Οικονομία

Ακρίβεια: Ποιες παρεμβάσεις για νοικοκυριά είναι στο τραπέζι

Ακρίβεια: Ποιες παρεμβάσεις για νοικοκυριά είναι στο τραπέζι

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστή η πορεία του ΑΕΠ και το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τις αντισταθμιστικές πολιτικές καταπολέμησης της ακρίβειας

Η δήλωση του υπουργού Aνάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή ότι «θα υπάρξουν ανατιμήσεις» στην αγορά καθώς η κυβέρνηση, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, δεν μπορεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία, συντηρεί και σήμερα το πρόβλημα των ανατιμήσεων σε σειρά βασικών ειδών για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, το οποίο επίσης συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, το θέμα όπως είναι φυσικό ετέθη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο κ. Οικονόμου, απαντώντας για τις αυξήσεις στην ενέργεια, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση έχει κατά νου ότι εξελίξεις που μπορούν έστω και έμμεσα να μειώσουν το εισόδημα των πολιτών δεν πρέπει να είναι έξω από το πεδίο των ενδιαφερόντων της. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα ακουμπούν και στα κομμάτια αυτά». Πράγματι, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, αν και δεν είχε συμπεριληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη, πράγμα που δείχνει ότι η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται μπροστά στο πρόβλημα και καλείται να δράσει αμέσως. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, συγκεντρώθηκαν από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει το επόμενο σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να μειωθούν όσο γίνεται οι αρνητικές επιπτώσεις των ανατιμήσεων.

Στη συνεδρίαση βέβαια παρουσιάστηκε αναλυτικά η διεθνής εικόνα, που ευνοεί τις ανατιμήσεις. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν στοιχεία του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε κατά τον Αύγουστο σημαντική ανατίμηση στις τιμές των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο, μετά από δυο συνεχόμενους μήνες μειώσεων. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού αυξήθηκε στις 127,4 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 123,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχες ανόδους καταγράφουν οι επιμέρους δείκτες του Οργανισμού σε δημητριακά, ζάχαρη, φυτικά έλαια και (λιγότερο) κρέας. Αντίθετα, ο δείκτης τιμών στα γαλακτοκομικά υποχώρησε ελαφρώς.

Τα αντισταθμιστικά μέτρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανακοινωθούν σε μια εβδομάδα στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων.

Τέτοια μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση της πλατφόρμας e-katanalotis ώστε ο πολίτης να μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέγει τα φθηνότερα προϊόντα, ή και των παρατηρητηρίων τιμών σε βενζίνη, καταναλωτικά προϊόντα κλπ που ήδη λειτουργούν, ωστόσο χρειάζονται ευρύτερη διάδοση.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνονται και πιο επιθετικά μέτρα, όπως η αντισταθμιστική μείωση της φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικού φόρου κατανάλωσης) σε αυτά τα προϊόντα, κυρίως στον καφέ. Επίσης, υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ακούει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις σκέψεις για επιδοματικές πολιτικές ή ορισμού «πλαφόν» στις τιμές, καθώς τέτοιες πολιτικές «στρεβλώνουν την αγορά» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για στήριξη των πιο αδύναμων, δηλαδή παρεμβάσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια, εν γνώσει των αδυναμιών που έχει μια τέτοια πρόταση.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκεται και η ενδυνάμωση των ελέγχων στην αγορά προς αποφυγήν κρουσμάτων αισχροκέρδειας.

Πριν τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστή η πορεία του ΑΕΠ και, συνεπώς, το εάν υπάρχει παραπάνω δημοσιονομικός χώρος ώστε η περίσσεια να διοχετευθεί στις αντισταθμιστικές πολιτικές καταπολέμησης της ακρίβειας. Το περιβάλλον δεν ευνοεί τις κυβερνητικές προσπάθειες, καθώς βρισκόμαστε στην ώρα που αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω της πανδημίας και ο εισαγόμενος πληθωρισμός δείχνει να ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις