Προσδοκίες για κοινωνικό μέρισμα 2021 έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ωστόσο ο σχεδιασμός φαίνεται να τινάζεται στον αέρα. Το κύμα ακρίβειας που είναι σαρωτικό στην ενέργεια και περνάει ήδη στα ράφια, αλλά και οι τεράστιες καταστροφές στην Εύβοια, στη Λάρισα και στο Πήλιο απειλούν να βάλουν και πάλι στο ντουλάπι το σενάριο για κοινωνικό μέρισμα.
Το κόστος των παρεμβάσεων στις οποίες και προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από το αυξημένο ενεργειακό κόστος, μέχρι στιγμής έχει ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει εκεί.
Πλέον δεν αποκλείεται τα πακέτα στήριξης να ακυρώσουν το κοινωνικό μέρισμα.
Οι πληροφορίες ήθελαν να δίνεται κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και σε κάποιες άλλες κοινωνικές ομάδες (π.χ. υγειονομικοί), που θα προκύψει από την επιπλέον ανάπτυξη.
Όμως όλα αυτά μπαίνουν πλέον στην άκρη.
Όπως σημείωσε μάλιστα χθες ο υπουργός Οικονομικών «τα όποια επιπλέον μέτρα, μη συνδεδεμένα με έκτακτα γεγονότα τύπου μερίσματος, προφανώς θα αξιολογηθούν στη βάση του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος «τρώγεται» από την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Η στόχευση από το οικονομικό επιτελείο στο Μαξίμου ήταν η παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με έμφαση σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Όπως έγραψε ο Διονύσης Τεμπονέρας (εργατολόγος) στο iEidiseis.gr: «Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, κάνουν λόγο για επικείμενη καταβολή μερίσματος, στα τέλη του χρόνου, κυρίως στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα και στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η κυβέρνηση, αφήνει το σχετικό ενδεχόμενο «ανοιχτό», λέγοντας ότι, σε περίπτωση που προκύψει μεγαλύτερη ανάπτυξη, έναντι του στόχου, τότε θα προκύψει, επιπλέον ενίσχυση.
Η σχετική συζήτηση, καλλιεργείται από την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, να αφήσει εκτός αναδρομικών καταβολών, τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι τελευταίοι, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, τα δύο τελευταία έτη, αφού έμειναν «μακριά από το ταμείο» σε δύο περιπτώσεις:
Αρχικά, οι χαμηλοσυνταξιούχοι έπεσαν θύματα της επιλογής της κυβέρνησης να μην χορηγήσει τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ το 2019.Συγκεκριμένα οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν έλαβαν κανένα ποσό, αφού τόσο τα δώρα σε κύριες, όσο και σε επικουρικές συντάξεις, δεν έχουν καταβληθεί με απόφαση της κυβέρνησης(και ενώ αναμένεται νέα απόφαση του ΣτΕ). Επιπλέον, έμειναν «διπλά» εκτός αφού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης ώστε να λάβουν έστω, τις αναδρομικές αυξήσεις του νόμου Βρούτση (ν.4670/2020).
Η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται ακόμα χειρότερη, λόγω των ανατιμήσεων σε φυσικό αέριο, ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης, που προκαλεί, το αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. Και ενώ οι χαμηλόμισθοι, ενισχύθηκαν έστω και οριακά, από την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού και την παράταση στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, δεν συμβαίνει το ίδιο με περίπου μισό εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, οι γηραιότεροι και πιο φτωχοί, δεν έχουν καμία δυνατότητα συμπληρωματικού εισοδήματος, αφού βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, χωρίς να μπορούν να εργαστούν. Οι δε συντάξεις τους, εδώ και αρκετά χρόνια, παραμένουν καθηλωμένες, με αποτέλεσμα η αγοραστική τους δύναμη, να συρρικνώνεται σημαντικά».
Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι, ο νόμος προβλέπει ήδη(!) την καταβολή μερίσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους. Προβλέπεται ήδη δηλαδή εκ του νόμου, αυτό που υπόσχεται ότι …θα πράξει η κυβέρνηση.
Πηγή: iEidiseis.gr