Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 22:29

Σπίτι μου: Πώς μπορούν άτομα έως 39 ετών να λάβουν στεγαστικό δάνειο - Οι προϋποθέσεις και τα σημεία–«SOS»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι προϋποθέσεις αλλά και τα σημεία - «SOS» για το νομοσχέδιο αναφορικά με τη νέα στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα επιτρέπει σε νέους τη χορήγηση στεγαστικού δανείου με ευνοϊκούς όρους, έγιναν γνωστά από το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αφορά νέους και ζευγάρια από 25 έως 39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ.

Τα 11 σημεία - «SOS»

Ακολουθούν 11 ερωτοαπαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα που αφορά νέους από 25-39 ετών:

1. Τι προβλέπει το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων και ποιο το όφελος για τα νέα ζευγάρια που θα ενταχθούν σε αυτό;

Πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων. Και πάντως θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Το κυριότερο, με την αποπληρωμή του δανείου θα αποκτήσουν την ιδιοκτησία του σπιτιού. Επιπλέον, το δάνειο θα καλύπτει υψηλότερο ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου (90%) σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών που καλύπτουν συνήθως έως το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Επίσης με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης.

2. Ποια είναι τα νέα στοιχεία στο πρόγραμμα παροχής στεγαστικών δανείων σε νέους;

Έχουν προστεθεί σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις ορισμένα νέα στοιχεία που αποσκοπούν στην επιτάχυνση υλοποίησης της δράσης αλλά και τη θωράκιση από ενδεχόμενη απόπειρα κατάχρησης. Συγκεκριμένα:

- Τέθηκε ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι. Έτσι αποτρέπεται το ενδεχόμενο αγοράς πολυτελών κατασκευών με το επιδοτούμενο δάνειο του προγράμματος.
- Απαγορεύεται η αγορά του ακινήτου από συγγενή πρώτου βαθμού του δανειολήπτη.
- Διευκρινίζεται πως δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.
- Τίθεται 8μηνη προθεσμία (6μηνη αρχικά με δυνατότητα παράτασης 2 μηνών) από την προέγκριση του δανείου μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης. Έτσι προλαμβάνονται καθυστερήσεις που θα δέσμευαν τα δανειακά κεφάλαια εις βάρος άλλων δικαιούχων που έχουν κλείσει τη συμφωνία αγοράς του ακινήτου.

3. Το πρόγραμμα χορήγησης στεγαστικών δανείων προβλέπει πλαφόν 150.000 ευρώ στο ύψος του δανείου. Θεωρείτε το όριο αυτό ρεαλιστικό; Υπάρχουν σπίτια σε αυτό το επίπεδο τιμών;

Σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά: οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1500-2050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1500-2300 ευρώ, στην Πεύκη 1300-2250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1250 – 1550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.
Προφανώς υπάρχουν πολύ ακριβότερα ακίνητα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό πρόγραμμα για τη διευκόλυνση της απόκτησης στέγης, που στόχο έχει να απαλλάξει τους νέους από σημαντικά κόστη, αβεβαιότητες και προβλήματα. Το όριο των 150.000 ευρώ όπως και το πλαφόν 200.000 ευρώ στην αξία του ακινήτου είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι.

4.Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Κάλυψη» και ποιοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό;

Το πρόγραμμα «Κάλυψη» βασίζεται στα κενά σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» μέσω του οποίου νοικιάστηκαν από το Δημόσιο περισσότερες από 1000 ιδιωτικές κατοικίες και διατέθηκαν για μεταβατικό διάστημα σε μετανάστες. Το πρόγραμμα «Εστία» λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά οι κατοικίες αυτές, (εφόσον φυσικά οι ιδιοκτήτες τους συμφωνούν) θα επισκευαστούν αν χρειάζεται με δαπάνες του Δημοσίου και θα διατεθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό ενοίκιο σε ευάλωτους νέους ηλικίας 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Προτεραιότητα θα δοθεί σε πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με αντικειμενικά κριτήρια (μοριοδότηση). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

5. Πώς θα λειτουργεί η σύμπραξη Δημοσίου και τεχνικών εταιρειών στην «κοινωνική αντιπαροχή»;

Η βασική φιλοσοφία, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι ότι οι φορείς του Δημοσίου (ΔΥΠΑ και άλλοι) θα εισφέρουν αδόμητες και αναξιοποίητες εκτάσεις στις οποίες οι τεχνικές εταιρίες κατόπιν διαγωνισμού θα αναλάβουν να κατασκευάσουν σπίτια και καταστήματα με βάση τις προδιαγραφές που θα ορίζονται στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Οι εταιρείες θα αποπληρώνονται από την εκμετάλλευση των ακινήτων αλλά θα έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν ένα ποσοστό των κατοικιών με χαμηλά ενοίκια στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής. Επίσης ο φορέας του Δημοσίου θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης. Στόχος είναι η στέγαση των δικαιούχων σε ποιοτικά ακίνητα αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα.

6. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι χαρίζετε τη δημόσια περιουσία σε μεγαλοεργολάβους με την κοινωνική αντιπαροχή. Τι απαντάτε;

Με το νέο θεσμό της «κοινωνικής αντιπαροχής», διατίθεται η αδρανής ακίνητη περιουσία του δημοσίου, χωρίς να χάνεται η κυριότητα της γης, σε μακροχρόνιες παραχωρήσεις προς ιδιώτες που εξασφαλίζουν με συμβατικές υποχρεώσεις την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν με φθηνά ενοίκια. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη πρακτική κοινωνικής στέγης που έχει εξασφαλίσει το 20-25% των ακινήτων πχ στην Αυστρία ή την Ολλανδία να διατίθενται με ρυθμισμένα χαμηλά ενοίκια. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και στη σοσιαλιστική Ισπανία. Δεν το γνωρίζουν άραγε αυτοί που ασκούν εύκολη κριτική;

Με την κοινωνική αντιπαροχή το Δημόσιο εισφέρει ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί και μένουν αναξιοποίητα, οι ιδιώτες μετά από διαγωνισμό αναλαμβάνουν με δικές τους δαπάνες και με κρατικές προδιαγραφές, να χτίσουν σπίτια με την υποχρέωση και να διαθέτουν ένα ποσοστό από αυτά στους δικαιούχους με χαμηλά ενοίκια. Έτσι εξασφαλίζεται φθηνή στέγη για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα, αξιοποιείται η περιουσία του Δημοσίου και ιδιαίτερα της ΔΥΠΑ, κινείται η οικοδομή και εγκαταλείπεται η πρακτική του «γκέτο» των εργατικών κατοικιών. Το Δημόσιο διατηρεί σε κάθε περίπτωση την κυριότητα των ακινήτων και εξασφαλίζεται η ταχύτερη προσφορά κοινωνικής στέγης.

7. Τι είναι το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και τι διαφορά έχει από το «Εξοικονομώ;»

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» παρέχει επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για μίσθωση. Αποσκοπεί δηλαδή στην αύξηση της προσφοράς κατοικίας με την παροχή κινήτρων προκειμένου κενά ακίνητα να χρησιμοποιηθούν ξανά, αφού επανέλθουν σε κατάσταση που να μπορούν να αξιοποιηθούν. Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» στα οποία έχουν ενταχθεί χιλιάδες κατοικίες αφορά ακίνητα που ήδη χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, ιδιοκατοικούμενα ή μισθωμένα. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» παρέχονται επιδοτήσεις έως 40 % (με όριο τις 10.000 ευρώ) για ανακαίνιση κατοικιών (εργασίες και υλικά), εμβαδού έως 100 τ.μ. σε αστικά κέντρα προκειμένου αυτές να διατεθούν για μίσθωση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πρέπει να έχει οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000€ και ακίνητη περιουσία έως 300.000€ ενώ το σπίτι πρέπει να είναι δηλωμένο ως κενό στο έντυπο Ε2. Ο Οδηγός του προγράμματος έχει ήδη προδημοσιευτεί.

8. Γιατί χρειάζεται η προσθήκη νέας ειδικής πολεοδομικής χρήσης για την κοινωνική κατοικία;

Έτσι διασφαλίζεται ότι κτίρια του Δημοσίου που είχαν στο παρελθόν διαφορετική χρήση (για παράδειγμα ξενοδοχεία ή εκπαιδευτήρια κλπ.) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία χωρίς χωροταξικά εμπόδια, εφόσον φυσικά η γενική χρήση που ισχύει στην περιοχή (κατοικία, πολεοδομικό κέντρο, κοινωφελείς λειτουργίες κ.λπ.) το επιτρέπει.

9. Τι προβλέπει η ρύθμιση για την ανάκληση παραχωρήσεων δημοσίων ακινήτων;

Έχει διαπιστωθεί ότι φορείς του Δημοσίου έχουν παραχωρήσει ιδιοκτησίες τους για την εκπλήρωση συγκεκριμένου δημόσιου σκοπού (π.χ. για την στέγαση των υπηρεσιών ενός Δήμου ή για εξυπηρέτηση πολιτιστικών σκοπών) χωρίς όμως, ενώ έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, ο σκοπός αυτός να έχει εκπληρωθεί. Η ρύθμιση που εισάγεται προβλέπει ότι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης καλούνται να εξετάσουν τις παραχωρήσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει και αν έχουν περάσει 15 χρόνια χωρίς να έχει εκπληρωθεί ο σκοπός τους, να προχωρήσουν στην ανάκληση της παραχώρησης. Το διάστημα των 15 ετών κρίνεται ότι είναι υπέρ - αρκετό προκειμένου να εξαχθεί το συμπέρασμα ως προς το αν υπάρχει η βούληση ή / και η δυνατότητα για την εκπλήρωση του σκοπού. Εξάλλου τίθεται και δίμηνη προθεσμία στην οποία ο παραχωρησιούχος μπορεί να τεκμηριώσει την ανάγκη συνέχισης της παραχώρησης αν κρίνεται αναγκαίο. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι νοητό ακίνητα του Δημοσίου να παραμένουν δεσμευμένα και αναξιοποίητα ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση οικογενειών.

10. Ποια είναι τα προγράμματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Οι ιδιοκτήτες έχουν πολλαπλά οφέλη. Οι ιδιοκτήτες π.χ. που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Κάλυψη» θα έχουν εγγυημένο εισόδημα από το μίσθωμα που θα καταβάλει το κράτος, για τις κατοικίες τους, οι οποίες θα διατεθούν σε νέους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το κράτος αναλαμβάνει επίσης τις επισκευές.
Από την άλλη, το πρόγραμμα μαζικής αξιοποίησης κλειστών ιδιωτικών κατοικιών προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες τους θα τις παραχωρήσουν για τουλάχιστον 5 χρόνια στο κράτος, το οποίο θα αναλάβει να τις ανακαινίσει και θα τις διαθέσει σε νέους και νέα ζευγάρια.

Με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» οι ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών θα επιδοτηθούν για να τις ανακαινίσουν με προϋπόθεση να τις διαθέσουν για μίσθωση τουλάχιστον 3 ετών.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» τέλος, προβλέπει συνδυασμό επιδότησης και άτοκου ή χαμηλότοκου δανεισμού σε νέους για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που ιδιοκατοικούν.

11. Για ποιο λόγο χρειάζεται η ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τη στεγαστική πολιτική; Δεν είναι επαρκές το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο;

Είχε ήδη επισημανθεί κατά την παρουσίαση των προγραμμάτων ότι θα χρειαστεί η ψήφιση ορισμένων νέων διατάξεων για την υλοποίηση ή την επιτάχυνση εφαρμογής της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για τη στέγαση. Άλλωστε το κράτος τα τελευταία χρόνια απουσίαζε από το χώρο της στεγαστικής πολιτικής. Έχουν προστεθεί νέα εργαλεία, όπως η κοινωνική αντιπαροχή τα οποία θα πρέπει να προστεθούν στην «εργαλειοθήκη» της ΔΥΠΑ προκειμένου να εφαρμοστούν με ταχύτητα και διαφάνεια.

Πηγή: Ethnos.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 19:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ακίνητα: Ναι μεν αλλά από μεσίτες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - «Δημιουργεί πρόβλημα στη ζήτηση»
    Ακίνητα: Ναι μεν αλλά από μεσίτες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» - «Δημιουργεί πρόβλημα στη ζήτηση»

    Το μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων εξακολουθεί να υπάρχει για μια ακόμη χρονιά,με διαφορετικούς ρυθμούς ανά επιμέρους κλάδους και γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο αναγκαίο θεωρείται να δοθούν άμεσες και σαφείς λύσεις και απαντήσεις σε θεσμικά και νομικά ζητήματα, διαφορετικά τίθενται σε κίνδυνο η πορεία της αγοράς και η εικόνα της σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.

    Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τις τοποθετήσεις δεκάδων εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων του κλάδου των ακινήτων, καθώς και στελεχών μεγάλων νομικών, κατασκευαστικών και αρχιτεκτονικών γραφείων στο ετήσιο συνέδριο της Prodexpo που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε. Στο επίκεντρο βρέθηκε σειρά ζητημάτων, από θεσμικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με τον ΝΟΚ, την εκτός σχεδίου δόμηση και την Golden Visa μέχρι θεμάτων που αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση, την πορεία των τιμών ακινήτων καθώς και τις αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην αγορά ακινήτων. Ποιες όμως είναι εκτιμήσεις φορέων και στελεχών της αγοράς για τα επίκαιρα ζητήματα του κλάδου; Ποια είναι σήμερα η «ακτινογραφία» των προκλήσεων;

    Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται

    Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, εκτίμησε ότι η αγορά των ακινήτων βρίσκεται σε άνοδο για έβδομη χρονιά, σε μονοψήφιο, μεν, ακόμα νούμερο, αλλά εν γένει υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση. Εκτίμησε ότι τα προγράμματα «Σπίτι μου» είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά δημιουργούν πρόβλημα σε ό,τι αφορά τη ζήτηση. Πρόσθεσε, δε, ότι οι μεσίτες προσπαθούν να λειτουργούν σε μια μορφή εκλογίκευσης της αγοράς, αλλά πλέον αυτή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, καθώς υπάρχουν ακόμα και υψηλά τιμήματα που πληρώνονται.

    Ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, ανέφερε ότι η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας το τρίτο τρίμηνο του έτους η αύξηση αγγίζει το 7%. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, από την στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές ανέφερε ο κ Μελαχροινός. Οι τάσεις από την βάση δεδομένων της Spitogatos δεν δείχνουν ότι θα σταθεροποιηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα, επισήμανε.

    Ειδικότερα, η έντονη ζήτηση για φοιτητικά σπίτια, λόγω της ανακοίνωσης των βάσεων αλλά και της έναρξης της ακαδημαϊκής χρονιάς, σε συνδυασμό με την παραδοσιακά ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο, η οποία ενισχύει τη ζήτηση για κατοικίες, συμβάλλουν στην ανοδική πορεία των μέσων ζητούμενων τιμών ενοικίασης και πώλησης κατοικιών κατά το 3ο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SPI, οι μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 7,6%. Σύμφωνα με την έρευνα τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, η Λευκάδα και ο Πειραιάς αποτελούν τις 5 πιο ακριβές περιοχές της χώρας για αγορά κατοικίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024. Στην κατάταξη των πιο ακριβών περιοχών για ενοικίαση κατοικίας, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα Νότια Προάστια της Αθήνας, οι Κυκλάδες, τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το κέντρο της Αθήνας και ακολουθεί ο Πειραιάς. Ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας το 3ο τρίμηνο του 2024 βρίσκεται και η Χαλκιδική, όπου οι τιμές της βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζουν να ασκούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενοικίων.

    Εξοχικές κατοικίες: Στο στόχαστρο ξένων αγοραστών: από 270.000-370.000 ευρώ

    Μιλώντας για τις εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα και ποιοι τις επιλέγουν, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, CEO & Founding Partner της Elxis Greek Real Estate Services BV, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο ξένων επενδυτών έγινε προορισμός και για εξοχικές κατοικίες. Οι τιμές στην εξοχική κατοικία, 2-3 υπνοδωματίων με μια μικρή πισίνα έχει ένα εύρος τιμής από 270.000 μέχρι 370.000 ευρώ και αποτελούν το 80% των πωλήσεων. Οι νέοι αγοραστές θέλουν να κρατήσουν το σπίτι 5 έως 10 χρόνια και μετά να το πουλήσουν με τα project αυτά έχουμε λίστα αναμονής.

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από καλούς πελάτες για παραθεριστικές κατοικίες και λόγω πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της ανάγκης των οικογενειών για μεγαλύτερη άνεση διατύπωσε και ο Γιάννης Ρεβύθης, ιδρυτής και General Manager, Revithis & Partners. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη, ειδικά σε προορισμούς όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη, ενώ πρόσφατα καταγράφηκε και άνοδος σε πιο εναλλακτικούς προορισμούς όπως π.χ. η Αστυπάλαια και η Κύθνος. Ψηφίζουν Ελλάδα οι ξένοι και κάποιοι το βλέπουν όχι μόνο σαν μια όμορφη τοποθεσία, αλλά και σαν επένδυση, σαν κέρδος, για να απολαμβάνουν ένα καλό εισόδημα ανέφερε ο κ. Ρεβύθης

    Ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων

    Στις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν γενικότερα στην ελληνική αγορά έδωσε έμφαση και ο Ερρίκος Αρώνες, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Properties.Η ελληνική αγορά έχει δώσει «εξαιρετικές, ανέλπιστα καλές αποδόσεις από το 2019 και ο κλάδος της ανάπτυξης ακινήτων χαρακτηρίζεται από υγιή οικονομικά, κεφαλαιακή επάρκεια και καλή εικόνα στο επίπεδο του δανεισμού. Βλέπουμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική αγορά του development στο σύνολό της, ανέφερε ο Ε. Αρώνες καθώς το ευρωπαϊκό περιβάλλον, όπου οι αποδόσεις μειώνονται, ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές βάζουν στο στόχαστρο τους την Ελλάδα, κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα. Η δυναμική αυτή σημαίνει ότι και εμείς μπορούμε να στοχεύσουμε σε μεγαλύτερα έργα και σε πιο δημιουργικές σκέψεις, γεγονός που συνδυάζεται με το δεδομένο ότι ο τραπεζικός κλάδος στην χώρα είναι ισχυρός και τα επιτόκια μειώνονται. Προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό απαιτείται να μεγαλώσουν τα μεγέθη των εταιρειών, ακόμα και με συγχωνεύσεις, και να βελτιωθούν οι υποδομές στην χώρα. Νομίζω ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία μπροστά μας, επισήμανε.

    Βραχυχρόνιες μισθώσεις: δεν αποτελούν την πηγή της στεγαστικής κρίσης εκτιμούν φορείς του κλάδου

    Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν είναι το αληθινό πρόβλημα του στεγαστικού, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece) Κωνσταντίνος Κιάμος, παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία. Στην Ελλάδα, τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέρχονται σε περίπου 100.000 με 120.000, με την Αθήνα να διαθέτει 10.000 έως 12.000 από αυτά. Πρόκειται για έναν μικρό όγκο που αντιπροσωπεύει περίπου 1% του συνολικού στεγαστικού αποθέματος της χώρας και της Αθήνας αντίστοιχα. Στην Αθήνα, πάνω από 20% των σπιτιών είναι κενά, κάτι που αναδεικνύει το αληθινό πρόβλημα του στεγαστικού, και όχι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, εκτίμησε ο κ.Κιάμος. Έδωσε επίσης έμφαση στην ιδιαίτερα μεγάλη συνεισφορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην οικονομία. Η οικονομική συνεισφορά αυτής της δραστηριότητας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αυτό το ποσό είναι συγκρίσιμο με τον ετήσιο τζίρο του κλάδου της εστίασης, που είναι ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Τα έσοδα για το κράτος από φόρους ανέρχονται περίπου σε 1 δις. ευρώ, χάρη στην υψηλή φορολογική συμμόρφωση που επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, είπε. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο κλάδος δημιουργεί περίπου 40.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

    Αυτές περιλαμβάνουν καθαριστές, διαχειριστές ακινήτων, και προσωπικό που εμπλέκεται άμεσα στη λειτουργία των καταλυμάτων. Παράλληλα, υπάρχουν πολλές έμμεσες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ανακαίνιση των ακινήτων, τους μηχανικούς, τους μεσίτες, και προμηθευτές επίπλων και υλικών, καθώς και τα συνεργεία συντήρησης. Μιλώντας για τις επιπτώσεις των μέτρων για την βραχυχρόνια μίσθωση είπε μεταξύ άλλων ότι η εξομοίωση με τον τρόπο φορολόγησης των τουριστικών επιχειρήσεων, αν και αρχικά φαίνεται δίκαιη, κρύβει μια ουσιαστική ανισότητα. Οι μικροϊδιοκτήτες δεν μπορούν να απομειώσουν τον φόρο τους με βάση τις δαπάνες που έχουν κάνει, όπως για παράδειγμα για ανακαινίσεις, σε αντίθεση με τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν τέτοια δυνατότητα. Αυτό το μέτρο είναι σημαντικά άδικο, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τα ίδια μέσα να καλύψουν τα κόστη τους.

    Από την πλευρά και ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), εξέφρασε τον προβληματισμό του για την συζήτηση που έχει ανοίξει τόσο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις όσο και για τον «δήθεν» υπερτουρισμό. Εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει βελτιώσει την εικόνα σε πάρα πολλές γειτονιές της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση στα τρία διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε πολλά ακίνητα από μισθώσεις που θα λήξουν και από τη διακοπή της συνεργασίας με τον διαχειριστή, στο όνομα του οποίου είναι το ΑΜΑ. Πρέπει να διασυνδεθεί το ΑΜΑ με τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ), να διασφαλιστούν οι επενδύσεις που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες στο ακίνητά τους, είπε. Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο μέτρο της τριετούς φοροαπαλλαγής για τα κενά ακίνητα που θα επανενταχθούν στην αγορά, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε ότι θα φέρει τα περισσότερα σπίτια στην αγορά, αρκεί να νομοθετηθεί σωστά. Δεν πρέπει να μπουν αχρείαστοι κόφτες. Κάθε περιορισμός στερεί από τους νέους σπίτια στην αγορά, εκτίμησε, προσθέτοντας πως δεν έχει λογική η τριετία των κενών να ισχύσει και για τα σπίτια της βραχυχρόνιας, δηλαδή κάποιος που θέλει να φύγει αμέσως από τη βραχυχρόνια να πρέπει να περιμένει να συμπληρωθεί τριετία.

    Golden Visa

    Τη αντίθεση του με τις αλλαγές στην Golden Visa, εξέφρασε ο Δημήτρης Μπινιάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας. Είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία για δέκα χρόνια στην άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένο που έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Ενόψει των διαδοχικών αλλαγών δημιουργήθηκε έξαρση στην αίτηση αδειών, αυτό οδήγησε σε στρεβλώσεις και καταστάσεις μη επιθυμητές. Εκτίμησε επίσης ότι το πρόγραμμα Golden Visa δεν δημιούργησε οποιοδήποτε πρόβλημα στη στέγαση. Το πρόγραμμα αυτό ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στη στέγαση, καθώς οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που πουλήθηκαν δεν έμεναν σε αυτές, αλλά τις ενοικίαζαν και μάλιστα σε τιμές 10% με 15% μικρότερες από άλλες αντίστοιχες της ίδια περιοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Το θέμα του ΝΟΚ στο επίκεντρο των προβληματισμών

    Η αβεβαιότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος ανέφερε η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής / JLL, σχετικά με το ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή και αναβρασμός για έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Μας πήρε 12 χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει θέμα, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις, για τα μπόνους του ΝΟΚ. Θα έπρεπε να υπάρχει σωστή διαβούλευση πριν από κάθε νομοθέτηση, ώστε να αποφεύγεται όλη αυτή η αβεβαιότητα. Το ΥΠΕΝ έχει κάνει ένα βήμα πίσω και ζητάει από το ΣτΕ να μην τα καταργήσει, αλλά να ζητήσει την αυστηρή τήρησή τους, οι δήμοι μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, γιατί αυτό δεν έχει γίνει από πριν, γιατί δεν είχε γίνει διαβούλευση, αναταραχή πολύ μεγάλη από την αβεβαιότητα, σωστή διαβούλευση και προγραμματισμός.

    Στα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του ΝΟΚ, αλλά και από την έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, Managing Partner Bernitsas Law. Ο ΝΟΚ ψηφίστηκε το 2012 κι ακόμα συζητάμε τα στοιχειώδη είπε αναφέροντας ότι αν μία πράξη έδινε σε κάποιον δικαίωμα να χτίσει και στη συνέχεια ακυρωθεί, ανοίγει θέμα αποζημιώσεων από το κράτος, κάτι όμως που θα χρειαστεί πολλά χρόνια. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν βελτιώσεις στη νομοθεσία, απαιτούνται όμως κι άλλες, κάνοντας αναφορά στο πρόβλημα με τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και στις 500.000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, με τις περισσότερες επιτροπές να μην έχουν συσταθεί, πρόσθεσε

    Σε ιστορικό χαμηλό η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα

    Το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά και βρίσκεται πλέον στο 69,6% στη χώρας μας (στοιχεία Eurostat) ενώ για την Αθήνα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 64%. H Βασιλική Βλαχοστεργίου, Deputy Head of Real Estate Analysis Section στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε ότι τα βασικά προβλήματα που οδηγούν σε αυτή τη μείωση είναι το γεγονός ότι οι αξίες των οικιστικών ακινήτων αυξάνεται με διψήφια ποσοστά τη τελευταία διετία, ενώ από το 2017, που ήταν το χαμηλότερο σημείο για την αξία των ακινήτων έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 η αύξηση της αξίας των ακινήτων στην Αθήνα ανέρχεται στο 90%. Σε σχέση με την καλύτερη χρονιά που ήταν το 2008 η αύξηση κινείται στο 4%.

    Επιπλέον, το απόθεμα των ακινήτων προς πώληση είναι ποιοτικά υποδεέστερο καθώς είναι «γηρασμένο» αφού ξεπερνά τα 40 έτη. Ένα ακόμα ζήτημα είναι ότι οι αξίες έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με την άνοδο να κινείται στο 100% γενικά και στο 70% στο κέντρο της Αθήνας. Το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 20% σε σχέση με το 2008, ενώ δεν εκδίδονται πλέον νέες οικοδομικές άδειες με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα νέων ακινήτων. Η κ. Βλαχοστεργίου τόνισε ότι οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από το 2011 έως και το 2024 είναι αθροιστικά οι ίδιες στο σύνολο με αυτές που εκδόθηκαν το 2005. Σχετικά με τη νοοτροπία για την ιδιοκατοίκηση πρόσθεσε ότι αυτή δεν μπορεί να αλλάξει και η ενοικίαση αποτελεί μία προσωρινή λύση, ενώ για την Αθήνα ανέφερε ότι «χωράει» πια τον μισό πληθυσμό στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει σημαντική επιβάρυνση από την άνοδο του τουρισμού.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κοινωνική Αντιπαροχή: Μέχρι το τέλος του έτους οι ανακοινώσεις
    Κοινωνική Αντιπαροχή: Μέχρι το τέλος του έτους οι ανακοινώσεις

    Στα προγράμματα «Σπίτι μου» και «Κοινωνική Αντιπαροχή» αναφέρθηκε ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης σε τοποθέτηση του στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε, η «Κοινωνική Αντιπαροχή» είναι το επόμενο στοίχημα για την κοινωνική κατοικία, καθώς θα προσφέρει κατοικίες, από τη μια πλευρά, με όρους της αγοράς και από την άλλη θα παρέχει διαμερίσματα με ελκυστικούς όρους για όσους δεν μπορούν να αποκτήσουν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, τη δική τους κατοικία.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με τον πρώτο διαγωνισμό της κοινωνικής αντιπαροχής μέχρι το τέλος του έτους για τον 1ο διαγωνισμό, ενώ πρόσθεσε ότι το σημαντικό είναι όποια πολιτική εφαρμόζεται για την κοινωνική κατοικία να είναι στοχευμένη:

    «Στο πρόγραμμα 'Σπίτι μου' το 90% όσων έλαβαν χρηματοδότηση είχαν εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και το 60% ήταν ζευγάρια, 3.500 από τα σπίτια ήταν στην Αθήνα και 2.500 στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Αξίζει να σημειωθεί πως αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 2023, το χαρακτήρισε ως ένα «θαύμα της Δημόσιας Διοίκησης», καθώς μέσω αυτού δόθηκαν 9.000 δάνεια και μέσα σε ένα χρόνο εκταμιεύτηκαν 7.500, προσθέτοντας ότι η ΔΥΠΑ κοιτάει συνεχώς στο εξωτερικό βέλτιστες πρακτικές για την κοινωνική κατοικία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Στεγαστική κρίση: Αυξήσεις 15% στις τιμές ακινήτων φέρνει το «Σπίτι μου 2» – Τι εκτιμά η κτηματαγορά
    Στεγαστική κρίση: Αυξήσεις 15% στις τιμές ακινήτων φέρνει το «Σπίτι μου 2» – Τι εκτιμά η κτηματαγορά

    Το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 πιθανόν να φέρει νέο ράλι τιμών στα ακίνητα ως 15%, εντείνοντας τη στεγαστική κρίση.

    Σε επικοινωνιακό μπαράζ για το πώς «τιθασεύεται» η στεγαστική κρίση επιδίδεται η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας – ξανά και ξανά – τα μέτρα, που… θα εφαρμοστούν, και έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός πριν τις ευρωεκλογές.

    «Προτεραιότητά μας τα νέα ζευγάρια και οι πιο ευάλωτοι» δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, σε νέα συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσιάζοντας συγκεντρωτικά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα.

    Μετά την παραδοχή ότι «η Ελλάδα, όπως και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζει πρόβλημα επαρκούς και οικονομικά προσιτής στέγης», η υπουργός ανέλυσε την «εθνική στεγαστική πολιτική ευρείας κοινωνικής απόδοσης», που όπως είπε εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

    Μόνο που η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απλώς άλλο ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είμαστε η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών που βρίσκονται σε συνθήκες «υπερβολικής στεγαστικής επιβάρυνσης» – δηλαδή ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση (ενοίκια, λογαριασμοί, ενυπόθηκα δάνεια κ.λπ.) Στα αστικά κέντρα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται κοντά στο 30%, έναντι 10% στο μέσο όρο της ΕΕ.

    Επιπλέον έχουμε το υψηλότερο μερίδιο του κόστους στέγασης στο διαθέσιμο εισόδημα, με πάνω από 34,2%, έναντι 19,6% στο μέσο όρο των κρατών μελών της ΕΕ.

    Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας (το εισόδημά τους είναι κάτω από το 60% του εθνικού διάμεσου εισοδήματος) υποφέρουν ούτως ή άλλως από υπερβολικό κόστος στέγασης. Σχεδόν το 38% του προϋπολογισμού εξανεμίζεται σε ενοίκια και λογαριασμούς.

    «Δεν επιλύεται το πρόβλημα»

    Η κ. Ζαχαράκη στη συνέντευξή της παραδέχθηκε ότι με τα προγράμματα στεγαστικής αρωγής – που σε βάθος χρόνου θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ «δεν επιλύεται το πρόβλημα».

    Γι’αυτό και στόχος είναι «να καλύψουν μία από τις ουσιαστικότερες ανάγκες τους, χιλιάδες άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα».

    Ναυαρχίδα της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι το «Σπίτι Μου 2» – συνέχεια του «Σπίτι μου 1», με διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια. .

    Στην πρώτη φάση του προγράμματος δικαιούχοι ήταν 9.155 ζευγάρια, ενώ συνολικά μαζί με το «Σπίτι μου 2», η υπουργός εκτιμά ότι «θα φύγουν από το βραχνά του ενοικίου» περίπου 30.000 οικογένειες.

    Όπως έχει γίνει γνωστό, στο «Σπίτι μου 2» το όριο ηλικίας αυξάνεται στα 50 έτη και το ανώτατο εισόδημα κυμαίνεται από 20.000 ευρώ (για άγαμους) ως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες – συν 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

    Στο νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται επίσης κατοικίες πιο πρόσφατης κατασκευής – ως το 2007, αξίας ως 250.000 ευρώ και μέχρι 150 τ.μ.

    Το δάνειο θα ανέρχεται ως 190.000 ευρώ και ως το 90% της αξίας του συμβολαίου. Θα είναι 50% άτοκο, από το Ταμείο Ανάκαμψης και 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο, με χαμηλό όμως επιτόκιο – μεσοσταθμικά ως 2%.

    Ανησυχίες για ράλι τιμών

    Σε αναμονή της έναρξης του προγράμματος, που αναμένεται τον Ιανουάριο του 2025, αλλά δε έχει ακόμα «κλειδώσει», φουντώνουν οι ανησυχίες για νέο ράλι των τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς.

    «Το πρόγραμμα Σπίτι μου αφορά αποκλειστικά τους δικαιούχους που πληρούν τις προδιαγραφές δανεισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων και διαθέτουν ίδια κεφάλαια της τάξεως ακόμη και των 60.000 ευρώ για αγορά κατοικίας», δηλώνει στο in o Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estates.

    «Παράλληλα, οξύνει την ζήτηση για αγορά κατοικίας σε συγκεκριμένες περιοχές που διαθέτουν ακίνητα που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος αυξάνοντας τις τιμές πώλησης».

    Ο ίδιος επιμένει ότι το «Σπίτι μου 2», όπως και το «Σπίτι μου 1» , «δεν είναι ένα πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που αυξάνει την διαθεσιμότητα ακινήτων αντιθέτως εντείνει την ζήτηση εντός μικρού χρονικού διαστήματος».

    Θεωρεί ότι ναι μεν είναι υπό προϋποθέσεις βοηθητικό, αλλά σε καμία περίπτωση «δεν μπορεί να αποτελεί την ναυαρχίδα ενός σχεδίου στεγαστικής πολιτικής για την απόκτηση κατοικίας».

    Τέλος, θεωρεί ότι και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «θα έχει ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν κατοικία όσοι θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να το κάνουν με δανεισμό και ίδια κεφαλαία αλλά πλέον με φτηνό δανεισμό … αγοράζοντας ‘’ακριβό’’ ακίνητο».

    Αν έχεις 60.000 ευρώ στην άκρη, διάβαινε

    Ως παράδειγμα αναφέρει, την περίπτωση υποψήφιου δικαιούχου που θα θελήσει να αποκτήσει μια κατοικία κατάλληλη για οικογένεια 85τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007 και ζητούμενη τιμή έως 200.000 ευρώ. «Θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 10% (20.000 ) της τιμής πώλησης του ακινήτου ως ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό, δηλαδή να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του ‘’επιτρέπουν’’ να δανειστεί το ποσό των 180.000 ευρώ».

    Αν η τιμή συμβολαίου της κατοικίας ανέρχεται στα 250.000 ευρώ, που είναι και το «ταβάνι» του προγράμματος, ο υποψήφιος δικαιούχος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 60.000 ευρώ ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο ποσό να αφορά δανεισμό. Δηλαδή, να διαθέτει τα οικονομικά στοιχεία που θα του «επιτρέπουν» να δανειστεί το ποσό των 190.000€.

    Χαμηλή διαθεσιμότητα – υψηλές τιμές

    Ακόμα και αν ο αιτών πληροί τις προδιαγραφές για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», η πραγματική δοκιμασία είναι να βρει ακίνητο, αφού ειδικά στα αστικά κέντρα η διαθεσιμότητα είναι ήδη χαμηλή.

    Ενδεικτικά, η διαθεσιμότητα ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, με τιμή ως 200.000 ευρώ αγγίζει το 36,36% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, 35,13% στα Δυτικά Προάστια και 20,53% στις περιοχές του Πειραιά.

    Μικρή ως μηδενική διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές των Βορείων, Νοτίων και Ανατολικών Προαστίων.

    Αν ο υποψήφιος δικαιούχος έχει τουλάχιστον 60.000 ευρώ στην άκρη για «ιδία συμμετοχή» θα είναι πιο τυχερός. Η διαθεσιμότητα είναι αισθητά υψηλότερη για ακίνητα ως 250.000 ευρώ: Στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει το 62,90%, στα Δυτικά Προάστια το 80,05% ,στις περιοχές του Πειραιά το 43,25% και στα Ανατολικά Προάστια το 40,18%.

    Στις περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων η διαθεσιμότητα είναι 18,02% και 23,52% αντίστοιχα.

    Η χαμηλή διαθεσιμότητα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές, εκτιμούν παράγοντες της κτηματομεσιτικής αγοράς.

    Αυξήσεις τιμών 15%

    Στο πρόσφατο συνέδριο του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, ο πρόεδρός του Λευτέρης Ποταμιάνος, είχε εκφράσει έντονο σκεπτικισμό για το «Σπίτι μου 2», τονίζοντας ότι θα αυξήσει εκ νέου τις τιμές, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης, χωρίς αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς. .

    Υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις των τιμών των ακινήτων που πληρούν τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα «εξανεμίσουν» το όποιο όφελος θα έχουν οι δικαιούχοι από την επιδότηση του επιτοκίου του δανείου.

    Η συνταγή «φθηνότερα (κρατικά επιδοτούμενα) δάνεια, για ακριβότερα σπίτια» καταλήγει να διαιωνίζει – και εν μέρει να διογκώνει – αντί να λύνει το πρόβλημα, εκτιμούν τα στελέχη της κτηματαγοράς.

    «Ο σκεπτικισμός που εκφράζει η κτηματαγορά δεν εστιάζεται στο αν θα πετύχει ή όχι το πρόγραμμα», λέει ο κ. Ποταμιάνος στο in.

    «Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας επιτυχία. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχία να αγοραστούν κάποια ακίνητα και να ξεφύγει ο κόσμος από τη μέγγενη του ενοικίου

    »Ακούγεται λογικό. Εμείς λέμε ότι δεν θα λύσει το στεγαστικό και σε ένα βαθμό θα αυξήσει τις τιμές της αγοράς, λόγω αυξημένης ζήτησης».

    Ο ίδιος θεωρεί πιθανό να αυξηθούν οι τιμές και των ενοικίων, αφού θα φύγουν από την αγορά ενοικίασης ακίνητα προς πώληση.

    Εκτιμά ότι η άνοδος των τιμών σε συγκεκριμένα ακίνητα και περιοχές, λόγω του προγράμματος «Σπίτι Μου 2» θα φτάσει το 15%, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά.

    «Χρειαζόμαστε βοηθητικές ενέργειες όσον αφορά την ενίσχυση του αποθέματος και όχι την ενίσχυση της ζήτησης» καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος. Αναφέρει ότι συνολικά στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν τουλάχιστον 794.000 κλειστά ακίνητα, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό ανήκει σε μεγάλους οργανισμούς, κληροδοτήματα κοινωφελή ιδρύματα, τράπεζες και funds.

    Πηγή: In.gr
  • Διευρυμένα τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια στο «Σπίτι μου 2»
    Διευρυμένα τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια στο «Σπίτι μου 2»

    «Είναι ένα δυνατό πρόγραμμα, που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», σημείωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης

    Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» μίλησε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης.
    Αρχικά, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε πως πλέον τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια είναι διευρυμένα.
    «Το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν μέχρι 39 ετών και τώρα είναι για συμπολίτες μας έως 50 ετών. Στόχος μας είναι να καλύψουμε περισσότερο κόσμο. Είναι ένα δυνατό πρόγραμμα, που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μειωμένο το επιτόκιο κατά 50%, για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μειωμένο κατά 75%», ανέφερε χαρακτηριστικά.
    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» θα ανοίξει τον Ιανουάριο.
    Για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

    Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε πως λύθηκαν τα γραφειοκρατικά προβλήματα στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω».

    «Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά την κατοικία μας. Είναι χωρίς εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια», δήλωσε.

    Ακόμα, όπως προανήγγειλε, έρχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης για όσους επιθυμούν γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες.

    Για τις μικρές επιχειρήσεις ανοιχτό θα είναι πρόγραμμα εγγυοδοσίας έως και 80% του δανείου.

    «Έρχεται νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα ξεκινήσει εντός του έτους, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ προσανατολίζονται στις μεσαίες επιχειρήσεις, γιατί θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να μπουν στον τραπεζικό τομέα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πάνω από 900.000 τα κλειστά ακίνητα – Τα μισά είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες λόγω χρεών
    Πάνω από 900.000 τα κλειστά ακίνητα – Τα μισά είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες λόγω χρεών

    Το πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα αυξήσει απότομα τη ζήτηση για ακίνητα, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στην προσφορά, οδηγώντας σε νέα άνοδο των τιμών, σημειώνουν εκπρόσωποι μεσιτών.

    Περισσότερα από 900.000 ακίνητα στην Ελλάδα παραμένουν σήμερα κλειστά και αναξιοποίητα, υποστηρίζουν στελέχη της κτηματαγοράς. Η εκτίμηση αυτή διατυπώθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, με τους εκπροσώπους του κλάδου να εκφράζουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα της κυβέρνησης για το στεγαστικό θα αποδώσουν.

    Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Μεσιτών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Κοσμάς Θεοδωρίδης, περίπου 500.000 ακίνητα είναι είτε σχολάζουσες κληρονομιές (ο κληρονόμος τους παραμένει άγνωστος ή δεν έχει βρεθεί ακόμα ή δεν έχει αποδεχθεί την κληρονομιά) είτε προϊόν αποποιήσεων κληρονομιάς εν μέρει.

    Άλλα 400.000 ακίνητα είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες λόγω χρεών. Επιπλέον, κάθε χρόνο καθίστανται μη κατοικήσιμες λόγω φθοράς από 60.000 ως 120.000 κατοικίες – περίπου το 1% ως 2% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

    Ένα σημαντικό μέρος από τα ακίνητα «αγνώστου κληρονόμου» ή εκείνων που οι κληρονόμοι τους δεν τα αποδέχονται, βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια. Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συλλόγου Μεσιτών, συνδέεται άμεσα με την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου, και επιτείνει το στεγαστικό πρόβλημα αφού παρατηρείται υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

    «Άγνωστοι Χ» για τα ακίνητα

    Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μεσιτών, είναι ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει σε ακριβή καταγραφή των ακινήτων που έχει στην κατοχή του, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείρισή τους.

    Για παράδειγμα, οι μεσίτες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιος φορέας διαχείρισης των κληροδοτημάτων που να είναι επιφορτισμένος με την πώληση ή την ενοικίασή τους και γενικότερα την αξιοποίησή τους.

    Ένα σκοτεινό κουτί είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες αποποιήσεις κληρονομιών που εκτιμάται ότι έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, των οποίων η τύχη… αγνοείται.

    Σε γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους «σκαλώνει» συχνά η διάθεση των ακινήτων που έχουν συγκεντρώσει στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες και οι servicers (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων), σημείωσαν οι ομιλητές στο συνέδριο των μεσιτών.

    Οι διαδικασίες πώλησης παραμένουν δαιδαλώδεις και χρονοβόρες. Ενώ έχει συντομευθεί ο χρόνος μεταγραφής των συμβολαίων, ιδίως τον τελευταίο χρόνο, απαιτούνται πολλοί μήνες προσπάθειας για τις διαδικασίες νομικής και πολεοδομικής διαχείρισης, ιδίως των παλαιότερων ακινήτων.

    Επιφυλάξεις για το «Σπίτι Μου»

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος ανέφερε ότι μόνο από τα κληροδοτήματα, εκτιμάται ότι παραμένουν κλειστά πάνω από 5.000 οικιστικά ακίνητα στην Αθήνα.

    Πολλές χιλιάδες ακόμα κλειστά ακίνητα είναι προϊόν κατάσχεσης ή δεν αξιοποιούνται λόγω δικαστικής διαμάχης, που μπορεί να διαρκέσει επί σειρά πολλών ετών, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», όπως συνέβη και με το «Σπίτι Μου 1», μπορεί να δημιουργήσει στρεβλώσεις, λόγω της απότομης αύξησης της ζήτησης, που προστίθεται στην ήδη υφιστάμενη, χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα.

    Ο ίδιος φοβάται ότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα αύξηση τιμών, εξανεμίζοντας το όφελος των δικαιούχων από την επιδότηση του δανείου. Με άλλα λόγια, ό,τι κερδίζουν οι νέοι και λιγότερο νέοι (ως 50 ετών) που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», από τα φθηνότερα δάνεια, θα το χάσουν επειδή θα πληρώσουν ακόμα υψηλότερες τιμές για το ακίνητο που θα αγοράσουν σε σχέση με σήμερα.

    Τιμές στα ύψη

    Ήδη η μέση τιμή ακινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έχει φτάσει στα ύψη: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Spitogatos για το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές στην Αθήνα ξεκινάνε πάνω από τα 1.900 ευρώ τ.μ. (Δυτικά Προάστια) και εκτοξεύονται σε πάνω από 3.800 ευρώ το τ.μ. (Νότια Προάστια). Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις σημειώνονται στον Πειραιά (πάνω από 27%) και στα Ανατολικά Προάστια (11,4%). Παρόμοια είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με ετήσιες αυξήσεις από 9,50% ως 13,5% και τη μέση τιμή ακινήτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης στα 2.400 ευρώ το τ.μ. (αύξηση 10,9%).

    Στον αντίποδα, υποστήριξε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Γιάννης Ρεβύθης η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισμένης κατοικίας στην περιφέρεια είναι 600-700 ευρώ το τ.μ.

    Ο ίδιος υποστήριξε ότι η στεγαστική κρίση είναι πρόβλημα της αστυφιλίας, δηλαδή της συγκέντρωσης του 50% του πληθυσμού της χώρας στην Αττική, περιορίζοντας το ποσοστό των ελεύθερων κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, κάτι που αυξάνει και τις τιμές. Ως προτεινόμενη λύση πρότεινε την αύξηση των εισοδημάτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην επαρχία.

    Γηρασμένα ακίνητα

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων παραπονέθηκε ότι η στεγαστική κρίση έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα εις βάρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τα ακίνητά τους. Από την άλλοι οι ιδιοκτήτες είναι δύσπιστοι απέναντι στους ενοικιαστές, λόγω φαινομένων κακοπληρωτών και επειδή δεν γνωρίζουν τα πραγματικά τους οικονομικά στοιχεία.

    Τέλος είπε ότι η αύξηση των κενών ακινήτων οφείλεται στη γήρανση του οικιστικού αποθέματος. Περίπου η μία στις δύο κατοικίες προς ενοικίαση έχει χτιστεί τις δεκαετίες του 1960-70. Καθώς απαιτεί σημαντικά έξοδα για ανακαίνιση, πολλά από αυτά τα ακίνητα αφαιρούνται από την αγορά.

    Πηγή: in.gr
  • Σπίτι μου 2: Οι αλλαγές που έρχονται στο πρόγραμμα στέγασης - Τα κριτήρια και τα επιτόκια
    Σπίτι μου 2: Οι αλλαγές που έρχονται στο πρόγραμμα στέγασης - Τα κριτήρια και τα επιτόκια

    Διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια και παράταση της έγκρισης της αίτησης, μέχρις εξαντλήσεως των πόρων, είναι οι δύο βασικές αλλαγές που φέρνει το νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Σπίτι μου 2», που θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025,

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 20.000 δικαιούχοι, με στόχο την διευκόλυνση της αγοράς πρώτης κατοικίας με πόρους του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Το πρόγραμμα αυτό έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

    Τα διευρυμένα κριτήρια

    Απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:

    • έως 20.000 ευρώ για άγαμους
    • έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ/παιδί
    • έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια +5.000 ευρώ/παιδί

    Η αξία των ακινήτων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα τετραγωνικά μέτρα να είναι έως 150. Δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν ακίνητα που κατασκευάστηκαν από το 2008 και μετά.

    Το ποσό δανείου φτάνει έως 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου, ενώ η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

    Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό.

    Αξίζει να σημειωθεί πως για τρίτεκνους και πολύτεκνους δικαιούχους, το πρόγραμμα προβλέπει πως το 75% του δανείου θα είναι άτοκο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το 25% θα αφορά έντοκο τραπεζικό δάνειο.

    Επιτόκιο κάτω από 2%

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, το «Σπίτι μου 2» θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, ωστόσο βασική προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το επιτόκιο των δανείων.

    Σύμφωνα με τον κ. αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το μεσοσταθμικό επιτόκιο. Η εκτίμηση του ήταν πως θα διαμορφωθεί κάτω απότο 2%.

    Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με την προαπαιτούμενη διαδικασία ο κ. Παπαθανάσης είπε:

    «Το επιτόκιο θα δηλωθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, δηλαδή θα βγάλουμε πρόσκληση και θα έρθουν τα τραπεζικά ιδρύματα και θα μας δηλώσουν το επιτόκιο. Επομένως αναμένουμε επιτόκιο κάτω από το 2%, ίσως περί του 1,8%.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σπίτι μου ΙΙ: Ποιους ωφελούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και οι αλλαγές στην έγκριση δανείου
    Σπίτι μου ΙΙ: Ποιους ωφελούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και οι αλλαγές στην έγκριση δανείου

    Με δύο βελτιώσεις που διευρύνουν τον κύκλο των ωφελούμενων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» το οποίο χρηματοδοτείται με 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ θα διαθέσουν οι τράπεζες.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Σπίτι μου ΙΙ»: Πότε ξεκινά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος και τα νέα κριτήρια
    «Σπίτι μου ΙΙ»: Πότε ξεκινά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος και τα νέα κριτήρια

    Ποιες άλλες λύσεις εξετάζονται για τη στεγαστική κρίση

    Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί πλέον η επέκταση της δυνατότητας αγοράς πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια σε περισσότερα ζευγάρια.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πακέτο των 45 μέτρων, που ανακοίνωσε, εξήγγειλε για το ζήτημα της στέγασης πως ξεκινά το Πρόγραμμα Σπίτι Μου ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.
    Το νέο Πρόγραμμα Στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (Σπίτι ΙΙ) για περίπου 20.000 δικαιούχους (το οποίο θα ανοίξει τον Ιανουάριο του 2025) θα προβλέπει:

    «Σπίτι μου ΙΙ»

    Προϋπολογισμός: 2 δισ.€

    Αριθμός δικαιούχων: 20.000

    Ηλικιακό όριο: από 25 έως 50 έτη

    Από αρχές του 2025

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Νέα εισοδηματικά κριτήρια
    -Έως 20.000€ για άγαμους

    -Έως 28.000€ για ζευγάρια (+4.000€/παιδί)

    -Έως 31.000€ για μονογονεϊκή οικογένεια (+5.000€/επιπλέον παιδί)

    Είδος ακινήτου:

    -Αξία συμβολαίου: έως 250.000€

    -Έως 150 τ.μ.

    -Κατασκευής έως και το 2007

    Ποσό δανείου:
    -Έως 190.000€

    -Χρηματοδότηση: έως το 90% της αξίας του ακινήτου

    -Διάρκεια δανείου: 3 έως 30 έτη

    «Σπίτι μου ΙΙ»: Δάνειο για αγορά Α’ κατοικίας

    50% άτοκο δάνειο από Ταμείο Ανάκαμψης

    50% έντοκο δάνειο από τράπεζα

    Για τρίτεκνους – πολύτεκνους:

    75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης
    25% έντοκο τραπεζικό δάνειο

    Πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου»

    -Ύψους: 400 εκατ.€

    -Για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο έως 25.000 €

    -Ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών (Θερμομόνωση, Αντικατάσταση Κουφωμάτων, Ηλιακός Θερμοσίφωνας, Συστήματα Θέρμανσης – Ψύξης, Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών)

    -Δικαιούχοι: 20.000

    -Αφορά όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών

    Ποιες άλλες λύσεις εξετάζονται για τη στεγαστική κρίση

    -«Πάγωμα» των αντικειμενικών τιμών

    -Αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (λήγει στο τέλος του 2024)
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς