Οικονομία

Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

Τι διακρίνουν οι αναλυτές πίσω από την κατάρρευση της Deutsche Bank - Η σύγκριση με την Credit Suisse και τα επόμενα κρίσιμα 24ωρα

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές ο «τυφώνας» της Deutsche Bank που «χτύπησε χθες», Παρασκευή, τα χρηματιστήρια σε όλη την Ευρώπη, καθώς ο γερμανικός τραπεζικός γίγαντας έκλεισε με απώλειες πάνω από 14% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης συμπαρασύροντας τις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο. Τα χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους στο «κόκκινο», καθώς ο πανικός της τραπεζικής κρίσης που δεν έχει καταλαγιάσει φαίνεται να ψάχνει το επόμενο θύμα μετά την Credit Suisse.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση του εποπτικού συμβουλίου των ΗΠΑ, δύο εβδομάδες μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, με άγνωστο το αντικείμενο της συνεδρίας της. Πίσω στην Ευρώπη, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, διαμηνύοντας ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός διότι έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.



«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και οργανώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Είναι μία πολύ κερδοφόρα τράπεζα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε» τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές και οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές και ισχυρές και δεν αισθάνομαι ότι απειλούνται από την νευρικότητα που κυριαρχεί στις αγορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικές δήλωσε μέσω twitter και η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενημέρωσε σχετικά τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε: «Διαθέτουμε τα αποθέματα και την αντοχή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος αυτή τη στιγμή. Και αυτό οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και έχουν αποτέλεσμα. Αλλά δεν μπορούμε ποτέ να εφησυχάζουμε. Και αυτός είναι ο λόγος που οι ρυθμιστικές μας αρχές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο τραπεζικό μας σύστημα».

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη - Χρηματιστηριακό sell off στην Αθήνα

Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης χθες στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53%, στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Με απώλειες σχεδόν 3% έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στις διεθνείς πιέσεις των αγορών, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και κυρίως τη «βουτιά» της Deutsche Bank. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε μια δύσκολη εβδομάδα, με πτώση κατά 2,97% στις 1.021 μονάδες στη συνεδρίαση της 24ης Μαρτίου, ενώ η αξία των συναλλαγών στα 94 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σε εβδομαδιαίο επίπεδο το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει την άνοδο, έστω και οριακά, με κέρδη κατά 0,10%.

Θα εξελιχθεί σε νέα Credit Suisse;

Αν και το παρελθόν της Deutsche Bank δεν είναι αθώο καθώς ο γερμανικός κολοσσός έχει μπει στο κάδρο ερευνών για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος, απάτη σε βάρος του δημοσίου, χειραγώγηση των αγορών και εξαπάτηση επενδυτών, τα τελευταία χρόνια θεωρείτο πως η τράπεζα έχει ανακάμψει και επιστρέψει σε κερδοφορία μετά από μια σειρά κρίσεων και ζημιών. Οι αναλυτές μιλάνε για μια παράλογη επίθεση των αγορών χωρίς προφανή λόγο και την αποδίδουν στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτό που βλέπουμε δεν προέρχεται επειδή η ίδια η Deutsche Bank έχει πρόβλημα, αλλά πολύ περισσότερο η νευρικότητα των αγορών που μεταφράζουν μια πολύ σημαντική επανατοποθέτηση του αφηγήματος της οικονομίας προς την ύφεση» δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg, Πάτρικ Μπαρνέτ.

Γερμανοί αναλυτές: Κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης και στην Ευρωζώνη

Οι αναλυτές στη Γερμανία - σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο στο OPEN - αποδίδουν τις εξελίξεις στην Deutsche Bank σε μια «παράλογη αγορά» και επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός σπιράλ αρνητικών συνεπειών που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ανησυχούν πως αν διαχυθεί αυτός ο πανικός μέσα στην Ευρωζώνη τότε μας αφορά όλους. Όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιο είναι το επόμενο θύμα, αλλά το 2023 δεν είναι το 2008 υπάρχουν μηχανισμοί και κεφάλαια ενώ την ίδια ώρα η γερμανική τράπεζα έχει κόψει τα ρίσκα. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η πορεία στη συνέχεια με τις κρίσεις στις τράπεζες.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup