Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 17:35

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Αλλάζουν οι προθεσμίες για τις πληρωμές Ιουλίου τις υπεκμισθώσεις κα τις διορθώσεις - Ξεκίνησαν και πάλι οι συμψηφισμοί με φόρους: Οδηγός για να τους εντοπίσετε

Κοντά στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμα καταβολή κρατικής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο τον Ιούλιο ή το ενοίκιο που έλαβαν ήταν «κουρεμένο». Επίσης, όσοι προχώρησαν σε διορθώσεις στις δηλώσεις COVID που έχουν υποβληθεί για τα μειωμένα ενοίκια Ιανουαρίου - Απριλίου 2021, είτε υπέβαλαν αρχικές δηλώσεις για την περίοδο αυτή, όπως και οι περιπτώσεις υπεκμισθώσεων, ίσως χρειαστεί να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασιών των τροποποιήσεων -έως στις 30 Σεπτεμβρίου- για να γίνει η επεξεργασία των δηλώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Παράλληλα ξεκίνησαν και πάλι οι συμψηφισμοί των αποζημιώσεων της περιόδου Μαρτίου - Οκτωβρίου 2020 με το φόρο εισοδήματος του 2021. Ειδικοτερα:

Αποζημιώσεις Ιουλίου: Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να καταβάλλει τις αποζημιώσεις Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που έχουν υποστεί. Στο μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων COVID Ιουλίου. Οι ιδιοκτήτες - δικαιούχοι αποζημιώσεων για τα μειωμένα ενοίκια που εισέπραξαν τον Ιούλιο έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν τη δήλωση COVID. Ο δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον Ιούλιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε την προκαταβολή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση περί μεταβολής του μισθώματος (Δήλωση COVID) έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στην περίπτωση που έχει λάβει την αποζημίωση αλλά δεν υποβάλει Δήλωση COVID εντός της προθεσμίας ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση.

Αποζημιώσεις για διορθώσεις ή αρχικές υποβολές Ιανουαρίου - Μαΐου 2021: Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σταδιακά, ανάλογα με τις εγκρίσεις των αιτήσεων. Κάποιοι όμως μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν μέχρι και τον Οκτώβριο για να πληρωθούν καθώς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για τις διορθώσεις και τις αρχικές δηλώσεις Covid για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις, είτε να κάνουν απλά διορθώσεις. Συγκεκριμένα, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου οι εκμισθωτές/υπεκμισθωτές ακινήτων μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές Δηλώσεις Covid ή/και Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, για τους μήνες Ιανουάριο 2021 μέχρι και Απρίλιο 2021. Δήλωση Covid μπορούν να υποβάλουν οι εκμισθωτές σε υπεκμισθώσεις ακινήτων, που δεν έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τους μήνες Μάρτιο 2020 μέχρι και Δεκέμβριο 2020.

Συμψηφισμοί αποζημιώσεων (2020) με φόρους: Αυτές τις ημέρες αρκετοί ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι τους έχουν συμψηφιστεί φόρος εισοδήματος με αποζημιώσεις που δικαιούνται για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με αρμόδιες πήγες η διαδικασία των συμψηφισμών συνεχίζεται για όσους εγκρίνεται η αίτηση τους και έχουν ανοιχτές οφειλές φόρων (πχ από την φορολογική δήλωση). Η σχετικη ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Στη στήλη Αρχικό Βεβαιωθέν παρουσιάζεται το ποσό της οφειλης πριν την αφαίρεση των συμψηφισμών και στις στήλες Μη Ληξιπρόθεσμο Υπόλοιπο και Συνολικό Ποσό Οφειλής εμφανίζεται το ποσό μετά τους συμψηφισμούς. Το ποιους μηνες αφορά εμφανίζεται στη ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις COVID.

Θα πρέπει τέλος να τονισθεί ότι δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απόφαση για τους ΚΑΔ του μηνός Αυγούστου 2021, πράγμα που δημιουργεί συναλλακτική αβεβαιότητα αλλά και προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που αρνούνται προκαταβολικά να καταβάλουν τα μισθώματα, ισχυριζόμενοι ότι και για αυτούς ισχύει μείωση του ενοικίου του Αυγούστου.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 10:51

Σχετικά Άρθρα

  • «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια
    «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια

    Τι ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη

    Να μειωθούν τα ενοίκια για τους φοιτητές αλλά και το κόστος μετακίνησης, ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη.
    Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα είναι το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή στην Πάτρα - το ποσό είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
    Την ανάγκη να εξορθολογιστούν τα ενοίκια για τους φοιτητές στην πόλη της Πάτρας καθώς και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, αναδεικνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης».

    Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική», διαπιστώνει.

    Ο ίδιος, σημειώνει ότι παρέχεται δωρεάν στέγαση στους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία επιστρέφεται στο φοιτητή όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», αναφέρει.

    Σχετικά με τη μετακίνηση των φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου ανάλογες του κόστους τους: «Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση», θα πει ο Καθηγητής Μπούρας.
    Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη, η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται. «Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», καταλήγει.
    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων

    Θέτοντας επί τάπητος το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το συνδέει και με την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου και θα αρχίσει οσονούπω να αποτυπώνεται. Πιο συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 416 πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 από αυτά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Έχουμε 25 πανεπιστήμια στη χώρα. Από αυτά, μόνον τα έξι έως οκτώ έχουν εμφανή παρουσία και έχουν πετύχει με το έργο τους να είναι ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, με αριστεία σε πάρα πολλούς δείκτες. Τα υπόλοιπα πού είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Παρεμβάσεις για μείωση φορολογίας, αύξηση εισοδήματος και «φρένο» στα ενοίκια
    Παρεμβάσεις για μείωση φορολογίας, αύξηση εισοδήματος και «φρένο» στα ενοίκια

    Με δύο σημεία - παρεμβάσεις, που στο επίκεντρο έχουν τη μείωση φορολογίας, την αύξηση εισοδήματος και το «φρένο» στα ενοίκια, το κυβερνητικό επιτελείο εξειδικεύει τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι στόχοι είναι δύο αλλά με μία κοινή συνισταμένη. Η κοινή συνισταμένη αφορά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ειδικά εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από δύο άξονες: την αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση των φόρων.

    Μία άλλη σημαντική παρέμβαση είναι αυτή στο κομμάτι της στέγης, με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και κατά συνέπεια, την υποχώρηση των τιμών.

    Αυτό γίνεται με την παροχή φορολογικών κινήτρων για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα, τα οποία υπολογίζονται σε 600.000 και από την άλλη μπαίνει φρένο στην επέκταση του Airbnb.

    Στο Υπουργείο Οικονομικών και στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μέσα από αυτό το πακέτο μέτρων θα καταστεί εφικτή η βελτίωση του επιπέδου ζωής για έναν σημαντικό αριθμό νοικοκυριών που δυσκολεύονται λόγω της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας η οποία επιμένει τα τελευταία χρόνια.

    Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

    Αύξηση εισοδήματος

    1. Αύξηση συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Η αύξηση εκτιμάται από 2,2% έως 2,5%.

    2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Τον Δεκέμβριο θα καταβληθεί ενίσχυση σε περίπου 670.000 συνταξιούχους.

    3. Οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού.

    4. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων.

    5. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

    6. Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων.

    7. Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές.

    8. Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.

    9. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.

    10. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ.

    11. Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

    12. Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

    Σε όλα τα παραπάνω θα προστεθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2025, η οποία θα συμπαρασύρει προς τα πάνω επιδόματα και τριετίες. Το ύψος της θα καθοριστεί μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας συζήτησης και συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

    Μείωση φορολογίας

    1. Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025.

    2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    3. Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

    4. Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν.

    5. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025).

    6. Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 mbps).

    7. Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) για συμβόλαια υγείας παιδιών έως 18 ετών.

    8. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων.

    9. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

    10. Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών του ΕΣΥ.

    11. Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    12. Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές.

    Στέγη

    Εκτός από τη φορολογική ελάφρυνση για εκείνους που θα ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα ή θα μετατρέψουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, έχουν αποφασιστεί και τα εξής:

    1. Αναβάθμιση παλαιών κατοικιών: Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν μία βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια.

    2. «Κόφτης» στο Airbnb: Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

    3. Νέο τέλος στις πλατφόρμες: Νέο, αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών.

    4. «Σπίτι Μου II»: Πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από πάνω από 15.000 νέους ή ζευγάρια ηλικίας έως 50 ετών, με επιτόκιο χαμηλότερο από το εμπορικό.

    5. Επιτόκια: Πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ακίνητα: Οι εμπορικές περιοχές «μαγνήτες» και οι «πρωταθλητές» στα ενοίκια
    Ακίνητα: Οι εμπορικές περιοχές «μαγνήτες» και οι «πρωταθλητές» στα ενοίκια

    Ισχυρή δυναμική συνέχισε να παρουσιάζει στον κλάδο των ακινήτων, κατά το β' τρίμηνο του 2024, τόσο ο τομέας της λιανικής πώλησης στους δρόμους υψηλής προβολής, όσο και των εμπορικών κέντρων

    Το κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να προσελκύει υψηλή ζήτηση από μεγάλους διεθνείς ομίλους στον κλάδο του λιανεμπορίου, συγκεντρώνοντας και την πλειονότητα των νέων εγκαινίων κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως επισημαίνει η εταιρεία Cushman & Wakefield Proprius.

    Σημαντική δυναμική, εξακολουθεί να παρουσιάζει μάλιστα και ο τομέας των luxury brands, παρά την έλλειψη περιουσιακών στοιχείων τα οποία να ανταποκρίνονται στις επιθυμητές απαιτήσεις στις τοποθεσίες-στόχους, όπως σημειώνεται. Παράλληλα, αυξανόμενη δραστηριότητα παρατηρείται και σε μικρότερες πόλεις.

    Οι τιμές στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους

    Όσον αφορά στις τιμές, ακριβότερος εμπορικός δρόμος παραμένει η οδός Ερμού με τα ενοίκια των καταστημάτων να φτάνουν τα 290 ευρώ/τ.μ. τον μήνα, στα ίδια επίπεδα με το 2023.

    Aκολουθεί η Γλυφάδα με 150 ευρώ/τ.μ. (επίσης στα ίδια επίπεδα με πέρσι) όπως αντίστοιχα και η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφεται αύξηση σε σχέση με πέρσι, όταν το μέσο ενοίκιο διαμορφωνόταν στα 145 ευρώ/τ.μ. Στα 110 ευρώ ανά τμ. φτάνει το μέσο ενοίκιο στην Κηφισιά και στα 105 ευρώ στο Κολωνάκι.

    Στα 100 ευρώ το τμ. διαμορφώνονται τα μισθώματα στον Πειραιά, όπου καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα, τα μέσα ενοίκια φτάνουν τα 95 ευρώ ανά τ.μ. και 70 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα αντίστοιχα.

    Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, οι μεγαλύτερες καταγράφονται σε Κηφισιά, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης (6,5%) και ακολουθεί το Κολωνάκι με 6,2%, η Γλυφάδα και η Τσιμισκή με 6%. Στην Ερμού φτάνει στο 5,25%.

    cushman-and-wakefield.jpg
    Τα εγκαίνια και οι πολυτελείς αφίξεις
    Μεταξύ των διάσημων οίκων μόδας που εγκαινίασαν καταστήματα στην Αstir Mαρίνα Βουλιαγμένης, που άνοιξε τις πόρτες το δεύτερο τρίμηνο, όπως σημειώνει η Cushman & Wakefield Proprius, ήταν η Louis Vuitton, η Loro Piana, η Dior, η Gucci, η Bottega Veneta, η Saint Laurent, η Zegna, η Rolex, η Dolce & Gabbana Casa, η Off-White, η Orlebar Brown, η Zeus+Dione, η Polo Ralph Lauren, η Golden Goose, η Dyson, η Alós Eyewear και η Karkalis.

    Στις σημαντικές αφίξεις περιλαμβάνει επίσης το νέο κατάστημα 150 τ.μ. της Tommy Hilfiger στη Μύκονο και το pop-up κατάστημα της Karl Lagerfeld.

    Επίσης, στα εγκαίνια του β΄ τριμήνου περιλαμβάνεται το πρώτο κατάστημα Max Mara επιφάνειας 180 τ.μ. στο παραλιακό μέτωπο, στη Γλυφάδα και το μεγαλύτερο έως σήμερα Zara, επιφάνειας 5.000 τ.μ. στον Πύργο του Πειραιά.

    Νέο κατάστημα 2.000 τ.μ. και 10 επιπέδων άνοιξε η Marks and Spencer στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Zara επεκτάθηκε στο πρώην κατάστημα της αλυσίδας στον ίδιο δρόμο.

    Στην ίδια αγορά, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα η Loewe. Επίσης, το Legendary Food στη στοά Αρσάκη, θα φιλοξενήσει τη διαδραστική έκθεση Europa Experience του Ευρωκοινοβουλίου.

    Επίσης, η Sinsay άνοιξε δύο καταστήματα στην Αθήνα, σε Άγιο Δημήτριο και Αιγάλεω και ένα τρίτο στην Ξάνθη. Η Zakcret, τέλος άνοιξε κατάστημα στη Γλυφάδα ενώ η Terranova στην οδό Ερμού.

    Πηγή; cnn.gr

  • Σε απόγνωση οι φοιτητές για τα υψηλά ενοίκια: Τεράστιες αυξήσεις έως 75% για σπίτια μέχρι 50 τ.μ.
    Σε απόγνωση οι φοιτητές για τα υψηλά ενοίκια: Τεράστιες αυξήσεις έως 75% για σπίτια μέχρι 50 τ.μ.

    «Πυρετό» προκαλούν στους φοιτητές οι τιμές των ενοικίων, καθώς ακόμη και στα πολύ λίγα τετραγωνικά μέτρα δηλαδή και στο επίπεδο της γκαρσονιέρας οι τιμές ήταν σκανδαλωδώς υψηλές.

    Μικρά και απλησίαστα σπίτια

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι γκαρσονιέρες σε φοιτητικές περιοχές της Αθήνας ξεκινούν από 400 ευρώ, ενώ μεσίτες λένε πως από το 2017 οι τιμές έχουν εκτοξευθεί έως και 75% για τα μικρά διαμερίσματα έως 50 τ.μ.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι να πηγαίνουν στις πόλεις που σπουδάζουν για να παρακολουθούν μαθήματα και να δίνουν εξετάσεις και αμέσως μετά να φεύγουν για τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καθώς δεν μπορούν να μείνουν πλέον να σπουδάσουν στο τόπο που έχουν περάσει.

    Όπως είπε ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού δικτύου e-real estates, στου Ζωγράφου, μια κατά κύριο λόγο φοιτητική περιοχή, το κόστος για μίσθωση μιας γκαρσονιέρας έως 35 τετραγωνικά μέτρα ξεκινά από 430 έως 550 ευρώ, ενώ για ένα μικρό δυάρι από 40 έως 50 τετραγωνικά το κόστος ξεκινάει από 470 τα μη ανακαινισμένα έως και 780 τα ανακαινισμένο, επιπλωμένο.

    Σημειώνεται ότι και στη Θεσσαλονίκη η τιμές σε ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης προκαλούν προβληματισμό στους φοιτητές. Συνήθως ένα στούντιο χωρίς έπιπλα κοστίζει 200 με 350 ευρώ το μήνα και από εκεί και πάνω υπάρχουν επιπλωμένα στούντιο μέχρι 500 ευρώ.

    Μέτρα από την κυβέρνηση

    Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ δέσμη μέτρων για την στεγαστική κρίση με στόχο την μείωση των ενοικίων. Το πακέτο «Σπίτι για όλους» περιλαμβάνει:

    • το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα επιδοτήσει με προνομιακά επιτόκια δανεισμού 30.000 ζευγάρια έως 50 ετών για να αγοράσουν πρώτη κατοικία,
    • φορολογικά κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά διαμερίσματα σε συνδυασμό με προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης
    • το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» για πάνω από 2.500 κατοικίες σε πολίτες έως 39 ετών.
    • Αντικίνητρα για την βραχυχρόνια μίσθωση
    • Χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και άλλα προνόμια στους τρίτεκνους
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ενοίκια: Οι 6 παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να μειωθούν
    Ενοίκια: Οι 6 παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση για να μειωθούν

    «Κλειδί» για τη μείωση των ενοικίων η διάθεση των κλειστών διαμερισμάτων, που υπολογίζονται ακόμη και σε 600.000.

    Το στεγαστικό ζήτημα είναι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, δεδομένου ότι αποτελεί ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δύο εβδομάδες από το βήμα της ΔΕΘ, θα ξεδιπλώσει το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης, προκειμένου να δοθεί πραγματική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, τόσο εξαιτίας των ακριβών ενοικίων όσο και εξαιτίας της έλλειψης σπιτιών στην αγορά.

    Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ένα πακέτο παρεμβάσεων που έχει ως μοναδικό στόχο την αύξηση της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης και, μέσω αυτής, την υποχώρηση των τιμών, ώστε να καταστεί η απόκτηση στέγης προσιτή για τα νοικοκυριά.

    Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος μέσα από πολυεπίπεδες λύσεις και όχι από μία μόνο παρέμβαση. Σε γενικές γραμμές, στόχος είναι να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, τα οποία είτε είναι ανενεργά από επιλογή είτε βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να μισθωθούν. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί να αποθαρρυνθούν οι ιδιοκτήτες από το να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους στη βραχυχρόνια μίσθωση και να τα επιστρέψουν στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.

    Μάλιστα, ο πρώτος στόχος εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων για τα κλειστά διαμερίσματα. Ήδη αρχίζει από την ΑΑΔΕ η καταγραφή τους, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα ως προς τον αριθμό τους, καθώς οι εκτιμήσεις διαφέρουν. Άλλοι κάνουν λόγο για 200.000 ακίνητα, ενώ άλλοι για 600.000. Επίσης, θα επιδιωχθεί να υπάρξει σαφής εικόνα για την κατάσταση κάθε ακινήτου, ώστε ανάλογα να αποφασιστούν οι όποιες παρεμβάσεις.

    Εκτιμάται, επίσης, ότι θα βελτιωθεί η προσφορά κατοικίας και από την υλοποίηση της απόφασης για αύξηση του ορίου για τη χορήγηση της Golden Visa από τα 250.000 ευρώ που είναι σήμερα, στα 800.000 ευρώ. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι τιμωρητικά αντικίνητρα, όπως ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά διαμερίσματα.

    Οι έξι άξονες που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τα ακίνητα

    Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα κινηθούν, εκτός των άλλων, στους εξής έξι άξονες:

    1. Κλειστά διαμερίσματα: Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα ανενεργών ακινήτων, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά κατοικίας στην αγορά. Η διαδικασία αξιοποίησής τους θα αρχίσει με την καταγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως η τοποθεσία και η κατάσταση, για να εξεταστεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο.

    2. Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Θα έρθουν αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, με παρεμβάσεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα και αυξημένους συντελεστές. Επίσης, είναι πιθανό να τεθεί όριο, ανάλογα με την περιοχή, για την εκμίσθωση ακινήτων ή ένας συνδυασμός των δύο.

    3. Μητρώο ακινήτων: Εξετάζεται η δημιουργία πλατφόρμας για τη δημόσια ανάρτηση στοιχείων ακινήτων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στο κοινό.

    4. «Σπίτι μου ΙΙ»: Η κυβέρνηση αναμένει έγκριση από τις Βρυξέλλες για την ένταξη του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο στάδιο του προγράμματος, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους), θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και στις προϋποθέσεις για την αξία και την ηλικία των ακινήτων.

    5. «Κοινωνική Αντιπαροχή»: Το πρόγραμμα θα παρέχει κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο από την αδρανή περιουσία του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η κατασκευή περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών, με δυνατότητα αγοράς μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    6. «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με αύξηση της επιδότησης για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, ώστε να εισέλθουν στην αγορά ενοικίασης.

    Οι εν λόγω πρωτοβουλίες αναμένεται να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων, ενισχύοντας την προσβασιμότητα για τους πολίτες και προσφέροντας λύσεις στη στεγαστική κρίση που πλήττει πολλούς στην Ελλάδα.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων φέρνει η Κυβέρνηση - Αντικίνητρα για Airbnb
    Αλλαγές στη φορολόγηση των ενοικίων φέρνει η Κυβέρνηση - Αντικίνητρα για Airbnb

    Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στόχος, να διαμορφωθούν φορο-κίνητρα ώστε τουλάχιστον 200 χιλιάδες κλειστά ακίνητα να μπουν στην αγορά και να πιέσουν τις τιμές των ενοικίων προς τα κάτω. Ταυτόχρονα οι σημαντικές φοροελαφρύνσεις αναμένεται να ανακουφίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δίνουν μέχρι και 45% των εσόδων τους από ενοίκια στο κράτος μέσω της υψηλής φορολογίας.

    Αλλάζουν οι φορολογικές κλίμακες

    Με στόχο να μπουν 200.000 κλειστά ακίνητα στην αγορά και να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζει δέσμη με φορο-κίνητρα.

    Με βάση την ισχύουσα κλίμακα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται σήμερα συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στις εισηγήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και η μείωση της φορολογικής κλίμακας για όσα εισοδήματα από ενοίκια προέρχονται από μακροχρόνιες μισθώσεις από 15% σε 7,5% για εισοδήματα έως 12.000€ και από 35% σε 17,5% για εισοδήματα έως 35.000 ευρώ.

    Η αισθητά μικρότερη επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα ωθήσει ιδιοκτήτες με κλειστά διαμερίσματα να τα ρίξουν στην αγορά καθώς όχι μόνο θα φορολογούνται ευνοϊκότερα αλλά θα αξίζει ακόμη περισσότερο να “ρίξουν” χρήματα για να τα ανακαινίσουν καθώς χιλιάδες διαμερίσματα “ρημάζουν” εδώ και χρόνια.

    750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά ή κλειστά, ενώ στοιχεία από τις φορολογικές αρχές αναφέρουν πως μέχρι και 900.000 διαμερίσματα σε όλη τη χώρα είναι κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Περαιτέρω περιορισμός του Airbnb

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζονται αντικίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ να αυξηθεί από 15% σε 22%. Ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και νέος χρονικός περιορισμός για τη διάθεση ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση. «Μελετάμε την αγορά του Airbnb, θα δούμε και ποσό χρόνο πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά να νοικιάζεται ένα διαμέρισμα βραχυχρόνια», είχε δηλώσει ήδη από τον Μάιο ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του.

    Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις, στις οποίες αναμένεται να περιληφθεί και η έκπτωση φόρου από ενοίκια ως κίνητρο για τους ενοικιαστές προκειμένου να ζητούν αποδείξεις, θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μείωση φόρων στα ενοίκια για να ανοίξουν περίπου 200.000 διαμερίσματα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
    Μείωση φόρων στα ενοίκια για να ανοίξουν περίπου 200.000 διαμερίσματα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

    Στο «τραπέζι» βρίσκεται το σχέδιο για νέο τρόπο φορολόγησης στα ενοίκια. Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες και πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

    Mε τη μορφή κινήτρου τόσο για ιδιοκτήτες ακινήτων που μένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα (περίπου 200.000) όσο και τον κόσμο που βλέπει τις τιμές των ενοικίων να μένουν σε υψηλά επίπεδα, το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει έναν νέο τρόπο φορολόγησης, διαφορετικό για τις μακροχρόνιες και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ALPHA.

    Ουσιαστικά, θα δοθούν «φοροκίνητρα», προκειμένου 200.000 σπίτια που είναι κλειστά σήμερα, να εισέλθουν στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση, μία από τις εισηγήσεις προβλέπει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από 15% σε 7,5% όταν το εισόδημα είναι έως 12.000 ευρώ, βάσει του ρεπορτάζ.

    Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα ύψους 12.000 ευρώ, καταβάλλει φόρο της τάξεως των 1.800 ευρώ. Το ποσό αυτό δυνητικά «πέφτει» στα 900 ευρώ, εάν «περάσουν» οι προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση.

    Για το αμέσως επόμενο κλιμάκιο, εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 35.000 ευρώ, το 35% υποχωρεί στο 17,5%.

    Πάντως, στη βραχυχρόνια μίσθωση δίνονται «αντικίνητρα» για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, αφού η εισήγηση προβλέπει το 15% της φορολόγησης να γίνει 22% (αν στην πρώτη περίπτωση θα πλήρωνε 1.800 ευρώ, μετά θα έπρεπε να δώσει 2.640 ευρώ).

    Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ενοίκια: Φοροτεχνικός εξηγεί τι αναμένεται μετά τα νέα μέτρα για την αποκλιμάκωσή τους
    Ενοίκια: Φοροτεχνικός εξηγεί τι αναμένεται μετά τα νέα μέτρα για την αποκλιμάκωσή τους

    Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» και τα αντικίνητρα για όσους δεν μισθώνουν τα άδεια ακίνητα ή τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση

    Μια δέσμη νέων μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, τα οποία θα αφορούν στην έλλειψη σπιτιών και στην γενικότερη οικιστική κρίση, αναμένονται από τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα, αναμένεται η ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι μου» στις αρχές του φθινοπώρου με διευρυμένα κριτήρια.

    Ο φοροτεχνικός, Σπύρος Σταυρούλιας, μίλησε στο MEGA για το πού αποσκοπούν αυτά τα νέα μέτρα που αφορούν στην αποκλιμάκωση των ενοικίων, οι τιμές των οποίων αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τους ενδιαφερόμενους ειδικά τώρα που ξεκινάει η περίοδος αναζήτησης φοιτητικής κατοικίας.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσουν στην αγορά 200.000 «κλειστά» σπίτια ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές ενοικίασης μέσω φορολογικών κινήτρων και αντικινήτρων.

    Ερωτηθείς ο κ. Σταυρούλιας για το τι νοείται ως «κλειστό σπίτι», ο κ. Σταυρούλιας είπε ότι «πρόκειται γι’ αυτά που δεν αξιοποιούν οι ιδιοκτήτες, κάποια από αυτά τα αξιοποιούν με βραχυχρόνιες μισθώσεις. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι το επόμενο διάστημα να ξανατρέξει το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, δηλαδή το ‘Σπίτι μου 2’ και με κάποια διευρυμένα κριτήρια. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις να γίνουν πιθανότατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό».

    «Το υπουργείο μελετά αύξηση στη φορολόγηση του Airbnb και μείωση στη φορολόγηση μακροπρόθεσμης μίσθωσης»

    https://www.megatv.com?p=1638863

    Tα αντικίνητρα για όσους δεν μισθώνουν κλειστά σπίτια

    Το υπουργείο Οικονομικών «μελετά, χωρίς να έχουμε τίποτα καθορισμένο ακόμα, να αυξήσει τη φορολόγηση του Airbnb και να μειώσει τη φορολόγηση σε αυτούς που θα θελήσουν να μισθώσουν τα ακίνητά τους μακροπρόθεσμα για μόνιμη κατοικία κάποιου».

    «Για πολύ μικρά εισοδήματα από ενοίκια, θα μπορούσε ίσως να πάει και σε αφορολόγητο. Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο προκειμένου να πιεστούν οι τιμές προς τα κάτω», συνεχίζει ο κ. Σταυρούλιας προσθέτοντας ότι για όσους κρατάνε κλειστά τα σπίτια και δεν τα μισθώνουν το υπουργείο μελετά αύξηση του ΕΝΦΙΑ ως αντικίνητρο.

    Ουσιαστικά, καταλήγει ο ίδιος, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει να βρει τρόπους να κάνει ασύμφορο το να κρατάμε τα σπίτια μας κλειστά, δίνοντάς μας κίνητρα για να τα βγάλουμε στην αγορά.

    Επιπλέον, συμπληρώνει, με την Golden Visa έχουν γίνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις, το κόστος για την απόκτησή της έχει αυξηθεί πάρα πολύ ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.

    Το «Σπίτι μου» για αγορά ακινήτου

    Στη συνέχεια ο κ. Σταυρούλιας θύμισε ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι αποκλειστικά και μόνο για αγορά ακινήτου. Ο πρώτος κύκλος «έτρεξε για νέους από 25 έως 39 ετών και αφορούσε σπίτια μεγαλύτερα των 15 ετών και έως 150 τ.μ. με αξία έως 200.000 ευρώ. Το δάνειο που μπορούσαμε να πάρουμε ήταν έως 150.000 ευρώ». Αυτό το πρόγραμμα πήγε εξαιρετικά, τόνισε ο ίδιος, «εξαντλήθηκαν όλα τα χρήματα, γι’ αυτό θα ανοίξει ένας δεύτερος κύκλος».

    Αυτός ο κύκλος ουσιαστικά θα διευρύνει τα κριτήρια. Στον πρώτο κύκλο, εξηγεί ο κ. Σταυρούλιας, νέοι 25 – 39 ετών μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι παίρνοντας δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο στο περίπου 1,5%, ενώ για τρίτεκνους/πολύτεκνους το επιτόκιο ήταν μηδενικό.

    Το πρόβλημα με το «Σπίτι μου 1» ήταν ότι από την έγκριση της τράπεζας «ο δικαιούχος είχε μόνο 60 ημέρες για να βρει και να αγοράσει το ακίνητο», οπότε πολλοί δεν προλάβαιναν να το βρουν μέσα σε αυτό το διάστημα.

    Στο νέο πρόγραμμα, οι διαφοροποιήσεις που συζητά το υπουργείο Οικονομικών είναι τα ηλικιακά όρια, όπου διευρύνονται και σε άτομα 40-50 ετών. «Γίνεται μία συζήτηση να διευρυνθούν και τα οικονομικά κριτήρια από τα 10.000 -16.000 ευρώ για άγαμους και έως 24.000 ευρώ για έγγαμους που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα».

    Θέμα προτεραιοποίησης όσων έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, δεδομένου ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι οι δικαιούχοι, δεν φαίνεται να τίθεται καθώς είναι θέμα χρηματοπιστωτικό. «Στο προηγούμενο πρόγραμμα, οι τράπεζες επέλεγαν πολύ πιο εύκολα δημοσίους υπαλλήλους που έχουν πολύ σταθερή αβοιβή και θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω» σημείωσε ο κ. Σταυρούλιας.

    «Αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο και να θέσει προτεραιότητα είναι στους τρίτεκνους/πολύτεκνους και στις οικογένειες με παιδιά», πρόσθεσε.

    Πηγή: in.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch