Του Γιώργου Κατσάμπουλα
Σφοδρό πλήγμα έχουν υποστεί οι ξενοδοχειακές μονάδες στην περιοχή της Ζαχάρως, από την πανδημία που έδειξε τα δόντια της και "κατασπάραξε" τον τουρισμό της περιοχής.
Σε μια περιοχή όπως η Ζαχάρω, που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από το εξωτερικό αλλά και από το εσωτερικό, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, ο κορονοϊός έχει καταρακώσει την επισκεψιμότητα. Είτε αυτή προέρχεται από τις θερινές διακοπές, είτε από τον κόσμο εκείνο που επισκέπτεται την περιοχή λόγω των Ιαματικών Λουτρών του Καϊάφα.
Εκπρόσωποι του κλάδου μίλησαν στο ilialive.gr, για την κατάσταση της περσινής καλοκαιρινής σεζόν, αλλά και τις προσδοκίες τους για την φετινή.
Ο κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου DIETHNES, σχολίασε ότι “... η περιοχή μας δεν είναι όπως ένα μεγάλο νησί που θα το επιλέξει ο κόσμος για τουριστικό προορισμό. Πρέπει να γίνει κάποιο μεγάλο γεγονός για να υπάρξει τουριστική ανταπόκριση. Τα προσφερόμενα είναι περιορισμένα και περιορισμένος είναι και ο κόσμος. Πέρσι τον Αύγουστο, μέχρι και 15 Αυγούστου, εμείς δουλέψαμε με 100% πληρότητα, αλλά πριν τον μήνα Αύγουστο και έπειτα, τα πράγματα ήταν περιορισμένα. Ο κόσμος φοβάται. Δουλέψαμε πολύ με εσωτερικό τουρισμό, γιατί η πρόσβαση στην περιοχή με κάποιο ΙΧ είναι πιο εύκολη. Ειδικά αυτή την περίοδο, ο κόσμος δεν θα μπει σε πλοίο, σε αεροπλάνο και δεν θα αλλάξει πολλά μέσα. Επίσης, στο παρελθόν θα μπορούσε να γίνει κάποιος γάμος και θα κατέβαινε κόσμος από την Αθήνα και από άλλα μέρη, που όμως πλέον όλα ακυρώθηκαν και έτσι είχαμε και εμείς περιορισμένο αριθμό επισκεπτών. Για φέτος το καλοκαίρι, περιμένουμε να είναι ανάλογη η κίνηση με το περσινό”.
Το 2020, με την πανδημία να διανύει ακόμα τα πρώτα της βήματα, το μούδιασμα στον τουριστικό κλάδο γίνεται ορατό. Το πρωτόγνωρο πλήγμα για τις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και για την εγχώρια οικονομία η οποία στηρίζεται, σε ένα μεγάλο κομμάτι της, στον τουρισμό, είναι μεγάλο, με πτώση στις κρατήσεις που αγγίζει το 70%.
Ο κ. Παναγιώτης Παναγόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Alkionis, εκφράζει τον προβληματισμό του για τον κλάδο. “Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη. Είχαμε πτώση μέχρι και 70% , έγιναν ακυρώσεις στις κρατήσεις, με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και να κινδυνεύει μέχρι και να φτάσει στον αφανισμό. Φέτος, ευελπιστούμε σε μια καλύτερη χρονιά, να επιτευχθεί ο εμβολιασμός σε ένα μεγάλο τμήμα το πληθυσμού ώστε να αρθούν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα. Φέτος πρέπει να δουλέψουμε, αν όχι το ίδιο καλά με το 2019, τουλάχιστον 50% πάνω από πέρσι, γιατί διαφορετικά δεν θα είναι μια βιώσιμη σεζόν”.
Ο κ. Παναγόπουλος, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν γίνει κρατήσεις στο ξενοδοχείο. Με την καλοκαιρινή σεζόν να είναι μια ανάσα μακριά, η απουσία κρατήσεων αποτελεί ένα ανησυχητικό στοιχείο για το που θα κυμανθεί και η φετινή περίοδος.
Ο κ. Θανάσης Κίζιλης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Kaiafas Lake, σχολίασε ότι “... εμείς Ιούλιο και Αύγουστο δουλέψαμε πολύ καλά και λίγο τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, έγιναν ακυρώσεις σχεδόν σε όλα τα γκρουπ από το εξωτερικό. Είχαμε μέχρι και 80% πτώση στις κρατήσεις για τα γκρουπ, που έρχονταν για τον Επικούρειο Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία. Αυτή την στιγμή, παρατηρούμε μια άνοδο στα γκρουπ, αλλά για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Η κατάσταση για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα είναι ίδια με πέρσι, δεν υπάρχει τίποτα. Είμαι αισιόδοξος, επειδή υπάρχουν τα εμβόλια και πιστεύω ότι φέτος θα είναι καλύτερη χρονιά από πέρσι”.
Η έναρξη των εμβολιασμών για τον ευρύ πληθυσμό, ίσως δώσει το κατάλληλο οξυγόνο που χρειάζεται ο ξενοδοχειακός κλάδος για να επιβιώσει την φετινή χρονιά. Πάντως, το 2021 δεν μπορεί να αποτελεί μια χρονιά επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι πληγές που έχει αφήσει η πανδημία τόσο στον κλάδο όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, είναι ακόμα ανοιχτές.
Ο κ. Θοδωρής Κωνσταντόπουλος, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων, εξηγεί ότι “...πέρσι δουλέψαμε περισσότερο με εσωτερικό τουρισμό. Δεν υπήρχε σωστή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε και έτσι περιορίστηκε ο αριθμός των τουριστών στην περιοχή μας. Ο Έλληνας γνώριζε καλύτερα, ήταν περισσότερο ενημερωμένος για το τι κατάσταση επικρατούσε σε μια περιοχή και για το ποια θα προτιμήσει. Την περσινή χρονιά, είχαμε αρκετές ακυρώσεις σε κρατήσεις. Το πρόβλημα ήταν πως επειδή ακόμα η κατάσταση ήταν μετέωρη, έγιναν πολλές ακυρώσεις την τελευταία στιγμή, με 2 και 3 μέρες πριν την άφιξη. Αυτό διόγκωνε το πρόβλημα, γιατί όταν σου ακυρώνουν την τελευταία στιγμή, δεν μπορείς εύκολα να καλύψεις ένα κενό δωμάτιο. Δεν ξέρω τι να περιμένω από την φετινή χρονιά, αλλά νομίζω πως φέτος τα πράγματα μπορεί αν είναι το ίδιο δύσκολα με την περσινή. Συνήθως, ο ξένος έχει κανονίσει τις διακοπές του από πολύ νωρίς. Σε εμάς, οι κρατήσεις ξεκινάνε από Γενάρη και Φλεβάρη. Φέτος, μέχρι και αυτή την στιγμή δεν έχει γίνει καμία κράτηση. Δεν ξέρω τι να περιμένω, υπάρχει άγνοια για την φετινή χρονιά και μπορεί να είναι χειρότερη από την προηγούμενη”.
Στην γενικότερη αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως κάποια πρόβλεψη για το που θα κυμανθεί ο τουρισμός φέτος να είναι ανούσια. Η εξέλιξη των εμβολιασμών, ο αριθμός των κρουσμάτων και η άποψη των ειδικών θα καθορίσουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με τους ταξιδιώτες. Όπως μας έχει δείξει το παρελθόν, τα μέτρα που θα ληφθούν μπορεί να αλλάξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που όμως δεν θα ευνοήσει τον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων ο οποίος δεινοπαθεί για να κρατηθεί στα πόδια του ενόψει του δεύτερου καλοκαιριού της πανδημίας.