Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 19:44

Chipita: Την εξαγόρασε η αμερικανική Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η εξαγορά δεν περιλαμβάνει τη Νίκας - Τα προϊόντα της Chipita πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες - «Είμαι βέβαιος ότι η εξαγορά θα δημιουργήσει νέες προοπτικές» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Chipita, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η εταιρεία Νίκας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος Mondelez International, εισηγμένη στον Nasdaq, έναντι τιμήματος 2 δισ. δολαρίων, ή 1,63 δισ. ευρώ.

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Mondelēz International τα γευστικά προϊόντα ζύμης της Chipita τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική μας για να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International.

«Τα εμβληματικά brands και η σημαντική παρουσία της Chipita σε τόσες πολλές ελκυστικές αγορές αποτελούν ένα ισχυρό στρατηγικό συμπλήρωμα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο μας και στις μελλοντικές μας φιλοδοξίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών.

Η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, τώρα για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης και να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Mondelēz International αναφέρει:

H Mondelēz International ανακοίνωσε σήμερα τη συμφωνία για την εξαγορά της Chipita, μιας εταιρείας με ηγετικό ρόλο και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην κατηγορία προϊόντων ζύμης και πρωινού σνακ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Η Chipita, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα πριν από 40 χρόνια, είχε έσοδα περίπου 580 εκατομμύρια δολάρια το 2020 και διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερής, αναπτυξιακής πορείας που προέρχεται από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti. Η Chipita ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα σε πολλές χώρες, λόγω της ισχυρής καινοτομίας της και των δυνατοτήτων παραγωγής που διαθέτει.

«Καλωσορίζουμε στην οικογένεια της Mondelēz International τα γευστικά προϊόντα ζύμης της Chipita τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση στη στρατηγική μας για να γίνουμε ένας παγκόσμιος ηγέτης στην ευρύτερη κατηγορία των σνακ», δήλωσε ο Dirk Van de Put, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mondelēz International. «Τα εμβληματικά brands και η σημαντική παρουσία της Chipita σε τόσες πολλές ελκυστικές αγορές αποτελούν ένα ισχυρό στρατηγικό συμπλήρωμα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο μας και στις μελλοντικές μας φιλοδοξίες για ανάπτυξη στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών. Η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, τώρα για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης και να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς.
Theodoropoulos-Chipita
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, δήλωσε: «Η Chipita για περισσότερα από 40 έτη στηριζόμενη στην ποιότητα και την καινοτομία δημιούργησε μία νέα κατηγορία σνακ που οι καταναλωτές αγάπησαν διεθνώς. Είμαι βέβαιος ότι η εξαγορά της Chipita από την Mondelez International -μία από τις κορυφαίες εταιρείες σνακ στον κόσμο- θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους ανθρώπους της και τα προϊόντα της.»

Εκτός από την προσθήκη μιας νέας κατηγορίας στο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Mondelēz International, η εξαγορά αυτή θα ενισχύσει επίσης σημαντικά την παρουσία της εταιρείας στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου η δραστηριότητα της Chipita είναι ιδιαίτερα καλά τοποθετημένη.

Η Mondelēz International θα χρησιμοποιήσει το δίκτυο διανομής της Chipita στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για να ενισχύσει τη δική της διανομή και να συνεχίσει να φέρνει τις μάρκες της στην περιοχή και πέραν αυτής. Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες καινοτομίας και συνδυασμού σημάτων φέρνοντας τις εμβληματικές μάρκες σοκολάτας της Mondelēz International σε νέες κατηγορίες.

Με την πάροδο του χρόνου, η Mondelēz International αναμένει να επιτύχει εκτενείς συνέργειες και μια σειρά από οφέλη στην Chipita, συμπεριλαμβανομένης της ευρείας τεχνογνωσίας στον τομέα των προμηθειών και της παραγωγής, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες διαφοροποιημένες δυνατότητες της Chipita.

Το τίμημα της εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια και υπόκειται σε ορισμένες προσαρμογές κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το εν λόγω τίμημα χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός συνδυασμού έκδοσης νέου δανεισμού και υφιστάμενων ρευστών διαθεσίμων. Η Mondelēz International εκτιμά ότι η συναλλαγή θα συμβάλλει στην άμεση αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση αρχών ανταγωνισμού και την πλήρωση τελικών όρων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνεται η εταιρεία Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και τα δικαιώματα μειοψηφίας στην κοινοπραξία της Chipita στην Ινδία.

Η απόκτηση της Chipita αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεχή επέκταση της Mondelēz International σε γρήγορα αναπτυσσόμενες κατηγορίες της αγοράς των σνακ. Το 2021, η εταιρεία απέκτησε την Grenade, μια κορυφαία εταιρεία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Gourmet Food Holdings, μια κορυφαία Αυστραλιανή εταιρεία τροφίμων στην ελκυστική κατηγορία των premium μπισκότων και κράκερ, και την Hu, μια εταιρεία στην κατηγορία του well-being σνακ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πηγή: newmoney.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 17:34

Σχετικά Άρθρα

  • Καταπατημένα Δημοσίου: Πώς θα γίνει η εξαγορά 90.000 εκτάσεων - Πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις
    Καταπατημένα Δημοσίου: Πώς θα γίνει η εξαγορά 90.000 εκτάσεων - Πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις

    Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά σχεδόν 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου καθώς με τις νέες διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών γινονται πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις για την απόκτηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας.

    Με τις νέες διευκολύνσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου ή διαφορετικά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου εκτιμάται ότι η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση νόμιμων τίτλων κυριότητας θα ανοίξει άμεσα.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • «Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ
    «Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

    Ένα -σχετικά μικρής διάρκειας- «σίριαλ» που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και της βρετανικής Currys για την εξαγορά από την πρώτη της Κωτσόβολος. Μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε «ντόμινο» εξελίξεων στο χώρο της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων αλλά και σε εκείνον της ενέργειας με τη ΔΕΗ να αποκτά πρόσβαση σε έναν ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων στην επικράτεια.

    Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η Currys ζητούσε ένα τίμημα άνω των 250 εκατ. ευρώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα καθώς το αντίτιμο που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΗ αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Η ανακοίνωση της Currys αναφέρει ότι η βρετανική εταιρεία θα εισπράξει τελικώς ένα ποσό της τάξεως περίπου των 179 εκατ. ευρώ, αφού, όμως, ληφθούν υπόψιν και τα κόστη για τη διαδικασία εξαγοράς αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της Κωτσόβολος, τα οποία στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους ανέρχονταν σε 82,3 εκατ. ευρώ. Η Currys υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της Κωτσόβολος για την μείωση του καθαρού δανεισμού της.

    Η εξαγορά υπόκειται, όπως είναι προφανώς, στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ αλλά και της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το πρώτο βήμα, πάντως, αναμένεται να γίνει στις 21 Νοεμβρίου στη γενική συνέλευση των μετόχων της Currys, η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» δεδομένου ότι υπήρχε πίεση προς τη διοίκηση του βρετανικού ομίλου να κάνει κάποια κίνηση. Το γεγονός ότι το τίμημα διαμορφώθηκε σε 14 φορές τα κέρδη προ φόρων και τόκων είναι ένας από τους λόγους που από κάποιες πλευρές θεωρείται υψηλό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπόλοιπες προσφορές που είχε λάβει η Currys από την Quest Holdings και τον όμιλο του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

    Τα επόμενα βήματα

    Για τη ΔΕΗ η κίνηση θεωρείται αρκετά σημαντική με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για επιτάχυνση του επιχειρηματικού σχεδιασμού της. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται λόγος για εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από τις συνέργιες που θα υπάρξουν. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός δικτύου από ιδιόκτητα αλλά και franchisee καταστήματα, το οποίο, προφανώς, τώρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί στο βαθμό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η Κωτσόβολος της δίνει πρόσβαση σε 92 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα με παρουσία σε όλα τα μεγάλα αλλά και μικρότερα αστικά κέντρα, ενώ θεωρείται ως μία από τις αλυσίδες λιανεμπορίου με εξαιρετική ομάδα διοίκησης αλλά και καταρτισμένο προσωπικό. Επιπλέον, διαθέτει ισχυρή παρουσία και στα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων και μάρκετινγκ.

    Το γεγονός ότι η Κωτσόβολος διαθέτει το δικό της δίκτυο διανομής είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, όπως και οι επενδύσεις που έχουν γίνει και προγραμματίζονται στο χώρο των logistics. Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας, υπερσύγχρονοι σταθμοί διαλογής και πακετοποίησης.

    Επιπλέον, η ΔΕΗ αποκτά τη δυνατότητα να προωθεί καλύτερα τις υπηρεσίες της, τόσο τις υπάρχουσες όσο και αυτές που σχεδιάζει και να τις συνδυάζει με τα προϊόντα που πωλεί η Κωτσόβολος, η οποία είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στη χώρα.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στη διοίκηση της Κωτσόβολος θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται αναφορά στο «επιτυχημένο management της Κωτσόβολος» αποτελεί μία σαφή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η εξαγορά, πάντως, αναμένεται να βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κωτσόβολος, καθώς αποκτά έναν στρατηγικό επενδυτή που μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει στους πελάτες της. Σε μία αγορά, όπως αυτή της λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας όπου τα περιθώρια είναι μικρά και οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα, οι υπηρεσίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα. Αντίστοιχα, για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Κωτσόβολος της δίνει τη δυνατότητα να επιδιώξει να διαφοροποιηθεί περαιτέρω από τον ανταγωνισμό της.

    Οι αλλαγές στην αγορά

    Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εταιρειών ενέργειας που δημιούργησαν συνεργασίες με εταιρείες στο χώρο των προϊόντων τεχνολογίας και στη λιανική καθώς μεγάλοι «παίκτες» προσπαθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού. Αν και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πάροχος ενέργειας προχωρά σε εξαγορά αλυσίδας λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας.

    Το ερώτημα είναι αν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα απαντήσουν με μία ανάλογη κίνηση, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πίσω τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ή κάποια από τα σχήματα που κατέθεσε προσφορά για την Κωτσόβολος ή έστω εξέφρασε αρχικό ενδιαφέρον, όπως συνέβη με την Μασούτης, επιδιώξει να κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ουσιαστικά, η αγορά των προϊόντων τεχνολογίας έχει τρεις βασικούς «παίκτες»: την Κωτσόβολος, τα Public και το Πλαίσιο. Πηγές των δύο τελευταίων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δεχθεί κάποια κρούση ούτε ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτή τη φάση σε κάποια διαδικασία συζητήσεων. Τα Public βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης και επενδύσεων τόσο σε καταστήματα και στο Διαδίκτυο όσο και σε ένα οικοσύστημα συνεργατών και ο άμεσος στόχος είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά το Πλαίσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο επέκτασης με τη δημιουργία 10-15 καταστημάτων μέσα στην επόμενη τριετία, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Είναι προφανές ότι τέτοιες κινήσεις αυξάνουν την αξία των εταιρειών, εφόσον στεφθούν με επιτυχία, ενώ οι μέτοχοι και στις δύο περιπτώσεις δεν δείχνουν να βιάζονται να κάνουν κάποια κίνηση «εξόδου».

    Αυτό πάντως που δεν αποκλείεται είναι να δούμε κάποιους από τους παρόχους ενέργειας να επιδιώξει να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με αλυσίδα από το χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων. Άλλωστε, τόσο το Πλαίσιο όσο και το Public έχουν εισέλθει στο χώρο των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αλλά και σε κατηγορίες προϊόντων που κινούνται περισσότερο προς το χώρο της ενέργειας όπως είναι οι αντλίες θερμότητας και οι θερμοσίφωνες. Και τα πλάνα τους είναι, όπως και της Κωτσόβολος, για επέκταση και σε κατηγορίες που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνηση και προς αλυσίδες που κινούνται πιο κοντά στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και των σχετικών προϊόντων όπως είναι, για παράδειγμα, η Καυκάς. Άλλωστε, ο χώρος της ενέργειας και των συναφών προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με την τρέχουσα δεκαετία να χαρακτηρίζεται ως αυτή του αποκαλούμενου «ενεργειακού μετασχηματισμού».

    Πηγή: cnn.gr

  • Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS
    Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

    Οι κυβερνήσεις βάζουν «πλάτη» με το φόνο νέας κρίσης τύπου 2009 - Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκαν

    Με μία μακροσκελή ανάλυσή του το editorial team του Bloomberg επιχειρεί να παραθέσει τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

    Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα για τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

    «Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο.

    Τα καλά νέα

    Οι αρθρογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ξεκάθαροι ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. «Μην κάνετε λάθος: Αυτή ήταν μια διάσωση», αναφέρουν και συνεχίζουν, «η ελβετική κυβέρνηση, εκ μέρους των φορολογουμένων, συμφώνησε να παράσχει στην UBS ασφάλιση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να καλύψει τυχόν ζημίες σε πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας».

    Τα κακά νέα

    Το Bloomberg σημειώνει πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

    Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση των τραπεζών, οι τυχόν αποτυχίες πάντα θα φέρνουν την κρατική παρέμβαση στο προσκήνιο, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

    Γράφει σχετικά το Bloomberg: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία περίπου προετοιμασμένες να ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξυγίανσης μεγάλων τραπεζών που επιτρέπει στους κρατικούς αξιωματούχους να αντικαταστήσουν τη διοίκηση και να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε πτώση χωρίς να διακόπτουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του. Το σχέδιο απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν ένα επιπλέον στρώμα χρέους που απορροφά τις ζημιές που θα μπορούσε να διαγραφεί ή να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών. Η ΕΕ χρησιμοποίησε με επιτυχία τον μηχανισμό της το 2017, για να σώσει και να πουλήσει την αφερέγγυα ισπανική Banco Popular».

    Στην παρούσα φάση, η Credit Suisse ήταν καλή υποψήφια για διάσωση χωρίς οι αναμενόμενες επιπτώσεις να είναι τόσο μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, με λιγότερα από 600 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 (η Deutsche Bank AG είχε περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια). Παράλληλα είχε πολλά ίδια κεφάλαια και χρέη που θα μπορούσαν να διαγραφούν για την προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών - μια πιθανότητα που, κρίνοντας από τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, οι αγορές έρχονταν να αποδεχτούν γρήγορα.

    Ωστόσο, όταν η Credit Suisse έφτασε στον γκρεμό, οι αξιωματούχοι έδειξαν μικρή πίστη στην ικανότητά τους να το επιλύσουν με ασφάλεια. Αντ 'αυτού, επέλεξαν μια νομοθετημένη λύση. Έγραψαν περίπου 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα bail-in, αλλά επέτρεψαν επίσης στους μετόχους να λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της UBS, ανατρέποντας την παραδοσιακή αρχαιότητα των επενδυτών. Έτσι έθεσαν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους: «Ίσως θεώρησαν ότι το περιβάλλον της αγοράς ήταν πολύ εύθραυστο, ότι η εμπιστοσύνη είχε πέσει για να αποκατασταθεί μια νέα διαδικασία. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να πατήσουν τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

    Αυτό το επεισόδιο, γράφει κλείνοντας την ανάλυσή του το Bloomberg, θα πρέπει να εμπνεύσει μία σοβαρή ρυθμιστική ενδοσκόπηση. Τουλάχιστον, εάν ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαιτήσουν πολύ περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καταστήσουν εξαρχής λιγότερο πιθανά τέτοια γεγονότα. Αλλά ακόμη και τα άφθονα ίδια κεφάλαια δεν θα σταματήσουν απαραιτήτως τις διαδικασίες του είδους που γνώρισαν η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank. Η αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας θα απαιτήσει μια πολύ βαθύτερη επανεξέταση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που μοιάζουν με χρήματα που δημιουργούν.

    Μέχρι να συμβεί αυτό, το μάθημα για τις τράπεζες από τη διάσωση της Credit Suisse είναι επικίνδυνο: Εάν είστε αρκετά μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί, η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη.

    Πηγή: protothema.gr - AΠΕ-EPA / MICHAEL BUHOLZER

  • Συντάξεις: Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών - Αναλυτικά παραδείγματα
    Συντάξεις: Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει η εξαγορά πλασματικών - Αναλυτικά παραδείγματα

    To δημοφιλέστερο βοήθημα για να βγουν οι ασφαλισμένοι νωρίτερα στη σύνταξη είναι η εξαγορά πλασματικών ετών, όπως για παράδειγμα ο χρόνος για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία.

    Σύμφωνα με την imerisia.gr με την εξαγορά οι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και 5 χρόνια νωρίτερα.

    H αίτηση αναγνώρισης και εξαγοράς πλασματικών ετών σύμφωνα με την imerisia.gr μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς -όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, μόνο το τελευταίο διάστημα πριν την αποχώρηση, μπορεί ο ασφαλισμένος να είναι απόλυτα σίγουρος για τα έτη που του χρειάζονται να εξαγοράσει.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει ότι:

    α) Δεν χρειάζεται κανείς ασφαλισμένος να τρέξει τώρα να πληρώσει για την εξαγορά των πλασματικών, εκτός αν απέχει ελάχιστα από την αίτηση συνταξιοδότησης.

    β) Δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεση του υπουργείου να καταργήσει τώρα η στο μέλλον το μέτρο της εξαγοράς πλασματικών ετών, είτε για θεμελίωση της σύνταξης πριν από τα 62 και τα 67, είτε για προσαύξηση του ποσού της ανταποδοτικής σύνταξης.

    Ποιους συμφέρει

    Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών συμφέρει :

    Γονείς ανηλίκων ή τριτέκνους στο Δημόσιο, που με τη χρήση αυτών κατοχυρώνουν αναδρομικά το 2010, το 2011 ή το 2012.
    Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για την κατοχύρωση του δικαιώματος.
    Μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012.
    Ανδρες και γυναικες δημόσιους υπάλληλοι για τη συμπλήρωση 35ετίας ή 36ετίας ή 37ετίας.
    Ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ (Νομικών – ΤΣΜΕΔΕ - ΤΣΑΥ) ή ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ - ΤΣΑ) για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης
    Ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά για τα 62.
    Ασφαλισμένους στα βαρέα για συμπλήρωση των λοιπών προϋποθέσεων.

    Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες η εξαγορά συμφέρει εφόσον συμπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις, ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί είτε να κατοχυρώσει δικαίωμα είτε να συνταξιοδοτηθεί.

    Τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Οι ασφαλισμένοι όσον αφορά την εξαγορά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους εργαζόμενους στο δημόσιο και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    Εργαζόμενοι στο δημόσιο: Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν πριν η μετά τη συνταξιοδότηση.

    To κόστος της εξαγοράς εξισώθηκε στο 20% από 1/1/2020 και για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι είχαν το προνόμιο τα προηγούμενα χρόνια να εξαγοράζουν πλασματικά φθηνότερα.

    Ωστόσο, το προνόμιο της φθηνότερης εξαγοράς παραμένει για τους δημοσίους υπαλλήλους που είχαν υποβάλλει σχετική αίτηση τα προηγούμενα έτη, καθώς αυτοί έχουν κατοχυρώσει την εξαγορά με κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης.

    Τα πλασματικά έτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα έως απαραίτητα για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε ηλικίες από 55 μέχρι και 62 με τις διάφορες διατάξεις περί 35ετίας, 25ετίας και 37ετίας στο Δημόσιο.

    Επίσης, σημαντικό όφελος θα έχουν από την εξαγορά και όσοι συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, καθώς όσο μεγαλύτερο ασφαλιστικό βίο έχει ο υπάλληλος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει στην προσδοκώμενη σύνταξή του.

    Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: Η αναγνώριση πλασματικών ετών είναι χρήσιμη και γι' αυτήν την κατηγορία, ιδίως στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος χρειάζεται να προσθέσει 3-4 πλασματικά έτη και να πιάσει το όριο των 40 ετών ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη στα 62.

    Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ η σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά.

    Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν ότι «οι εν λόγω ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα δεν χρειάζεται να σπεύσουν τώρα εξαιτίας της ανησυχίας τους να πληρώσουν ποσά, μεγαλύτερα η μικρότερα, για να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια, 10 χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη. Το καλύτερο είναι να υπολογίσουν με προσοχή τον τελευταίο έτος πριν από τη συνταξιοδότησή τους πόσα χρόνια έχουν πραγματικά ανάγκη να εξαγοράσουν».

    Κόστος εξαγοράς

    Υπενθυμίζουμε ότι ο υπολογισμός των πλασματικών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί να ανατεθεί και σε ιδιώτες δικηγόρους ή φοροτεχνικούς οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.

    Το κόστος της εξαγοράς κυμαίνεται κατά περίπτωση. Στο Δημόσιο μπορούν να εξαγοραστούν 7 πλασματικά έτη από Στρατό, σπουδές, κ.ά., και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για 3 παιδιά), ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά έτη.

    Οπως εξηγεί ο δικηγόρος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Διονύσης Ρίζος, «η εξαγορά πλασματικών ετών σε χαμηλό κόστος επηρεάζει τη σύνταξη αναλόγως με τα συνολικά έτη ασφάλισης, αλλά και τις αποδοχές του ασφαλισμένου. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και δεν υφίσταται ενιαίος κανόνας. Ο ισχυρισμός που έχει διατυπωθεί ότι δήθεν η εξαγορά πλασματικών ετών με χαμηλό κόστος οδηγεί σε χαμηλή σύνταξη είναι ανεδαφικός και λάθος».

    «Προσοχή χρειάζεται για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα», σημειώνει ο κ. Ρίζος, «αφού η χρήση των πλασματικών πρέπει να συνδυάζει θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης. Η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης και στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεμελίωση, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται».

    Παραδείγματα

    Ας δούμε τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο κ. Ρίζος :

    1. Δημόσιος υπάλληλος ΠΕ, τρίτεκνος, έχει κάνει αίτηση εξαγοράς 5 πλασματικών ετών το 2016 και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σήμερα που έχει συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης. Συμφέρει να εξαγοράσει τα 5 πλασματικά έτη ή θα πάρει χαμηλότερη σύνταξη;

    Απάντηση: Οι συντάξιμες αποδοχές του χωρίς εξαγορές είναι 1.650 €. Με εξαγορά 5 ετών με κόστος 109 € / μήνας οι συντάξιμες αποδοχές του θα είναι όντως χαμηλότερες και συγκεκριμένα 1.419 €. Ο συντελεστής αναπλήρωσης όμως θα είναι πλέον 50,01%. Ετσι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος με την εξαγορά θα λάβει σύνταξη 1.094,03 €. Χωρίς εξαγορά θα ελάμβανε 1.001,1 €. Η διαφορά είναι 94 € προσαύξηση στη σύνταξη για μια δαπάνη 6.540 € συνολικά που αποσβένει σε 4 έτη.

    2. Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στην 4η ασφαλιστική κατηγορία θα υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2022 και σκέφτεται να κατέβει στην 1η ασφαλιστική κατηγορία για την εξαγορά 7 πλασματικών ετών και τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Συμφέρει να εξαγοράσει τα 7 πλασματικά έτη στην 4η ασφαλιστική κατηγορία ή αν τα εξαγοράσει στην 1η θα πάρει χαμηλότερη σύνταξη;

    Απάντηση: Οι συντάξιμες αποδοχές του συγκεκριμένου ασφαλισμένου χωρίς εξαγορές είναι 1.240 €. Με εξαγορά 5 ετών με κόστος 155 € / μήνα οι συντάξιμες αποδοχές του θα είναι όντως χαμηλότερες και συγκεκριμένα 1.143,1 €. Ο συντελεστής αναπλήρωσης όμως θα είναι πλέον 50,01%. Έτσι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος με την εξαγορά θα λάβει σύνταξη 955,67 € με το συνολικό κόστος να είναι 9.300 €. Με εξαγορά 5 ετών στην 4η ασφαλιστική κατηγορία με κόστος 297 € / μήνα οι συντάξιμες αποδοχές του θα είναι υψηλότερες και συγκεκριμένα 1.291,4 €. Ο συντελεστής αναπλήρωσης και σε αυτήν την περίπτωση θα είναι 50,01%. Ετσι ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος με την εξαγορά στην 4η ασφαλιστική κατηγορία θα λάβει σύνταξη 1.029,64 € με το συνολικό κόστος να είναι 17.820 €. Βλέπουμε ότι για 8.500 € περισσότερα η προσαύξηση στη σύνταξη είναι μόνο 74 € με την απόσβεση να γίνεται σε 9+ έτη, κάτι που κάνει πιο συμφέρουσα επιλογή την εξαγορά σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

    Οι επιλογές για την πληρωμή των πλασματικών

    Οι ασφαλισμένοι που θα αποφασίσουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη έχουν τις εξής επιλογές για την καταβολή των ποσών:

    1. Εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Δεν δίδεται έκπτωση για εξαγορά χρόνου, μικρότερου του ενός έτους.
    2. Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται (τόσες δόσεις όσοι οι μήνες που αναγνωρίζονται). Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
    3. Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, παρακρατείται το 25% αυτής, μέχρι να εξοφληθεί ολοσχερώς το οφειλόμενο ποσό.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Twitter: Τι σημαίνει η εξαγορά των 44 δισ. ευρώ για την πλατφόρμα
    Twitter: Τι σημαίνει η εξαγορά των 44 δισ. ευρώ για την πλατφόρμα

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους

    Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε… Η πλατφόρμα πωλεί εαυτόν στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ έναντι 44 δισ. ευρώ -μια εξαγορά που έχει τη δυναμική να επεκτείνει την αυτοκρατορία του επιχειρηματία και να κάνει τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη επικεφαλής ενός εκ των πιο δημοφιλών κοινωνικών δικτύων του κόσμου.

    «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter διεξήγαγε μια προσεκτική και συνοπτική διαδικασία για να αξιολογήσει την πρόταση του Ίλον, εστιάζοντας στην αξία, τη βεβαιότητα και τη χρηματοδότηση», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Twitter, Μπρετ Τέιλορ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους μετόχους του Twitter».

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

    Η συμφωνία έρχεται αφότου ο Μασκ, ο ιδρυτής της Tesla και της Space X, αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε συγκεντρώσει χρηματοδότηση ύψους 46,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει την εταιρεία, κάτι που αποτέλεσε καμπή στην πορεία της διαδικασίας, αναγκάζοντας το Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter να εξετάσει σοβαρά την πρότασή του.

    Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter συνεδρίασε την Κυριακή για να αξιολογήσει την προσφορά του Μασκ να αγοράσει το σύνολο των μετοχών της εταιρείας (κατείχε ήδη το 9,2%) έναντι 54,20 δολαρίων το τεμάχιο.

    Το πρωί της Δευτέρας, η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο πάνω από 5% μετά τις αναφορές περί κλεισίματος της συμφωνίας, ξεπερνώντας τα 51 δολάρια ανά μετοχή.

    Τι σημαίνει ο Μασκ για το Twitter

    Ο Ίλον Μασκ είναι δεν είναι μόνο ένας ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος και ενεργός χρήστης του κοινωνικού δικτύου αλλά και ένας αμφιλεγόμενος.

    Έχει πάνω από 83 εκατομμύρια ακολούθους στην πλατφόρμα, την οποία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του έχει χρησιμοποιήσει για να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του «φίλους» memes, να συζητήσει για τις επιχειρήσεις του, να προσβάλλει πολιτικούς αλλά και να μοιραστεί παραπλανητικούς ισχυρισμούς για την Covid – 19.

    Ο Μασκ έχει δηλώσει πολλάκις τις τελευταίες ημέρες πως στόχος του είναι να «ξεκλειδώσει» τις εξαιρετικές δυνατότητες του Twitter.

    Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Μασκ είπε πως θέλει να κάνει το Twitter καλύτερο βελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους αλγόριθμους open source για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των ανθρώπων.

    Μάλιστα, σε tweet του τη Δευτέρα, ο ίδιος είπε πως «ακόμη και οι χειρότεροί μου επικριτές παραμένουν στο Twitter, γιατί αυτό σημαίνει ελευθερία του λόγου».

    Ωστόσο, όπως εξηγεί το CNNi, ορισμένοι ειδικοί του χώρου ανησυχούν πως η επιθυμία του Μασκ για ελευθερία του λόγου στο κοινωνικό δίκτυο ενδεχομένως να σημαίνει πως θα υπάρξουν πισωγυρίσματα στη δουλειά που έχει κάνει το Twitter ώστε να περιορίσει τα fake news, την παρενόχληση και άλλο επιβλαβές περιεχόμενο.

    Άλλοι διερωτήθηκαν εάν ο δισεκατομμυριούχος σκοπεύει να επαναφέρει τον λογαριασμό του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανεστάλη στις αρχές της περασμένης χρονιάς επειδή παραβίασε τις πολιτικές του Twitter για παρότρυνση βίας μετά από την εισβολή στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

    Εκφράζονται δε φόβοι πως μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2024.

    Παρότι το Twitter είναι μικρότερο από κάποια άλλα κοινωνικά δίκτυα, έχει δυσανάλογη επιρροή online αλλά και offline επειδή χρησιμοποιείται από πολλούς πολιτικούς, δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφους.

    Μάλιστα, στο παρελθόν, η πλατφόρμα έχει υπάρξει παράδειγμα προς μίμηση για άλλα κοινωνικά δίκτυα αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται επιβλαβές περιεχόμενο.

    «Μην επιτρέψετε να καλλιεργηθούν η ρητορική μίσους ή διάφορα ψέματα που μπορούν να ανατρέψουν τη δημοκρατία μας στο Twitter» δήλωσε μετά την εξαγορά μαμούθ ο Ντέρεκ Τζονσον, πρόεδρος της NAACP, της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων.

    Μια νέα και αβέβαιη εποχή για το Twitter

    Από τη στιγμή που ο Μασκ έκανε την πρώτη του προσφορά για το κοινωνικό δίκτυο, αρκετοί είναι αυτοί που διερωτήθηκαν εάν το Twitter θα προσπαθούσε να βρει έναν άλλο αγοραστή.

    Ο αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων CFRA Άνγκελο Ζίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι το διοικητικό συμβούλιο του Twitter ενδεχομένως να αποφάσισε να συζητήσει σοβαρά το θέμα της εξαγοράς από τον μεγιστάνα επειδή αντελήφθη πως δεν θα βρεθεί εύκολα κάποιος άλλος «ιππότης».

    Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές εάν ο Παράγκ Αγκραουάλ, ο οποίος πήρε τα «ηνία» της εταιρείας από τον Τζακ Ντόρσι τον περασμένο Νοέμβριο, θα παραμείνει στη θέση του εκτελεστικού διευθυντή μετά από την εξαγορά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο Μασκ έχει… τουιτάρει ένα meme που παρομοίαζε τον Αγκραουάλ με τον πρώην σοβιετικό ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν ενώ στο επίσημο γράμμα του για την εξαγορά της πλατφόρμας υποστήριξε ότι «δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση».

    Στα θετικά, όμως, η εν λόγω συμφωνία μπορεί επιτέλους να βάλει ένα… φρένο στο χάος που επικρατεί στο Twitter την τελευταία δεκαετία λόγω της εισαγωγής του στο χρηματιστήριο και την… παρέλαση CEOs.

    «Το Twitter έχει ένα σκοπό και μια συνάφεια που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο» έγραψε ο Αγκραουάλ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα του Πάσχα.
    Και συμπλήρωσε:

    «Είμαι βαθύτατα υπερήφανος για τις ομάδες και την εμπνευσμένη δουλειά, που είναι πια πιο σημαντική από ποτέ».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έπεσαν οι υπογραφές: Η Facebook εξαγόρασε την ελληνική «Accusonus»
    Έπεσαν οι υπογραφές: Η Facebook εξαγόρασε την ελληνική «Accusonus»

    Το ακριβές τίμημα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό - Η εξαγορά δεν θα ανακοινωθεί πριν την Τρίτη

    «Έπεσαν» οι υπογραφές ανάμεσα σε «Facebook» και «Accusonus» με τον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο να εξαγοράζει την ελληνική startup. Το ακριβές ποσό ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό.

    Η «Accusonus» δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας ήχου και η Meta την χρειάζεται για το Metaverse. Η ελληνική start up έχει ως βάση την Πάτρα, ωστόσο η Meta επιθυμούσε αλλαγή. Τελικά οι εκπρόσωποι μεταπείστηκαν για να παραμείνει η εταιρία στην Ελλάδα με τη Meta μάλιστα να ανοίγει ελληνική εταιρία με ΑΦΜ.

    Η Meta θα πάρει το επόμενο διάστημα 10.000 μηχανικούς από την Ευρώπη. Η εταιρία θα επιλέξει χώρες, στις οποίες οι υπάλληλοι θα θέλουν να εγκατασταθούν, μετά την εμπειρία της τηλεργασίας. Αυτό θα συζητηθεί για να κλείσει εντός του Α’ εξαμήνου του 2022.

    Η ιστορία της Accusonus

    Η Accusonus Inc είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν προϊόντα μηχανικής μάθησης (Machine Learning) στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας ήχου και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων λογισμικού για την επισκευή ήχου και την παραγωγή μουσικής,

    Την εταιρεία ίδρυσαν το 2013 ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και ο Ηλίας Κοκκίνης με αφετηρία την αγάπη τους για τη μουσική τεχνολογία και τον ήχο. Αφού φοίτησαν και οι δύο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην Πάτρα, απέκτησαν PhDs στην Επεξεργασία Σημάτων Ήχου και εργάστηκαν ως ερευνητές.

    Λίγους μήνες μετά την ίδρυση της Accusonus ήρθε κοντά τους ο Μιχάλης Τζάννες (πρώην CEO της Aware, εισηγμένη εταιρεία στο NASDAQ) με status συνιδρυτού αλλά και ως angel investor.

    Το 2016 η εταιρεία σηκώνει γύρο χρηματοδότησης (seed) από το IQbility και το PJ Tech Catalyst fund. Τρία χρόνια μετά θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος χρηματοδότησης ύψους 3,3 εκατ. δολ. από τους Venture Friends, Big Pi, IQbility, PJTech και μια ομάδα Αμερικανών επενδυτών.

    Έκτοτε η εταιρεία επεκτείνει τη παρουσία της στην αγορά των εργαλείων βελτίωσης ήχου για δημιουργούς περιεχομένου video και audio όλων των μεγεθών (από ερασιτέχνες youtubers μέχρι επαγγελματίες και studio).

    Η εταιρεία έχει ως έδρα τη Βοστώνη, διατηρεί όμως τον κύριο κορμό δραστηριότητας στην Πάτρα υπό την ομπρέλα θυγατρικής που λειτουργεί ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι της προσεγγίζουν τους 50. Σε αυτούς όχι μόνο συμπεριλαμβάνονται υψηλής εξειδίκευσης μηχανικοί, επιστήμονες, μαθηματικοί, προγραμματιστές και σχεδιαστές προϊόντων αλλά επιπλέον ειδικοί στην αγορά περιεχομένου και στην συμπεριφορά των χρηστών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις ο κύκλος εργασιών της ελληνικής θυγατρικής το 2020 ανήλθε στα 1.287.281,20 ευρώ αυξημένος σε ποσοστό 55,75% σε σχέση με το 2019. Τα έξοδα προ φόρων ανήλθαν στα 1.076.332,00 ευρώ αυξημένα σε ποσοστό 44,23% σε σχέση με το 2019 και τα κέρδη της χρήσης προ φόρων ανήλθαν στα 211.968,39€ αυξημένα σε ποσοστό 168,43% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019. Τα μετά φόρων κέρδη ήταν 209,268.01 ευρώ.

    Τομείς έρευνας και ανάπτυξης στους οποίους δραστηριοποιείται η εταιρεία με σημαντικά αποτελέσματα είναι: καινοτόμοι αλγόριθμοι επεξεργασίας ήχου και βίντεο, αλγόριθμοι για παραγωγή και μίξη μουσικής, παραγωγής και μοντάζ βίντεο, παρουσίασης και παραγωγής περιεχόμενο , ηχητικός σχεδιασμός, αφαίρεση παραμορφώσεων και βελτιστοποίηση ποιότητας ηχογράφησης φωνής κ.α.
    Πηγή: protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς