Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 22:29

Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα e-παράβολο την ερχόμενη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ώρες που η πλατφόρμα θα μείνει εκτός λειτουργίας θα έιναι από τις 19:00 και έως τις 21:00

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι λόγω εργασιών αναβάθμισης η πλατφόρμα e-Παράβολο δεν θα είναι διαθέσιμη τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Πιο αναλυτικά οι ώρες που η πλατφόρμα θα μείνει εκτός λειτουργίας θα έιναι από τις 19:00 και έως τις 21:00.

Πώς γίνεται η έκδοση και πληρωμή του e-Παραβόλου

Για την έκδοση και πληρωμή e-Παραβόλου θα χρειαστεί να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

  1. Φορέα-Κατηγορία-Τύπο του παραβόλου

  2. ποσό (δεν απαιτείται σε περίπτωση που το παράβολο έχει σταθερή τιμή)

  3. ΑΦΜ, Επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, του ατόμου για λογαριασμό του οποίου ζητείται η έκδοση

  4. ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού (27 ψηφία) στον οποίο θα κατατεθεί το ποσό σε περίπτωση επιστροφής (απαιτείται δήλωση ΑΦΜ)

  5. Εναλλακτικά μπορεί να εκδοθεί e-παράβολο χωρίς ΑΦΜ συμπληρώνοντας τα πεδία Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο και Ημερομηνία Γέννησης. Ο ΑΦΜ είναι απαραίτητος για να υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής του e-παραβόλου

  6. Για την κατάθεση του e-Παραβόλου στον αρμόδιο Φορέα απαιτείται η πληρωμή του.

  7. Ακολουθήστε τις οδηγίες του αρμόδιου Φορέα για τη συμπλήρωση του πεδίου "πρόσθετα στοιχεία".

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την έκδοση ενός παραβόλου μπορείτε να ανατρέξετε στις οδηγίες

Ερωτήματα που αφορούν στην εφαρμογή e-Παράβολο μπορούν να υποβληθούν γραπτά στο Κέντρο Εξυπηρέτησης (απαραίτητοι οι κωδικοί σας TaxisNet).

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 20:10

Σχετικά Άρθρα

  • Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα - Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι
    Ακαθάριστα οικόπεδα: Αυτή είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα - Τα πρόστιμα και οι έλεγχοι

    Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την επιβολή «τσουχτερών» προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουν οι ιδιοκτήτες, την ώρα που τα ψηφιακά μέσα επιστρατεύονται ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.

    Ειδικότερα, η νέα ψηφιακή υπηρεσία που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, θα δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρεί τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.

    Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

    Το νέο εργαλείο που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εσωτερικών, θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

    Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Δήμους

    «Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να καθαρίσει όλους τους κοινόχρηστους χώρους, έτσι και ο πολίτης πρέπει να καθαρίσει το οικόπεδό του. Να υποβάλλει δήλωση για ολοκλήρωση καθαρισμού. Σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφωθεί και δεν καθαρίσει το οικόπεδο, ο δήμος θα επανέλθει με επιστολή και αν τελικά δεν συμμορφωθεί θα επιβάλλει πρόστιμο», ανέφερε ενδεικτικά στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ραφήνας – Πικερμίου, Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος.

    Επί της διαδικασίας, κάθε δήμος θα μπορεί να καταχωρεί στοιχεία και φωτογραφικό υλικό από τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους που διενεργεί, ώστε να διαπιστώνει εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τη δήλωση που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου.

    Τα πρόστιμα

    Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα τα οποία θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

    Πηγή: cnn.gr

  • Jobmatch: Η νέα πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και εργατικού δυναμικού στον τουρισμό
    Jobmatch: Η νέα πλατφόρμα εύρεσης εργασίας και εργατικού δυναμικού στον τουρισμό

    Θέμα ημερών είναι να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα της ΔΥΠΑ που σκοπό έχει να συνδέσει τις επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού με το εργατικό δυναμικό.

    Η πλατφόρμα που θα λέγεται «Jobmatch», θα λειτουργήσει σαν χώρος συνάντησης εργαζομένων και επιχειρήσεων προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι «κενές» αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Σύμφωνα με την σχετική προαναγγελία του Διοικητή της ΔΥΠΑ, κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη, η πλατφόρμα jobmatch αφορά τον κλάδο του τουρισμού, αλλά και της εστίασης. Δύο τομείς που παρουσιάζουν πολλά κενά.

    Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα

    Οι υποψήφιοι εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν στο κινητό ή τον υπολογιστή τους την εφαρμογή «Jobmatch», σε λογισμικό της επιλογής τους (iOS ή Android).

    Στην συνέχεια, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να φτιάξουν τα «προφίλ» τους, επιλέγοντας κατηγορίες και φίλτρα της επιλογής τους, όπως επάγγελμα, περιοχές, αποδοχές κτλ.

    Σε αυτό το σημείο, η εφαρμογή φροντίζει να αντιστοιχίσει τον εκάστοτε εργαζόμενο με τον εργοδότη, εφόσον υπάρχει και αμέσως μετά οι δύο ενδιαφερόμενοι κλείνουν ραντεβού για συνέντευξη, μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφωνικά.

    Πηγή: cnn.gr

  • Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα
    Πώς θα πάρετε το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα

    Πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται, εφόσον καταστεί εφικτό, να ανοίξει η πλατφόρμα - Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ το τρίμηνο ανάλογα τη σύνθεσή της οικογένειας

    Πριν από τα Χριστούγεννα σχεδιάζεται, εφόσον καταστεί εφικτό, να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης για περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ρεύμα για να θερμανθούν.

    Περίπου 1,2 εκατ. ευάλωτοι καταναλωτές θα ωφεληθούν από την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στο ρεύμα για την περίοδο από 01.01.2024 έως 31.03.2024.

    Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν το επίδομα, το οποίο θα κυμαίνεται από 45 ευρώ έως 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, για λογαριασμούς της συγκεκριμένης περιόδου κατανάλωσης, που θα εκδοθούν έως και τις 15.9.2024.

    Προϋπόθεση βέβαια είναι να πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου κτλ., ενώ εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν, το ανωτέρω επίδομα θέρμανσης, καθώς και οι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο θα συνεχίσει να ενισχύεται με ανεξάρτητο τρόπο.

    Κριτήρια και ποσά

    Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (βαθμοημέρες) κάθε οικισμού ή γειτονιάς. Μάλιστα, τα 480 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, αφορά σε περιοχές με δριμύ ψύχος με συντελεστή βαθμοημερών άνω του ενός, σε επίπεδο τριμήνου.

    Συγκεκριμένα, το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα θα ανέλθει σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού.

    Λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το υπολογιζόμενο ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και αντιστοίχως τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση κατ’ ανώτατο όριο. Με βάση τα παραπάνω, το εύρος της τρίμηνης ενίσχυσης κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

    Όσον αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέπεται:

    α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

    β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

    γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος.

    Πού θα κάνετε αίτηση

    Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ, στην οποία θα υποβάλλονται αιτήσεις για ένταξη στο Μητρώο της έκτακτης ενίσχυσης.

    Επισημαίνεται ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

    Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

    α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

    β) το ονοματεπώνυμό του,

    γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

    δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

    ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

    στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

    ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

    Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

    Το επίδομα δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού και η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή από έναν εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

    Πηγή: protothema.gr

  • Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία
    Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία

    Η επιδότηση φθάνει μέχρι και το 60% της δαπάνης - Βήμα βήμα η αίτηση

    Aντίστροφα μετρά ο χρόνος και για να ανοίξει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω θερμοσίφωνα» για την υποβολή αιτήσεων στο gov.gr και αναμένεται να επωφεληθούν 120.000 δικαιούχοι με επιδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη βεβαίωση οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη
    Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη βεβαίωση οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη

    Διευρυμένα κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες.

    Σε λειτουργία τέθηκε την Παρασκευή 28/4 η ψηφιακή πλατφόρμα για την έκδοση βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη με διευρυμένα κατά 30% τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή του στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνέχεια της ψήφισης σχετικής νομοθετικής διάταξης, θέτει σε εφαρμογή την Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή διευρυμένων, κατά 30%, εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης των οικονομικά ασθενέστερων οφειλετών στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, για τους οικονομικά ασθενέστερους οφειλέτες, τα εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

    Τα εισοδηματικά κριτήρια

    Ειδικότερα, τα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

    • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.100 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη: 13.650 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος : 18.200 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 22.750 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 27.300 ευρώ.

    Στα ίδια ως άνω όρια διαμορφώνονται και τα κριτήρια των καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού.

    Αντίστοιχα, διευρύνονται κατά 30% και τα περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, έως τα 234.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι πρότινος.

    Όπως τονίζει ο υπουργός, «ταυτόχρονα, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συνδράμει και στην υλοποίηση του προγράμματος, ως προς το πρώτο βήμα αυτού, που είναι η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης οικονομικά ασθενέστερου οφειλέτη μέσω δικής της ψηφιακής πλατφόρμας.

    Η έκδοση της βεβαίωσης γίνεται από σήμερα με υποβολή αίτησης στο link: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-oikonomika-asthenesterou-opheilete

    Υπενθυμίζεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης, ποσοστού 50% της αύξησης του επιτοκίου, επιβαρύνει αποκλειστικά το τραπεζικό σύστημα και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό».

    Και καταλήγει, «το υπουργείο Οικονομικών, αποδεικνύει έμπρακτα ότι αφουγκράζεται τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και παρεμβαίνει συντονισμένα και αποφασιστικά, σε συνεργασία και με το τραπεζικό σύστημα και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των έκτακτων δυσκολιών της τρέχουσας περιόδου».

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Market pass: Αυτή είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία - Οδηγός
    Market pass: Αυτή είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Βήμα βήμα η διαδικασία - Οδηγός

    Δείτε ποια είναι η πλατφόρμα των αιτήσεων - Τα 5 βήματα για την έκδοση του market pass - Η διαδικασία μετά την αίτηση και τα καταστήματα στα οποία ψωνίζουμε με το voucher

    Mε απλή διαδικασία που θα αντιγράφει το fuel pass θα τρέξει η ηλεκτρονική αίτηση για το market pass. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ΕΔΩ και ειδικότερα στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε δικαιούχος μπορεί να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ψηφιακή κάρτα εκδίδεται από τράπεζα.

    Τα 5 βήματα για την αίτηση

    1. Είσοδος στην ειδική πλατφόρμα από το vouchers.gov.gr
    2. Με τους κλειδάριθμους taxisnet γίνεται η ταυτοποίηση του δικαιούχου
    3. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Ακολούθως:
    4. Ο αιτών δηλώνει την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος και στον οποίο ζητά να μπει το σχετικό ποσό
    5. αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν ή αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον τραπεζικό του. λογαριασμό.

    Αυτή είναι η πρώτη σειρά βημάτων για την αίτηση. Αφού υποβληθεί η αίτηση, αυτόματα και ηλεκτρονικά πραγματοποιείται διασταύρωση με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, η οποία επιβεβαιώνει ότι ο αιτών είναι δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Διορθώσεις επιτρέπονται στην αίτηση αλλά με ημερομηνία λήξης. Ειδικότερα:

    • Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου μπορούν να κάνουν διορθώσεις στην αίτηση τους το αργότερο έως 28 Φεβρουαρίου

    Η διαδικασία μετά την αίτηση

    Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου από την ΑΑΔΕ:

    • η Κοινωνία της Πληροφορίας στέλνει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και το ποσό. ΠΡΟΣΟΧΗ, εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε μπορεί να τροποποιηθεί.
    • Ακολούθως, η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:
    1. γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
    2. μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο (link) για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

    Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

    Όσοι έχουν δηλώσει πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό:

    • Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου και ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ποσού, η Κοινωνία της Πληροφορίας στέλνει εγκριτική απόφαση στην τράπεζα με τα στοιχεία του δικαιούχου και πιστώνονται τα χρήματα.

    Σε ποια καταστήματα ψωνίζουμε με το market pass

    Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές:

    • Παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ
    • Κρεοπωλεία
    • Καταστήματα ζαχαροπλαστικής
    • Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων
    • Αρτοποιεία
    • Διάφορα καταστήματα τροφίμων

    Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.08.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

    Οι πληρωμές και τα ποσά

    Όσοι επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα θα λάβουν μεν 20% μειωμένη επιδότηση, ωστόσο μπορούν να πάρουν 3 μηνιάτικα στην πρώτη καταβολή έως τις 3 Μαρτίου. Αντίθετα, όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν μεν το 100% του ποσού, ωστόσο θα λάβουν 2 μηνιάτικα στις αρχές Μαρτίου.

    Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μετά τα μέσα του Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα συνεχίζονται έως τις 15 Μαρτίου. Η πληρωμή θα γίνει με δυο ταχύτητες, ανάλογα με το αν επιλέξει ο δικαιούχος πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή κάρτα στο κινητό του κατά τα πρότυπα του fuel pass και freedom pass.

    Αναλυτικά:

    Πληρωμή στην ψηφιακή κάρτα

    Οσοι υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου 2πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023.

    Αντίστοιχα, όσοι καθυστερήσουν και υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Μαρτίου (1-15/3) θα πληρωθούν την διπλή ενίσχυση για Φεβρουάριο και Μάρτιο έως τις 20 Μαρτίου.

    Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα - μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

    Συνεπώς, για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως 28/2:

    • Μονομελές νοικοκυριό: 44 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 22 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 132€

    • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 64 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 32 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 192€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 64 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 32 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 192€

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 84 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 42 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 252€

    • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 84 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 42 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 252€

    • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 104 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 52 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 312€

    • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 124 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 62 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 372€

    • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 144 ευρώ 1 - 3 Μαρτίου και 72 ευρώ κάθε μήνα από Απρίλιο έως Ιούλιο

    ΣΥΝΟΛΟ: 432€

    Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός Μαρτίου η πρώτη πληρωμή θα γίνει όχι 1 έως 3 Μαρτίου αλλά από 15 έως 20/3 με τα ίδια ποσά και οι υπόλοιπες πληρωμές ως έχουν ίδιες για όλους.

    Πληρωμή σε τραπεζικό λογαριασμό

    Οσοι υποβάλουν αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό (θέλουν να λάβουν τα χρήματα στην τράπεζα και όχι σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους) εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα λάβουν στην πρώτη πληρωμή στις 3 Μαρτίου 3πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2023.

    Έτσι μπορεί τα ποσά που θα δικαιούνται να είναι ψαλιδισμένα κατά 20% (δικαιούνται το 80% των ποσών που θα λάβουν όλοι οι υπόλοιποι) ωστόσο στην πρώτη πληρωμή, που πέφτει και σε προεκλογική περίοδο, αυτό δεν θα φανεί, αφού θα λάβουν 3 μηνιάτικα, αντί για 2 που θα λάβουν όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.

    Όσοι καθυστερήσουν και υποβάλλουν την αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Μαρτίου (1 - 15 Μαρτίου) θα λάβουν στην τράπεζα την 3πλη ενίσχυση 15 - 20 Μαρτίου.

    Η επόμενη πληρωμή θα είναι και πάλι 3πλή και προκαταβολική και θα πραγματοποιηθεί έως 3 Μαΐου, ενώ θα αφορά τους μήνες Μαΐο, Ιούνιο και Ιούλιο 2023
    Συνεπώς, για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση έως 28/2:

    Μονομελές νοικοκυριό: 53 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 53 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 106€

    Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 77 ευρώ 1-3 Μαρτίου και και 77 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 154€

    Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 77 ευρώ 1-3 Μαρτίου και και 77 ευρώ έως 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 154€

    Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 101 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 101 ευρώ 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 202€

    Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 101 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 101 ευρώ 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 202€

    Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 125 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 125 ευρώ 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 250€

    Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 150 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 150 ευρώ 1-3 Μαΐου

    ​​​​​​​​​​​​​​ΣΥΝΟΛΟ: 300€

    Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 173 ευρώ 1-3 Μαρτίου και 173 ευρώ 1-3 Μαΐου

    ΣΥΝΟΛΟ: 346€​​​​​​​

    Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό εντός Μαρτίου η πρώτη πληρωμή θα γίνει όχι 1 έως 3 Μαρτίου αλλά από 15 έως 20/3 με τα ίδια ποσά.

    Τρόπος υπολογισμού της οικονομικής ενίσχυσης

    Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του τεκμαρτού μηνιαίου ύψους αγορών. Το τεκμαρτό μηνιαίο ύψος αγορών για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ορίζεται στα 220 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

    Το κράτος επιδοτεί το 10% αυτών των αγορών με ποσά που κυμαίνονται από 22 έως και πάνω από 72 ευρώ.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο 80% επί του ανωτέρω ύψους.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Market pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι
    Market pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τα ποσά που θα πάρουν οι δικαιούχοι

    Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2023 θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τo Market Pass.

    Επιπλέον, από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023.

    Μέσω gov οι αιτήσεις

    Το Market Pass αναμένεται να επιδοτεί το 10% των μηνιαίων αγορών επί τη βάσει των 220 ευρώ που, όπως υπολόγισε η κυβέρνηση, χρειάζεται τον μήνα ένα άτομο για τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Οι αιτήσεις θα γίνουν διαδικτυακά, με την πλατφόρμα να ανοίγει τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν διάφορα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας vouchers.

    Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

    • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση

    • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

    Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

    Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης

    Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

    Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

    • έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και
    • 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
    • Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

    α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

    β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

    γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

    δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

    ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

    Διαδικασία χορήγησης και χρήσης της ενίσχυσης

    Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

    Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

    Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.

    Υπολογισμός κόστους/δικαιούχων

    Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι τα καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).

    Το μεσοσταθμικό όριο αγορών εκτιμάται στα περίπου 380 ευρώ και αφορούν αγορές ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως.

    Το δημοσιονομικό κόστος για τους έξι μήνες, υπό την υπόθεση ότι περίπου τα μισά νοικοκυριά θα επιλέξουν τη χρήση χρεωστικής ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.

    Το σύνολο του κόστους θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Market Pass: Στο gov.gr για τις αιτήσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
    Market Pass: Στο gov.gr για τις αιτήσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2023 αναμένεται να γίνει το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση της κάρτας αγορών ενώ από το τέλος του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές οι οποίες και θα ολοκληρωθούν έξι μήνες μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2023.

    Να σημειωθεί ότι οι καταβολές θα γίνονται την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα.

    Όπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με σχετική τροπολογία, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

    Δείτε τις βασικές παραμέτρους της παρέμβασης, η οποία αφορά περίπου 8,5 εκατ. πολίτες.

    Η ενίσχυση δίνεται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού λαμβάνονται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

    Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

    Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:

    Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
    Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση

    Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

    Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.
    Δικαιούχοι και κριτήρια ένταξης

    Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013 ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

    Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

    Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται:

    * έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και

    * 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

    Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
    Εξαιρούνται από τη χορήγηση της ενίσχυσης:

    α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

    β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

    γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

    δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

    ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

    Διαδικασία χορήγησης και χρήσης της ενίσχυσης

    Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο (ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο συζύγων/μελών σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης) εισέρχεται σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet, όπου πιστοποιείται η επιλεξιμότητα και πληροφορείται το μηνιαίο ύψος της ενίσχυσης.

    Κατόπιν δύναται να επιλέξει τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή την λήψη της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

    Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί.

    Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.
    Υπολογισμός κόστους/δικαιούχων

    Τα εισοδηματικά κριτήρια εκτιμάται ότι τα καλύπτουν το 83% των νοικοκυριών και τα περιουσιακά το 95% των νοικοκυριών. Δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).
    Το μεσοσταθμικό όριο αγορών εκτιμάται στα περίπου 380 ευρώ και αφορούν αγορές ύψους περίπου 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως.
    Το δημοσιονομικό κόστος για τους έξι μήνες, υπό την υπόθεση ότι περίπου τα μισά νοικοκυριά θα επιλέξουν τη χρήση χρεωστικής ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ.
    Το σύνολο του κόστους θα καλυφθεί από το αποθεματικό του Προϋπολογισμού για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο