Οικονομία

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στο ισχύον πλαίσιο και για ποιους - Δικαιούχοι

Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει στο ισχύον πλαίσιο και για ποιους - Δικαιούχοι

Το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας έχει στόχο να προωθεί την ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας

Την αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επίδομα ανεργίας επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι πέφτουν πολλά σενάρια, ενώ την αναθεώρηση του ισχύοντος σήμερα πλαισίου προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Στον ΟΑΕΔ θα δώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία από εδώ και πέρα και για τα προγράμματα της ανεργίας και για τα προγράμματα της κατάρτισης. Θα αναθεωρηθεί και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το επίδομα ανεργίας, θα αναθεωρηθεί γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον ΟΑΕΔ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος είναι το νέο σύστημα επιδότησης της ανεργίας να προωθεί την ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα και από έναν συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης. Το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη κλειδώσει, αλλά υπάρχουν συζητήσεις και ζυμώσεις για την μεταρρύθμιση του επιδόματος ανεργίας, μεταρρύθμιση που δεν αποκλείεται να τρέξει «παράλληλα» με την μεταρρύθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης έχει προαναγγείλει μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε το σύστημα «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ο ίδιος έχει επισημάνει πως ο ΟΑΕΔ και η κατάρτιση θα έχουν βασικό ρόλο για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση στη μετα-κορονοϊό εποχή. Η «Η» έχει αποκαλύψει πως στα σκαριά βρίσκονται στοχευμένα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης που θα συνδυάζουν την επιδότηση με την κατάρτιση σε ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, σε πληττόμενους από την πανδημίας κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο. Τα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν στην χρηματοδοτική "ομπρέλα" του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται να νομοθετηθούν και να αρχίσουν να τρέχουν μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2021, με στόχο όμως να παραμείνουν ενεργά ως δίχτυ ασφαλείας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Τι ισχύει σήμερα για το επίδομα ανεργίας

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Όσοι έχουν από 250 ημέρες εργασίας και πάνω το 14μηνο πριν την απόλυση (αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών) λαμβάνουν 12 μήνες επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους, στα 400 ευρώ και εξαρτάται από τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Τι προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη

Πρόταση για την αναθεώρηση και τον επανασχεδιασμό του επιδόματος ανεργίας έχει κάνει και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην τελική έκθεσή της για την ελληνική οικονομία. Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής, με την προϋπόθεση ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν και επομένως όσοι χάνουν τη δουλειά τους θα υποστηρίζονται άμεσα στην αναζήτηση εργασίας, προτείνεται να μεταβληθεί ο τρόπος προσδιορισμού του επιδόματος ανεργίας, ώστε να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Η πρόταση Πισσαρίδη προβλέπει:

  • Επίδομα ανεργίας στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο τα 1.200 ευρώ.
  • Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 μήνες που είναι σήμερα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.
  • Αν ο άνεργος μετά τους 6 μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως 6 μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλαδή στο 55% του κατώτατου μισθού.

Πηγή: Εthnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις