηνά’ τώρα, για να ‘πουλήσουν ακριβά’ μετά. Παρακάτω ακολουθούν τα πιο σημαντικά είδη trading.

    Scalping-Day trading: Αφορά trading με χρονικό ορίζοντα μερικά λεπτά μέχρι και μία ημέρα. Εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο για μεγάλα κέρδη με μικρό κεφάλαιο. Δε προτείνεται για αρχάριους επενδυτές.

    Swing trading: Αφορά σε trading με χρονικό ορίζοντα μερικές ημέρες ή μήνες. Για μέσου ρίσκου επενδύσεις.

    Long term trading: Με χρονικό ορίζοντα από 5 εώς και 30 χρόνια. Ιδανικό για επενδυτές που ποντάρουν στο long run (μακροπρόθεσμα). Μικρό ρίσκο, οι επενδυτές βασίζονται στην άνοδο της αγοράς με το πέρασμα των χρόνων.

    Επιπλέον, υπάρχουν χρήσιμα εργαλεία trading, τα οποία θα πρέπει να αναφερθούν. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα εμπορεύματα που μπορούν να γίνουν trading. Τέτοια είναι τα παρακάτω:

    Futures trading

    Αποτελεί, στην ουσία, συμβόλαιο για υποχρεωτική, μελλοντική αγορά (ή πώληση) ενός χρηματιστηριακού προϊόντος σε μία προκαθορισμένη τιμή. Για παράδειγμα, αν πιστεύετε ότι η τιμή του χρυσού θα πέσει, θα θελετε να κλείσετε μία καλή τιμή εκ των προτέρων για μελλοντική πώληση. Έτσι, ενώ η τιμή στην αγορά θα είναι χαμηλή, εσείς θα έχετε κλείσει την πώληση σε μία καλύτερη τιμή.

    Options trading

    Το Options trading, σε αντίθεση με το Futures trading, σας δίνει την επιλογή να μην αγοράσετε (ή πουλήσετε) σε περίπτωση που η πορεία της τιμής δεν είναι η αναμενόμενη (με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο).

    Τι πρέπει να προσέχετε στα συμβόλαια options;

    Τιμή του συμβολαίου (Premium): Η τιμή στην οποία ‘αγοράζετε’ το συμβόλαιο.

    Η τιμή εξάσκησης (Strike price): Η τιμή στην οποία έχετε αποφασίσει να αγοράσετε (ή πουλήσετε) το προϊόν.

    Ημερομηνία λήξης: Με το πέρας της ημερομηνίας αυτής, αν δεν έχετε προχωρήσει στην αγορά του προϊόντος, λήγει το συμβόλαιο.

    Binary trading

    Το binary trading μοιάζει πολύ με το options trading. Εδώ όμως έχετε 2 επιλογές. Δηλαδή, πληρώνετε μία τιμή premium, όπως και στα options, και επιλέγετε αν η τιμή του προϊόντος θα ανέβει (ή θα πέσει) περισσότερο από μία προκαθορισμένη τιμή, σε συγκεκριμένο χρόνο. Αν πέσετε μέσα, τότε κερδίζετε πίσω το ποσό premium και ένα έξτρα ποσοστό της τιμής ως κέρδος. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνετε όλο το αρχικό ποσό.

    Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το binary trading, τότε επισκεφτείτε τη binaryoptions.com για να μάθετε από τους καλύτερους!

    Εφόσον αναλύσαμε τις πιο βασικές έννοιες του trading, ας δούμε τώρα τα κυριότερα είδη που διαπραγματεύονται στην αγορά.

    Αγορά μετοχών

    Τι είναι μία μετοχή; Στην ουσία είναι η απόδειξη ότι κατέχετε ένα μέρος της εταιρείας. Αν για παράδειγμα η εταιρεία διαθέτει 100 μετοχές και εσείς έχετε μία μετοχή, τότε κατέχετε το 1% των μετοχών της εταιρείας. Τα λεφτά που δίνετε στην εταιρεία για να αγοράσετε μία μετοχή, η εταιρεία τα αξιοποιεί για την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της.

    Συνεπώς, οι traders -δηλαδή εσείς- αγοράζετε την μετοχή στα 100€ (ενδεικτική τιμή), με σκοπό να τη πουλήσετε μελλοντικά σε υψηλότερη τιμή, ας πούμε 120€. Επομένως θα έχετε κερδίσει 20€ από την αύξηση της αξίας της μετοχής. Όσες περισσότερες μετοχές αγοράσετε, τόσο περισσότερα τα κέρδη σας.

    Γενικά, η αγορά των μετοχών είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τους αρχάριους επενδυτές, για να δουν βασικά κομμάτια των επενδύσεων και του trading.

    Αγορά συναλλάγματος (Forex)

    Στην αγορά συναλλάγματος, συναλλάσσονται νομίσματα. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών κυμαίνεται σε πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να βρείτε περισσότερες ευκαιρίες για κέρδη από ότι στην αγορά μετοχών εταιρειών.

    Για παράδειγμα αγοράζετε 100 δολάρια με τιμή 0,81€ το ένα. Αν η αξία του δολαρίου αυξηθεί την επόμενη μέρα στα 0,85€, το ένα, και αποφασίσετε να τα πουλήσετε όλα, τότε θα έχετε κέρδος: 100x(0.85-0.81)=100 x 0.04= 4€ κέρδος.

    Φυσικά τα 4€ μπορεί να σας φαίνονται λίγα, ωστόσο το ζευγάρι Ευρώ/Δολάριο εμφανίζει μικρές αυξομειώσεις στη τιμή, πράγμα που σημαίνει χαμηλό ρίσκο για σχεδόν σίγουρο κέρδος.

    Αγορά κρυπτονομισμάτων

    Τα κρυπτονομίσματα είναι στην ουσία νομίσματα που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Προφανώς δε μπορούμε να επεκταθούμε εκτενώς στην τεχνολογία κρυπτογράφησης. Αρκεί να γνωρίζετε, ότι η πλειοψηφία του κόσμου συμπεριφέρεται στα κρυπτονομίσματα σαν να είναι συλλεκτικά αγαθά ή/και νομίσματα με αγοραστική δύναμη για πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η αγορά κρυπτονομισμάτων δεν είναι για επενδυτές με αδύναμα νεύρα. Η αγορά εμφανίζει τρομερή μεταβλητότητα κάνοντας τη ζωή των day traders, κόλαση τη μία στιγμή και παράδεισο την επόμενη.

    Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένος ο trader, σχετικά με το σκοπό του κάθε κρυπτονομίσματος και τη θέση του στην αγορά.

    Αγορά εμπορευμάτων

    Με παρόμοιο τρόπο με τα παραπάνω, μπορείτε να ασχοληθείτε με την αγορά εμπορευμάτων. Τέτοια εμπορεύματα είναι ο χρυσός, το ασήμι, το αργό πετρέλαιο, το καλαμπόκι και άλλα πολλά εμπορεύματα (commodities).

    Με τέτοιου είδους εναλλακτικών επενδύσεων, ασχολούνται επενδυτές που δε θέλουν να ρισκάρουν ιδιαίτερα, καθώς γνωρίζουν ότι οι τιμές δεν μεταβάλονται σημαντικά σε σχέση με το χρόνο, εκτός κοσμοϊστορικού γεγονότος (πόλεμος, φυσικές καταστροφές μεγάλης κλίμακας κ.α.).

    Δεν είναι όμως όλα ρόδινα!

    Σε κάθε είδους trading εμπεριέχεται και ο παράγοντας ρίσκο. Όσο μεγαλύτερο το ρίσκο, τόσο και πιο μεγάλο το κέρδος και αντίστροφα, όσο πιο μικρό το ρίσκο, τόσο λιγότερα και τα κέρδη.

    Οι περισσότεροι traders μπαίνουν στην αγορά χωρίς να είναι κατάλληλα ενημερωμένοι, με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι θα γίνουν πλούσιοι σε μία βραδιά. Για το λόγο αυτό, κάνουν κινήσεις βασισμένες στο συναίσθημα και σε λάθος εκτιμήσεις με αποτέλεσμα να χάνουν συνεχώς κεφάλαια.

    Εν κατακλείδι:

    1. Κάνετε την έρευνα σας,
    2. ξεκινήστε trading σε δοκιμαστικό λογαριασμό και εφόσον νιώθετε έτοιμοι,
    3. χρησιμοποιείτε κεφάλαιο που δεν το έχετε άμεση ανάγκη!

    Photo by sergeitokmakov on Pixabay

  • Η απίστευτη ιστορία ενός 27χρονου Ουκρανού που αποκλείστηκε στο Καζακστάν – Επιβιώνει με κρυπτονομίσματα
    Η απίστευτη ιστορία ενός 27χρονου Ουκρανού που αποκλείστηκε στο Καζακστάν – Επιβιώνει με κρυπτονομίσματα

    Ο 27χρονος προγραμματιστής αποκλείστηκε στο Αλμάτι του Καζακστάν - Πώς κατάφερε να επιβιώσει χάρη στα κρυπτονομίσματα και τα NFTs

    «Ήλπιζα να μείνω στο Καζακστάν για περίπου μία εβδομάδα όταν πρωτοέφτασα στις αρχές Φεβρουαρίου. Αλλά ξεκίνησα να ακούω για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα και μετέθεσα το ταξίδι μου. Στο τέλος, η πτήση ακυρώθηκε, και απέφυγα τον πόλεμο», ανέφερε ο 27χρονος φωτογράφος και προγραμματιστής Artyom Fedosov.

    «Εάν ήμουν στην Ουκρανία δε θα ήμουν με τους φίλους και την οικογένειά μου. Θα ήμουν στο στρατό. Δεν είμαι άνθρωπος που θέλει να σκοτώσει άλλους. Θα αναγκαζόμουν να πολεμήσω κατά των Ρώσων χωρίς να θέλω να είμαι μέρος του πολέμου», τόνισε.

    «Η μητέρα μου βρίσκεται στο Κίεβο και ακούει τις εκρήξεις από τις βόμβες, κι εγώ στο Αλμάτι του Καζακστάν. Προσπάθησα να πληρώσω για το ταξί με την κάρτα μου και αυτή απορρίφθηκε. Οι ουκρανικές κάρτες μου δε δουλεύουν και έμεινα χωρίς χρήματα. Προσπάθησα να βγάλω χρήματα από το ΑΤΜ και δε μπορούσα. Είχα ξεμείνει. Το μόνο που είχα ήταν τα κρυπτονομίσματά μου. Γνωρίζω να διαχειρίζομαι τα κρυπτονομίσματα αφού πριν από χρόνια εργαζόμουν για μια εταιρεία blockchain που με πλήρωνε με bitcoin. Είχα ήδη δημιουργήσει το ψηφιακό πορτοφόλι μου», ανέφερε ο Artyom.

    Σανίδα σωτηρίας

    «Βρήκα ένα bitcoin ATM στο Καζακστάν και σήκωσα μερικά χρήματα. Ευτυχώς κατάφερα να βγάλω ταυτότητα και να ανοίξω λογαριασμό στη Halyk Bank. Τώρα πια, μπορώ να κάνω online συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ουκρανικές κάρτες μου αν και αρκετοί συμπατριώτες μου μπορούν. Δε γνωρίζω γιατί», τόνισε ο Artyom.

    Σημειωτέον πως –σύμφωνα με το Business Insider– τα τραπεζικά συστήματα της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για προφανείς λόγους από το Φεβρουάριο, είτε «παγώνοντας» τις συναλλαγές, είτε καθυστερώντας τις.

    Τwitter και βοήθεια

    «Έστειλα ένα tweet το οποίο παρουσίασε την κατάστασή μου και αρκετοί με βοήθησαν, αγοράζοντας τις φωτογραφίες που παίρνω για το πρότζεκτ μου με τίτλο “UN 193” ως NFTs. Πουλάω την κάθε μία για 0,19 ή 0,29 ethereum ($550-$850) και έχω πουλήσει επτά μέχρι τώρα. Βασίζομαι στα κρυπτονομίσματα. Τα χρειάζομαι για ταξί, για φαγητό, για στέγαση. Προσπαθώ να πουλήσω περισσότερα NFTs αφού βασίζω τα πάντα πάνω τους. Έχω αποφασίσει να δωρίσω τα έσοδα από τα Ukraine NFT μου στο πρότζεκτ Come Back Alive το οποίο υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό. Ελπίζω, όμως, πως ο πόλεμος θα σταματήσει σύντομα, και θα ξεκλειδώσουν τους λογαριασμούς μου. Προς το παρόν έχω 3,19 ethereum, αξίας περίπου $8.900. Έχω, επίσης, 0,1 bitcoin, αξίας περίπου $4.000. Όλα αυτά μπορούν να με κρατήσουν για μερικούς μήνες. Δεν ανησυχώ για μένα. Εργάζομαι και ως προγραμματιστής και ελπίζω πως ο μισθός μου θα μεταφερθεί στην Halyk τον ερχόμενο μήνα. Ανησυχώ, όμως, για τους φίλους μου και την οικογένειά μου στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

    Πηγή: newmoney.gr

  • Κέρδη 63% για το Bitcoin μέσα στο 2021
    Κέρδη 63% για το Bitcoin μέσα στο 2021

    Κέρδη 63% για το Bitcoin μέσα στο 2021

    Το 2021 ήταν σίγουρα η χρονιά του Bitcoin, καθώς μέσα στο έτος εκτινάχτηκε από την περιοχή των 27.000 δολαρίων μέχρι τα υψηλά των 68.990 δολαρίων. Μπορεί από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε κατέγραψε τα ιστορικά υψηλά του το κρυπτονόμισμα να υποχωρεί κατά 31% περίπου, ωστόσο κλείνει την χρονιά με κέρδη 63% περίπου. Με μία τέτοια απόδοση συμπεριλαμβάνεται στα assets με τις μεγαλύτερες αποδόσεις διεθνούς για το έτος που φεύγει.

    Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει που θα οδηγηθεί το Bitcoin μέσα στο 2022, με τα σημερινά επίπεδα των 47.000 δολαρίων να αποτελούν τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών και να είναι κρίσιμο σημείο για τη συνέχεια.

    Οι traders πάντως που θέλανε το τέλος της χρονιά να βρίσκει το Bitcoin πάνω από τα 100.000 ή τα 135.000 δολάρια διαψεύσθηκαν.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο