Κάτι που να μοιάζει με το κοινωνικό μέρισμα, που έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους με τη μορφή επιδόματος και χρήματα στους λογαριασμούς, ψάχνει να βρει, όπως φαίνεται η κυβέρνηση.
Βέβαια αυτό που ονομάζεται ως «κοινωνικό μέρισμα» σήμερα, από την εφημερίδα «Τα Νέα» δεν έχει κάποια σχέση με το κοινωνικό μέρισμα των περασμένων ετών.
Πρόκειται για το πακέτο στη ΔΕΘ με μειώσεις φόρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τις όποιες κινήσεις κάνει για το κύμα ακρίβειας.
Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμάει σήμερα στο iEidiseis.gr, ότι: «Πιστεύω ότι το φαινόμενο θα είναι περισσότερο παροδικό απ’ ότι νομίζουμε. Η αγορά θα βρει νέο σημείο ισορροπίας σίγουρα έως το τέλος του χρόνου».
Χαρακτηριστικότερo παράδειγμα, το οποίο θα νιώσουμε στο... πετσί μας μέσα στο Σεπτέμβριο, είναι η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα φτάσει στο 50%.
Ο προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνολικά στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή επιβάρυνση των καταναλωτών είναι έντονος, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών, αφού κατά κύριο λόγο οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος βομβαρδίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο με παράπονα και διαμαρτυρίες.
Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια «εκρηκτική» συνθήκη, η οποία επηρεάζει αφενός άμεσα τα καύσιμα και αφετέρου συμπαρασύρει σχεδόν την πλειοψηφία των προϊόντων.
Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%.
Παρελθόν αποτελεί εδώ και λίγες εβδομάδες και το φτηνό ψωμί μιας και οι αυξήσεις που σημειώνονται πλέον μαζικά, συμπαρέσυραν προς τα πάνω και τις ύλες που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία.
Δεν αποκλείεται η τιμή του ψωμιού να «φρενάρει» στο 25% πάνω από το κανονικό. Μάλιστα, αναφέρεται ως παράδειγμα το κλασικό, παραδοσιακό κουλούρι, το οποίο θα ξεπεράσει τα 50 λεπτά ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες το πουλάνε στα 60 ή και τα 70 λεπτά!
Πηγή: iEidiseis.gr