Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 08:05

Lockdown: Τι ισχύει με άδεια ειδικού σκοπού, τηλεργασία, «Συν-Εργασία», αναστολές - Δικαιούχοι (upd)

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ολική επαναφορά των οριζόντιων μέτρων - Αναστολές και τον Μάρτιο - Τηλεργασία - Νέες δηλώσεις από καλλιτέχνες

Στο προσκήνιο επανέρχεται το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού μετά το νέο lockdown στα σχολεία από αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και τουλάχιστον έως το τέλος Φεβρουαρίου. Το μέτρο που είχε τεθεί άτυπα στον «πάγο» μετά το άνοιγμα των Γυμνασίων, επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια ζωή καθώς παιδικοί σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια κλείνουν για τουλάχιστον 2,5 εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου. Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και για αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Ολική επαναφορά των οριζόντιων μέτρων

Το νέο σκληρό lockdown που αποφασίστηκε χθες για την Αττική οδηγεί σε ολική επαναφορά των οριζόντιων κορονο μέτρων στην αγορά εργασίας. Η δυσμενής πορεία της υγειονομικής κρίσης αναβάλλει, προς το παρόν, την εφαρμογή των σχεδίων που είχαν πέσει στο τραπέζι όλο το προηγούμενο διάστημα για μετάλλαξη των μέτρων στήριξης της αγοράς σε πιο στοχευμένη κατεύθυνση κατά την σταδιακή αποσωλήνωση.

Στο νέο υγειονομικό πεδίο, όπως πλέον αυτό διαμορφώνεται, προς παράταση για τον Μάρτιο οδεύουν όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημικής κρίσης, όπως οι αναστολές συμβάσεων, ο μηχανισμός «Συν – Εργασία» και η υποχρεωτική τηλεργασία, ενώ στο προσκήνιο επανέρχεται ήδη από την ερχόμενη Πέμπτη και τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου η άδεια ειδικού σκοπού μετά την απόφαση για κλείσιμο των Δημοτικών και των Γυμνασίων.

Ειδικότερα, για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα μετά τις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή έως 31 Μαρτίου παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού «Συν- Εργασία» που θεσμοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και αναμένεται να παραμείνει στην αγορά ως δίχτυ ασφαλείας και μετά την αποσωλήνωσή της όταν και όποτε αυτή καταστεί εφικτή. Οι βασικές ρήτρες του προγράμματος δεν αναμένεται να αλλάξουν, δηλαδή ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως και 50% το ωράριο εργασίας των μισθωτών του και το κράτος έρχεται να αναπληρώσει το 60% του μισθού που χάνεται. Οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδοτικές και εργατικές) καλύπτονται στο 100%, ενώ ως κριτήριο ένταξης παραμένει η μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20%.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας δίνει από χθες 9 Φεβρουαρίου έως και τις 21 Φεβρουαρίου δεύτερη ευκαιρία για την υποβολή δηλώσεων Β φάσης ένταξης στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» για τον Ιανουάριο. Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων Β φάσης για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και μόνο για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄Φάσης, καθώς και για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄Φάσης. Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν ηλεκτρονικά την τελευταία δήλωση, ώστε να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού των εργαζομένων από τις πληρωμές.

Αναστολές και τον Μάρτιο

Στο μεταξύ, το νέο lockdown και το προσωρινό υποχρεωτικό λουκέτο σε καταστήματα και σχολικές μονάδες, αυξάνει την λίστα των κλειστών ΚΑΔ για τον Φεβρουάριο και ειδικότερα για την περίοδο από τις 11 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το σύστημα της προαναγγελίας πάντως δεν αναμένεται να μεταβληθεί. Καθώς όμως η πανδημία επιβάλλει τους δικούς της κανόνες, αναμένεται παράταση και του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας τον Μάρτιο, πιθανότατα με την ίδια μορφή με την οποία εφαρμόστηκε Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Η επιθετική πορεία της υγειονομική κρίσης φαίνεται πως δεν επιτρέπει προς το παρόν αλλαγές στο μέτρο που έχει συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό την ανεργία. Γι αυτό και οι αναστολές αναμένεται πιθανότατα να προχωρήσουν και τον Μάρτιο με λίστες κλειστών και πληττόμενων ΚΑΔ, αφού το νέο lockdown δεν επιτρέπει προς το παρόν την έναρξη της σταδιακής αποσωλήνωσης.

Τηλεργασία

Για την υποχρεωτική τηλεργασία, υπήρξαν κατ αρχήν συζητήσεις για μια ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθούν σε εξ αποστάσεως απασχόληση ανά επιχείρηση ιδιωτικού τομέα από το 50% που είναι σήμερα, στο 70%. Γύρω από το θέμα αυτό υπήρξε έντονος προβληματισμός, όμως φαίνεται πως επικράτησαν οι απόψεις που υποστηρίζουν την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος κι έτσι το πιθανότερο είναι το μέτρο τελικά να μην αλλάξει και το ποσοστό να παραμείνει ίδιο, δηλαδή στο 50% στον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα θα αυξηθεί το ποσοστό της τηλεργασιας στο Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση, η υποχρεωτική τηλεργασία αφορά όλους όσοι μπορούν να δουλέψουν από απόσταση ανά επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Σήμερα ισχύει έως 28 Φεβρουαρίου, ενώ οδεύει προς παράταση και για τον Μάρτιο.

Νέες δηλώσεις από καλλιτέχνες

Στο μεταξύ, από χθες έως και τις 14 Φεβρουαρίου δίνεται δεύτερη ευκαιρία υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020 στους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού οι οποίοι έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του «Εργάνη» έως και τις 10 Ιανουαρίου και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Παράλληλα, έως τις 14 Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλλονται μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο από επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr του συστήματος «έως και τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και στους ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021 09:11

Σχετικά Άρθρα

  • Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη της Ευρώπης για τηλεργασία - Ποια είναι η καλύτερη σύμφωνα με έρευνα
    Η Αθήνα είναι η χειρότερη πόλη της Ευρώπης για τηλεργασία - Ποια είναι η καλύτερη σύμφωνα με έρευνα

    Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις στην Ευρώπη για τηλεργασία.

    Η τηλεργασία έχει μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με πολλούς εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι τους καθώς το μόνο που χρειάζονται είναι έναν χώρο, έναν υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο. Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα, προκειμένου να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο.

    Η Brother UK, η εταιρία που εμπορεύεται ηλεκτρικό εξοπλισμό, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της αναφορικά με τις καλύτερες και τις χειρότερες τοποθεσίες στην Ευρώπη για εξ αποστάσεως εργασία. Ανέλυσαν παράγοντες όπως η ταχύτητα του Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εντός της χώρας και το γενικό κόστος ζωής. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν μελέτησαν όλα αυτά τα στοιχεία για να προσδιορίσουν τη συνολική βαθμολογία ανά πόλη, με άριστα το 100.

    Η καλύτερη πόλη: Πόλη του Λουξεμβούργου (Λουξεμβούργο)

    Η πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου, που βρίσκεται ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, κατατάσσεται ως η καλύτερη πόλη στην Ευρώπη για τηλεργασία, σύμφωνα με το Brother UK. Κατά την εξέταση των στοιχείων για τους εργαζομένους η Πόλη του Λουξεμβούργου σημείωσε βαθμολογία 68%.

    Η πόλη του Λουξεμβούργου κατέλαβε επίσης υψηλή θέση σε άλλες μετρήσεις που σχετίζονται με τη ζωή εκτός γραφείου, καθώς είχε εντυπωσιακή βαθμολογία ποιότητας ζωής, υψηλό δείκτη υγειονομικής περίθαλψης αλλά και δείκτη ευτυχίας.

    Η φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη: Τούζλα (Βοσνία-Ερζεγοβίνη)

    Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στη βορειοανατολική Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αποτελεί την φθηνότερη τοποθεσία για να ζεις ως εργαζόμενος «από το σπίτι», με την εντυπωσιακή βαθμολογία 76,29%. Ένα γεύμα σε αυτή την ευρωπαϊκή πόλη κοστίζει περίπου 4,50 δολάρια, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης κοστίζει 225 δολάρια ανά μήνα και 170 δολάρια έξω από το κέντρο της πόλης. Για ένα διαμέρισμα 85 τ.μ., οι βασικοί λογαριασμοί όπως ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό θα κοστίζουν από 170 δολάρια το μήνα και το Wi-Fi 20 δολάρια.

    Η χειρότερη πόλη: Αθήνα (Ελλάδα)

    «Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για τους αιώνες της ιστορίας της και αποκαλείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, η Αθήνα κατετάγη ως η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη για τηλεργασία», αναφέρουν το Brother UK. Με βαθμολογία 50,34% πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις πρώτες 15 ευρωπαϊκές πόλεις με τη χαμηλότερη κατάταξη στον δείκτη ασφάλειας , σημειώνοντας μόλις 53. Η Αθήνα έχει χαμηλή βαθμολογία δείκτη ποιότητας ζωής 128,6 και δείκτη υγειονομικής περίθαλψης 57,5 ενώ ο δείκτης ευτυχίας είναι στο 5,93.

    Η πιο ακριβή πόλη: Ζυρίχη (Ελβετία)

    Η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, η Ζυρίχη κατατάσσεται ως η πιο ακριβή πόλη για εξ αποστάσεως εργασία. Ένα γεύμα σε αυτή την πόλη θα κόστιζε 28 δολάρια κατά μέσο όρο. Όσον αφορά το κόστος διαβίωσης, ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης κοστίζει 2.800 δολάρια, οι λογαριασμοί ανέρχονται στα 325 δολάρια και το κόστος Διαδικτύου είναι 64 δολάρια.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα
    Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα

    Νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν μόνο εξ αποστάσεως παράγουν λιγότερους ρύπους, απ' όσους και όσες χρειάζεται να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας.

    Μάλιστα, εκτιμάται πως οι εκπομπές ρύπων μπορούν να μειωθούν μέχρι και κατά 54%, κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει για όσους και όσες εργάζονται υβριδικά.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια ημέρα εξ αποστάσεως εργασίας την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων μόνο κατά 2%, λόγω παραγόντων όπως η αύξηση των μετακινήσεων.

    Από την άλλη, η τηλεργασία δύο ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων έως και 29%, αναφέρει ο The Guardian.

    Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell και τη Microsoft διαπίστωσαν ότι οι κλάδοι στους οποίους καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών ρύπων ήταν εκείνοι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

    Οι παράγοντες που καθιστούν την «τηλεργασία» πιο «οικολογική μορφή εργασίας» φαίνεται πως είναι τόσο οι εκπομπές που παράγονται λόγω της καθημερινής μετακίνησης, όσο και η δαπάνη λιγότερης ενέργειας απ' ό,τι όταν πηγαίνουμε στο γραφείο.

    Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως για να μπορέσει η τηλεργασία να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

    «Οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε κοινωνικές δραστηριότητες», προειδοποιεί ο Fengqi You του Πανεπιστημίου Cornell. Τι σημαίνει αυτό;

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως έχει αυξηθεί η συχνότητα των ταξιδιών των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες οδήγησης και περισσότερες πτήσεις.

    Στο μεταξύ, τα σπίτια εκείνα τα οποία εξακολουθούν να διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές εξακολουθούν να είναι πολλά. Υπ' αυτή την έννοια, μπορεί μια οικιακή συσκευή να δαπανά περισσότερη ενέργεια απ' ότι μια σύγχρονη συγκευή στο χώρο εργασίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 
    Σαρηγιάννης: Αυξητική πορεία της πανδημίας έως τα μέσα Φεβρουαρίου 

    Αυξητική πορεία θα καταγράψει ο κορονοϊός μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα που αναπτύσσει με την ομάδα του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

    «Αναμένουμε στο μάξιμουμ ένα διπλασιασμό των περιπτώσεων που καταγράφονται ημερησίως σήμερα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση θα πάμε στις 15-16.000 κρούσματα. Μπορεί και να μην φτάσουμε τόσο ψηλά. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κυριαρχήσει το ένα ή το άλλο στέλεχος, καθώς αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία φάση ανταγωνισμού διαφορετικών στελεχών». Ο καθηγητής Σαρηγιάννης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», επισημαίνει ακόμη ότι τα δεδομένα στην παρούσα φάση δίνουν μία σχετικά πιο διαχειρίσιμη κατάσταση της διακινδύνευσης, «γιατί παρόλο που τα καινούργια στελέχη τείνουν να είναι πιο μεταδοτικά και να παρουσιάζουν ένα σημαντικό ποσοστό διαφυγής στην ανοσία, ο πληθυσμός λόγω του εμβολιασμού και της φυσικής νόσησης έχει καλύτερες άμυνες και παράλληλα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αντιμετώπισης της Covid19, με καλύτερα φάρμακα, ειδικά σε βαριές περιπτώσεις». Στο ερώτημα αν η πανδημία πάει προς ενδημία και πότε υπολογίζεται κάτι τέτοιο να συμβεί, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, χωρίς να το προσδιορίζει χρονικά, απαντά ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα αν σαν παγκόσμια κοινότητα και σαν Ευρωπαϊκή Ένωση πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα ατομικής προστασίας, πχ μάσκα, έλλειψη συγχρωτισμού, απολύμανση αέρα σε δημόσιους χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που γίνεται σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες».

    Πώς η τηλεργασία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή

    Έχουμε κάνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν τη διασύνδεση κλιματικής αλλαγής και πανδημικών καταστάσεων, όπως είναι αυτή του κορονοϊού, αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης σε άλλο σημείο της συνέντευξης του. «Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια επιτείνει την τρωτότητα ενός ηλικιωμένου, ή ενός ευπαθή απέναντι στον κορονοϊό, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες ακόμα και θανάτου σε περίπτωση σοβαρής νόσησης». Οπότε εδώ δημιουργείται ένα ζήτημα σε επίπεδο δράσης να μειώσει κάνεις αυτή την έκθεση και με αλλαγές στον τρόπο που διαχειριζόμαστε την σχέση κλιματικής αλλαγής και Δημόσιας Υγείας, λέει ο κ. Σαρηγιάννης εξηγώντας ότι «αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει περισσότερο πράσινο στις πόλεις, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και αυτό που πετυχημένα έγινε την πρώτη χρονιά και είναι η εισαγωγή ενός λογικού ποσοστού τηλεργασίας. Δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί κανείς να μειώσει την ανάγκη μετακίνησης, για να πάει στη δουλειά του. Στην Ελλάδα, με δεδομένη τη δομή της οικονομίας μας που έχει ένα μεγάλο ποσοστό δημόσιου τομέα, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να το δούμε. Έχουμε τις δράσεις της ψηφιακής διακυβέρνησης που διευκολύνουν όλους μας. Ας μετασχηματίσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε και εμείς».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Τηλεργασία: Πότε μπορεί να κάνει αίτημα ο εργαζόμενος - Τι ισχύει από το 2023
    Τηλεργασία: Πότε μπορεί να κάνει αίτημα ο εργαζόμενος - Τι ισχύει από το 2023

    Από 1η Ιανουαρίου του 2023 θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο για παροχή τηλεργασίας έπειτα από αίτημα του εργαζόμενου, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Η νέα απόφαση εξειδικεύει τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 67)

    Στην σχετική ΚΥΑ προσδιορίζονται και οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται, ενώ περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βασικότερες προβλέψεις είναι οι εξής:

    Παροχή εργασίας με το σύστημα της τηλεργασίας δικαιούνται να ζητήσουν εργαζόμενοι με τις ακόλουθες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες:

    1. Νεοπλασματική νόσος υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή βιολογική ή άλλη στοχευμένη θεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία ή μετά το πέρας της θεραπείας και μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου με λήψη μεγαλύτερη ή ίση με 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
    4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή/και λήψη μεγαλύτερη ή ίση με 2 ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
    5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) με FEV1 <50% ή και DLCO < 40%
    6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες με διαχυτική ικανότητα <50%.
    7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία.
    8. Κυστική ίνωση.
    9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας με κλάσμα εξώθησης μικρότερο ή ίσο του 40% και μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια.
    10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση (αορτοστεφανιαία παράκαμψη, αντικατάσταση βαλβίδων) μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
    11. Δυσρυθμίες καρδιάς με ιστορικό υποτροπιαζόντων συγκοπτικών επεισοδίων περισσότερων από δύο (2) ανά έτος.
    12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.
    13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου υπό εξωνεφρική κάθαρση.
    14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια με μη αντιρροπούμενη κίρρωση.
    15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη με CD4 μικρότερη ή ίση με 200/μl.
    16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν συστηματική λήψη υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών, βιολογικών ή άλλων στοχευμένων θεραπειών.
    17. Νευρολογικά νοσήματα που απαιτούν συστηματική χορήγηση υψηλών δόσεων κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικών ή βιολογικής ή άλλης στοχευμένης θεραπείας.
    18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών (βαριά μυασθένεια ή νευρομυϊκή πάθηση) κυρίως σε περιόδους υψηλού κινδύνου λοίμωξης.
    19. Νευρολογικές παθήσεις με υπολειπόμενο νευρολογικό έλλειμμα μετά την λήξη της αναρρωτικής άδειας το οποίο καθιστά δυσχερή την μετάβαση στην εργασία.
    20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.
    21. Επιληψία με τεκμηριωμένες πάνω από τρεις επιληπτικές κρίσεις τον μήνα.
    22. Νόσος Πάρκινσον μετρίως σοβαρή ή σοβαρή.
    23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.
    24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα εφόσον δυσχεραίνει την μετάβαση στην εργασία μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας.
    25. Αιμοσφαιρινοπάθειες (Μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία κλπ) με συχνές μηνιαίες μεταγγίσεις.
    26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης υπό ινσουλινοθεραπεία (HbA1c του τελευταίου 3μήνου μεγαλύτερη ή ίση με 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος μεγαλύτερη ή ίση 200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες) ή σοβαρές μικρο/μακρο αγγειακές ή άλλες επιπλοκές.
    27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα (σοβαρός υπο/υπερθυρεοειδισμός, επινεφριδιακή ανεπάρκεια, υποφυσιακή ανεπάρκεια κλπ) με σοβαρά κλινικά συμπτώματα ή/και περιοδικές νοσηλείες.
    28. Ασθενείς μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη μετεγχειρητική περίοδο και μετά το πέρας της αναρρωτικής άδειας μέχρι την ικανοποιητική αποκατάσταση της υγείας.
    29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50% ανεξαρτήτως κατηγορίας νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ υπ’ αριθμ. Φ80100/24283/2022 «Αναθεώρηση του Πίνακα μη αναστρέψιμων παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον» (Β΄ 1224), και όπως κάθε φορά ο ανωτέρω Πίνακας διαμορφώνεται, λόγω πιθανής ή ενδεχόμενης επιδείνωσης αυτών.
    30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κατά τα στάδια της ωοθηκικής διέγερσης, εμβρυομεταφοράς και αναμονής μέχρι την εργαστηριακή διάγνωση της κύησης.
    Η διαδικασία που ακολουθούν οι εργαζόμενοι
    • Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας παράλληλα Ιατρική Γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (του άρθρου 54 του ν. 4488/2017).
    • Η Ιατρική Γνωμάτευση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού ή Πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ, διαγνωστικές εξετάσεις ή/και ατομικός φάκελος ασθενή κ.α.), εντός 10 ημερών από την υποβολή της.
    • Η Ιατρική Γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρει το πρόβλημα υγείας του εργαζομένου που τεκμηριώνει κίνδυνο υγείας που μπορεί να αποφευχθεί με την παροχή τηλεργασίας, τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας που δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζόμενου για συνέχιση της τηλεργασίας.
    • Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της Ιατρικής Γνωμάτευσης ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατό -αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης- εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Αν δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό.

    Εάν ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, στη βάση είτε της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του εργαζόμενου (που δεν δικαιολογεί την άσκησή τους μέσω τηλεργασίας), είτε της έλλειψης τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του εργαζόμενου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την τηλεργασία.

    Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με απόφαση του Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας συστήνονται μια ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές εμπειρογνωμόνων που είναι αρμόδιες για την υποβολή έκθεσης με την οποία διαπιστώνουν την βασιμότητα ή μη των λόγων απόρριψης του αιτήματος Οι Επιτροπές αποτελούνται από ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Ιατρικής Σχολής, ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και έναν γιατρό με ειδικότητα Ιατρικής της Εργασίας. Για τη σύνταξη της έκθεσης μπορεί να ζητούνται οι απόψεις των μερών ή/και να διενεργείται αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοδότη από τον Ιατρό Εργασίας που είναι μέλος στην Επιτροπή αυτή. Η έκθεση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν την έκδοση του πορίσματος του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων.

    -Σημειώνεται τέλος ότι οι προβλέψεις της ΚΥΑ δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. Επίσης, δεν αντικαθιστούν ούτε τροποποιούν τις ισχύουσες διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και την επίβλεψη της υγείας τους από τον Ιατρό Εργασίας.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων, συστήνω τηλεργασία σε ποσοστό 20%
    Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων, συστήνω τηλεργασία σε ποσοστό 20%

    Κακά... μαντάτα από τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη για τον κορονοϊό. Στο τραπέζι μέτρα.

    Τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 που παρουσιάζουν ανοσοδιαφυγή από τα εμβόλια και τις νοσήσεις από προηγούμενα στελέχη, δεν έχουν έρθει ακόμα στην Ελλάδα, αλλά είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα έρθουν. Οπότε ο χειμώνας προβλέπεται πάλι δύσκολος…

    Όπως αναφέρει μιλώντας στο iEidiseis ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο εργαστήριο του οποίου «τρέχει» το πιο πετυχημένο προβλεπτικό μοντέλο στα 2,5 χρόνια πανδημίας, από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τα νέα κρούσματα SARS-CoV-2 με άγνωστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στα νοσοκομεία εφόσον ακόμα και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάνουν σοβαρή νόσηση COVID-19 και σε ποιο βαθμό.

    «Αυτές τις μέρες επικαιροποιούμε το προβλεπτικό μοντέλο μας. Προβλέπεται συνεχής αύξηση κρουσμάτων που θα επιταχυνθεί το Νοέμβριο με έμφαση από το δεύτερο μισό του μήνα και μετά» μάς αποκάλυψε ο καθηγητής και στο ερώτημά μας γιατί ειδικά μετά το δεύτερο δεκαήμερο, απάντησε ότι «επειδή θα οφείλεται στη μεγάλη διαφυγή ανοσίας του νέου στελέχους που δεν έχει έρθει στη χώρα μας, αλλά θα έρθει σίγουρα και θα επικρατήσει καθώς διαφεύγει της υπάρχουσας ανοσίας».

    «Θα έχουμε πρόβλημα»

    Παρότι λοιπόν το μοντέλο του ΑΠΘ δεν έχει «τρέξει» ακόμα για να μπορεί ο κ. Σαρηγιάννης να μάς δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, εφόσον είναι γνωστό ότι το νέο στέλεχος δεν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, θα έχουμε πρόβλημα…

    Αλλά όχι μόνο εξαιτίας της ανοσοδιαφυγής του… «Εφόσον δεν βάζουμε μάσκα και δεν τηρούμε μέτρα προστασίας τώρα παρά ποτέ θα έχουμε πρόβλημα» σημειώνει.

    Και στο ερώτημα του iEidiseis τι θα σύστηνε στην κυβέρνηση και τους πολίτες για να προστατευτούμε στο επερχόμενο κύμα πανδημίας, ήταν συγκεκριμένος:

    «Απολύμανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό, μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και 20% τηλεργασία που βοηθά άλλωστε και στο ενεργειακό», σύστησε ο καθηγητής του ΑΠΘ, που ως τεχνοκράτης δεν θα μπορούσε να μην λάβει υπόψη τα δεδομένα της ενεργειακής κρίσης.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις
    «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Μέχρι πότε μπορούν να υποβληθούν οι δηλώσεις

    Ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4

    Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Α' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση) - Ορθή Επανάληψη» για τον Μηχανισμό για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει B' φάση για τον αντίστοιχο μήνα από τις 25 έως τις 26 Ιουλίου 2022.

    Σε κάθε περίπτωση ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό, για τους αντίστοιχους μήνες ένταξης στον Μηχανισμό.

    Για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Β' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022 και μόνο για:

    - επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης,

    - επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης, αποκλειστικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ φάσης, από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου 2022.

    Σημειώνεται ότι, πριν υποβληθεί το έντυπο «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β' φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β' φάσης, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β' φάση και, επιλέγοντας το κουμπί «Διαχείριση», να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β' φάσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Αναλυτικά οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων
    «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Αναλυτικά οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων

    Ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4

    Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Α' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση) - Ορθή Επανάληψη» για τον Μηχανισμό για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει B' φάση για τον αντίστοιχο μήνα από τις 25 έως τις 26 Ιουλίου 2022.

    Σε κάθε περίπτωση ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό, για τους αντίστοιχους μήνες ένταξης στον Μηχανισμό.

    Για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Β' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022 και μόνο για:

    - επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης,

    - επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης, αποκλειστικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ φάσης, από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου 2022.

    Σημειώνεται ότι, πριν υποβληθεί το έντυπο «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β' φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β' φάσης, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β' φάση και, επιλέγοντας το κουμπί «Διαχείριση», να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β' φάσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αναλυτικά οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
    Αναλυτικά οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

    Ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4

    Τις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Συγκεκριμένα, για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Α' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ φάση) - Ορθή Επανάληψη» για τον Μηχανισμό για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει B' φάση για τον αντίστοιχο μήνα από τις 25 έως τις 26 Ιουλίου 2022.

    Σε κάθε περίπτωση ισχύει η υποχρέωση γνωστοποίησης εκ των προτέρων κάθε αλλαγής ή τροποποίησης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού-Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στον Μηχανισμό, για τους αντίστοιχους μήνες ένταξης στον Μηχανισμό.

    Για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο 2022 (Β' φάση «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»-Τελευταία ευκαιρία) δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)» και «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β΄ φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2022 και μόνο για:

    - επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης,

    - επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει δήλωση Β' φάσης, αποκλειστικά για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ φάσης, από τις 27 έως τις 29 Ιουλίου 2022.

    Σημειώνεται ότι, πριν υποβληθεί το έντυπο «αίτηση/δήλωση ένταξης στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β' φάση)-Ορθή Επανάληψη» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β' φάσης, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β' φάση και, επιλέγοντας το κουμπί «Διαχείριση», να ενημερώνονται για

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς