Οικονομία

Kατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Kατώτατος μισθός: Πόσο θα αυξηθεί - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

Εκκίνηση της διαδικασίας έως τις 20 Ιανουαρίου - Eως τις 10 Μαρτίου «κλειδώνει» η νέα αύξηση

Eως τις 10 Μαρτίου, το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει εγκρίνει την πρόταση για το ύψος του νέου κατώτατου μισθού προκειμένου να λογιστήρια των επιχειρήσεων να προλάβουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους και ο νέος μισθός που θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023. Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που θα προβλέπει το νέο συντομότερο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας , η τριμελής επιτροπή θα απευθύνει έως τις 20 Ιανουαρίου τις προκλήσεις στους εμπλεκόμενους φορείς.

Εως την 3η Φεβρουαρίου 2023 τα επιστημονικά ινστιτούτα και οι φορείς εργοδοτών και εργαζομένων ( Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, INEMY EΣΕΕ,ΙΝΣΕΤΕ ,ΟΜΕΔ) θα πρέπει να συντάξουν και να υποβάλλουν τα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό. Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 10η Φεβρουαρίου 2023.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 20η Φεβρουαρίου 2023..

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023. Τέλος, η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως την 10η Μαρτίου 2023.

Όσον αφορά το ύψος της αύξησης θεωρείται δεδομένο ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατ΄ελάχιστον στα 751 ευρώ και θα επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα. Με την εν λόγω αύξηση κατά 39 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο το σενάριο που κερδίζει έδαφος καλύπτοντας ουσιαστικότερα τις ανάγκες των χαμηλόμισθων είναι ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί κατά 7,75% με 8%, όσο δηλαδή αυξήθηκαν και οι συντάξεις. Αυτό οδηγεί σε νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 768 με 770 ευρώ (αύξηση κατά 55 με 57 ευρώ).

Πάντως δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να «πλειοδοτήσει» λόγω της προεκλογικής περιόδου και να αποφασίσει αύξηση κοντά στο ύψος του πληθωρισμού, έως και 9,5%. Σ΄αυτήν την περίπτωση ο νέος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 67 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 780 ευρώ τον μήνα. Κύκλοι του ΣΕΒ επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός , αρχής γενομένης από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει συνολικά αυξηθεί κατά 22% και δίνουν έμφαση περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Επαναφέρουν δηλαδή το αίτημα για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες που υπολείπεται της κυβερνητικής δέσμευσης για συνολική ελάφρυνση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι την πρόταση αν η μείωση δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να γίνει για όλους , ας γίνει σε πρώτη φάση για τους χαμηλόμισθους.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα