Υγεία

Recharge: Πέντε τρόποι για να φορτίσετε και πάλι τις μπαταρίες σας

Recharge: Πέντε τρόποι για να φορτίσετε και πάλι τις μπαταρίες σας Φωτογραφία: freepik
Ποιες αιτίες μας «κλέβουν» την ενέργειά μας και με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε... recharge;

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια; Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις; Έχετε έλλειψη διάθεσης και υπνηλία; Όλα αυτά δείχνουν ότι σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας. Ωστόσο, υπάρχουν λύσεις για… recharge.

Μαζί µε τις λιακάδες, φθίνει σιγά σιγά και η ενέργειά µας. Η ζωή όµως είναι µικρή για να είναι κουραστική. Δεν χρειάζεται να αφήσετε τις συννεφιές να σας καταβάλλουν και να σας κλέβουν την ενέργεια. Ώρα να οργανώσετε καλά το πλάνο που θα τροφοδοτεί καθηµερινά τις αντοχές σας. Το µόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι µερικές προσαρµογές και αλλαγές στην καθηµερινότητά σας. Η έλλειψη ενέργειας συχνά οφείλεται σε κάποιες από τις συνήθειές µας και, κόβοντάς τες ή περιορίζοντας τη συχνότητα και τη διάρκειά τους, µπορούµε να δούµε θεαµατική διαφορά. Αν και πολλές εξ αυτών διαφέρουν για τον καθέναν µας, υπάρχουν και ορισµένες που δεν κάνουν καλό σε κανέναν. Ας τις δούµε λοιπόν µία προς µία.

Κοινές αιτίες που κλέβουν την ενέργεια

Το στρες

Όταν είναι παρατεταμένο και έντονο, αποτελεί γενεσιουργό αίτιο για πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους κλέφτες της ζωτικότητάς μας.

Το αλκοόλ

Μετά από μια ημέρα γεμάτη στρες και υπερένταση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταφεύγουν σε ένα ποτήρι κρασί ή ένα ελαφρύ ποτό προκειμένου να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν καλύτερα. Όμως, όταν το αλκοόλ διασπάται από τον οργανισμό μας, απελευθερώνει διεγερτικά συστατικά. Έτσι, καταλήγει να δυσκολεύει τον ύπνο μας ή να χαλά την ποιότητά του.

Το κάπνισμα

Επιβαρύνοντας το αναπνευστικό μας, αυτή η καταστροφική για τον οργανισμό μας συνήθεια μειώνει και την οξυγόνωση του αίματός μας. Κατά συνέπεια, συμβάλλει και στο αίσθημα εξάντλησης.

Η (υπερβολική) ενημέρωση

Ναι, πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι και, ναι, διανύουμε μια περίοδο που αυτό είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Όμως η ασταμάτητη κατανάλωση κακών ειδήσεων μπορεί να βλάψει την ψυχολογία μας και να μας εξαντλήσει ψυχικά και σωματικά. Μια καλή λύση είναι να διακόπτετε την ενημέρωσή σας τις τελευταίες ώρες πριν από τον ύπνο.

Οι στερητικές δίαιτες

Απαγορεύουν την κατανάλωση σημαντικών τροφίμων και είναι συνήθως ελλιπείς σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να κουράζουν τον οργανισμό και να του στερούν ενέργεια.

Ο θόρυβος

Σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζει την ενεργητικότητά μας. Άνθρωποι που εκτίθενται καθημερινά και για πολλές ώρες σε έντονους και δυνατούς ήχους μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους, αϋπνίες και μείωση ευεξίας.

Τα φάρμακα

Ορισμένα μπορεί να έχουν ως ανεπιθύμητες ενέργειες την κόπωση και την υπνηλία. Αν νιώθετε έτσι, καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα τροποποιήσει την αγωγή σας.

Η ακαταστασία

Η ενέργειά σας δεν αποκλείεται να καταποντίζεται εξαιτίας της ακαταστασίας σας. Η έλλειψη τάξης και καθαριότητας μας κουράζει με διάφορους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα, ενδέχεται να αυξάνει τα επίπεδα στρες. Δεύτερον, σε ένα περιβάλλον γεμάτο ετερόκλητα ερεθίσματα, ο εγκέφαλός μας ουσιαστικά δεν χαλαρώνει ποτέ. Και, τρίτον, αυξάνει το χρόνο και τον κόπο που πρέπει να δαπανήσουμε ακόμα και για τις πιο απλές διαδικασίες αφού πρέπει πρώτα να βρούμε τα απαραίτητα μέσα σε μια θάλασσα από άσχετα αντικείμενα.

Ο ανεπαρκής και, κυρίως, ο μη ποιοτικός ύπνος

Είναι από τις πιο συχνές αιτίες για την έλλειψη ευεξίας και την ατονία. Συνοδεύεται από κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας, πεσμένη αποδοτικότητα στη δουλειά και μειωμένη ικανότητα μάθησης καθ’ όλη την επόμενη ημέρα. Αν μάλιστα ροχαλίζετε, μπορεί να υποφέρετε από υπνική άπνοια, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Αυτές οι μικροαφυπνίσεις, που μπορεί να συμβαίνουν πολλές εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα, έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό
του ύπνου και φυσικά την απουσία ενέργειας όλη την ημέρα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι τον ύπνο σας επηρεάζουν ο θόρυβος, το φως και η έκθεσή σας σε μπλε ακτινοβολία λίγο προτού ξαπλώσετε. Για να κοιμάστε λοιπόν ήρεμα και καλά, είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τις οθόνες με ένα βιβλίο και σίγουρα να μην τρώτε και να μην ασκείστε έντονα δύο με τρεις ώρες πριν. Και θυμηθείτε: ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από εννέα ώρες) συμβάλλει στην αύξηση της κόπωσης όσο και η έλλειψή του.

Το binge-watching

Δύσκολο πια να μη δει κάποιος ένα ακόμα από τα επεισόδια της αγαπημένης του σειράς! Οι τηλεοπτικοί μαραθώνιοι όμως κλέβουν τον ύπνο μας. Την επομένη, η ενέργειά μας προφανώς και είναι στο μηδέν. Το σώμα μας έχει απόλυτη ανάγκη από επτά με εννέα ώρες ύπνου την ημέρα προκειμένου να προλάβει να αναρρώσει από το βάρος της καθημερινότητας.

Μήπως δεν κουράζεστε αρκετά;

Ίσως ακούγεται αντιφατικό, αλλά πιθανόν ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε την ενέργειά σας πεσμένη είναι το ότι δεν κουράζεστε όσο πρέπει – τουλάχιστον σωματικά. Η φυσική άσκηση δεν είναι αναγκαία μόνο για την καλή σωματική υγεία μας, αλλά και για να αισθανόμαστε πιο ξεκούραστοι. Αυτό συμβαίνει εν μέρει γιατί αναβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου μας, αλλά και γιατί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένα είδη, μάλιστα, όπως η γιόγκα, φαίνεται πως έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλα.

Ελέγξτε όλα τα ενδεχόμενα

Υπάρχουν προβλήµατα υγείας, όπως η αναιµία, ο θυρεοειδής, ο χρόνιος πόνος αλλά και η λήψη ορισµένων φαρµάκων, που θα µπορούσαν να προκαλέσουν έλλειψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Γι’ αυτό, αν το σύµπτωµα επιµένει, µιλήστε µε το γιατρό σας.

Αναιμία

Nιώθετε εύκολα κόπωση και εξάντληση, σας λείπει ενέργεια και δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες; Μπορεί να έχετε αναιμία. Πρόκειται για μια συνηθισμένη αιματολογική πάθηση που οφείλεται σε πολλές αιτίες. Το κύριο σύμπτωμά της είναι η καταβολή δυνάμεων. Mόνο ο γιατρός ωστόσο μπορεί να κρίνει αν έχετε αναιμία ή όχι, τον τύπο και την αντιμετώπισή της. Απευθυνθείτε λοιπόν στο θεράποντα γιατρό σας προκειμένου να αξιολογήσει τα συμπτώματα που θα του περιγράψετε και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που θα σας συστήσει να κάνετε.

Εμμηνόπαυση

Κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή των οιστρογόνων πέφτει. Συμπτώματα όπως οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας λόγω των εξάψεων) μας αφαιρούν ενέργεια, ενώ τα προβλήματα μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κόπωση, η ευερεθιστότητα, το άγχος και η θλίψη επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε από τώρα για να προετοιμαστείτε.

Θυρεοειδής

Αν υπολειτουργεί, επηρεάζει τα συστήματα του οργανισμού, κι έτσι μπορεί να παρατηρήσετε κούραση, ατονία, υπνηλία, ελάττωση της λίμπιντο, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, αδυναμία συγκέντρωσης, μελαγχολία, διαταραχές στη διάθεση κ.λπ. Για τη διερεύνηση της κατάστασης του θυρεοειδή, θα χρειαστεί να διενεργηθούν αιματολογικές εξετάσεις, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Στη συνέχεια, αν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τις εξετάσεις αίματος ή την κλινική εξέταση, θα πρέπει πιθανώς να γίνει ένα υπερηχογράφημα, με το οποίο θα φανεί η μορφολογία του θυρεοειδή (μέγεθος, σύσταση, ύπαρξη όζων ή όχι κ.λπ.). Η θεραπεία είναι συνήθως απλή, αλλά θα πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας.

Ενέργεια: Τι θα σας βοηθήσει να επανακάμψετε

Είναι αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που θα φροντίσετε για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, η ενεργητικότητά σας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Υπάρχουν όμως και κάποιες κινήσεις που θα ξυπνήσουν τη ζωτικότητά σας και θα σας τροφοδοτούν με ενέργεια καθημερινά.

Η διατροφή

Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο κουρασμένοι και άκεφοι από μια κακή διατροφή. Το πολύ χαμηλό ποσοστό σακχάρου προκαλεί κόπωση και ατονία. Το κλειδί για ζωτικότητα όλη την ημέρα είναι να διατηρήσετε σταθερό το επίπεδό του στο αίμα καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο δραστήριοι αισθάνεστε. Γι’ αυτό, πρέπει να τρώτε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα). Επίσης, να έχετε πάντα πρόσβαση σε υγιεινά σνακ που θα σας δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε (π.χ., φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί, γιαούρτι κ.λπ.).

Το φυσικό φως

Ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με βάση το φως. Φροντίστε λοιπόν να εκτίθεστε σε αυτό το πρωί για να αναζωογονηθείτε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας.

Η γυμναστική

Η τακτική άσκηση θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι μακροπρόθεσμα και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Ακόμα κι ένας εικοσάλεπτος περίπατος μπορεί να σας δώσει ενεργειακή ώθηση, ενώ, εύλογα, τα οφέλη θα μεγιστοποιούνται όσο θα αυξάνεται η συχνότητα της σωματικής δραστηριότητας. Αποφύγετε ωστόσο να γυμνάζεστε λίγο προτού κοιμηθείτε.

Ο καφές

Σίγουρα ξυπνά την ενέργειά μας αφού η καφεΐνη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα ενεργοποιώντας το. Η δράση αυτή όμως εξαρτάται από την ποσότητα που προσλαμβάνουμε. Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (μέχρι τρία φλιτζάνια την ημέρα) βοηθά στην τόνωση, αρκεί να μη γίνεται αργά το απόγευμα γιατί μπορεί
να επηρεάσει τον ύπνο.

Το νερό

Γνωρίζατε ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης –ακόμα και της ελαφριάς– είναι η κόπωση; Ο οργανισμός μας αποτελείται κυρίως από νερό, με αποτέλεσμα και μια μικρή έλλειψή του να είναι ικανή να επηρεάσει το μεταβολισμό μας. Γι’ αυτό, μην περιμένετε να διψάσετε για να γεμίσετε το ποτήρι σας.

Στα γρήγορα

– Διαχειριστείτε καλύτερα τον εργασιακό και προσωπικό σας χρόνο.
– Αυξήστε τις ώρες ύπνου σας. Είναι πολύ σηµαντικό να κοιµάστε επαρκώς.
– Μην αναλαµβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες µπορείτε να φέρετε σε πέρας.
– Εκτονωθείτε µε µια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί.

Ενέργεια σε ένα λεπτό

Αρωματικά ξυπνητήρια

Ορισμένες οσμές όπως της μέντας, της κανέλας και του δεντρολίβανου φαίνεται πως έχουν αφυπνιστικές ιδιότητες.

Πείτε ένα τραγούδι

Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, βάλτε το αγαπημένο σας κομμάτι και τραγουδήστε το. Αυτή η απλή πρακτική θα ρίξει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα σας και θα σας κάνει να νιώσετε πιο ξεκούραστοι.

Ανοίξτε την αυλαία

Οι ημέρες μικραίνουν, κι αυτό μας δίνει ένα λόγο παραπάνω να εκμεταλλευόμαστε το φυσικό φως. Ιδανικά, αφιερώστε ένα τέταρτο στο περπάτημα κάτω από τον πρωινό ήλιο. Αν κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ανοίξτε τουλάχιστον τις κουρτίνες και τα στόρια αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Πηγή: Vita - In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα