Ο χειμώνας πλησιάζει και ο κόσμος εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ψάχνει να βρει τους πιο οικονομικούς ή πιο ασφαλείς τρόπους για τη θέρμανση του.
Την ώρα που η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει πολύ ψηλά και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι επίσης υψηλή, η επιλογή του φυσικού αερίου στην Ηλεία ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και το τζάκι με τις σόμπες φαντάζουν μια καλή και σίγουρη επιλογή.
Όμως τα καυσόξυλα πέραν της ανόδου που παρουσίασε η τιμή τους, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ηλεία.
Πολίτες που μίλησαν στο ilialive.gr ανέφεραν πως έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση καυσόξυλων χωρίς αποτέλεσμα. Οι απαντήσεις που παίρνουν από τους εμπόρους, τον ένα μετά τον άλλο, είναι όλες αρνητικές.
Έμποροι που μίλησαν επίσης στο ilialive.gr ανέφεραν πως πράγματι υπάρχει έλλειψη σε ποσότητες καυσόξυλων σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 120 ευρώ το κυβικό μέτρο (περίπου 500 με 600 κιλά) για ξύλα ελιάς, οξιάς ή βελανιδιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά από όλη την Ελλάδα, έφυγαν για την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει στον τομέα της ενέργειας, ποσότητες καυσόξυλων που άλλοτε η χώρα μας εισήγαγε από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, φέτος δεν έφτασαν στην Ελλάδα, αφού κρατήθηκαν για τις εγχώριες ανάγκες των γειτόνων.
Καυσόξυλα που υπάρχουν στην Ηλεία σε περιορισμένες ποσότητες, προέρχονται από τις περιοχές που κάηκαν πέρυσι και φέτος, δηλαδή καμμένα πεύκα ή ελιές ως επί το πλείστον.
Δασαρχείο Πύργου: Δωρεάν ποσότητες για ειδικές κατηγορίες
Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μίλησε για το θέμα των καυσόξυλων που διαθέτει το Δασαρχείο Πύργου, σε ειδικές περιπτώσεις, από τις ποσότητες ξυλείας που διαθέτει. “Σχετικά με το πρόβλημα των καυσοξύλων που υπάρχει στην περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα λόγω της υψηλής τιμής που έχει η ενέργεια φέτος, θα ήθελα να πω ότι τα υπολείμματα αυτά είναι στη διάθεση των πολιτών, να έρθει να πάρει όποιος θέλει για τις ατομικές του ανάγκες. Ταυτόχρονα το δευτερογενές υλικό που θα μείνει, θα συγκεντρωθεί σε ένα σημείο που θα υπάρχει κλαδοφάγος, που θα μπορούν να πάρουν και το υλικό αυτό. Στην προσπάθειά μας δηλαδή να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση που επικρατεί με την θέρμανση έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συνεισφέρουμε προκειμένου η χώρα να μπορέσει να περάσει αυτήν την δύσκολη κρίση, θα δώσουμε αυτό το υλικό που είναι αλεσμένο υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σόμπες ή θερμολέβητες, θα το δώσουμε εντελώς δωρεάν ύστερα από μία επικοινωνία με τον δασοφύλακα της περιοχής. Βέβαια αυτό είναι για τους κατοίκους των ορεινών μειονεκτικών περιοχών και για τις ειδικές κατηγορίες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το διαθέσουμε στις πόλεις, αλλά κυρίως στα χωριά που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα” σημείωσε ο κ. Λάττας.
Photo by Alexei Scutari on Unsplash