Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 12:36

Ακρίβεια στα καύσιμα: Ανοιχτό «παράθυρο» για Fuel Pass 3 άφησε ο Κώστας Σκρέκας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί τρίτο Fuel Pass άφησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι και στη χώρα μας είναι πολύ ακριβά τα καύσιμα κίνησης.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη, αν δούμε ότι οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, εδώ είμαστε να στηρίξουμε όπως το κάναμε και με το fuel pass» τόνισε ο κ. Σκρεκας.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε πέντε προγράμματα για νοικοκυριά και επαγγελματίες με την υποβολή αιτήσεων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, το Αλλάζω Θερμοσίφωνα, το Εξοικονομώ 2023 για όλα τα νοικοκυριά, το Εξοικονομώ -Ανακαινίζω για νέους και το Εξοικονομώ επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός επιδότησης των προγραμμάτων ανέρχεται στα 1, 2 δισ ευρώ που θα διατεθούν τον επόμενο χρόνο. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε, αυτά τα χρήματα, θα κινητοποιήσουν πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι με τη βοήθεια της κρατικής επιδότησης στο ρεύμα, υπάρχουν πάροχοι που για τον Απρίλιο έχουν ανακοινώσει τιμές που προσεγγίζουν τα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Όπως εξήγησε, σε κάποιους προμηθευτές η τιμή λιανικής μειώνεται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν η τιμή της ΔΕΗ πριν την κρίση ήταν περίπου στα 11 λεπτά.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν

    «Ταφόπλακα» μπαίνει σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο χρωματιστό τιμολόγιο.

    Ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν σαν θεσμική ρύθμιση» και θα πάμε σε ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί τιμολόγιο για αρχή, που θα αφορά τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως απαιτεί έξυπνους μετρητές, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν μετέπειτα.

    Τέλος και στο νυχτερινό ρεύμα

    Και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή όπως είπε είναι «ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος. «Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από τη τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός Κυριακές. Έχει νόημα να μετακινήσουμε την ζήτηση εκεί που υπάρχει φθηνή τιμή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι «Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μμ) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή η ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.Κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως ο νέος αυτός τρόπος θα δώσει σημαντικά φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη
    Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη

    Παρέμβαση στην ΚΕΔΕ

    Ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση των Δημάρχων της Ηλείας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, με θέμα την επικείμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωτοακαρνανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Αθ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενημερώθηκαν από το γραφείο του υπουργού ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης καθώς δεν είχε προγραμματιστεί κανένα ραντεβού στην ημερήσια ατζέντα του κ. Σκυλακάκη.

    Αυτή τη στιγμή οι Δήμαρχοι μεταβαίνουν στα γραφεία της ΚΕΔΕ γα προγραμματισμένη παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  • Ηλεία: Την Πέμπτη στον Θ. Σκυλακάκη οι Δήμαρχοι του νομού για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ
    Ηλεία: Την Πέμπτη στον Θ. Σκυλακάκη οι Δήμαρχοι του νομού για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ

    Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Συνάντηση με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη θα πραγματοποιήσουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας αύριο Πέμπτη προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για την επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

    Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Ηλείας. Μετά την έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, την συζήτηση του θέματος σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, οι Δήμαρχοι θα περάσουν αύριο την πόρτα του ΥΠΕΝ προκειμένου να έχουν μια εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ και την ίδια ημέρα θα γίνει παρέμβαση των Δημάρχων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Οι Δήμαρχοι του νομού, όπως έχουν εκφραστεί και μέσα από τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, την έντονη δυσαρέσκειά τους καθώς δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα και ειδικά για το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής, και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Επιπλέον εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι η ενδεχόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων στο Εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και από άλλες περιοχές των τριών νομών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση με τον κ. Φαρμάκη, αν το Υπουργείο εμμείνει στη θέση του τότε το επόμενο βήμα για τους Δήμους είναι να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση του νομοσχεδίου.

  • Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στο νερό - «Δεν θα είναι οριζόντιες»
    Σκυλακάκης για τις αυξήσεις στο νερό - «Δεν θα είναι οριζόντιες»

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να δούμε αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι το νέο σύστημα επιτρέπει την ανάκτηση του κόστους από τους παρόχους.

    Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερούδεν θα είναι οριζόντιες ούτε στο όριο του πληθωρισμού,

    «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι πρέπει να έχεις πλήρη ανάσχεση του κόστους και τίποτα πέρα από αυτό. Δεν επιτρέπει δηλαδή να έχει κέρδος στο νερό.» πρόσθεσε.

    Ο υπουργός στη συνέχεια εξήγησε ότι «το πρόβλημά μας είναι ότι πανελλαδικά χάνεται μέχρι 40-50% του νερού στα δίκτυα. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να είναι 23%. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει χαμηλή εισπραξιμότητα».

    Ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό του σιδηροδρομικού δικτύου

    Σχετικά με την πτώση δέντρων στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Αφιδνών, ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος από το '79 που λέει ότι ο σιδηρόδρομος υποχρεούται να καθαρίζει 10 μέτρα εκατέρωθεν όταν αυτό απαιτείται», προσθέτοντας:

    «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα αίτημα του ΟΣΕ για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε δώσει εντολή καθαρισμού του δάσους από τον Απρίλιο για αποφυγή πυρκαγιών, με προτροπή μάλιστα της δασικής υπηρεσίας. Μόνο φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ έχει κάνει μέχρι τώρα 50 εκατομμύρια καθαρισμούς γύρω από τις κολόνες και προφανώς όπου υπάρχει συγκοινωνιακό έργο κατά μείζονα εκεί θα κόψουμε. Διότι εκεί είναι και φυσική αντιπυρική ζώνη. Πλέον προσπαθούμε να έχουμε τη λογική της προστασίας του δάσους κι όχι του δέντρου».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση
    Μέτρα για τη λειψυδρία: Αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης - Κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση

    Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την αλλαγή της τιμολόγησης - κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος προανήγγειλε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σήμερα, Τετάρτη (11/9).

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και θα ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από το όριο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

    Η αλλαγή αυτή θα ξεκινήσει από τη δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ και αφορά ως άνω όριο τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

    Παράλληλα, προβλέπεται η κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικό τιμολόγιο για συγκεκριμένους χρήστες όπως οι δημόσιες κοινωνικές υποδομές, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι πολύτεκνες ή τριτεκνες οικογένειες.

    Να σημειωθεί ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025, όλοι οι πάροχοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν masterplan που θα ελέγχεται από την ΡΑΑΕΥ και το οποίο θα περιλαμβάνει νέες πηγές τροφοδοσίας και επενδυστικό σχέδιο.

    Αναλυτικά τα έργα που δρομολογούνται

    Στα μέτρα περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου, η δημιουργία περισσότερων μονάδων αφαλατώσεων, η επαναχρησιμοποίηση του νερού και η προσθήκη εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων είναι.

    Αυτά τα μέτρα, όμως, όπως σημειώνει ο υπουργός, θα πρέπει να συνοδεύονται από την αρχή «της κατανάλωσης με μέτρο» από πλευράς καταναλωτών.

    • Με πηγή χρηματοδότηση το ΕΣΠΑ, το υπουργείο δρομολογεί την υλοποίηση έργων που είχαν αποφασιστεί την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται για τέσσερα ολιστικά νέα έργα, που αφορούν στην ύδρευση και στην επεξεργασία λυμάτων σε Κορινθία, Σαρωνικό, Αλεξανδρούπουλη, Κασσάνδρα και Ρέθυμνο προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων.

    Παράλληλα, θα διοχετευτούν 50 εκατ. ευρώ για αφαλατώσεις σε άνυδρα νησιά και έργα από Περιφερειακά Προγράμματα (ενδεικτικά στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου θα διατεθεί προϋπολογισμός ύψους 12,4, εκατ. ευρώ)

    • Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθούν 80 εκατ. ευρώ για νέα έργα.
    • Αντίστοιχα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, έχουν διαφυλαχθεί επενδύσεις για κάποια κρίσιμη ανάγκη, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
    • Από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών θα συμπεριληφθούν έργα ύδρευσης, όπως φράγματα/ ταμιευτήρες πολλαπλού σκοπού.

    Κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, τα έργα αυτά είναι προϋπολογισμού 166 εκατ. Ευρώ, με δυνατότητα πρόσθετων έργων έως 450 εκατ. ευρώ αν έχουμε περισσότερα έσοδα λόγω αύξησης της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

    • Έσοδα από δικαιώματα εκπομπών ύψους 10 εκατ. θα δοθούν στο υπουργείο Ναυτιλίας για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. Οι ρύποι χρηματοδοτούν έκτακτες δαπάνες ύδρευσης.
    • Αύξηση από Απρίλιο έως Οκτώβριο Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική κρίση για ξενοδοεχεία, ενοικιαζόμενα ακίνητα μέσω πλατφορμών.
    • Ίδιοι πόροι παρόχων.
    • Δυνατότητα δανεισμού ΔΕΥΑ και Δήμων για έργα ΤΑΑ. Να διευκολύνουμε τον δανεισμό των ΔΕΥΑ.
    Τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας για την Αττική

    Η Αττική, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη μείωση των αποθεμάτων νερού από 1.100 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβρη του 2022 σε λιγότερο από 700 εκατ. κυβικά μέτρα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο υπουργός, σε περίπτωση που συνεχίζουν οι ξηροί χειμώνες, τα υφιστάμενα αποθέματα νερού αρκούν για τέσσερα έτη.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο αναλαμβάνει τα εξής βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα:

    • Βραχυπρόθεσμα μέτρα

    Ενεργοποίηση γεωτρήσεων Μαυροσουβάλας και προσθήκη εφεδρικών γεωτρήσεων μέσω του Βοιωτικού στον Κηφισό. Αυτό το μέτρο εκτιμάται πως θα συνεισφέρει με 75 εκατ. κυβικά μέτρα ανά έτος. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα δύο εκατ. ευρώ.

    • Μεσοπρόθεσμα μέτρα (άμεση διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων, ύψους 400 εκατ. ευρώ)
    1. Ενίσχυση του ταμιευτήρα του Ευήνου από ποταμούς που τροφοδοτούν τη λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να συνεισφέρει έως και 200 εκατ. κυβικά μέτρα, με βαρύτητα και επιτάχυνση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
    2. Ένταξη της αφαλάτωσης ως εφεδρικό μέτρο.
    • Μακροπρόθεσμα μέτρα
    • Πρόσθετα έργα για ενίσχυση του ταμιευτήρα Ευήνου από τη Λίμνη Κρεμαστών
    • Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ΕΕΛ για βιομηχανική χρήση και άρδευση, καθώς και εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα

    Πρόκειται για ένα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιλαμβάνει την υλοποίηση των αναγκαίων ενεργειών, με μεγάλη ταχύτητα.

    Ενοποιήσεις ΔΕΥΑ και μείωσή τους στο 1/4

    Την ίδια ώρα, ο αριθμός των παρόχων μειώνεται κατά 1/4:

    • Επέκταση ΕΥΔΑΠ σε Αττική/ Κορινθία/ Βοιωτία/ Φωκίδα
    • Επέκταση ΕΥΑΘ σε Θεσσαλονίκη/ Χαλκιδική
    • Ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην ηπειρωτική χώρα
    • Κίνητρα για περαιτέρω συνενώσεις.
    • Ενεργοποίηση ΕΥΔΑΠ Νήσων με σκοπό την υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων, όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (μεγαλύτερη του 85%).
    • Ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ: Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ, με εύλογη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    • Ευνοϊκός διακανονισμός 75% των χρεών προς τη ΔΕΗ.

    Το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενοποίηση των ΔΕΥΑ αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο και σύμφωνα με τον υπουργό στόχος είναι να έχει ψηφιστεί στα τέλη του φθινοπώρου.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Στα αποκαΐδια της φωτιάς, φουντώνει η ακρίβεια: Τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, τραβάνε την ανηφόρα
    Στα αποκαΐδια της φωτιάς, φουντώνει η ακρίβεια: Τρόφιμα, καύσιμα, ενέργεια, τραβάνε την ανηφόρα

    Η ακρίβεια ενισχύεται εκ νέου, με τα σενάρια ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και την αστάθεια στην εσωτερική αγορά. Λειψυδρία, πανώλη και πυρκαγιές, πλήττουν την ντόπια πάραγωγή.

    Η ακρίβεια που δεν έφυγε ποτέ, ενισχύεται από τον κίνδυνο περαιτέρω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τους εγχώριους παράγοντες αποσταθεροποίησης: Λειψυδρία, πανώλη, τώρα και η πίεση στον προϋπολογισμό από τις πυρκαγιές, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που ενισχύει εκ νέου τις πληθωριστικές πιέσεις. Ενώ ακόμα δεν έχει κατακαθίσει ο καπνός από τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική, μια νέα φωτιά φουντώνει, με ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά.

    Οι σταθερά υψηλές τιμές των ναύλων για τα κοντέινερ μεταφοράς εμπορευμάτων, οι καθυστερήσεις στην τροφοδοσία από τις αγορές της Ασίας, η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (σχεδόν 9% σε μία μόλις εβδομάδα για το Βrent) και οι προβλέψεις για άνοδο στο φυσικό αέριο – με βάση τα μακροοικονομικά μοντέλα των αναλυτών, δημιουργούν νευρικότητα και στην εγχώρια αγορά.

    Η ακρίβεια… στα τσιγκέλια

    Παράλληλα όμως με τα δυσοίωνα σενάρια, οι καταναλωτές έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν ανατιμήσεις, πριν η επαπειλούμενη γεωπολιτική κρίση κορυφωθεί.

    Το κόστος για το σημερινό τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου, για όσους γιορτάζουν με ψητό αρνί, αλλά και για τα εκατοντάδες πανηγύρια στην επικράτεια τις επόμενες ημέρες, , θα είναι αυξημένο ως και 80%, σε σύγκριση με το Πάσχα. Η απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής ντόπιων αιγοπροβάτων, που διαρκεί ήδη τρεις εβδομάδες, ως τις 19 Αυγούστου, με την πιθανότητα παράτασης, έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη άνοδο των τιμών στα εισαγόμενα αρνιά.

    Για όσους γιορτάζουν με ψητό αρνί, το κόστος θα είναι αυξημένο ως και 80%

    Πετάει το ρουμάνικο αρνί

    Με βάση έρευνες της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, το εισαγόμενο αρνί, Ρουμανίας και Ισπανίας, πουλιέται σήμερα στην λιανική από 14 ως 16 ευρώ το κιλό. Το Πάσχα το ελληνικό αρνί πωλούνταν στο «καλάθι του νοικοκυριού» 10 ευρώ το κιλό. Στην Κρήτη, όπου το αρνί είναι περιζήτητο και λόγω των γάμων, η ΕΕΚΕ το εντόπισε να πωλείτει ως και 18,90 το κιλό.

    «Θα έπρεπε να απαγορευθούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, από την οποία προήλθαν τα πρώτα μολυσμένα αρνιά»

    Για τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ Απόστολο Ραυτόπουλο, μέρος της ακρίβειας οφείλεται στην αισχροκέρδεια και όχι στην πανώλη. «Τα αγοράζουν από τη Ρουμανία 6 ως 7 ευρώ το κιλό στη χονδρική, και στη λιανική φτάνουν σε υπερδιπλάσια τιμή», δηλώνει στο in.

    Ο ίδιος μας λέει ότι εφόσον ο Δεκαπενταύγουστος είναι η μεγαλύτερη γιορτή μετά το Πάσχα, η κυβέρνηση όφειλε να είχε βάλει το αρνί στο καλάθι του νοικοκυριού, επιτρέποντας τις μετακινήσεις και τις σφαγές ντόπιων αρνιών από τις «καθαρές» περιοχές.

    Πάντως στα στοιχεία του ΟΚΑΑ για τις τιμές χονδρικής, τα εισαγόμενα αρνιά πωλούνται ως και 11,20 ευρώ το κιλό, από 8 ως 8.80 πέρυσι τέτοια εποχή, ενώ ντόπιο αρνί «δεν διατίθεται».

    Αυξήσεις και στα άλλα είδη

    Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να απαγορευθούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, από την οποία προήλθαν τα πρώτα μολυσμένα αρνιά. Επικαλείται μάλιστα σχετικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπει να κλείνουν τα σύνορα αν υπάρχουν κρούσματα «εισαγόμενων» ζωονόσων, πρόταση την οποία υποστηρίζουν και οι κτηνοτρόφοι.

    Μαζί με το αρνί, έχουν αρχίσει να ακριβαίνουν εκ νέου και τα υπόλοιπα είδη κρέατος, αφού αυξάνεται η ζήτηση. Αυτό καταγράφηκε και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Το μοσχάρι ακρίβυνε 2% σε σχέση με τον Ιούνιο και το χοιρινό 1.5%, πριν αποτυπωθούν στην αγορά οι συνέπειες της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

    Η κρίση ανοίγει την όρεξη για ανατιμήσεις

    Η ανησυχία των καταναλωτών είναι ότι οι υπαρκτή κρίση και οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές λόγω Μέσης Ανατολής, θα «ανοίξουν την όρεξη» στους κερδοσκόπους, που θα βρουν αφορμή για νέες ανατιμήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη κακό προηγούμενο, όταν το 2022, το έτος με τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών στη λιανική, οι μεγάλες επιχειρήσεις σημείωσαν παγκόσμιο ρεκόρ στα περιθώρια κέρδους, με 15,8%, έναντι 10,8% του διεθνούς μέσου όρου.

    «Δεν είναι μόνο η κρίση στη Μέση Ανατολή. Είναι η ξηρασία, η ανομβρία, η έλλειψη προϊόντων. Πολλές περιφέρειες έχουν δώσει οδηγίες στους αγρότες να μην ποτίζουν γιατί δεν υπάρχει νερό. Στην Ηλεία τα καρπούζια είναι αμάζευτα και λιώνουν στα χωράφια. Δεν συμφέρει τους παραγωγούς να τα μαζέψουν, γιατί οι χονδρέμποροι τα αγοράζουν 8-15 λεπτά το κιλό, όταν μόνο το κόστος για καλλιέργεια και συγκομιδή είναι 25 ευρώ το κιλό», λέει ο κ. Ραυτόπουλος.

    Καρπούζια Αλβανίας και πεπόνια Ιράν

    Εξαιτίας των ελλείψεων ντόπιων προϊόντων, που σε ένα βαθμό τροφοδοτούνται και από τις στρεβλώσεις σε κρίκους της αλυσίδας των τροφίμων, αυξάνονται οι εισαγωγές φρέσκων προϊόντων από το εξωτερικό.

    Η ΕΚΕΕ μιλάει για «καρπούζια από την Αλβανία και το Κόσοβο, πατάτες από την Αίγυπτο, πεπόνια από το Ιράν, τομάτες Πολωνίας και Τουρκίας», ενώ τον τελευταίο χρόνο υπήρξε άυξηση πάνω από 62% στις εισαγόμενες πιπεριές.

    Ο λαχανόκηπος της Αττικής «τσουρουφλίστηκε»

    Οι φωτιές στη Βορειανατολική Αττική, που κατέκαψαν και καλλιέργειες στον Μαραθώνα τον «λαχανόκηπο» του λεκανοπεδίου, είναι η χαριστική βολή, σχολιάζει ο κ. Ραυτόπουλος. «Καταστράφηκαν θερμοκήπια, φυτώρια, μονάδες καλλιέργειας οπωροκηπευτικών. Για τους παραγωγούς που επλήγησαν δεν υπάρχει τίποτα πλέον, όχι για να πουλήσουν, αλλά για να μαζέψουν. Από τον επόμενο μήνα και το χειμώνα, από πού θα τρώμε προϊόντα στην Αττική; Μελιτζάνες, τομάτες, άνηθο, μαϊντανό; Θα αυξηθούν κι άλλο οι παραγωγές από τρίτες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ, και μαζί τους και οι τιμές», προβλέπει ο ίδιος.

    Κι ενώ αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά, οι υψηλές τιμές στην ενέργεια, τα καύσιμα και φυσικά τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, εξακολουθούν να είναι βραχνάς και τον Αύγουστο. Η ΕΕΚΕ επιμένει ότι φέτος οι ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά σε βασικές γραμμές αγγίζουν το 15%, επικαλούμενη συγκριτικές έρευνες.

    Για τα τιμολόγια του ρεύματος η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών υπογραμμίζει, ότι η επιδότηση του Αυγούστου, των 1,6 λεπτών την κιλοβατώρα, δεν αντισταθμίζει τις ανατιμήσεις που φτάνουν σε ένα μήνα τα 2,8 λεπτά, αναιρώντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα πληρώσουμε φθηνότερα το ρεύμα από ό,τι τον Ιούλιο.

    Όσο για τα καύσιμα, το γεγονός ότι η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ το λίτρο σε νησιωτικές περιοχές, ενώ έχουν καταγραφεί τιμές ως και 2,35 ευρώ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το τι θα συμβεί όταν τα «σκάγια» από την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής, χτυπήσουν την Ευρώπη.

    Πηγή: in.gr

  • Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα
    Aπό πότε ξεκινά η κυνηγετική περίοδος 2024-25: Τι ισχύει και ποια είδη είναι θηρεύσιμα

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπέγραψε τη νέα ρυθμιστική απόφαση θήρας για την περίοδο 2024-2025, στην οποία καθορίζεται πως η κυνηγετική περίοδος θα έχει διάρκεια από τις 20 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025 (για τη συντριπτική πλειοψηφία των θηραμάτων).

    Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στην Υπουργική Απόφαση περιγράφονται, αναλυτικά, τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος, που επιτρέπεται να θηρεύει κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του.

    Η νέα ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα ενσωματώνει τα πιο αυστηρά επιστημονικά κριτήρια για τη διαχείριση και την προστασία της άγριας ζωής, ενώ είναι προσαρμοσμένη στις σχετικές Οδηγίες και τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε μία σειρά Αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική απόφαση:

    • Καθιερώνεται νέο και κατά πολύ μειωμένο εθνικό όριο κάρπωσης για το τρυγόνι και λαμβάνεται μία σειρά συνοδευτικών μέτρων, με στόχο τη διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού του είδους.

    Το περυσινό ημερήσιο όριο κάρπωσης, ανά κυνηγό, μειώνεται περαιτέρω (από 6 σε 4 πουλιά ανά έξοδο), ενώ το συνολικό εθνικό όριο των τρυγονιών που επιτρέπεται να θηρευτούν μειώνεται κατά 70% (από 120.000 τρυγόνια πέρυσι, σε 36.000 τρυγόνια φέτος).

    Όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές, οι κυνηγοί υποχρεούνται να δηλώνουν ηλεκτρονικά την κάρπωση κάθε τρυγονιού, σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων και θα ελέγχονται ποινικά γι' αυτό. Και αυτό, προκειμένου μετά τη συμπλήρωση του εθνικού ορίου των 36.000 τρυγονιών, το κυνήγι του είδους να σταματάει αυτομάτως και οριζόντια σε όλη την επικράτεια.

    • Η κυνηγετική ρύθμιση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων θα συνεχιστεί και φέτος, με τους ίδιους χρονικούς και ποσοτικούς όρους που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος για τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί το είδος στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα, ενώ ανησυχητικές είναι και οι επιδημικές εξελίξεις με την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

    Με αυτά τα δεδομένα, το όριο κάρπωσης του είδους θα είναι απεριόριστο και τη φετινή χρονιά, ενώ παράλληλα θα εφαρμόζονται τα σχετικά με το είδος προγράμματα «ελέγχου» από τα συνεργεία δίωξης, όπως προβλέπονται στον Δασικό Κώδικα και σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

    • Για πρώτη φορά θα ισχύσει, από φέτος, η καθημερινή, υποχρεωτική δήλωση από πλευράς των κυνηγών, ως προς την κάρπωση 14 ειδών αποδημητικών πτηνών, οι πληθυσμιακές τάσεις των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από τα επιστημονικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δήλωση αφορά στα εξής είδη: Σιταρήθρα, Ορτύκι, Κοκκινότσιχλα, Ψαρόνι, Σφυριχτάρι, Κιρκίρι, Σουβλόπαπια, Σαρσέλα, Χουλιαρόπαπια, Κυνηγόπαπια, Τσικνόπαπια, Φαλαρίδα, Μπεκατσίνι και Καλημάνα.

    Η διαδικασία περάτωσης της δήλωσης θα γίνεται, ηλεκτρονικά, μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

    • Ειδικές και αυστηρές ρυθμίσεις απαγόρευσης θήρας προβλέπονται σε όσες περιοχές της χώρας εκδηλώθηκαν μεγάλες, δασικές πυρκαγιές.

    Ο πίνακας με τα θηρεύσιμα είδη

    Α/Α

    ΕΙΔΟΣ

    ΖΩΝΕΣ

    ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    ΗΜΕΡΕΣ

    ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ

    ΑΝΑ ΚΥΝΗΓΟ/ΕΞΟΔΟ

    ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ:

    1.

    Αγριοκούνελο

    (Oryctolagus cuniculus)

    20/8 - 14/9

    15/9-10/3

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    2.

    Λαγός

    (Lepus europaeus)

    15/9-10/1

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    3.

    Αγριόχοιρος

    (Sus scrofa)

    20/8-14/9

    15/9-28/2

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Αλεπού

    (Vulpes vulpes)

    20/8-14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    5.

    Πετροκούναβο

    (Martes foina)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    ΠΟΥΛΙΑ α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α.

    1.

    Σιταρήθρα

    (Alauda arvensis)

    20/8 - 14/9

    15/9 -10/2

    Όλες

    10

    2.

    Φάσα

    (Columba palumbus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    3.

    Αγριοπερίστερο

    (Columba livia)

    20/8-14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    4.

    Ορτύκι

    (Coturnix coturnix)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    12

    5.

    Τρυγόνι

    (Streptopelia turtur)

    20/8 - 14/9

    15/9 - μέχρι τη συμπλήρωση

    του εθνικού

    ορίου κάρπωσης

    και όχι

    αργότερα από 30/10

    Όλες

    4

    6.

    Τσίχλα

    (Turdus philomelos)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    25

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    7.

    Δενδρότσιχλα

    (Turdus viscivorus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 20/2

    Όλες

    8.

    Κοκκινότσιχλα

    (Turdus iliacus)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    9.

    Γερακότσιχλα

    (Turdus pilaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10.

    Κότσυφας

    (Turdus merula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    11.

    Καρακάξα

    (Pica pica)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    12.

    Κάργια

    (Corvus monedula)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    13.

    Κουρούνα

    (Corvus corone)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    14.

    Ψαρόνι

    (Sturnus vulgaris)

    20/8 - 14/9

    15/9 - 28/2

    Όλες

    Χωρίς περιορισμό

    15.

    Μπεκάτσα

    (Scolopax rusticola)

    15/9 - 28/2

    Όλες

    10

    16.

    Πετροπέρδικα

    (Alectoris graeca)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    2

    17.

    Νησιώτικη Πέρδικα

    (Alectoris chukar)

    1/10-15/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    4

    18.

    Φασιαvός

    (Phasianus sp., Κυνηγετικός)

    15/9-31/12

    Τετ-Σαβ-Κυρ

    1

    ΠΟΥΛΙΑ: β) Υδρόβια και παρυδάτια

    1.

    Σφυριχτάρι

    (Mareca penelope)

    15/9 -10/2

    Όλες

    12

    (συνολικά

    από όλα τα είδη)

    2.

    Κιρκίρι

    (Anas crecca)

    15/9-10/2

    Όλες

    3.

    Πρασινοκέφαλη

    (Anas platyrhynchos)

    15/9-10/2

    Όλες

    4.

    Σουβλόπαπια

    (Anas acuta)

    15/9-10/2

    Όλες

    5.

    Σαρσέλα

    (Spatula querquedula)

    15/9-10/2

    Όλες

    6.

    Χουλιαρόπαπια

    (Spatula clypeata)

    15/9-10/2

    Όλες

    7.

    Κυνηγόπαπια

    (Aythya ferina)

    15/9-10/2

    Όλες

    8.

    Τσικνόπαπια

    (Aythya fuligula)

    15/9-10/2

    Όλες

    9.

    Φαλαρίδα

    (Fulica atra)

    15/9-10/2

    Όλες

    10.

    Ασπρομετωπόχηνα

    (Anser albifrons)

    15/9-10/2

    Όλες

    11.

    Νερόκοτα

    (Gallinula chloropus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    12.

    Μπεκατσίνι

    (Gallinago gallinago)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    13.

    Καλημάνα

    (Vanellus vanellus)

    15/9-10/2

    Όλες

    10

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο