Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 12:36

«Αργυρό» μετάλλιο για το ελληνικό χρηματιστήριο το πρώτο τρίμηνο του 2022 - Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν

Γράφτηκε από την

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες από διεθνείς επενδυτικούς οίκους, στις πλέον «ελκυστικές» αγορές κατατάσσει τη χώρα η JP Morgan - Η πορεία δεικτών και μετοχών

"'Αντεξε" το Χρηματιστήριο τον δύσκολο Μάρτιο, κλείνοντας με πτώση 1,36%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με απώλειες 1,55%, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να μειώνεται κατά 2,78 δισ. ευρώ.

Οι δείκτες στην Wall Street στο πρώτο τρίμηνο έκλεισαν με απώλειες, μετά από δύο χρόνια, ενώ και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε πάνω από 5% για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου μετά από επτά διαδοχικά τρίμηνα κερδών.

Ο τραπεζικός δείκτης το πρώτο τρίμηνο 2022 κατέγραψε σημαντικά κέρδη και παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονικότητα, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να υποχωρήσει στο 7% με 5% το τρέχον έτος για το σύνολο του κλάδου.

Η μείωση των NPEs και οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε μια σημαντικά βελτιωμένη κεφαλαιακή θέση τις ελληνικές τράπεζες.

Η μόχλευση του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρή ανάπτυξη της δανειοδοτικής τους ικανότητας και σε αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας τους, τη στιγμή που το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Παρά το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.

Στις «ελκυστικές» αγορές και με υψηλό περιθώριο ανόδου μεταξύ των αναδυόμενων κατατάσσει τη χώρα μας ο αμερικανικός οίκος JP Morgan και δίνει περιθώριο ανόδου έως και 40% για τις ελληνικές μετοχές.

Η Citi εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται φέτος να αυξηθούν κατά 37,9% από 37,4% πριν ένα μήνα και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών), που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό τόσο στην ευρωζώνη και την Ευρώπη, όσο και σε σχέση με το σύνολο των ανεπτυγμένων αλλά και των αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με την Citi η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,9%, πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη, αλλά πάνω από τις ΗΠΑ, η οποία είναι στο 3,5% και 1,5% αντίστοιχα. Στις παγκόσμιες αγορές, τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες αγορές, τοποθετείται στο 2,2%, 2,1% και 3% αντιστοίχως.

Η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες και σημειώνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής από ό,τι ο S&P 500.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε τον Ιανουάριο κόντρα στο διεθνές πτωτικό κλίμα, και κέρδισε το "αργυρό" μετάλλιο μεταξύ όλων των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, καταγράφοντας τη δεύτερη κορυφαία απόδοση παγκοσμίως μετά το Χρηματιστήριο της Βραζιλίας.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε τον πρώτο μήνα του 2022 με κέρδη 4,86% με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 17,92%.

Αντιθέτως οι διεθνείς μετοχές γνώρισαν τον χειρότερο Ιανουάριο από την χρηματιστηριακή κρίση του 2008.

Τον Φεβρουάριο η αγορά συνέχισε στην ανοδική της πορεία καταγράφοντας υψηλό στην συνεδρίαση της 11ης Φεβρουαρίου στις 971,09 μονάδες, που αποτελούσαν υψηλά επτά ετών. Αυτό το ιδιαίτερα θετικό κλίμα ήρθε να το ανατρέψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χαθούν τα υψηλά κέρδη και ο Φεβρουάριος έκλεισε με πτώση 4,82%.

Η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η αγορά βυθίστηκε κατά 11,38%, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επακόλουθης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, με την αγορά να υποχωρεί έως και τις 789,66 μονάδες. Ακολούθησε ανοδική αντίδραση έως τις 880 μονάδες, που περιόρισε τις απώλειες του Γενικού Δείκτη τον Μάρτιο στο 1,36%, με την αγορά να υπολείπεται όμως κατά 7,35% από τα προ πολέμου επίπεδα.

Η πορεία δεικτών και μετοχών

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με πτώση 1,55%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,97%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,75%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει σημαντικά κέρδη 11,84%, ενώ μεγάλες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των τροφίμων (-36,32%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-8,49%).

Στο πρώτο τρίμηνο τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές: Yalco (+170,00%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+50,60%), Αφοί Κορδέλλου (+36,75%), Trastor (+35,20%), Μοτοδυναμική (+25,34%), Epsilon Net (+23,94%), Κέκροψ (+23,78%), Τέρνα Ενεργειακή (+22,24%), ΑΝΕΚ (+22,22%) και Eurobank (+19,19%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι τίτλοι: Frigoglass (-38,64%), Βαρβαρέσος (-37,50%), Coca Cola HBC (-36,68%), Ακρίτας (-33,33%), Ιντραλότ (-25,53%), Δούρος (-23,30%), Πλαστικά Θράκης (-23,08%), Σαράντης (-19,44%), ΔΕΗ (-19,15%) και Μύλοι Σαραντόπουλος (-17,75%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Τέρνα Ενεργειακή (+22,24%), Eurobank (+19,19%), ΕΛΠΕ(+18,65%), Aegean Airlines (+15,30%), Εθνική (+14,39%), Πειραιώς (+10,08%), Jumbo (+7,14%), ΟΠΑΠ (+5,85%), Alpha Bank (+3,62%), Motor Oil (+2,40%), ΟΤΕ (+0,89%) και Τιτάν (+0,16%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείωσαν οι οι τίτλοι: Coca Cola HBC (-36,68%), ΔΕΗ (-19,15%), ΕΥΔΑΠ (-12,16%), Lamda Develoment (-9,63%), Quest Συμμετοχών (-7,79%), ΑΔΜΗΕ (-7,25%), Elvalhalcor (-5,62%), Ελλάκτωρ (-4,46%), Viohalco (-3,05%), Μυτιληναίος (-1,85%), ΟΛΠ (-1,28%) και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,95%).
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 12:16

Σχετικά Άρθρα

  • Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία- Τι προβλέπουν για Χρηματιστήριο, τράπεζες
    Οι διεθνείς οίκοι ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία- Τι προβλέπουν για Χρηματιστήριο, τράπεζες

    Ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά assets οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και τα τοποθετούν υψηλά στις επενδυτικές τους επιλογές. Η υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα, δύο τουλάχιστον, χρόνια - και πολύ μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη - η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η πλήρης επαναφορά της κανονικότητας στις τράπεζες είναι τα βασικά σημεία στα οποία στηρίζονται οι θετικές εκτιμήσεις των ξένων οίκων.
    Θετικές είναι οι τελευταίες εκθέσεις των ξένων για τα ελληνικά ομόλογα. Long θέσεις στα "καλής ποιότητας" κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης όπως τα ελληνικά, συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν, η Goldman Sachs.
    Θέση long στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών δήλωσε ότι παίρνει η JP Morgan. Η αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδας την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη, με την JP Morgan να βρίσκει ως ελκυστικό σημείο εισόδου την τρέχουσα απόδοση των ελληνικών 10ετών.
    Η Citi σημειώνει ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα και η Fitch να δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό σημαίνει πως τέσσερις από τους πλέον πέντε οίκους τους οποίους αναγνωρίζει η ΕΚΤ - καθώς η Scope Ratings προστέθηκε πριν μερικές ημέρες στο γκρουπ αυτό - θα βαθμολογούν την Ελλάδα με investment grade ήδη από το 2023.
    Κατά τη Citi μάλιστα, η δημοπρασία της Τετάρτης για την επανέκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, αποτελούσε μία σημαντική επενδυτική ευκαιρία.
    Το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε με την επιτυχή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με την απόδοση να διαμορφώνεται στα 3,76% έναντι 4,34% στην προηγούμενη έκδοση της 18ης Οκτωβρίου. Το Δημόσιο βγήκε στις αγορές με στόχο την άντληση 200 εκατ. και με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται σε 933 εκατ.

    Το Χρηματιστήριο

    Ως ξεχωριστό story διαρθρωτικής ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές αναφέρει την Ελλάδα η HSBC, τηρώντας στάση overweight τόσο για την οικονομική πορεία της χώρας, όσο και για τις ελληνικές μετοχές, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αποτελεί έναν από τους προτιμώμενους επενδυτικούς προορισμούς. Στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών, οι ελληνικές μετοχές και ειδικά οι ελληνικές τράπεζες, αποτελούν από τα μεγαλύτερα stories του επόμενου διαστήματος, τη στιγμή που έχουν και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.
    Η JP Morgan προτείνει σύσταση overweight σύσταση για την Ελλάδα από τις αναδυόμενες αγορές, με σύσταση οverweight για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι ακόμη σε υψηλό discount σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης, με δεδομένο τον υψηλότερο δείκτη αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων τους.
    Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να ανέλθει κατά περίπου 10% έως τις 1.325 μονάδες μέχρι το 2024 προβλέπει η Goldman Sachs, ενώ αναφέρεται σε υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6%, που είναι από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά την Κολομβία (9%), την Τσεχία (8%) και τη Χιλή (7%), γεγονός που καθιστά την εγχώρια αγορά, ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές.
    Ο δείκτης αποτίμησης P/E για το Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στο 6,8x, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες.
    Υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των ξένων αναλυτών τοποθετεί την ανάπτυξη της Ελλάδας η UBS. Οι προβλέψεις της μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 (έπειτα από 3% και το 2023), κινούνται δηλαδή κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

    Οι τράπεζες

    Ιδιαίτερα ισχυρά χαρακτηρίζουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι και δίνουν τιμές- στόχους για τις τραπεζικές μετοχές πολύ υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα.
    Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σύμφωνα με την JP Morgan και δίνει σύσταση overweight και υψηλές τιμές - στόχους. Για την Εθνική και τη Eurobank, δίνει τιμές -στόχους στα 8,10 ευρώ και στα 2,60 ευρώ, αντιστοίχως και για την Alpha Bank τα 2,20 ευρώ.
    Το γ' τρίμηνο του 2023 ήταν άλλο ένα ισχυρό τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, σχολιάζει η Deutsche Bank, χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου βασικά έσοδα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι κεφαλαιακές θέσεις ενισχύθηκαν και η κερδοφορία παρέμεινε ισχυρή.
    Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο στα 2 ευρώ και σύσταση buy για την Alpha Bank, για την Εθνική 7,1 ευρώ και σύσταση Hold και για την Πειραιώς 3,3 ευρώ και σύσταση Hold.
    Ιδιαίτερα θετικό θεωρεί το γ' τρίμηνο για τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος Goldman Sachs, υποστηρίζοντας πως υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία. Δίνει σύσταση Βuy για την Εθνική και την Πειραιώς, Neutral για τη Eurobank, με τις τιμές στόχους για τις μετοχές τους να διαμορφώνονται για την Εθνική στα 8,40 ευρώ (+49,7%), για την Πειραιώς στα 4,20 ευρώ (+43,8%) και τη Eurobank στα 1,90 ευρώ (+22,6%).
    Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται με discount έως 26% σε όρους P/TBV, με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο και με discount 5%, και σε όρους p/e (με βάση εκτιμήσεις του 2024), σύμφωνα με την Εθνική Χρηματιστηριακή, η οποία τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξέπεμψαν ισχυρή εικόνα και στο γ' τρίμηνο του 2023. Επιπλέον, η ποιότητα του ενεργητικού συνέχισε να βελτιώνεται με τον μέσο δείκτη NPE να μειώνεται κατά 57 μ.β., λόγω των οργανικών ενεργειών καθώς και των πωλήσεων NPE. Οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν σταθερά τα κεφάλαιά τους και την άφθονη ρευστότητά τους, τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

    Ξένοι επενδυτές

    Την ίδια ώρα, όμως οι ξένοι επενδυτές ήταν πωλητές στο Χ.Α και τον Οκτώβριο για έβδομο συνεχή μήνα. Πραγματοποίησαν εκροές ύψους 20,15 εκατ. κατά το μήνα Οκτώβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές 20,15 εκατ. Είχαν προηγηθεί εκροές 60,98 εκατ. τον Σεπτέμβριο, 79,80 εκατ. τον Αύγουστο, 97,16 εκατ. τον Ιούλιο, 190,85 εκατ. τον Ιούνιο, 95,46 εκατ. τον Μάϊο και εκροές 72,54 εκατ. τον Απρίλιο. Συνολικά οι εκροές στο τελευταίο επτάμηνο ανέρχονται σε 616,94 εκατ.
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι ξένοι επενδυτές είχαν βάλει "φρέσκο" χρήμα 267 εκατ. ευρώ, προεξοφλώντας κυρίως την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδα από την Ελλάδα.
    Η αποχώρηση κάποιων ξένων επενδυτών έχει να κάνει σε σημαντικό βαθμό με την αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα και τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές αποσύρονται σταδιακά από το Χ.Α. Την ίδια ώρα πολλά funds δεν μπορούν να επενδύσουν όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί αντιμετωπίζουν το τεχνικό κώλυμα .Τα κεφάλαια που επενδύουν σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα, βάσει του καταστατικού τους, θα πρέπει να περιμένουν έναν, ίσως και δύο επίσημα αναγνωρισμένους Οίκους, να εντάξουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.
    Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, ότι οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν μικρή σχετικά έκθεση στο Χ.Α, και αναζητούν ευκαιρίες για την είσοδό τους στις ελληνικές μετοχές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Image by Csaba Nagy from Pixabay

  • Αντετοκούνμπο: Έκλεισε τη συνεδρίαση στo Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (video)
    Αντετοκούνμπο: Έκλεισε τη συνεδρίαση στo Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (video)

    Ο Έλληνας φόργουορντ των Μπακς βρέθηκε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μαζί με την εταιρία, στην οποία έχει επενδύσει, χτύπησαν το κουδούνι της ολοκλήρωσης της διαδικασίας

    Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εκεί που χτυπάει η καρδιά της αμερικανικής οικονομίας. Μαζί με το επιτελείο της εταιρίας Calamos του Ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία Τζον Κουδούνης, είχα τη δυνατότητα να χτυπήσουν το κουδούνι της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της ανταλλαγής των μετοχών.

    Μαζί με τον Giannis ήταν και τα αδέρφια του, ο Θανάσης και ο Άλεξ.

    Πηγή:www.gazzetta.gr

  • Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα
    Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

    Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές ο «τυφώνας» της Deutsche Bank που «χτύπησε χθες», Παρασκευή, τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας έκλεισε με απώλειες πάνω από 14% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης συμπαρασύροντας τις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο. Τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο «κόκκινο», καθώς ο πανικός της τραπεζικής κρίσης που δεν έχει καταλαγιάσει φαίνεται να ψάχνει το επόμενο θύμα μετά την Credit Suisse.

    Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.



    «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Είναι μία πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

    «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται από την νευρικότητα που κυριαρχεί στις αγορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές δήλωσε μέσω twitter και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

    Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε: «Διαθέτουμε τα αποθέματα και την αντοχή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έχουν αποτέλεσμα. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να εφησυχάζουμε. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ρυθμιστικές μας αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα».

    Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα

    Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης χθες στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

    Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53%, στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

    Με απώλειες σχεδόν 3% έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.

    Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

    Αν και το παρελθόν της Deutsche Bank δεν είναι αθώο καθώς ο γερμανικός κολοσσός έχει μπει στο κάδρο ερευνών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, απάτη σε βάρος του δημοσίου, χειραγώγηση των αγορών και εξαπάτηση επενδυτών, τα τελευταία χρόνια θεωρείτο πως η τράπεζα έχει ανακάμψει και επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από μια σειρά κρίσεων και ζημιών. Οι αναλυτές μιλάνε για μια παράλογη επίθεση των αγορών χωρίς προφανή λόγο και την αποδίδουν στις αυξήσεις των επιτοκίων.

    «Αυτό που βλέπουμε δεν προέρχεται επειδή η ίδια η Deutsche Bank έχει πρόβλημα, αλλά πολύ περισσότερο η νευρικότητα των αγορών που μεταφράζουν μια πολύ σημαντική επανατοποθέτηση του αφηγήματος της οικονομίας προς την ύφεση» δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Πάτρικ Μπαρνέτ.

    Γερμανοί αναλυτές: Κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης και στην Ευρωζώνη

    Οι αναλυτές στη Γερμανία - σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο στο OPEN - αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Ανησυχούν πως αν διαχυθεί αυτός ο πανικός μέσα στην Ευρωζώνη τότε μας αφορά όλους. Όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο θύμα, αλλά το 2023 δεν είναι το 2008 υπάρχουν μηχανισμοί και κεφάλαια ενώ την ίδια ώρα η γερμανική τράπεζα έχει κόψει τα ρίσκα. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία στη συνέχεια με τις κρίσεις στις τράπεζες.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παγκόσμια ανησυχία μετά την κατάρρευση της Deutche Bank - «Βουτιά» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ
    Παγκόσμια ανησυχία μετά την κατάρρευση της Deutche Bank - «Βουτιά» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ

    Πάνω από 10% έχασε στις αγορές ο γερμανικός κολοσσός της Deutsche Bank, δημιουργώντας παγκόσμια ανησυχία με τα χρηματιστήρια να είναι ξανά στο «κόκκινο».

    Μετά τη Credit Suisse οι απώλειες της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας ξεπέρασαν την Παρασκευή (24/03) το 14% ενώ, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή είναι η Τρίτη μέρα πτώσης των μετοχών της Deutsche Bank, ωστόσο, σήμερα είναι πολύ σημαντικό το sell off και η μετοχή της γερμανικής τράπεζα, πλέον, έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της. Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της, που λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετρά την πτώχευση της Silicon Valley Bank. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.

    Η ανακοίνωση των 27

    «Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ' ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

    Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

    Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

    Εξαργύρωση ομολόγων αξίας 1,5 δισ. ευρώ

    Όλοι αναρωτιούνται πώς χτυπήθηκε ο γερμανικός κολοσσός μετά τη Credit Suisse.

    Από χθες (23/3) ξεκίνησε η κατάσταση που επικρατεί, καθώς εκτοξεύτηκαν σε πολύ υψηλές τιμές το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Deutsche Bank στο υψηλότερο σημείο από το 2019.

    Σήμερα φαίνεται πως η τράπεζα δήλωσε ότι θα εξαργυρώσει ομόλογα Tier 2 αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

    Τώρα, μένει να φανεί εάν αυτό ήταν το «καμπανάκι» που χτύπησε ώστε να ξεκινήσει η «επίθεση» στις αγορές, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Γιάννης Φώσκολος στο OPEN.

    Έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου στις ΗΠΑ

    H Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αναμένεται να προεδρεύσει κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Eπίβλεψης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSOC) την Παρασκευή.

    Η συνεδρίαση δεν ήταν προγραμματισμένη.

    Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου δε δίνει περαιτέρω πληροφορίες για το αντικείμενο της συνεδρίασης, η οποία λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

    Το σώμα, το οποίο αποτελείται από τη Γέλεν και τους επικεφαλής της Fed, της FDIC και της SEC, συνεδριάζει τακτικά για να συζητήσει τη σταθερότητα και τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    «Σφυροκοπείται» και η UBS - Η κρίση επεκτάθηκε και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

    Μαζί με την Deutsche Bank «σφυροκοπείται» και η UBS, η μεγάλη ελβετική τράπεζα που κλήθηκε να διασώσει τη Credit Suisse. Χάνει πάνω από 6% στις διεθνείς αγορές.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα διεθνή χρηματιστήρια βρίσκονται στο «κόκκινο». Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι χάνουν πάνω από 2% στον γενικό δείκτη.

    Η κρίση έχει επεκταθεί και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει πάνω από 2% και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η πολύ σημαντική κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Σολτς: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας»

    «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

    «Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Ελ. Βενιζέλος»: Ένα βήμα πριν την είσοδό του στο Χρηματιστήριο
    «Ελ. Βενιζέλος»: Ένα βήμα πριν την είσοδό του στο Χρηματιστήριο

    Θέμα χρόνου είναι η είσοδος του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες, και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, έχει έρθει σε κατ' αρχήν συμφωνία με τους μεγαλύτερους μετόχους και διαχειριστές του αεροδρομίου, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments.

    Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών κατανέμεται στο Υπερταμείο (25%), στο PSP (40% και το managment) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%).

    Με βάση την κατ' αρχήν συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά το 30% των μετοχών. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium (στην προκειμένη περίπτωση το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας).

    Το υπόλοιπο 20% του ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι από τη διάθεση του 30% μπορούν συντηρητικά να αντληθούν 800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutche Bank.

    Για να προχωρήσει η διαδικασία, θα πρέπει ενδιάμεσα να ενημερωθούν τόσο το Υπερταμείο (ως Δημόσιο), όσο και ο όμιλος Κοπελούζου. Επίσης, να υπάρξουν αλλαγές στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης (π.χ. αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο), λόγω της εισόδου στο Χρηματιστήριο. Και, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι παράγοντες, το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στο α' εξάμηνο του έτους.

    Οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν ότι ο στόχος είναι τριπλός:

    • Η ενίσχυση της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.
    • Η δυνατότητα σε περισσότερους επενδυτές να μετέχουν στον ΔΑΑ.
    • Η άντληση κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο, προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις.

    Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διακινήθηκαν πέρυσι περισσότεροι από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες (αύξηση 84% σε σχέση με το 2021), έναντι 25,6 εκατομμυρίων επιβατών το 2019. Οι αρμόδιοι παράγοντες αισιοδοξούν ότι με τις προαναφερθείσες κινήσεις και τις επακόλουθες επενδύσεις, το «Ελ. Βενιζέλος» θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης - Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
    Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης - Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

    Μεγαλώνει ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης λόγω του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου με μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις στα κόστη τους οδηγώντας την Wall Street σε ελεύθερη πτώση διαρκείας.

    Την Τετάρτη, ο Dow Jones κατέγραψε τη χειρότερη πτώση εδώ και δύο χρόνια υποχωρώντας κατά 1.100 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε τεράστιες απώλειες επίσης υπέστη τις χειρότερες ημερήσιες απώλειες όπως συνέβη και με τον Nasdaq.

    Την Πέμπτη ο Dow Jones άνοιξε με νέα μεγάλη πτώση 238 μονάδων και στις 17.00 ώρα Ελλάδας έχανε 383 μονάδες, δηλαδή 1,22%, λίγο πάνω από τα επίπεδα των 31.000 μονάδων

    Ακόμα χειρότερες είναι οι εξελίξεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη υψηλών τεχνολογιών Nasdaq 100 να να εμφανίζει απώλειες 29,1% σε επίπεδο εξαμήνου.

    Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Nέες βαριές απώλειες και για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Φραγκφούρτη να υποχωρεί 1,7%, έχοντας απωλέσει 14,% το τελευταίο εξάμηνο και το Παρίσι να καταγράφει ζημιές 1,97%.με απώλεια 120 μονάδων. Νέες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο , που συγκράτησε τελικά το επίπεδο των 850 μονάδων

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Πάρτι» στις ευρωαγορές, προεξόφλησαν συμφωνία στην Ουκρανία - Άνω - κάτω η Wall Street μετά από την διάψευση
    «Πάρτι» στις ευρωαγορές, προεξόφλησαν συμφωνία στην Ουκρανία - Άνω - κάτω η Wall Street μετά από την διάψευση

    «Έκρηξη» αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο Αθηνων - Χάνει την δυναμική του το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά την ουκρανική άρνηση του προσχεδίου συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός - Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Προειδοποιήσεις για «σοκ» στην προσφορά του αργού λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία

    Τα θετικά μηνύματα από τις συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας και η «διαρροή» ενός προσχεδίου συμφωνίας 15 σημείων στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς έδιναν ισχυρή ώθηση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, που έκλεισαν με σημαντική άνοδο την Τετάρτη.

    Μεγάλη άνοδο 46,8 μονάδων (5,68%) κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που κρίνεται ως η «καλύτερη των τελευταίων 16 μηνών», ανακτώντας 3 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο, το χρηματιστήριο είναι προς το παρόν 100 μονάδες κάτω από τα επίπεδα που είχε φτάσει πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Για δεύτερη ημέρα σημειώνει άνοδο και το αμερικανικό χρηματιστήριο, με ώθηση και από την αύξηση των επιτοκίων από την FED, που ξεκινά την προσπάθεια ελέγχου του πληθωρισμού, που έχει φτάσει σε ύψη ρεκόρ (και) στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Ουκρανοί δήλωσαν απόψε ότι το «προσχέδιο 15 σημείων» που αποκάλυψαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς απηχεί τις θέσεις της Μόσχας, απομακρύνοντας τις ελπίδες για μία σύντομη κατάπαυση του πυρός, έχει επηρεάσει τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η Wall Street να χάνει την αρχική ισχυρή δυναμική της.

    Ωστόσο ο χρυσός - που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης - κατέγραψε νέα μείωση κατά 0,6% στα 1904 δολάρια (στις 20.25 ώρα Ελλάδας), πολύ μακριά από τα επίπεδα άνω των 2000 δολαρίων ανά ουγγιά που είχε τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, οι τιμές στην ενέργεια - παρότι έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά των προηγούμενων ημερών - διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οριακά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο και λίγο πάνω από τα 110 ευρώ ανά MWh.

    Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η προειδοποίηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο οποίος ανέφερε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο «σοκ» στην προσφορά πετρελαίου, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, που έχουν περιορίσει αισθητά τις παραγγελίες για ρωσικό αργό, αλλά και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
    Πηγή: Protothema.gr - Photo by Sophie Backes on Unsplash
  • Τι φέρνει το 2022 για τις χρηματιστηριακές αγορές και που βάζουν τον πήχη οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι
    Τι φέρνει το 2022 για τις χρηματιστηριακές αγορές και που βάζουν τον πήχη οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι

    Δύσκολο το νέο έτος για τις ευρωπαϊκές μετοχές

    Ιδιαίτερα χαμηλά αναμένεται κινηθούν οι αποδόσεις που θα προσφέρουν οι μετοχές από το νέο έτος και πιο συγκεκριμένα στο τρίτο χαμηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank , ανάμεσα σε πάνω από 750 επαγγελματίες των αγορών.

    Αναμένουν για τον S&P 500 μια μέση απόδοση της τάξεως του 4,2% το 2022, αρκετά χαμηλότερα συγκριτικά με τη μέση απόδοση για τη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένου και του 2021 που διαμορφώνεται στο 14,6%. Το 39% των ερωτηθέντων αναμένουν μια απόδοση περίπου 5% για τον S&P 500, το 26% ανεβάζει τον «πήχη» στο 10%, ενώ μόλις το 8% σωρευτικά αναμένει αποδόσεις άνω του 15%. Ένα ποσοστό 19%, αναμένει μια πτωτική κίνηση για τον S&P 500, με το 16% σωρευτικά να αναμένει διόρθωση της τάξεως του 5% - 10%.

    Oι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να εκτροχιάσουν την πορεία των αγορών το 2022,αποτελούν ο υψηλός πληθωρισμός , η προοπτική ενός «επιθετικού» κύκλου σύσφιξης από τη Fed, οι νέες μεταλλάξεις που μπορεί να διαφύγουν από τα εμβόλια , το γεωπολιτικό ρίσκο και ο στασιμοπληθωρισμός .

    Το 80% των διαχειριστών να αναμένει την ολοκλήρωση του tapering μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022, με το μεγαλύτερο ποσοστό, ήτοι το 47% να συγκεντρώνεται στην απάντηση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει δύο αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εντός του 2022, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 21% αναμένει πως τα επιτόκια θα φτάσουν στο 0,75%, σηματοδοτώντας έτσι μέχρι και τρεις αυξήσεις.

    Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα είναι στο 3,4% έναντι του 3,1% που κάνουν λόγο οι Αμερικανοί, ενώ αντίστοιχα για την ευρωπαϊκή οικονομία ο «πήχης» από τους πρώτους τοποθετείται στο 2,8% και στο 2,1% από τους δεύτερους.

    Η UBS προβλέπει ότι το 2022 θα είναι ένα «διχασμένο έτος», με υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και πληθωρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο, τους οποίους θα διαδεχθούν χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης και πληθωρισμού το δεύτερο εξάμηνο.

    Οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν πιθανώς τις νομισματικές διευκολύνσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας υποχωρούν ολοένα και περισσότερο.

    Μια περίοδος αστάθειας της αγοράς μετά από ένα τόσο ισχυρό ράλι δεν θα πρέπει να αποτελεί μεγάλη έκπληξη.

    Η UBS διατηρεί τη θετική της άποψη για τον κλάδο της Ενέργειας και των Τραπεζών παρά την τελευταία αυτή περίοδο αστάθειας. Πιστεύει ότι ο ενεργειακός τομέας θα υποστηριχθεί από τις τιμές του πετρελαίου που είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές φέτος και το επόμενο έτος. Προβλέπει ότι το αργό Brent θα φτάσει τα 90 δολ./βαρέλι μέχρι τον Μάρτιο.

    Επίσης, η UBS συστήνει το κυνήγι ευκαιριών που προσφέρει ο κλάδος υγειονομικής περίθαλψης.

    Εκτιμά ότι δολάριο ΗΠΑ θα ενισχυθεί, καθώς ο συνδυασμός της μείωσης αγορών στοιχείων ενεργητικού (tapering) από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης ευνοούν το δολάριο, σε σχέση με νομίσματα που επηρεάζονται από πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, όπως το ευρώ, το γεν και το ελβετικό φράγκο.

    Στα τέλη Σεπτεμβρίου σε έρευνα που έκανε η Citi στους πελάτες της αποτυπώθηκε η εκτίμηση ότι η πιθανότητα ισχυρής διόρθωσης στις αγορές είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η συνέχιση της ανόδου.

    Ο κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, του real estate, των καταναλωτικών αγαθών και των πρώτων υλών παραμένουν οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι για το 2022. Η πληροφορική, η υγειονομική περίθαλψη, οι τράπεζες, οι βιομηχανικοί κλάδοι, τα αγαθά πολυτελείας και οι υπηρεσίες επικοινωνίας θεωρούνται ότι θα δώσουν τις καλύτερες αποδόσεις για το 2022.

    Η Citigroup είναι overweight (σύσταση υπεραπόδοσης) στις Τράπεζες, τις Ασφάλειες, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα είδη πολυτελείας και στα χημικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, είναι underweight (σύσταση υποαπόδοσης) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις τηλεπικοινωνίες, στα τρόφιμα και ποτά, στα είδη προσωπικής φροντίδας, στα ταξίδια, στα αυτοκίνητα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα αγαπημένο value trade.

    Η παραλλαγή Όμικρον εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αβέβαιη, και σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο των οικονομολόγων της Goldman Sachs το "χτύπημα" στο παγκόσμιο ΑΕΠ στο α' τρίμηνο του 2022 θα αγγίξει το 2,5%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών αποτιμούν αυτή τη στιγμή πως η ανάπτυξη το επόμενο έτος θα κινηθεί στο 3,7% και πολύ χαμηλότερα από το βασικό σενάριο της G.S. το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη στην περιοχή για το 2022 στο 4,9%. Αυτό το "μαξιλάρι", όπως επισημαίνει η τράπεζα, είναι αρκετά μεγάλο ώστε να υποστηρίξει μία άνοδο της τάξης του 11% στον δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών κατά το επόμενο έτος.

    Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται με γενικά πιο ελκυστικό από ό,τι οι αντίστοιχες μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών.

    Επιπλέον, όπως επισημαίνει η G.S., οι προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών στις αναδυόμενες αγορές φαίνεται να βελτιώνονται έναντι της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, ακόμη και αν οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) παραμένουν πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προβλέπει ότι το 2022 θα είναι το έτος που θα σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού και θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η έκθεση της τράπεζας για τις προοπτικές του επόμενου έτους ανέφερε ότι τα νέα εμβόλια και φάρμακα θα οδηγήσουν σε "ισχυρή κυκλική ανάκαμψη, επιστροφή της παγκόσμιας κινητικότητας και απελευθέρωση της ανεκπλήρωτης ζήτησης από τους καταναλωτές".

    Aναμένει ότι ο αμερικανικός S&P 500 θα σημειώσει άνοδο σχεδόν 8% στις 5.050 μονάδες, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών θα ενισχυθούν κατά 18% και οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα ανέλθουν στο 2,25% έως το τέλος του 2022.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές

    Η Morgan Stanley με έκθεσή της στο τέλη Νοεμβρίου, τόνιζε ότι είναι αρκετά πιθανή μια σημαντική (διψήφια) διόρθωση στις ευρωπαϊκές μετοχές κάποια στιγμή μέσα στο 2022, καθώς οι μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά επί 18 μήνες, χωρίς καμία διόρθωση σοβαρού μεγέθους δεν μπορεί να συνεχιστεί για άλλους δώδεκα μήνες.

    Αιτιολογεί την άποψή του επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το 2022 υπάρχουν πολιτικά ρίσκα, όπως οι γαλλικές προεδρικές εκλογές, και οικονομικά ρίσκα, όπως η πορεία της ζήτησης αλλά και το πιθανό tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Bank of America η οποία αναμένει πτώση άνω του 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 75% από το χαμηλό τους τον Μάρτιο του 2020, ενισχυμένες από ένα θετικό περιβάλλον επιτάχυνσης της ανάπτυξης και ένα μειωμένο προεξοφλητικό επιτόκιο (με τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα).

    Για το νέο έτος η BofA αναμένει διαφορετικό σκηνικό στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Θα είναι ένα έτος επιστροφής αρνητικών αποδόσεων, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και πάλι προς τη μακροπρόθεσμη τάση της και την απόσυρση της νομισματικής πολιτικής των κινήτρων, που οδηγεί σε υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις επί των ομολόγων.

    Ως αποτέλεσμα, βλέπει 12% πτωτική τάση για τον δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2022.

    Μετά από μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, το ΑΕΠ των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του 2022, εκτιμά ο οίκος.

    Η αναπτυξιακή δυναμική της ζώνης του ευρώ είναι επίσης πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένησης της οικονομίας, μιας αρνητικής δημοσιονομικής ώθησης και της επιβάρυνσης από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

    Αναμένει ότι ο κύκλος αναβάθμισης των κερδών ανά μετοχή (EPS) θα φτάσει στο τέλος του, ενώ οι πολλαπλασιαστές αποτίμησης των μετοχών συνεχίζουν να εξασθενούν.

    Η εξασθένηση της αύξησης των κερδών ανά μετοχή, οι εύλογα υψηλές αποτιμήσεις και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σημαίνουν ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με το 2021, εκτιμή η Citigroup Παρ' όλα αυτά, η τιμή-στόχος για τον δείκτη Stoxx 600 για το τέλος του 2022 είναι οι 520 μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται 9% περιθώριο ανόδου. Προβλέπει κέρδη +12% στον βρετανικό δείκτη μετοχών FTSE 100.

    H Citi στην ετήσια έκθεση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπει αύξηση 9% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2022. Αναμένει τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξηθούν κατά 5% το 2022, στηριζόμενα σε μια θεαματική ανάκαμψη 70% το 2021.

    Η άνοδος των κερδών θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να προχωρήσουν μπροστά, παρά τις λογικά ακριβές αποτιμήσεις και την προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζες υποδηλώνει μια ήπια άνοδο, εν μέρει λόγω των αναμενόμενων κερδών και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία διατηρεί επιφυλακτική στάση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ