Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα η Κομισιόν

Σήμερα πρόκειται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς διπλής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι 27 όσον αφορά στην ενεργειακή τους επάρκεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να εξαγγείλει τα μέτρα που θα ληφθούν αφενός για την ασφάλεια εφοδιασμού των χωρών της ΕΕ, εν μέσω των δραματικών εξελίξεων που προκάλεσε στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αφετέρου τα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας που απειλούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, o εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζει τo σχέδιο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό φυσικό αέριο, με το οποίο οι ανάγκες σε εισαγωγές της Ευρώπης θα περικοπούν κατά σχεδόν 80% φέτος, όπως αναφέρουν στο διεθνές πρακτορείο, δύο αξιωματούχοι της Κομισιόν που έχουν γνώση του θέματος. Σημειώνεται ότι η Ευρώπη το 2021 εισήγαγε περίπου 160 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή αλλιώς περίπου το 40% της συνολικής της κατανάλωσης.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα θα εστιάσει:

Στα βήματα που πρέπει να γίνουν όπως είναι η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από φέτος με στόχο να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων, τη Ρωσία, πολύ πριν από το 2030 και στη δυνατότητα που πρέπει να δοθεί στους 27 να αξιοποιήσουν κάθε διαθέσιμη εναλλακτική, ακόμη και τον “ενοχοποιημένο” τα τελευταία χρόνια άνθρακα και λιγνίτη.

Υπενθυμίζεται ότι νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε συνέχεια των ανατιμήσεων - ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η τιμή στην προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ. Η ζήτηση αύριο καλύπτεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό κατά κύριο λόγο από τις μονάδες φυσικού αερίου (48,8%) ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων (18,8%). Στο 22% είναι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών και μόλις 2,8% οι εισαγωγές.

Στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφθασε νωρίτερα σήμερα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας η τιμή του φυσικού αερίου.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup