Οικονομία

Πλειστηριασμοί: Τέλη Γενάρη «κρίνει» τους servicers η Ολομέλεια του ΑΠ - Ο ρόλος της Εurostat

Πλειστηριασμοί: Τέλη Γενάρη «κρίνει» τους servicers η Ολομέλεια του ΑΠ - Ο ρόλος της Εurostat

Νομικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι όλη αυτή σύγχυση που έχει δημιουργηθεί περί νομιμοποίησης των servicers, κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον των δανειοληπτών είναι καθώς μπορεί να «αγοράζουν χρόνο», ωστόσο το πρόβλημα τους δεν λύνεται

Στα τέλη Ιανουαρίου η συνέρχεται η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ώστε να κρίνει αν οι servicers έχουν ή όχι τη νομιμοποίηση να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και να βάλει τέλος στη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από μια ουσιαστικά απόφαση που στρέφεται κατά των servicers έναντι 12 εντελώς διαφορετικών αποφάσεων που έχουν βγάλει άλλα τμήματα του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η σύγχυση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες καθώς εκατοντάδες δανειολήπτες προχωρούν σε ανακοπές, «πατώντας» σε μια ουσιαστικά απόφαση, και η κουλτούρα πληρωμών έχει διαταραχθεί ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εκείνες που οι δανειολήπτες «έκαναν πίσω» και δεν προχώρησαν στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με τον servicer, εν αναμονή των εξελίξεων.

Προβλήματα με τον «Ηρακλή»

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως, σύμφωνα με τους servicers είναι αυτές οι αρρυθμίες να αποτυπωθούν στα business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», αν και στην παρούσα φάση όλα βαίνουν καλώς, όπως αναφέρουν πηγές των servicers που βλέπουν έστω και μικρές υπεραποδόσεις των business plans.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκεί που εκτιμούν ότι μέχρι έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου - πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου - θα …σέρνεται το σήριαλ της Eurostat για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή», που δεν αφορά μόνο της χώρα μας αλλά και την Ιταλία με το σχήμα εγγυήσεων GACS να εμφανίζει προβλήματα καθώς καταγράφεται υποπαπόδοση στo business plans στις 14 από τις 25 μεγαλύτερες, βάσει αξίας, συναλλαγές.

Νόμιμοι οι πλειστηριασμοί

Νομικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι όλη αυτή σύγχυση που έχει δημιουργηθεί περί νομιμοποίησης των servicers, κάθε άλλο παρά προς το συμφέρον των δανειοληπτών είναι καθώς μπορεί να «αγοράζουν χρόνο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ωστόσο το πρόβλημα τους δεν λύνεται καθώς οι επίμαχες αποφάσεις (μια σε επίπεδο Αρείου Πάγου) δεν έκριναν παράνομο τον πλειστηριασμό αλλά ότι δεν νομιμοποιείται να τον κάνει ο servicer.

Οι ίδιες πηγές εξάλλου σημειώνουν ότι αν τελικά η Ολομέλεια αποφανθεί κατά των servicers τότε οι δανειολήπτες θα κληθούν να έρθουν σε όποια συνεννόηση με ξένες εταιρείες - για λογαριασμό των οποίων προχωρούσαν σε πλειστηριασμούς οι ελληνικές εταιρείες - με έδρα π.χ στην Ιρλανδία, με ο,τι συνεπάγεται αυτό.

Και σε κάθε περίπτωση, πέραν των παρενεργειών που δημιουργούνται στη δευτερογενή αγορά, στα business plans και στο επενδυτικό κλίμα το οποίο πρέπει να διέπεται από ασφάλεια δικαίου, πλειστηριασμοί με τον έναν ή άλλο τρόπο θα συνεχίσουν να γίνονται, όπως αναφέρουν με νόημα.

«Αποκλίνουσες» αποφάσεις και Eurostat

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν γινόταν ειδική αναφορά «αποκλίνουσες» αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και ζητούσε να αντιμετωπιστεί επειγόντων η νομική αβεβαιότητα, η αποτελεσματική επίλυση της οποίας θα αξιολογηθεί στην επερχόμενη έκθεση εποπτείας μετά το πρόγραμμα (Ιούνιος 2023).

Και η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τον περασμένο Νοέμβριο, υπογράμμιζε ότι αυτή η νομική εμπλοκή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων που διαχειρίζονται οι servicers.

Σε ότι αφορά τις εμμονές της Eurostat πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος να «καεί» ένα πολύ χρήσιμο ευρωπαϊκό εργαλείο. Και υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Eurostat κάνει πισωγυρίσματα και αναφέρουν το χαρακτηριστικό παράδειγμα των αμυντικών δαπανών και το πώς πρέπει αποτυπώνονται στο ετήσιο έλλειμμα.

Πηγή: imerisia.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup