Οικονομία

Σκυλακάκης: Η υλοποίηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα φέρει μόνιμη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

Σκυλακάκης: Η υλοποίηση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» θα φέρει μόνιμη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια

«Προχωρούν ολοταχώς οι μεταρρυθμίσεις, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Σχεδίου και των οποίων η υλοποίηση θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και θα οδηγήσει στη μόνιμη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξής της στα επόμενα χρόνια», τονίζει μεταξύ των άλλων σε δήλωσή προς το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «πλήθος επενδύσεων έχει, ήδη, ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", του οποίου η υλοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Έχουν, ήδη, ξεκινήσει τα πρώτα έργα και παρεμβάσεις, όπως ο βόρειος άξονας του Ε65, το "Εξοικονομώ" για τα νοικοκυριά, με δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που έχουν κατατεθεί και ο εφοδιασμός μαθητών (και σύντομα και εκπαιδευτικών) με ψηφιακά εργαλεία (tablet & laptop), που αποτελούν θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση της παιδείας στην ψηφιακή εποχή».

Ο Θ. Σκυλακάκης σημειώνει, αναφερόμενος στο τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα, ότι «στους αμέσως επόμενους μήνες ξεκινούν επίσης μεγάλα προγράμματα επιδότησης επενδύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, ψηφιακή αναβάθμιση, αλλά και προγράμματα για αγροδιατροφικές, μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών προχωράει κι αυτό με γοργούς ρυθμούς, ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι «μετά τις επιχειρησιακές συμφωνίες του υπουργείου Οικονομικών με οκτώ πιστωτικά ιδρύματα (6 εγχώρια και 2 διεθνή), 1,57 δισ. ευρώ διατίθενται άμεσα για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στη χώρα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες δημοσίευσαν, ήδη, προσκλήσεις προς τους επενδυτές καλώντας τους να παρουσιάσουν επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση και να αξιοποιήσουν τα οφέλη (π.χ. σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για το πρώτο κύμα των δανείων, διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 15 έτη κ.λπ.) του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0"».

Αναφορικά με το ελάχιστο επιτόκιο χορήγησης δανείων που είναι σταθερό και έχει οριστεί στο 0,35%, σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος όρος, σε σχέση με το ύψος του επιτοκίου, ισχύει για όσες δανειακές συμβάσεις συναφθούν μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και των δικαιούχων επενδυτών. Διευκρινίζεται πως το επιτόκιο δύναται, κατά περίπτωση, να είναι υψηλότερο.

Τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» είναι: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank και Παγκρήτια Τράπεζα.

Επισημαίνεται ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένεται να εκδοθεί νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περισσότερων τραπεζών.

Σημειώνεται πως τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ, που αφορούν στο δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», θα τα διαχειριστεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), στηρίζοντας δράσεις οι οποίες εμπίπτουν στους εξής πέντε πυλώνες, που απαρτίζουν το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης:

1. Πράσινη μετάβαση,
2. Ψηφιακός μετασχηματισμός,
3. Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη,
4. Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και
5. Εξωστρέφεια.

Εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ (ειδικοί σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα) θα αξιολογήσουν τις σχετικές επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από πόρους της ίδιας της Τράπεζας, επί ίσοις όροις (pari passu).

Υπενθυμίζεται πως η ΕΤΕπ θα διαχειριστεί, συνολικά, κονδύλια ύψους μέχρι 5 δισ. ευρώ, που μπορούν να οδηγήσουν σε επενδύσεις, άνω των 10 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», όπως προβλέπει η σχετική, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά, το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», ύψους 12,7 δισ. ευρώ, δεδομένου του ευνοϊκού επιτοκίου χορήγησης δανείων προς τις επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, ένα επενδυτικό σχέδιο δύναται να λάβει έως το 50% του επενδυτικού του κόστους από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με σταθερό επιτόκιο 0,35%, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «το ευνοϊκό επιτόκιο φέρνει στις ελληνικές επιχειρήσεις ένα κόστος χρήματος, το οποίο είναι ανταγωνιστικό των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Συνεπώς, εξομαλύνεται ένας ανασταλτικός - μέχρι πρότινος - παράγοντας, για την υλοποίηση επενδύσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα