Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 08:22

Φόρος επιτηδεύματος: Ποιοι είναι οι «τυχεροί» φέτος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η λίστα με τις 13 κατηγορίες επαγγελματιών, αγροτών και επιχειρήσεων που γλιτώνουν από 400 έως 1.000 ευρώ

«Ελαφρύτερο» θα είναι φέτος το εκκαθαριστικό της εφορίας για το φόρο εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές επιχειρήσεις, αγρότες και συνεταιρισμούς, καθώς το σημείωμα που θα λάβουν δεν θα περιλαμβάνει την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2021.

Έτσι θα γλιτώσουν από 400 έως και 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος και την έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές ενώ για τους ενεργούς στην εφορία ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν «κόψει» ούτε μια απόδειξη.

Αναλυτικότερα οι 13 κατηγορίες φορολογούμενων που απαλλάσσονται φέτος από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι:

  1. Όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  2. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  3. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ
  6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.
  7. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  8. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
  9. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
  10. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  11. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
  12. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
  13. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Οι υπόλοιποι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν:

- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

- 650 ευρώ οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες

- 800 ευρώ τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

- 1.000 ευρώ τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους

- 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα

Για τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων το εισόδημα προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα ή το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε 400 ευρώ ή 500 ευρώ ανάλογα τον πληθυσμό και σε 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς σε περίπτωση διακοπής εργασιών της επιχείρησης το προηγούμενο έτος το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος ενώ χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας. Η μη άσκηση δραστηριότητας αποδεικνύεται αποκλειστικά με δήλωση διακοπής εργασιών στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών με αναδρομική ημερομηνία, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται για τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης και μέχρι την ημερομηνία διακοπής των εργασιών του στην εφορία. Το τέλος επιτηδεύματος που έχει βεβαιωθεί για το διάστημα μετά από την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών διαγράφεται.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 09:13

Σχετικά Άρθρα

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ
    Κρήτη: Αργεί η προκαταβολή της επιδότησης στους αγρότες, λόγω του μπάχαλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή της πρώτης δόσης της επιδότησης στους αγρότες της Κρήτης να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, όμως, αυτή η εκδοχή φαίνεται να απομακρύνεται.

    Καθυστερημένα θα λάβουν εφέτος οι αγρότες της Κρήτης την πρώτη δόση της ενιαίας επιδότησης. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η δεύτερη τον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση αναμένεται να συμβεί εντός του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, τις οποίες επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος των Μικρών Συνεταιρισμών της Εθνικής Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

    Το αρχικό σενάριο προέβλεπε η καταβολή να πραγματοποιηθεί πριν από την 28η Οκτωβρίου, το οποίο, απομακρύνεται ως εκδοχή όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά οι πληρωμές της ενίσχυσης να πραγματοποιούνται τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χιλετζάκης υπογράμμισε ότι «εφέτος, οι αγρότες της Κρήτης θα λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσης υπό τη μορφή μίας ταμειακής διευκόλυνσης το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μέχρι τώρα, η πρώτη δόση καταβαλλόταν στα τέλη του Οκτώβρη, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν κάποιες αλλαγές στο πλαίσιο.

    Η προκαταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο, ενώ, η εκκαθάριση θα γίνει τον Απρίλιο. Επίσης, θα δούμε μέσα από τις διασταυρώσεις των αιτήσεων που πραγματοποιούνται αν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, ώστε να προβούμε στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις».

    Πάντως, οι παραγωγοί δεν προβληματίζονται τόσο για τη μικρή παράταση των πληρωμών, όσο για τα χρήματα που αναμένεται να λάβουν στους λογαριασμούς τους, καθώς υπάρχει έντονη η ανησυχία ότι οι πιστώσεις δεν θα είναι οι σωστές.

    Τα δείγματα που προκύπτουν μέσα από τις δοκιμαστικές πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν «γεννούν» μεγάλη αισιοδοξία στους αγρότες. Αυτήν την περίοδο, διεξάγονται διασταυρωτικοί έλεγχοι, ενώ, υπάρχουν πληροφορίες ότι σε πολλές αιτήσεις εντοπίζονται σημαντικά λάθη τόσο στα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση, όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco–schemes (οικολογικά σχήματα), κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων κοινοτικών ενισχύσεων για τους παραγωγούς της χώρας μας.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα
    Τι αλλαγές φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο σε τέλος επιτηδεύματος, δηλώσεις, κλειστά ακίνητα

    Μια σειρά αλλαγών με σημαντικά οφέλη για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αλλαγή της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων και το αφορολόγητο στα 300 στα πουρ μπουάρ.

    Όπως εξήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι φορολογούμενοι που πληρώνουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση που φτάνει έως και 4%. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα αφορά όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα. Δηλαδή και τους αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι από το 2025.

    Παράλληλα, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο φέρνει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων και την απαλλαγή από το φόρο παροχών από εργοδότες σε νέους γονείς.

    Οι 10 αλλαγές που «έρχονται»

    1. Φορολογικές δηλώσεις

    Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

    Θα προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα έως και 2.500 ευρώ στους φορείς του Δημοσίου που δεν υποβάλουν εγκαίρως τα στοιχεία που απαιτούνται για την συμπλήρωση τους. Μάλιστα, το πρόστιμο θα προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε μέρα καθυστέρησης.

    2. Φόρος εισοδήματος

    Προβλέπεται έκπτωση 4% για όσους υποβάλουν τη φορολογική δήλωση στο πρώτο ενάμιση μήνα και και εφόσον πληρωθεί εφάπαξ έως 31 Ιουλίου. Αυτό θα ισχύει και για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

    Αυτό, μεταφράζεται σε 40 ευρώ έκπτωση στην περίπτωση που ο φόρος είναι 1.000 ευρώ, αλλά για μεγαλύτερα ποσά, όπως για παράδειγμα στα 10.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσό έκπτωσης φτάνει τα 400 ευρώ.

    Παράλληλα προβλέπεται έκπτωση:

    • 3% αν η διαδικασία υποβληθεί στον δεύτερο 1,5 μήνα της προθεσμίας,
    • 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.

    3. Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις

    Μονιμοποιείται η καταβολή φόρου για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε 8 δόσεις.

    Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

    4. Τέλος επιτηδεύματος

    Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο.

    Αυτό ισχύει είτε έχουν μπλοκάκι, είτε όχι.

    Υπενθυμίζεται πως φέτος είχαν πληρώσει μειωμένο τέλος κατά 50% και συγκεκριμένα το ποσό των 325 ευρώ.

    5. Φιλοδώρημα

    Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα, με ισχύ από την 1η Νοεμβρίου του 2024. Αυτό αφορά αποκλειστικά τα φιλοδωρήματα που προέρχονται από τα POS.

    Παράλληλα, προβλέπεται ρύθμιση ώστε εάν ένας εργοδότης επιδιώξει να αντικαταστήσει τον μισθό ενός εργαζομένου με τα φιλοδωρήματα.

    Για παράδειγμα εάν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό 850 ευρώ και ο εργοδότης του τον μειώνει στα 650 και του λέει ότι τα υπόλοιπα 200 θα τα παίρνει από τα φιλοδωρήματα, τότε αυτό θα ρυθμίζεται με διάταξη και θα υπάρχει επιπλέον φορολόγηση για τον εργοδότη.

    6. Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως και 20%

    Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και ανεβαίνει στο 20% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επιλέγουν ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

    Για τους ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες κατοικίες - μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 - συνολικής φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.

    Σημειώνεται πως όσοι δεν ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος για τις ζημιές.

    Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις έχουν ετήσιους τζίρους άνω των 500.000 ευρώ οφείλουν πλέον να ασφαλίσουν τις εγκαταστάσεις τους κατά κινδύνων από πυρκαγιές, σεισμούς ή πλημμύρες. Διαφορετικά το κράτος δεν θα τους αποζημιώνει σε περίπτωση που υποστούν ζημιές.

    7. Κίνητρα για να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα

    Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος προβλέπεται για όσους ιδιοκτήτες ανοίξουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες.

    Οι προϋποθέσεις:

    • να ήταν κλειστά για τρία χρόνια,
    • να έχουν επιφάνεια έως 120 τετραγωνικά μέτρα,
    • να διατεθούν σε νέες μισθώσεις για τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το τέλος του 2025
    • να ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα.

    8. Απαλλαγές με φόντο το δημογραφικό

    Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για ποσό έως 5.000 ευρώ θα έχουν οι επιχειρήσεις που παρέχουν χρηματική στήριξη στους νέους γονείς – εργαζόμενους τους για διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση του παιδιού.

    Παράλληλα προβλέπεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

    Επιπλέον προβλέπεται απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

    9. Τεκμαρτή φορολόγηση

    Αλλαγές και διορθώσεις στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με:

    α) μείωση κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, ή νησιά με έως 3.100.

    β) μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    γ) αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.

    10. Νέα ΑΑΔΕ

    Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προωθεί το υπουργείο με να ενισχυθεί η ΑΑΔE και να στηριχθεί η προσπάθεια για μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική αρχή.

    Το σχέδιο περιλαμβάνει διοικητική αναδιοργάνωση, πρόσληψη μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την επέκταση της θητείας του διοικητή.

    Πηγή: Cnn.gr
  • ΑΑΔΕ: 1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ
    ΑΑΔΕ: 1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ

    Δείτε αναλυτικά τι τζίρους δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2024

    Μπορεί να μην ξεπερνούν ίσως τους 50 οι επαγγελματίες που δέχθηκαν να προκαλέσουν τον έλεγχο της εφορίας για να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, σχεδόν οι μισοί όμως (πάνω από το 40%) δήλωσαν φέτος πως ο ετήσιος τζίρος τους το 2023 δεν υπερέβη τα 30.000 ευρώ. Και μόλις 10%-11% των επαγγελματιών εμφανίζει εισπράξεις (ακαθάριστα έσοδα) πάνω από 100.000 ευρώ.
    Τα ποσά αφορούν στις εισπράξεις που δηλώνουν οι ίδιοι, πριν αφαιρεθούν οι επαγγελματικές δαπάνες τους, προκειμένου να φορολογηθούν για το καθαρό τελικό κέρδος τους, ή για το τεκμαρτό που τους αντιστοιχεί αν αποδειχθεί υψηλότερο.
    Από τη νέα λίστα της ΑΑΔΕ για τον μέσο τζίρο τον οποίο δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματα του 2023) 869.542 επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις σε 383 επαγγελματικούς κλάδους, προκύπτει ότι:

    1. Μεγαλύτερα έσοδα (τζίρο) σε σχέση με πέρυσι, δήλωσαν φέτος:

    – Μπαρ: Οι 28.751 ιδιοκτήτες μπαρ δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα 43.524 ευρώ για το 2023, σημαντικά αυξημένα το μέσο τζίρο των 37.777 ευρώ που είχαν εμφανίσει για το 2022.
    – Υδραυλικοί: 8.977 τεχνίτες δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα 32.354 ευρώ για το 2023, από 29.463 ευρώ για το 2022.

    – Δικηγόροι: 35.326 δικηγόροι δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα για το 2023 ύψους 23.720 ευρώ έναντι 22.890 ευρώ το 2022.

    – Αρχιτέκτονες: 10.643 μηχανικοί- αρχιτέκτονες δήλωσαν κατά μέσο όρο ακαθάριστα έσοδα 20.573 ευρώ από 18.765,91 ευρώ που είχαν εμφανίσει για το 2022.

    – Ταξί: 29.206 φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται ταξί δήλωσαν ακαθάριστα έσοδα για το 2023 κατά μέσο όρο 18.595 ευρώ από 16.281 ευρώ το 2022.

    – Μαραγκοί: 5.394 ξυλουργοί/μαραγκοί δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα 35.593 ευρώ κατά μέσο όρο από 32.913 ευρώ που είχαν δηλώσει για το 2022.

    – Ηλεκτρολόγοι: 8.864 τεχνικοί δήλωσαν για το 2023 μέσο ακαθάριστο εισόδημα 36.300 ευρώ έναντι 32.635 ευρώ το 2022.

    2. Αντιθέτως, λιγότερα έσοδα (μείωση εισπράξεων) σε σχέση πέρυσι δήλωσαν:
    – Γιατροί (δραστηριότητες άσκησης ειδικών ιατρικών επαγγελμάτων): 23.283 γιατροί δήλωσαν μέσο τζίρο 44.337 ευρώ για το 2023 όταν για το 2022 τα μέσα ακαθάριστα έσοδα είχαν ανέλθει σε 46.640 ευρώ.

    – Μεσίτες ακινήτων: 3.723 μεσίτες εμφάνισαν μέσο τζίρο 15.123 ευρώ το 2023 έναντι 15.733 ευρώ για το 2022.

    – 203 φορολογούμενοι που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπορίο προϊόντων καπνού, με μέσο ακαθάριστο ετήσιο τζίρο 1.202.704 ευρώ από 1.295.860 ευρώ για το 2022

    – 3.304 πρατήρια καυσίμων κίνησης δήλωσαν μέσο ετήσιο τζίρο 669.782 ευρώ για το 2023, έναντι 772.275 ευρώ το 2022.

    – 67 παραγωγοί παρασκευασμάτων ζωοτροφών δήλωσαν μέσα ακαθάριστα έσοδα ύψους 476.685 ευρώ από 484.631 ευρώ το 2022.

    – 75 κατασκευαστές πλαστικών συσκευασίας δήλωσαν μέσο ακαθάριστο εισόδημα 341.554 ευρώ, έναντι 377.210 ευρώ για το 2022.

    Υψηλούς τζίρους εμφανίζουν και τα 7.518 φαρμακεία (292.571 ευρώ κατά μέσον όρο πανελλαδικά). Ενώ, αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται 516 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην επισκευή και επιδιόρθωση ρολογιών και κοσμημάτων με μέσο ετήσιο τζίρο 5.050 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ο μέσος τζίρος αποτελεί ένα από τα κριτήρια που λαμβάνει υπόψη η εφορία για τον προσδιορισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Τα άλλα δυο κριτήρια είναι τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας και το σύνολο της μισθοδοσίας.

    Πηγή: Newmoney.gr - Protothema.gr
  • «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Τι προβλέπεται και πώς θα κάνετε αίτηση
    «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Τι προβλέπεται και πώς θα κάνετε αίτηση

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις» επιλύει η υπουργική απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ.

    Η Κοινή Υπουργική απόφαση φέρνει απλοποίηση των διαδικασιών, επιπλέον ενίσχυση στις επιλέξιμες δαπάνες και επιπλέον δυνητικούς δικαιούχους, καθώς προβλέπεται πλέον και η ένταξη των αγροτών.

    Αναλυτικά, η ΚΥΑ προβλέπει:

    1. Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.
    2. Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών
    3. Οι αγρότες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Εξοικονομώ - Επιχειρώ 2023 (κλικ εδώ) και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    Το πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενος μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

    Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων.

    Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

    Πηγή: Cnn.gr

  • «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Πώς θα κάνετε αίτηση και τι προβλέπει η ΚΥΑ
    «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις»: Πώς θα κάνετε αίτηση και τι προβλέπει η ΚΥΑ

    «Λύση» σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή για τις Επιχειρήσεις» δίνει η υπουργική απόφαση των ΥΠΕΝ και ΥΠΕΘΟ.

    Συγκεκριμένα η απόφαση φέρνει απλοποίηση των διαδικασιών, επιπλέον ενίσχυση στις επιλέξιμες δαπάνες και επιπλέον δυνητικούς δικαιούχους, καθώς προβλέπεται πλέον και η ένταξη των αγροτών.

    Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει:

    1. Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.
    2. Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών
    3. Οι αγρότες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.

    Πώς θα κάνετε αίτηση

    Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Εξοικονομώ - Επιχειρώ 2023 (κλικ εδώ) και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    Το πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενος μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

    Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων.

    Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων
    Τέλος επιτηδεύματος: Τι σημαίνει η κατάργησή του - Παρεμβάσεις σε φορολογία ακινήτων, εισοδημάτων, παροχών και ασφαλίστρων

    Χωρίς «χαράτσι» πλέον οι μισθωτοί με μπλοκάκι - Παραμένει μέχρι νεωτέρας σε εταιρίες και επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια - Αποκαλυπτήρια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    Καταργείται αιφνιδιαστικά και αναδρομικά από φέτος (όπως ακριβώς επιβλήθηκε το 2011) το τέλος επιτηδεύματος, ο «κεφαλικός φόρος ανά επαγγελματικό ΑΦΜ». Ένα πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά χαράτσι, το οποίο «λασανσαρίστηκε» σαν προσωρινό μέτρο κατά το Α’ Μνημόνιο με τον ν.3986/2011 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ) με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσε -όπως πράγματι συνέβη πάντως- στην μαζική και οικειοθελή διαγραφή για τα μητρώα της εφορίας, πάνω από 1 εκατομμύριο ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ.
    Ωστόσο το Τέλος Επιτηδεύματος, όπως ονομάστηκε, διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις. Παρέμεινε και μετά την «εκκαθάριση» των Μητρώων της εφορίας, αλλά και μετά τα Μνημόνια. Αποτέλεσε επί 14 χρόνια έναν «ελάχιστο φόρο» ο οποίος επιβάρυνε όλους τους επαγγελματίες, τόσο τους συνεπείς και νομοταγείς, όσο και τους 3 στους 10 οι οποίοι συστηματικά δήλωναν ζημιές σε μόνιμη βάση, προκειμένου να μη φορολογηθούν για ούτε μισό ευρώ κέρδους, επί μια πενταετία τουλάχιστον.
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αυτή καταργείται, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028. Και όχι μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση όπως αναμενόταν, αλλά και για όλους τους μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι.

    Στο εξής, το Τέλος Επιτηδεύματος θα αποτελεί μια μνημονιακή ανάμνηση. Εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά) παίρνουν ανάσα, που φτάνει τα 500 το χρόνο, ανάλογα με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση κάθε χρόνο.

    Κερδίζουν όλοι
    Όπως ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης «σε αυτή την κατάργηση θα συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι μέχρι σήμερα πλήρωναν τέλος επιτηδεύματος».

    Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) «ό,τι πλήρωσαν, πλήρωσαν» για Τέλος Επιτηδεύματος όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα τους επιβληθεί ποτέ ξανά. Το 2024 ήταν η τελευταία χρονιά που είδαν στο εκκαθαριστικό της εφορίας την σχετική χρέωση, διότι αφορούσε στα περσινά εισοδήματα (χρήση του 2023). Αντιθέτως δεν θα υπάρξει ξανά το 2025, για τους μήνες που είχαν ενεργό ΑΦΜ κατά το 2024.

    Η εξαγγελία Χατζηδάκη, ωφελεί ιδιαίτερα τους περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες.

    Αυτοί απαλλάσσονται οριστικά έτσι, από το 2025 και εφεξής, από τα 400 ή 500 ευρώ που πλήρωναν κάθε χρόνο για τέλος επιτηδεύματος, ασχέτως αν είχαν εισόδημα και πόσο. Και τα οποία πλήρωσαν και φέτος, παρότι οι «κανονικοί» ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν ολιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

    Πρακτικά, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:
    • - για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.
    • - για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους -ουσιαστικά απειροελάχιστους δηλαδή.
    Σήμερα ανακοινώσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
    Εντωμεταξύ σήμερα το μεσημέρι ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και νέες φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

    Οι ανακοινώσεις αναμένεται να περιλάβουν και μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε προ μηνός ο πρωθυπουργός όπως, μεταξύ άλλων:
    • - αλλαγές στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις
    • - εκπτώσεις φόρου 2% έως 4% για όσους υποβάλλουν νωρίτερα το δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1
    • - πρόστιμα έως 2.500 ευρώ σε φορείς που καθυστερούν να εκδώσουν τα ενημερωτικά αποδοχών των δικαιούχων μισθωτών και συνταξιούχων
    Διευκρινίσεις ενδεχομένως θα υπάρξουν και για κάποιες από τις άλλες αλλαγές που δρομολογούνται για τα εισοδήματα του 2024 τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, όπως το νέο ειδικό αφορολόγητο των 300 ευρώ το μήνα για εργαζόμενους στην Εστίαση που εισπράττουν φιλοδωρήματα μέσω POS, η τριετής απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν, οι διορθώσεις στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 20% για ασφαλισμένες κατοικίες, η ελάφρυνση των αμοιβών για εφημερίες γιατρών του ΕΣΥ κλπ.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο