Οικονομία

Fuel pass 2: Πότε οι αιτήσεις - Τα ποσά

Fuel pass 2: Πότε οι αιτήσεις - Τα ποσά

Το σαββατοκύριακο - εκτός απροόπτου - θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel pass-2 για την επιδότηση των καυσίμων. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και θα καλύψει 3,1 εκατομμύρια οχήματα από 3,5 εκατομμύρια συνολικά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων

Οι δικαιούχοι θα εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση στις αρχές του Αυγούστου, ενώ με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν μπόνους 15 ευρώ.

Ειδικότερα, η οικονομική ενίσχυση με την ψηφιακή κάρτα, ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα) και την περιοχή της κύριας κατοικίας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά), κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, ενώ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό είναι 45-80 ευρώ.

Τα ποσά

Σε άυλη κάρτα

  • 100 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά
  • 70 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στα νησιά
  • 60 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 80 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Όμως αν επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι την ψηφιακή κάρτα που δίνει το μπόνους 15 ευρώ, τότε θα λάβετε τα εξής ποσά:

  • 85 ευρώ για τα ΙΧ στα νησιά
  • 55 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στα νησιά
  • 45 ευρώ για τις μοτοσικλέτες στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • 65 ευρώ για τα ΙΧ στην υπόλοιπη Ελλάδα

Ποιοι θα δουν διπλή επιδότηση

Για όσους χρησιμοποιούν ντίζελ κίνησης η επιδότηση είναι διπλή καθώς εισπράττουν και το επίδομα καυσίμων και κερδίζουν την επιδότηση «στην αντλία» που μειώνει την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 12 λεπτά το λίτρο που μαζί με το ΦΠΑ φθάνει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Τα μυστικά για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα σε 15 ερωτήσεις-απαντήσεις

Τρία είναι τα βασικά κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν τη νέα τρίμηνης διάρκειας επιδότηση καυσίμων από 60 έως και 100 ευρώ σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών, που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση.

Όπως προέκυψε από τις ανακοινώσεις, τα τρία κλειδιά είναι:

Το πρώτο είναι το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα, το οποίο ανέχεται σε 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 45.000 ευρώ.

Το δεύτερο είναι ότι η επιδότηση στη βενζίνη θα γίνει με βάση τις δηλώσεις του φορολογικού έτους 2021. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει δηλώσεις θα πρέπει να σπεύσουν να τις υποβάλουν ώστε να τύχουν στη συνέχεια της κρατικής επιδότησης. Από το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με το εάν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Το γεγονός όμως ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση οδηγεί προς παράταση της προθεσμίας.

Το τρίτο κλειδί είναι ότι το όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Το imerisia.gr μέσα από 15 ερωτήσεις-απαντήσεις αποκωδικοποιεί όλα τα σημεία που αφορούν στον νέο γύρο επιδότησης καυσίμων:

1. Ποιοι δικαιούνται επιδότηση καυσίμων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο;
Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί το εισόδημα ανέρχεται σε 36.000, με δύο παιδιά σε 39.000, με τρία σε 42.000 και με τέσσερα παιδιά σε 45.000 ευρώ.

2. Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της επιδότησης;
Βασική προϋπόθεση είναι το οικογενειακό εισόδημα όπως αποτυπώνεται στη δήλωση για το φορολογικό έτος 2021. Οπότε για να κάνει κάποιος αίτηση για να λάβει την επιδότηση θα πρέπει νωρίτερα να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Επίσης το όχημα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

3. Πώς πραγματοποιείται η επιδότηση;
Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ψηφιακής κάρτας η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

4. Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης για τους κατόχους ΙΧ ή μοτοσικλέτας;
Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 80 ευρώ για το τρίμηνο και σε 65 ευρώ μέσω τραπέζης. Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα ανέρχεται σε 100 ευρώ και σε 85 ευρώ χωρίς κάρτα. Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 60 ευρώ μέσω της ψηφιακής κάρτας και μειώνεται σε 45 ευρώ μέσω τραπέζης σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ με κάρτα και 55 ευρώ χωρίς κάρτα σε νησιωτική περιοχή.

5. Για το πετρέλαιο ντίζελ είναι διπλή η επιδότηση;
Πράγματι για το ντίζελ θα υπάρξει η επιδότηση που ισχύει για όλα τα καύσιμα, ενώ επεκτείνεται και η επιδότηση της τιμής πώλησης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

6. Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων;
Η πλατφόρμα θα ανοίξει έως τα τέλη Ιουλίου.

7. Πώς γίνεται η αίτηση και πώς λαμβάνουμε την ψηφιακή κάρτα;
Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει στην πλατφόρμα Fuel Pass στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

8. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται;
Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται με τους κωδικούς του Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού. Κατόπιν, διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

9. Πώς χρησιμοποιείται η ψηφιακή κάρτα;
Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

10. Πώς θα εξυπηρετηθούν οι πολίτες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψηφιακή κάρτα;
Οι δικαιούχοι που δεν έχουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα θα λάβουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.

11. Γιατί όσοι χρησιμοποιήσουν ψηφιακή κάρτα θα λάβουν προσαυξημένη επιδότηση κατά 15 ευρώ;
Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τα χρήματα που θα χορηγήσει να κατευθυνθούν αποκλειστικά στη χρήση καυσίμων και να μην αποτελέσουν εισοδηματική ενίσχυση όπως έγινε στον προηγούμενο κύκλο. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι το κράτος έχει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καύσιμα και θέλει τα χρήματα αυτά να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία.

12. Πώς θα ωφεληθούν οι αγρότες;
Στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα επιστραφεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης τον προσεχή Αύγουστο, αντί για τον Νοέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

13. Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες;
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των ανωτέρω αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

14. Πώς θα επηρεαστεί η τιμή της βενζίνης από την κρατική παρέμβαση;
Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και σε 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο.

Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων.

Αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ.

15. Πόσοι είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης;
Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που ανακοινώθηκαν, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ., από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις