Οικονομία

Τράπεζες: Τα τέσσερα στοιχήματα για το 2025

Τράπεζες: Τα τέσσερα στοιχήματα για το 2025 Φωτογραφία: Freepik
Τράπεζες: Τα τέσσερα στοιχήματα για το 2025

Εχοντας επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα, οι ελληνικές τράπεζες καλούνται τη νέα χρονιά να επιβεβαιώσουν την ικανότητά τους για επίτευξη υψηλής κερδοφορίας, ανεξαρτήτως νομισματικών συνθηκών. Το 2025 θα εφαρμόσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο υπό το βάρος του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ετοιμάζεται για νέες περικοπές στους παρεμβατικούς της δείκτες.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Η πλειονότητα των οικονομολόγων εκτιμά ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα υποχωρήσει στο πρώτο μισό του 2025 στη ζώνη του 2% έναντι υψηλού στο 4% κατά τη φάση αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τους δείκτες euribor, με τους οποίους είναι συνδεδεμένο το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών στην Ελλάδα, χαμηλότερα κατά περίπου 50% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2024. Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους, που αποτέλεσαν την ατμομηχανή της τραπεζικής κερδοφορίας, τόσο το 2023 όσο και πέρυσι, θα πιεστούν.

Μετά τη διανομή του 25% των κερδών του 2023 στους μετόχους, ο πήχης για το 2024 έχει ανέβει στο 40% κατά μέσο όρο, με προοπτική να ενισχυθεί στη ζώνη του 50% από εφέτος.

Ο στόχος

Οι τραπεζικές διοικήσεις λοιπόν θα εκτελέσουν τα πλάνα τους με κεντρικό στόχο την αναπλήρωση των αναπόφευκτων απωλειών στο επιτοκιακό εισόδημα από το υφιστάμενο στοκ χορηγήσεων. Η στρατηγική τους θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης, με τη δημοσίευση των προβλέψεων για την ερχόμενη τριετία (2025-2027).

Το 2024 τα καθαρά κέρδη των συστημικών ομίλων αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω των 4 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι το εννεάμηνο έκλεισε με 3,5 δισ. ευρώ. Το τελικό τους ύψος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανάληψης μελλοντικών δαπανών στο δ΄ τρίμηνο της χρονιάς, προς ελάφρυνση του αποτελέσματος των επόμενων χρήσεων.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα αποτελεί συνθήκη αναγκαία για την εφαρμογή μιας γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Μετά τη διανομή του 25% των κερδών του 2023 στους μετόχους, ο πήχης για το 2024 έχει ανέβει στο 40% κατά μέσο όρο, με προοπτική να ενισχυθεί στη ζώνη του 50% από εφέτος. Η επίτευξη αυτού του στόχου περνά μέσα από την καταγραφή κερδοφορίας γύρω από την περιοχή των 4 δισ. ευρώ για τους συστημικούς ομίλους.

Το σχέδιο

Οι βασικές πτυχές του σχεδίου των διοικήσεών τους για να έλθει αυτό το αποτέλεσμα είναι οι εξής:

1 Πιστωτική επέκταση: Το 2025 ο ρυθμός αύξησης των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να επιταχυνθεί, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για διατήρηση της ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5% στην Ελλάδα. Υποστηρικτικά θα λειτουργήσει η μείωση των επιτοκίων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να λανσάρουν πιο ελκυστικά προγράμματα. Κινητήριος μοχλός των σχετικών εργασιών θα συνεχίσουν να είναι τα επιχειρηματικά δάνεια, η πορεία των οποίων ευνοείται από το χορηγικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα λοιπά αναπτυξιακά προγράμματα.

Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο ωστόσο αποτελεί η επαναφορά της λιανικής τραπεζικής σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από 15 έτη. Ο λόγος γίνεται για στεγαστικά, επαγγελματικά και καταναλωτικά δάνεια, οι πωλήσεις των οποίων παραμένουν έως και 90% χαμηλότερα από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα. Οι διοικήσεις των τραπεζών ποντάρουν πολλά στην ενεργοποίηση του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Σπίτι Μου», που ξεκινά στα μέσα αυτού του μήνα. Μέσω της δράσης θα μπορούν να χορηγήσουν έως και 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των υποψήφιων δανειοληπτών που πληρούν τα συνήθη πιστοληπτικά κριτήρια.

2 Επιστροφή «κόκκινων» δανείων: Το 2025 εκτιμάται ότι θα ανοίξει η διαδικασία επαναφοράς στο τραπεζικό σύστημα θεραπευμένων δανείων που εξήλθαν των ισολογισμών κατά τη φάση της εξυγίανσης του κλάδου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δώσει το πράσινο φως για την αγορά πρώην μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κομμάτι-κομμάτι και όχι μαζικά. Συγκεκριμένα, η τράπεζα θα χρηματοδοτεί τον εκάστοτε δανειολήπτη για την αποπληρωμή του χρέους του προς το fund και με τον τρόπο αυτόν θα καθίσταται εκ νέου πελάτης της.

Είναι ένα πρώτο βήμα πριν από την εξασφάλιση της έγκρισης από τον επόπτη (SSM) για την επαναγορά πακέτων από εξυγιασμένα δάνεια.

3 Πωλήσεις επενδυτικών / ασφαλιστικών προϊόντων: Μετά την επιβολή πλαφόν από την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες προμήθειες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι σε ετήσια βάση θα υποστούν απώλειες εσόδων ύψους 150 εκατ. ευρώ περίπου.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση του εισοδήματος από μη τοκοφόρες εργασίες, με επίκεντρο τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων και τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων.

Πρόκειται για δύο τομείς με σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, η οποία υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

4 Έλεγχος εξόδων: Κεντρική θέση στα επιχειρησιακά πλάνα των τραπεζών θα έχει ο έλεγχος των πάσης φύσεως εξόδων, στον βαθμό που η ανάπτυξη των εργασιών τους το επιτρέπει. Ηδη από την περυσινή χρονιά οι διοικήσεις τους έχουν δώσει σαφείς εντολές σε όλες τις διευθύνσεις για τον περιορισμό των δαπανών, όπου αυτό είναι δυνατόν.

Πτωτικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί και το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, καθώς ο όγκος των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ το ρίσκο δημιουργίας νέων επισφαλειών σε περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομίας και μειωμένου κόστους χρήματος θα μειωθεί περαιτέρω..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup