Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 10:41

Το ενεργειακό κόστος βάζει "χειρόφρενο" στην ανάκαμψη

Γράφτηκε από την

Δεν έχει τέλος το ράλι τιμών στην ευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος που πlέον δημιουργεί μεγάλα προσκόμματα στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

Μεγάλο είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελληνική οικονομία λόγω της έντομα ανοδικής πορείας των ενεργειακών τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση όσα αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, που συγκρίνουν τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων με τις εξαγωγές, μόνο για το 2021, που η ενεργειακή κρίση αφορά τους τελευταίους μόλις μήνες, ο λογαριασμός για την οικονομία έχει ξεπεράσει το 1 δισεκ. Αναμένεται, δε, με βάση όσα, επίσης, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ για την χρονιά που έρχεται, εφόσον δεν καταγραφεί δραστική αποκλιμάκωση των τιμών.

Οι προβολές

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές των συμβολαίων στον Ολλανδικό δείκτη αναφοράς TTF έκλεισαν για τις παραδόσεις Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου με αύξηση +12,5% στα 130,68 ευρώ/MWh και 130,5 ευρώ αντίστοιχα.

Συνολικά, απρόβλεπτες χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου παράγοντες της αγοράς ενέργειας τονίζοντας ότι το μέχρι τώρα ράλι τιμών το Δεκέμβριο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα κόστη παραγωγής ρεύματος τον επόμενο μήνα τον Ιανουάριο του 2022 επηρεάζοντας συνολικά την πορεία ανάκαμψης

Νέος μηχανισμός

Όπως, πάντως, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» την εβδομάδα που πέρασε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το κόστος της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα είναι οξύτερο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο σημείωσε ότι είναι παροδικό και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο να ξεπεράσει το 5%.

«Η ελληνική πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους να ενισχύσει τη βοήθειά της προς τους πολίτες το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε να δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος τι επόμενες κινήσεις θα κάνουμε τον Δεκέμβριο και το 2022 για να καλύψουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Όταν οξύνεται η κατάσταση, πρέπει να αλλάζουμε τους στόχους και να βοηθάμε περισσότερο. Σχεδιάζουμε πλέγμα παρεμβάσεων για να βοηθήσουμε συνολικά και συνεκτικά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για τις δίδυμες κρίσεις (υγειονομική και ενεργειακή) που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στο φόντο αυτό, με βάση κυβερνητικές πηγές, ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης ετοιμάζεται για την προστασία νοικοκυριών από τις ενεργειακές κρίσεις. Βέβαια ακόμη η όλη άσκηση για τη δημιουργία του είναι σε πλήρη εξέλιξη, Ωστόσο με βάση όσα αναφέρονται θα χρησιμοποιηθεί ένας αλγόριθμος, που θα συνυπολογίζει την πορεία των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, το διαθέσιμο ποσό από τους πόρους του λογαριασμού του Ταμείου Μετάβασης ή άλλες πηγές, εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια και θα οδηγεί σε απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής όσων κριθούν δικαιούχοι. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα ενεργοποιείται αυτόματα όταν οι τιμές ξεπεράσουν ένα καθορισμένο όριο.

Πηγή: News247.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2021 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας τον χειμώνα
    Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ακριβότερους λογαριασμούς ενέργειας τον χειμώνα

    Τα νοικοκυριά της Ευρώπης είναι αντιμέτωπα με πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας τον χειμώνα λόγω της παγκόσμιας αύξησης στις τιμές χονδρικής για ενέργεια και αέριο, ενώ καταναλωτικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ότι οι πιο ευπαθείς πολίτες μπορεί να πληγούν από ενεργειακή φτώχεια.

    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ;

    Οι ενεργειακές εταιρίες πληρώνουν τιμή χονδρικής για να αγοράσουν αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, τα οποία στη συνέχεια πωλούν στους καταναλωτές. Όπως και σε κάθε αγορά, αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

    Οι τιμές τυπικά αυξάνονται όταν υπάρχει περισσότερη ζήτηση για θέρμανση και ο κόσμος ανάβει νωρίτερα τα φώτα στα σπίτια του τον χειμώνα, ενώ οι τιμές την θερινή περίοδο είναι συνήθως χαμηλότερες.

    Ωστόσο, οι τιμές εκτοξεύθηκαν λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των χαμηλών παραδόσεων με δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου εξαιτίας της υψηλότερης ζήτησης από την Ασία, των λιγότερων από το συνηθισμένο προμηθειών αερίου από την Ρωσία, της χαμηλής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και των διακοπών ηλεκτροδότησης σε υποδομές.

    Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς για το αέριο στον ολλανδικό TTF έχουν αυξηθεί πάνω από 400% από τον Ιανουάριο, ενώ τα γερμανικά και γαλλικά συμβόλαια αναφοράς για την ενέργεια έχουν υπερδιπλασιαστεί.

    ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΚΕΣΕΙ ΑΥΤΟ;

    Η χειμερινή περίοδος θέρμανσης στην Ευρώπη τυπικά ξεκινά τον Οκτώβριο και οι τιμές χονδρικής δεν προβλέπεται να μειωθούν σημαντικά κατά το υπόλοιπο αυτής της χρονιάς, παρά τις υποσχέσεις από κάποιους παρόχους για περισσότερο αέριο.

    Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αυξημένες την επόμενη χρονιά.

    Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης, είπε αυτή την εβδομάδα ότι η αδειοδότηση του υποθαλάσσιου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία και τη Γερμανία, που αναμένει το ‘πράσινο φως’ από τη αρμόδια γερμανική ρυθμιστική αρχή, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αυξανόμενων τιμών αερίου της Ευρώπης.

    Ωστόσο η δυνατότητα της Gazprom να παράσχει μεγαλύτερους όγκους στην Ευρώπη μπορεί να περιοριστεί φέτος τον χειμώνα καθώς ακόμα γεμίζει τις δικές της εγχώριες μονάδες αποθήκευσης αερίου και ήδη παράγει ποσότητες κοντά στα υψηλά επίπεδα 10ετίας, είπαν αναλυτές της Bank of America.

    Τον περασμένο μήνα, η νορβηγική Equninor, ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος της Ευρώπης, είπε ότι θα αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η Νορβηγία προμηθεύει λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του βρετανικού αερίου.

    ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ;

    Πολλοί πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν αυξήσεις στις χρεώσεις λιανικής τους τελευταίους μήνες, μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος χονδρικής στους καταναλωτές.

    Το κόστος χονδρικής μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο μέρος του λογαριασμού. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, στον συνολικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, το κόστος χονδρικής μπορεί να φθάσει το 40% του συνόλου.

    Άρα, όταν οι τιμές στην αγορά χονδρικής αυξηθούν σημαντικά, οι πάροχοι μπορούν να αυξήσουν τις καταναλωτικές χρεώσεις λιανικής.

    Οι πάροχοι μπορεί να αγοράσουν ενέργεια στην αγορά χονδρικής την ημέρα της παράδοσης, μια ημέρα νωρίτερα και έως και μήνες ή ολόκληρες περιόδους εκ των προτέρων.

    Θα πρέπει να προσπαθήσουν να προβλέψουν πότε η τιμή θα είναι φθηνότερη και να αγοράσουν τη σωστή ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους.

    Εάν οι πάροχοι δεν αγοράσουν αρκετή ενέργεια, ίσως χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερη σε τιμή που μπορεί να είναι υψηλότερη, ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς. Φέτος, οι τιμές ανεβαίνουν όλο το καλοκαίρι.

    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

    Η Ευρωπαία επίτροπος για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον έχει πει ότι σύντομα θα παρουσιάσει σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου.

    Μια από τις ιδέες, που πρότεινε η Ισπανία, είναι η ΕΕ να αγοράσει από κοινού αέριο για να εκμεταλλευθεί την ισχύ της ενιαίας αγοράς των 450 εκατ. καταναλωτών και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό απόθεμα της ΕΕ σε αέριο, αλλά δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες για το πώς αυτό θα λειτουργήσει.

    Κάποιες εθνικές κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει μέτρα για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το βάρος στα νοικοκυριά τον χειμώνα, όπως επιδοτήσεις, πλαφόν στις τιμές ή επιστροφή των κερδών ενεργειακών επιχειρήσεων στους καταναλωτές.

    ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ;

    Λόγω της μη ρυθμισμένης αγοράς, η Βρετανία προσφέρει πολλές επιλογές με ενεργειακούς παρόχους στους καταναλωτές. Οι καταναλωτές συχνά ενθαρρύνονται να αλλάξουν πάροχο ή πρόγραμμα με χαμηλότερο κόστος.

    Μέτρα ενεργειακής απόδοσης, όπως η βελτιωμένη μόνωση, ο ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός και οι έξυπνοι μετρητές είναι επίσης μια καλή πρόταση, αλλά έχουν κόστος. Η μείωση της χρήσης ενέργειας είναι πολύ ευκολότερη τους θερινούς μήνες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • Πετρέλαιο θέρμανσης: Η νέα τιμή φέρνει τα νοικοκυριά στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας
     Πετρέλαιο θέρμανσης: Η νέα τιμή φέρνει τα νοικοκυριά στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας
    Η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση για τα αστικά κέντρα κατά μέσο όρο σε 1,10 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ξεκίνησε με 80 λεπτά το λίτρο και έκλεισε τον Απρίλιο στα 90 λεπτά το λίτρο.
    Μπροστά στο φάσμα της ενεργειακής φτώχειας κινδυνεύουν να βρεθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα. Οι τιμές ξεφεύγουν και υπάρχουν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, ενώ έρχεται αύξηση τουλάχιστον 40% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Ήδη, η τιμή για το φυσικό αέριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, ενώ το ράλι στις τιμές του αργού πετρελαίου, έχει ως αποτέλεσμα το κόστος της αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης να είναι ακριβότερο κατά 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών.

    Η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου και η τιμή του διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση για τα αστικά κέντρα κατά μέσο όρο σε 1,10 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι ξεκίνησε με 80 λεπτά το λίτρο και έκλεισε τον Απρίλιο στα 90 λεπτά το λίτρο.

    Η τιμή αυτή είναι αυξημένη κατά 10 λεπτά στην περιφέρεια και κατά 20 λεπτά στη νησιωτική χώρα.

    Δεν αποκλείεται μέχρι τότε να υπάρξουν και νέες αυξήσεις και η τιμή να βγει ακόμη υψηλότερα.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ο ιστορικός της Οικονομίας Νάιαλ Φέργκιουσον αναμένει αλματώδη οικονομική ανάπτυξη το 2021
    Ο ιστορικός της Οικονομίας Νάιαλ Φέργκιουσον αναμένει αλματώδη οικονομική ανάπτυξη το 2021

    Ο ιστορικός της Οικονομίας Νάιαλ Φέργκιουσον (Niall Ferguson) αναμένει αλματώδη οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος.

    «Αν και η οικονομική ζημία είναι επί του παρόντος μεγάλη, το 2021 θα έχουμε ξεπεράσει τα χειρότερα. Σε τελική ανάλυση ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι πολύ μικρότερος από τη ζημιά μετά την οικονομική κρίση το 2008», είπε ο ιστορικός, o οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

    Eπίσης, ο Σκωτσέζος ιστορικός, προβλέπει ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα συνεχιστούν υπό τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν θα διατηρήσει τη σκληρή στάση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Δεν θα καταργήσει ούτε τους δασμούς, ούτε θα άρει την τεχνολογική απαγόρευση της Huawei».

    Κατά τον Φεργκιουσον «Η ελπίδα της Γερμανίας να παραμείνει ουδέτερη σε αυτήν την ηγεμονική σύγκρουση είναι μια ψευδαίσθηση. Η επόμενη γενιά πολιτικών ηγετών της Γερμανίας θα αντιληφθεί ότι αυτή δεν είναι μια ρεαλιστική επιλογή. Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει ουδέτερη στον νέο Ψυχρό Πόλεμο».

    Ο ιστορικός είπε για την διαδικασία διαδοχής της Μέρκελ στη Γερμανία: «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU) χειρίστηκε το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί την Μέρκελ τόσο άσχημα ώστε κανείς να μην έχει ιδέα ποιος θα ακολουθήσει τα βήματά της» και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα δώσει τον τόνο στην Ευρώπη στην μετά Μέρκελ εποχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να αναλάβει αυτόν τον ηγετικό ρόλο. Ο Mακρόν προσπαθεί να διαμορφώσει το προφίλ ενός νέου ντε Γκωλ και η πολιτική απόσταση μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου θα αυξάνεται συνεχώς», προέβλεψε.

    Πηγή:Handelsblatt- ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από PublicDomainPictures από το Pixabay

  • Επιστρέφει η αισιοδοξία στο λιανεμπόριο
    Επιστρέφει η αισιοδοξία στο λιανεμπόριο

    Τονίζει ο καθηγητής Γ. Δουκίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ - Προβλέπει αύξηση πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2020

    Σημάδια ανάκαμψης καταγράφονται στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων το τρέχον έτος, μετά από μια βαθιά περίοδο κρίσης, γεμίζοντας αισιοδοξία τα στελέχη των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γεώργιος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων το λιανεμπόριο τροφίμων και γενικότερα ο κλάδος των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (FMCG) πέρασε πολλές και σημαντικές αλλαγές.

    Η μείωση των πωλήσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η οποία συνολικά έφτασε σχεδόν το 25% οδήγησε πολλές τις εταιρείες του κλάδου σε συρρίκνωση, ενώ άλλες εξαγοράστηκαν ή συγχωνεύτηκαν με αποτέλεσμα ο χάρτης του λιανεμπορίου να έχει μεταβληθεί δραστικά. Τα μηνύματα όμως στην αυγή της δεκαετίας του 2020 είναι διαφορετικά, όπως καταγράφονται μέσα από σχετικές έρευνες του ΙΕΛΚΑ, αναφέρει ο κ. Δουκίδης.

    Συγκεκριμένα, η κυλιόμενη εξαμηνιαία έρευνα τάσεων στο λιανεμπόριο FMCG του ΙΕΛΚΑ αναλύει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις.

    Όπως τονίζει ο κ. Δουκίδης, «η τελευταία έρευνα του Ιανουαρίου 2020 του ΙΕΛΚΑ στα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων καταδεικνύει ότι αναμένουν αύξηση των πωλήσεων στο επόμενο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, μεγάλη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αλλαγές στις προτεραιότητες των επιχειρήσεων με έμφαση στην ανάπτυξη, πελατοκεντρικότητα και καινοτομία».

    Σε σχέση με τις προσδοκίες για τις πωλήσεις του κλάδου, για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, σε μέτρηση καταγράφεται τόσο μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων οι οποίοι να εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν αυξητικά στο επόμενο εξάμηνο σε ποσοστά 68%, έναντι 2% για μείωση. Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η αλλαγή του κλίματος, τον Ιανουάριο του 2017 το 81% των στελεχών προέβλεπαν μείωση πωλήσεων και μόνο το 1% αύξηση. Πρόκειται για την πιο θετική μέτρηση που έχει καταγραφεί την τελευταία 5ετία από τότε που ξεκίνησε η εν λόγω κυλιόμενη έρευνα και για πλήρη αντιστροφή των προσδοκιών των στελεχών της αγοράς σε σχέση με τις τότε μετρήσεις.

    Μεσοσταθμικά, τα στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτιμούν ότι θα καταγραφεί αύξηση της τάξης του 1,95% στις πωλήσεις το εξάμηνο Ιανουάριος 2020 -Ιούνιος 2020 σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2019. Πρόκειται επίσης για την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον πρόκειται για μία συνεχόμενη τάση, καθώς είναι το τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο στο οποίο καταγράφεται θετική εκτίμηση για τις πωλήσεις. Από το 2016 έως το 2018 η πρόβλεψη ήταν συνεχώς για μείωση. Για πρώτη φορά πέρυσι τον Ιανουάριο του 2019 καταγράφηκε θετική εκτίμηση από τα στελέχη της αγοράς.

    Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογία των καταναλωτών και την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική κατάσταση και ενδεχομένως απρόσμενες πολιτικές εξελίξεις να επιδράσουν σε αυτή την πρόβλεψη, θετικά ή αρνητικά.

    Η αισιοδοξία όμως των στελεχών, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, δεν αφορά μόνο τις πωλήσεις. Συνολικά καταγράφεται μία βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον το τελευταίο 18μηνο και μάλιστα σε σχέση με το 2019 παρουσιάζει βελτίωση σε αυτή τη μέτρηση. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά η πλειοψηφία σε ποσοστό 74% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώθηκε, μόλις το 1% ότι χειροτέρεψε και το 26% ότι έμεινε αμετάβλητη. Συγκριτικά με τις μετρήσεις του 2017 και 2018 οπότε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν αρνητικός, πρόκειται για σαφώς καλύτερο αποτέλεσμα. Ο συνολικός δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε το 0,66 (με ελάχιστη τιμή το -1,00 και μέγιστη το 1,00) όταν τον Ιανουάριο του 2017 ήταν στο -0,32. Συνολικά και οι 3 υποδείκτες που διαμορφώνουν τον συνολικό δείκτη και αφορούν τις πωλήσεις, τις τιμές και τις οικονομικές συνθήκες κατέγραψαν αύξηση και βρίσκονται στις υψηλότερες ιστορικά τιμές τους.

    Μία άλλη σημαντική πτυχή της παρούσας κατάστασης είναι ότι η παγίωση αυτή των θετικών προσδοκιών των στελεχών των επιχειρήσεων του κλάδου μετατρέπεται πλέον και σε στρατηγική. Στην ίδια έρευνα αναλύονται οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων και φαίνεται ότι υπάρχει μία σαφής μεταστροφή, από την διαχείριση προβλημάτων της ύφεσης, σε αξιοποίηση και εκμετάλλευση των ευκαιριών. Πρώτη προτεραιότητα με διαφορά είναι η ενίσχυση των πωλήσεων των εταιρειών (58%). Πρόκειται μία λογική εξέλιξη καθώς με δεδομένη την εκτίμηση για αύξηση του μεγέθους της αγοράς, οι επιχειρήσεις στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια. Αυτό το αποτέλεσμα εν μέρει αποδίδεται και στις προσδοκίες για την κεφαλαιοποίηση σε πωλήσεις και κερδοφορία από τις πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν αποφέρει ακόμα τις πλήρεις δυνατότητες τους.

    Τα υπόλοιπα αποτελέσματα δείχνουν, σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, ότι η πλειοψηφία των στόχων του κλάδου έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την πελατοκεντρική στρατηγική. Συγκεκριμένα προτεραιότητες αποτελούν η καινοτομία σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα (42%), η παραγωγικότητα μέσω της μείωσης κόστους (40%), η καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών (31%), αναβάθμιση δικτύου και πολυκαναλική διάθεση προϊόντων (37%), η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών (27%) και η αξιοποίηση δεδομένων για την καλύτερη διαχείριση των πόρων των εταιριών (26%). Συνολικά φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε παραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες θα βελτιώσουν τη λειτουργία τους και θα προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες/προϊόντα στους πελάτες. Με δεδομένες τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά πρόκειται για μία καλή χρονικά στιγμή, η οποία μπορεί να αρχίζει να εξισορροπεί τις ζημιές της προηγούμενης δεκαετίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ilialive.gr

  • Financial Times: «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα»
    Financial Times: «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα»

    Η αποκατάσταση της αγοράς οφείλεται στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από την υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας

    Ακόμη και σε ό,τι αφορά σε ένα ρεκόρ για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 2012, οι επενδυτές αποφάσισαν ότι το χρέος της χώρας ήταν πλέον εκτός ελέγχου και αρνούνταν να δανείσουν την Αθήνα με οποιοδήποτε κόστος. Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σημερινό του δημοσίευμα οι Financial Times υπό τον τίτλο «Σε φάση ανάκαμψης η Ελλάδα, καθώς προχωρεί η αναδιάρθρωση του χρέους».

    Στο άρθρο της η εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: , μετά από ένα ράλι που έχει ζαλίσει πολλούς παρατηρητές, οι επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για να δανειστούν βραχυπρόθεσμο χρέος. Τα δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονται στο 1,2% – πολύ χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού ακόμα και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και μέσα στην κοινότητα των χαμηλών, ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον το πιο επικίνδυνο στοίχημα: αυτή την εβδομάδα οι αποδόσεις της υποχώρησαν για πρώτη φορά από το 2008, κάτω από εκείνες της Ιταλίας.
    Η αποκατάσταση της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βίαιη πτώση και στη συνέχεια μια υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας, εξέλιξη η οποία ακύρωσε την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αλλά η συγκυρία από το εξωτερικό, επισημαίνει το δημοσίευμα, ήταν ακόμα πιο ισχυρή: Πολύ χαμηλές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους επενδυτές να απογοητευτούν από τη διάψευση της αποκόμισης κερδών από όλο και πιο επικίνδυνες αγορές. Έτσι, ο χείμαρρος των ρευστών διαθεσίμων στη μικρή αγορά ομολόγων της Ελλάδας έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

    «Μετά από αρκετά προγράμματα διάσωσης που διήρκεσαν αρκετά χρόνια και μια πολύ οδυνηρή αναδιάρθρωση της αγοράς, θεωρήσαμε ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είχαν αλλάξει», δήλωσε ο Κιθ Νεΐ της γαλλικής εταιρείας διαχείρισης χαρτοφυλακίου Carmignac Gestion, η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα στην πρώτη έξοδο της χώρας στις αγορές εντός κρίσης, το 2014. «Από την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των υποχρεώσεων πέρασε στο δημόσιο τομέα… θεωρήσαμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική αναδιάρθρωση δεν θα αφορούσε στον ιδιωτικό τομέα».
    Η Carmignac κράτησε τα αξιόγραφα, όταν οι αποδόσεις σημείωσαν άνοδο το 2015 καθώς η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου της ευρωζώνης, ενώ έκτοτε έχει πραγματοποιήσει κι άλλες αγορές. Σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Ο κ. Νεΐ είπε ότι η επενδυτική του θέση εξακολουθεί να ισχύει σήμερα: «Έχουμε μια μακροπρόθεσμη άποψη για να διακρατήσουμε τα αξιόγραφα και να σκεφτούμε ότι υπάρχει ακόμα μια ανοδική πορεία από εδώ που βρισκόμαστε τώρα». Οι Financial Τimes προσθέτουν ότι η πρόσφατη αναβάθμιση στην κατηγορία BB- από την S&P έδωσε ελπίδες για μια ενδεχόμενη πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα βάσει του πρόσφατα ανανεωμένου προγράμματος κινήτρων.
    Πηγή: Protothema.gr - Newmoney.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο