Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 12:04

Ανάλυση Bloomberg: Τα άσχημα νέα για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι κυβερνήσεις βάζουν «πλάτη» με το φόνο νέας κρίσης τύπου 2009 - Τα «μαξιλάρια» ασφαλείας που δεν χρησιμοποιήθηκαν

Με μία μακροσκελή ανάλυσή του το editorial team του Bloomberg επιχειρεί να παραθέσει τις αρνητικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Συγκεκριμένα με τίτλο «Η UBS έσωσε Credit Suisse. Τώρα για τα κακά νέα», το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει πως ναι μεν η διάσωση της μεγάλης ελβετικής τράπεζας αποτέλεσε ένα θετικό γεγονός, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίον έγινε αλλά και οι αιτίες πίσω από την κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού εμπεριέχουν πτυχές οι οποίες μόνο ευοίωνες δεν είναι για το οικονομικό τοπίο.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ελβετικές αρχές μπορεί να απέτρεψαν την καταστροφή αναγκάζοντας τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, της προβληματικής Credit Suisse Group AG και της ισχυρότερης UBS Group AG, ωστόσο οι ενέργειές τους στέλνουν επίσης ένα ανησυχητικό μήνυμα: Περίπου 15 χρόνια μετά την τελευταία παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι ρυθμιστικές αρχές δεν είναι ακόμα σίγουρες ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια την κατάρρευση μιας συστημικά σημαντικής τράπεζας, ακόμη και μιας σχετικά μικρής.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξαγορά από την UBS ήταν ίσως η καλύτερη που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», επισημαίνει η ανάλυση του Bloomberg και συνεχίζει σημειώνοντας πως με δεδομένο το πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέτες και οι αντισυμβαλλόμενοι της Credit Suisse και πόσο επειγόντως οι ρυθμιστικές αρχές αναζήτησαν μια συμφωνία, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα είχε προκαλέσει όλεθρο.

Τα καλά νέα

Οι αρθρογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου είναι ξεκάθαροι ως προς την εξέλιξη των γεγονότων. «Μην κάνετε λάθος: Αυτή ήταν μια διάσωση», αναφέρουν και συνεχίζουν, «η ελβετική κυβέρνηση, εκ μέρους των φορολογουμένων, συμφώνησε να παράσχει στην UBS ασφάλιση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι ζημιών σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία και να καλύψει τυχόν ζημίες σε πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας».

Τα κακά νέα

Το Bloomberg σημειώνει πως τα παραπάνω μπορεί να αποτέλεσαν μία θετική εξέλιξη, ωστόσο τα δεδομένα ανοίγουν παράθυρο για πραγματικά άσχημη έκβαση. «Αντιμέτωποι με την αποτυχία της Credit Suisse, οι αξιωματούχοι έδωσαν στην UBS αυτό που ήθελε και δημιούργησαν μια ακόμη μεγαλύτερη τράπεζα με ρητές κρατικές εγγυήσεις. Αυτό ενισχύει την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις θα στέκονται πάντα πίσω από συστημικά σημαντικές τράπεζες — μια προσδοκία που ενθαρρύνει ακόμη πιο ανεύθυνη συμπεριφορά», αναφέρει η ανάλυση.

Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο γίνεται σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξυγίανση των τραπεζών, οι τυχόν αποτυχίες πάντα θα φέρνουν την κρατική παρέμβαση στο προσκήνιο, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε.

Γράφει σχετικά το Bloomberg: «Αυτό είναι ιδιαίτερα ατυχές δεδομένου ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές έχουν περάσει την τελευταία δεκαετία περίπου προετοιμασμένες να ανταποκριθούν διαφορετικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελβετία δημιούργησαν έναν μηχανισμό εξυγίανσης μεγάλων τραπεζών που επιτρέπει στους κρατικούς αξιωματούχους να αντικαταστήσουν τη διοίκηση και να ανακεφαλαιοποιήσουν ένα ίδρυμα σε πτώση χωρίς να διακόπτουν τις παγκόσμιες δραστηριότητές του. Το σχέδιο απαιτούσε από τις τράπεζες να έχουν ένα επιπλέον στρώμα χρέους που απορροφά τις ζημιές που θα μπορούσε να διαγραφεί ή να μετατραπεί σε μετοχικό κεφάλαιο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση δεν θα γινόταν σε βάρος των φορολογουμένων και των καταθετών. Η ΕΕ χρησιμοποίησε με επιτυχία τον μηχανισμό της το 2017, για να σώσει και να πουλήσει την αφερέγγυα ισπανική Banco Popular».

Στην παρούσα φάση, η Credit Suisse ήταν καλή υποψήφια για διάσωση χωρίς οι αναμενόμενες επιπτώσεις να είναι τόσο μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg, με λιγότερα από 600 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 (η Deutsche Bank AG είχε περισσότερα από 1,4 τρισ. δολάρια). Παράλληλα είχε πολλά ίδια κεφάλαια και χρέη που θα μπορούσαν να διαγραφούν για την προστασία των φορολογουμένων και των καταθετών - μια πιθανότητα που, κρίνοντας από τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων της τράπεζας, οι αγορές έρχονταν να αποδεχτούν γρήγορα.

Ωστόσο, όταν η Credit Suisse έφτασε στον γκρεμό, οι αξιωματούχοι έδειξαν μικρή πίστη στην ικανότητά τους να το επιλύσουν με ασφάλεια. Αντ 'αυτού, επέλεξαν μια νομοθετημένη λύση. Έγραψαν περίπου 17 δισ. δολάρια σε ομόλογα bail-in, αλλά επέτρεψαν επίσης στους μετόχους να λάβουν περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε μετοχές της UBS, ανατρέποντας την παραδοσιακή αρχαιότητα των επενδυτών. Έτσι έθεσαν σε κίνδυνο τους φορολογούμενους: «Ίσως θεώρησαν ότι το περιβάλλον της αγοράς ήταν πολύ εύθραυστο, ότι η εμπιστοσύνη είχε πέσει για να αποκατασταθεί μια νέα διαδικασία. Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να πατήσουν τη σκανδάλη», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Αυτό το επεισόδιο, γράφει κλείνοντας την ανάλυσή του το Bloomberg, θα πρέπει να εμπνεύσει μία σοβαρή ρυθμιστική ενδοσκόπηση. Τουλάχιστον, εάν ορισμένες τράπεζες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να απαιτήσουν πολύ περισσότερα ίδια κεφάλαια για να καταστήσουν εξαρχής λιγότερο πιθανά τέτοια γεγονότα. Αλλά ακόμη και τα άφθονα ίδια κεφάλαια δεν θα σταματήσουν απαραιτήτως τις διαδικασίες του είδους που γνώρισαν η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank. Η αντιμετώπιση αυτής της αστάθειας θα απαιτήσει μια πολύ βαθύτερη επανεξέταση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν πάντα να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις που μοιάζουν με χρήματα που δημιουργούν.

Μέχρι να συμβεί αυτό, το μάθημα για τις τράπεζες από τη διάσωση της Credit Suisse είναι επικίνδυνο: Εάν είστε αρκετά μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί, η κυβέρνηση θα βάλει πλάτη.

Πηγή: protothema.gr - AΠΕ-EPA / MICHAEL BUHOLZER

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 11:56

Σχετικά Άρθρα

  • Καταπατημένα Δημοσίου: Πώς θα γίνει η εξαγορά 90.000 εκτάσεων - Πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις
    Καταπατημένα Δημοσίου: Πώς θα γίνει η εξαγορά 90.000 εκτάσεων - Πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις

    Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά σχεδόν 90.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου καθώς με τις νέες διατάξεις από το υπουργείο Οικονομικών γινονται πιο ελαστικές οι προϋποθέσεις για την απόκτηση οριστικών τίτλων ιδιοκτησίας.

    Με τις νέες διευκολύνσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου ή διαφορετικά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου εκτιμάται ότι η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση νόμιμων τίτλων κυριότητας θα ανοίξει άμεσα.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • UBS: Η νέα γενιά δισεκατομμυριούχων κέρδισε περισσότερα από κληρονομιές, παρά από μπίζνες
    UBS: Η νέα γενιά δισεκατομμυριούχων κέρδισε περισσότερα από κληρονομιές, παρά από μπίζνες

    Ερευνα στην παγκόσμια ελίτ δείχνει ότι τα πλούτη που κληρονομήθηκαν ξεπέρασαν αυτά που παρήγαγαν οι επιχειρήσεις

    δισεκατομμυριούχοι αποκομίζουν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω δημιουργίας νέων κερδών από τις επιχειρήσεις τους, αναφέρει έρευνα της UBS.

    Τα νέα μέλη των πάμπλουτων παγκοσμίως απέκτησαν φέτος περισσότερα χρήματα από τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω κληρονομιάς παρά μέσω της δικής τους δημιουργίας πλούτου. Κι αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά από την ελβετική τράπεζα UBS στα εννέα χρόνια που ερευνά τους παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τους Financial Times.

    Συνολικά 141 δισ. δολάρια συγκέντρωσαν 84 αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο το 2023, ενώ 151 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκαν σε 53 κληρονόμους, σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας.

    «Οι κληρονόμοι των δισεκατομμυριούχων κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, επικεφαλής της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου στρατηγικών πελατών. «Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου, συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περίπου 5,2 εκατ. δολάρια».

    Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε από 2.376 σε 2.544 κατά τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2023, με τους Ευρωπαίους των οποίων οι περιουσίες συνδέονται με εταιρείες με επίκεντρο τον καταναλωτισμό να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων. «Η μεγάλη μεταφορά πλούτου αποκτά τώρα πραγματικά δυναμική», δήλωσε ο Max Kunkel, επικεφαλής επενδύσεων για τον παγκόσμιο οικογενειακό και θεσμικό πλούτο της UBS.

    Πρόσθεσε όμως ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης μια σχετική επιβράδυνση στη δημιουργία πλούτου. «Υποδηλώνει ότι είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί πλούτος σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και οικονομικής/γεωπολιτικής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Kunkel.

    Τα ευρήματα έρχονται καθώς η «μεγάλη μεταφορά πλούτου» από τη γενιά των boomers και της Generation X σε millennials και νεότερους συνεχίζεται. Η εταιρεία ερευνών Cerulli Associates εκτιμά ότι περίπου 73 εκατ. δολάρια θα κληρονομηθούν μέχρι το 2045 μόνο στις ΗΠΑ.

    Ημελέτη της UBS διαπίστωσε επίσης ότι το 62% των δισεκατομμυριούχων ανέφερε τη «γεωπολιτική» ως τη μεγαλύτερη επιχειρηματική ανησυχία τους, πάνω από τον πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Kunkel σημείωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης και δεύτερης γενιάς είχαν διαφορετικούς φόβους για τις προοπτικές, με τους πλούσιους της πρώτης γενιάς να εστιάζουν περισσότερο στο ενδεχόμενο ύφεσης των ΗΠΑ και σε άλλες άμεσες απειλές.

    Πού επενδύει η νέα γενιά των billionaires

    Ένας άλλος διαχωρισμός μεταξύ των γενεών προέκυψε στις προτιμώμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των δισεκατομμυριούχων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές ήταν πιο πιθανό να σχεδιάζουν να επεκτείνουν το φάσμα των επενδύσεών τους σε σταθερό εισόδημα και ιδιωτικές πιστώσεις, ενώ οι νεότεροι επενδυτές παρέμειναν πιο προσηλωμένοι στο Χρηματιστήριο και τις ιδιωτικές μετοχές. Η επόμενη γενιά σκέφτεται περισσότερο τους μακροπρόθεσμους κινδύνους- γεωπολιτικούς και την καινοτομία.

    Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Matthew Fleming, εταίρος της Stonehage Fleming, εταιρείας διαχείρισης περιουσίας με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Είναι πιθανό να τελείωσε η περίοδος της μεγάλης δημιουργίας πλούτου».

    Πρόσθεσε ότι η έρευνα πελατών της Stonehage Fleming συμφωνεί με ορισμένα από τα αποτελέσματα της UBS. Η γεωπολιτική βρισκόταν στο προσκήνιο των επενδυτικών αποφάσεων των ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο, ενώ οι νεότερες ελίτ ήταν πιο πιθανό να εξετάσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των περιουσιακών τους στοιχείων από ό,τι οι γονείς τους.

    «Είναι καλό που αναλαμβάνουν μεγάλο πλούτο αυτήν τη στιγμή. Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να χειριστεί την ευθύνη» κατέληξε.

    Πηγή: imerisia.gr

  • «Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ
    «Ντόμινο» εξελίξεων φέρνει η εξαγορά της Κωτσόβολος από τη ΔΕΗ

    Ένα -σχετικά μικρής διάρκειας- «σίριαλ» που ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου ολοκληρώθηκε χθες με την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ΔΕΗ και της βρετανικής Currys για την εξαγορά από την πρώτη της Κωτσόβολος. Μία κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε «ντόμινο» εξελίξεων στο χώρο της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων αλλά και σε εκείνον της ενέργειας με τη ΔΕΗ να αποκτά πρόσβαση σε έναν ιδιαίτερα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων στην επικράτεια.

    Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η Currys ζητούσε ένα τίμημα άνω των 250 εκατ. ευρώ, οι προσφορές που κατατέθηκαν κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα καθώς το αντίτιμο που θα κληθεί να καταβάλει η ΔΕΗ αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Η ανακοίνωση της Currys αναφέρει ότι η βρετανική εταιρεία θα εισπράξει τελικώς ένα ποσό της τάξεως περίπου των 179 εκατ. ευρώ, αφού, όμως, ληφθούν υπόψιν και τα κόστη για τη διαδικασία εξαγοράς αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα της Κωτσόβολος, τα οποία στο τέλος του προηγούμενου οικονομικού έτους ανέρχονταν σε 82,3 εκατ. ευρώ. Η Currys υποστηρίζει ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της Κωτσόβολος για την μείωση του καθαρού δανεισμού της.

    Η εξαγορά υπόκειται, όπως είναι προφανώς, στις συνήθεις για τέτοιες συναλλαγές εγκρίσεις από αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ αλλά και της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το πρώτο βήμα, πάντως, αναμένεται να γίνει στις 21 Νοεμβρίου στη γενική συνέλευση των μετόχων της Currys, η οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» δεδομένου ότι υπήρχε πίεση προς τη διοίκηση του βρετανικού ομίλου να κάνει κάποια κίνηση. Το γεγονός ότι το τίμημα διαμορφώθηκε σε 14 φορές τα κέρδη προ φόρων και τόκων είναι ένας από τους λόγους που από κάποιες πλευρές θεωρείται υψηλό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπόλοιπες προσφορές που είχε λάβει η Currys από την Quest Holdings και τον όμιλο του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

    Τα επόμενα βήματα

    Για τη ΔΕΗ η κίνηση θεωρείται αρκετά σημαντική με τη διοίκηση της εταιρείας να κάνει λόγο για επιτάχυνση του επιχειρηματικού σχεδιασμού της. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται λόγος για εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ από τις συνέργιες που θα υπάρξουν. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός δικτύου από ιδιόκτητα αλλά και franchisee καταστήματα, το οποίο, προφανώς, τώρα δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί στο βαθμό που είχε αρχικά σχεδιαστεί. Η Κωτσόβολος της δίνει πρόσβαση σε 92 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα με παρουσία σε όλα τα μεγάλα αλλά και μικρότερα αστικά κέντρα, ενώ θεωρείται ως μία από τις αλυσίδες λιανεμπορίου με εξαιρετική ομάδα διοίκησης αλλά και καταρτισμένο προσωπικό. Επιπλέον, διαθέτει ισχυρή παρουσία και στα ψηφιακά κανάλια πωλήσεων και μάρκετινγκ.

    Το γεγονός ότι η Κωτσόβολος διαθέτει το δικό της δίκτυο διανομής είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα, όπως και οι επενδύσεις που έχουν γίνει και προγραμματίζονται στο χώρο των logistics. Σημειώνεται ότι η Κωτσόβολος σχεδιάζει την κατασκευή και λειτουργία ενός νέου κέντρου διανομής συνολικής έκτασης άνω των 50.000 τ.μ. στο Θριάσιο Πεδίο, σε μια έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπονται αυτοματισμοί τελευταίας τεχνολογίας, υπερσύγχρονοι σταθμοί διαλογής και πακετοποίησης.

    Επιπλέον, η ΔΕΗ αποκτά τη δυνατότητα να προωθεί καλύτερα τις υπηρεσίες της, τόσο τις υπάρχουσες όσο και αυτές που σχεδιάζει και να τις συνδυάζει με τα προϊόντα που πωλεί η Κωτσόβολος, η οποία είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στη χώρα.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο αλλαγών στη διοίκηση της Κωτσόβολος θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Το γεγονός ότι στην ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται αναφορά στο «επιτυχημένο management της Κωτσόβολος» αποτελεί μία σαφή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η εξαγορά, πάντως, αναμένεται να βοηθήσει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κωτσόβολος, καθώς αποκτά έναν στρατηγικό επενδυτή που μπορεί να βοηθήσει στη διεύρυνση των υπηρεσιών και των προϊόντων που παρέχει στους πελάτες της. Σε μία αγορά, όπως αυτή της λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας όπου τα περιθώρια είναι μικρά και οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε μονοψήφια επίπεδα, οι υπηρεσίες αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα. Αντίστοιχα, για τη ΔΕΗ η απόκτηση της Κωτσόβολος της δίνει τη δυνατότητα να επιδιώξει να διαφοροποιηθεί περαιτέρω από τον ανταγωνισμό της.

    Οι αλλαγές στην αγορά

    Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εταιρειών ενέργειας που δημιούργησαν συνεργασίες με εταιρείες στο χώρο των προϊόντων τεχνολογίας και στη λιανική καθώς μεγάλοι «παίκτες» προσπαθούν να προσφέρουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού. Αν και, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας πάροχος ενέργειας προχωρά σε εξαγορά αλυσίδας λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας.

    Το ερώτημα είναι αν οι μεγάλοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα απαντήσουν με μία ανάλογη κίνηση, δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πίσω τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ή κάποια από τα σχήματα που κατέθεσε προσφορά για την Κωτσόβολος ή έστω εξέφρασε αρχικό ενδιαφέρον, όπως συνέβη με την Μασούτης, επιδιώξει να κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ουσιαστικά, η αγορά των προϊόντων τεχνολογίας έχει τρεις βασικούς «παίκτες»: την Κωτσόβολος, τα Public και το Πλαίσιο. Πηγές των δύο τελευταίων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν δεχθεί κάποια κρούση ούτε ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτή τη φάση σε κάποια διαδικασία συζητήσεων. Τα Public βρίσκονται σε μία διαδικασία αναδιάρθρωσης και επενδύσεων τόσο σε καταστήματα και στο Διαδίκτυο όσο και σε ένα οικοσύστημα συνεργατών και ο άμεσος στόχος είναι η επιστροφή στην κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά το Πλαίσιο ετοιμάζεται να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο επέκτασης με τη δημιουργία 10-15 καταστημάτων μέσα στην επόμενη τριετία, κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Είναι προφανές ότι τέτοιες κινήσεις αυξάνουν την αξία των εταιρειών, εφόσον στεφθούν με επιτυχία, ενώ οι μέτοχοι και στις δύο περιπτώσεις δεν δείχνουν να βιάζονται να κάνουν κάποια κίνηση «εξόδου».

    Αυτό πάντως που δεν αποκλείεται είναι να δούμε κάποιους από τους παρόχους ενέργειας να επιδιώξει να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με αλυσίδα από το χώρο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων. Άλλωστε, τόσο το Πλαίσιο όσο και το Public έχουν εισέλθει στο χώρο των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών αλλά και σε κατηγορίες προϊόντων που κινούνται περισσότερο προς το χώρο της ενέργειας όπως είναι οι αντλίες θερμότητας και οι θερμοσίφωνες. Και τα πλάνα τους είναι, όπως και της Κωτσόβολος, για επέκταση και σε κατηγορίες που σχετίζονται με την ενέργεια, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνηση και προς αλυσίδες που κινούνται πιο κοντά στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας και των σχετικών προϊόντων όπως είναι, για παράδειγμα, η Καυκάς. Άλλωστε, ο χώρος της ενέργειας και των συναφών προϊόντων και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια με την τρέχουσα δεκαετία να χαρακτηρίζεται ως αυτή του αποκαλούμενου «ενεργειακού μετασχηματισμού».

    Πηγή: cnn.gr

  • Ο παγκόσμιος πλούτος σε αριθμούς: Οι χώρες με τα πιο «γερά πορτοφόλια» - Η θέση της Ελλάδας
    Ο παγκόσμιος πλούτος σε αριθμούς: Οι χώρες με τα πιο «γερά πορτοφόλια» - Η θέση της Ελλάδας

    Ανατροπή της τάσης δείχνει η έκθεση της UBS

    Για πρώτη φορά από την παγκόσμια κρίση του 2008, καταγράφηκε πτώση στον καθαρό παγκόσμιο πλούτο το 2022, σύμφωνα με την Έκθεση Παγκόσμιου Πλούτου της Credit Suisse που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, καταγράφοντας μια σημαντική οπισθοδρόμηση μετά από σταθερή ανοδική τάση στη συσσώρευση πλούτου στον τομέα των νοικοκυριών, που κράτησε αρκετά χρόνια.

    Υπολογισμένος με τις τρέχουσες ισοτιμίες του δολαρίου, ο συνολικός καθαρός ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 11,3 τρισεκατομμύρια δολάρια (–2,4%) σε 454,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του έτους. Ο πλούτος ανά ενήλικα μειώθηκε επίσης κατά 3.198 δολάρια (–3,6%) και διαμορφώθηκε σε 84.718 δολάρια ανά ενήλικα στο τέλος του 2022. Μεγάλο μέρος αυτής της πτώσης προέρχεται από την ανατίμηση του δολαρίου ΗΠΑ έναντι πολλών άλλων νομισμάτων.

    Ο ευρωπαϊκός νότος

    Στην Ελλάδα, ο πλούτος ανά ενήλικα στο τέλος του 2022 διαμορφώθηκε σε 105.724 δολάρια μειωμένος κατά 2,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Στην Ιταλία ήταν στα 221.370 δολάρια και στην Ισπανία στα 224.209 δολ.. Ωστόσο, μεταξύ 2000 και 2022, ο πλούτος ανά ενήλικα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1,8% στην Ελλάδα, 2,8% στην Ιταλία και 5,0% στην Ισπανία, αυξάνοντας το χάσμα πλούτου μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών του νότου, όπως επισημαίνει η έκθεση της UBS.

    Το μερίδιο των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στον ακαθάριστο πλούτο μειώθηκε σταδιακά από το έτος 2000 έως το 2008–2010 σε αυτές τις χώρες. Ειδικότερα, ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 37,6% του ακαθάριστου ενεργητικού το 2000 και στο 36,3% το 2021, αν και σημειώθηκε μείωση το 2022 στο 35,3%.

    Ανισότητες

    Οι αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν επίσης ότι η ανισότητα πλούτου είναι κάπως χαμηλότερη σε αυτές τις τρεις χώρες από ό,τι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στο βορρά. Ο μέσος συντελεστής Gini το 2022 ήταν 68,1 και το μερίδιο του κορυφαίου 1% ήταν 23,5%. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι για τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 73,2 και 25,0%.

    Η συνολική ανισότητα πλούτου, όπως αντικατοπτρίζεται στον συντελεστή Gini, αυξήθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία από μέσο όρο 63,0 το έτος 2000 σε 68,1 το 2022. Αντίθετα, το Gini μειώθηκε ελαφρά Ελλάδα από 69,2 σε 68,1 στο ίδιο διάστημα.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η Νότια Ευρώπη επλήγη σκληρά από την πανδημία COVID-19. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά μέσο όρο 9,8% στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, με μικρές μόνο διακυμάνσεις.

    Ανάκαμψη σημειώθηκε το 2021 και το 2022, με το ΑΕΠ να αυξάνεται το 2021 κατά 5,9%, 3,7% και 5,5% στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία, αντίστοιχα, και το 2022 κατά 8,4%, 7,0% και 5,5%. Το ΑΕΠ είχε υπερβεί το επίπεδο του 2019 το 2022 στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά ήταν 1,3% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2019 στην Ισπανία.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μέση αύξηση του ΑΕΠ 1,6% σε αυτές τις χώρες το 2023.

    Η ανεργία

    Αν και η ανεργία είναι σχετικά υψηλή σε αυτήν την περιοχή, άλλαξε ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με το μέσο ποσοστό ανεργίας να είναι 13,8% τόσο το 2019 όσο και το 2020 σε
    Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Το έτος 2022 σημείωσε πτώση από 13,1% το 2021 σε 11,3%.

    Η αποταμίευση

    Η πανδημία είχε αρχικά θετική επίδραση στην αποταμίευση των νοικοκυριών σε αυτές τις χώρες, απηχώντας τις τάσεις στη Βόρεια Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στην Ιταλία, οι ακαθάριστες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών εκτινάχθηκαν στο 17,4% του ΑΕΠ το 2020 από 10,0% το 2019. Στην Ισπανία, η άνοδος ήταν από 8,3% σε 15,0%. Η Ελλάδα πέρασε από την πτώση στις αποταμιεύσεις κατά 3,8% σε θετική αποταμίευση 2,8%.

    Η αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αντικατοπτρίστηκε από την αύξηση του δημόσιου χρέους όπως και σε πολλές άλλες χώρες.

    Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία με παρόμοιες αναλογίες από 129,3% κατά μέσο όρο το 2019 σε 162,6% το 2020, πριν πέσει στο 156,3% το 2021 και στο 144,9% το 2022.

    Αν και η αναλογική άνοδος και πτώση ήταν παρόμοια στις τρεις χώρες, το επίπεδο του δημόσιου χρέους ποικίλλει το 2022, από 112,6% του ΑΕΠ στην Ισπανία, σε 144,7% στην Ιταλία και 177,4% στην Ελλάδα.

    Καλές αποδόσεις στο χρηματιστήριο

    Το 2021, οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 13,8%. Το 2022 μειώθηκαν κατά μέσο όρο 4,9%.

    Οι εμπειρίες της χώρας διέφεραν αισθητά. Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα, με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται και τα δύο χρόνια συνολικά κατά 16,7%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είχαν πολύ μικρότερες διετές αυξήσεις 5,2% και 1,8%, αντίστοιχα.

    Ο λόγος του χρέους προς το ακαθάριστο ενεργητικό αυξήθηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία από μέσο όρο 5,4% το 2000 σε 10,0% το 2022, αλλά μειώθηκε στην Ισπανία από 11,3% σε 8,7%. Αυτοί οι δείκτες χρέους είναι μέτριοι σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/GW_report_Cover_2023-425x600.jpg 425w" alt="" width="629" height="889" />

    Αλλαγή στην τάση παγκοσμίως

    Σύμφωνα με την έκθεση της UBS, το 2022 ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2008.

    Μια πιο λεπτομερής εξέταση δείχνει ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία συνέβαλαν περισσότερο στη μείωση του πλούτου το 2022, ενώ τα μη χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) παρέμειναν ανθεκτικά, παρά τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια.

    Ωστόσο, οι σχετικές συνεισφορές των χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ενδέχεται να αντιστραφούν το 2023 εάν οι τιμές των κατοικιών μειωθούν ως απάντηση στα υψηλότερα επιτόκια.

    Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες

    Σε περιφερειακό επίπεδο, η απώλεια παγκόσμιου πλούτου συγκεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε πλουσιότερες περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, οι οποίες μαζί απώλεσαν 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Απώλειες κατέγραψε επίσης και η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, κατά 2,1 τρισ. δολ..

    Στον αντίποδα η Λατινική Αμερική κατέγραψε συνολική αύξηση πλούτου 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επικεφαλής της λίστας των απωλειών το 2022 είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Αυστραλία. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πλούτου στο άλλο άκρο καταγράφηκαν για τη Ρωσία, το Μεξικό, την Ινδία και τη Βραζιλία.

    Όσον αφορά τον πλούτο ανά ενήλικα, η Ελβετία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Δανία παρά τις σημαντικές μειώσεις του μέσου πλούτου σε σύγκριση με το 2021.

    Ανά ηλικία

    Με δημογραφικούς όρους, η Generation X και οι Millennials συνέχισαν να τα πηγαίνουν σχετικά καλά το 2022 στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από τη συνολική
    μείωση του πλούτου. Κατανεμημένοι ανά φυλή, οι μη Ισπανόφωνοι Καυκάσιοι στις ΗΠΑ είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται το 2022, ενώ οι Αφροαμερικανοί έμειναν σχεδόν αλώβητοι από την ύφεση.

    Αντίθετα, οι Ισπανόφωνοι πέτυχαν ανάπτυξη 9,5% το 2022, λόγω της μεγαλύτερης κατοχής στεγαστικών περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

    Μείωση των ανισοτήτων πλούτου

    Μαζί με τη μείωση του συνολικού πλούτου, η συνολική ανισότητα πλούτου μειώθηκε επίσης το 2022, με το μερίδιο πλούτου του παγκόσμιου κορυφαίου 1% να υποχωρεί στο 44,5%. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων παγκοσμίως μειώθηκε κατά 3,5 εκατομμύρια το 2022 σε 59,4 εκατομμύρια άτομα.

    Για τον κόσμο ως σύνολο, ο διάμεσος πλούτος έχει πενταπλασιαστεί αυτόν τον αιώνα με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό πλούτου ανά ενήλικα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ταχείας αύξησης του πλούτου
    στην Κίνα.

    Μια πιο φωτεινή προοπτική

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της UBS, ο παγκόσμιος πλούτος θα αυξηθεί κατά 38% τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 629 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2027.

    Η ανάπτυξη από χώρες μεσαίου εισοδήματος θα είναι ο κύριος μοχλός των παγκόσμιων τάσεων. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν ότι ο πλούτος ανά ενήλικα θα φτάσει τα 110.270 αμερικανικά δολάρια το 2027 και ο αριθμός των εκατομμυριούχων θα φτάσει τα 86 εκατομμύρια.

    Πηγή: in.gr - Photo by Alexander Grey on Unsplash

  • Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα
    Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

    Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές ο «τυφώνας» της Deutsche Bank που «χτύπησε χθες», Παρασκευή, τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας έκλεισε με απώλειες πάνω από 14% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης συμπαρασύροντας τις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο. Τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο «κόκκινο», καθώς ο πανικός της τραπεζικής κρίσης που δεν έχει καταλαγιάσει φαίνεται να ψάχνει το επόμενο θύμα μετά την Credit Suisse.

    Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.



    «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Είναι μία πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται από την νευρικότητα που κυριαρχεί στις αγορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές δήλωσε μέσω twitter και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε: «Διαθέτουμε τα αποθέματα και την αντοχή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έχουν αποτέλεσμα. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να εφησυχάζουμε. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ρυθμιστικές μας αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα».

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα

    Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης χθες στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

    Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53%, στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

    Με απώλειες σχεδόν 3% έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.

    Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

    Αν και το παρελθόν της Deutsche Bank δεν είναι αθώο καθώς ο γερμανικός κολοσσός έχει μπει στο κάδρο ερευνών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, απάτη σε βάρος του δημοσίου, χειραγώγηση των αγορών και εξαπάτηση επενδυτών, τα τελευταία χρόνια θεωρείτο πως η τράπεζα έχει ανακάμψει και επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από μια σειρά κρίσεων και ζημιών. Οι αναλυτές μιλάνε για μια παράλογη επίθεση των αγορών χωρίς προφανή λόγο και την αποδίδουν στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    «Αυτό που βλέπουμε δεν προέρχεται επειδή η ίδια η Deutsche Bank έχει πρόβλημα, αλλά πολύ περισσότερο η νευρικότητα των αγορών που μεταφράζουν μια πολύ σημαντική επανατοποθέτηση του αφηγήματος της οικονομίας προς την ύφεση» δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Πάτρικ Μπαρνέτ.

    Γερμανοί αναλυτές: Κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης και στην Ευρωζώνη

    Οι αναλυτές στη Γερμανία - σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο στο OPEN - αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Ανησυχούν πως αν διαχυθεί αυτός ο πανικός μέσα στην Ευρωζώνη τότε μας αφορά όλους. Όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο θύμα, αλλά το 2023 δεν είναι το 2008 υπάρχουν μηχανισμοί και κεφάλαια ενώ την ίδια ώρα η γερμανική τράπεζα έχει κόψει τα ρίσκα. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία στη συνέχεια με τις κρίσεις στις τράπεζες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα
    Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα

    Έρχονται χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας - Καθώς υπάρχουν υποκαταστήματα Credit Suisse και UBS σχεδόν σε κάθε πόλη της Ελβετίας, μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά, δεν θα έχει νόημα η UBS να τα κρατήσει όλα ανοιχτά

    Η Credit Suisse, ιδρύθηκε το 1856 και από τότε, αποτελούσε πυλώνα σταθερότητας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι γεγονός πως, η οικονομική κρίση του 2008 δεν άφησε ανεπηρέαστη την Credit Suisse. Παρόλα αυτά, η ελβετική τράπεζα κατάφερε να ανταπεξέλθει χωρίς κρατική διάσωση, σε αντίθεση με τον κύριο ανταγωνιστή της, τη UBS.
    Για μεγάλο χρονικό διάστημα, μάλιστα, το πρόσωπο – σύμβολο της Credit Suisse, ήταν ο κορυφαίος Ελβετός τενίστας Ρότζερ Φέντερερ, συνώνυμο της δύναμης, της αριστείας αλλά και της αξιοπιστίας.
    Όμως, πίσω από αυτή την καλοστημένη και εντυπωσιακή βιτρίνα που είχε δημιουργήσει η Credit Suisse, κρύβονταν ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα. Διχαστική διαχείριση, δαπανηρή έκθεση στη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill Capital, η οποία κατέρρευσε το 2021, μια τρομακτική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και μείωση της εμπιστοσύνης των πελατών τους τελευταίους μήνες, ήταν μερικοί μόνο από τους λόγους που οδήγησαν την Credit Suisse κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.
    Οι μετοχές της διάσημης ελβετικής τράπεζας κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα του BBC, ακόμη και η δήλωση εμπιστοσύνης από την εθνική τράπεζα της Ελβετίας και μια προσφορά 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική στήριξη, δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές και να επαναφέρουν τις ισορροπίες στις αγορές.
    Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER
  • Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα
    Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα

    Ύστερα από διαβουλεύσεις διαρκείας η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS «κλείδωσε» την Κυριακή (19/3), σε μία προσπάθεια να σωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

    Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα, προς ανακούφιση των αγορών. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, είπε «ναι» στο να αγοράσει την αντίπαλό της, Credit Suisse, σε μία έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα τον Μάρτιο.

    «Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», γνωστοποιούσε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. «Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας», συμπληρωνόταν.

    Αγορά κατά 60% πεσμένη από ό,τι άξιζε η τράπεζα

    Η UBS πληρώνει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse, δηλαδή περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

    Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα -ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

    «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

    Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ.

    Η συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων, καθώς η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γινόταν γρήγορα και πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

    Η UBS θα καταβάλει 0,76 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

    Την ίδια ώρα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

    Οι πιέσεις

    Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, τόνισε στους Financial Times πως η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.

    Νωρίτερα το Bloomberg News είχε γράψει ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και πως θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

    Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, δέχτηκε πίεση από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times έγραφαν για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως είπαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

    Η Λαγκάρντ χαιρετίζει την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

    Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ -τονίζοντας πως «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER

  • Credit Suisse: Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση της τράπεζας - Απορρίπτει ως «χαμηλή» την προσφορά 1 δισ. της UBS
    Credit Suisse: Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσωση της τράπεζας - Απορρίπτει ως «χαμηλή» την προσφορά 1 δισ. της UBS

    Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η διάσωση της ελβετικής Credit Suisse, καθώς η UBS προσφέρεται να εξαγοράσει την Credit Suisse έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, μια συμφωνία στην οποία η προβληματική ελβετική εταιρεία αντιδρά έχοντας την υποστήριξη του μεγαλύτερου μετόχου της.

    Όπως αναφέρει το BLoomberg, η Credit Suisse η οποία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή (17 Μαρτίου) με χρηματιστηριακή αξία περίπου 7,4 δισεκατομμυρίων φράγκων (10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων S$), πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν αγοράσει τις μετοχές.

    Η προσφορά της UBS έγινε γνωστή την Κυριακή με τιμή 0,25 φράγκα ανά μετοχή που θα καταβληθεί σε μετοχές. Η UBS επέμεινε επίσης σε μια ουσιώδη δυσμενή αλλαγή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο, ανέφεραν οι Financial Times. Η Credit Suisse έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή.

    Προσπαθούν να την σώσουν οι ελβετικές Αρχές

    Οι ελβετικές αρχές επιδιώκουν να μεσολαβήσουν για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίσει την πτώση της Credit Suisse, η οποία προκάλεσε σοκ στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα, όταν πανικόβλητοι επενδυτές πέταξαν τις μετοχές και τα ομόλογά της μετά την κατάρρευση πολλών μικρότερων αμερικανικών δανειστών. Μια ενίσχυση ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα ανέκοψε για λίγο τις πτώσεις, αλλά το δράμα της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο να συνεχίσουν να φεύγουν πελάτες ή αντισυμβαλλόμενοι, με πιθανές επιπτώσεις στον ευρύτερο κλάδο.

    Οι περίπλοκες συζητήσεις σχετικά με αυτό που θα ήταν ο πρώτος συνδυασμός δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών από την οικονομική κρίση έχουν δει τις ελβετικές και αμερικανικές αρχές να ζυγίζουν, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος. Οι συνομιλίες επιταχύνθηκαν το Σάββατο, με όλες τις πλευρές να πιέζουν για μια λύση που θα μπορεί να εκτελεστεί γρήγορα μετά από μια εβδομάδα που είδε τους πελάτες να αποσύρουν χρήματα και τους αντισυμβαλλομένους να κάνουν πίσω από ορισμένες συναλλαγές με την Credit Suisse.

    Πηγή: ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς