Ρολά κατεβάζει η αγορά του Πύργου στις 16 Νοεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας - ακολουθώντας τον κλάδο της εστίασης στην κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί πανελλαδικά - για τα νέα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και επιβαρύνουν δραματικά το λιανεμπόριο.
Στην ανοιχτή συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Πάρκο Ξυστρή, συμμετείχαν έμποροι και φορείς της τοπικής οικονομίας όπως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου “Ο Διόνυσος” Βασίλης Σιγούρος.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, μιλώντας τους παρευρισκόμενους εξήγησε ότι “…η δραματική αύξηση των κρουσμάτων επιτάσσει από όλους μας την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν γίνεται όμως αυτό κάθε φορά να είναι σε βάρος κάποιων επαγγελματικών ομάδων. Το λιανεμπόριο και γενικά οι επιχειρήσεις σε όλο αυτό το διάστημα εδώ και δύο χρόνια περίπου, στηρίζουν και υπομένουν κάθε μέτρο της κυβέρνησης. Δεν έχουν πει ποτέ όχι, δεν έχουν σταματήσει να εφαρμόζουν τα μέτρα και έχουν βάλει το κοινό συμφέρον απέναντι στο ατομικό. Τώρα όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι!” είπε.
Ο κ. Ξανθούλης εξήγησε ότι “…στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά με το κύμα των συνολικών ανατιμήσεων στα αγαθά και τις υπηρεσίες, την αύξηση του ενεργειακού κόστους, που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, οι επιχειρηματίες και γενικά οι έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους πελάτες τους. Τα νέα μέτρα έχουν φέρει αναστάτωση στην αγορά, ανησυχία στους καταναλωτές και αυτό είναι το τρανταχτό παράδειγμα που το περασμένο Σάββατο 6 του μήνα που ξεκίνησαν τα μέτρα, όλοι είδαμε ότι η αγορά δεν υπήρχε. Η αγορά το Σάββατο έπεσε κάτω από το 80%. Εμείς δεν είμαστε στην θέση να είμαστε ελεγκτές. Αυτό πρέπει να το κάνει το κράτος. Και δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε δυσχερή θέση, όταν υπάρχουν εξαιρέσεις όπως τα σουπερμάρκετ που τα πουλάνε όλα. Όταν σε ένα κατάστημα για να έρθει κάποιος χρειάζεται rapid test, το οποίο θα το έχει πληρώσει από 6 μέχρι 10 € που παίζει στην αγορά και χρειάζεται ένα κάθε 48 ώρες, δεν είναι δυνατόν να προτιμήσει τα δικά μας καταστήματα. Θα πάει στα σουπερμάρκετ που δεν υπάρχει περιορισμός και τα βρίσκουνε φυσικά και όλα. Οι εξαιρέσεις αυτές δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και διαφοροποιούν την ισονομία και την ισότιμη λειτουργία της αγοράς”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλογου Πύργου σημείωσε ότι “… μας έχουν οδηγήσει σε ένα άτυπο lock down. Δεν το είπαν αλλά ουσιαστικά τα μέτρα που ισχύουν από τις 6 του μήνα αυτό δείχνουν. Ένα lock down με ανοιχτά καταστήματα. Οι περισσότεροι εμπορικοι σύλλογοι ζητάμε., την επέκταση του μέτρου σε όλη την αγορά, αφού λόγω του ιικού φορτίου που υπάρχει και την αδυναμία της πολιτείας να κάνει ελέγχους δεν μπορεί να το καταργήσει για να ελέγξει την πανδημία. Για όλες τις επιχειρήσεις να υπάρχουν ίδιοι κανόνες. Ειδικό πρόγραμμα στήριξης του λιανεμπορίου, αναπροσαρμογή των προστίμων που είναι εξοντωτικά, τα μεγαλύτερα πρόστιμα πρέπει να βαραίνουν αυτούς που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και όχι τους επιχειρηματίες. Και λόγω του άτυπου lock down να μεταφερθούν όλες οι υποχρεώσεις για έξι μήνες αργότερα” κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος τοποθετήθηκε λέγοντας πως “… ξέρουμε πολύ καλά ότι το εμπόριο στον τόπο μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση, πέραν της πανδημίας έχουμε και την μεγάλη στροφή στα σουπερμάρκετ και αυτή η στροφη ενισχύθηκε και από τα μέτρα που πάρθηκαν από την πρώτη εποχή της πανδημίας που τότε έτρεψαν τον κόσμο προς αυτή την κατεύθυνση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η κατανάλωση είναι και μία συνήθεια και κάποιος που έχει συνηθίσει σε αυτό τον τρόπο δύσκολα επανέρχεται. Το εμπόριο επίσης στον τόπο μας δέχεται ισχυρή πίεση και από τις αλυσίδες, βλέπουμε επιδρομή αλυσίδων στον Πύργο και στην Ηλεία και αυτό σημαίνει ότι η δική μας η θέση μέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη” είπε.
Ο κ. Νικολούτσος σημείωσε ότι “… ένα ισχυρό κίνητρο είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, βέβαια εμείς σαν επιμελητήριο έχουμε την πάγια θέση για την συνύπαρξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και φυσικού καταστήματος. Οι συνθήκες επιβάλλουν να παρθούν και πρωτοβουλίες τέτοιες έτσι ώστε να συμβουλέψουμε και τον μικρό έμπορο και επιχειρηματία για το πως θα θωράκιση τον χώρο του. Μπροστά σε αυτή την μεγάλη επίθεση που δέχεται σε επίπεδο κατανάλωσης”.
Ο κ. Νικολούτσος τόνισε ότι “… πρέπει κι εμείς να αναπτύξουμε όμως από την πλευρά μας το δικό μας αφήγημα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Ηλία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Σημαίνει ότι κι εμείς πρέπει να πάρουμε μία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και να ενισχύσουμε την εμβολιαστική προσπάθεια. Και παίρνοντας αφορμή από τα συμπεράσματα μιας πολύ σοβαρής εταιρείας ερευνών, είδαμε ότι δυστυχώς οι ανεμβολίαστοι δεν είναι τίποτα παράξενοι και ψεκασμένοι άνθρωποι, το μέγιστο ποσοστό αποτελείται από ανθρώπους φοβισμένους, από ανθρώπους μη ενημερωμένους. Αυτή τη στιγμή η επιστήμη αυτά μας έχει δώσει και δεν έχουμε άλλο τρόπο να λειτουργήσουμε”.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων Τάσος Καρνάρος από την πλευρά του ανέφερε ότι “… εμείς θα συμμετέχουμε στην απεργία μόνο αν είναι πανηλειακή κίνηση, η εστίαση θα συμμετέχει όλη και θα κάνουμε και προσπάθεια για τα υπόλοιπα καταστήματα που θα πουλάνε καφέ να μη δίνουν εκείνη τη μέρα. Όπως για παράδειγμα οι φούρνοι. Από κει και πέρα για τα δύο παραδείγματα που ακούστηκαν, είναι εκτός πραγματικότητας. Η εστίαση στην Πάτρα την Δευτέρα είχε 10% συμμετοχή και μόνο στην Αμαλιάδα υπήρξε καθολική συμμετοχή στην απεργία. Από εκεί και πέρα για να γίνει κάτι εμείς θα συμμετέχουμε σε περίπτωση μόνο που είναι καθολική η απεργία. Αν θέλετε τη γνώμη μου εμείς θα προσπαθήσουμε να είμαστε εκείνη την ημέρα μπροστά από τα μαγαζιά και να τους εμποδίσουμε να μπουν μέσα. Μόνο αυτό μπορούμε να κάνουμε…”.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης, στην τοποθέτησή του διαφώνησε στην εφαρμογή των νέων μέτρων στο λιανικό εμπόριο σε δύο σημεία. “Το πρώτο αφορά το ότι πρέπει να κάνουμε έλεγχο στους πελάτες με την απειλή ενός σημαντικού προστίμου για μικροεπιχειρήσεις της τάξεως των 5000 €, και 15 ημέρες κλεισίματος του καταστήματος που αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε έχουν μικρό αριθμό προσωπικού όπου δεν μπορεί να επιφορτιστεί να κάνει έλεγχο και στους πελάτες. Ζητούμε επομένως σε αυτό το θέμα μία επαναξιολόγηση και ζητάμε συγκεκριμένα να μεταφερθεί η ευθύνη από το κατάστημα στον πελάτη. Δηλαδή, αυτός που δεν είναι εμβολιασμένος και μπαίνει μέσα χωρίς rapid test να υφίσταται αυτός το πρόστιμο και όχι το κατάστημα. Αυτό είναι εξοντωτικό για το κατάστημα και δεν ξέρω αν έχει γίνει αντιληπτό. Σε περίπτωση που κάποιος εξυπηρετεί πελάτη και εισέλθει κάποιος χωρίς να το καταλάβει αν εκείνη την ώρα γίνει και έλεγχος θα κινδυνεύει με αυτό το πρόστιμο. Είναι καταστροφικό! Το δεύτερο πράγμα το οποίο πρέπει να αλλάξει διότι δημιουργεί θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού είναι ότι πρέπει και στα σουπερμάρκετ να χρειάζεται και εκεί rapid test. Η ομοσπονδία θα στηρίξει όποια απόφαση παρθεί απόψε και θα είμαστε σε συνεχή επαφή για να δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες ημέρες” τόνισε στην τοποθέτησή του.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Πύργου “Ο Διόνυσος” Βασίλης Σιγούρος, από την πλευρά του σημείωσε πως “… η εστίαση για ένα χρόνο υπολειτουργεί και ένα χρόνο είμαστε τελείως κλειστοί. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο! Λίγο-πολύ τα προβλήματα είναι κοινά σε όλους τους κλάδους. Εμείς από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε τα μέτρα της κυβέρνησης με οποιονδήποτε τρόπο. Όμως δεν μπορούμε άλλο, δεν αντέχουμε άλλο, ούτε οικονομικά ούτε ψυχολογικά. Την Δευτέρα είχαμε ένα συνέδριο στην Τρίπολη όπου συμμετείχαμε πάνω από 70 σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και πήραμε κάποιες αποφάσεις. Αποφασίσαμε πάνω από το 90 % των σωματείων να κάνουμε κάποιες κινητοποιήσεις. Ξεκινήσαμε και είπαμε ότι την Τρίτη 16, Νοεμβρίου θα κλείσουμε σε όλη την Ελλάδα τα καταστήματά μας και θα ζητάμε κάποια μέτρα. Αν δεν γίνουν αυτά θα προβούμε στην συνέχεια σε πιο δυνατές κινητοποιήσεις. Αυτά τα μέτρα που ζητάμε θεωρούμε ότι είναι πολύ ρεαλιστικά. Ζητάμε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, να συνεχιστεί η επιδότηση του ενοικίου, να γίνει επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή των δημοτικών τελών και μείωση του ΦΠΑ στο 6%. Όπως επίσης να αλλάξουν τα πρόστιμα από εμάς προς τους καταναλωτές γιατί αυτοί «παρανομούν».Πρέπει να κάνουμε κάτι μια φορά συνολικά ως νομός και να μας βρουν όλους μαζί…”
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλογου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, συνοψίζοντας στα αποτελέσματα της ανοιχτής γενικής συνέλευσης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στις τρεις προτάσεις που τέθηκαν και στην απόφαση που ελήφθη στις 16 Νοεμβρίου να κλείσουν τα καταστήματα μαζί με την εστίαση. “Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε και τους υπόλοιπους, τα κρεοπωλεία, τα οπωροπωλεία, στις μεγάλες αλυσίδες, θα στείλουμε μία επιστολή όπου θα ζητάμε να μας συμπαρασταθούν και να κλείσουν την συγκεκριμένη ημέρα, τώρα τέθηκαν κι άλλες προτάσεις οι οποίες θα εξεταστούν, για κήρυξη των μέτρων ως αντισυνταγματικά. Θα τα εξετάσουμε όλα και θα τα δούμε. Όπως και αυτή η πρόταση που εξετάστηκε να μην ακολουθήσουμε τα μέτρα. Για όλα αυτά θα ζητήσουμε την συμβουλή του νομικού μας. Η κατάσταση είναι οριακή, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να ενωθούμε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην λαίλαπα που έρχεται. Αν δεν το καταλάβουμε θα πάψουμε να υπάρχουμε. Η πανδημία έκανε ένα μεγάλο κακό. Αυτό που θα γινόταν σε 10 χρόνια το έφερε πάρα πολύ γρήγορα. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, ότι πρέπει να είμαστε κοντά στον σύλλογο, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι ανεξαρτήτως προέδρου, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι έχουμε δύναμη…” δήλωσε.