Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 14:31

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών, οι ποινές για όσους δεν τήρησαν τους οι εντάσεις και η συμπλήρωση του Ε1

Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου εφάπαξ και εντόκως! Όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31η Μαΐου 2023 ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν ότι τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.
Στο αντίποδα τώρα, η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεων έχει όλο το χρονικό περιθώριο… έως το τέλος Οκτωβρίου για να ελέγξει τα αιτήματα όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων. Η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών έλαβε πρόσφατα οδηγίες προκειμένου να λύσει τα προβλήματα στις επιμέρους περιπτώσεις ενστάσεων. Επειδή οι επιχειρηματίες υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που καταχώρισαν έπρεπε να γίνουν κάποιες νομικές διευκρινίσεις προκειμένου να μπορέσει να «ξεμπλοκαριστεί» η αρμόδια επιτροπή.
Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού γυρίσουν… ότι επιστρέφεται. Για όσους έκαναν ένσταση και κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει, στις 31 Μαΐου του 2023.
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση στο αρχικό στάδιο (επειδή δεν πληρούσαν το σύνολο των κριτηρίων) και υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης. Υπό προϋποθέσεις οι αιτήσεις αυτές θα θεωρούνται εμπρόθεσμες.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.
Πρόσφατα η ΑΑΔΕ ανανέωσε το αρχείο των συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων της φορολογικής δήλωσης προσθέτοντας δύο νέες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη συμπλήρωση ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο έντυπο Ε1:
Ε Σε ποιον κωδικό του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2022;
Α Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2022 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, προσυμπληρώνονται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ» του εντύπου Ε1.
Ε Με ποιον τρόπο και πότε δηλώνεται στο έντυπο Ε1 το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους 2022 από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής;
Α Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2022 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδ. 727-728 του εντύπου Ε1 «…η) για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής», δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020 (σχετ. Ε.2046/2022 εγκύκλιος).
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 09:41

Σχετικά Άρθρα

  • Πανελλήνιες 2024: Πότε μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι υποψήφιοι που «αμφισβητούν» τους βαθμούς τους
    Πανελλήνιες 2024: Πότε μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι υποψήφιοι που «αμφισβητούν» τους βαθμούς τους

    Τη δυνατότητα να δουν τα γραπτά τους στις πανελλαδικές του 2024 θα έχουν οι μαθητές που πήραν μέρος στις εξετάσεις, αρκεί να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις και να πληρώσουν παράβολα από 50 έως 80 ευρώ.

    Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των πανελλαδικών εξετάσεων προβλέπεται στο άρθρο 23 του Ν.3748/2009 και οι αιτήσεις των υποψηφίων οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους, κάθε χρόνο, αποκλειστικά το μήνα Σεπτέμβριο του έτους κατά το οποίο οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται το σχολείο όπου κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν οι εν λόγω υποψήφιοι.

    Τα παράβολα

    Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο υποχρεωτικά εκδίδεται ηλεκτρονικά από την εφαρμογή e-Παράβολο, στην κατηγορία «Επίδειξη γραπτών δοκιμίων Πανελλαδικών Εξετάσεων» και κωδικό παραβόλου «1389», ποσού 50 (πενήντα) ευρώ, για την επίδειξη έως τριών (3) γραπτών δοκιμίων και κωδικό «1390», ποσού 80 (ογδόντα) ευρώ, για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών (3) γραπτών δοκιμίων. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων με επίδειξη σε φωτοτυπία, ενώ δεν προβλέπεται η χορήγηση αντιγράφων.

    Οι προθεσμίες

    Επομένως σύμφωνα με τα παραπάνω, η υποβολή αιτήσεων από τους υποψήφιους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2024 και επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους δοκιμίων, θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024.

    Πώς γίνεται η επίδειξη των γραπτών

    Η επίδειξη των γραπτών δοκιμίων των μαθημάτων Ομάδας Προσανατολισμού, Γενικής Παιδείας, Μαθημάτων Ειδικότητας, Ξένων Γλωσσών καθώς και του μαθήματος «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» θα γίνεται, κατά την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2024, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου και υποβλήθηκαν οι αντίστοιχες αιτήσεις, στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (ή και παρουσία του γονέα ή του κηδεμόνα του, εφόσον ο υποψήφιος το ζητήσει) και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινώνεται από τις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δ.Ε. ανάλογα με τον αριθμό των γραπτών. Τέλος επισημαίνεται ότι: Α) Αν πρόκειται για τα γραπτά δοκίμια των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο», καθώς και του μαθήματος «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο» των ΕΠΑΛ, τότε οι φωτοτυπίες των αιτήσεων των υποψηφίων συνοδευόμενες από συγκεντρωτική κατάσταση διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘΑ και οι υποψήφιοι θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση με επίδειξη των πρωτότυπων γραπτών τους δοκιμίων σε χώρο της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΙΘΑ και σε χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται από την ως άνω Διεύθυνση. Β) Αν πρόκειται για τα γραπτά δοκίμια των ξένων γλωσσών και του μαθήματος «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία» των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τότε οι φωτοτυπίες των αιτήσεων των υποψηφίων, συνοδευόμενες από συγκεντρωτική κατάσταση, διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων του ΥΠΑΙΘΑ. Στη συνέχεια και κατόπιν επικοινωνίας της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων με το αντίστοιχο Βαθμολογικό Κέντρο, οι φωτοτυπίες των γραπτών δοκιμίων που έχουν αιτηθεί οι υποψήφιοι, αποστέλλονται στην αρμόδια προς επίδειξη Διεύθυνση Δ.Ε.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Έως 9 Αυγούστου οι ενστάσεις για το Κομφούζιο
    Έως 9 Αυγούστου οι ενστάσεις για το Κομφούζιο

    O ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το Μέτρο 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020 – Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)».

    Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1522/Β’/4.5.2017) «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014- 2020» όπως ισχύει, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων, η καταβολή της ενίσχυσης 2ης εκκαθάρισης των αιτούμενων ποσών ενίσχυσης στους ενταγμένους παραγωγούς της 3ης πρόσκλησης του έτους αιτήσεων 2023.

    Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή του Μέτρου (https://p2.dikaiomata.gr/M1018).

    Κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής 2ης εκκαθάρισης, και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της ανωτέρω απόφασης, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024 και εντός πέντε εργασίμων ημερών, δηλαδή έως και την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος της Δράσης με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

    Με την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί δύνανται να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλμάτων που αφορούν στα παραστατικά συμμόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρημάτων (κωδικών) που έχουν προκύψει κατά την πληρωμή της 2ης εκκαθάρισης. Παράλληλα, οφείλουν να κινήσουν τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για τη διόρθωση των δεδομένων στη/στις μηχανογραφική/ές βάση/εις μέσω της/των οποίας/οποίων πραγματοποιούνται από το Πληροφορικό Σύστημα οι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Διευκρινίζεται ότι τα ευρήματα κατά των οποίων υποβάλλεται ενδικοφανής προσφυγή επανεξετάζονται μόνο μηχανογραφικά αντλώντας δεδομένα από τις σχετικές βάσεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από επιτροπή στο πλαίσιο του Μέτρου.

    Για τη διευκόλυνσή τους, οι δικαιούχοι μπορούν να συμβουλεύονται το σχετικό εγχειρίδιο χρήσης που υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ «Εγγραφή και Πρόσβαση στις Online εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε».

    Πηγή: Etheas.gr

  • ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι ενστάσεις για τους 4.089 διορισμούς στο δημόσιο
    ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι ενστάσεις για τους 4.089 διορισμούς στο δημόσιο

    Οι οριστικοί πίνακες για όλους τους κλάδους/ειδικότητες θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων

    Εκδόθηκαν χθες τα αποτελέσματα της μεγάλης προκήρυξης του ΑΣΕΠ 3ΓΒ2023.
    Από σήμερα έως και την Πέμπτη 8/9 και ώρα 14:00 αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ μπορούν να υποβάλουν οι υποψήφιοι τις ενστάσεις τους για τους πίνακες αποτελεσμάτων της 3ΓΒ2023, και τους 4.089 διορισμούς στο δημόσιο.

    Για την ένσταση απαιτείται παράβολο είκοσι ευρώ (20€), άλλως η ένσταση δεν εξετάζεται. Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει το παράβολο το οποίο έχει προμηθευτεί ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) επιλέγοντας → Φορέας Δημοσίου → Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr). Ο υποψήφιος πρέπει να αναγράψει τον κωδικό του παραβόλου στην ένσταση και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παραβόλου μέχρι τη λήξη προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων.
    Οι οριστικοί πίνακες για όλους τους κλάδους/ειδικότητες θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.
    Επισημαίνεται, ότι για την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων, ελέγχθηκαν τα υποβληθέντα δικαιολογητικά των υποψηφίων, με βάση τα στοιχεία που οι ίδιοι δήλωσαν και σε συσχέτιση με τους κωδικούς θέσεων και τα προσόντα στην προκήρυξη 2Γ/2022.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ψηφιακή ταυτότητα κτιρίου: Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου
    Ψηφιακή ταυτότητα κτιρίου: Πρόστιμο έως και 10% στην αξία του ακινήτου

    Ποιες είναι οι 7 κατηγορίες επαγγελματικών κτιρίων που απαιτείται η έκδοσή της χωρίς να συντρέχει λόγος μεταβίβασης - Τι χρονικά περιθώρια υπάρχουν έως την επιβολή του πέναλτι

    Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας δεν γνωρίζουν πως πρέπει μέχρι 31.1.2026 να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας τους! Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα κάθε είδους κτίρια συνάθροισης κοινού, όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων.

    Επιπλέον, κτίρια πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους.

    Επαγγελματικά κτίρια όπως πρατήρια υγρών καυσίμων και συνεργεία αυτοκινήτων. Ακόμη τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ., κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας κ.λπ. «Ενώ για τις κατοικίες και όλα τα υπόλοιπα κτίρια η Ταυτότητα Κτιρίου μπορεί να εκδοθεί οποτεδήποτε, ως προαπαιτούμενο της μεταβίβασής τους, ωστόσο, για όλα τα ιδιωτικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος υπάρχει υποχρέωση έκδοσής της μέχρι τον Ιανουάριο του 2026, με την απειλή επιβολής προστίμου σε βάρος των ιδιοκτητών τους» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

    «ΤΑ ΝΕΑ» με τη βοήθεια του πολιτικού μηχανικού και τεχνικού συμβούλου του Γραφείου Ενημέρωσης Μελών της ΠΟΜΙΔΑ Κώστα Καράμπαμπα παρουσιάζουν τις επτά κατηγορίες ακινήτων που είναι υποχρεωτική η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, χωρίς να συντρέχει, όπως προαναφέρθηκε, λόγος μεταβίβασής τους.

    Σύμφωνα με τον Κώστα Καράμπαμπα, επειδή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια διαδικασία που απαιτεί τη συλλογή πολλών δικαιολογητικών από διαφορετικούς φορείς (πίνακας χιλιοστών της σύστασης οριζοντίου/καθέτου ιδιοκτησίας, σχέδια που έχουν προσαρτηθεί στην οικοδομική άδεια από τις Πολεοδομίες, κτηματολογικά έγγραφα για τον ΚΑΕΚ κ.λπ.) αλλά και επειδή επιβάλλεται να διενεργηθεί αυτοψία από τον μηχανικό για έλεγχο της ιδιοκτησίας για τυχόν αυθαιρεσίες (και τακτοποίησή τους), όπως και για την έκδοση του Ενεργειακού Πιστοποιητικού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξεκινήσουν εγκαίρως τη διαδικασία συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για να είναι εμπρόθεσμοι.

    Πού είναι απαραίτητη

    Η έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο (σ.σ.: ν.4495/2017) απαραίτητη:

    1 Για τα κτίρια ή τμήματα κτιρίων που χρησιμοποιούνται για πρατήρια υγρών καυσίμων ή για πλυντήρια αυτοκινήτων καθώς και για κάθε είδους συνεργεία (σ.σ.: αυτοκινήτων).

    2 Για τα τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων.

    3 Για τα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    4 Για τα κτίρια περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, κέντρα ψυχικής υγείας, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας). Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται ακόμη βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίων πασχόντων και ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    5 Για τα κτίρια συνάθροισης κοινού: θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συγκέντρωσης για κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, συνεδριακά κέντρα και κτίρια εκθέσεων. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται επίσης: πολιτιστικές εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, μουσεία, αίθουσες εκθέσεων), αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις).

    6 Για τα κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καθώς και για αυτά που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ κ.ά.

    7 Για τα καταστήματα κράτησης και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

    Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

    Επί της ουσίας, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτίρίου είναι μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο.

    Για την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα είναι:

    1. Το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου βρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία με τις αναθεωρήσεις της.

    2. Τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται.

    3. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας.

    4. Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.

    5. Οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων.

    6. Τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση.

    7. Το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον σχετικό νόμο ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται.

    8. Ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών, εφόσον υπάρχουν.

    Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που τη συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της Πολεοδομίας, αντί για αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.

    Το πρόστιμο

    Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο: αν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις και οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας του κτιρίου, προβλέπεται η επιβολή προστίμου στον ιδιοκτήτη του ακινήτου από τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και το ύψος και η ειδική διαδικασία επιβολής είσπραξής του καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Πηγή: in.gr

  • Χωρίς υποκείμενο νόσημα ο 8χρονος που πέθανε και είχε διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο: Το χρονικό
    Χωρίς υποκείμενο νόσημα ο 8χρονος που πέθανε και είχε διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο: Το χρονικό

    Κατέληξε μέσα σε πέντε ώρες το 8χρονο αγοράκι που στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Αγλαϊα Κυριακού» που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο θετικό στον στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα πληροφορίες του MEGA το 8χρονο αγοράκι δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα, κάτι που επιβεβαιώνουν, μάλιστα, πηγές από το σχολείο του παιδιού.

    «Το 8χρονο αγοράκι έφυγε την Πέμπτη από το σχολείο με πονόκοιλο. Η δασκάλα του τηλεφώνησε στους γονείς την Παρασκευή και την ενημέρωσαν πως ανέβασε και πυρετό. Ξημερώματα Τρίτης οι γονείς πήγαν με το αμάξι το παιδί στο νοσοκομείο, αλλά δεν τον πρόλαβαν δυστυχώς», αναφέρει το σχολικό περιβάλλον του παιδιού.

    Το χρονικό

    Οι γονείς μετέφεραν το άρρωστο παιδί χθες, Τρίτη στις 8 στο Νοσοκομείο «Παίδων» και άμεσα κρίθηκε αναγκαίο να εισαχθεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου. Τελικά, έπειτα από περίπου 3 ώρες άφησε την τελευταία του πνοή παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

    «Έγινε ανάνηψη με υγρά και χορήγηση ισχυρής αντιβίωσης και γ’ σφαιρίνης. Ταυτόχρονα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά την εντατική υποστήριξη όλων των συστημάτων, εμφάνισε καρδιακή ανακοπή και κατέληξε στις 09:44», αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

    Αν και βγήκε θετικό στο τεστ στρεπτόκοκκου, η νεκροψία-νεκροτομή θα είναι αυτή που θα προσδιορίσει αν τελικά κατέληξε από αυτό ή αν υπήρχε κάποια άλλη αιτία.

    Σημειώνεται ότι η κηδεία του 8χρονου αγοριού θα γίνει αύριο Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου το μεσημέρι.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Εξισωτική αποζημίωση: Μέχρι τις 18/12 η υποβολή ενστάσεων
    Εξισωτική αποζημίωση: Μέχρι τις 18/12 η υποβολή ενστάσεων

    Oλοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στην Παρέμβαση Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΣΣ της Νέας ΚΑΠ (Εξισωτική Αποζημίωση), για το έτος 2023.

    Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες Παραδεκτών Αιτήσεων (Εγκεκριμένων) και Μη Παραδεκτών Αιτήσεων (Απορριπτόμενων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eae2023.opekepe.gov.gr, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών και με την κατάλληλη επιλογή της Παρέμβασης Π.3-71 (Π3-71). Η ενημέρωση μπορεί να γίνεται, είτε μέσω του ΚΥΔ στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση, είτε μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, εφόσον η αίτηση υποβλήθηκε απευθείας online από τον δικαιούχο.

    Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργάσιμων ημερών, από σήμερα, Τρίτη 05.12.2023, μέχρι και τη Δευτέρα 18.12.2023.

    Επισημαίνεται ότι:

    • Οι παραγωγοί που διαφωνούν με το αποτέλεσμα της κατάταξης έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ,
    • O χαρακτηρισμός της ιδιότητας του «ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑΔΕ,
    • Oι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «Ο ΑΙΤΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗ» και προβαίνουν σε υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής απαιτείται να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Βεβαίωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους).

    Για τις υπόλοιπες κατηγορίες απόρριψης, δεν είναι δυνατή η επισύναψη δικαιολογητικού και οι ενδικοφανείς προσφυγές ελέγχονται μηχανογραφικά.

    Περαιτέρω λεπτομέρειες και διευκρινίσεις που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των προσφυγών ορίζονται με σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

    Πηγή: Εtheas.gr

  • ΕΦΚΑ - Συντάξεις: 40.000 ενστάσεις μόνο στο Δημόσιο - Πού οφείλονται τα λάθη και πώς γίνεται η διαδικασία
    ΕΦΚΑ - Συντάξεις: 40.000 ενστάσεις μόνο στο Δημόσιο - Πού οφείλονται τα λάθη και πώς γίνεται η διαδικασία

    Οι ασφαλισμένοι που διαπιστώνουν αποκλίσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στην εν λόγω επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί πρόσφατα.

    Μία στις τέσσερις συντάξεις έχουν εκδοθεί με λάθη σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συγκρατημένη καθώς λανθασμένες η ανακριβείς είναι σχεδόν οι μισές αποφάσεις. Μόνο στο δημόσιο, σύμφωνα με πηγές του ΓΛΚ, έχουν υποβληθεί 40.000 ενστάσεις - αιτήσεις θεραπείας για τη διόρθωση των αποφάσεων.

    Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται τις ενστάσεις των συνταξιούχων , υπάρχουν – ακραίες βέβαια- περιπτώσεις αποφάσεων όπου δημόσιος υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας, θα πάρει σύνταξη 0 ευρώ!

    Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΕΦΚΑ σημειώνει ότι η fast track διαδικασία μπορεί να οδηγήσει όχι σε λάθη αλλά σε αποκλίσεις οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 12%. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις διορθώνονται σε διάστημα δύο μηνών.

    Σύμφωνα με την επιτροπή που συστήθηκε στον ΕΦΚΑ για την διόρθωση «υπολογιστικών σφαλμάτων», μετά την πληθώρα των καταγγελιών για αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις συντάξεις, έχει εντοπιστεί ότι «το 25% των συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει μικρά ή και μεγαλύτερα υπολογιστικά σφάλματα». Οι ασφαλισμένοι που διαπιστώνουν αποκλίσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στην εν λόγω επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί πρόσφατα.

    Που οφείλονται τα λάθη

    1. Η κυριότερη αιτία είναι ότι στη fast track διαδικασία , το σύστημα «διάβασε» ένα μέρος του ασφαλιστικού χρόνου και όχι το σύνολο με αποτέλεσμα η σύνταξη να υπολογιστεί με βάση ελλιπή στοιχεία.
    2. Ο χρόνος ασφάλισης δεν καταμετρήθηκε με ακρίβεια.
    3. Δεν υπολογίστηκε σωστά ο συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αμοιβών της τελευταίας 2ετίας ή 5ετίας για τους παλαιούς ασφαλισμένους –που εξήλθαν μέχρι τις 12/5/2016-, ή οι αμοιβές από το 2002 και έως την ημέρα συνταξιοδότησης για τους νεώτερους).
    4. Δεν ελήφθη υπόψη η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παλαιότερων αποδοχών σύμφωνα με τους πίνακες της Τραπέζης της Ελλάδας.
    5. Ο ΕΦΚΑ δεν διορθώνει μαζικά τους επανυπολογισμούς των παλιών συντάξεων, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/1/2019 και στους οποίους δεν ελήφθησαν υπόψη τα επιδόματα γάμου ή υψηλότερες-του συμβατικού 20%- εισφορές. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ οι οποίοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ακριβώς για τα λάθη και τις παραλήψεις του ΕΦΚΑ ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων και με εξώδικο ζητούν να υπολογιστεί στις αποδοχές τους η πρόσθετη και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και να διορθωθούν οι λανθασμένες κύριες Συντάξεις Χηρείας.

    Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς πλησιάζουμε στην εκπνοή του χρόνου , δυσχεραίνοντας το έργο της επίσπευσης και πιέζοντας τον προϋπολογισμό του φορέα. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των νέων αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους δε θα ξεπεράσει τις 200.000 έναντι 216.000 πέρυσι.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Ενστάσεις για το τέλος επιτηδεύματος: Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες SOS
    Ενστάσεις για το τέλος επιτηδεύματος: Η διαδικασία, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες SOS

    Ξεκίνησε η υποβολή των ενστάσεων από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που το 2022 προχώρησαν σε προσλήψεις προσωπικού αλλά δεν ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕπροκειμένου να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.

    Η διαδικασία υποβολής ενστάσεων θα είναι εφικτή μέχρι τις 28 Αυγούστου με τη συμπλήρωση των υποχρεωτικών πεδίων στο ΠΣ Εργάνη και την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε μορφή pdf, προς διακρίβωση των ισχυρισμών της πλήρωσης των προϋποθέσεων του κριτηρίου αύξησης πλήρους απασχόλησης για την εξαίρεση από το Τέλος Επιτηδεύματος.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch