Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσα στο 2021 για να χρηματοδοτηθεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί για να πληρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες επιδόματα που θα πληρώσει το κράτος.
Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσα στο 2021 για να χρηματοδοτηθεί το κονδύλι που θα απαιτηθεί για να πληρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέα επιδόματα που θα κληθεί να πληρώσει το κράτος.
Η πανδημία φέρνει στην επιφάνεια το αμέσως επόμενο διάστημα μια ακόμη συνέπεια: την "φτωχοποίηση" των πολιτών η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αύξηση (και μάλιστα γενναία) του αριθμού των δικαιούχων διαφόρων επιδομάτων.
Δεν θα χρειαστεί ούτε νομοθετική ρύθμιση ούτε υπουργική απόφαση ούτε καν εγκύκλιος για να καταβληθούν τα πρόσθετα αυτά επιδόματα και οι ελαφρύνσεις. Από τη στιγμή που μειώνεται το δηλωθέν εισόδημα στη φορολογική δήλωση, ο εργαζόμενος καθίσταται δικαιούχος του κοινωνικού επιδόματος για μια ολόκληρη χρονιά.
"Δεξαμενή" θα αποτελέσει τόσο ο ιδιωτικός τομέας και η μισθωτή απασχόληση -υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που είχαν ως μηνιαίο εισόδημα μόνο τα 534 ευρώ επί σειρά μηνών μέσα στο 2020- όσοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι φέτος είναι πιθανό να δηλώσουν ακόμη και αρνητικό ή μηδενικό εισόδημα.
Μείωση εισοδήματος σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να πιάσει τα εισοδηματικά κριτήρια για τα ακόλουθα βασικά επιδόματα που προσφέρει το κράτος:
1. Το επίδομα τέκνων. Στο υπουργείο Εργασίας περιμένουν διπλή επίπτωση. Και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων (κάποιοι που δεν έπαιρναν τίποτα τώρα θα καταστούν δικαιούχοι) και αύξηση του ποσού που εισπράττουν οι σημερινοί δικαιούχοι. Το επίδομα τέκνων δίνεται σε κλιμάκια. Οικογένεια με δύο παιδιά, και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, λάμβανε μέχρι σήμερα 56 ευρώ τον μήνα ή 672 ευρώ τον χρόνο και για τα δύο παιδιά). Αν το εισόδημα πέσει φέτος στα 18.800 ευρώ τότε το επίδομα θα αυξηθεί στα 84 ευρώ τον μήνα ή στα 1008 ευρώ τον χρόνο. Όσοι μάλιστα πέσουν κάτω και από τα 12.000 ευρώ, τότε θα λαμβάνουν 140 ευρώ τον μήνα ή 1680 ευρώ τον χρόνο. Τη μεγαλύτερη αύξηση την περιμένουν στην κυβέρνηση από τον αριθμό των οικογενειών που θα πέσουν κάτω από τις 28.000 ευρώ και θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι επιδόματος
2. Επίδομα στέγασης: Όσοι ενοικιάζουν σπίτι δικαιούνται επίδομα ενοικίου από την πολιτεία αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Το επίδομα αυτό φτάνει στα 70 ευρώ τον μήνα για τον εργένη ποσό που προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 7000 ευρώ για τον εργένη, στα 10.500 ευρώ για τον παντρεμένο, στα 14.000 ευρώ για το ζευγάρι με ένα παιδί, στα 17.500 ευρώ για το ζευγάρι με δύο παιδιά και στα 21.000 ευρώ για το ζευγάρι με τρία παιδιά όπου είναι και το ανώτατο όριο. Και πάλι θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο: Περισσότεροι δικαιούχοι λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Η 3η επίπτωση έχει να κάνει με το "κούρεμα" του ΕΝΦΙΑ. Η υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπει ότι όσοι εμφανίζουν πολύ χαμηλό εισόδημα δικαιούνται να πληρώσουν τα μισά από όσα βγάλει το εκκαθαριστικό. Το ζητούμενο είναι το εισόδημα να μην ξεπερνά τα 9000 ευρώ για τον εργένη με προσαύξηση 1000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Έτσι, όσοι πέσουν κάτω από τα 12.000 ευρώ φέτος θα λάβουν και έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: TheToc.gr