Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 11:26

Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς το Δημόσιο θα μειώσει την κατανάλωση ρεύματος

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης

Το σχέδιο «θερμοστάτης» για την περιορισμένη χρήση των κλιματιστικών τους καλοκαιρινούς μήνες παρουσίασαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Στην ενημέρωση πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες κινούνται στους εξής τρεις άξονες:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 30% μέχρι το 2030
  • Κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης
Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτηριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τμ σε κτίρια στο Δημόσιο με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει συστάσεις να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Σκυλάκης: Στόχος η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 10%

Παίρνοντας τον λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους προχωράμε στη θέσπιση νέων μέτρων είναι αυτονόητοι.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών. Όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

«Προτεραιότητά μας είναι η βοήθεια στα νοικοκυριά που πλήττονται. Προτείνουμε ουσιαστικές εξοικονομίσεις που θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντικούς λόγους», συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθούν κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης. Στην πορεία θα παρακολουθούμε και τις καταναλώσεις».

Οι φορείς που δεν πέτυχαν τους στόχους θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από αλλού για να καλύψουν τη διαφορά. Στόχος εξοικονόμησης της ενέργειας της τάξης του 10%. Κάθε φορέας, θα εξηγεί την προσπάθεια που κατέβαλε και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Για τους ΟΤΑ, δεν είναι δουλειά του φορολογούμενου να καλύπτει τον οδοφωτισμό, εντάσσεται στα ανταποδοτικά τέλη.

Βορίδης: Είναι πράγματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει

«Το ΥΠΕΣ θα συντονίσει για να βρεθούν οι υπεύθυνοι και για τη διαδικασία και την ουσία του πράγματος, να γίνουν οι δράσεις. Οι δράσεις αφορούν τη χρήση και τη συντήρηση των κλιματιστικών, δράσεις που θα οδηγούν στη μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια, τη δαπάνη για τον οδοφωτισμό. Πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν έτσι και αλλιώς αλλά τώρα είναι πιο επιτακτικά. Είμαστε σύμφωνοι και υποστηρίζουμε το σύστημα της κινητροδότησης με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις δαπάνες που συνδέονται με την ενέργεια».

Ενεργειακός υπεύθυνος στις δημόσιες υπηρεσίες

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας έκανε γνωστό ότι από τα 212.000 ρολόγια του δημοσίου τομέα το 2020 καταβλήθηκαν 596 εκατ. ευρώ με μια κατανάλωση 4.350 γιγαβατώρες, ενώ το 2021 η κατανάλωση ανήλθε σε 5,356 μεγαβατόρες με κόστος 956 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων φόρων. Ειδικά για το 2022 η κυρία Σδούκου είπε ότι η εκτίμηση είναι πως η κατανάλωση θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο αντιπροσωπεύοντας κάτι περισσότερο από το 10% της συνολικής κατανάλωσης αλλά το κόστος θα ανέλθει σε 1,165 δισ. ευρώ, αύξηση 66% σε σχέση με το 2020.

Επιλέξαμε για αρχή μια σειρά από απλές και προσιτές δράσεις που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους μας, τόνισε η Αλεξάνδρα Σδούκου παίρνοντας τον λόγο και παρουσιάζοντας μια σειρά από μέτρα για τους δημόσιους φορείς:

  • Οι δημόσιοι φορείς να ορίσουν άμεσα τον ενεργειακό υπεύθυνο για τα κτήριά τους στη σχετική πλατφόρμα. Προβλέπεται εδώ και χρόνια αλλά δεν έχει τηρηθεί.
  • Συντήρηση καυστήρων και μονάδων κλιματισμού στα κτήρια αυτά. Όσοι εργάζονται στα κτήρια αυτά να φροντίζουν να μην γίνεται κατασπατάληση της ενέργειας
  • Απενεργοποίηση ψύξης θέρμανσης σε χώρους όπου δεν υπάρχουν εργαζόμενοι. Να οριστεί ένας υπάλληλος που θα είναι υπεύθυνος να κλείνεις όλες τις συσκευές όταν φύγει και ο τελευταίος υπάλληλος.
  • Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης για τον περιορισμό της υπερβολικής ζέστης
  • Ουσιαστικά προβάλουμε στον χώρο εργασίας μας συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που έχουμε στο σπίτι μας
  • Η εξοικονόμηση ενέργειας βελτιώνει τη ζωή όλων μας γι' αυτό και είναι καθήκον μας να την επιδιώκουμε πρώτα και πάντα

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 09:46

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ
      ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.592 θέσεις στο Δημόσιο για ΑμεΑ

      Άνοιξε από σήμερα Δευτέρα (21/10) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων στην προκήρυξη 6Κ/2024 του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 44/08.10.2024/τ. Α.Σ.Ε.Π., Φ.Ε.Κ. 49/18.10.2024/τ.Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 1.592 θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των κατηγοριών Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Δημοσίου αποκλειστικά από άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 28 του ν. 4765/2021.

      Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ, καθώς και το πιστοποιητικό ΚΕ.Π.Α. σε ισχύ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr > Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες > Αίτηση) ακολουθώντας τις οδηγίες που παρέχονται στην Προκήρυξη (Παράρτημα Β΄).

      Η προθεσμία υποβολής της αίτησης και του πιστοποιητικού λήγει την Τρίτη 5 Νοεμβρίου και ώρα 14:00.

      Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο ΑΣΕΠ ολοκληρώνεται όταν οι υποψήφιοι επιλέξουν «Οριστικοποίηση» και μόνο όταν ο 20ψήφιος κωδικός του παραβόλου βρίσκεται σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ», προκειμένου αυτό να δεσμευτεί από το ΑΣΕΠ.

      Η ανεξάρτητη Αρχή εφιστά την προσοχή των υποψηφίων στην πληρωμή του ίδιου κωδικού παραβόλου με αυτόν που αναγράφουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση και μέχρι την υποβολή αυτής.

      Περισσότερες πληροφορίες προκειμένου ο κωδικός παραβόλου να εμφανίζεται άμεσα σε κατάσταση «ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ» και να μπορούν οι υποψήφιοι να προβούν σε «οριστικοποίηση» της αίτησης παρέχονται στο site της ΓΓΠΣΔΔ εδώ.

      Τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά με τα οποία, αποδεικνύονται τα προσόντα, κριτήρια ή ιδιότητες που επικαλούνται οι υποψήφιοι με την αίτηση συμμετοχής τους, θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, πριν την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, μετά από σχετική Ανακοίνωση του ΑΣΕΠ.

      Πηγή: Cnn.gr

    • Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025
      Δημόσιο: Ερχονται 19.181 προσλήψεις μέσα στο 2025

      Συνολικά 19.181 προσλήψεις έχει εγκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για το 2025, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες, με την υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη να εξηγεί σε συνέντευξη της το πρωί της Πέμπτης πως δεδομένου των δημοσιονομικών περιορισμών, του 1 προς 1, για κάθε μία αποχώρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μία πρόσληψη.

      «Πρέπει να κάνουμε μία ενδελεχή δουλειά και έλεγχο στο τι προσλήψεις θα δώσουμε» τονίζει η υφυπουργός.

      Παράλληλα, σημειώνει πως το υπουργείο προσπαθεί να μειώσει όλες τις προθεσμίες από την έγκριση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων μέχρι και το διορισμό και την ανάληψη καθηκόντων του υπαλλήλου, κάνοντας σημειακές παρεμβάσεις.

      «Ο στόχος μας είναι είναι μόλις βγαίνει ένας προγραμματισμός προσλήψεων που συνήθως εγκρίνεται το Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, το επόμενο έτος να καταφέρουμε να κάθεται στην καρέκλα ο υπάλληλος ο οποίος έχει εγκριθεί η πρόσληψή του» τόνισε η υφυπουργός.

      Ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι «σε ό,τι αφορά τις 19.181 θέσεις δεν είναι όλες οι θέσεις για το ΑΣΕΠ, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.

      Είναι και το ένστολο προσωπικό, μέσα είναι και τα μέλη ΔΕΠ, είναι και οι γιατροί του ΕΣΥ που είναι 1.300 άτομα.

      Η πλειονότητα των θέσεων που θα πάνε στο ΑΣΕΠ είναι περίπου στις 7.000. Αυτές οι 7.000 θα απορροφηθούν με τη διαδικασίες του ΑΣΕΠ από τη δεξαμενή, τη μεγάλη του γραπτού διαγωνισμού[…] Αμέσως μετά το ΑΣΕΠ θα κάνει μία μεγάλη προκήρυξη για αυτούς που βρίσκονται στη δεξαμενή των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που θα ακουμπάει περίπου στις 7.000 προσλήψεις.

      Από κει και πέρα έχουμε βεβαίως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την υποχρεωτική εκπαίδευση.

      Να πω ότι βγήκε η προκήρυξη για τους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία, 1.500 θέσεις, θα τρέξει από 21 Οκτώβρη από τη Δευτέρα που μας μπαίνει η προθεσμία για τις αιτήσεις».

      Πότε θα γίνει ο επόμενος διαγωνισμός ΑΣΕΠ

      Για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό η κ. Χαραλαμπογιάννη εξήγησε ότι τώρα ο νόμος προβλέπει ότι θα είναι κάθε δύο χρόνια.

      «Εμείς πήραμε την πολιτική απόφαση να απορροφηθούν τέσσερις προγραμματισμοί προσλήψεων, δηλαδή ο προγραμματισμός ’22, ’23, ’24 και ’25 από τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό δεδομένου ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη δεξαμενή και δεν υπήρχε λόγος να περάσουμε σε καινούργιο διαγωνισμό».

      «Παρόλα αυτά ευελπιστούμε ότι εντός του ’25 θα έχουμε μία καινούργια διαδικασία διαγωνισμού προκειμένου να καλύψουμε και τις ανάγκες εκεί που δεν υπάρχει δεξαμενή» τόνισε.

      «Να επισημάνω το εξής υπάρχουν ειδικότητες που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα κάλυψης από τη δεξαμενή για παράδειγμα δεν έχουμε κτηνιάτρους ας πούμε. Πρέπει να κάνουμε ένα καινούργιο διαγωνισμό προκειμένου να καλύψουμε αυτή την ανάγκη» πρόσθεσε.

      Πρόσθεσε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων περιλαμβάνονται και 2.700 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία μας.

      Ο επόμενος γραπτός διαγωνισμός στο ΑΣΕΠ θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στο ’25 ανέφερε ακόμα η κ. Χαραλαμπογιάννη.

      Πηγή: Cnn.gr

    • Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;
      Γιατί «ξεμένουμε» από ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας;

      Νέες μελέτες έδειξαν πως η λήψη αποφάσεων μας «κλέβει» την ενέργεια καθημερινά.

      Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε εξαντλημένοι, χωρίς ενέργεια, παρόλο που δεν κάνατε πολλά μέσα στην μέρα; Είτε σκέφτεστε τι θα φάτε είτε είτε πότε θα φορτίσετε το κινητό σας, από την στιγμή που ξυπνάμε, καλούμαστε διαρκώς να πάρουμε αποφάσεις, που σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να μας κουράζουν περισσότερο από όσο πιστεύαμε.

      Αν και αυτές οι απλές επιλογές δεν μας φαίνονται δύσκολες, αφού γίνονται σχεδόν αυτόματα, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπερφορτώνουν τον εγκέφαλό μας, προκαλώντας κόπωση. Μάλιστα, στο τέλος μιας γεμάτης με φαινομενικά δευτερεύουσες γνωστικές εργασίες μέρας μπορεί να δυσκολευόμαστε ακόμα περισσότερο να πάρουμε ορθολογικές αποφάσεις.

      Γιατί «μένουμε» από ενέργεια;

      Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές από το Paris Brain Institute μέτρησαν τα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την λήψη αποφάσεων και την επίδρασή τους στην εκτέλεση δύσκολων εργασιών.

      Επικεντρώθηκαν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις απαιτητικές γνωστικές διεργασίες και την λήψη αποφάσεων. Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, σαράντα συμμετέχοντες έκαναν ασκήσεις μνήμης για έξι ώρες ενώ ήταν ξαπλωμένοι σε ένα μαγνητικό τομογράφο.

      Μια άσκηση περιελάμβανε την παρακολούθηση ακολουθιών αριθμών που εμφανίζονταν σε μια οθόνη και οι συμμετέχοντες έπρεπε να διακρίνουν εάν ο τρέχων αριθμός ήταν ίδιος με τον προηγούμενο. Μια πιο εύκολη άσκηση δόθηκε σε 14 άτομα, ενώ μια πιο δύσκολη σε 26.

      Διαφορετικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του γλουταμικού μετρήθηκαν σε πολλά σημεία κατά τη διάρκεια των γνωστικών ασκήσεων. Στο τέλος των ασκήσεων και οι δύο ομάδες εμφάνισαν τα ίδια επίπεδα γλουταμικού σε σύγκριση με την αρχή του πειράματος.

      Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι η ποσότητα των ασκήσεων και όχι η δυσκολία, που μπορεί να σχετίζεται με την νοητική συσσώρευση και κόπωση, αναφέρουν οι ερευνητές. Σημειώνουν ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί το φαινόμενο.

      Τι είναι η κόπωση απόφασης;

      Αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις έδειχναν άλλα σημάδια κούρασης, όπως η διαστολή των κόρης των ματιών τους, κάτι που δεν ίσχυε για την ομάδα που έκανε την ευκολότερη εργασία.

      Εξέτασαν επίσης πώς αυτή η γνωστική κόπωση επηρέασε την ικανότητα των συμμετεχόντων να παίρνουν αποφάσεις. Μεταξύ των εργασιών μνήμης, οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες άλλες ασκήσεις, όπως μια που έπρεπε να επιλέξουν εάν θα λάβουν ένα μικρότερο χρηματικό ποσό αμέσως ή ένα μεγαλύτερο αργότερα.

      Όταν τα άτομα που έκαναν τις πιο δύσκολες ασκήσεις μνήμης κουράζονταν περισσότερο, άρχισαν να επιλέγουν την μικρότερη ανταμοιβή που θα λάμβαναν αμέσως, όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα με την άλλη ομάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει, σύμφωνα με τους ίδιους ότι επέλεγαν αυτό που απαιτούσε την λιγότερη επεξεργασία.

      Άλλες μελέτες έχουν επίσης τονίσει ότι η κόπωση απόφασης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να λαμβάνει αποφάσεις.

      Παλαιότερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Chronobiology International, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι τείνουν παίρνουν πιο ορθολογικές αποφάσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς το βράδυ οι συμμετέχοντες αφιέρωναν λιγότερο χρόνο, ανταποκρινόμενοι ακόμα σε προσφορές υψηλής αβεβαιότητας.

      Σε άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Retailing and Consumer Services, οι ερευνητές ρώτησαν περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες σχετικά με τις παρορμητικές αγορές και ανέφεραν ότι ήταν πιο πιθανό να λάβουν παρορμητικές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα.

      Και οι δύο μελέτες υποδηλώνουν ότι έχουμε την τάση να παίρνουμε λιγότερο καλές αποφάσεις αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν ο εγκέφαλος είναι κουρασμένος και η ενέργεια είναι μειωμένη.

      Πηγή: Vita - In.gr

    • Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια
      Έντεκα τροφές που θα σε γεμίσουν με ενέργεια

      Νιώθεις κουρασμένος και ότι έχεις ξεμείνει από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας.

      Με τόσο τρέξιμο, εργασιακές, οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις, είναι φυσικό τα επίπεδα της ενέργειάς μας να πέφτουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάποιες φορές, δυστυχώς, πριν καν ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Κι όταν η ενέργεια παίρνει την κατηφόρα, τι κάνουμε; Συνήθως, αναζητάμε γρήγορες λύσεις: λίγο καφέ, ένα σνακ με ζάχαρη και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που θα μας προσφέρουν προσωρινή ώθηση αλλά θα οδηγήσουν και πάλι σε… κατάρρευση αργότερα.

      Τι είναι ωφέλιμο λοιπόν να επιλέγουμε;

      Ορισμένα τρόφιμα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να αυξήσουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, χωρίς σκαμπανεβάσματα. Αυτές οι τροφές βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και να προάγουν μια σταθερή αίσθηση ζωτικότητας.

      Αν έχετε επομένως κουραστεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, ανακαλύψτε πώς πρέπει να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.

      Ξέμεινες από ενέργεια; Να τι πρέπει να φας

      Μπανάνες

      Οι μπανάνες είναι το τέλειο, γρήγορο σνακ για τόνωση της ενέργειας. Είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Οι υδατάνθρακες είναι το κύριο καύσιμο για τους μυς και το κάλιο βοηθά στη διατήρηση της σωστής μυϊκής λειτουργίας.

      Βρώμη

      Η βρώμη είναι μια πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι αφομοιώνονται αργά, παρέχοντας μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ένα μπολ πλιγούρι το πρωί μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια όλη την ημέρα. Επιπλέον, η βρώμη είναι πλούσια σε βιταμίνες Β που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.

      Καρύδια

      Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους, είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμάτα με πρωτεΐνες, «καλά» λιπαρά και φυτικές ίνες. Παρέχουν ενέργεια βραδείας απελευθέρωσης και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της πείνας όλη την ημέρα. Το μαγνήσιο που υπάρχει στους ξηρούς καρπούς παίζει επίσης βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι σίγουρα το σνακ που θέλετε να έχετε μαζί σας παντού, στο γραφείο ή εν κινήσει.

      Αβγά

      Πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, η οποία βοηθά στην επισκευή και την οικοδόμηση του μυϊκού ιστού, τα αβγά περιέχουν επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Ξεκινώντας τη μέρα σας με ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες, μπορείτε να διατηρήσετε την ενέργειά σας για ώρες.

      Γλυκοπατάτες

      Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών και προσφέρουν αργή, σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη μείωση της κόπωσης. Είτε στο φούρνο είτε σε μορφή πουρέ, οι γλυκοπατάτες μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Γιαούρτι

      Το γιαούρτι είναι γεμάτο με πρωτεΐνη, η οποία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τον οργανισμό, παρέχοντάς μας μια σταθερή ροή ενέργειας. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες και ασβέστιο, απαραίτητα για τη λειτουργία των μυών και την παραγωγή ενέργειας. Ο συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα όπως τα μούρα μπορεί να σας δώσει μια επιπλέον ώθηση αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τον συνδυασμό αυτό ένα ιδανικό σνακ για να καταπολεμήσετε τη μεσημεριανή ή απογευματινή ύφεση.

      Σπανάκι

      Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα κύτταρά μας, μειώνοντας τα αισθήματα κόπωσης. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η προσθήκη σπανακιού στη διατροφή σας, είτε σε σαλάτες, smoothies ή μαγειρευτά πιάτα, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας σταθερά.

      Καστανό ρύζι

      Το καστανό ρύζι είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προσφέροντας αργή απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχει επίσης μαγγάνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας.

      Λιπαρά ψάρια

      Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και την κούραση. Αυτά τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν επίσης την υγεία της καρδιάς, διασφαλίζοντας ότι το σώμα σας λαμβάνει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να διατηρήσει υψηλά επίπεδα ενέργειας. Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή και βιταμινών Β, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό.

      Κινόα

      Η κινόα αναφέρεται συχνά ως «υπερτροφή» λόγω του εντυπωσιακού θρεπτικού της προφίλ. Είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Μπορείτε να την καταναλώσετε σε σαλάτες, σούπες ή ακόμα και ως υποκατάστατο του ρυζιού.

      Μαύρη σοκολάτα

      Αν λαχταράτε κάτι γλυκό, η μαύρη σοκολάτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλα σνακ με ζάχαρη. Περιέχει μια μικρή ποσότητα καφεΐνης και θεοβρωμίνης, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ενέργειας και τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης. Η μαύρη σοκολάτα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και υποστηρίζουν τη γενική υγεία.

      Πηγή: Vita - In.gr

    • Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
      Επιτάχυνση των προσλήψεων και μπόνους στο Δημόσιο - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

      Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επίσπευση της διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και νέο πλαίσιο παροχής κινήτρων και ανταμοιβής στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης για την επίτευξη της στοχοθεσίας.

      Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού στον δημόσιο τομέα, μέσω του ΑΣΕΠ και τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

      Οι κυριότερες τροποποιήσεις στον ν.4765/2021 αφορούν στην:

      • προσαύξηση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας υποψήφιων στελεχών του Δημοσίου σε νησιωτικούς, ορεινούς και ηπειρωτικούς δήμους της χώρας,
      • δυνατότητα απόδοσης αριθμού σε κάθε υποψήφιο ανά προκήρυξη, μέσω εφαρμογής λογισμικού ανοικτής κληρωτίδας, προκειμένου να καθορίζεται η σειρά κατάταξης αυτού,
      • διενέργεια του συνόλου της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ι.δ.ο.χ., μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών.

      Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, «η υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, ιδίως σε ορεινούς, νησιωτικούς δήμους, καθώς και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και διορισμού, καθιστούν αναγκαίες τις προωθούμενες παρεμβάσεις ώστε να κινητροδοτηθούν οι υποψήφιοι ευάλωτων περιοχών, να ενισχυθεί η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και ταυτόχρονα να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις των δημοσίων υπηρεσιών».

      Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

      Το σχέδιο νόμου που εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εντός της εβδομάδας προβλέπει:

      1. Κάλυψη των θέσεων του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων των ετών 2022 και 2023 καθώς και 2024 και 2025 από επιτυχόντες του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της πρόσκλησης/προκήρυξης 2Γ/2022 ή άλλης μεταγενέστερης γραπτής εξέτασης, με βάση τα οριζόμενα κριτήρια.

      2. Τροποποίηση/συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων (ν.3528/2007) και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν.3584/2007), με σκοπό τη σύντμηση των επιμέρους προθεσμιών που προβλέπονται και τη συνακόλουθη επιτάχυνση ολοκλήρωσης της διαδικασίας διορισμού των δημόσιων και των δημοτικών υπαλλήλων.

      3. Επανακαθορισμό, με εφαρμογή από το έτος 2025, του πλαισίου αναφορικά με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών, συνδεόμενο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν.4940/2022, με σκοπό την επίτευξη προσδιορισμένων στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων και την ανάλογη επιβράβευση των εμπλεκόμενων υπαλλήλων. Παράλληλα, καταργείται το άρθρο 23 του ν.4940/2022.

      Τι αλλάζει στα «μπόνους»

      Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ καθορίζονται:

      • το πεδίο εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων [μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι με σχέση εργασίας ι.δ.α.χ., στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (Ε.Σ.Κυ.Π.).],
      • οι προϋποθέσεις υπαγωγής φορέων και υπαλλήλων στο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, όπου ρητά μνημονεύεται ότι η καταβολή της ανταμοιβής αναστέλλεται σε περίπτωση άσκησης ποινικής ή πειθαρχικής δίωξης, ενώ καταβάλλεται αναδρομικά σε περίπτωση τελεσίδικης αθώωσης ή απαλλαγής του υπαλλήλου,
      • η ακολουθητέα διαδικασία για τον καθορισμό των επιλέξιμων προς ανταμοιβή στόχων, τον υπολογισμό του τελικού ποσού ανταμοιβής ανά δικαιούχο φορέα και την καταβολή της ανταμοιβής ανά δικαιούχο υπάλληλο.

      Παράλληλα, συστήνονται στο Υπουργείο Εσωτερικών:

      1. Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής, για τον συντονισμό της εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και η συγκρότηση αυτής,
      2. Τμήμα Κινήτρων και Ανταμοιβής, με αποστολή τη διαχείριση του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής και την παροχή συνδρομής στην ανωτέρω Επιτροπή.

      Περαιτέρω, στο Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσεται και λειτουργεί Πληροφοριακό Σύστημα Κινήτρων και Ανταμοιβής, το οποίο διαλειτουργεί με τα συστήματα που υποστηρίζουν την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία καθώς και με το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), μετά τη θέση του τελευταίου σε παραγωγική λειτουργία.

      Το νέο σύστημα ανταμοιβής απευθύνεται σε φορείς με διαφορετική μορφή, διαφορετικές αρμοδιότητες, διαφορετικούς εξυπηρετούμενους και έχει δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους φορείς στο μέλλον, καθώς είναι απλό χωρίς δύσκολους ή εξειδικευμένους τύπους εφαρμογής που προκύπτουν από πολύ εξειδικευμένα ή δύσκολο να παραχθούν στοιχεία», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

      Δείτε εδώ τις διατάξεις τοτυ νομοσχεδίου:

      Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ
      Επιπλέον τροποποιήσεις

      Τροποποιούνται διατάξεις περί Επιτελικού Κράτους (ν.4622/2019), με τη σύντμηση της προθεσμίας έγκρισης του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής καθώς και των επιμέρους προθεσμιών που τίθενται κατά τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου.

      Ρυθμίζονται επίσης και θέματα που αφορούν στην:

      • αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε περίπτωση μετάταξης υπαλλήλου,
      • θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος με τίτλο «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» (ΣΔΑΔ), στο οποίο μεταφέρονται όλα τα στοιχεία και οι λειτουργίες του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου, του οποίου το ΣΔΑΔ είναι διάδοχος.

      Επιτρέπεται η μετάταξη υπαλλήλων του δήμου που έχουν ήδη διατεθεί μέσω σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας σε συμβαλλόμενο δήμο, για την παροχή υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι.

      Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
    • Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο
      Φαρμάκης για την ενεργειακή στρατηγική της ΠΔΕ: Συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βέλτιστη λύση, διεκδικούμε το καλύτερο για τον τόπο

      Για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους μίλησε εκτενώς ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024.

      Ο κ. Φαρμάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση φορέων και ενημέρωση που είχαν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου για το πρόγραμμα «Απόλλων», καθώς επίσης και για το σχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που έχει εκπονήσει η ΠΔΕ με τη συμμετοχή 66 τοπικών φορέων.

      Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το σχέδιο της ΠΔΕ προϋπήρξε του προγράμματος «Απόλλων» και υπήρξε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία που μάλιστα εντάχθηκε το 2023 στον κατάλογο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τους φορείς που υιοθετούν τις καλύτερες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

      Ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι έγκαιρα, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεργατικού φωτοβολταϊκού πάρκου, (βάσει του νόμου 4513/2018) και από τον Απρίλιο του 2022 υπέβαλε αίτημα λήψης όρων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ τον Ιούλιο του 2022 και μετά από συνεννόηση με τον ΑΔΜΗΕ, το αίτημα μεταβιβάστηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ προς τον ΑΔΜΗΕ.

      «Δυστυχώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση των εν λόγω κρατικών υπηρεσιών και ποτέ δεν λάβαμε τους όρους σύνδεσης που περιμέναμε» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια ήρθε η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «Απόλλων», για το οποίο υπήρξε από την πρώτη στιγμή διερεύνηση, αξιολόγηση, αλλά και σύγκριση των δύο σχεδίων (της ΠΔΕ και του «Απόλλωνα»).

      farmakis en pde 3

      «Μέσα από τη μελέτη που εμείς κάναμε, διαμορφώσαμε την άποψη ότι η ωφέλεια του δικού μας σχεδίου είναι μεγαλύτερη και έτσι, με πολλούς τρόπους και πολλές διαπραγματεύσεις, ζητήσαμε ακόμα και την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση όρων σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Ελλάδας και την παράλληλη λειτουργία τους με τον «Απόλλωνα», ο οποίος με το νόμο 5106/2024 επιβάλει πλέον σε κάθε Περιφερειάρχη την ίδρυση ενεργειακής κοινότητας για το πρόγραμμα «Απόλλων» και την κλήση των υπολοίπων φορέων της περιφέρεις να ενταχθούν σε αυτή» παρατήρησε ο κ. Φαρμάκης τονίζοντας ότι οι σχετικές εκτιμήσεις, απόψεις και ενστάσεις κατατέθηκαν και στην πρόσφατη συνάντηση με την κ. Σδούκου.

      Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης που εκπόνησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα οποία, το ενεργειακό όφελος για τους 66 φορείς των Ενεργειακών Κοινοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα έφτανε στο 72,47% ενώ το όφελος από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα ήταν μόνο 24,09%

      Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επεσήμανε ότι η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε πως το ενεργειακό όφελος για τους φορείς από το πρόγραμμα «Απόλλων» θα είναι της τάξης του 50% περίπου, ενώ επιπροσθέτως και μετά από τον αναλυτικό διάλογο που έγινε, η Υφυπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα παραχωρήσει κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης στις ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας, υπό την προϋπόθεση αλλαγής της μεθοδολογίας συμψηφισμού (net-billing αντί για net-metering), ενώ επεσήμανε ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα και προσθετικά με το πρόγραμμα «Απόλλων». Επίσης, η Περιφέρεια ζήτησε χρονική παράταση για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας του «Απόλλωνα» και αναμένει τη σχετική αποδοχή με την έκδοση υπουργικής απόφασης. Κατόπιν τούτων, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι αποφασίστηκε η λειτουργία ενός τεχνικού συμβουλίου μεταξύ της ΠΔΕ και του Υπουργείου που θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις.

      Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Το σχέδιο “Απόλλων” δεν είναι ένα σχέδιο που κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη από τη δική μας. Απεναντίας, είναι ένα εθνικό και ολιστικό σχέδιο που εμπίπτει ακριβώς στη λογική που διέπει και εμάς και το οποίο έρχεται να προσφέρει φθηνότερες τιμές ρεύματος στους ΟΤΑ, τους αρδευτικούς οργανισμούς και άλλους φορείς, μία ανάγκη που εμείς είχαμε διαγνώσει πολύ προτού εμφανιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ωστόσο, επειδή εμείς ακόμα πιστεύουμε στο δικό μας σχέδιο και επειδή η κυρία Υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται το “ή Απόλλων ή τίποτα”, αλλά μπορούμε να συνδυάσουμε και τις δύο μεθόδους, αυτή τη στιγμή διερευνούμε την καλύτερη δυνατή λύση και δεσμευόμαστε απέναντι στους φορείς που εντάχθηκαν στις ενεργειακές μας κοινότητες να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ωφέλεια. Στόχος μας από την αρχή ήταν να χαλαρώσουμε την ενεργειακή “θηλιά” των τοπικών φορέων και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε, αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση, που βέβαια θα παρουσιάσουμε ενώπιόν τους και ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου όταν ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με το υπουργείο. Αυτή η Περιφερειακή Αρχή θα διεκδικήσει μέχρι τέλους και με κάθε νόμιμο τρόπο, το καλύτερο για τον τόπο. Αυτή είναι πάντα η δική μας κόκκινη γραμμή!».

      farmakis en pde 2

      (Δελτίο Τύπου)

    • Οι αυξήσεις στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα
      Οι αυξήσεις στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα

      Πώς διαμορφώνονται τα ποσά ανά κλιμάκιο και βαθμίδα εκπαίδευσης ? Ποια η εξέλιξη μέχρι το 2027, όταν θα υπάρχει σύγκλιση κατώτατων και εισαγωγικών αποδοχών

      Με την αύξηση του κατώτατου μισθού (στα 870 ευρώ) θα συνδεθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να φτάσει το 2027 στα 950 ευρώ. Παράλληλα, από το 2027 ο κατώτατος μισθός του ιδιωτικού τομέα θα συνδεθεί με αλγόριθμο.

      Αυξάνεται από τον Απρίλιο του νέου έτους ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα από τα 830 ευρώ σήμερα στα 870 ευρώ, με κυβερνητικό στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, συμπαρασύροντας αυτόματα προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα. Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027. Απομένουν δηλαδή 120 ευρώ μέχρι τον τελικό στόχο του 2027, που σημαίνει ότι για τα έτη 2025, 2026 και 2027 θα αυξάνεται κατά 40 ευρώ κάθε χρόνο.

      Από πού θα προκύπτει

      Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι έχει κλειδώσει ο αλγόριθμος που θα υιοθετηθεί για τον καθορισμό επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου από το 2027 και θα προκύπτει από το άθροισμα:

      α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών, και

      β) το 50% του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

      Σε περίπτωση που ο συντελεστής οδηγεί σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν γίνεται αναπροσαρμογή. Ο δείκτης θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους τον Νοέμβριο, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

      Δημόσιοι υπάλληλοι

      Από τον Απρίλιο του 2025 οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, καθώς οι αποδοχές τους θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

      Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να ανέλθει στα 950 ευρώ (το 2027) μαζί με τον κατώτατο μισθό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα χρειαστεί να υπάρξει μια ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στους μισθούς του Δημοσίου κατά περίπου 3,9% με 4%. Αυτό μεταφράζεται σε μια μέση μηνιαία αύξηση περίπου 33 ευρώ, η οποία θα αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κλιμακίου.

      Από τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα (σήμερα στα 830 ευρώ) θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο (σήμερα 850 ευρώ) ανεβαίνει μεσοσταθμικά, ώστε να γεφυρωθεί το «χάσμα» που δημιουργείται από τη νέα αύξηση που προγραμματίζεται εντός του 2025. Ειδικότερα, προβλέπεται συνολική μεικτή αύξηση 100 ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, σταδιακά έως το 2027, ώστε ο εισαγωγικός να φτάσει τα 950 ευρώ και να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

      Και πρόσθετες

      Χιλιάδες πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου θα ωφεληθούν με πρόσθετες αυξήσεις στις αποδοχές τους, καθώς το 2025 θα εφαρμοστούν και τα ακόλουθα μέτρα εισοδηματικών ενισχύσεων:

      1. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων.

      2. Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ενστόλων από 1/1/2025. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα.

      3. Κίνητρο προσέλκυσης γιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές (200 έως 600 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή). Αφορά 3.300 γιατρούς του ΕΣΥ

    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Marma Touch