Οικονομία

Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα

Credit Suisse: Πώς ήρθε η «λύτρωση» μετά από εφιαλτικές διαπραγματεύσεις - 60% κάτω το τελικό τίμημα

Ύστερα από διαβουλεύσεις διαρκείας η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS «κλείδωσε» την Κυριακή (19/3), σε μία προσπάθεια να σωθεί η τράπεζα που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα, προς ανακούφιση των αγορών. Η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, είπε «ναι» στο να αγοράσει την αντίπαλό της, Credit Suisse, σε μία έκτακτη συμφωνία διάσωσης με στόχο να αναχαιτίσει τον πανικό των χρηματοπιστωτικών αγορών που προκλήθηκε από την πτώχευση δύο αμερικανικών τραπεζών νωρίτερα τον Μάρτιο.

«Η UBS ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Credit Suisse», γνωστοποιούσε σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. «Αυτή η εξαγορά κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, της εποπτικής αρχής της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς και της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας», συμπληρωνόταν.

Αγορά κατά 60% πεσμένη από ό,τι άξιζε η τράπεζα

Η UBS πληρώνει 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια για την Credit Suisse, δηλαδή περίπου 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η τράπεζα όταν έκλεισαν οι αγορές την Παρασκευή.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα -ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για την σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλαίν Μπερσέ.

Η συμφωνία δεν θα χρειαστεί την έγκριση των μετόχων, καθώς η ελβετική κυβέρνηση συμφώνησε να αλλάξει τον νόμο, παρακάμπτοντας την απαιτούμενη συναίνεση προκειμένου η ολοκλήρωση της συναλλαγής να γινόταν γρήγορα και πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Η UBS θα καταβάλει 0,76 λεπτά ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη UBS, η ελβετική κυβέρνηση θα χορηγήσει εγγυήσεις 9 δισ. ελβετικών φράγκων για την ανάληψη πιθανών ζημιών που προκύπτουν από ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, που αναλαμβάνει η UBS με βάση τη συμφωνία. Οι παραπάνω εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον οι μελλοντικές ζημιές υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Οι πιέσεις

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Ethos το οποίο εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία που κατέχουν περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, τόνισε στους Financial Times πως η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Νωρίτερα το Bloomberg News είχε γράψει ότι η Credit Suisse απέρριψε προηγούμενη πρόταση να εξαγοραστεί από την UBS προς ένα δισ. δολάρια, γιατί θεώρησε ότι το ποσό είναι πολύ χαμηλό και πως θα έπληττε τους μετόχους και τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχουν μετοχές στην εταιρεία οι οποίες θα πληρωθούν τελευταίες κατά σειρά μετά από μια πιθανή χρεοκοπία (deferred stock).

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS, δέχτηκε πίεση από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Financial Times έγραφαν για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως είπαν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

Η Λαγκάρντ χαιρετίζει την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών Αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ -τονίζοντας πως «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MICHAEL BUHOLZER

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup