Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 17:24

Επίδομα έως 500 ευρώ σε χιλιάδες φοιτητές: Τα δικαιολογητικά και η αίτηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ποιοι φοιτητές δικαιούνται επίδομα που φτάνει και τα 500 ευρώ. Πώς θα κάνετε αίτηση.

Την ευκαιρία να λάβουν επίδομα έως και 500 ευρώ έχουν χιλιάδες φοιτητές. Η διαδικασία για να κάνετε αίτηση βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προθεσμία να λήγει την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στις 15:00.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι προπτυχιακές υποτροφίες που αποσκοπούν στην υποστήριξη επιμελών φοιτητών οι οποίοι διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα και τις προκήρυξε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Ένα βοήθημα με στόχο να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους και να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προσώπων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).

Τα ποσά υποτροφίας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση υποτροφιών έως την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 στις 15:00, από το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί στην διαδικτυακή εφαρμογή https://ams.iky.gr

Η υποτροφία ανέρχεται σε:
α) πεντακόσια (500,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι έξι χιλιάδες (6.000,00) ευρώ συνολικά και
β) τριακόσια (300,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι τρεις χιλιάδες και εξακόσια (3.600,00) ευρώ συνολικά.

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε

Με την εισαγωγή στην πλατφόρμα θα πρέπει να πατηθεί ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ και στην επόμενη οθόνη στο «Θέμα Βοήθειας» να επιλεγεί «Προπτυχιακές Υποτροφίες/Διοικητική υποστήριξη/Όροι, δικαιολογητικά, προθεσμίες»).

Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση (κωδικοί, σύνδεση, αποθήκευση αίτησης, online υποβολή κλπ) παρέχεται μέσω του email: [email protected]

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Προϋπόθέσεις

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να αξιολογηθούν για τη χορήγηση υποτροφίας, πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες των λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή πολίτες τρίτων κρατών νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα ή κάτοχοι (αριθμού αίτησης) κάρτας ασύλου (πρόσφυγες).
  • Να κατέχουν ελληνικό ΑΦΜ.
  • Να συμπεριλαμβάνονται – ως υπόχρεοι ή Εξαρτώμενα Μέλη – σε υποβληθείσα φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2019.
  • Κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο σπουδών αντιστοίχως του ακαδημαϊκού έτους 2019- 2020 να ήταν προπτυχιακοί φοιτητές, εγγεγραμμένοι σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών και δεν είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο από τον Κανονισμό Σπουδών, χρονικό όριο των εξαμήνων φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου.
  • Να μην λαμβάνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος υποτροφία από οποιαδήποτε άλλη πηγή δημόσια ή ιδιωτική, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Να μην ήταν πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ κατά την έναρξη της υποτροφίας (1/9/2019).
Ποιοι αποκλείονται

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:

α) οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών και των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού και της Πυροσβεστικής.

β) οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. σε ειδικό αριθμό θέσεων και σε ποσοστό επιπλέον του αριθμού εισακτέων, ως:
(i) τέκνα των Ελλήνων εξωτερικού,
(ii) αλλοδαποί αλλογενείς και
(iii) Υπότροφοι (αλλοδαποί-αλλογενείς και ομογενείς), όπως οι κατηγορίες αυτές εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση Φ.151/20049/Β6/2007 (Β΄ 272).

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν και ένα τουλάχιστον από τα εξής κοινωνικo-οικονομικά κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • Το Κατά Κεφαλήν Εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2019 δεν υπερέβαινε το ποσό των επτά χιλιάδων ευρώ (7.000,00).
  • Ανήκουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και το Κατά Κεφαλήν Εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2019 δεν υπερέβαινε το ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000,00) ευρώ:

i) Ο Υποψήφιος είναι γονέας Μονογονεϊκής Οικογένειας.

ii) Ο Υποψήφιος είναι γονέας με τρία (3) τέκνα και άνω εκ των οποίων τουλάχιστον ένα Εξαρτώμενο Μέλος.

iii) Ο Υποψήφιος είναι ορφανός από δύο γονείς, εφόσον δεν έχει υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας του. Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 25ου έτους θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου 2020.

iv) Ο Υποψήφιος είναι Εξαρτώμενο Μέλος οικογένειας με τρία τέκνα και άνω (Εξαρτώμενα Μέλη ή μη).

v) Ο Υποψήφιος είναι Εξαρτώμενο Μέλος Μονογονεϊκής Οικογένειας.

vi) Ο Υποψήφιος είναι Εξαρτώμενο Μέλος με γονέα ή γονείς ή/και ένα ή περισσότερα αδέλφια Εξαρτώμενα Μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

vii) Ο Υποψήφιος έχει σύζυγο ή/και τέκνα-Εξαρτώμενα Μέλη με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

viii) Ο Υποψήφιος είναι Έλληνας πολίτης μέλος της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

ix) Ο Υποψήφιος είναι Ρομά.

x) O Υποψήφιος είναι πρόσφυγας.

xi) Υποψήφιοι με αναπηρία τουλάχιστον 50% κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, εφόσον το Κατά Κεφαλήν Εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2019 δεν υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων (9.000,00) ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης

Οι υποψήφιοι οφείλουν να συμπληρώσουν όλα τα υποχρεωτικά πεδία της ηλεκτρονικής αίτησης, να αναρτήσουν τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και να την υποβάλουν οριστικά (οριστική υποβολή) το αργότερο έως την 18η Φεβρουαρίου στις 15:00 στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://ams.iky.gr

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται αποκλειστικά με κωδικούς taxisnet του Υποψήφιου. Οδηγίες για την συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης και την ανάρτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών παρέχονται στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://ams.iky.gr.

Για την υποβολή της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή απαιτείται η δήλωση των παρακάτω στοιχείων:

α) Προσωπικά στοιχεία του Υποψήφιου

β) ΑΜΚΑ του Υποψήφιου

Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του ν. 1599/1986 και δεν είναι δυνατό να διορθωθεί ή να τροποποιηθεί μετά την οριστική υποβολή της.

Τα δικαιολογητικά

Όλοι οι Υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν σε ηλεκτρονική μορφή τα εξής δικαιολογητικά στη διαδικτυακή διεύθυνση: https://ams.iky.gr.

α) Αντίγραφο Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας στην περίπτωση Υποψήφιου Έλληνα πολίτη ή Διαβατήριο και κάρτα πολίτη κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή διαβατήριο και άδεια διαμονής (σε ισχύ) πολίτη τρίτου κράτους ή Κάρτα ασύλου ή αίτηση χορήγησης ασύλου ή αντίστοιχο ελληνικό δημόσιο έγγραφο, στην περίπτωση που ο Yποψήφιος, κατά δήλωσή του, είναι πρόσφυγας.

β) Βεβαίωση του Τμήματος/Σχολής του Υποψήφιου, σύμφωνα με το «υπόδειγμα βεβαίωσης» του παραρτήματος 1 της παρούσας Πρόσκλησης, για τον τρόπο εισαγωγής, το έτος πρώτης εγγραφής, το τρέχον εξάμηνο σπουδών, τον συνολικό αριθμό εξαμήνων του προγράμματος σπουδών καθώς και τη συνδρομή των επιμέρους Κριτηρίων Μοριοδότησης, όπως ορίζονται στο κεφάλαιο Δ΄ της παρούσας.

γ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 ψηφιακά εκδοθείσα ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ότι ο Υποψήφιος δεν θα εισπράξει το στεγαστικό επίδομα ή το επίδομα ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και εάν το έχει εισπράξει θα το επιστρέψει πριν συνάψει σύμβαση υποτροφίας με το ΙΚΥ ή θα το δηλώσει κατά τη σύναψη σύμβασης υποτροφίας προκειμένου να συμψηφιστεί με την υποτροφία.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 13:49

Σχετικά Άρθρα

  • Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ
    Αιώνιοι φοιτητές το 48% των εγγεγραμμένων στα ελληνικά ΑΕΙ

    Από το 2025 το 48% των εγγεγραμμένων φοιτητών κινδυνεύουν να διαγραφούν, ως «αιώνιοι φοιτητές». Έχουν ξεπεράσει δηλαδή το όριο των v+2 χρόνων σπουδών. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο σύνθετη.

    Από του χρόνου πάνω από 333.000 «αιώνιοι φοιτητές» κινδυνεύουν να διαγραφούν οριστικά από τις λίστες των εγγεγραμμένων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος 4957/2022 – γνωστός και ως «νόμος Κεραμέως» για τα ΑΕΙ όσοι έχουν εξαντλήσει το ανώτατο όριο σπουδών διαγράφονται αυτοδικαίως από το Σεπτέμβριο του 2025.

    Πρόκειται για το περιβόητο όριο του v+2, δηλαδή το τυπικό πρόγραμμα σπουδών συν δύο επιπλέον χρόνια, για τις σχολές τετραετούς φοίτησης ή τρία χρόνια για τις σπουδές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης.

    Ενεργοί και «αιώνιοι φοιτητές»

    Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ημερομηνία πρόσβασης 2/6/2023, στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν εγγεγραμμένοι 704.047 φοιτητές. Από αυτούς ως ενεργοί – δηλαδή όσοι δεν έχουν ξεπεράσει το v+2 υπολογίζονται οι 379.559, ήτοι το 54%.

    Ως εκ τούτου η ΕΘΑΑΕ υπολογίζει στις λίστες των «αιωνίων» ή των «λιμναζόντων» φοιτητών όπως ονομάζονται εκείνοι που καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο δυσθεώρητο ποσοστό του 46% (324.488). Το νούμερο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να υπολογίσουμε πόσοι φοιτητές είναι πραγματικά «φαντάσματα» και πόσοι απλώς έχουν καθυστερήσει την ολοκλήρωση των σπουδών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών.

    Με βάση προδημοσιεύσεις από τη φετινή ετήσια έκθεση της ΕΘΑΑΕ – η οποία βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της επεξεργασίας, η εικόνα για το 2024 δεν είναι ριζικά διαφορετική.

    Όπως γράφει η «Καθημερινή» της Κυριακής, ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών έχει μειωθεί σε σύγκριση με πέρυσι, στους 695.678. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενεργών φοιτητών, στους 361.937 (52,03%). Αυξημένος όμως εμφανίζεται ο αριθμός των «αιωνίων» στους 333.741 φοιτητές.

    Δηλαδή σε ένα ακαδημαϊκό έτος άλλοι 9.253 φοιτητές προστέθηκαν σε όσους θεωρούνται «λιμνάζοντες».

    Ανησυχία και αντιδράσεις

    Η ανησυχία ανάμεσα στους φοιτητές που έχουν υπερβεί το προβλεπόμενο όριο φοίτησης είναι εύλογη, καθώς πρέπει να επισπεύσουν να περάσουν τα μαθήματα που χρωστούν μέσα σε τρεις εξεταστικές, αλλιώς κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2022 μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αφού καταψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (η Πλεύση Ελευθερίας είχε δηλώσει «παρών»), είχε ξεσηκώσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην φοιτητική όσο και στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Εκτός από τις διαγραφές φοιτητών προέβλεπε τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Οι αλλαγές στην ανάδειξη της διοίκησης των πανεπιστημίων επικρίθηκαν σφοδρά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), ως βαθιά αντιδημοκρατικές αλλά και αναποτελεσματικές, ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις οδήγησαν σε παραλυσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    Ο νόμος Πιερρακάκη του 2024 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έφερε ένα «ολικό» ρετούς στο νόμο Κεραμέως, τροποποιώντας πάνω από 100 άρθρα, αλλά η ρύθμιση για το ν+2 παραμένει.

    Πρώτο σε «αιώνιους» το ΕΚΠΑ

    Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της ΕΘΑΑΕ, τα χαμηλότερα ποσοστά «αιωνίων» ή «λιμναζόντων» φοιτητών έχουν η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (29.31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 36,69% και το Πανεπιστήμιο Κρήτης (39,19%).

    Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το όριο του v+2 έχει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με 59.92%.

    Καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, με περισσότερους από 100.823 εγγεγραμμένους φοιτητές, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 60.000 κινδυνεύουν με διαγραφή.

    Ακολουθεί το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήμιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που έχει έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο (54,71%)

    Αμφισβήτηση στοιχείων

    Όμως έχουν υπάρξει πανεπιστήμια που αμφισβητούν τις μετρήσεις του ΕΘΕΑΕ.

    Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα που το κατέτασσε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους «αιώνιους», διευκρίνισε ότι πρόκειται περί λαθροχειρίας. Οι μη ενεργοί φοιτητές προέρχονταν στην πλειονότητά τους από τα καταργημένα προγράμματα σπουδών των πρώην ΤΕΙ. Ο πραγματικός αριθμός των λεγόμενων «λιμναζόντων» απαντά το πανεπιστήμιο ανέρχεται μόλις στο 8,42% των εγγεγραμμένων, κάτι που δεν αποτυπώνεται στους πίνακες.

    Εγκατάλειψη σπουδών και κόστος ζωής

    Ερωτηματικά και αμφιβολίες εκφράζονται κατά πόσο θα εφαρμοστεί το v+2 στην πράξη. Ήδη από πανεπιστήμια της περιφέρειας έχουν εκφραστεί διαμαρτυρίες, αρχικά όχι για τον νόμο καθεαυτό, αλλά για τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν σχετικά με το κόστος στέγασης και διαβίωσης των φοιτητών. Πρόκειται για έναν παράγοντα που λειτουργεί ανασταλτικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο προβλεπόμενο διάστημα, αφού είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα. Έτσι, θέλοντας και μη προστίθενται στις στρατιές των «λιμναζόντων», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις εγκαταλείπουν ολοσχερώς.

    Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας Χρήστου Μπούρα, για το υπέρογκο κόστος των ενοικίων στην πόλη, αλλά ακόμα και για τα υψηλά μεταφορικά κόστη. Όπως είχε δηλώσει στην τοπική εφημερίδα Πελοπόννησο, με αφορμή την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, τα υψηλά ενοίκια θα αναγκάσουν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τραγική».

    Κλείσιμο τμημάτων

    Η Πάτρα δεν είναι η μόνη πόλη που «αιμορραγεί» από φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ζωής. Ο κ. Μπούρας είχε δηλώσει ότι από τα 416 πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στη χώρα μας, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 λόγω έλλειψης φοιτητών.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος κατά τα άλλα εφαρμόζει σκληρά πειθαρχικά μέτρα και διώξεις κατά φοιτητών –αναδεικνύει πιθανόν και άθελά του τη σύνδεση του υψηλού κόστους ζωής με την εγκατάλειψη των σπουδών.

    Ο μύθος των τεμπέληδων «αιώνιων φοιτητών», διαψεύδεται και από σχετικές επιστημονικές έρευνες, που δείχνουν ότι η εγκατάλειψη ή η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των σπουδών είναι ένα σύνθετο φαινόμενο – με πολλαπλά αίτια, ιδίως οικονομικά και κοινωνικά αλλά και προσωπικά.

    Πολυσύνθετο φαινόμενο

    Μία από τις πιο πλήρεις μελέτες για το φαινόμενο των «λιμναζόντων φοιτητών» είχε εκπονηθεί το 2015 από ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

    Αν και έκτοτε οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία έχουν αλλάξει, η έρευνα παραμένει επίκαιρη στα βασικά της συμπεράσματα.

    Όπως αναφέρεται, ένας βασικός παράγοντας για το χρόνο ολοκλήρωσης των σπουδών είναι η κοινωνική προέλευση των φοιτητών. Για παράδειγμα, από το δείγμα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο απόγειο της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των φοιτητών που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες» έχουν γονείς που προέρχονται από τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικο-επαγγελματικές κατηγορίες.

    Αντίστοιχα, οι οικονομικοί παράγοντες είτε από μόνοι τους, είτε σε συνδυασμό με άλλους, συμβάλλουν στην καθυστέρηση των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές αναγκάζονται να φύγουν από την πόλη των σπουδών ή και να εργαστούν. Αυτό έχει ως συνέπεια να αποκόβονται από το πανεπιστήμιο και να μην έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, διαπιστώνει η έρευνα.

    Πηγή: In.gr
  • Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν
    Αντίστροφη μέτρηση για τη διαγραφή «αιώνιων» φοιτητών: Πόσο έτοιμα είναι τα ΑΕΙ; Ποιοι κινδυνεύουν

    Στην εκκαθάριση των μητρώων φοιτητών και σε διαγραφές πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2025, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου 4957/2022, σχετικά με την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

    Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, υπάρχει αναμονή για την εφαρμογή του νόμου και κρίνουν ότι με τη συμπλήρωση του ορίου φοίτησης το Συμβούλιο του κάθε τμήματος είναι υποχρεωμένο να εκδώσει πράξη διαγραφής για τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές.

    Ποιες θα είναι όμως οι κινήσεις των ΑΕΙ όσον αφορά το θέμα αυτό, ακόμη είναι άγνωστο, αλλά η πρώτη εικόνα που επικρατεί είναι ότι υπάρχει μια γενική απροθυμία στη διαγραφή φοιτητών. Όμως, μια πιθανή άρνηση των πανεπιστημίων να προχωρήσουν σε αυτά που προβλέπει ο νόμος δεν θα είναι χωρίς επιπτώσεις καθώς οι «ποινές» θα επικεντρωθούν στο ύψος της χρηματοδότησης που θα λάβουν από το κράτος.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πανεπιστήμια σήμερα, όπως και πολλές φορές κατά το παρελθόν, θα δυσκολευτούν να διαγράψουν φοιτητές αλλά σίγουρα θα σκεφτούν και την πιθανότητα μιας μειωμένης χρηματοδότησης για τον λόγο αυτό. Για την ώρα οι διοικήσεις των περισσότερων ιδρυμάτων δεν έχουν καμία σχετική προετοιμασία αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και μεγάλα πανεπιστήμια τα οποία έχουν προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες κάνοντας ξεκαθάρισμα στα μητρώα των φοιτητών. Οι πανεπιστημιακοί ισχυρίζονται ότι τα ΑΕΙ δεν επιβαρύνονται από τους φοιτητές, που έχουν ξεπεράσει το όριο φοίτησης καθώς δεν έχουν ταυτότητα ούτε και κάποιο από τα προνόμια των ενεργών φοιτητών.

    Συνεπώς, δεν θέλουν να λειτουργήσουν τιμωρητικά απέναντι στους φοιτητές, αναφερόμενοι και σε φοιτητές τους οι οποίοι δεν είναι αμελείς αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα (υγείας, οικονομικά κ.α) και γι' αυτό δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στους προκαθορισμένους χρόνους.

    Ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

    Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ ορίζεται ως εξής:

    • Αν το πρόγραμμα έχει ελάχιστη διάρκεια 8 ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, τότε η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο χρόνος αυτός (8 εξάμηνα), προσαυξημένος κατά 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα
    • Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά 6 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
    • Μετά τη συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.
    • Η νομοθεσία έχει προβλέψει και την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας του φοιτητή ή συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα μερικής φοίτησης για φοιτητές – εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, φοιτητές – αθλητές.
    • Επιπλέον έχει προβλεφθεί και το δικαίωμα διακοπής φοίτησης, από ένα εξάμηνο μέχρι 2 έτη, για φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης.
      *Οσα προαναφέρθηκαν ισχύουν για τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής.
    • Για τους φοιτητές που ήταν ήδη εγγεγραμμένοι τον Ιούλιο 2022 (όταν δηλ. δημοσιεύθηκε ο ν. 4957) και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Φεβρουάριος 2021): εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα.
    • Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης.
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επιδόματα: Ποιοι κερδίζουν από τις προπληρωμένες κάρτες - Οι εξαιρέσεις
    Επιδόματα: Ποιοι κερδίζουν από τις προπληρωμένες κάρτες - Οι εξαιρέσεις

    Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα πληρωμής επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα, σε μια προσπάθεια μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές των δικαιούχων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και προβλέπει πως οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα λαμβάνουν το 50% του ποσού με κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, από όπου και θα μπορούν να κάνουν ανάληψη.

    Ενώ το υπόλοιπο 50% θα μπορούν να το αξιοποιήσουν κάνοντας αγορές και πληρωμές με μια συγκεκριμένη προπληρωμένη κάρτα.

    Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

    Συγκεκριμένα, με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα γέννησης, παιδιού (Α21), αναδοχής, ανεργίας, επίσχεσης και το εποχικό επίδομα.

    Επιπλέον με τον ίδιο τρόπο θα πληρώνονται τα επιδόματα της αγροτικής εστίας και τα εξής:

    • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
    • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
    • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

    Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

    Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι

    Ένα σύστημα επιβράβευσης φαίνεται πως εξετάζουν τα αρμόδια υπουργείο σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα για να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους δικαιούχους να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα.

    Σύμφωνα με τα σενάρια, οι πάροχοι θα συμπεριλάβουν τις προπληρωμένες κάρτες σε προγράμματα επιβράβευσης.

    Ποια επιδόματα εξαιρούνται

    Σε προπληρωμένη κάρτα δεν θα ενταχθούν τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ.

    Επιπλέον εξαιρούνται τα παρακάτω:

    • το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
    • το επίδομα ομογενών προσφύγων
    • η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
    • τα έξοδα κηδείας σε περίπτωση θανάτου ανασφάλιστου υπερήλικα
    • το επίδομα λόγω αφερεγγυότητας εργοδότη
    • το επίδομα διαθεσιμότητας

    Πηγή: Cnn.gr

  • Τέμπη: «Οδύσσεια» για 30χρονο που επέβαινε στο μοιραίο τρένο - Τον έκριναν ανάπηρο αλλά δεν του χορηγούν σύνταξη
    Τέμπη: «Οδύσσεια» για 30χρονο που επέβαινε στο μοιραίο τρένο - Τον έκριναν ανάπηρο αλλά δεν του χορηγούν σύνταξη

    Μια απίστευτη Οδύσσεια ζει ο Στέργιος Μιναέμης ενάμιση χρόνο από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που στοίχε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

    Ο 30χρονος γλίτωσε από θαύμα από το μοιραίο τρένο και προσπαθεί να μαζέψει τα «κομμάτια» του και να συνεχίσει τη ζωή του αφήνοντας πίσω τα όσα έζησε. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία που του στερεί το δικαίωμα να πάρει τη σύνταξη που δικαιούται μιας και έχει κριθεί ανάπηρος από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Δημοσίου.

    Το χρονικό

    Ο Στέργιος Μιναέμης νοσηλεύτηκε για μια εβδομάδα σε νοσοκομείο, μετά το τραγικό δυστύχημα και αφού ανάρρωσε πέρασε από την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή του Δημοσίου όπου τον έκριναν ανάπηρο και αποφάσισαν να του χορηγήσουν σύνταξη, με έγγραφο που εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2023.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπίστωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην υγεία του και απεφάνθη ότι έχει 50% αναπηρία. Μια απόφαση ωστόσο με τριετή ισχύ. Στη συνέχεια πήγε την απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να ξεκινήσει η καταβολή της σύνταξης, ωστόσο προς έκπληξή του, ενημερώθηκε πως δεν μπορεί να του καταβληθεί καθώς η Υγειονομική Επιτροπή έγραψε πως ισχύει για 3 χρόνια!

    «Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που ζήσαμε»

    Την ίδια στιγμή, ο Στέργιος Μιναέμης παλεύει με δυσκολία να αφήσει στο παρελθόν τα όσα έζησε και εξιστορεί στο OPEN τις τραγικές στιγμές που βίωσε εκείνες τις φρικτές στιγμές. «Έγινε η σύγκρουση και καιγόμασταν μέσα στο βαγόνι. Δεν υπήρχε οξυγόνο και φως. Βλέπαμε με το φως που έφεγγαν όσοι είχαν τα κινητά τους. Προσπαθήσαμε να φύγουμε με τα παράθυρα στη θέση 5 που καθόμουν στο βαγόνι. Παντού είχε αίματα. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να δούμε πως είμαστε. Προσπαθήσαμε να βγούμε έξω για να μην καούμε» ανέφερε σχετικά.

    Και συνεχίζει: «Είναι δύσκολη η καθημερινότητα. Ειδικά τα βράδια. Αυτό το «τέρας» έρχεται και σου φέρνει στο νου τις εικόνες. Προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε».

    «Είμαι περήφανη για τον γιο μου»

    Για την «οδύσσεια» που περνά ο γιος της μίλησε και η μητέρα του περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. «Μας πήρε ο ίδιος στο τηλέφωνο του αδερφού μου. Μέχρι να επικοινωνήσουμε μαζί περνούσαν πολλά από το μυαλό μου. Ηρεμήσαμε όταν μιλήσαμε μαζί του. Αλλά στενοχωρηθήκαμε για τους υπόλοιπους ανθρώπους».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο
    Καρπενήσι: 30 φοιτητές έπαθαν τροφική δηλητηρίαση - Πέντε ακόμα στο νοσοκομείο

    Εφιαλτικές στιγμές πέρασαν 30 φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι έπαθαν τροφική δηλητηρίαση και κατέληξαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Το ένα μετά το άλλο παρουσίαζαν έντονα συμπτώματα.

    Οι φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ηλικίας μεταξύ 22 με 23 ετών, βρέθηκαν στο Καρπενήσι για ένα συνέδριο. Όλοι μαζί γευμάτισαν σε μια ταβέρνα και έτρωγαν καθημερινά πρωινό στο ξενοδοχείο που έμεναν. Το βράδυ της Τετάρτης (2/10) ξαφνικά, άρχισαν να παρουσιάζουν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, να κάνουν εμετούς, να έχουν διάρροιες και πυρετό.

    Πέντε νοσηλεύονται ακόμα

    Έτσι, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Καρπενησίου και όλοι τηλεφώνησαν στους γονείς τους. Τώρα έχουν παραμείνει για νοσηλεία πέντε παιδιά και τα υπόλοιπα αποχώρησαν μετά την αγωγή που έλαβαν.

    Συνολικά στην εκδρομή ήταν 50 φοιτητές και από αυτούς οι 30 νόσησαν. Μια φοιτήτρια έκανε καταγγελία και τώρα οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τις έρευνες ώστε να διαπιστωθεί τι συνέβη.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα
    Έκκληση ελαιοπαραγωγών Κρήτης σε φοιτητές: «Ελάτε να μαζέψουμε ελιές» - Οι μισθοί και τα κίνητρα

    Μια ενδιαφέρουσα πρόταση εργασίας, προς του φοιτητές του νησιού, έκαναν ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης. Τους ζητούν να εργαστούν το επόμενο διάστημα στο μάζεμα της ελιάς με εργόσημο και αμοιβές πάνω από 50 ευρώ την ημέρα αλλά και την απόκτηση λαδιού υψηλής ποιότητας για τα σπίτια τους σε καλύτερες τιμές από αυτές του εμπορίου.

    Η ιδέα προέκυψε από τη μεγάλη ανάγκη, που υπάρχει στην ανεύρεση εργατών για το μάζεμα της ελιάς στο νησί αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Την πρόσκληση προς τους φοιτητές, έκανε ο κ. Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Natura Cretica στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.

    Ενδιαφέρον από τους φοιτητές

    Η πρόσκληση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον φοιτητών οι οποίοι ήδη ζητούν από την οργάνωση ελαιοπαραγών περισσότερες πληροφορίες. Τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο οι φοιτητές θα θελήσουν να εργαστούν στο μάζεμα της ελιάς αντί στις καφετέριες και στην εστίαση γενικότερα όπως συνήθως κάνουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες που έχουν έως να πάρουν τα πτυχία τους.

    Όπως τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης για να γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει μια ολόκληρη νοοτροπία και κουλτούρα, που υπάρχει στη χώρα μας γύρω από την απασχόληση της νέας γενιάς στις αγροτικές δουλειές. Ο κ. Σταυρακάκης συνέταξε μια επιστολή-πρόσκληση προς τους φοιτητές τονίζοντας ότι όσοι συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς θα πρέπει πρώτα να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους στο πανεπιστήμιο και η δουλειά να μην είναι σε βάρος των σπουδών τους.

    Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Σταυρακάκης «ξέρω ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και για την ώρα η πρόσκληση απευθύνεται μόνο σε φοιτητές των πανεπιστημιακών σχολών του νομού Ρεθύμνου. Το πρόβλημα με την εξεύρεση εργατικού δυναμικού είναι πολύ μεγάλο καθώς οι περισσότεροι αλλοδαποί έχουν φύγει ή εργάζονται σε επιχειρήσεις του τουρισμού. Οι ελιές όμως πρέπει να μαζευτούν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Γι΄αυτό κάναμε το κάλεσμα στους φοιτητές μας με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν ώστε να αποκτήσουν μια επιπλέον εμπειρία από μια ομαδική εργασία και βέβαια να φτιάξουν ένα εισόδημα για τις σπουδές τους. Πάντως, σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε οι πρώτοι. Σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, π.χ. Ολλανδία, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα τώρα και πολλά χρόνια, δηλαδή η συστηματική απασχόληση φοιτητών στην γεωργία και ειδικά στα θερμοκήπια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αυτή την νοοτροπία γεγονός που γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και για αυτό όταν τους είπα αυτή την ιδέα μου απάντησαν «σιγά ποιος φοιτητής θα έρθει να δουλέψει στις ελιές». Για την ώρα πάντως υπάρχει μια ανταπόκριση από φοιτητές και τις επόμενες μέρες θα δούμε την εξέλιξη».

    Η επιστολή του κ. Σταυρακάκη

    ΘΕΜΑ: Εξεύρεση εργατικού προσωπικού για τη συλλογή του ελαιόκαρπου των μελών της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς «NATURA CRETICA» στο σωστό χρόνο.

    Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, χαίρετε! Επικοινωνώ μαζί σας με μια πολύ πρόσφατη νέα ιδιότητα μου, αυτή του Προέδρου μιας Οργάνωσης [βιολογικών] Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς με το όνομα NATURA CRETICA, Οργάνωση η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης -από κεντρικό Μυλοπόταμο μέχρι τους ελαιώνες στα ανατολικά προάστια της πόλεως του Ρεθύμνου- με 33 μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς, 60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων. Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού. Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά [και υπό συνεχή παρακολούθηση] τις οδηγίες του Γεωπόνου της ργάνωσης. Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού. Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος! Σε αυτό το σημείο αναδεικνύεται η ανάγκη επικοινωνίας μου μαζί σας. Το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν [κυρίως αλλοδαπό] εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους "μαζικούς" χώρους ανθρώπινου δυναμικού, που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία της χώρας!

    Πιο συγκεκριμένα, σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουμε -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως. Τα θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα θα συζητηθούν και θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την έναρξη των μαθημάτων οι φοιτητές, που θέλουν να ασχοληθούν μαζί μας, θα πρέπει να φροντίσουν να διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους, έτσι ώστε σε καμία περίπτωση η απασχόληση μαζί μας να μην είναι εις βάρος των σπουδών τους. Η εργασία τους θα πρέπει να παρασχεθεί σε χρόνο που δεν δημιουργεί εμπόδια στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις. Αντίθετα, πιστεύεται ότι η εργασία στη φύση βοηθά σημαντικά στην πνευματική άσκηση και τη μελέτη! Αυτό που ζητάμε από σας είναι να δημοσιοποιήσετε αυτή μας την επιθυμία και έκκληση, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων μας.

    Η Οργάνωση Παραγωγών “Natura Cretica ”

    Η Οργάνωση έχει συσταθεί με πρωτοβουλία των παραγωγών και έχει ως σκοπό :

    1. Να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών από ποσοτική και ποιοτική άποψη.

    2. Να προωθήσει τη συγκέντρωση και τη διάθεση της παραγωγής των μελών της

    3. Να μειώσει το κόστος παραγωγής των προϊόντων αυτών.

    4. Να ομαλοποιήσει τις τιμές παραγωγού.

    5. Να βελτιώσει την εμπορική αξιοποίηση του ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς που παράγει

    6. Να προωθήσει καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές παραγωγής, που βελτιώνουν την ποιότητα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών και θα σέβονται το περιβάλλον.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια
    «Η Πάτρα χάνει φοιτητές από το κόστος διαβίωσης» - Ο Χρήστος Μπούρας κάνει έκκληση για χαμηλότερα ενοίκια

    Τι ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη

    Να μειωθούν τα ενοίκια για τους φοιτητές αλλά και το κόστος μετακίνησης, ζητεί ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας προκειμένου να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών από την πόλη.
    Σημειώνεται, ότι τουλάχιστον 900 ευρώ το μήνα είναι το μέσο κόστος διαβίωσης για ένα φοιτητή στην Πάτρα - το ποσό είναι σχεδόν απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.
    Την ανάγκη να εξορθολογιστούν τα ενοίκια για τους φοιτητές στην πόλη της Πάτρας καθώς και να μειωθεί το κόστος μετακίνησης, αναδεικνύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης».

    Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι «τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική», διαπιστώνει.

    Ο ίδιος, σημειώνει ότι παρέχεται δωρεάν στέγαση στους φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία επιστρέφεται στο φοιτητή όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», αναφέρει.

    Σχετικά με τη μετακίνηση των φοιτητών, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών τονίζει ότι ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα. Κι όλα αυτά, όταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τις συγκοινωνίες δεν είναι καθόλου ανάλογες του κόστους τους: «Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό. Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση», θα πει ο Καθηγητής Μπούρας.
    Δεν παραλείπει δε να επισημάνει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η πόλη, η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται. «Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», καταλήγει.
    Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων

    Θέτοντας επί τάπητος το δημογραφικό ζήτημα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών το συνδέει και με την κατάσταση στον ακαδημαϊκό χώρο, όπου και θα αρχίσει οσονούπω να αποτυπώνεται. Πιο συγκεκριμένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 416 πανεπιστημιακά τμήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα επόμενα 10 χρόνια θα κλείσουν τα 100 από αυτά, λόγω έλλειψης φοιτητών. Έχουμε 25 πανεπιστήμια στη χώρα. Από αυτά, μόνον τα έξι έως οκτώ έχουν εμφανή παρουσία και έχουν πετύχει με το έργο τους να είναι ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, με αριστεία σε πάρα πολλούς δείκτες. Τα υπόλοιπα πού είναι;».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νέα Αριστερά Ηλείας: Φοιτητική στέγη - ΠΩΣ;
    Νέα Αριστερά Ηλείας: Φοιτητική στέγη - ΠΩΣ;

    Η Νέα Δημοκρατία έσβησε την Ηλεία από τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα παιδιά της Ηλείας, εάν είχαν μια δυνατότητα να σπουδάσουν με επιλογή τους στον τόπο τους, αυτή έχει πλέον χαθεί και έτσι οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας και οι οικογένειές τους αναλαμβάνουν να διαχειριστούν ένα υψηλό κόστος διαβίωσης, καθώς η φοιτητική στέγη έχει φθάσει σε υπερβολικά ύψη.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας και την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με αφορμή την αδυναμία χιλιάδων οικογενειών να σηκώσουν το βάρος του κόστους σπουδών των παιδιών τους στα Δημόσια Πανεπιστήμια εξαιτίας της οικονομικής και στεγαστικής κρίσης που πλήττουν την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

    Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνονται:

    • Το συνολικό μηνιαίο κόστος σπουδών ενός φοιτητή που ξεπερνά τα 1000 ευρώ, καθιστά ουσιαστικά ανέφικτη τη φοίτηση σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας οικογενειακής κατοικίας για ολοένα και περισσότερους φοιτητές
    • Το κόστος ενοικίασης φοιτητικής στέγης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, τη στιγμή που η χώρα καταγράφει πανευρωπαϊκά θλιβερή πρωτιά στις δαπάνες στέγασης
    • Η διαμονή σε κάποιο από τα ελάχιστα δωμάτια φοιτητικών εστιών της χώρας αφορά επί της ουσίας αποκλειστικά τους φοιτητές με μηδενικό ή σχεδόν μηδενικό εισόδημα
    • Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμένοντας πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ολοκληρώνει το σχέδιό της για την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζοντας με συνέπεια τις εξαγγελίες της για την κατάργηση και της δωρεάν στέγασης στις φοιτητικές εστίες
    • Οι διοικήσεις φοιτητικών εστιών –όπως της Καλαμάτας και των Χανίων- απαιτούν από κάθε δικαιούχο φοιτητή μίσθωμα εγγύησης 50 ευρώ και αν αυτό δεν καταβληθεί οι δικαιούχοι δεν θα έχουν πρόσβαση στο δωμάτιο που δικαιούνται

    Στο ίδιο κείμενο, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς χαρακτηρίζουν «ευθύ εμπαιγμό προς τη φοιτητική κοινότητα την αύξηση του στεγαστικού επιδόματος που εξήγγειλε η κυβέρνηση, στα 125 ευρώ το μήνα, όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400-500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα (!)» και υπενθυμίζουν ότι: «Όπως μας έχει προϊδεάσει εδώ και δύο χρόνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δρομολογεί την είσοδο ιδιωτών και την επιβολή ενοικίου στις φοιτητικές εστίες με την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».

    Καταλήγουν δε επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή και ανακαίνιση φοιτητικών εστιών, όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα μπορούν να διαμένουν δωρεάν κατά την διάρκεια των σπουδών τους, έχει θέσει σε εφαρμογή και ολοκληρώνει το σχέδιό της ανοίγοντας νέα αγορά για τους ιδιώτες» και ερωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς:

    1. Προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει την εγγύηση των 50 ευρώ για την άμεση και δωρεάν εισδοχή των φοιτητών στα δωμάτια των φοιτητικών εστιών;
    2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε γενναία αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στέγης καθώς και σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων;
    3. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κτιρίων του Δημοσίου για την κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών χωρίς ενοίκιο καθώς και στην άμεση επισκευή και ανακαίνιση των υπαρχουσών εστιών;

    Μας αφορά!

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch