Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 07:51

Ηλεία: Σε αναζήτησή καυσόξυλων οι καταναλωτές - Μεγάλες ποσότητες πουλήθηκαν στην αγορά της Αθήνας

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο χειμώνας πλησιάζει και ο κόσμος εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ψάχνει να βρει τους πιο οικονομικούς ή πιο ασφαλείς τρόπους για τη θέρμανση του.

Την ώρα που η τιμή του ρεύματος έχει ανέβει πολύ ψηλά και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να είναι επίσης υψηλή, η επιλογή του φυσικού αερίου στην Ηλεία ούτως ή άλλως δεν υπάρχει και το τζάκι με τις σόμπες φαντάζουν μια καλή και σίγουρη επιλογή.

Όμως τα καυσόξυλα πέραν της ανόδου που παρουσίασε η τιμή τους, είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ηλεία.

Πολίτες που μίλησαν στο ilialive.gr ανέφεραν πως έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση καυσόξυλων χωρίς αποτέλεσμα. Οι απαντήσεις που παίρνουν από τους εμπόρους, τον ένα μετά τον άλλο, είναι όλες αρνητικές.

Έμποροι που μίλησαν επίσης στο ilialive.gr ανέφεραν πως πράγματι υπάρχει έλλειψη σε ποσότητες καυσόξυλων σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 120 ευρώ το κυβικό μέτρο (περίπου 500 με 600 κιλά) για ξύλα ελιάς, οξιάς ή βελανιδιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλες ποσότητες καυσόξυλων όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά από όλη την Ελλάδα, έφυγαν για την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει στον τομέα της ενέργειας, ποσότητες καυσόξυλων που άλλοτε η χώρα μας εισήγαγε από γειτονικές χώρες όπως η Αλβανία και η Βουλγαρία, φέτος δεν έφτασαν στην Ελλάδα, αφού κρατήθηκαν για τις εγχώριες ανάγκες των γειτόνων.

Καυσόξυλα που υπάρχουν στην Ηλεία σε περιορισμένες ποσότητες, προέρχονται από τις περιοχές που κάηκαν πέρυσι και φέτος, δηλαδή καμμένα πεύκα ή ελιές ως επί το πλείστον.

Δασαρχείο Πύργου: Δωρεάν ποσότητες για ειδικές κατηγορίες

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας μίλησε για το θέμα των καυσόξυλων που διαθέτει το Δασαρχείο Πύργου, σε ειδικές περιπτώσεις, από τις ποσότητες ξυλείας που διαθέτει. “Σχετικά με το πρόβλημα των καυσοξύλων που υπάρχει στην περιοχή μας και στην Ελλάδα γενικότερα λόγω της υψηλής τιμής που έχει η ενέργεια φέτος, θα ήθελα να πω ότι τα υπολείμματα αυτά είναι στη διάθεση των πολιτών, να έρθει να πάρει όποιος θέλει για τις ατομικές του ανάγκες. Ταυτόχρονα το δευτερογενές υλικό που θα μείνει, θα συγκεντρωθεί σε ένα σημείο που θα υπάρχει κλαδοφάγος, που θα μπορούν να πάρουν και το υλικό αυτό. Στην προσπάθειά μας δηλαδή να βοηθήσουμε αυτή την κατάσταση που επικρατεί με την θέρμανση έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συνεισφέρουμε προκειμένου η χώρα να μπορέσει να περάσει αυτήν την δύσκολη κρίση, θα δώσουμε αυτό το υλικό που είναι αλεσμένο υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σόμπες ή θερμολέβητες, θα το δώσουμε εντελώς δωρεάν ύστερα από μία επικοινωνία με τον δασοφύλακα της περιοχής. Βέβαια αυτό είναι για τους κατοίκους των ορεινών μειονεκτικών περιοχών και για τις ειδικές κατηγορίες. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να το διαθέσουμε στις πόλεις, αλλά κυρίως στα χωριά που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα” σημείωσε ο κ. Λάττας.

Photo by Alexei Scutari on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 14:37

Σχετικά Άρθρα

  • «Ναι» στα καυσόξυλα και για τον φετινό χειμώνα από τους καταναλωτές λόγω της ακρίβειας - Πού κυμαίνεται η τιμή τους
    «Ναι» στα καυσόξυλα και για τον φετινό χειμώνα από τους καταναλωτές λόγω της ακρίβειας - Πού κυμαίνεται η τιμή τους

    Αυξημένη αναμένεται να είναι η ζήτηση σε καυσόξυλα και τον χειμώνα που έρχεται καθώς ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά επιλέγουν τα στερεά καύσιμα για θέρμανση αυτούς τους μήνες, καθώς η τιμή τους είναι χαμηλότερη από το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα ή το φυσικό αέριο.

    Πού κυμαίνεται η τιμή τους

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τιμή των καυσόξυλων για το φετινό χειμώνα αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, κάνοντάς τα ιδιαίτερα προσιτά στο μέσο καταναλωτή. Οι έμποροι και υλοτόμοι κάνουν λόγο για μεγάλη επάρκεια καυσόξυλων για τη φετινή χρονιά, με τους καταναλωτές να προτιμούν δρυ, οξιά και πουρνάρι και τις τιμές να κυμαίνονται από 75 μέχρι 120 ευρώ το κυβικό μέτρο πλέον ΦΠΑ.

    Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πώληση των καυσόξυλων γίνεται με τη μέτρηση του όγκου τους και όχι με του βάρους τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης - Πού κυμαίνονται οι τιμές των καυσόξυλων
    «Καίει» το πετρέλαιο θέρμανσης - Πού κυμαίνονται οι τιμές των καυσόξυλων

    Με τον χειμώνα να έχει δείξει τα δόντια του, οι καταναλωτές συνεχίζουν να προμηθεύονται πετρέλαιο και καυσόξυλα για την θέρμανση του σπιτιού τους, με τις τιμές να παραμένουν τσουχτερές σε κάποιες περιοχές.

    Οι τιμές του πετρελαίου και των καυσόξυλων

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί», το πετρέλαιο θέρμανσης ανέρχεται στο 1.285 ευρώ το λίτρο μέσο όρο. Για να γεμίσει μια δεξαμενή 1.000 λίτρων το κόστος είναι 1.285 ευρώ. Ωστόσο στα νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές το κόστος είναι συν 30% περισσότερο.

    Ακρίβεια επικρατεί και στα καυσόξυλα, με τα επίπεδα να είναι περίπου και στις περσινές τιμές.

    Συγκεκριμένα, η οξιά ανέρχεται σε 110-140 ευρώ ανά κυβικό, η ελιά από 140-160 ευρώ, ο δρυς από 11-130 ευρώ, το πεύκο από 100-130 ευρώ.

    Δείτε αναλυτικά τα ποσά στο παρακάτω βίντεο:

    Για όποιους δεν επέλεξαν τους παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης, επισημαίνεται πως έχουν λίγες ώρες περιθώριο για τις αιτήσεις για το επίδομα μέχρι ρεύματος.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Καυσόξυλα: Οι τιμές που επικρατούν φέτος - Τι λέει έμπορος πώλησης
    Καυσόξυλα: Οι τιμές που επικρατούν φέτος - Τι λέει έμπορος πώλησης

    Στα καυσόξυλα φαίνεται ότι στρέφονται για άλλη μια χρονιά οι καταναλωτές, σε μία προσπάθεια να βρουν πιο οικονομικές λύσεις για θέρμανση ενόψει του χειμώνα -καθώς οι τιμές των καυσίμων συνεχίζουν την ανοδική πορεία.

    «Ο κόσμος κάνει την έρευνα του, οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι. Το κυβικό κοστίζει 130 ευρώ. Δυσκολευτήκαμε να τα προμηθευτούμε εμπόρευμα εξαιτίας των πυρκαγιών», δήλωσε στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» έμπορος πώλησης καυσόξυλων.

    Αναλυτικά οι τιμές όπως τις παρουσιάζει η εκπομπή:

    Οξιά: 130 - 140 ευρώ

    Ελιά: 140 - 160 ευρώ

    Δρυς: 130 - 140 ευρώ

    Πεύκο: 100 - 130 ευρώ

    Πηγή: ethnos.gr
  • Καυσόξυλα: Μεγάλες οι ελλείψεις στην αγορά - Αναμονή ενός μήνα και παραπάνω για παράδοση
    Καυσόξυλα: Μεγάλες οι ελλείψεις στην αγορά - Αναμονή ενός μήνα και παραπάνω για παράδοση

    Για το πρόβλημα που υπάρχει με τα καυσόξυλα μίλησε ο πρόεδρος Νευροκοπίου, Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου στο OPEN και την εκπομπή “Ανοιχτή Επικοινωνία”.

    «Είμαστε η μεγαλύτερη δασική έκταση στην Ελλάδα και δεν έχουμε καυσόξυλα. Αυτή τη στιγμή έχουν δεσμευθεί στο δασαρχείο τα καυσόξυλα για τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων από διαφορετικές κατηγορίες και γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχουν καυσόξυλα στο εμπόριο» τόνισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.

    «Ως επί το πλείστον οι κάτοικοι του Νευροκοπίου είναι συνταξιούχοι και δεν θα έχουν πρόσβαση οι περισσότεροι στα καυσόξυλα. Ένα σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή του Νευροκοπίου είναι ότι είμαστε μέσα στα δάση και δεν έχουμε καυσόξυλα» συμπλήρωσε και προειδοποίησε πως «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση σίγουρα όλος ο κόσμος θα μπει να κόψει ξύλα γιατί είναι θέμα επιβίωσης πλέον, δεν είναι θέμα πολυτέλειας».

    Πρόεδρος Νευροκοπίου: «Δεν έχουμε ξύλα φωνάζουμε από τον Φεβρουάριο- Να βάλουν πλάτη ξανά οι υλοτόμοι»

    Την ίδια στιγμή ο κ. Χατζηκωνσταντίνου ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους υλοτόμους.

    «Eλπίζουμε να μας ακούει ο κ. Αμυράς, αυτό που ζητάμε είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους υλοτόμους. Διότι οι υλοτόμοι της περιοχής μας βάζουν πλάτη τα τελευταία χρόνια εις βάρος το δικό τους εισόδημα» σημείωσε.

    «Δεν έχουμε ξύλα στο Νευροκόπι, ενώ φωνάζουμε από τον Φεβρουάριο οι εκπρόσωποι του Δήμου. Ευελπιστούμε ότι με τη νέα χρονιά θα διορθωθεί αυτό. Να βάλουν πλάτη ξανά οι υλοτόμοι, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη τη ξυλεία που χρειάζεται στο Νευροκόπι. Για τις ειδικές κατηγορίες χρειάζονται περίπου 13 χιλ. χωρικά και ακόμη δεν την έχει συγκεντρώσει το δασαρχείο. Παλεύουν κάποιοι υλοτόμοι να συγκεντρώσουν αυτή την ποσότητα. Αλλά εμείς καταναλώναμε περίπου 30 χιλ. χωρικά. Τα τελευταία 3 χρόνια δεν το κάνουν, και αυτό είναι εις βάρος της» επεσήμανε.

    «Η μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη»

    Για το θέμα των καυσόξυλων μίλησε και ο έμπορος ξύλων, Γιώργος Κασκαλίδης.

    «Aπό τον επόμενο μήνα ίσως και από τις επόμενες ημέρες κάποιες μάντρες που δεν είχαν εφοδιαστεί επαρκώς θα αρχίσουν σιγά- σιγά μια εξ αυτών να κλείνουν. Κάποιες επιχειρήσεις που ήταν πιο οργανωμένες και έχουν κάνει τα κουμάντα τους θα αντέξουν παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και έλλειψη στα καυσόξυλα» τόνισε.

    Επίσης, ρωτήθηκε γιατί υπάρχει έλλειψη ξύλων στην αγορά φέτος. « Τα ξύλα υπήρχαν, αυτά που υπάρχουν κάθε χρόνο ίσως και περισσότερα. Μαθαίνοντας από την Άνοιξη, το καλοκαίρι ότι οι τιμές των υπολοίπων τρόπων θέρμανσης θα ακριβύνουν, είχαμε κάνει και παραπάνω προμήθειες . Ωστόσο, η μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου ήταν αυτή που δημιούργησε την έλλειψη. Άρα λείπουν ξύλα λόγω της μεγάλης ζήτησης».

    Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ωστόσο ότι ο κόσμος που θέλει να αγοράσει ξύλα για να ζεσταθεί, θα έχει αυτή τη δυνατότητα καθώς υπάρχουν δύο, τρεις οργανωμένες επιχειρήσεις του χώρου που πάντα είχαν ξύλα και θα εξακολουθούν να έχουν. Δεν είναι το θέμα ο κόσμος να απευθύνεται μόνο σε αυτές, τόνισε.

    Στην ερώτηση πόση είναι η αναμονή για την παράδοση των ξύλων στον καταναλωτή απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την οργάνωση που έχει η κάθε επιχείρηση αλλά η αναμονή μπορεί να φτάσει και τον 1 μήνα. Αυτό που πρέπει να προσέχει ο κόσμος πλέον είναι ότι επειδή έχουν στερέψει τα ξύλα, αυτά που θα έρχονται πολλά εξ αυτών θα είναι φρέσκα ή ολόφρεσκα. Αυτά τα ξύλα είναι ακατάλληλα, δεν μπορούν να ανάψουν φωτιά δεν θα κάνουν τη δουλειά τους , δεν θα έχουν θερμική απόδοση, σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πόσο επιβλαβής είναι η θέρμανση με καυσόξυλα;
    Πόσο επιβλαβής είναι η θέρμανση με καυσόξυλα;

    Η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια άνοιξε τον δρόμο στη θέρμανση με ξύλο. Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως για τις επιβλαβείς συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον.

    Η θερμοκρασία ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και στη Γερμανία έχει πέσει πολλούς βαθμούς. Ο χειμώνας αναμένεται να είναι σκληρός για εκατομμύρια πολίτες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

    Για πολλούς ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα δημιουργεί μια ευχάριστη και πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Επίσης η τιμή της θέρμανσης με ξύλα είναι αρκετά πιο οικονομική. Στη Γερμανία το ξύλο θεωρείται καύσιμο φιλικό προς το κλίμα καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση του ξύλου ανακυκλώνεται από τα δέντρα στα πλαίσια της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

    Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Γερμανοί χρησιμοποιούν ξύλα, πέλλετ ή ροκανίδια ως πρωτογενή πηγή ενέργειας για τη θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού, σύμφωνα με το υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (BMEL). Επιπλέον υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια «σόμπες» σε χρήση το 2022, ενώ σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το 2021 μόλις το 3,6% των νέων κτιρίων στην Γερμανία χρησιμοποιούσαν το ξύλο ως κύρια πηγή θέρμανσης.

    Οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας όπως φαίνεται αλλάζουν τα δεδομένα: Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σόμπες και συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ξύλο ή πέλλετ. Ενώ αυτό κατ' αρχήν φαίνεται να έχει θετικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία ξύλου, τον άνθρωπο και τη φύση, πολλοί ειδικοί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

    Ο Άχιμ Ντίτλερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), αναφέρει πως «τίποτα δεν είναι τόσο επιβλαβές για το κλίμα και δεν προκαλεί μεγαλύτερη βρωμιά από το ξύλο». Ο ίδιος επισημαίνει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία με τους ρύπους και τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, όπως οξείδιο του αζώτου και αιθάλη, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του αέρα και εν συνεχεία στην υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο. Ο καπνός μπορεί να εισέλθει ακόμη και στα διπλανά σπίτια μέσω των συστημάτων εξαερισμού.

    Αλλαγές στον τρόπο θέρμανσης

    Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους: Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), το ήμισυ σχεδόν της ξυλείας που χρησιμοποιείται σήμερα στη Γερμανία πηγαίνει κατευθείαν στην παραγωγή ενέργειας. Ο αριθμός των κατοικιών που πήραν άδεια κατασκευής με φυσικό αέριο ως πρωταρχική πηγή ενέργειας μειώθηκε στο 50% το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2019. Αντίστοιχα πωλήθηκαν 32.000 συστήματα θέρμανσης με πέλλετ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους -12% περισσότερα από πέρυσι.

    Ωστόσο και οι τιμές για καυσόξυλα και πέλλετ για σόμπες δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 86% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία το κόστος μεταφοράς και προμήθειας ξύλου έχει ανέβει εξίσου, γι' αυτό και υπάρχει ανάλογη άνοδος στις τιμές. Παρόλα αυτά σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Πέλλετ (DEPI) η θέρμανση με ξύλο αποτελεί ακόμη φθηνότερη επιλογή από ό,τι με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Μια κιλοβατώρα που παράγεται από την καύση ξύλου κόστιζε κατά μέσο όρο 8,8 σεντς – με μετρήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο -ενώ το φυσικό αέριο κόστιζε περίπου 14,11 σεντς ανα κιλοβατώρα.

    Ο ερευνητής του ΚΙΤ Ντίτλερ θεωρεί πως τουλάχιστον τα πέλλετ σε αντίθεση με τα καυσόξυλα έχουν ένα πλεονέκτημα: Καίγονται ομοιόμορφα και περισσότερο «ελεγχόμενα» από ότι οι κορμοί δέντρων αλλά παρόλα αυτά οι συγκεντρώσεις ρύπων είναι σημαντικά υψηλότερες από ότι στη θέρμανση με φυσικό αέριο. Ο ίδιος θεωρεί «μέγα λάθος» να θεωρείται η καύση ξύλου κλιματικά ουδέτερη άλλα και βιώσιμη.

    Επιπτώσεις στην υγεία αλλά και το περιβάλλον

    Το υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας Περιβάλλοντος έχει επιστήσει επίσης την προσοχή στους κινδύνους της θέρμανσης με ξύλα. Ο Βόλφγκανγκ Στραφ, επικεφαλής του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προειδοποιεί για τους κίνδυνους στην υγεία από τη σκόνη που παράγεται κατά την καύση ξύλου. Πολλές ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις αλλά και διαβήτης συνδέονται με αυτά τα μικροσωματίδια. Όπως αναφέρει, από το 2010 έως το 2018 περίπου 17.500 θάνατοι ετησίως προκλήθηκαν στη Γερμανία από τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια.

    Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις στα δάση. Ο Πιερ Λ. Ίμπις του Πανεπιστημίου Έμπερσβάλντε για την Αειφόρο Ανάπτυξη, υπογραμμίζει πως η καύση του ξύλου θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί η καύση δέντρων ουδέτερη προς το κλίμα και πως για να φθάσει η φύση σε αυτό το σημείο χρειάζονται δεκαετίες. Ο ειδικός στα δάση επισημαίνει επίσης το γεγονός πως ενώ τα δέντρα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, παρόλα αυτά «θέλουμε να κάνουμε χρήση περισσότερου ξύλου, πρόκειται για μοιραίο συνδυασμό».

    Μόλις τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση της ποσότητας ξύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας στο μέλλον και τη μείωση της οικονομικής υποστήριξης από το κράτος. Παρόλα αυτά η καύση του ξύλου συνεχίζεται να θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

    Πηγή: cnn.gr - Photo by Headway on Unsplash

  • Καυσόξυλα: Τεράστια η έλλειψη στην αγορά - Στο «κόκκινο» οι τιμές τους
    Καυσόξυλα: Τεράστια η έλλειψη στην αγορά - Στο «κόκκινο» οι τιμές τους

    Πολύ μεγάλη είναι η έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά ολόκληρης της χώρας, με τους επιχειρηματίες του χώρου να εκφράζουν στο ethnos.gr φόβους ότι η χρονιά θα βγει πολύ δύσκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών.

    Την ίδια στιγμή, οι τιμές τους έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30%-50% σε σχέση με την περσινή περίοδο. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως στη μεγάλη μείωση στις εισαγωγές από τη γειτονική Βουλγαρία, στην αύξηση των οικονομικών απαιτήσεων των Ελλήνων δασεργατών και κυρίως στην τεράστια ακρίβεια στην ενέργεια, η οποία προκάλεσε «στροφή» σημαντικής μερίδας καταναλωτών στα καυσόξυλα και κατά συνέπεια υψηλή ζήτησή τους.

    Μάλιστα, οι τιμές των καυσόξυλων είναι πολύ υψηλότερες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την περιφέρεια, αφού είναι πολύ αυξημένα και τα έξοδα μεταφοράς των καυσόξυλων με τα φορτηγά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Διάφοροι παράγοντες οδήγησαν στην τεράστια έλλειψη

    Σε διάφορους παράγοντες οφείλεται η έλλειψη καυσόξυλων στην ελληνική αγορά σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου. Μάλιστα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

    «Δυστυχώς, δεν υπάρχει επάρκεια καυσόξυλων στην αγορά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, από την οποία η χώρα μας παίρνει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες καυσόξυλων. Πλέον το εμπόριο ξύλων στη Βουλγαρία ρυθμίζεται σχεδόν μονοπωλιακά από δύο εργοστάσια, τα οποία απορροφούν πάνω από το 70% των ποσοτήτων στη γειτονική χώρα, με φοβερά υψηλές τιμές, ενώ οι χονδρέμποροι έχουν ρίξει σχεδόν όλο το προϊόν στο εσωτερικό της χώρας τους», λέει στο ethnos.gr ο Γιώργος Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας στο χώρο των καυσόξυλων στην περιοχή του Κιλκίς.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι στην έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά συνέβαλε και το πολύ υγρό καλοκαίρι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ποσότητα υγρής ξυλείας, καθώς και το ότι οι ελληνικοί δασικοί συνεταιρισμοί άργησαν φέτος να κόψουν ξύλα. «Έχουμε και μία τρομακτική ζήτηση από την Αθήνα, η οποία άφησε φέτος, δυστυχώς, τη Βόρεια Ελλάδα, που κάνει πολύ περισσότερο κρύο, χωρίς ξύλα. Λόγω του ισχυρότερου ψύχους στην Κεντρική Μακεδονία χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνους ξύλα, ενώ στην Αθήνα οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τους 20.000–30.000 τόνους», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

    Από την πλευρά του ο Πέτρος Βλάχος, επιχειρηματίας στο χώρο των καυσόξυλων στην Ηλιούπολη Αττικής, υποστηρίζει ότι πολύ μεγάλη είναι η έλλειψη και στην πρωτεύουσα, αφού δεν έχουν φτάσει επαρκείς ποσότητες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

    «Δε μας έχουν φέρει ξύλα, με αποτέλεσμα η επάρκεια να μη φτάνει για τις ανάγκες της Αθήνας, τη στιγμή που υπάρχει πολύ υψηλή ζήτηση. Προφανώς, οι δασικοί συνεταιρισμοί περιμένουν να ανέβει κι άλλο η τιμή των καυσόξυλών, για να τα φέρουν στην Αθήνα. Επίσης, φέτος το δασαρχείο δεν έδωσε άδειες κοπής ξύλων στην Αθήνα. Δυστυχώς και να έρθουν τώρα μεγάλες ποσότητες ξύλων, θα είναι χλωρά», σημειώνει ο κ. Βλάχος.

    Στα ύψη οι τιμές

    Κατά 30% έως 50% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι πωλούνται τα καυσόξυλα στην ελληνική αγορά, με τις τιμές να χτυπούν «κόκκινο» κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

    Ειδικότερα, όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, πέρυσι ένας καταναλωτής αγόραζε προς 55-60 ευρώ το κυβικό μέτρο τα καυσόξυλα στην Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο, φέτος οι τιμές τους έχουν αυξηθεί στα 75-80 ευρώ/κ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν και στα 100 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

    Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Βλάχο, στην Αθήνα πέρυσι το ξύλο ελιάς, το οποίο ζητείται περισσότερο από τους καταναλωτές, πωλούνταν προς 130 ευρώ/κ.μ. το στοιβαχτό και προς 110 ευρώ/κ.μ. το χύδην. Τη φετινή περίοδο οι τιμές του στοιβαχτού καυσόξυλου βρίσκονται στα 180 ευρώ/κ.μ. και του χύδην στα 160 ευρώ το κυβικό μέτρο. Κατά τον ίδιο, η πολύ υψηλότερη τιμή στην Αθήνα σε σχέση με την περιφέρεια οφείλεται κυρίως στα μεγάλα μεταφορικά έξοδα. Όπως λέει, το κόστος της νταλίκας έφτανε πέρυσι στα 600 ευρώ και πλέον φτάνει στα 800-1.000 ευρώ.

    «Πλέον αγοράζουμε κατά 100% ακριβότερα το κυβικό χωρικό μέτρο στα βουνά. Σε σημαντικό βαθμό εμείς οι έμποροι βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας, αφού προσφέραμε ολοένα και υψηλότερες τιμές στους δασικούς συνεταιρισμούς. Δεν προβλέπεται να πέσουν οι τιμές των καυσόξυλων, διότι με τις βροχές και τα χιόνια θα ‘’κλείσουν’’ τα βουνά και δε θα κόβονται άλλα ξύλα», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γεωργιάδης: Έρχεται πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ - «Δεν είναι λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις»
    Γεωργιάδης: Έρχεται πλαφόν στο κέρδος για ξύλα και πέλετ - «Δεν είναι λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις»

    «Δεν είναι λογικό να βλέπουμε τόσο μεγάλες αυξήσεις στις τιμές στα ξύλα και στα πέλετ σε σχέση με πέρυσι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση» υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και προανήγγειλε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.

    «Για να το φρενάρουμε θα εφαρμόσουμε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όπως κάνουμε για τα τρόφιμα και διάφορα άλλα προϊόντα. Με τις υπηρεσίες του Υπουργείου συζητάμε ποιο μήνα αναφοράς θα ορίσουμε» είπε ο υπουργός στον ΣΚΑΙ.

    Σε σχέση με την επιδότηση στα καύσιμα, σημείωσε πως: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τον κόσμο απροστάτευτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση σε όλη την Ευρώπη. Προσπαθούν να αντιγράψουν τα μέτρα που πρώτοι πήραμε εμείς. Τα μέτρα θα τα συνεχίσουμε και θα τα επεκτείνουμε. Αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε όλοι μαζί».

    Όσον αφορά τις ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο υπουργός σημείωσε: «Η πιο δηλωτική στιγμή της συνέντευξης Τύπου ήταν όταν ρωτήθηκε για το θέμα Πιτσιόρλα. Η απάντησή του ήταν "δεν χρωστώ σε κανέναν καμία εξήγηση". Ούτε ρομπότ δεν το λέει αυτό. Ήταν τόσο αποκρουστική αυτή του η απάντηση που δείχνει και τον αληθινό τους χαρακτήρα. Ο ένας παρακολουθούσε τον άλλον αλλά δεν χρωστάνε καμία εξήγηση».

    Και συνέχισε: «Θεωρώ αδιανόητο πέντε χρόνια Πρωθυπουργός να μην έχει καταλάβει πως λειτουργεί η οικονομία».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Καυσόξυλα: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά ξύλου - Ποια είναι πιο αποδοτικά
    Καυσόξυλα: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές στην αγορά ξύλου - Ποια είναι πιο αποδοτικά

    Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ταυτόχρονα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πετρελαίου έχουν ανέβει στα ύψη, πολλά νοικοκυριά τόσο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν στραφεί στο καυσόξυλο ως εναλλακτική λύση για τη θέρμανση αυτό το χειμώνα. Όταν όμως, οι καταναλωτές θα κληθούν να αγοράσουν ξύλο θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα σημεία, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ. Γεώργιος Νταλός, τεχνολόγος ξύλου καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

    Οξιά

    Η οξιά, αποδοτική στην καύση, είναι ιδανική για τζάκι, καθώς δίνει μεγαλύτερη φλόγα, χωρίς όμως να προκαλεί τα προβλήματα καπνού που δημιουργούν τα κωνοφόρα. Προσοχή όμως γιατί εγκλωβίζει σε θύλακες υγρασία με αποτέλεσμα να «σκάει» κατά την καύση και να πετάει αναμμένα κομματάκια κάρβουνου

    Δρυς

    Η δρυς πρέπει να προτιμάται για συνεχή χρήση. Δεν είναι από τα ξύλα που αρπάζουν εύκολα, δεν βολεύει για προσάναμμα, όμως καίει αργά και αποδοτικά και διατηρεί τη φωτιά περισσότερο.

    Ελιά

    Η ελιά, όπως και η δρυς, πρέπει να προτιμάται, καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια καύσης.

    Πεύκο

    Γενικά τα κωνοφόρα, όπως το πεύκο και το έλατο, «αρπάζουν» γρήγορα, δίνουν μεγάλη φλόγα και έχουν πολύ μεγάλη θερμική ικανότητα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε κυρίως για προσάναμμα. Προσοχή όταν χρησιμοποιούνται ως κύριο καύσιμο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε φωτιά στην καμινάδα ή στη σκεπή.

    Έλατο

    Ξύλα που χρησιμοποιούνται περισσότερο για προσάναμμα έχουν χαμηλή πυκνότητα, καίγονται γρήγορα και δίνουν μεγάλη φλόγα.

    Σύμφωνα με τον κ. Νταλό, αυτά τα τέσσερα είδη καυσόξυλων είναι τα κυριότερα όμως, υπάρχουν και άλλα είδη όπως καστανιά, λεύκη, πουρνάρι, ευκάλυπτος, λεμονόδεντρα κ.α.

    Επειδή και φέτος θα πουληθούν τα καυσόξυλα με το κυβικό, σύμφωνα με τον κ. Νταλό, θα πρέπει οι καταναλωτές να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας αυτός να είναι πυκνός.

    Θα πρέπει επίσης, να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί πλέον εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται.

    Επίσης, καλό είναι να προμηθεύονται οξιά, δρυ και γενικότερα πλατύφυλλα και να προσέχουν να μην αγοράσουν κωνοφόρα δέντρα και ιδιαίτερα πεύκο, αφού η καύση τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση πυρκαγιάς στο σπίτι .

    Για τα πέλλετ, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το χρώμα του ξύλου, να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα σημειώνει ο κ. Νταλός και συμπληρώνει πως και στις δύο περιπτώσεις οι αγοραστές θα πρέπει να ελέγχουν τη μυρωδιά, που θα πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη φυσική ξήρανση των κούτσουρων. Τα κούτσουρα αρχίζουν να χάνουν νερό το χειμώνα, αλλά τον Μάρτιο παρατηρείται η μέγιστη απώλεια νερού (περίπου 10%). Σε ιδιαίτερα θερμά καλοκαίρια το φρέσκο ξύλο που σκίζεται τον Δεκέμβριο και αποθηκεύεται κάτω από κάλυμμα μπορεί να φτάσει, ήδη από τον Ιούνιο, σε επίπεδα υγρασίας 20% και συνεπώς να είναι κατάλληλο για να διακινηθεί στο εμπόριο ως έτοιμο ξηρό ξύλο. Ωστόσο, στην περίπτωση των υγρών καλοκαιριών οι ανιχνεύσιμες διαφορές είναι ελάχιστες και η τιμή 20% θα επιτευχθεί, ένα μήνα όμως αργότερα.

    Τα κούτσουρα, όπως εξηγεί ο κ. Νταλός, που αποθηκεύονται καλυμμένα στεγνώνουν σχετικά πιο γρήγορα κατά τους πρώτους μήνες του χειμώνα. Αυτό το πλεονέκτημα του καλυπτόμενου ξύλου αντισταθμίζεται για το ακάλυπτο ξύλο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η παρουσία ενός ξύλινου υπόστεγου, ειδικά σε πολύ βροχερές περιοχές, κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι συμβάλλει στον περιορισμό της υγρασίας που ανακτάται κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου φθινόπωρου-χειμώνα. Υπό την προϋπόθεση, ότι η δομική κατασκευή επιτρέπει τον επαρκή αερισμό (τοίχοι με σχισμές), η αποθήκευση του ξύλου υπό κάλυψη συνιστάται ανεπιφύλακτα. Σε σύγκριση με τα σκισμένα ξύλα, τα μη-σκισμένα ξύλα θα φθάσουν σε επίπεδα υγρασίας 20% δύο μήνες αργότερα. Έτσι, προκειμένου να επιτευχθεί το 20%, με υψηλότερο βαθμό ασφάλειας και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η υγρασία μέχρι το φθινόπωρο, προτείνεται να σχίζονται τα χαμηλής ποιότητας στρογγυλά κορμοτεμάχια σε καυσόξυλα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10 εκατοστά πριν από τη φυσική ξήρανση.

    Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του ξύλου και της προετοιμασίας στοίβαξης των καυσόξυλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού, η επικάθηση άλλων υλικών πάνω στα κούτσουρα-καυσόξυλα. Ο χώρος της επεξεργασίας πρέπει να έχει σταθερό δάπεδο (τσιμέντο ή άσφαλτο). Η φυσική ξήρανση των κούτσουρων μπορεί να γίνει είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλυπτόμενους και αεριζόμενους χώρους, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατεύονται από την υγρασία του εδάφους και τη βροχή.

    Η θερμαντική αξία του ξύλου

    Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη θερμαντική αξία του ξύλου.

    Το µέγιστο ποσό θερµότητας που παράγεται από µάζα 1kg ξηρού ξύλου που καίγεται πλήρως (θερµαντική αξία) κυµαίνεται µεταξύ 3900-5100 kcal/kg. Ξύλα πλατυφύλλων έχουν µικρότερη θερµαντική αξία από ξύλα κωνοφόρων, µε µέσες τιµές 4350 kcal/kg και 4700 kcal/kg, αντίστοιχα. Τα ξύλα µεγαλύτερης πυκνότητας διαθέτουν µεγαλύτερη θερµαντική αξία. Κωνοφόρα είδη µε ρητίνη δίνουν ξύλο µε µεγαλύτερη θερµαντική αξία, διότι η ρητίνη έχει υψηλή θερµαντική αξία (περίπου 8500 kcal/kg). Μεγάλης σηµασίας είναι, επίσης, η χηµική σύσταση του ξύλου. Η λιγνίνη χαρακτηρίζεται από µεγάλη θερµαντική αξία, 6100 kcal/kg κατά µέσο όρο, ενώ η κυτταρίνη κυµαίνεται µεταξύ 4150 - 4350 kcal/kg. Έρευνες έχουν δείξει πως η µέσηθερµαντική αξία των πλατυφύλλων είναι µεγαλύτερη στο ξύλο, από ότι στον φλοιό, ενώ αντίστροφα συµβαίνει στα κωνοφόρα, καταλήγει ο κ. Νταλός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς