Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 17:14

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Κλείνει η συμφωνία για τέσσερις αλλαγές - Τι θα αφορούν

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι αλλαγές αφορούν την ένταξη των ενήμερων δανειοληπτών στον μηχανισμό, τη μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων, την αφαίρεση των ρυθμισμένων δανείων από την εξωδικαστική ρύθμιση και την οριστική διαγραφή αιτήσεων που έχουν βαλτώσει καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει

Kοντά σε συμφωνία για βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό βρίσκονται οι εταιρείες διαχείρισης και οι τράπεζες με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς όφελος των οφειλετών, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.

Οι αλλαγές αφορούν την ένταξη των ενήμερων δανειοληπτών στον μηχανισμό, τη μείωση της διάρκειας των ρυθμίσεων, την αφαίρεση των ρυθμισμένων δανείων από την εξωδικαστική ρύθμιση και την οριστική διαγραφή αιτήσεων που έχουν βαλτώσει καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει.

Όπως εκτιμάται, εφόσον προχωρήσουν αυτές οι παρεμβάσεις θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές, ενώ τράπεζες και δημόσιο είναι πιθανό να οδηγηθούν σε μεγαλύτερα κουρέματα χρέους.

Γιατί το ζητούμενο πέραν της επιτάχυνσης στην αξιολόγηση των αιτήσεων, είναι να βελτιωθεί και η ποιότητα των προτάσεων ρύθμισης που προκύπτουν από την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, ώστε αφενός να εγκρίνονται από τους servicers και τις τράπεζες και αφετέρου να είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες, ώστε να γίνονται αποδεκτές από τους οφειλέτες.
Πιέσεις από Σταϊκούρα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχει ασκήσει έντονη πίεση στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για ταχεία υλοποίηση συνολικών ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστεί επαρκώς το χρηματοπιστωτικό σύστημα και, συνολικά, η ελληνική οικονομία ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων αλλά και της ακρίβειας.

Μέχρι στιγμής, οι επιτυχείς ρυθμίσεις σε οφειλές προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και Δημόσιο ανέρχονται σε 2.367 και είναι συνολικού ύψους 654 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα αγγίξουν το 1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο 2023.

Οι αιτήσεις δανειοληπτών που αυτοί θα προωθήσουν προς οριστική υποβολή αναμένονται σε 33.500 αιτήσεις, με οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ.

Οι 4 αλλαγές

Οι τέσσερις αλλαγές αλλαγές που δρομολογούνται και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του 2023 αφορούν:

  1. Δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και διμερείς συμβάσεις για τους ενήμερους δανειολήπτες που έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους, καθώς σήμερα κόβονται αυτόματα από τη ρύθμιση
  2. Την απορριψιμότητα από την πλευρά των τραπεζών. Εως τώρα οι τράπεζες προχωρούν σε απόρριψη της ένταξης ενός ρυθμισμένου δανείου στην ολιστική ρύθμιση του εξωδικαστικού που μπορεί να σχετίζεται και με άλλα χρέη (εφορία, ταμεία). Οι δύο πλευρές (δημόσιο και τράπεζες) συμφώνησαν να αφαιρεθούν εντέλει τα ρυθμισμένα δάνεια από την οριζόντια εξωδικαστική ρύθμιση και να προχωρά για τα υπόλοιπα χρέη, αφού όμως συνυπολογιστεί το ποσό που καταβάλλει κάθε μήνα ο δανειολήπτης για την εξυπηρέτηση του δανείου.
  3. Τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης, όπως αυτή προκύπτει από το πλαίσιο, με ανταλλαγή μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος. Τα ξένα funds, τα οποία έχουν επενδύσει στη δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ζητούν να αλλάξουν τα χρονικά όρια της ρύθμισης και δέχονται ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το ποσοστό του κουρέματος. Αίτημα που γίνεται αποδεκτό από το οικονομικό επιτελείο. Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός δίνει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια ρύθμισης για τα εξασφαλισμένα.
  4. Τη διαγραφή των 35.000 αιτήσεων που εκκρεμούν, καθώς οι οφειλέτες τις έχουν εγκαταλείψει σε κάποια από τα στάδια υποβολής. Υπάρχουν αιτήσεις που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο από τον Ιούλιο του 2020. Οι αιτήσεις αυτές θα ακυρωθούν όλες και οι οφειλέτες μπορούν να τις υποβάλουν εκ νέου.

Οι στόχοι

Από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους εχουν τεθεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση προόδου (Δεκέμβριος 2022), η Γραμματεία θέτει δύο σενάρια για τους επόμενους πέντε μήνες:

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις χρεών ύψους 1,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από:

  • €356 εκατ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης.
  • €956 εκατ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο.
  • €355 εκατ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι ρυθμίσεις μπορεί να φθάσουν στα 2 δισ. ευρώ και θα προέρχονται από:

  • €356 εκατ. αιτήσεις σε τελικό στάδιο αξιολόγησης.
  • €1,1 δισ. αιτήσεις σε στάδιο αξιολόγησης από τους Χ.Φ ή/και το Δημόσιο.
  • €532 εκατ. αιτήσεις σε αρχικό στάδιο.

Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι οι χρηματοδοτικοί φορείς δείχνουν έντονη απροθυμία να εγκρίνουν ρυθμίσεις, σε αντίθεση με το Δημόσιο που εγκρίνει περισσότερες από εννέα στις δέκα αιτήσεις.

Από τις αιτήσεις για οφειλές 1,1 δισ. ευρώ που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 91% (€1,0 δισ). Όμως, από τα 1,4 δισ. ευρώ χρεών που έχουν αξιολογηθεί από τους χρηματοδοτικούς φορείς έχει εγκριθεί μόνο το 63% (853 εκατ. ευρώ). Για το 25% των χρεών για τα οποία έχει ζητηθεί ρύθμιση, οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων έχουν απορρίψει αιτήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή μία στις τέσσερις αιτήσεις (25%).

Πηγή: imerisia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 12:34

Σχετικά Άρθρα

  • Τράπεζες: Τέλος οι κάρτες - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές μας
    Τράπεζες: Τέλος οι κάρτες - Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές μας

    Η τεχνολογία και η πρόοδός της φέρνουν αλλαγές ακόμη στις καθημερινές μας συνήθειες και συναλλαγές, ανάμεσα σε αυτές και η χρήση των πλαστικών καρτών.

    Σύντομα οι πιστωτικές κάρτες θα αποτελέσουν παρελθόν και οι συναλλαγές με βιομετρικά στοιχεία θα έχουν έρθει στην καθημερινότητά μας έως το 2030, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ευκολία στις συναλλαγές.

    Αξίζει να σημειωθεί πως κολοσσοί όπως η Amazon και η Apple έχουν εισάγει βιομετρικά με το Face ID.

    Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, πέρα από το πρόσωπο θα χρησιμοποιείται ακόμη και όλη η παλάμη για την επαλήθευση των συναλλαγών, κάτι το οποίο προφανώς θα προσφέρει μεγαλύτερο περιβάλλον ασφάλειας στους χρήστες.

    Να σημειωθεί πως οι φυσικές κάρτες δεν θα καταργηθούν άμεσα, ωστόσο ο στόχος είναι μέσα στην επόμενη εξαετία να έχουν αντικατασταθεί πλήρως.

    Παράλληλα, αυτό προϋποθέτει πως οι χρήστες θα έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα υποστηρίζει τέτοιες λειτουργίες, όπως τερματικά POS σε καταστήματα ή smartphones και tablets με αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου.

    Οι τομείς που πιθανότατα θα υιοθετήσουν πρώτοι αυτή την τεχνολογία περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο, τον τραπεζικό τομέα και τις βιομηχανίες υγείας και φιλοξενίας.

    Η ακρίβεια της βιομετρικής τεχνολογίας είναι γενικά πολύ υψηλή, με ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 95% έως 99%, ανάλογα με τη συσκευή και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (αναγνώριση προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος, σάρωση παλάμης).

    Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την ακρίβεια, όπως οι συνθήκες φωτισμού στην αναγνώριση προσώπου ή η φθορά δακτυλικών αποτυπωμάτων.

    Οι πρωτοπόροι

    Οι πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν τη βιομετρική τεχνολογία πληρωμών είναι εκείνες με ανεπτυγμένη τεχνολογική υποδομή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία.

    Οι τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και της φιλοξενίας θα είναι οι πρώτοι που θα ενσωματώσουν αυτήν την τεχνολογία.

    Πηγή: newsbomb.gr
  • Τράπεζες: Κλειστές για τρεις μέρες – Τι θα συμβεί με μισθοδοσίες και συντάξεις
    Τράπεζες: Κλειστές για τρεις μέρες – Τι θα συμβεί με μισθοδοσίες και συντάξεις

    Κλειστές για τρεις ημέρες θα είναι οι τράπεζες λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

    Φέτος η αργία «πέφτει» Δευτέρα, κάτι που σημαίνει πως είναι τριήμερο για τους εργαζόμενους και φυσικά για το τραπεζικό σύστημα. Έτσι οι τράπεζες θα ανοίξουν ρολά στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη.

    Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου

    Λόγω της αργίας οι κύριες συντάξεις των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ θα κατατεθούν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου, ενώ των ΙΚΑ, Δημοσίου, τραπεζών, ΟΤΕ, ΝΑΤ, ΔΕΗ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, το απόγευμα της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Ποιοι κερδίζουν από την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες
    Ποιοι κερδίζουν από την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες

    Στο 3,50% βρίσκεται πλέον το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από την απόφαση αυτής της εβδομάδας για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, μετά από μια μακρά πορεία ανόδου.

    Παράλληλα, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί σε 3,50%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντιστοίχως, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τις 18 Σεπτεμβρίου.

    Το πόσο επηρεάζει αυτή η απόφαση τους δανειολήπτες στην χώρας μας εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του δανείου που έχουν λάβει, αλλά και το πότε.

    Ειδικότερα, οι κερδισμένοι της απόφασης της ΕΚΤ φαίνεται πως είναι οι νέοι δανειολήπτες κυμαινόμενου ή σταθερού επιτοκίου, αλλά και οι δανειολήπτες επιχειρηματικών δανείων.

    Τα οφέλη για τους νέους δανειολήπτες θα είναι πιο άμεσα και σημαντικότερα, ενώ σταθερή θα είναι και η αποκλιμάκωση των δόσεων των επιχειρηματικών δανείων.

    Μάλιστα, περισσότεροι κερδισμένοι από όλους φαίνεται πως θα είναι όσοι έχουν δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ ελάχιστες θα είναι οι αλλαγές για όσουν έχουν δάνεια που πλησιάζουν στη λήξη τους.

    Αντίθετα, αρνητικός θα είναι ο αντίκτυπος της μείωσης των επιτοκίων για τους καταθέτες, καθώς θα φέρει νέα μείωση στις αποδόσεις τους. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς πως οι αποδόσεις των καταθετών στην Ελλάδα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών - Τα νέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»
    Φθηνά στεγαστικά δάνεια σε νέους έως 49 ετών - Τα νέα κριτήρια για το «Σπίτι μου 2»

    Χαμηλά επιτόκια, προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ και μια σειρά από νέα κριτήρια θα περιλαμβάνει ο νέος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου», τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, δια στόματος πρωθυπουργού.

    Πρόκειται για ένα από τα βασικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση στην μάχη έναντι της στεγαστικής κρίσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο αποφάσισε να διευρύνει ταα κριτήρια που επιτρέπουν την συμμετοχή στο πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι στον πρώτο κύκλο.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα έχε προϋπολογισμό έως 2 δισ. ευρώ, χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια και νέα δεδομένα στα ηλικιακά όρια, καθώς πλέον θα μπορούν να κάνουν αίτηση ενδιαφερόμενοι έως 49 ετών.

    Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, αλλαγή θα υπάρχει και στο όριο ηλικίας του ακινήτου, καθώς αναμένεται να ενταχθούν και πιο καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, αυξάνοντας τις επιλογές.

    Τα νέα κριτήρια

    • Εισοδηματικά κριτήρια

    Εξετάζεται διεύρυνση για να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους.

    Σήμερα το εισοδηματικό κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για τους άγαμους και 24.000 ευρώ ανά ζευγάρι, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Οι μονογονεϊκές οικογένειες είχαν ανώτατο όριο 27.000 ευρώ.

    • Κριτήρια ακινήτου

    Αναμένεται να ενταχθούν και καινούριες κατοικίες, κάτω των 15 ετών, για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές.

    • Επιτόκιο δανεισμού

    Περίπου 50% χαμηλότερα επιτόκια από αυτά της αγοράς. Υπάρχει πρόβλεψη μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

    • Όροι δανείου

    Το δάνειο θα καλύπτει και στον δεύτερο κύκλο, το 90% της αξίας του ακινήτου. Θα έχει διάρκεια έως 30 έτη. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

    • Ηλικιακά κριτήρια

    Ανεβαίνει το ηλικιακό όριο και πλέον οι δικαιούχοι θα μπορούν να είναι έως 49 ετών. Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο κύκλο καλύπτονταν οι νέοι από 25 έως 39 ετών.

    Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κυβερνητικού επιτελείου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο φθινόπωρο, ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου (7/9).

    Το πρόγραμμα αναμένεται να χρηματοδοτηθεί συνολικά με 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί από τις ελληνικές τράπεζες.

    Πηγή: cnn.gr

  • Εθνική Τράπεζα: Προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πυρόπληκτους δανειολήπτες
    Εθνική Τράπεζα: Προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πυρόπληκτους δανειολήπτες

    Η Εθνική Τράπεζα αντιλαμβανόμενη ότι οι συνέπειες των πρόσφατων πυρκαγιών είναι βαρύτατες και επηρεάζουν κατοίκους, επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές, στηρίζει ενεργά τους ιδιώτες πελάτες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από αυτές, ανακοινώνοντας άμεσα μέτρα.

    Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει βοήθεια και στήριξη στους πληγέντες δανειολήπτες, με εξατομικευμένες λύσεις, ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες κάθε ιδιώτη πελάτη της, αλλά και κάθε επιχείρησης που επλήγη από τις πυρκαγιές. Τα εξατομικευμένα μέτρα αφορούν ευρύτερα σε διευκολύνσεις και διαμορφώνονται μετά από επικοινωνία με τους δανειολήπτες και σύμφωνα με τις ανάγκες τους.

    Συμπεριλαμβάνουν μέτρα όπως η αναστολή πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες, παροχή ρευστότητας για επιχειρήσεις, δυνατότητα μετατροπής κυμαινόμενου σε σταθερό επιτόκιο και προγράμματα διευθέτησης οφειλών για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες μονιμότερου χαρακτήρα.

    Για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της τράπεζας, δημιουργήθηκε αποκλειστική γραμμή επικοινωνίας για την παροχή ενημέρωσης και την υποβολή αιτημάτων. Η τηλεφωνική γραμμή 2104859222, είναι ενεργή και λειτουργεί από τις 9πμ έως τις 5μμ τις εργάσιμες ημέρες. Παράλληλα, τα στελέχη των καταστημάτων της τράπεζας και οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι των επιχειρήσεων, είναι από την πρώτη στιγμή και παραμένουν δίπλα στους πληγέντες προκειμένου να παράσχουν κάθε δυνατή συνδρομή και υποστήριξη.

    Η Εθνική Τράπεζα, συναισθανόμενη το ρόλο και την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αφορούν τη χώρα, είναι παρούσα, όπως πάντα, σε πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες σταθερά στηρίζουν την οικονομία και την ελληνική κοινωνία.

    Πηγή: cnn.gr

  • Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί απειλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες
    Τεχνητή νοημοσύνη: Γιατί απειλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες

    Περίπου το 54% των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα έχουν μεγάλες δυνατότητες αυτοματοποίησης

    Η Citigroup ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να εκτοπίσει περισσότερες θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο από ό, τι σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, καθώς η τεχνολογία είναι έτοιμη να ανατρέψει τη χρηματοδότηση των καταναλωτών και να κάνει τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, σύμφωνα με το Bloomberg.

    H Τεχνητή νοημοσύνη «απειλεί» τους τραπεζικούς

    Περίπου το 54% των θέσεων εργασίας στον τραπεζικό τομέα έχουν μεγάλες δυνατότητες αυτοματοποίησης, ανέφερε η τράπεζα την Τετάρτη σε νέα έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα επιπλέον 12% των ρόλων σε ολόκληρο τον κλάδο θα μπορούσε να ενισχυθεί με την τεχνολογία, διαπίστωσε η Citigroup.

    Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου άρχισαν σιγά-σιγά να πειραματίζονται περισσότερο με την τεχνητή νοημοσύνη τον τελευταίο χρόνο, ωθούμενες από την υπόσχεση ότι θα τις βοηθήσει να αυξήσουν την παραγωγικότητα του προσωπικού και να μειώσουν το κόστος. Στην τελευταία έκθεσή της, η Citigroup διαπίστωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να προσθέσει 170 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία του τραπεζικού κλάδου μέχρι το 2028.

    Η Citigroup έχει δηλώσει ότι θα εξοπλίσει τους 40.000 προγραμματιστές της με τη δυνατότητα να πειραματιστούν με διαφορετικές τεχνολογίες AI και η εταιρεία έχει πει ότι χρησιμοποιεί γενετική AI, η οποία μπορεί να παράγει προτάσεις, δοκίμια ή ποίηση με βάση τις απλές ερωτήσεις ή εντολές ενός χρήστη, για να χτενίσει γρήγορα εκατοντάδες σελίδες ρυθμιστικών προτάσεων.

    «Η εστίασή μας τώρα είναι να το μεταφέρουμε από το εργαστήριο στο εργοστάσιο», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Jane Fraser, την Πέμπτη στο συμπόσιο ψηφιακού χρήματος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι ο τραπεζικός γίγαντας διερευνά επίσης τη χρήση AI για να προσφέρει προσαρμοσμένες επενδυτικές συστάσεις για πελάτες πλούτου και να βελτιώσει τις προσφορές κυβερνοασφάλειας.

    Η JPMorgan Chase & Co. συγκεντρώνει ταλέντα και ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon δήλωσε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στους εργοδότες να συρρικνώσουν την εβδομάδα εργασίας σε μόλις 3,5 ημέρες. Η Deutsche Bank AG χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να σαρώσει χαρτοφυλάκια πλούσιων πελατών. Και η ING Groep NV ελέγχει για πιθανούς κακοπληρωτές.

    Η επανάσταση της GenAI

    Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον τραπεζικό κλάδο και να βελτιώσει την κερδοφορία», δήλωσε ο David Griffiths, επικεφαλής τεχνολογίας της Citigroup, σε δήλωση που συνοδεύει τη νέα έκθεση. «Στη Citi, εστιάζουμε στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο για να ενισχύσουμε τη δύναμη της Citi και των ανθρώπων μας».

    Ακόμη και αν η τεχνητή νοημοσύνη αντικαταστήσει ορισμένους ρόλους σε ολόκληρο τον κλάδο, δήλωσε η Citigroup, η τεχνολογία μπορεί να μην οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες πιθανότατα θα χρειαστεί να προσλάβουν μια σειρά από διευθυντές AI και υπεύθυνους συμμόρφωσης που εστιάζουν στην AI για να τους βοηθήσουν να διασφαλίσουν ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς.

    Επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες δεν οδηγούσαν πάντα σε περικοπές θέσεων εργασίας. Σε ένα παράδειγμα που προσέφερε η Citigroup, ο αριθμός των ταμειολόγων αυξήθηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και των μέσων της δεκαετίας του 2000, ακόμη και μετά την εισαγωγή των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών.

    O ουρανός είναι το όριο

    Μία από τις κύριες περιπτώσεις χρήσης για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη μεταξύ των νεοσύστατων χρηματοπιστωτικών τεχνολογικών εταιρειών και των τραπεζικών γιγάντων ήταν η εξυπηρέτηση και η υποστήριξη πελατών. Πάρτε για παράδειγμα τη Revolut Ltd.: η fintech χρησιμοποιεί ήδη AI για να συλλάβει περισσότερο από το 30% όλων των συνομιλιών πελατών.

    «Αυτός είναι ένας τομέας όπου ο ουρανός είναι το όριο», δήλωσε η Francesca Carlesi, η οποία ηγείται της επιχείρησης της Revolut σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σε μερικά χρόνια από τώρα μπορεί να έχουμε το 80% της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Η διαχείρισή τους γίνεται πολύ αποτελεσματικά μέσω της genAI».

    Ανταγωνιστές όπως η Bunq με έδρα το Άμστερνταμ ή η Klarna της Στοκχόλμης έχουν επίσης αγκαλιάσει την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Η Klarna χαιρέτισε την τεχνολογία που βοήθησε την εταιρεία να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα κατά 11% το πρώτο τρίμηνο, ενώ η Bunq ξεκίνησε πρόσφατα ένα chatbot που επιτρέπει στους χρήστες να ρωτούν τις δικές τους πληροφορίες δαπανών με ερωτήσεις όπως “Πόσο καιρό θα μου πάρει να συνταξιοδοτηθώ;” και “Πόσα χρήματα ξόδεψα στο ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη;”

    Oι περιορισμοί των chatbots

    Η Citigroup προειδοποίησε στην τελευταία της έκθεση ότι τα chatbots που λειτουργούν με AI έχουν ορισμένους περιορισμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα chatbots δυσκολεύονται να κατανοήσουν την αργκό και συχνά δυσκολεύονται να κατανοήσουν διφορούμενες ερωτήσεις, διαπίστωσε η τράπεζα.

    «Δεδομένου ότι τα μοντέλα AI είναι γνωστό ότι έχουν παραισθήσεις και δημιουργούν πληροφορίες που δεν υπάρχουν, οι οργανισμοί διατρέχουν τον κίνδυνο τα AI chatbots να γίνουν πλήρως αυτόνομα και να επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρηση οικονομικά ή τη φήμη της», ανέφερε η έκθεση.

    Πηγή: ΟΤ - In.gr

  • Ποιοι δανειολήπτες κερδίζουν άμεσα
    Ποιοι δανειολήπτες κερδίζουν άμεσα

    Η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα περάσει πρώτα από τα στεγαστικά και άλλα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, όπως τα καταναλωτικά

    Μειώσεις στις μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των δανείων τους αναμένεται να δουν πολλοί δανειολήπτες μετά την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. Η επίπτωση της απόφασης της ΕΚΤ είναι έμμεση, καθώς από τα επιτόκια της Φρανκφούρτης θα επηρεαστούν τα επιτόκια που χρησιμοποιούν οι τράπεζες ως βάση για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου. Σημαντικότερο εξ αυτών είναι το Euribor 3 μηνών, το οποίο αποτελεί τη βάση για το 80% των κυμαινόμενων επιτοκίων της ελληνικής αγοράς.

    Ωστόσο, οι μειώσεις των επιτοκίων δεν θα επηρεάσουν οριζόντια όλα τα υφιστάμενα και νέα δάνεια, καθώς η διαφορά στη μηνιαία δόση αποπληρωμής θα επηρεαστεί από μια σειρά από παράγοντες, όπως είναι η διάρκεια και η ωρίμαση του δανείου, αλλά και το ύψος του τελικού επιτοκίου. Ετσι, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του δανείου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επίπτωση της μείωσης του επιτοκίου βάσης.

    Επιπλέον, τα νέα δάνεια και αυτά που βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής τους θα δουν μεγαλύτερες αλλαγές, ενώ αυτά που βρίσκονται κοντά στη λήξη τους θα επηρεαστούν ελάχιστα. Τέλος, οι δανειολήπτες που έχουν δανειστεί με μεγαλύτερο επιτόκιο θα δουν και μεγαλύτερη μείωση στη μηνιαία δόση τους.

    Άμεσες επιπτώσεις

    Συνεπώς, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που έχουν συμφωνηθεί από την 1η/1/2023 και έπειτα, στα επιχειρηματικά, στα καταναλωτικά (ειδικά τα μικρότερα) και στις πιστωτικές κάρτες. Συγκεκριμένα, τα επιτόκια βάσης αναμένεται να απορροφήσουν τη μείωση της ΕΚΤ (-0,25%) και άρα η μείωση να περάσει απευθείας στον καταναλωτή. Επιπλέον, αυτόματα θα επηρεαστούν και όλα τα νέα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που θα συμφωνηθούν κατά το επόμενο διάστημα.

    Ομως, δεν θα συμβεί το ίδιο με τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά που έχουν συμφωνηθεί πριν από την 1η/1/2023, καθώς τα επιτόκια βάσης τους έχουν μπει στον πάγο, και μάλιστα κατά 20 μονάδες βάσης κάτω από τις τιμές τους στις 31 Μαρτίου 2023. Για το Euribor 3 μηνών, το επιτόκιο έχει παγώσει στο 2,838%, ενώ το ύψος του σήμερα κινείται στο 3,752%.

    Τι θα γίνει αν πέσουν τα επιτόκια

    Επομένως, οι δανειολήπτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο πριν από την 1η/1/2023 δεν πρόκειται να δουν άμεση μείωση στη μηνιαία τους δόση, παρά μόνο όταν το Εuribοr πέσει περισσότερο από 1 μονάδα.

    Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι τράπεζες, εάν επικρατήσει περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων, θα επηρεαστούν ανάλογα όλες οι κατηγορίες – ακόμα και του σταθερού επιτοκίου για νέες συμβάσεις –, αλλά αυτό δεν αναμένεται άμεσα, καθώς η αγορά δυσκολεύεται να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις ΕΚΤ, βασιζόμενη στις χθεσινές δηλώσεις.

    Επίσης, στη διαμόρφωση του επιτοκίου παίζουν ρόλο ο ανταγωνισμός, η ζήτηση για στεγαστικά, οι εκτιμήσεις για ενδεχόμενο νέο πληθωριστικό κύκλο κ.ά. Πάντως, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν είναι θετική για τους καταθέτες και για τα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών.

    Premium Έκδοση Τα Νέα

  • Τράπεζες: Πώς θα λειτουργήσουν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα
    Τράπεζες: Πώς θα λειτουργήσουν τις γιορτινές μέρες του Πάσχα

    Κλειστές για έξι ημέρες θα είναι οι τράπεζες τις ημέρες του Πάσχα

    Λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς και της εορτής του Πάσχα οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για έξι ημέρες.

    Αναλυτικότερα οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εάν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει νωρίτερα τη μισθοδοσία, αυτή μπορεί να καθυστερήσει.

    Τονίζεται πως οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

    Τέλος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο